:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пълна мъгла със строителните книжа в интернет

Все още е доста трудно човек да се информира за процедурата за издаване на строително разрешение през интернет, показва проучване на Института за пазарна икономика в 22 общини на страната.

От подбраните общини всички разполагат с поддържани и актуални интернет страници. Всички те имат отделна секция за административни услуги, но в 18 от тях има предоставена информация за издаването на строителни разрешителни. Най-често тя е сведена до необходимите документи, времето за издаване на разрешително и таксата за услугата. Най-дълга е процедурата в Пазарджик и Созопол - месец. Повечето от останалите общини твърдят, че се справят за седмица. Таксата е посочена от 16 общини и варира от 5 до 50 лв., ако е фиксирана. Най-ниска е в Трявна. Най-високи тарифи събират в Стара Загора и Созопол.

Повечето общини се ограничават само до тази информация. В по-малко от половината от тях е възможно самият документ да се изтегли от страницата на общината, въпреки че качването му едва ли представлява особена трудност, коментират от института. Оттам добавят още, че никъде не се споменава какъв е точно процесът за издаване на документа. В най-добрия случай гражданите знаят, че трябва да получат информация за разрешителното след 7 дни, но нямат представа какво се случва за тази една седмица с искането им. Не се знае нито през кои отдели трябва да премине документът, нито кой е отговорен за него в отделните етапи. Това донякъде обезсмисля информацията за телефонните номера на служителите, защото гражданинът така и не е наясно кого точно трябва да потърси за справка.



ПРЕПОРЪКИ

Крайната цел, към която трябва да се стреми всяка общинска администрация, е въвеждането на възможността разрешително за строеж да се издава по електронен път. Това не само ще улесни гражданите и бизнеса, но ще намали сериозно корупцията в администрацията. Като начало обаче следва да се помисли за изсветляване на административните процедури, тъй като това не изисква сериозни средства, съветват от Института за пазарна икономика.
1080
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД