:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,585,615
Активни 52
Страници 7,568
За един ден 1,302,066

Образование или инфраструктура: изборът е наш

Димитър Денков
Втренчени в един екстравагантен протест, при който учителите от Френската гимназия в София искат да се обърне внимание на съсловието, като пишат само шестици на питомците си, пропускаме най-важното: политическото решение за приоритетите на развитие, от което образованието отпада като стратегическа цел. Ако човек е мнителен, може да каже, че тъкмо защото доста деца на т. нар. политически елит учат в тая гимназия, волно или неволно му се оказва услуга, която удобно отклонява обществения интерес от решение, засягащо всички, с искания, отнасящи се до заплати на някои.

Още при съставянето си това правителство заяви, че образованието няма да е приоритет, колкото и да се вдигаше предизборен прах с приказки за образователни реформи. Сега покрай протестите и обещанията за увеличаване на заплатите министър Вълчев подхвърли, че догодина дори може да се намали делът от БВП за образование, защото повече средства трябвало да отидат за инфраструктурни проекти. Това е в съзвучие с оная дилема за европейско развитие на България, която Симеон Сакскобургготски онагледи наскоро с примерите на Ирландия и Португалия: усилията можело да се насочат или към образование и високотехнологично производство по ирландски, или към инфраструктура и туристически услуги по португалски. Защо не и към двете е ясно, но още по-ясно трябва да се каже защо е тоя избор, при който португалският път изглежда по-подходящ за страната ни. Ето няколко основания.Първото е на историческата иронияНашенските сънища за достигане на научно и технологично най-развитите страни вървят под мантрата "Лисабонска стратегия". Тя намигва към португалската образованост така, както някога щитът на социализма под името "Варшавски договор" намигваше към полските военни успехи; подобни бяха и виденията за национално обединение в оста "Рим, Берлин и Токио". Така с избора на португалския образец хитро се отговаря на съвременни пароли, но и се пази историческа приемственост, чието съвършено олицетворение всъщност е и самият Симеон Сакскобургготски.

Следва основанието на манталитета. То е свързано и с крадливостта на политическата класа, и с характерната за нацията недодръжковщина: печалбите трябва да идват бързо и без много усилия, особено пък образователни. Всеки знае, че потокът от комисиони за две-три магистрали и разрешителни за туристически центрове с присъщия набор от кръчми, казина и публични домове е далеч по-приятен и хранителен от капките за две-три хиляди училища, екомандри и шивашки цехове, които на всичко отгоре са под властта на феодализирани общини. Впрочем последните също предпочитат пътища и спацентрове пред ремонти на училищни покриви и потягане на общински фирми.Третото основание е на деквалифицирания трудМасовата работна ръка у нас може да бъде приложена предимно в дейности, които не изискват особени образователни висини. В това отношение пълнолетно население от близо 20% висшисти и около 50% среднисти, дори и при съмнително качество на дипломите, е по-скоро неблагоприятен фактор с възможните си претенции към условията на труд и заплащане.

С това сме при четвъртото основание - на бъдещето. То е заложено през осемдесетте години на ХХ в. в престъпната държавна и партийна политика към етносоциални групи с висок прираст, подсилено сега в социални и школски реформи. Освен че изхвърлят все повече деца от училище, те устойчиво снижават качеството на образование. В следващите години около т. нар. пазар на труда ще се въртят все повече маргинализирани не просто без добро образование, но и без първични условия за трудово и всекидневно взаимодействие, основано на владеене на български език, разбиране на елементарни понятия и първични социални нагласи, контролиращи усетите за глад, страх и размножаване.

Те ще извират не само от циганските гета и от капсулираните турски и помашки села; такива ще са продуктите и на ценностното видиотяване с все по-агресивните рекламни фикции за съвременен начин на живот, основан на SMS грамотност и copy-paste творчество. И ако е прибързано да се смята, че тия хора не биха работили по поддръжка на пътища и обслужване на туристи, още по-наивно е да се мисли, че могат да се образоват в проекти "втори шанс". Ето защо е логично да се увеличават заплатите на полицаи и военни, а не на начални учителки. Което правителството и прави. Както се казва, политиката му е съобразена с обективните условия.Ала все пак политиката е налагане на воля,чиято обективност надвишава тази на очевидното. Тя е усилие да се противопоставиш и да пречупиш тенденция, приемана за естествена. Затова никога няма безалтернативна политика, а има политики. Те са определени от цели, чието постигане не предполага само консенсус, а борба за защита и налагане на интереси. За едно правителство може да е нормално да определя развитието на инфраструктурата за приоритет; за едно общество е ненормално безропотното съгласие с това. В този смисъл изборът между инфраструктура и образование предстои и трябва да го направим ние, не някакво правителство. Дори заради достойнството да кажем в 2020 г., че сме се противели на една политика, превръщаща България в приятно място за преминаване на едни и неприятно място за живеене на други.
99
4110
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
30 Юни 2007 01:09
Денков, . Само мога да добявя, че най-големите глашатаи на кючек-политика и азизсщината бяха седесарите Желю Желев, оБлага Димитрова и сие лумпени интелектуалци (прости ми Боже, беше време, когато и аз ги подкрепях). Тия глупендери бяха изтикани напред от хитреците комуняги, които също подкрепяха тези тенденции.
*
На БГ външни конкуренти и забраниха да бъде модерна индустриална държава. Не ни разрешиха да се пренастроим от комунистическата технокрация към модерни технологии, а можехме. За българите остана да ринат торта на кравите и да оправяме леглата на чужденците. За това и всеки де що имаше мозък напусна БГ.
*
Образованието следва изискванията на индустрията. Пак да го кажа за кой ли път, с тези икономически тенденции ни трябва половин СУ и един колеж за пилонджийки в Русе.
*
Хич не мога да си представа как Хан Аспарух или Симеон Велики се изправя пред поданиците си и им казва, че от днес повече няма да правим мечове, а ще ги внасяме от вън, Византия например.
*
За "свое успокоение" можем да кажем, че и другите бивши соц. братя са долу-горе на същото положение, - деиндустриализация и деградация - ех, може би малко по добре . Единствената соц. държава, която успя да си запази научния потенциал е Русия, макар и с големи жертви.
*
ЕС е тъп до безобразие. ЕС трябва да обяви приоритет за всички държави модерни технологии, особено в областта на енергетиката, и да привлече всеки един способен специалист да работи в тези областти. Иначе ще си остане с правенето на свирки на Чичо Сам.
30 Юни 2007 03:08
Преди време д-р Денков, наш някогашен учител от СУ, беше писал нещо за доброволната стерилизация, та се изяснявахме по мейлите.

Ето сега пак пише:

"... осемдесетте години на ХХ в. [с] престъпната държавна и партийна политика към етносоциални групи с висок прираст" ... "те устойчиво снижават качеството на образование" ... "без първични условия за трудово и всекидневно взаимодействие, основано на владеене на български език, разбиране на елементарни понятия и първични социални нагласи, контролиращи усетите за глад, страх и размножаване".

Представям си в Америка, дето живея, някой - не либерален хуманитарист философ, ами южен консерватор от религиозната десница, че и head of KKK - да напише на книга таквози нящо...

Следвано от:

"Те ще извират не само от циганските гета и от капсулираните турски и помашки села..." (не е ясно всичките ли са капсулирани или само някои).

И пак, макар вече не за малцинствата:

"такива ще са продуктите и на ценностното видиотяване с все по-агресивните рекламни фикции за съвременен начин на живот, основан на SMS грамотност и copy-paste творчество..."

Тук не мога да не си спомня как в далечната 1991 г., като голобрадо аспирантче, се похвалих на един роднина на жена ми, доцент по военни науки във Военна академия, че си пиша дисертацията направо на компютър (личен Правец 8С). Той изрази съмнение в компютрите и изтъкна, че един негов аспирант уи той му дал такава работа, ама вътре имало яко копи-пейст (сякаш на пишуща машина Хеброс или с паче перо на пергамент няма бъкел копи-пейст).

Митко Денков беше голям специалист по Хайдегер, за него му беше дисертацията и май първата публикация във Философска мисъл. Явно - без майтап - мракобесните (в превод на нашенски - обскурантистките) идеи на Хайдегер са му заседнали здраво в главата.
30 Юни 2007 03:18
Димитър Денков
Само бих добавил, че въпросът не е в простото наливане на пари в образованието, а такова с качествен ефект. Натиснете тук
30 Юни 2007 03:25
Чичо Фичо,
не си го разбрал. Това са факти, които е по-добре да бъдат наричани и публично изричани с истинските им имена и същност, отколкото срамежливо премълчавани от криворазбрана "политическа коректност". Именно за да бъдат преодоляни. Истинската политическа коректност е тези факти да бъдат назовани и преодоляни, а не оставени под повърхността да ексалират.
30 Юни 2007 03:36
Митко Денков е родом от гр. Хасково. Там гледката е доста безрадостна наистина, минахме в 2005 на път от Истанбул за Пловдив. Имаше един Технополис.
Аз съм също от провинцията - Варна. Там е първият извънстоличен, първият частен и вторият бълг. университет - Висшето търговско у-ще, създадено от Варн. търг. стоп. камара в 1921 г. Тежко време - градът току-що бил загубил стопанския си хинтерланд - Южна Добруджа, основния им бизнес нали бил износа на жито. След девети търг. у-ще било преобразувано от местните във Варненски университет "Св. Кирил Славянобългарски". Отворили инженерства, журналистика, както си му е редът. В 1954 народната власт закрила ВУ, преместила студентите от закритите специалности в София и направила ВИНС и МЕИ-Варна. В 80-те години в града имаше 10-тина хил. студенти.
Сега има 30-тина хиляди в пет университета. Не съм сигурен за качеството им, ама като помня едновремешното в СУ, едва ли е толкова по-зле.
*
В града сега се строят (от частни фирми, със западно участие, с цел печалба) буквално десетки "бизнес центрове" - някои са като цели панаири като Джавитс център в Ню Йорк (на Булбрю), други щели да имат по три 30 (трийсет) етажни офисни кули (на Оркид) със 150 хил. кв. м. разгъната площ.
*
В тия стотици хиляди кв. м. офисна площ с бърз интернет, климатици, хиляди паркоместа, изложбени зали ('шоурумс'), търговски и фитнес центрове, детски градини и прилежащи жилищни комплекси от луксозни малки и средни апартаменти с бързи връзки до летище, пристанище и магистрали - се очаква да работят десетки хиляди професионалисти с висше образование, компютърно грамотни, знаещи английски и български. Те няма да са всичките чужденци експатриати. Ще имат и деца - в града миналата година се родиха повече деца, отколкото хора умряха, и сега се строят две нови държавни детски градини. Тия деца сигурно ще ходят и в хубави училища - там имат няколко хубави държавни гимназии, едната емоята - Първа ЕГ, има си алумни уеб сайт и яху-група. Имат и частни училища.
*
Дори младите хора, които срещам по Златните лятос, които раздават купони за дискотеки, много ми харесват. Хубави, цивилизовани, говорят езици, усмихват се. Харесват ми и племенниците ми, и децата на приятелите ми. Те са поколението Y - (ние сме поколението X) или хилядолетниците (millennials). Които завършват гимназия след милениума - 1.01.2001. Приличат доста на връстниците си в Америка, за които се изписаха немалко книги вече, и се смятат за най-отраканото поколение в историята - не само с технически умения, но и със социални (благодарение и на есемесите и чата), и с повече идеализъм, отколкото песимистите смятат (отделно, че са и най-разнородното расово и етнически поколение работници). Последното адресирам и към Валери Петров в днешния брой.
30 Юни 2007 04:49
Браво на автора!

Образованието, обаче иска яки реформи преди да му се налеят пари.

За това, като че ли още няма виждане, въпреки перманентните експерименти в него.
30 Юни 2007 06:01
Чичо Фичо,
какви са впечатленията ти от образованието в Щатите, сравнено с това в България? Доколко тесен е контактът на учебните заведения там съответно с държавата/обшеството/бизнесът? Как е решен проблемът с мотивацията и квалификацията на учителите? Имаш ли представа какво е съотношението инженерно/хуманитрано профилиране?
Мерси.
30 Юни 2007 07:03
Образованието иска преди всичко смяна на образователя, който в 90 % от случаите владее единствено научната техника копи-пейст и е напълно убеден, че след като е цитирал правилно източника, може да премахне кавичките и препратката.
30 Юни 2007 08:17
Трагично вярна статия...
30 Юни 2007 08:59
чичо фичо, младите хора дето са те впечатлили не са само варвалии, а ученици от всякъде, работят лятото за да си подпомагат ученето, скъпи са дрешки, учебници и всичко, има варналии, много високи професионалисти и работят само през сезона, после едва ли остават в българия, та идеалисти не са, а с друг морал, но живеят в суров свят, никой не ги жали, наясно са какво ги чака тука и няма да останат
30 Юни 2007 09:00
Образование или инфраструктура: изборът е наш

че на кои му трябват образовани к-урви? те ако са образовани нема да за к-урви я! пък и един бърдак в гъза на Европа е по-близко от таква като Тайланд, Малайзия и Филипините.
Тъй че глейте по цял ден чалга и друсайте цици...
30 Юни 2007 09:21
Умът е важен.Който го разпознава, има бъдеще.
^Приоритети^ не е българско.Употребата на това ни отдале4ава от ме4тите.
30 Юни 2007 09:22
Поздрави, Денков, за истината, която казваш. Но тя вече трябва да се крещи, защото няма време. Поздрави и за коректността, с която отбелязваш, че "реформите", унищожаващи образованието, не са дело на учителите. Дано всички разберат, че ако все още училището върши дейността си по предназначение, това е въпреки управляващите. В този смисъл днес именно учителят е този, който не позволява системата да рухне съвсем. Но той , учителят, е вече на края на силите си, а и си отиват по-старите кадри. А бъдещето ти си го обрисувал достатъмно тревожно.
30 Юни 2007 09:40
на учителя с вечна благодарност, единични са такива огорчавали децата, оценява се мислене и положен труд, та учителят прави бъдещето, не пропагандатори и стражи високо в труда си оценени, достойна длъжност е учител, държава на лъжата само може да не ги цени
30 Юни 2007 09:53

С всичко казано съм съгласна, само т'ва с чалгата не ми е никак ясно. Значи, както каза наскоро Деси Слава, ако тя (Деси Слава) пее нещо с ориенталски ритми е чалга, но ако Шакира пее НЕ е чалга. Аве хора, музиката си е музика! Дори и ориенталската такава. А цици се друсат на всякаква музика. Да се обвинява чалгата (която е комбинация от фолклорни и естрадни ритми) за настоящето ни дередже е просто несериозно.

30 Юни 2007 09:56

Днешната младеж просто има изкривена ценностна система поради липса на добри примери. Или по-точно, поради липса на информация за такива. Ако аз имах възможност щях да рекламирам (по всички правила на маркетинга) ползата от доброто образование. Ако аз бях министър, младежите щяха да знаят, че един добър инженер, лекар, юрист и т.н. може да си позволи много по-добра кола (например) от един разносвач на пици или сервитьор.

Защото насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш. И ако учещия няма желание да вземе, колкото и добър да е учителя, нищо не става. Затова аз мисля, че учителите трябва да отделят м-н-о-о-о-о-о-о-о-г-о повече внимание на МОТИВАЦИЯТА. Може би дори трябва да има ОТДЕЛНИ ЧАСОВЕ за МОТИВАЦИЯ. А всеки нормален учебен час трябва да започва с кратко МОТИВАЦИОННО встъпление. Защото в днешния интернет свят ако има МОТИВАЦИЯ, да се намери знание не е никак трудно... Е-е-х, мечти, мечти...

30 Юни 2007 10:04
мотивацията, тя е битието, един с баща паричко защо ще се мотивира да се учи, има всичко, даже и нова кола за училището да посещава, друг на себе си разчита и на живот във свят нормален не разпределен, трети не му пука, не ще го промениш, разбрал е твърде рано, тук със дипломата пак ще е на сергията
30 Юни 2007 10:14
Чудя се дали аФторът като противопоставя образованието и инфраструктурата и говори за Лисабонската стратегия, барем е погледнал стратегията (например Натиснете тук) или си говори ей така, щото е чувал, че става въпрос за "икономика на знанието". Ако я беше погледнал, щеше да види, че и инфраструктурата, и образованието присъстват измежду десетте основни ключови области на стратегията. Даже инфраструктурата е изписана по-напред, но няма да издребняваме. А в останалите области щеше да види неща, които за един уманитар са сатанинско творение - общо взето, свеждащи се до глобализация и стимулиране на частната инициатива във всички области, само че в рамките на ЕС. Ако пък беше погледнал образователната стратегия, щеше да види, че става въпрос именно за реформи - финансирането да се концентрира върху "mathematics, science, technology and engineering ", а и основният момент е, че трябва да се залага на професионално учене и квалифициране цял живот, след училище и с оглед на потребостите на пазара от квалифицирана работна сила.
Такива ми ти работи. Ама мрънкялото едно си знае, едно си бае.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
30 Юни 2007 10:24
Тотално изкривяване и на проблема, и на темата, и на дискусията
Такова, каквото е това образование не е потребно-неуместно е и несвоевременно
Вместо тази паталоганатомия на труповете Денков би трябвало да зададе въпроса - в какво общество живеем и ще живеят децата ниу от какво ще се нуждаят за да могат да успяват да се справят
Оттам би му светнало нещо.
А реформите се правят със съвсем друга цел-да се пригоди неясното настоящо и неопределимо бъдеще към наличните възможности на реформаторите
Както впрочем и наука с култура купом
Няма го проектния план в разсъжденията, главно ретроспектива Защото и туризмът и инфраструктура не са дори и днешни занимания, а онзиденшни.
Все едно както едно време М.Маклуан говореше - летим в кола долу по горен път с 200 км час със залепено предно стъкло и с едно огледалце ...назад, Тъй че заберазвяме само това, което вече минахме ...отдавна
30 Юни 2007 10:25
Пеев, грешиш !!! Внучето вчера свърши училище и днес му е първия работен ден ! Независимо от това, че има всичко , аз му казах да почва работа, за да види как се печелят пари . И да види, че ако не учи и не работи, няма как да успее в живота ! Няма ли ги тези навици още отсега , пиши го бегал целия му бъдещ живот. Баща ми навремето каза нещо, което съм запомнил и още изпълнявам : Залудо работи, залудо не стой ! И днес правя това, и утре пак ще го правя.И сина ще го прави! И внучето трябва да го прави!
30 Юни 2007 10:27
манрико, ти от софтуер разбираш колкото и от живота как да се живей, програма за разширяване на професионална квалификация поне мина ли
30 Юни 2007 10:32
В свободна България винаги е било така. Даже през турско робство, когато училищното дело е било в ръцете на истинския български елит, то е било много по-високо оценявано. Например в поробено Малко Търново в началото на ХХ век един учител е получавал толкова пари в злато, които по курса на деня днес се равняват на 1 500 лева месечно. В освободеното Отечество заплатите оттогава са много по-ниски. Но въпреки това учителите са били в първите редици на борбата за освобождение и на Малко Търново. Явно днешните властниците са преди всичко неблагодарници. Ако не беше българското даскалско съсловие, тях нямаше да ги има, защото просто нямаше да има, макар и полузависима, България.
30 Юни 2007 10:35
мисли си каквото искаш, за труд говориш, е, внука ти сам ли си търси работа, или ти осигури, минал ли е през полето, носил ли е реклами, макдоналдс, сервитьор, нощни смени като клинър в магазини колко е имал, друго казвам, децата са по умни от нас а ги обиждат лоши че са били, колко деца не работят в днешно време
30 Юни 2007 10:49
час по мотивация не се налага, учителят благ първо да попита, дечица мили, колко днес не сте яли или снощи работили, та днес да не ги изпитвам обичайте децата бре хора, те са ви бъдащото, другото е преходно и суета
30 Юни 2007 10:58
До 2000 г можеше да се говори за мотивация, но сего вече всичко тотално е рухнало. Отделях в края на часа 5 мин за странични разговори, но вече се отказах. Аз просто нямам с какво да им въздействам. Вече нямаме допирни точки. Нравствените ни категории тотално се разминават. Тяхната агресия и моята толерантност просто са несъвместими.
Ето за нашите специалности в туризма се искат вече 2 езика. Те ги учат до 12 кл дори държат матура. Ако не препишат не могат да изкарат. И с тези знания отиват на пазара на труда и как ще се реализират там. Естествено никак. Чуствам се брънка от една изхабена система която няма да ремонтират поне по мое време.
30 Юни 2007 11:03
Едно магаре е достатъчно в родата. Ама такива бяха времената. Сега не е като едно време. Сега децата могат да получат и по-добро образование.Но всичко си зависи от старта в живота.Имаш ли я базата, на която да стъпиш, живота е прекрасен ! И предварително начертан. Но само за някои... А за другите или важи принципа "Роди ме мамо с късмет, па ме хвърли на смет", или попълват армията на черно работниците...Каквото предопредели съдбата.
30 Юни 2007 11:12
Чичо Фичо пише с толкова добри чувства и оптимизъм за родния ни град, че не ми се ще да му възразявам. Ако имаме желание, можем да приемем, че е прав.
За статията. Тя започва с една невярна констатация:
"Втренчени в един екстравагантен протест, при който учителите от Френската гимназия в София искат да се обърне внимание на съсловието, като пишат само шестици на питомците си, пропускаме най-важното: политическото решение за приоритетите на развитие"
Напротив, и преди и по време на "протеста", тук във форума, голяма част от колегите говореха точно затова. Общо взето, ние сме наясно, че както образованието, така и здравеопазването трябва да са първи задачи на всяко правителство, защото ... и т.н. Каквото и да кажем, ще бъде вярно. Както сме наясно и, че нито едно правителство няма да постави образованието начело на приоритетите си. Няма да им стигне куража да направят една мащабна, не краткосрочна инвестиция, чиито дивиденти няма да дойдат в срока на работа на правителство, парламент и разни други, а по-късно. Едва ли може да се разчита да проумеят, че разделителните линии в съвременния свят се изместват от "богатство - бедност" към "знание - незнание". Техният приоритет е стабилност. Стабилност, която ги държи в "елита?", а на кой му пука, че стабилността на това ниво на състоянието на останалите хора е престъпна.

Редактирано от - hamel на 30/6/2007 г/ 11:16:15

30 Юни 2007 11:28
Изборът на стратегия за развитие на всяка държава от ЕС е прерогатив на самата държава. Никой не е казал на Ирландия "Вие ще развивате високите технологии", а на Гърция и Португалия "Вие ще развивате туризма". Това са останки от социалистическия манталитет, когато ролите се разпределяха от СИВ. Ако някои си мисли, че външни сили определят накъде да върви България, дълбоко се лъже. 17-18 години вече са дълъг период и някои от бившите соцдържави се ориентираха много добре и дръпнаха напред. И ако говорим за неадекватност на управляващите, трябва да признаем и нашата неадекватност като народ пред предизвикателствата не само на реформите, но и на променящия се свят. Корупцията и мутризацията на всяко ниво задушават и спъват нормалната икономика и пазарни отношения и води до обществен застой (бих казал дори деградация), чиито плодове берем днес. Нашенският модел на капитализъм има толкова прилика с нормалния капитализъм, колкото и латиноамериканската (да не кажа африканската) му версия.
И като говорим за инвестиции в инфраструктурата и образованието, поради мутренския характер на държавата те едва ли ще бъдат ефективни. Инвестирайки в инфраструктурата парите веднага ще бъдат прилапани от "обръчите от наши фирми" и "усвоени". За резултати не говорим поради пълната липса на контрол. Инвестиции в образованието предполагат инвестирането в специално подбрани елитни училища, където учат отбрани деца. Така за сметка на данъкоплатеца вместо както в нормалните държави родителите да си плащат за екстрите, тук децата на едно малцинство получават много повече от децата на мнозинството. Не само учителите, но и всички заети в държавния сектор здраво се противопоставят на всякакви реформи и опити за оптимизация, както и диференцирано заплащане на труда. Вместо щатната таблица да съдържа много скали и подскали, продължава да действа атавизмът "прослужено време".
Управляващият елит не се интересува много от университетите, зер децата му по принцип заминават за чужбина, а ако не за тях има гарантирани добри работни места на принципа "ти на мене аз на тебе". А и университетите произвеждат студенти без да се интересуват от трудовия пазар само и само да има работа за преподавателите. Каква е ползата от обучението на специалист, който после никога няма да работи по специалността си?
По тези проблеми може да се пише до безкрайност, но твърде много неща в обществото трябва да се променят, а желание за промени в управляващите и управляваните - никакви.
30 Юни 2007 11:41
това със съдбата, базата и постройката е лъжа голяма, не можеш на бог да ми се правиш и да предопределяш, незнайни са пътищата му таланта де ще се роди, ти обаче не го дозволяваш, нататък ли, в грижливо подреденият ти ред явява се издънка, парис хилтън и така назад додето ще се сетиш
30 Юни 2007 11:50

Виолета,
не съм съгласна. С децата може и ТРЯБВА да бъде намерен общ език. Ако ще и той да е техният. Ако ще и да е по-циничен отколкото ни се иска. Защото с всеки език могат да се кажат, обяснят и възпитат ценности. В случая, макар и агресивни, децата все пак имат по-малък опит и по-ограничен кръгозор. И тяхната логика може да бъде успешно контрирана. Понеже не работя с деца не мога да дам конкретен пример, но ако ми кажеш конкретна ситуация (проблем) ще помисля и ако не измисля отговор, ще си вземам думите назад.

30 Юни 2007 11:57

Разбира се, Виолета, съгласна съм, че е безумие сама да се бориш с това явление. Затова и казах, че нещата трябва да тръгнат от министерството или най-малко от целия колектив в дадено училище.

30 Юни 2007 11:58
Може ! Ако си "турчин" в отношенията ти с другите.
30 Юни 2007 12:12
с нищо друго няма как да стане, единствено с любов, детето винаги разбира дали е обичано, нататък, с дисциплина тип казарма но без авторитета на добър и справедлив със опит, ще постигнеш притворен, и лъжлив, нищо няма да ти сподели, ти не му ставаш за приятел, смешен си му
30 Юни 2007 12:25
и учителю любезен щом в класа си влезеш искаш или не започваш невербална комуникация и те четат, как си днес със настроението, какво ли те е притеснило, говори ли ти се или само ще изпитваш, и още много, много други
30 Юни 2007 12:28
Точно с внучето съм си споделял неща, с които не съм споделял и със сина.И то ми споделя неща, които не би споделило с майка си. В семейството ни няма забранени теми.Аз съм на принципа -право куме във очите. Това понякога ми вреди, но така съм свикнал. И така съм научен.
30 Юни 2007 12:31
Ама тука темата е за образованието и за образованите хора. Я тогава да ви запитам нещо най-просто, най-банално. Защо небето е синьо ?
30 Юни 2007 12:33
прозрачно е и много дълго
30 Юни 2007 12:33
Лъжлива статийка
На България след 1990 г. не е оставен никакъв избор за което и да била стратегическо направление на настоящето и бъдещето на народа и държавата. Всичко се диктува главно от Вашингтон и частично от Брюксел. Особено що се касае за качеството на живот на населението, за развитието на икономиката и особено на образованието, науката и културата. Наложен е бавен геноцид на българите, освобождаване на територии за завладяване от йодеи, подмяна на цивилзационната идентичност на следващите поколения българи, отродяването им отнарода, превръщането им в гои. Засега циганорът и потурнашката общност са полезни на кагала, използва ги активно като инструменти за тормоз и разбиване на българската общност, но след време ще се разправи и с тях.
Що се касае до образованието, науката и културата в Бг, цел е унищожаването на цели сегменти в тях и подмяната на други с чужди "панели". Тези три най-важни елементи от българщината биха могли да се развиват успешно в полза на нацията САМО при запазена българска държавност. Очевадно е, че от българската държава са останали бледи следи. България се управлява отчужди хора и чужда агентура, колониалните адзминистрации, формирани от тези гадове, работят СРЕЩУ българщината и в частност във вреда на образованието, науката и културата. Това е първият начин да им се вреди. Вторият е чрез финансирането им, което в огромна степен е в зависимост от валутния борд, който пък зависи от т. нар. международни финансови организации, а фактически от министерството на финансите на USrael. Ограниченията са главно чрез бюджета, подписван от МВФ и СБ, но не само чрез него. Третият начин активно да се увреждат и частично ликвидират тези три опори на българщината е злокачественият тумор "Отворено общество". Въздействието на метастазите му е върху всички елементи на трите опори. Опосредства се чрез поставени на активни позиции в тези сфери на вербувани и/или подкупени туземни активисти. Такива са разположени във всички етажи на МОН, в елитните училища, във всички ВУЗ и всички научни центрове.
Такива активисти редовно бомбардират с манипулативни публицистични материали в различните медии и широката общественост. Средно седмично в този вестник такива дописки се появяват не по-малко от 3, засечено за период от 6 месеца. важен момент във всяка подобна статийка е очернянето на образованието, науката и културата от соцпериода на развитие на Бг. Ето го и тук: "... осемдесетте години на ХХ в. [с] престъпната държавна и партийна политика към етносоциални групи с висок прираст" ... те устойчиво снижават качеството на образование" Без подобни плювки, изглежда, не минава пускането на такива соросиански мероприятийца. Чиста лъжа е това твърдение, разбира се. Безочието се вижда още по-релефно при сравнението с деншната обстановка. Етносоциалните групи с няколко порядъка повече не ходят на училище, не говорят на български език, но в мерзката статийка това не се нарича "престъпна държавна политика"
30 Юни 2007 12:46
Я тогава да ви запитам нещо най-просто, най-банално. Защо небето е синьо ?

Хубав въпрос! Защото отговорът може добре да се върже с Лисабонската стратегия - дали ще е "ми ни знам", нещо литературно-романтично, или за разсейването на Рейли, обратно пропорционално на четвъртата степен на дължината на вълната.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
30 Юни 2007 13:11

Я! Свежарков май е бил отговорен фактор през 80-те години и сега се възмущава, че автора нарича тогавашната политика "престъпна".

Ще трябва да се съглася със Свежарков. Политиката на соц. режима беше всичко друго, но не и престъпна. Тя си беше напълно ЗАКОННА. Освен това, беше недалновидна, неефективна, половинчата, неориентирана. Ако беше обратното сега нямаше да сме най-бедната държава в ЕС.

30 Юни 2007 13:23
Бравос, бе! А я си представете един кръг.Къде е началото и къде е краят на този кръг?
30 Юни 2007 13:29
Най-важното Денков на казал.
При това високо ниво на образование и интелект, и на-голям ум, и най голяма полова мощ, IQ и прочие таланти, що направиха такава държава когато трябваше изведнъж да се оправят сами.
Изводът е ясен - каскета си е каскет. От него гражданин и човек на става. Това че масата каскети е образована не променя нищо, освен че прави на глупак този, който е вложил пари в образованието им.
Та, който има смисъл да бъде образован ще намери пътя.
Останалите - на инфраструктурата
Така е най-добре за всички.
30 Юни 2007 13:45
ти, си му в средата, щом във края можеш да си спомниш какво детенце бил си, обаче преди тебе други са живели и след тебе младите ще продължат спиралата

Редактирано от - Пейчо Пеев на 30/6/2007 г/ 13:54:12

30 Юни 2007 14:10
Твърде примитивно обяснение намерила кашкавалката за окаяното ни място в ЕС. Но с толкова мозъче- толкова
30 Юни 2007 14:12
браво на Денков за статията
30 Юни 2007 14:29
Пейчо, знаеш ли кво се сетих сега като стана дума за деца? Преди има-няма 30 години имах един приятел с две синчета, ама палави, палави, та чак лудетини.И им позволяваше всичко и от нищо не ги лишаваше . И всеки път като се виждахме го питах що се оставя да му се качват на главата.А той ми отвръщаше-сега им е паднало да лудуват , нека си поживеят...Е да, ама веднъж не им дал пари за нещо си и те двете решили да си вземат "дължимото"... И комшиите така и го намерили целия надупчен и нарязан в собствените му кървища !!!Ей така си отиде от тоя свят приятеля ми... Убит от собствената си челяд ! Затова ти го писах по-горе-всичко трябва да е с мярка. А за кръга трябва още да помислиш. За синьото небе само Даскал Цеко от форума на Новинар беше дал верен отговор. А за кръга от същия форум само двама души познаха-Чарли и Пунта мара
30 Юни 2007 14:41
водачо, нищо лично но си в бавна лента, и да съм доброжелателен докрая и в обратна посока си дете какво да ти поиска всичко е пред него, толкова ти дават, мислиш затова ще ти се сърди, и щом с парици обич ще си купуваш защо ли си живял
30 Юни 2007 15:00
Manrico, Свежарков, Патагонец

Денков, като всеки уманитар демонстрира трагична откъснатост и непознаване на живота. Като изключим партийно-номенклатурната пасмина(преди и сега) какво имахме след 1980г.?
Индустрия. Имахме един от най-големите заводи в Европа ЗЗУ Ст.Загора, който можеше сега да бъде балкански и европейски Тайван.
Високи технологии. Докато в СССР и ГДР се проивеждаше изчислителна техника с техни си операционни с-ми у нас имаше масова продукция на аналози на Ейпъл и Ай-Би-еМ с което станахме лидери във Варшавския договор и можеше дългосрочно да се изнася на арабските пазари.
Култура и обществен живот. Беше открит НДК – един от най-големия и модерен културен център в Европа. Без него партийците май щяха да си правят конгресите по кината.
Туризъм. На Слънчев бряг бяха построени "Елените" - истински модел за кокетно и уютно ниско строителство вписано в околната природа. Сегашните бетонни чудовища задушиха курортите и създадоха черномутрието.
Образование на впечетляващо ниво и отлични специалисти. Всичко това трябваше сега да дава дивиденти, но уманитарите-стопаджии овладяха партиите и властта и изсушиха всичко, което дава плод.
30 Юни 2007 15:13
Пенчо бе, къде пък виде , че обич съм тръгнал да си купувам? Аз съм го пратил да работи, да види как пари се изкарват.Това е движещата сила на света .Парата! Аз не искам по цял ден да лежи и да хайлазува, знаейки, че всичко един ден ще е негово. Тая нема да стане! Или ще става човек, или да хваща света !!!
30 Юни 2007 15:21
парата движи тебе, мене любовта, и даже вече щом съм на небето, пак ще ги закрилям с обичта си, защото се обичаме и последно, нищо умно не ми си казал досега, та значи, знам програмата, учиш детето вълк да бъде за да успее, от човещина да е лишен, и после когато приложи на тебе наученото ти е жал

Редактирано от - Пейчо Пеев на 30/6/2007 г/ 15:34:20

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД