:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Наши и други имигранти крепят бизнеса в Америка

Съединените щати все повече зависят от чуждите работници
СНИМКА: РОЙТЕРС
Спасителка наблюдава плувците в спортния комплекс в Арлингтън, където работят вече стотици българи.
По източното крайбрежие на САЩ чуждестранната работна ръка, включително от България, помага на икономическото развитие, писа в. "Вашингтон пост" в статия под заглавие "Временни работници, трайно влияние".

Работниците от чужбина все по-често работят на необичайни досега места. "Вашингтон пост" дава пример с плувен комплекс в Арлингтън, който някога е набирал спасителите си сред американските тийнейджъри. В момента близо половината от 500-те места са запълнени от младежи от България, Полша, Перу и други държави. Почти всички 80 000 коне в щата Мериленд са оставени също на грижите на имигранти, които са запознати с този занаят, отбелязва изданието.

Повечето работодатели в региона заявяват, че усещат недостига на работна ръка, въпреки че там има ниска безработица и относително високи заплати. Те обаче все по-често се обръщат към чуждестранните работници, които започват да наемат не само в традиционно доминираните от тях сектори като градинарството и програмирането, отбелязва "Вашингтон пост". На тях им харесва, че имигрантите са свикнали да работят извънредно, например през почивните дни.

Вестникът обяснява, че чужденците са пристигнали в САЩ с разнообразни видове визи - студентски, за специалисти и други. Това им позволява да работят по девет месеца и да спестяват добра сума.

Не всички молби за работни визи са одобрявани, но техният брой наред с този на имигрантите с дългосрочни визи продължава да нараства, съобщиха от Министерството на труда. Между 1990 и 2000 г. делът на родените в чужбина жители на региона се е увеличил със 70 на сто, а оттогава - с поне още 23%, за да надхвърли един милион. Около 300 000 от тези чужденци обаче работят нелегално. Вестникът цитира местните работодатели, които внасят работници от чужбина, че вече са силно зависими от наеманите от тях имигранти.

Тенденция

Броят на българите, работещи легално в Чехия, се е повишил с 65% за периода от началото на годината, когато България и Румъния се присъединиха към ЕС, сочат данни на чешкото Министерство на труда и социалните грижи. Въпреки това едва 2,5% от над 209 300 души, работещи законно в Чехия, са работници от двете страни. В края на юни 3239 българи и 2126 румънци са работили в Чехия. За разлика от други страни - членки на ЕС, Прага отвори изцяло своя пазар за работници от двете страни.
49
2800
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
24 Юли 2007 00:36
Демек, без имигрантите (наши, за да е по-така) бизнесът в Америка ще се провали неЗАКРЕПЕН. Ама чакайте, другари, какво стана с приспивната електорално-комунистическа мантра "имигрантите се връщат"? Хем тука при нас, хем се връщали при вас?! Стига вече сте си противоречали, че ще трябва май да будите тов. Ленин да ви УМИРОтвори диалектически.
24 Юли 2007 01:11
Тая статия не е истина просто
В. Пост пише "имигрантите помагали за икономическото развитие" - откри топлата вода, ако не помагаха, щяха ли да ги пускат?! От тук нататък става още по-добре: част от спасителите в басейн нам-кой-си били от България. Хубаво. Следва заключение НАШИ (и други) ИМИГРАНТИ КРЕПЯТ БИЗНЕСА В САЩ! Демек - без спасителите в басейн нам-кой-си, американският бизнес рухва!
Накрая черешката - неизвестно как българските спасители в басейн нам-кой-си станаха "стотици"
Само така, родна газето, покажи им на чужбяците как се крепи бизнес по български - само така ще ги стигнем американците
24 Юли 2007 02:16
Населението на USA е 300 милиона както не отдавна оповестиха. И тези 300 милиона все повече изпадат в зависимост от българската работна ръка, най - вече по местата, където плащат най-ниските надници? При положение, че в САЩ има 11 милиона нелегални мексиканци?
24 Юли 2007 02:43
По-скоро ги ползват като работен добитък.
24 Юли 2007 02:49
В Torrance, CA моментално трябва да му вдигнат паметник.
24 Юли 2007 05:22
Статията уви е много точна. Особено в района на Вашингтон е пълно със сезонни работници от Източна Европа - предимно руснаци, украинци и естествено българи. Работата е много и еднообразна - абе бачкане. Парите не са нещо особено за тамошните стандарти, спят по много в стая и пазаруват само в евтините магазини, но се оказва, че там с работа по басейни и къде ли не се изкарват много повече пари отколкото каквато и да е лятна работа у нас. Много не се и връщат у дома ами си пресрочват визите, за да останат - дотолкова не искат да се занимават в България, все едно, че са се спасили от някакъв затвор. И се примиряват с какви ли не унижения само и само да са в Америка.
*
И да - наистина сезонните работници крепят икономиката на САЩ. Щото американци никога няма да се хванат да работят такива часове, с такава работа, за такива пари. Българи, руснаци и други работят като луди, за да може американски фирми да работят, да предоставят евтина услуга, да се създава стойност в икономиката, а същевременно те не "досаждат" с нужди като осигуряване, гласуване и т.н. А през това време американските младежи мога да правят стажове, да са на летни сесии в колежа и въобще да градят бъдещето си.


24 Юли 2007 05:51
Америка без работни гости не може.
Но какво толкова е чудно?
То Русия вече не може.
6 000 000 000 некадърни гъзета на тази планета
И все гладни!
24 Юли 2007 07:13
Заглавието е то4но от първата до последната дума. 4е те тук имигранти не са само индианците, вси4ки други са дошли от някъде (пък то не се знае дали и индианците не са дошли от някъде преди много векове). Даже по-правилно е да се каже: "УСА - това са имигрантите и техните наследници".
24 Юли 2007 07:17
И един бисер на вестника:
"Повечето работодатели в региона заявяват, че усещат недостига на работна ръка, въпреки че там има ниска безработица...."
По-то4но е да се каже:
"Повечето работодатели в региона заявяват, че усещат недостига на работна ръка, то4но защото там има ниска безработица ...." Демек, няма хора безработни да заемат работните места.
24 Юли 2007 08:09
коррекция на зглавието:
"Наши и чужди емигранти слугуват на бизнеса в Америка"
просто и верно
24 Юли 2007 08:17
Ами да си слугуват в БГ, бе. Ама нещо не им се иска да си ходят там. Натискат се при "експлоататорите".
24 Юли 2007 09:18
Българските студентчета в Америка работят същото, каквото работят и американските студенти. На едни и същи работни места са.
Според някакви завистници българските емигранти ги ползвали за работен добитък! Завистници!
Имигрантите в Америка не работят това, което американците не искат, а работят според квалификацията си. Мексиканецът работи като строител, защото няма квалификация за програмист. Няма дори и завършен пети клас. Ако имаш професионалната квалификация, но не знаеш английски, също се примиряваш с неквалифицирана работа, докато научиш езика. Всичко опира до квалификацията. Няма дискриминация. Няма по-толерантна страна от Америка спрямо хора от всякакъв цвят, религия и произход.
Съветът ми към всички български студенти в Америка е да се записват да учат тук. "Платеното" уж обучение дава възможности дори на нелегалните имигранти да се учат, ползват помощи и да завършат.
24 Юли 2007 10:51
Гозамчо
пак си избил всичката риба с умнотиите си.
В статията се говори за една тенденция в САЩ все повече работата да се върши от емигранти. Това е тенденция, все още не напълно наложила се практика. Но тази тенденция води до това, че в САЩ има една голяма прислойка, която никога не е работила и лежи на помощите за бедни и една друга прислойка от жисокоплатени мениджъри ( с икономическо образование), юристи, лекари и др. такива.
Все повече професииите свързани с реалното производство (включая инженери, програмисти) се поемат от емигранти. Реалното производство се премества в Източна Азия, Индия, Израел и отчасти в Източна Европа.
Тази тенденция разбира се води до де-индустриализиране на САЩ. Ако при някой катаклизъм всички тези кадри започнат да напускат САЩ тя ще бъде поставена в много тежко положение.
И ето една твоя миала, от която и последната риба е измряла:
Съветът ми към всички български студенти в Америка е да се записват да учат тук.
Ами щом са студенти в Америка, защо ще се записват да учат там, като са записани вече.
24 Юли 2007 11:11
О, трибуквени гениьо, о, комсомолски титане на мисълта!
Ако си беше напънал малко сивото орехче (с розов отенък все пак - капилярите), щеше да се досетиш че Гозамбо говори за българските студенти (следващи в България!), които работят в САЩ през ваканциите, или т.нар. "бригади".
А Гозамбо, макар и прекаляващ, си е прав. Вечния вой за експлоатиране, добитъци и прочие са любима песен на тия, които не са излизали от БГ никога, или тия, който са в чужбина и поради липсата на квалификация, мият чиниите. Сори, батка, трудно е да признаеш пред себе си че като професионалист, без английския, в САЩ не ставаш за нищо (или всяка друга държава със съответния език). По-лесно е да квичиш че те експлоатират изедниците - ами като те експлоатират, никой не те държи насила. Ей го самолета, ходи си откъде си дошъл
24 Юли 2007 11:28
Ей, кораво нещо е туй червената кратуна. Като попие нещо от политикономията на социализъма и съхранява файла форевър. Тоя номер с "реалното производство" не го бях чувал от десетилетия, ама си припомних, че в техния катехизис бяха два сектора - реален, и сектор на услугите.


В такива случаи и Бог е безсилен.
24 Юли 2007 11:36
Йодейче и гъзомийниците му награкали Маркса++ Всичките фичулиги да докарате, пак няма да сте по-убедителни от нег. Защото той обикновено казва истини, а вие почти изключително лъжете.
24 Юли 2007 11:46
MRX++ заради ограничени хора като теб страда целия свят те са еднакви и в Африка и Азия и.... Тесногръдието ти и селският ти тарикатлък , че и грамотността ти са очевидни. Така че чети какво ти казват по умните от теб и се учи. Циментени кратуни на никой не трябват вече, даже и в България. И повярвай ми няма по толерантна страна към чужденеца в света от Америка.
24 Юли 2007 13:56
Тази статия е пълни глупости. Тя е писана за реклама и самочуствие на тези, които са направили бизнес- канал за изпращане на български студенти на лятна бригада в САЩ. Разбира се, че собственика на луна-парка, или пицата, или басейна, има по-голяма финансова изгода от временните работници, защото им плаща минималната надница на щата. Освен това спят по 3-ма в стая и така плащат наем за една стара къща по 6К и нагоре на месец, дето никой нормален американец няма да предложи за това качество на имота. От друга страна предприемача в БГ им прибира поне по 4 бона на калпак за да ги прати на бригада + допълнителното от работодателя. Разбира се, че собственика, ще пита на другата година пак за студенти. Разбира се, че фирмата в БГ, ще се опитва да развива бизнеса. Всички участници в сделката са доволни. Ама чак пък Америка да зависи от това!
Колко студенти от България идват за summer job (бригада) в US корпорации и бизнеси като програмисти, дизайнери, журналисти и т.н. ?
Пълни глупости написани, а на форума: дрън-дрън ярина....
24 Юли 2007 15:45
Цялата икономика на САЩ(не Америка!) се крепи на евтината работна ръка, която по същество са милионите нелегални имигранти. Поради сравнително високия стандарт на живот(само в икономическо отношение; не и в културно), сащците (неправилно наричани американци) не искат да се занимават с най-непрестижните дейности, като напр. чистачи, готвачи, компютърджии, селскостопански работници, общи работници и т.н. Затова САЩ си внася роби от чужбина, които да им вършат тези неща. Същото се отнася и за наистина големите учени -философи, физици, математици, лекари, химици. Средностатистическият сащец няма нито амбицията, нито волята, нито интелектуалните възможности за да бъде добър философ, физик, математик, химик или лекар, защото е жертва на една политическа система, която дебилизира народа и притъпява социалните сетива на гражданите. Затова на пазара на труда се наблюдава недостиг в тези ниши. Недостиг, който сащците хитро компенсират с внос на интелектуален потенциал. И пак, въпреки всичко, заплащането на чужденците е по-ниско от това на сащците.
Ама това не е мое откритие. Явлението се знае още от времето на Атинската демокрация, около 480 пр. Хр след елино-персийските войни. За да функционира САЩската икономика, тя има нужда от милиони роби, тъй както е имала нужда от роби Атина при Перикъл и след това. Но всички знаем до какво води този процес. До крах. Разбира се, този крах в случая със САЩ може би ще дойде малко по-напред във времето, в сравнение с краха на Атинската демокрация, заради възможността на САЩ да използва далеч по-големи робски ресурси. Но той ще дойде, той идва и никакви "освободителни" войни в Афганистан, Ирак и т.н., не могат да го спрат. Стъпките на края отекват вече в ушите и на най-болните американофили.








Редактирано от - Костас_Симитис на 24/7/2007 г/ 15:55:40

24 Юли 2007 16:53
не искат да се занимават с най-непрестижните дейности, като напр. чистачи, готвачи, компютърджии, селскостопански работници, общи работници и т.н

Поклон пред безкрайните възможности на човешката глупост....
24 Юли 2007 16:55
Знаят те американците какво правят.Емигрантите работят и плащат осигуровки, без да знаят, че ако не са американски граждани един ден те няма да получат никакви осигуровки за стари години!
24 Юли 2007 16:57
И още веднъж - поклон:
Средностатистическият сащец няма нито амбицията, нито волята, нито интелектуалните възможности за да бъде добър философ, физик, математик, химик или лекар

Все пак друго си е един средностатистически българин с интелектуалните възможности на философ, философстващ за взаимовръзката между размера на циците на средностатистическата фолк звезда в България и нейните гласови възможности.
24 Юли 2007 17:01
Воденичар, да те светна - ако ти плащаш осигуровки докато си на лятна бригада в САЩ и си студент в България - ти си единствения най-вероятно. Плащат се само федерални данъци и "social security" - съжалявам, ама не знам как да го преведа това. И в добавка на това - като се върнеш в БГ, проучи малко как стои въпроса, и кандидатствай да ти ги върнат и тях.
24 Юли 2007 17:46
Марксе,
аз коментирах изказванията по статията. За статията няма какво да се каже.
За българските студенти в Америка имах предвид студентчетата, които учат в България, а са на бригада в Америка по студентска линия. Но ти не си обременен с много информация, та за теб трябва да се доуточнява.
"Де-индустриализирането" на Америка от теб звучи като връщане на Америка обратно в аграрната епоха. Т.е. индустриализацията е върхът на развитието. Ти още не си чувал за слединдустриална епоха. Няма откъде да си го чул, то това не го преподаваха в марксическите кръжоци.
Индустриалните производства отново ще се върнат в Америка и в развитите западни държави, но нека малко още да напреднат технологиите, та да бъдат екологически чисти, енергоспестяващи и с не толкова непривлекателен труд. Да се види и какво от сега произвежданите боклуци ще отпадне и какво ще се развие. Нека се види и каква нова производствена организация ще се наложи в обществото. Важното е знанието да развиваш и да го имаш, Марксе. Запомни ли сега и от мен един термин- "слединдустриална епоха". Не съм го измислил, но първи ти го казвам.
24 Юли 2007 18:00
"rossenf" ... компютърджии -да, точно така, 90% от database operator-ите в US са индиици или от други подобни нации...
24 Юли 2007 18:17
За хора, каито не знаят какво е това нещо Америка, като се каже, че еди колко си процента от компютърджиите им били индийци или някакви други и това го отчитат като слабост и предпоставка за пропадането на Съединените щати. Истината е точно обратната. Съединените щати са най-толерантната нация към имигранти. Тук отвсякъде се чува- ние всички сме имигранти. Съединените щати предлагат най-добри условия за професионална реализация и социална адаптация на имигрантите. И тук повечето от имигрантите се чувстват по-добре приети, отколкото в собствените си страни. Трябва да отидете в Китай, за да разберете какво предлага Америка и защо хората ходят там. Специалисти-имигранти, това не е слабост на Америка, а сила. Индийците и всички други стават американци. Навсякъде другаде по света си остават чужденци. Америка е уникално общество.
24 Юли 2007 18:26
rossenf, ако под термина "компютърджийство" се разбира "програмиране", напълно съм съгласен че това е непрестижна и хамалска работа, която се работи от емигранти. Не разбирам това с какво те учудва. Мързеливо и тъпо янки не се хваща да работи това. Да ти стане такъв обаче "IT мениджер" за да цица труда ти и да получава миниму двойно от програмистите-това да. Това е сладко и на това се натиска да бачкат.
По това няма разлика с БГ. И тук недостиг на "IT мениджери" не съм чул да има.


Редактирано от - katana на 24/7/2007 г/ 18:44:20

24 Юли 2007 18:33
Много шум за нищо у форумо. СЕГА просто се опитва да представи американските проблеми по-разбираеми за българина. Нали си спомнята оня виц за Джон Ленин, Ринго Сталин, Пол Макаренко и Дордж Харламов
24 Юли 2007 18:43
Dinain-е, не знам кой чия икономика поддържа, но срещнах две българчета спасителчета, дошли за лятото. Като ги заведох да ги нахраня, ми казаха че надали биха могли да си върнат дори парите за билетите. Просто бяха жестоко подведени от родни и американски търгаши, които печелят много добре от труда им.
24 Юли 2007 19:05
На трибуквеният с плюсовете и всички червени кратуни мога да кажа само, че ако не беше социалистическата доктатура през всичките тези 45 години която да доведе Българският народ до просешка тояга сега младите хора нямаше да идват в САЩ, УК, Испания на бригади да изкарат някой лев за да имат за през годината. По-възрастните нямаше да ходят да берат реколтата в Италия, УК, и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ Гърция. Ние като емигранти може би нямаше да напуснем Бг, поне не в такива размери.
Ако съпоставим Бг с Гърция например, която е била на много по-лошо дередже след ВСВ, когато десетки хиляди души са умирали по улицата от нямане какво да ядът (заради хитлериският режим), а след ВСВ подложена на Гражданска война с почти 200 000 жертви и пълна разруха в някои райони.
А България остава, почти незасегната от разрухата на ВСВ.
И какъв е изходът? Сега Българите от "проспериращият социализъм" ходят да работят на Гърците по островите за без пари, далеч от семействата си и домът си.
ЗАЩО?
Защото, слабоумните селяндури -"комунисти" ни докараха до просешка тояга.
А такива "умници" като трибуквеният с плюсовете с "разумното" си гласуване увеличиха агонията до '98г, та още повече хора да напуснат страната наречена България.
Това е жалката истина, сънародници!
24 Юли 2007 19:24
Ок, щом за някои програмирането, ИТ съпорт, и т.н. са "хамалска" работа, нема да спорим. Явно вече има хора дето се раждат готови да са програмисти и няма нужда от обучение, опит, постоянно развитие, и т.н. Обаче ми се струва че по скоро има доста хора които са доста тесногръди и щом една работа се върши от индийци, значи е хамалска??
Също така доста хора които си мислят че и тук ако си мързелив и прост ставаш "мениджер" - но това го отдавам просто на тенденцията на хората да мрънкат като не могат да станат "мениджери" и някой друг да им е виновен за това.
Гарамел - за съжаление си ужасно прав.
psg - не е съвсем вярно това - много зависи къде си. Ако си спасител - ами нема кой да ти плаща много пари да висиш на басейна по цял ден. Ако имаш само една работа - няма как да направиш кой знае колко пари. Нормално е. Обаче ако можеш и искаш да бачкаш - за 3 месеца се изкарват доста пари, вервай ми
24 Юли 2007 19:26
Най-великата кратуна е комунистическата тиква; ври я, печи я - все тая, твърда като гранит.
Както виждате думата "отлив" от САЩ и мръсните сащистки земи има синоними - "пристигане" в САЩ и "оставане за вечни времена". Червеният Оркестър отнова свири доминантсептакорди в антиимиграционна инвенция, които за разлика от каденциращите квартсектакорди нямат логично финално-завършващи каденци.

24 Юли 2007 19:28
garamel
Ако баба ти беше мъжка щеше да има дръжка и ти нямаше да си се пръкнал да АКО-ваш.
В историята няма АКО. Никой не знае какво щяло да стане АКО.
В историята има какво е било и какво е сега. И то какво е било в сравнително близкото минало. По-далечното започва да се идеализира.
Аз съм живял доста преди демокрацията, живял съм исъм работил в доста западни страни и мога да правя сравнение с сегашното положение.
С АКО-та, обаче не се знаимвам. От зелени тикви семе не щеме.
24 Юли 2007 19:29
Дано червените мюзишънс да мъ чатнат к'во са им рекнъл. Пък ако не, да бегат у консирвъторийта до каналя у София, дето тече от Лъвов мост надолу към капитълизъмЪ.
24 Юли 2007 19:38
Marx,
Aз не казвам АКО, аз правя анализ според фактите и стигам до истината.
А АКО ме питаш мен, точно на теб ти трябва "зелено" семе и то в голями количества. Аз с теб не си и помислям да споря. Безмислено е. Даже в повечето случаи прескачам постингите ти. Пределно си ясен. С бившата номенклатура дето живееше на запад още преди '89 и после имигрира в Люксембург, Белгия и пр. е безмислено да се дискутира. На такива като вас даже не мога да кажа, че соц. диктатурата ви е дала нещо, ВИЕ САМИ СИ ГО ВЗИМАХТЕ, в момента и количеството което сами искахте.
24 Юли 2007 19:42
Gozambo
момче дребно талибанче. Ти явно сега си студенче в САЩ. Аз когато съм инзнасял диклади в САЩ ти си ходел прав под масата. Когато съм работел там ти още не си стигал до ръба и. Така, че не нам да обясняваш каква е САЩ. Мога да ти разправям каква е корпоративна Америка, за която ти и хабер нямаш.
Това, което го казваш е и така и не е така. Като отидеш в компаниите, ако въобще отидеш, ще го видиш. Мене афроамериканец ми се е оплаквал за отношението към тях. Аз, обаче не пиша за това. Също не споделям мнението, че трябва да миеш чинии. Но ако си с работна виза и те освободят от работа, поради непрекъснатите реконструкции там (всеки нов шеф, като дойде подгонва старите около него и назначава нови) може и да ти се наложи да миеш витрини през нощта и т.н. САЩ е богата на различни аспекти, така, че няма място тук за описването им.
Интересното при САЩ е, че каквото и да кажеш, винаги можеш да намериш потвърждение. Аз, обаче говоря за някои общи аспекти, които се наблюдават. И аз ясно съм описал тенденциите, а именно във САЩ богатите американци все повече се насочват към работа, която не е свързана с производство на стоки.
24 Юли 2007 19:46
Марксе, я раздуй сега за Саркози--друго си е десен президент, а? Показа на всички как се мачкат социалистически картуни (Кадафито е социалист, да припомним на мирозданието). Нещо май на левичарството му мина модата, а? Няма ги ония налудни Сартровци, Бартовци, Фуковци, и прочие хомосексуалисти. Между другото, защо левичарите са най-често и хомосексуалисти? Вземете например един Джордж Майкъл. Защо така?
24 Юли 2007 19:46
garamel
Аз до 89г. бях н.с. 1-ва степен в БАН. Доколокото си спомням научните сътрудници са били номеклатура на ГК на БКП (тогава всяка професия беше номеклатура). В момента съм в България. На Запад работи 1993- във Франция, 1996-97 във САЩ, 2001-2003 в Германия.
24 Юли 2007 19:49
Я, БОТЪТ изтрил предишното ми мнение. Боте, аз говорех за оня, другия Маркс, пък ти си ме разбрал, че говоря за този. Сакън, недей ма! Направо на цензура взе да мирише тука, ей!
24 Юли 2007 19:50
Stipulator
Между другото, защо левичарите са най-често и хомосексуалисти? Вземете например един Джордж Майкъл. Защо така?
У нас, обаче, е обратно - десните са педали. Вземи например Филип Димитров.
24 Юли 2007 19:57
Марксе, това за Филип Димитров са ЧЕРВЕНИ легенди. Аз говоря за доказаните и самоафиширащи се обратни. Всички знаем, че те са ПРЕДИМНО леви. Ми то като кажеш ляв, то си е достатъчно.
24 Юли 2007 20:32
оставете го на мира екстра-маркс...

умът му го оценяват на запад, а сърцето му е в пролетарския рай.

яде клисавия капиталистически хляб и проклина като яворов на нивата...

всъщност може би е щастлив човек, без грам проблем - кяри манги от западняците и пцуе местните десни, че му разсипали социалистическата татковина... има хляб, има и луканка, че даже има и на кого да се сърди. живот!
24 Юли 2007 20:46
rossenf, затова и не обобщавам, а само споменавам конкретна случка
24 Юли 2007 21:16
Специално за всезнайкото Росен_оффф е този пейст.И ако обичаш казвай си мненията без да ми даваш акъл , поне на мен!За другите не ме интересува, не обичам философски дискусии, понеже аз самия не съм философ.Каквото имаш да кажеш по темата кажи си го но не се обръщай към мен по какъвто и да е повод!Аман от всезнайковци!http:http://bulgaria-weekly. com/novini_mnenia.htm

Редактирано от - vodenichar на 24/7/2007 г/ 21:32:35

24 Юли 2007 21:38
Ако не Ви се отвори пейста отидете на следниа адрес:http://www.bulgaria-weekly.com/след това идете на МНЕНИЯ И КОМЕНТАРИ!Броят е от 18 юли 2007.Ще има и продължение в следващия брой!
24 Юли 2007 21:54
Цитат от Воденичар:

Емигрантите работят и плащат осигуровки, без да знаят, че ако не са американски граждани един ден те няма да получат никакви осигуровки за стари години


Линк на воденичар:

ДА ОТГОВОРИМ НА НЯКОЛКО ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:

1. Може ли човек, който не е гражданин, да получава чек от социално осигуряване?

В много случаи, да. За да се квалифицират за тези пари, не-гражданите трябва да отговорят на определените за граждани условия, основани на работа, пенсионна възраст и т.н.


Брех че нервен воденичар...... Освен това аз говорех за студенти на летни бригади които не ги плащат тия осигуровки!!!! Убаво е да се чете преди да се пише
24 Юли 2007 22:11
Пък и дай не се пънем толку - форумите са за тва, да коментираш, да лафиш, да поправиш някой дет нещо е сбъркал (де нарочно, де без да иска). За философстване - който иска да философства, аз просто изтъкнах един факт -ако не ти харесва - не е мой проблем, оди по други форуми.
Айде със здраве и по-спокойно я карай, не е здравословно така.
24 Юли 2007 22:51
Марксе,
не мисля, че си писал нещо повече от доклади за колеги.
Няма за какво да си говорим с теб.
Проблемът ти е, Марксе, че на гурбет те приемат най-много в Унгария. Такова ти е нивото, такива ти са докладите. Един Господ знае в чий унгарски магазин пренасяш мебели. След като прочетеш доклада.

Редактирано от - Gozambo на 24/7/2007 г/ 23:17:02

24 Юли 2007 23:16
Gozambo
не мисля, че си писал нещо повече от доклади за колеги.
Няма за какво да си говорим с теб.

Мисленето май не ти е от силните страни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД