:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,374
Активни 552
Страници 1,819
За един ден 1,302,066
КОНФУЗ

Нещо не е наред в правосъдието

Обжалването на присъдата на Меграхи повдига въпроси за прецизността на процеса
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка от 1992 г. показва либиеца Абдел Басет Али ал Меграхи, който бе осъден на 31 януари 2001 г. като виновен за атентата над Локърби. В него загинаха 270 души. Прокурорите твърдяха и съдът прие, че Меграхи е сложил бомбата в самолета при полет от Малта. Много експерти обаче, включително и от разузнаването,бяха на мнение, че взривът по-скоро е поставен във Франкфурт от групировката Народен фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване. Тя била свързана със Сирия и Иран, а атентатът вероятно бил отмъщение за разрушаването на ирански авиолайнер от американски военен кораб в Персийския залив през юли 1988 г.
Инстинктивната реакция на завчерашното съдебно решение делото "Локърби" да бъде прехвърлено под юрисдикцията на шотландския Върховен съд е остра и неподправена: това е тежък удар срещу една правна система, която винаги се е гордяла със своята висока почтеност и праволинейност.

Шотландският закон е коренно различен от английския. Той се основава на римското право и има определени законови положения и механизми, които защитават невинните от съдебни грешки. Както е казал големият експерт по юридическите въпроси лорд Стеър, този закон се основава на "повелята на разума".

Следователно, когато шотландската комисия за преразглеждане на криминалните дела обяви, че все пак допуска възможността либийският атентатор да е бил погрешно осъден, това



срива основите



на всичко, градено върху цели 13 години разследване. Основи, върху които лежеше цялата тежест на шотландската политическа и правна система, трудът на полицаи и дипломати, чиято задкулисна дейност и обединени усилия успя да изправи двамата заподозрени либийци пред съда, създаден специално за този случай в Холандия.

Как е възможно човек да бъде осъден за едно от най-страшните терористични злодейства в следвоенна Великобритания въз основата на доказателства, които издишат? Възможно ли е обвиняемият никога да не е припарвал до малтийския магазин (според обвинението Меграхи е купил куфар "Самсонайт" именно от Малта и в него е поставил бомбата, б.р.), който е ключов за доказване на обвинението? Как може 14 висши представители на изпълнителната и съдебната власт в Шотландия и цяла плеяда елитни съдии и прокурори да са участвали в дело, което може да се окаже една от най-зрелищните грешки на правосъдието? И която със сигурност ще лепне позорно петно върху цялата правосъдна система.

Дали наистина е допусната



такава грандиозна грешка?



Отговорът е: кой знае. Имаме много основания да кажем, че правосъдната система действа бавно, но за сметка на това сигурно. Ако съдът приеме за основателен иска на Меграхи, тогава правдата в крайна сметка ще възтържествува. В същото време това ще затвори устата на цялата орда привърженици на теорията за конспирацията, които още от взривяването на полет 103 на "Пан Ам" над Локърби се надпреварват кой ще скрои по-фантастична теория за случилото се.

Това, което става ясно от резюмето на комисията (цялото заключение е от 800 страници доказателства), е , че по-екстравагантните твърдения на защитата за умишлено подхвърлени доказателства са неоснователни.

Никой не може да обвини в липса на безпристрастие комисията, в чийто състав се включват както хора, несвързани със съдебната система, така и криминални експерти, и която разполагаше с три години да преразгледа всички тези твърдения.

Следователно имаме всички основания да заключим, че полицейското разследване е извършено професионално, уликите са прилежно събрани, следата от развалините край Локърби сочи към магазин за дрехи в Малта. Поне на повърхността либийската връзка изглежда убедителна.

Най-лошото е, че



новите доказателства,



които хвърлят сянка на съмнение върху участието на Меграхи в атентата, не са били разгледани както трябва в съда. А също и фактът, че определени материали, които са били достъпни за обвинението, никога не са били показвани на защитата. Непредоставянето на доказателства е основно нарушаване на съдебната процедура. По време на обжалването то ще стане причина да бъдат повдигнати множество сериозни въпроси как е било допуснато това.

Нищо не е наред, когато правната система може да си позволи пропуск при такъв важен процес. Комисията с право заключи, че тези нарушения поставят под въпрос присъдата.

Но не поставят под въпрос основите на правната система.
10
1979
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
30 Юни 2007 01:36
/:/ "...Как може 14 висши представители на изпълнителната и съдебната власт в Шотландия и цяла плеяда елитни съдии и прокурори да са участвали в дело, което може да се окаже една от най-зрелищните грешки на правосъдието?..."
......................................... ......................................... .....................................
Това е, май, УМИШЛЕНА "грешка"!
Което е АБСУРДНО- Грешката винаги е НЕумишлена/тя и затова е ГРЕШКА-защото е НЕумишлена/?!
Тогава, Грешка ли е това?!
А?!
30 Юни 2007 02:20
Нищо не е наред в правосъдието
30 Юни 2007 04:09
Правосъдие никаде няма.Прават си както им е кеф или изпълняват заповед на по виши мошеници.Когато беше съден боксиора Маик Таисон за изнасилване съда отказа доказателства на свидетеля шофиор, че в лимузината му е правила минет в движение и освен това е била снимана със скрита камера в колата.Но когато я е ебал в хотела на другия ден се оплаква че била изнасилена мръсницата заштото му искала голема сума и тои отказал.Всички знаете че го вкараха 3 години за това ебане.А можеше и повече.От съдиите по големи мръсници нема чингетата са пичи въшки пред тех.
30 Юни 2007 06:52
Така е . Тайсън го отнесе невинен , а онова копеле О Джей Симпсън го оправдаха , въпреки че цял свят видя как именно е заклал жена си и любовника и.
За съдиите и ченгетата
30 Юни 2007 08:24
Разберете правосъдието се прави от хора
А тези хора могат да бъдат манипулирани, може да им се окаже политически и икономически натиск и т.н. В този случай става все по-ясно, че е оказан политически натиск и в основата му са със сигурност службите на САЩ. Още в началото се знаеше, че извършителят е палестинец, а не либиец. обаче, на САЩ им трябваше повод да бомбардират Либия, където загина и дъщеря му.
Така, че когато ревете срещу политическия характер на процеса срещу нашите сестри е хубаво да си спомните и за този процес. Всяка крушка си има опашка.
Тази седмица се писа за мръсните действия на ЦРУ, "Сега" ефемистично ги нарече "гафове", но това си беше практика през Студената война. Ето този процес също е част от практиката на тези служби.
30 Юни 2007 09:21
Съдебна грешка е и нищо друго!
Как ще стане размяната, ако няма съдебна грешка? Кадафито направил съдебна грешка, шотландците и те направили бая ми ти грешка, за която досега инатливо не са си признавали. Трябваше Тони Блеър да подпише с Кадафи, та шотландските съдии да видят къде са сбъркали. Пуста тояга! Ако няма съдебни грешки, то тогава какво ще излезе, че разменяме терорист за терористи. Като си признаят чистосърдечно и двете страни, че всичко е било съдебни грешки и вече заменяме съвсем порядъчно невинен за невинни. И справедливостта възтържествува и всички са доволни. По едно куфарче пари на родителите на заразените деца и те веднага стават доволни. Но най-доволни ще са българските читатели. Голям дерт ще им падне от главата.
Очакваме вече сестрите с най-новия български гражданин- палестинеца да започнат посещения в българските училища, за да разказват на подрастващото поколение поучителната история как са се преборили със злото.
30 Юни 2007 09:39
Воня!
30 Юни 2007 12:38
Доктора и Стария хъш са ме изпреварили. За правосъдието истината е казана много отдавна: то винаги е инструвент в ръцете на управляващата класа.
30 Юни 2007 17:36
Плюйте си в пазвата и се прекъстете, господа. Аз съм им ял попарата. Чудя им се, как вечер се връщат в къщи и си целуват децата.
01 Юли 2007 19:37
Ъхъ, тъй и на Милошевич му видяха сметката, щото един в един открит процес пред света обвиненията нямаше да издържат и Путита дел Пунто се прощаваше с кариерата!Ма туй нормално като за Бушон!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД