:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,411,867
Активни 123
Страници 8,852
За един ден 1,302,066

Българите приемат вече лекарите като митничари

40% от гражданите смятат, че здравеопазването е сред сферите с най-много подкупи
За последните 5 години лекарите са се изкачили от четвърто на първо място в класацията за мониторинг на корупцията, сочат данни от анализа на Центъра за изследване на демокрацията "Корупцията в здравеопазването в България", представен вчера.

Данните са изведени въз основа на споделения личен опит от гражданите, т.е. на най-много от хората е искан лично подкуп в сферата на здравеопазването. Високият процент случаи на корупционен натиск отразява по-близките контакти на пациентите с лекарите, отколкото с митничари или полицейски служители, които също са в челните места по корупция.

Най-често срещаните корупционни практики в здравеопазването са свързани с даването на подаръци или плащането на подкуп. Над 30 на сто са давали подаръци на джипито си, също толкова са "благодарните" на специалистите в болниците. Всеки десети пък дава пари на ръка на лекуващия лекар за операция.

В други случаи корупцията е съучастничество на пациента при издаването на болнични или удостоверения за инвалидност.

По данни на здравното министерство около 2/3 от интервюираните лекари също потвърждават наличието на корупция. Най-разпространени според медиците са подкупите за оказване на помощ при раждане - 71%, и при операциите - 68% от всички. Значителен е процентът на потвърдилите подкупи за санитари, които да хранят и обличат болните.

40% от гражданите посочват здравеопазването сред сферите с най-голяма корупция, докато през 2002 г. делът им е бил 20%. Резултатът поставя здравеопазването на трето място след митниците и съдебната система. В класацията през 2007 г. те изпреварват органите на МВР в класацията на най-засегнати от корупция институции.

Близо 2/3 от гражданите смятат, че в корупция са въвлечени всички или почти всички лекари. По този показател докторите се нареждат веднага след митничарите и представителите на правораздавателните и правоохранителните органи, изпреварвайки данъчните служители, политическия елит, министри и кметове.РЕФОРМИ

Всеки четвърти българин смята, че състоянието на здравеопазването е един от трите най-големи проблема, пред които е изправена страната, показват данните от доклада. Като неотложни задачи за решаване са посочени незавършената програма за преструктуриране на болничния сектор, непълното покритие на здравното осигуряване, държавната политика при доставката на лекарства, болничното финансиране и участието на частния сектор при предоставянето на здравните услуги.
42
3028
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
24 Юли 2007 00:02
Изпреварили сме били митничарите
24 Юли 2007 03:37
Не си ти , бе Хипократе, не си ти. Чети добре, хората не говорят за ЖеПе-тата като теб, а за хирурзи, гинеколози и вся осталная.
24 Юли 2007 06:37
Митничар2006.
24 Юли 2007 09:06
така и трябва -- вместо изблик на гняв за Гоце и другите доносници, уморените от жегата българи сега ще се хвърлят като един на лекарите ... зарадвани от бонус-новината за медицинските сестри. евалата на сценаристите
24 Юли 2007 09:20
то корупцията е като медала - с две страни.....интересно ми е кой обаче ги раздава медалите?
24 Юли 2007 09:20
Може би митничарите са дънили 6 години за наи-тежкото образование, после на свои или бащина издръзка са карали специализация още 4-5 години , може би имат разходи за списания учебници образователни курсове, като го постигнат да се обадят .
24 Юли 2007 09:22
Не мисля, че митничарите и лекарите могат да бъдат сравнявани. Митничарите искат пари от отпределен кръг хора, а лекарите изнудват целия народ. Защото да благодариш на някого (в случая на лекар) е различно от това да ти искат пари, за да си свършат работата. Някой ще каже, че са им малки заплатите (бих отвърнала - като на почти всички висшисти), но и големи да бяха, съмнявам се, че щеше да е по-различно. В никакъв случай, обаче, не слагам всички лекари под общ знаменател и се извинявам на свестните (те са изчезващ вид и заслужават уважение).
24 Юли 2007 09:26
dori66, не ти искам извинението.....и докато смяташ, че моят труд не си заслужава парите, а само благодарностите ти, корупция ще има
24 Юли 2007 09:50
Още древните гърци за казали интересът клати феса .
Като бях студент по медицина работих на кабинет и дерях много кожи от болните , разбира се нелегално.Започнах да работя в чужбина, където не е прието да се дават пари на лекарите , но за сметка на това като млад специалзант заплатата ми беше почти два пъти средната за страната , изведнъж всички мисли за подкупи изчезнаха, значи можело.
24 Юли 2007 10:19
dori66
24 Юли 2007 10:31
Най-често срещаните корупционни практики в здравеопазването са свързани с даването на подаръци или плащането на подкуп.

Никога не съм изнудвал, нещо повече - не съм и "подсещал" дори пациенти или близките им за нещо подобно.
При изписването, обаче, се е случвало пациенти или близките им да се отблагодаряват. Не става въпрос за парични суми. Това е изключително рядко. Букет цветя и/или кутия бонбони, явно, тук също са включени като "корупционна практика".
Всичко за фронта! Всичко за победата!
Всичко срещу лекаря! Всичко за смачкването му!
Та това "съобщение" е отново мешана салата от аргументи - едни за, други съвсем не за посоченото обвинение.
Диригента! Диригента! Диригента!
24 Юли 2007 10:33
За дописката -
24 Юли 2007 11:44
За кой ли път пиша по повод здравната рИформа!Лекарите в никакъв случай не са по корумпирани.просто системата е такава.Затова само пазар ще ни избави от затворения кръг!!!
Разтурване на здравната каса , съд за шефовете и полагане началото на истинското здравно застраховане!!!!!!
24 Юли 2007 11:50
Присъединявам се към Al Bundy:За дописката Добавям и за Самуил Димитров
24 Юли 2007 11:54
Пламене:
Българите приемат вече лекарите като митничари

и
40% от гражданите посочват здравеопазването сред сферите с най-голяма корупция, докато през 2002 г. делът им е бил 20%. Резултатът поставя здравеопазването на трето място след митниците и съдебната система.Редактирано от - Посейдон на 24/7/2007 г/ 12:00:56

24 Юли 2007 11:57
Ми забелезва ми се , дето само мутри и доктори одат со златни ланци за по 2000 и мн. повече лв.
24 Юли 2007 11:58
Още:
Близо 2/3 от гражданите смятат, че в корупция са въвлечени всички или почти всички лекари. По този показател докторите се нареждат веднага след митничарите и представителите на правораздавателните и правоохранителните органи, изпреварвайки данъчните служители, политическия елит, министри и кметове.

Ето ви още едно голямо противоречие между заглавие и съдържание и вътре в самото съдържание.
самуил димитров,
Що така?

24 Юли 2007 12:04
Посейдон, здравей,

вместо да отваряш широко затворени очи, по-добре кажи: къде са ти ланците?
24 Юли 2007 12:08
Натиснете тук
Комарницки го е показал и казал вкратце и много точно.
Та екипът на сега трябва да реши, дали и двете кампании, ей тъй, шизофренично ще поддържа?
"За" медиците ни в Либия (вече, слава Богу, са у нас) и "срещу" медиците ни в България.
И колко време престой ще им трябва на новопристигналите в родината си мед. сестри, че да ги почнете по вестниците с оплюване и тях?
24 Юли 2007 12:31
По-добре е да се погледне самото изследване. Интересно е. "Статията" не си струва да се обсъжда.
А докторите са първи само по показателя "Споделен лично изпитан корупционен натиск". По други показатели наистина са зад катаджиите и митничарите.
24 Юли 2007 12:32
Ми не ми ли ходи добре новото БМВ на екстериора, а! От закуски/потребителски такси си го купих, пък
24 Юли 2007 12:57
e това сравнение - лекари с митничари, може да поникне само у главата на пълен кретен !
24 Юли 2007 15:13
Хипократ,

не си сам....и аз пестя....но не мога да изчисля колко трябва да не обядвам/вечерям за една къщичка от 300кв.м

chown,
още като студенти на съпруга ми му предлагаха да зареже "докторлъка" за място в калотинската митница.....ако се беше съгласил, сега еднолично щеше да оглави "класацията"
24 Юли 2007 16:56
За парите, които обществото отделя и за недоразумението НЗОК, което "разпределя" средствата имаме монго добро здравеопазване. Авторът обаче не си е дал труда да разбере една от основните причини за "корупцията" - поведението на пациентите. Почти няма пациент, който да иска да му обърнат специално внимание, да бъде прегледан непременно от д-р Еди-кой си, да го насочат за операция в София, да му направят "пълни изследвания". Явно в България да заобикаляме установения ред, колкото и да е неудобен за нас се смята за нещо нормално. После защо са му поискали пари ?. В другите страни от ЕС е нормално да се чака дни за преглед при личния лекар, седмица -две при специалист, месеци за операция и то при огромните средства, които се отделят там за здравеопазване.
24 Юли 2007 19:15
Здравейте всички! Специално здрасти, Хигия!
Извинявай, неучтиво беше, но нет-ът ми се разпадна, та чак сега имам връзка.
Ами ланците си ги държа на много оригинално място - единия, значи, съм го окачил на лявата спирачка на колелото, другия на дясната, третия на багажника му, пък четвъртия на фарчето. Ама него мога да си го откачам и прибирам в джоба или чантата.
Никой няма и да се сети да ги търси там, щото, нали, според публичното пространство, всите доктори караме само ягуари, мерцедеси, баварци и прочие.
По тоя повод каня Хабибито да се повози на колелото ми. Щот може и колело да е, ама с 4 ланеца по 2000-2500 лева всеки, ще има чувството, че се вози най - малкото на баварец.
24 Юли 2007 19:24
Weed361,
Преди 4 - 5 дена прегледах млад мъж, който работи в Англия. Основното съмнение беше за синдром или болест на Рейно. Уж осигурен у нас, ама бързаше да се "прибира" в Англия.
Прегледът беше напълно безплатен, пък и освен него нямах възможност за изследвания. Написах му ги на листче и му препоръчах да ги направи, когато пристигне там.
Каза ми:
- В Англия трябва първо да мина през GP - то, а после той да ме насочи към хирург, а само за него ще чакам 6 месеца. Изследванията идват още след някой месец.
Та в много меки краски си обрисувал чакането извън България.

Редактирано от - Посейдон на 24/7/2007 г/ 19:28:16

24 Юли 2007 23:59
Нуместно е сравнението на здравеопазването в Европа с това в България. В Родината ни здравна система просто НЯМА. Илюзия за здравите и жестока реалност за пациентите. Нерегламентираните плащания нанесоха най голяма вреда на самите лекари, защото без тях не биха понасяли мизерните си заплати и щяха да променят статуквото докато беше време. Сега е to late.
Моралендефицит. Започнеш ли да даваш повече от половината от доходите си за храна просто духът напуска тялото. В тази професия без морал си просто killer.
Бъдте здрави! Човек и добре да живее все до лекар стига и дано има късмет.
25 Юли 2007 01:16
vitaco, лекарите имат най-малка вина за нивото на здравеопазването в България. Главната вина е на НЗОК, която ги превърна в чиновници, попълващи купища ненужни документи, санкционира ги за всеки пропуск в документацията (не в лечението). Почти няма лекар, който не е глобен от касата, като тази година средната санкция е поне 400 - 600 лева. Поне 3/4 от времето ми минава в писане и проверки нещо да не объркам в документите. Пак повтарям - за мизерните средства и за отношението което обществото има към лекарите имаме много добро здравеопазване.
25 Юли 2007 14:15
Щеше да е много по-невинно положението на лекарите, които изкат пари от пациентите си, ако ставаше въпрос за проста корупция. При корупцията даващите подкупа имат ясното съзнание, че чрез това си действие ще придобият права, облаги, пари или услуги на които те нямат законно право, т.е. те престъпват закона.Пациентите не са в това положение по простата причина, че те са си платили чрез своя осигурител и имат законна основа да бъдат обслужени. Искащите пари лекари в случая не са пасивната страна на корупция(тези, които получават подкуп), ами активната страна на едно друго престъпление - изнудване. Причината е, че държейки позицията на диктуващата страна(способност или претенция за способност да излекуват) върху страна, която е уязвима и неспособна да се самоизлекува, тези лекари злоупотребяват с властта си, за да получат по принудителен начин възнаграждение. Би трябвало законът да третира подобно изнудване не като корупция, а като като престъпление изнудване от най-тежка форма, защото определени медицински лица вместо да лекуват, злоупотребяват с живота и здравето на търсещите помощ.
27 Юли 2007 09:49
Малко късничко, ама здрасти, Мравилников. Пък и ти не си от подранилите.
Добре ги редиш, ама пак впрягаш каруцата пред коня.
След като поколения управляващи, а и мнозина други, също са забравили за мъдрото правило за моркова и камшика, ти си поредният. На българския лекар му се излива помия на главата системно, като преднамерено се преекспонира в публичното пространство този въпрос. Лекарите нито са всички корумпирани, нито са повечето корумпирани, нито са на първо място (както пише поредният мушмул в тази "статия" ), нито сумите в корупционната практика са дори сравними с тези, които се искат в другите области - първенци.

Редактирано от - Посейдон на 27/7/2007 г/ 09:55:39

27 Юли 2007 09:52
Значи, българският лекар е длъжен да работи в гадните условия на рекет от НЗОК (без да му пука на който и да е политик, от когото зависи нещо), длъжен е да го прави за жълти стотинки, длъжен е да търпи почти ежедневната помия в публичното пространство, а обществото може само да иска от него, без да има към него задължения.
Предишни години не можеше да се направи нищо друго, но сега може и, повярвай ми, лекар в България ще стане рядкост и исторически термин в рамките на няколко години.
Сегашните ще избягат, пенсионерите - лекари, които могат да работят, ще измрат, нови няма да има поради непривлекателността и тежестта на професията и дори новозавършилите ще бягат навън. Това, ако се продължава в същия дух.


Редактирано от - Посейдон на 27/7/2007 г/ 10:02:04

27 Юли 2007 09:54
Докато не се променят условията за работа на българския лекар никой няма право да иска повече от него.
Сменете системата с работеща такава и ще имате лекари и здравеопазване, от които ще сте доволни.
Не впрягайте каруцата пред коня. Покажете морков, пък при липса на успех, тогава праскайте с тоягата. Не продължавайте само с тоягата, както сте почнали.
И добитък да е, ще избяга от сегашните условия.
"Значи, аз не съм лекар, онзи там е лекар, но аз мога да съгрешавам, а лекарят не може, щот е лекар. Той трябва да е и от светец по - праведен. Той ми е равен като морал, ама защото е лекар имам право да го плюя, пък около него и всички лекари."
Студено. Много студено.
Пък ако ще и да го пишеш с букви, дето могат да се четат и от НДК - то.Редактирано от - Посейдон на 27/7/2007 г/ 12:42:20

27 Юли 2007 10:06
Посейдоне, погледни все пак изследването или поне резюмето. Наистина си струва времето което ще отделиш. После, ако искаш, сподели дали нещата там (не в "статията" ) са верни или не.
27 Юли 2007 10:17
Здрасти, Heat!
Имаш ли предвид накакъв сайт с пълна информация?
27 Юли 2007 10:30
csd . bg.
Там ще се оправиш по името на изследването. Има резюме от 5-6 страници и пълен доклад от няколко десетки. Дори и резюмето е достатъчно да се погледне за начало.
27 Юли 2007 12:31
Heat,
Докладът е перфектен, но, както и ти си забелязал, се тълкува от множество журналисти единствено и само с цел търсене на сензации и поредното оплюване на лекаря в България (е, хайде, санитарите също са "почетени" ).
Но това е като да четеш Евангелието, както го прави дяволът.
Всъщност докладът е разбиваща критика на управляващите и управлявалите здравеопазването на всички нива; в този смисъл всяко изваждане на отделни изводи от контекста на доклада е изопачаване и де факто лъжа, служещи най - вече на сегашните управляващи за отвличане на вниманието на обществото от тяхната вина (предишните виновни имат интерес да са натопени сегашните виновни).

Редактирано от - Посейдон на 27/7/2007 г/ 12:43:31

27 Юли 2007 12:33
За мен остава неидентифицирано мнението на автора дали прави разлика между поискан подкуп от една страна и (непоискана) благодарност на пациента след изписването, особено когато става дума за букет цветя и кутия бонбони ("подаръци!" ). Ако тези понятия се сливат, тогава в статистиките има голяма неточност.
За недостига на средства съм съгласен, също както и за нестабилна регулаторна среда, залагаща на административен контрол; лошо поддържане на човешкия и физически капитал; за лошото устройство на доболничната и много повече на болничната помощ (кошмарът "КП" с недофинансирането им), с последствие неадекватното (ниско) заплащане на труда на лекарите и специалистите, уж с каса, а наличие на централизирано разпределение на средствата за здравеопазване, реалната липса на остойностяване на труда в здравеопазването (NB!), но не съм съгласен, че всичко това е резултат от недовършени реформи.

Редактирано от - Посейдон на 27/7/2007 г/ 12:44:22

27 Юли 2007 12:33
В България поначало опитът за здравна реформа пое накриво и сега - защо кашляме и синеем? И защо българският лекар е неспособен (и не иска) да спаси здравеопазването с Тимуровски труд?
Друга реформа, друга НЗОК, работеща на съвършено различен принцип, още здравни каси са нещата, които са също необходими.
27 Юли 2007 12:34
Просто с удоволствие пействам началото на предложените мерки:
Задълбочаващите се проблеми в здравния сектор у нас сочат, че здравната реформа се е отклонила от оптималните решения. Антикорупционните мерки в здравния сектор, особено чрез етични кодекси за поведение и горещи линии, едва ли могат да дадат съществен резултат без да се засегнат структурните причини за корупцията. Тези причини са добре известни и вече 17 години се преповтарят в консултантски доклади, предизборни програми и стратегии за управление. Време е от диагностика на проблемите в здравеопазването у нас да се премине към активно лечение чрез по-смели структурни мерки.

Ето го онова за моркова и тоягата!

Редактирано от - Посейдон на 27/7/2007 г/ 12:46:01

27 Юли 2007 12:36
И
Това предполага и нов мениджмънт, който да постави по-висок приоритет на пациентите, вместо на НЗОК. Разбира се, ако болниците са рационален стопански субект, за тях клиент е този, който плаща или от чийто избор зависи размера на постъпленията. В случая на българската здравна система, постъпленията зависят в по-голяма степен от Националния рамков договор т. е. от преговорите със НЗОК, отколкото от избора на индивидуалния потребител.
Системата е така построена, че държавата, в лицето на НЗОК, е все още
много по-важен клиент за болниците, отколкото пациентите, които плащат
здравноосигурителните вноски.

България все още си остава доста лошо уредена държава изобщо и е най-лесно за управляващите да насъскват пациенти срещу лекари.
Благодаря за линка!
Жив и здрав!
27 Юли 2007 12:56
Настоях да се види доклада, защото нещата са много показателни какво се получава ако вземеш само няколко изолирани факта и пропуснеш много други. Далеч не е само с медицинските теми. В случая едва ли се е целяла манипулация, просто сигурно е трябвало да се напише нещо съвсем набързо, но в много други случаи не е така.
А докладът наистина си струва четенето. Рядко срещано напоследък качество, макар и с 10-15 % от написаното да не съм съгласен. Останалото си струва и то с лихвите.
Жив и здрав.
28 Юли 2007 12:42
За по-лесен достъп давам линковете:

Линк за сайта:
Натиснете тук

Резюме:
Натиснете тук

Пълен текст:
http://www.csd.bg./fileSrc.php?id=2262 Target=_Blank id=url>Натиснете тук

Презентация по темата:
Натиснете тук

Ето как медиите „са прочели Евангелието”:
Натиснете тук

Heat,
oще веднъж благодаря!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД