:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексии

Гнезда на феодализма

Политици, учени, публицисти, интернет-форумци и нормални граждани обобщават частни случаи и използват метафори, представящи България като дразнещ остатък от минали времена. При това я мерят с видения за "истински живот" в епохата на глобализация и свободно движение на хора, стока и капитали; обикновено разполагат образците си в САЩ и ЕС, както някога в СССР и СИВ. Така напоследък дори тук все по-често се пише с иронично-изобличителен патос за феодализъм, който настъпвал или направо съществувал у нас и ни отдалечавал от съвременността с водосвети, крепостни, вероучения и т.н. Не непременно за защита на Родината и на феодализма, а за уточняване на нещата са следващите бележки.

Най-напред трябва да е ясно, че



образците са такива, защото никога не се осъществяват



Както твърди Макс Вебер, това са идеални типове, които само помагат да се мисли и подрежда действителността. Реалните неща, особено когато са следствие на съзнателни взаимодействия и различни шансове за постигането им, винаги съдържат чертите на няколко исторически времена и на множество човешки цели. Изобщо не е задължително те да бъдат общочовешки, но пък е задължително някои да преобладават над други, за да имаме сравнително верни съждения за съвремието. Затова цялата история присъства в настоящето, като образува тук-там гнезда на досегашните си, пък и на бъдещите си реализации. И за да мислим правилно нещата, е добре да ги описваме, не да ги оценяваме.

Няколко бегли примера водят до следната теза с оглед на феодализма: има го навсякъде по света с типичните си форми на управление, вярвания и начини на производство, като в някои отношения България е доста по-съвременна държава, отколкото си представяме.

Ето, запазването на различни видове власти в ръцете на едно семейство е сред отличителните белези на феодалното общество. Извън различията според политическата коректност, идеологическите предпочитания и реда на овластяване известни фамилии си приличат в едно: те постоянно присъстват в политическия живот и управлението така, както (по асоциация, не по важност) Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, Джордж Буш-старши и Джордж У. Буш, Саддам Хюсеин и Удай Хюсеин, Хафез Асад и Башар Асад, Бил Клинтън и Хилари Клинтън, братята Кастро и близнаците Качински, Франсоа Оланд и Сеголен Роаял, семействата Папандреу, Караманлис, Чаушеску, а защо не Живкови и т.н. Но да оставим настрана нашенските примери точно в деня за размисъл, че току-виж повлияем на изборните резултати утре.

По-нататъшна



отличителна черта на феодализма е убеждението,



че с религиозна вяра и съответни ритуали се предизвикват и решават почти всички лични и обществени драми и се избягват природни катаклизми. Тук няма съществена разлика между патриарсите Максим, Павле, Алексий, Вартоломей и т.н., главния мюфтия Мустафа Хаджи Алиш, Далай Лама, Бенедикт ХVI, Шейх-ал-ислям, аятоласите Хаменей и Систани, жреците на вуду-магиите и съответните верски общности - все лица и общества, достатъчно популяризирани от медиите, които имат поне това предимство пред средновековните, че бързо разпространяват продуктите си и рядко някой ги гори или троши без държавна санкция и полицейска охрана.

Но това се неща от надстройката, ако използваме марксистката терминология. Те следват от базата, т.е. от господстващия начин на производство и собственост, където е действителният живот на хората. Има ли такива, които днес учат, работят, живеят и мрат като във феодализма? Очевидно има навсякъде по света. Най-натрапчиво е това във войните, които са по-кървави от феодалните. И гражданското, и военното решение за съдбата на етнически, верски, социални или племенни групи, което не се съобразява както с политически представителства, така и с общественото мнение, днес продължава отмъстителността на абсолютисткия произвол от миналото. Е, предимството е да се убива от разстояние, което намалява чисто човешките терзания от прекия допир с кървищата на противника. Затова са редки истеричните покаяния, но пък изобилстват разумните оправдания на ефективността в стил "Избийте всички, ООН ще познае своите".



Но не броим ли стопанството към резиденция "Враня",



навсякъде по света е забележима прослойката, която всъщност представлява действителната основа на феодализма: натуралното производство и обмен, но не толкова за пари, колкото за достъп до господарския начин на живот. Тя ще се разширява у нас, нищо, че наследствената ни аристокрация се размножава предимно в чужбина, а новата гине в улични битки. Наред с кулите на новите замъци в полите на Витоша, по хълмове и край язовири все по-често се срещат рецепти за природосъобразен живот. Изпълнението им зависи от наличието на екологично чисти продукти, произведени от работливи и честни селски семейства. Нещо много модерно в САЩ и Западна Европа, съдим ли по филма на Ал Гор. В отплата селяните получават не само пари и похвали, но и възможността децата им, докато следват, да се грижат за градината, конюшнята, кухнята и наследниците на господата в града. При всичките си водосвети и програми за религиозна просвета тук изоставаме и има какво да наваксваме откъм гнездата на феодализма в съвременния свят. Дори само затова, че всяка истинска дама трябва да има слугиня, а всяко добро дете - гувернантка.
23
3466
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
18 Май 2007 23:48
Лелей! Не искам да съм лош пророк, ама май вече знам какво ще става утре. И за какво.... Не злорадствам.... Здрави нерви и як хумор, м-р Денков!
19 Май 2007 06:39
И тоя започна да ни замеря, като КостоФФ с Макс Вебер и "духът на капитализма...", остана и протестанти да почне да ни прави, щото Петьо искаше да ни прави католици.Нейсе кво да чете след Маркс момчето...Ха Ха.
19 Май 2007 08:08
Мисъл за никъде.
19 Май 2007 08:11
апстрактна статия
началото ме заинтригува и четох докрай
а мъъъъ----
19 Май 2007 08:13
milcho, milcho очевидно черпиш от богатия опит на Кулеков. Всички са маскари ама Гаце е хубав.
19 Май 2007 09:05
Това пък какво беше?
И тоз изокал...
19 Май 2007 09:17
Феодализмът е преди всичко отговорност за феода, включваща и готовността да умреш за хората в него. Не можеш да говориш за феодализъм в общество, лишено от морални норми и абстрактни идеали.
19 Май 2007 09:18
Абе Кука, къв Кукулелков, пък и Гоце ти се мяркат на тебе...От тея избори за "Гоце" още ви святкат главите, а пък сега и европските съвсем ще ви побъркат...Ха Ха.
19 Май 2007 17:37
Не съм съгласен с автора. При реалния социализъм в България, действително имаше феодализъм. Имаше астивни борци и техните деца ги онаследяваха. За тях имаше отделно образование /езикови гимназии, някои висши учебни заведения у нас и в чужбина/. Имаше отделно снабдяване, здравеопазване, почивно дело. Основното обаче беше закрепостяването към феодалите- активни борци, защото не можеше не само да напуснеш страната, но дори и населеното място. Сега не е така. Който иска да ползва труда и квалификацията ти, трябва да ти плати. Това е капитализъм а не феодализъм.
19 Май 2007 17:54
Много правилна статия с невидими думи в изреченията и точно определение (в контекст) за соц-ком-обществото, към което вървят ком-соц-лидерите на България и в посоката по която я водят - ФеодализЪмЪТ.
19 Май 2007 21:15
Статията е един интересен поглед върху обществото. Аз бих казал същото но по друг начин. Т.е., обществото е било, е и ще бъде суперпозиция на различни тенденции- диктатура, демокрация, робство, феодализъм, тоталитазизъм, социялизъм. В отелните периосди, обаче натделява чисто статистически ( не абсолютно) единия или другия тип обществени отношения.
Така в древна Гърция може да би са се наблюдавали почти есички от тези тенденции - тоталиаризмът в Спарта и във философията на Плато, демокрация в Атина, робство. Феодализмът е повече западно явление. На запад властта е била децентрализирана и в ръцете на отделните феодали, докато в Източната Римска империя е имало силно централизирана власт и императорът не е позволявал развитието на силен феодализъм, той в защитавал свободнидте селяни ( те се наричали "капути"!!!!), защото те са му носели приходи и той можел лесно да ги рекрутира за войската.
Едва при абсолютни владетели, като Луи 14-ти, Иван Грозни и Петър 1-ви и Фридрих 2-ри на Прусия властта се централизира донякъде. Все пак Германия си остава децентрализирана и феодално до Бисмарк, а по-нататък до 1-та световна война.
suhar си декламира, какво е научил от СДСарският фолклор за капитализъмът и дИмУкрацията, пък 2008 не успял да забележи, че повечето примери са от капиталистическото обшество.
И ДВАЯМАТА СА СБЪРКАНИ ОТ СЛЕДДЕСЕТОНОЕМВРИЙСКАТА ИДЕОЛОГИЯ.
20 Май 2007 18:54
феодализъмът е социална система на отношения господари поданици, с юридически закрепено неравенство и рицарска организация, и още:
-икономическотo състояние определя мястото в политическата йерархия
-аристокрацията, наследствена или по заслуги е затворена система и има пълен имунитет
-идеологическа и нравственна основа на феодализъма е христианството, което приписва божествен произход на властта
-учените пък създали теория за наследствената държава, държавната власт се смята израз на правото на собственост, теза оспорена в новото време, XVI век, че има изкуствен произход, появява се теорията за договорен произход, държавата се създава от хората по договор за гарантиране правата на човека,
поради противоречията между двете, оставали два пътя, непрекъсната борба или особена власт която да сподавя тази борба и да я допуща в законна форма само в икономическата област
20 Май 2007 19:09
Адаш ,
Макс Вебер е проникновен изследовател , но му бяга въображението ... Той няма длъжността си към преди него разработената , универсална метода за анализ на действителността ... С голямото негово "разбиране" , можем да маркираме латифундиската фаза , в която се намира родния ни капитализъм , както и криминалната природа на обществената ни демокрация ... Но никога няма да разберем , че в системното си единство , тези конкретни признаци на общественото ни състояние , всъщност разрушават общия ни живот...

20 Май 2007 22:02
Надявам се , избирателят да е разбрал , че работим "за неговия интерес и за интересите на страната"... През Макс Вебер , по повод дописката на Адаша , имам въпрос към теб , г-н Ахмед Доган ... Коя е страната , Господине ...? Какъв е проблема пред твоя , "ясен с позицията си" субект ...? ДПС преблокира българската политическа система ... Това ли не сме осъзнали ?

20 Май 2007 22:27
Адаш ,
Каква "страна" обитаваме ? Съзнаваме ли , какъв "сплит" е България ?

20 Май 2007 22:31
Адаш , накратко...
Днешната твоя тема , тепърва ще е актуална... На Макс Вебер му иде и "българското време"...

20 Май 2007 22:33
Е , зависи от това , колко сме пригодни да го "разберем"...

20 Май 2007 22:58
Адаш ,
Резултатът от "европейските" избори е национален Позор ... Успокой чапите-анализатори на "българската" ситуация... Слушам Премиера... Ега ти безчестието ...

20 Май 2007 23:04
Сраам, голям срам!Утре всички да вървят с наведени глави по улиците!Само турци и цигани гласуваха!И ние от Бургас-вижте активността.Шопите нека се залъгват още с Костов и сие.
20 Май 2007 23:22
Как да преодолеем българския си феодализъм ?
Сергей Станишев , не си "в час" , за да отговориш... На това отгоре , други са ти виновни...? И вадиш парадигмата Сатанистан , т.н. "етнически мир"... Г-н Премиер , нямаш личното си усещане за "тази страна "...

20 Май 2007 23:53
Странна е "философията" ти г-н Ахмед Доган ... Усеща се , но не му се иска ... Не прави гражданско общуване в националното ни общество , а си сторва друго ... Политиката е игра за Власт ... Къде си в нея ? Дотягаш с "либералното" си , Господине ?

20 Май 2007 23:57
Радвам се, че се оказах лош пророк.
21 Май 2007 00:02
Доган е единствения от политиците у нас , който през всичкото време на "прехода ни към демокрация" , не бърка "желанието с реалността"... Прекрасно предложена ни демагогия...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД