:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Моряци изнасят парите си в Румъния

Браншова организация сезира главния прокурор за некомпетентност на Министерството на финансите
Българските моряци, работещи под чужд флаг, масово изтеглят парите си от нашите банки и отварят сметки в Румъния. Това стана ясно на поредната среща във Варна, на която плаващите се оплакаха от хайките на НАП.

Както "Сега" писа, в началото на годината данъчните служби погнаха моряците заради неплатени данъци. През годините те не плащаха налога, защото колегите им от БМФ са освободени от него, пък и държавата не си търсеше парите. Сега обаче по изчисления на браншовите организации за някои длъжности от среден и по-висок персонал актът с лихвите може да достигне 50-60 хил. лв. Ревизиите обхващат последните 5 години.

От Националното сдружение за защита на моряците съобщиха, че във Варна към момента са заведени 55 данъчни производства. В Бургас има няколко ревизионни доклада, които все още не са оформени като актове. Данъчните проверяват доходите предимно по банков път. Затова адвокатът на сдружението Валентина Стоянова посъветва моряците да изтеглят парите си от банките, за да не бъдат запорирани. Те пък споделиха, че вече го правят и обмениха съвети как да прехвърлят парите си в Румъния. Северната ни съседка била предпочитана, защото след падането на границата придвижването до нея било най-лесно и удобно.

От сдружението заявиха, че зам.-министърът на финансите Георги Кадиев в прав текст им се заканил, че ревизиите няма да спрат. В отговор моряците смятат да сезират главния прокурор и омбудсмана за некомпетентност и въвеждане в заблуждение на парламента от страна на финансовото министерство. Според тях ведомството на Пламен Орешарски няма представа от спецификата на морския труд и как е уредено данъчното облагане на плаващите по света. В много страни този вид труд не се облага.

Моряците смятат да се включат в общата транспортна стачка, която готвят синдикатите. Във Варна са събрани 4000 подписа с искане за спиране на ревизиите. В същото време хайките водели до корупция, защото вече имало случаи, при които данъчните предлагат дискретно на моряците споразумения срещу сума, "приемлива и за двете страни".



РЕШЕНИЯ

Според морските браншове две законови промени ще намерят изход от кризата. Едната е гражданите, които пребивават повече от 183 дни извън страната, да не се считат за "местни лица" по смисъла на Закона за облагане на физическите лица. Моряците спадат към тази категория. Второто е доходите на моряците да не се облагат. За старите задължения пък настояват да има политическо решение да не се търсят.
14
5525
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
16 Април 2007 06:49
Моряци от Корабите Комети за военноморско сътрудничество в Черно море между Несебър и Истанбул, тръгват да изнасят парите които са на оперативната група BLACKSEAFOR, в Румъния•



16 Април 2007 08:52
Ро сигурно е да си дадеш парите на съхранение на някой лъжлив алкохолик отколкото на БГ банка!Не питайте старило , питайте патило!
16 Април 2007 09:44
Да не забравят да си обявят сметките в чужбина щот може да гипоследва съдбата на Вальо Топлото - съд за необявени сметки.
16 Април 2007 09:58
Простак, ама много умен за възрастта си? Подсказвам на моряците - парите в Румъния, постоянен адрес в Киргистан, при Филчев. Данъчните ДГД.
16 Април 2007 13:13
Аз лично съм бил на море 36 месеца през последните 5 години и знам как се работи там и как се изкарват пари на корабите.Това което прави нашето правителство тук е меко казано смешно, неадекватно.Аз и моите колеги изкарваме пари в чужбина , тези пари се харчат в БГ , тоест влизат в икономиката на страната. Вместо да се ползваме с префереции затова (както впрочем е в цял свят) ние сме преследвани като престъпници и банковите ни сметки се проверяват.Нека по този метод да проверят банковите сметки на политиците на някои доказани бандити и престъпници.Но явно тук в БГ най-закоравелите престъпници са торент потребителите а след тях са моряците.Само че ако продължават по този начин корумпираните ни политици, скоро в тази държава ще си останат само те и тяхните налудничави закони, защото аз най-сериозно обмислям вазможностите да се преместя в някоя нормална страна, където ако си моряк и си повече от 6 месеца зад граница, не плащаш данъци.
16 Април 2007 13:41
curacao,
При цялото ми уважение, не виждам защо една гилдия да не плаща данъци, а всички останали да плащат. Ок, бил си на море през 3 от последните 5 години, доходите ти са в най-горната граница предполагам, така че вместо ставка от 24% да е 9-10%. Мисля че е справедливо. Ама ако днес на моряците им премахнат данъците, утре миньорите ще скочат и ще кажат - "йок, нашият друт е опасен, прекарваме под земята 1/3 от денонощието, не трябва да плащаме данъци", след тях примерно ще се вдигнат със същите искания шофьорите на камиони и автобуси и т.н. и т.н. Кой ще плаща тогава данъци в тая държава?
Не виждам защо да натоварват повече моите доходи например, а ти да не плащаш нищо. Няма да стане.
Със здраве!
16 Април 2007 13:48
Българите, които получават преводи от близки в чуждина по Уестърн Юнион или Мъни Грам и пр. плащат ли данъци? А тези, мкоито ги получават по банкова сметка тука?

Редактирано от - hamer на 16/4/2007 г/ 13:49:39

16 Април 2007 16:15
STARSHI, стани и ти моряк и ти няма да плащаш данъци. Всяки бранш има право да се бори за правата си.
Останаха ли български банки ?
16 Април 2007 16:28
Тези моряци-български Граждани, си изкарват Доходи на кораб под чужд флаг и при чуждестранен Работодател- т.е., НЕ на територия на Република България!
Е, питам: защо моряците в този случай са длъжни да плащат Данък "Доходи" в българския Бюджет, а емигрантите-български Граждани да НЕ са длъжни за същото?!
16 Април 2007 16:32
Въпросът не е в това всички да станем моряци и да не плащаме данъци, а да не се създава прецедент за облагодетелстване на една гилдия.
И аз съм за минимална намеса на държавата чрез ниско данъчно облагане, за плосък данък от 10% за всички, но не виждам логика за едни да важат едни правила, а за всички останали - други. т.е. въпросът не е до това "на Вуте да му е зле", както ме упреква един от преждеговорившите. По неговата логика мога да му отвърна - "ми да не си ставал моряк".
16 Април 2007 16:38
И друг път съм го казвал: - "...Човек и добре да живее...", все някога ще се пенсионира!
Та какво, таковата... за моряшките пенсии?!
25 Април 2007 15:55
на всички, които са им много моряшките пари или малко данъците им, предлагам да дойдат да работят в морето. място има, дори отрасъла изпитва остър недостиг за кадри...?. има едно но: за това се иска дупе и глава. заповядайте, ще ви посрещнем с хляб и сол.
23 Февруари 2008 14:22
Значи да работиме и да си късаме (с извинение) задниците на вън ... да дойдем тук да си харчим парите и затова да плащаме данъци.... Ми ето за това е по добре да ги харчим навън...Да си купи една къща човек някъде из европа и да няма грижата.
Ще стоя аз далече от семейството си с месеци за да мога да ги изхраня както трябва и като имам деца някой ден да мога да ги изуча подобаващо а те ще искат да ми вземат парите... Ами тези пари вместо да ги дам на тях мога да ги спестя за децата си или да ги оползотворя за семейството си.
А имат ли в предвид че моряците имат един куп кредити ? Не нали.Те моряците имат пари да си ги плащат.Ми ако имат толкова пари няма да имат кредити ...

Additional crew member ....
Home address : Around the world
23 Февруари 2008 17:38
Ей , че весело станало !Аз казвам да взимат данък и на пешеходците , какво е това нещо, изтърка се асфалта ! И аз съм пешеходец , ще плащам щом държавата казва и винетка мога да си лепна ! ха-ха ! Та на темата !
"данъчните служби погнаха моряците заради неплатени данъци. През годините те не плащаха налога, защото колегите им от БМФ са освободени от него, пък и държавата не си търсеше парите." Как може да гонят някой за неплатени данъци, след като не е трябвало да плащат такива, не са им били наложени !!!??? И тук имаше един коментар , че не трябва да има привилегии на отделни гилдии .. брей ми тия от БМФ ???
Усетили, че водите дълбоки и опа що да не запретнат ГАЩИ и да не погазят и там !!!! Как може години на ред да не искат пари и сега видиш ли се сетили , че тия моряци трябва да плащат и то за години назад и да им се ровят в банковите сметки ????? Това на какво прилича , да ровят в банкова сметка е се едно да дойдат да поразтършуват във домът ти !!! Ако има доводи , че има извършено вид престъпление да ровят ...!!! Това в много вярно моряците внасят парите си в държавата ...! И При условие , че след като....... "гражданите, които пребивават повече от 183 дни извън страната, да не се считат за "местни лица" по смисъла на Закона за облагане на физическите лица.Моряците спадат към тази категория" /Я то май и закон имало , ама ся ще променяме правилата/ ..... значи аз хем не се водя местно лице хем да им плащам данъци ..! Е се едно да дойде някой на почивка в България за 1 месец и те да го накарат да плати данък .. Вадете господа ненаядни парламентарни гъзове и пишете може след 1 година и това да ви се стори доходоносна и добра идея ! Прекалено са криви разбиранията на някои от нас и прекалено лакУми УУУправниците ! Аз те първа навлизам в работата по корабите, имам 3 рейса и какво ??? Да оставя да ме грабят ли?? И да излизат с оправдания , че ще се създаде прецедент за недоволство от страна на РАБОТЕЩИТЕ В РАМКИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !!! Всеки казва моята работа е трудна , нерви , здраве всичко ми заминава ... е да ама тези които са тръгнали да търсят неволята на Хиляди километри от дома, семейството и приятелите си .. ?? Тяхната лесна , те са на хотел !!! Само тези които са работили по корабите знаят какво значи нерви , здраве и т.н./не казвам , че и тук е лесно , НО..!!! / Ако тук се разболееш можеш да си вземеш болничен и дори да ти се изплати, някои почиват веднъж или два пъти в седмицата , а там ???? болен, здрав ти си там да работиш , да не споменаваме че се работи повече от 12 часа на ден ?!?! Е как искат всички да са равнопоставени, след като условията на труд са коренно различни ???Моряка внася чужди пари в България !!!! Айде на всички дето викат "К`ви са те , че да не плащат " със здраве ...! На печелившите честито !
Всички засегнати от игрите на Майка България или по скоро от УУУправляващите я , не отстъпвайте !!!! Тоягата имала две страни !

Yo SoY MaRiNeRo(a) !!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД