:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова наредба разбуни туристическия бранш

Нова наредба за екскурзоводската професия предизвика критики в туристическия бранш. Очаква се тази седмица текстът да влезе за обсъждане в националния съвет по туризъм.

Занапред екскурзоводите ще трябва да притежават професионална квалификация и опит, удостоверен чрез сертификат от браншово туристическо сдружение. Те ще бъдат разделени на нива. При първото работата на екскурзовода се изчерпва с посрещане и настаняване на туристите. Само професионалисти от по-високо ниво ще могат да придружават туристи при екскурзии из цялата страна. За целта обаче екскурзоводите трябва да са упражнявали професията си поне 2 г. за второ и 3 г. за трето ниво.

"Изискването за стаж е невъзможно, как ще се отчитат тези години. Туроператорите не наемат щатни екскурзоводи", коментира Николай Миндов, шеф на Асоциацията на екскурзоводите в България. Той предложи екскурзоводите да бъдат разделени на практикуващи на регионално и национално ниво.

От бранша настояват и да не се позволява на чужденци да упражняват тази професия в България, тъй като те понякога дават скандални интерпретации за историята ни. Това е невъзможно, но може да въведем тест по български език, коментираха от агенцията по туризъм.

"Не може браншовите организации, които не извършват образователна дейност, да раздават дипломи за професионална квалификация, все едно са шофьорски книжки", коментира и проф. Румяна Михнева от НБУ. Според нея квалификациионните степени трябва да се издават въз основа на образователна наредба от МОН, а браншът да получи правото само да контролира как се спазват правилата за професията.
5
3093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
16 Април 2007 06:53
1. Много, мноог стабилна беше професията на екскурзоовда по времето, когато я упражнявах - 70-те. И се печелеше добре, ако....караш внимателно и не те гепят. 2. Ники Миндев беше добър професионалист още по мое време.
16 Април 2007 08:22
Ново 20....Защо не сертифицират и сервитьорките 90-60-90 ?
16 Април 2007 10:49
На повечето места с доказани нужди от екскурзоводи (Австрия, Италия, Англия, Франция, Испания) се изисква документ за това, издаван след доказване на необходимата професионална подготовка (не може да се оставят мародери да пребират парите без да кажет нищо свястно).
16 Април 2007 12:40
... ексКУРзоводките по околовръстното коя категория ли ще бъдат ....
16 Април 2007 13:00
Една от страните с "доказана нужда" е Португалия. Над 12-13 млн са туристите всяка година. Тук, за да упражняваш професията "гид" трябва задължително да имаш завършен специализиран курс във ВУЗ който има специалност Туризъм. Най-ниското ниво е професионален институт/колеж по туризъм.
Плюс професионален лиценз.
Който иска да прави туризъм, а не балкански цигании, да се настройва по европейски!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД