:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комети тръгват между Несебър и Истанбул

Бургаски бизнесмен реши да възстанови кометите като транспорт по море. Първият кораб вече акостира на бургаското пристанище преди месец. Той ще извършва редовни рейсове между Несебър и Истанбул от втората половина на май. "Това е пилотен проект и след като видим как ще тръгне, ще помислим и за разширяването му", обясни Радостин Дачев. Той обаче каза, че наименованието "комета" не е съвсем точно. "В съзнанието на българина това име е останало като вид кораб за морски транспорт. А "Комета" е всъщност само марка, станала нарицателна, както е и "Ксерокс". Истинското наименование на подобни кораби е хидрофойл", обясни бизнесменът.

Някога тези кораби бяха изключително популярни. Те бяха собственост на БМФ и пътуваха от Царево през Бургас и Варна до Балчик. Една от спирките им беше и о. Болшевик (сега о. Св. Анастасия). След 10 ноември кометите бяха спрени, а от фирмата собственик обясниха, че не са рентабилни и носят само загуби.

Сегашната комета няма да спира по родното крайбрежие и ще акостира направо в Истанбул. Очаква се да взима разстоянието за 3 часа и 30 минути.
16
8971
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
16 Април 2007 03:42
Кометите никога не са спирали на о. Св. Анастасия (Болшевик). До там си имаше корабче. Много готино пътуване беше за един ден да се разходи човек. Също имаше корабче от Бургас до Царево, не само комета. Корабчето беше по-бавно, по-евтино и много по-живописно. Чудя се какво ли чака неграмотния мутрафонски български бизнес, та не пусне отново тези линии. Хората вече имат пари. Пък и в парите ли е въпроса? Комети вървят от Пном-Пен по Меконг и езерото Тонле-Сап до Сием Рип в Камбоджа и това е страхотен начин човек да стигне до храмовете на Ангкор. Камбоджа по-богата ли е от България? И билета с комета не е скъп - около 20 долара за чужденците. Комети се движат и по крайбрежието на Виетнам, примерно от Сайгон (Хо-Ши-Мин) до о. Фу-Куок.

Винаги съм казвал - българските комунисти бяха едни от най-некадърните в света. И сега като "бизнесмени" пак са некадърници. Ще затрият тази държава хем как сме в ЕС.
16 Април 2007 06:15
българия вече е географско понятие и се търсят авантюристи и изследователи готови да рискуват пари и живота си в изследване и култивиране на диващината от тази част на европа
16 Април 2007 06:43
Шемети тръгват между Несебър и Истанбул
16 Април 2007 07:05
emacs е прав за корабчето до Болшевик. Цената беше символична ходехме като деца до там за разнообразие щото 90 бани на 7ми пост стават банални...
16 Април 2007 07:47
Браво на човека! Несебър Истанбул 3-4 часа и то по море, направо страхотно!!!
16 Април 2007 08:34

Наистина добро начинание за въстановяване на една традиция но трябва да се вземе предвид че морето от време на време се ВЪЛНУВА, тъй че до Инстамбул!!!!
16 Април 2007 09:39
Добра идея, мисля, че ще потръгне
16 Април 2007 11:06
Това е супер, дано да не е много скъпо за обикновения българин
16 Април 2007 12:21
emacs не си прав. Кометата от Бургас до Варна правеше завой, отиваше до острова, спираше за десет-15 минути там и продължаваше към Несебър. Не всички спираха на острова, но от четири кораба на ден двата спираха. Просто не си попадал на този, който спираше. Защото в разписанието имаше две които пътуваха като експреси - без спирки и две, които спираха тук-таме, включително и на острова.
16 Април 2007 12:33
т.нар комета, се намира от почти 1 месец на Пристанище Бургас-Изток и преди около десетина дена отидох да е разгледам - излиза от ремонт, и на пръв поглед изглежда, че добре са я реновирали и предполагам, че ще е приятно човек, ако може да си го позволи да се поразходи до Истанбул.
За цената никой още нищо не казва, само мога да ви кажа, че набираха стюарди/стюардеси с обещания за 50 лв/ден, при работа през ден.
А booob е мн прав, че времето за 3-4 часа може да се вземе, само ако морето е спокойно....
16 Април 2007 13:07
Според мен , тези дето са в длъжност да контролират спазването на Конвенцията за опазване на човешкия живот на море , Не бива да позволят подобна самодейност ... Преходът до Цариград не е каботажка ...

16 Април 2007 13:14
сега отговарящите за набиране на стюардеси ша смажат коляното
ша има расфрчаха се космаци като пилци ис трнаци, пардон, нема се
расфрци нисто, неска пицаците се брснат депилират и т.н. слава Богу
16 Април 2007 15:24
Трябваше само да се допълни, че този транспорт ще замени "автобусния туризъм".
16 Април 2007 15:51
Който е решил да пътува с тези "Комети" да си сложи поне 20 см. дунапрен в гащите защото ще му се строшат кокалите. Друса като за световно. Ако има мъртво вълнение или по-голям бал неам думи.
Не давам много живот на тази луда идея. До Истанбул трябва голям кораб, поне като някогашната "Осетия" за да е спокойно, въпреки, че и тогава доста се драйфаше.
16 Април 2007 17:09
Dз пък си спомням, че едно време, тези комети пътуваха хпез сезона от Несебър до Истамбул, само че само със "западни" туристи. Що се отнася до безопасността на пътниците, тя си е грижа на собственика. Минава си на контрол и , ако го утвърдят , всичко е наред. Правилата на Лойда са железни и трудно се заобикалят.
Ех спомени, спомени ...
Много готино си беше пътуването с Кометата до Варна. При добро време по бърже и от тогавашните автобуси.
16 Април 2007 23:15
И като люшне и заклати, що народ ще обърка дупето с уста си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД