:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ограниченията за каруци - расова дискриминация

Забраната на талигите пречи на свободното движение на ромите, установи комисията на Кемал Еюп
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
За пешеходците в София често няма място на тротоара от паркирали коли. Техните права обаче още не са привлекли вниманието на комисията по дискриминация.
Още по-тежки задръствания грозят столицата в името на равните права на етносите и борбата срещу дискриминацията. По ключовите шосета "Околовръстно", "Ботевградско" и "Ломско" да бъдат допускани каруци, настоява комисията за защита от дискриминация. Според експертите съществуващите в момента ограничения са предпоставка за расова сегрегация, защото ограничават правото на свободно движение на ромите.

Решението на комисията има задължителен характер и ако не бъде обжалвано пред Върховния административен съд, ще влезе в сила. Това би затруднило движението по едно от малкото скоростни трасета на София - "Околовръстното", и две от входно-изходните артерии на града. Според комисията обаче недопускането на каруци е по-сериозен проблем, защото лишава ромите от възможността да напускат кварталите си с талиги.

Комисията е била сезирана по въпроса от фонданция "Романи бахт" заради проблемите на ромите от "Факултета", "Христо Ботев" и "Филиповци". Те настояват за отпадането на ограниченията по трите конкретни булеварда именно заради близостта им до кварталите. Според комисията изключването на булевардите от забранителния списък не би представлявало двоен стандарт в тълкуването кое е дискриминация и кое - не.

В момента движението на каруци е забранено в целия идеален център, както и по 17 ключови артерии на града. В забранителния списък освен трите нарочени шосета влизат и "Цариградско шосе", бул. "Цар Борис III", бул. "Александър Малинов" в квартал "Младост", "Сливница", "Рожен" и др. Доскоро изключение се правеше за сватбени церемонии и балове, но впоследствие и те отпаднаха.

"Приемането на такова изключение би представлявало опасен прецедент", коментира зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. СОС има право да обжалва решението на комисията на Кемал Еюп във ВАС. Ако загуби, ще трябва да промени наредбата за движение на територията на столицата.



КОНФЛИКТ

Обявените конкурси за частни оператори по 51 линии на градския транспорт отново се препънаха в конфликти. Столичният кмет Бойко Борисов е разпоредил процедурите да бъдат спрени, съобщиха от общината. Днес се очаква пресконференция на синдикатите по същата тема. Те са против отдаването под наем на линиите, защото считат, че това вреди на интереса на гражданите. Според служителите на "Столичен автотранспорт" на частници се отдават най-доходните линии.
37
4647
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
30 Юли 2007 23:18
Така де...
" - За кучета и котки може (по балконите) - за прасета не може..."
30 Юли 2007 23:24
Господи , Доган прибра и циганското "щастие" ... Мераз му е от БСП ... ?

30 Юли 2007 23:57
Скоро ще ни принудят да ядем и конско месо!
Щото, ако НЕ- значи, Дискриминация спрямо коне!
Да идват и арабите с камилите!
И БЕЗ камилска Дискриминация, моля, тогаз!
И водопой на камили в шадрафаните пред НДК и камилски шпалир 24 часа на ден пред Парламента- иначе, Дискриминация и затвор, де!
31 Юли 2007 00:02
Голяма глупост.Ограниченията са за каруци, независимо от народноста на каруцаря.Забраната касае(предполагам) и българи, еврей, турци, арменци, власи, татари, македонци, казълбаши, руснаци, гърци, гагаузи и т.н.
Ами правата на конете?По мои лични наблюдения, по-вечето от тях са в много лошо физическо и душевно състояние, собствениците им ги третират крайно некултурно и жестоко.
31 Юли 2007 00:28
А моите права?! Не искам да гледам по улиците мръсни каруци, без отражателни светлини, с дръгливи коне, ръсещи фъшкии, накачулени с циганор и натоварени с боклуци. И в този смисъл, кой е забранил на братята роми да си купят нормални коли?
31 Юли 2007 00:50
Комисията по дискриминацията сама създава дискриминация като дели гражданите на държавата на т. нар. "цигани" и други. Няма как тези други да са българи щото и циганите са българи. Въобще трябва да се престане на държавно ниво да се говори за етноси, защото това само по себе си е дискриминация. За държавата всички са български граждани с еднакви права и задължения - думата цигани, роми и тем подобни не трябва въобще да се използват от човек на държавен пост, защото по този начин само подклаждат нагласите в отделни групи хора, че са различни и се поляризира нагласата "ние срещу тях."
А иначе всеки индивид нека си се изживява като циганин, македонец, турчин, ескимос, марсианец и т.н. и да си изповядва съответния фолклор и религия - за държавата това не би трябвало да има значение.
31 Юли 2007 03:13
да бе
МАРСИАНСКА ДИСКРИМИНАЦИЯ
днеска се убедих в това - паркирам си звездолета в една тъмна уличка дето нема нито знаци нито магазини фирми да ме наклюкарят на паяците
АМА -
връштам се да си излетим - НО ТАРАТАНЦИ
нема кола нема нито самолет нито хеликоптер
..........
размишлявам малко - кой ми гепи космолета?
и - случайно виждам табелка: "ако ви нема колата, се обадете на тел. 911-911 и си вземете големи чаши за студена вода"
- чудим се на кой да се обадим първо - на застрахователя ли, на полюцията ли, или на незнайния телефон
пробвах се - застрахователя се застраховал и каза д въртим на полючията
въртим - от там отговор Нема
въртим на Писания телефон - а от там - глас - не знаят къде требва да е паркинга на Паяка
кеф и забава
...
търкам си обуфките и накрая намирам един полезен паркинг - гледам каруцата ми отпочива срет други дребни жертви. оглеждам я и забелезвам некои подробности - алармата вие, капака искъртен и вратите надрани......
31 Юли 2007 03:18
Аман от тази циганска държава! Дискриминирал ги, че не могат да минават каруци поне из най-натоварените и/или най-представителните места на столицата? От кога каруците станаха изключително циганска собственост? От кога правилника за движение (нали имаме една Виенска спогодба, която докарва правилника за движение уеднаквен с поне още 80 страни в света) се прави, за да обслужва етнически интереси?


Дайте да забраним шофирането с книжки, защото циганите не обичат книжки!


Дайте да забраним законното строителство, защото циганите си строят коптори където им щукне!


Дайте да забраним плащането на ток и вода/канал, защото тази мярка е насочена изключително срещу циганите - другите идиоти в тази държава така или иначе си ги плащат...
31 Юли 2007 03:28
Ами сега,
Искрено ме зарадва!
31 Юли 2007 03:28
Интересно, защо още таскиметровите шофьори и транспортни фирми не ревнат за нелоялна конкуренция и дискриминация от каруцарските драйвъри?
#
Мен пък ме дискриминират като джедай. Отрязват ми пътя към Силата
31 Юли 2007 05:42
Какви са ми тъпаци.. Има си ЗАКОН за движението по пътищата. В него има следния знак:
Натиснете тук(снимка: натиснете тук)
"Забранено влизането на превозни средства теглени от животни"

И в ЕС също го има. Слагаш го на всяка улица в София..
31 Юли 2007 08:10
Тъй ли! Има го в закон! Че кой спазва законите !
31 Юли 2007 08:22
Ще се съглася с така наречените "защитници" на мангалските права само когато ми покажат циганска каруца в центъра на Брюксел, на Мюнхен или Страсбург например - нали там се спазват човешките права. Да, ама не. А на който не му харесва - да заминава за Индия...
===================
На ами сега-
31 Юли 2007 08:52
Булевард Възкресение става зелено-кафяв от изпражненията на конете, особено в събота и неделя. Предлагам да се забрани за автомобили и трамваи и да е разрешен само за каруци. То и околовръстното - да се направи отделна лента за автомобили, а по него само каруци. Тогава няма д аима дискриминация.
31 Юли 2007 09:01
Като пътно превозно средство каруцата трябва да има гражданска отговорност, да е преминала технически ппреглед, да има съответните светлини, да има платен лиценз за извършване на транспортна дейност и прочие, така че всички каруци, които отговарят на изискванията, и чиито водачи не са употребили алкохол!, да се движат!
Според мен точно това е начина да се спрат мангалите, накарайте ги да спазват законите и те сами ще избягат от тук!
31 Юли 2007 09:15
Горкичкият ПараГАФчо яде конско месо още от началото на ДИМОКРАЦИЯТА и РИФОРМИТЕ, а още не е разбрал. Сигурно щото го няма в някоя алинея и точка. Клетият, касво ли ще стори при печатна грешка?
31 Юли 2007 09:37
Тези са пълни кретени. Още малко и ще поискат каруците да могат да се движат и по магистралите. То бива цигания, но това вече надминава всякакви граници.
Държавата не трябва да се връзва на такъв рекет с обвинения в "дискриминация" и прочие глупости. Правилата са за всички и безопасността на движението трябва да е първ грижа на държавните органи.
31 Юли 2007 09:58
Обвинението "дискриминация" е левичаро-либерално (на bleeding hearts тиквениците) заклинание, лишено смисъл. Дискриминация означава разграничаване, а само по себе си разграничаването не е лошо нещо. Може да бъде лошо и несправедливо, може и да не е -- самият термин не казва нищо по въпроса. Примерно, недопускането на слепи хора до шофиране е дискриминация, съвсем правилна при това. Ако една жена отреже някой свой кандидат и предпочете друг, това също е разграничаване /ерго, дискриминация/, но отрязаният не отива да се жалва в някаква комисия.
.
Трябва да се дава твърд отпор на тази идиотска политическа коректност. Здравият разум крещи срещу нея, но полит-коректните активисти са неуморни /луд умора нЕма.../ и неумолими. Прочее, на някакво фундаментално ниво, полит-коректните активисти са същите като надъханите комсомолски активисти навремето -- не тарикатите, а говедата, които наистина вярваха в комсомолските глупости и тормозеха нормалните хора с това.
.
Колкото до конкретния случай, здравият разум казва, че каруците нямат място в града, би трябвало цяла София да е забранена за каруци зона, и толкова.
.
Интересно, че една друга порода надъхани активисти не са опълчили срещу каруците: еко-екстремистите. Само по себе си, използването на коне за превоз е як абюз на човешките, пардон, конските, права на коня. Да не говорим, че циганите абюзват конете много повече от необходимия минимум. Това би било интересен мач, проциганските bleeding hearts бесове срещу the enviro-nuts
31 Юли 2007 10:02
Имаме президент на всички цигани , имаме правителство и парламент на всички цигани и турци и т.н.
Защо да не си прекарват цигански закони?
Протестите срещу кражбите, убийствата , непоносимата врява и крясъци в циганските квартали, смрадта, идиотският вой от минаретата и ходещите покрай нас двукраки същества омотани в черни чаршафи като призраци от които децата дори и възрастните получават стрес и много други подобни картинки са също расова дискриминация!
31 Юли 2007 10:10
Тия са малоумници!

Да пуснат и ездитни слонове по улиците, че ще е дискриминация към някой цирк!

На каруците кой ще им чисти фашкиите, Кемал Еюп ли? Или ще контролира движението им според правилата за движение?!

Или ако бутнат някоя каруца, която няма светлини или светлоотражателни елементи?!

Да не говорим за срама ЕС столица с официализиран конски и магарешки транспорт?!

Ей така се става абсурдистан!
31 Юли 2007 10:14
Хиии...ХИХИХИииийййй... Не честно Shtoto тъкмо бях решил да пращам на Параграфа една рецепта за салам от една "Уважавана" месопроизводителна фирма и ти ми скапа кефа ... а що се отнася до "Дискриминираните" - не се косете...както е тръгнало скоро и техните катъри и магарета ще изядем и проблема от самосебе си ще изчезне..




_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
31 Юли 2007 10:56
Коня е чисто животно и не е включен в усещането на масовия вкус - няма нищо опасно - въпрос на вкус!
Инак за дискриминираните водачи на ППС - бой по канчето по УСТАВ - по заКОН!
и както отбелязя г-н Васко - сами ще хванат горите!!!

31 Юли 2007 10:59
Неразбрах само циганите ли, ще си щпорят с талигите, където им скимне или се отнася за всички етноси, така волно да си шофират крантите!!!
Wo ist mein Fuhrer??????
31 Юли 2007 11:02
Да не говорим за срама ЕС столица с официализиран конски и магарешки транспорт?!
Срам си е - и виенчани много се срамуват от файтоните - хем са официални, хем стоянките им са съвсем по центъра - на Щтефансплац и в двора на Хофбург.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
31 Юли 2007 11:22
Law and order in the our country. Otherwise joint anarchy.
31 Юли 2007 12:01
Това би затруднило движението по едно от малкото скоростни трасета на София - "Околовръстното", и две от...


"Околовръстното" било скоростно трасе...... малееееееее, смеееееееехх. Авторката дали е карала по Околомръсното скоро?
31 Юли 2007 12:13
Е-ех, защо не живея в столицата...
Като тръгнат сега едни писани каручки, като запеят колелетата...
Ще се зарадва духът на Сали Яшар...

Ето как миналото може да се притече на помощ на бъдещето - чрез настоящето:
Каручките ще забавят френетичното щуране по софийските улици, ще намалее стреса, ерго - язвите и съдовите инциденти, ще се подобри живота на хората...
Живеотът ще започне да тече по-умерено, по-човешки.
Защото - не само по-високата скорост определя прогреса...
Ето в Манхатън, центъра на ... каквото и да е там, средната скорост = 6 км/ч.
Т.е. - конски равен ход.
Сетне - ма-алко по-малко парникови газове, намалена зависимост от изкопаеми горива, ползват се възобновяеми енергийни източници и т.н. и т.н.

Защо всичко го гледаме все от лошата страна, мааму стара...
31 Юли 2007 12:44
Манрико,
неподходящо е сравнението м/у файтоните във Виена и дръгливите и мръсни каруци с мангали. Едното е атракция с добра хигиена а другото е грозно и опасно заразно. Въпреки, че за мен Виена е една съвсем Балканска столица в самия център а малко след центъра е цигания и мръсотия каквато се среща рядко дори и у нас.
31 Юли 2007 12:46
Цигани мръсни. И турчина гаден им брани правата. Много ги опазва бе. Та нали БСП И ДПС са били с 1200% пред ГЕРБ на евроизборите в "смесените махали", как да не ги опазва. Е за това са ББ като стане шеф на д-вата след 2г край с вас комуняги гадни крадци.
31 Юли 2007 14:39
Карам по Христо Ботев и спирам на светофар.Зад мен спира циганин с каруца.В следващия момент чувам чукане по багажника на хюндая .Като погледнах в огледалото, циганина спрял толко близо, че главата на коня точно над багажника и животното като клати глава нагоре/надоло бие по капака с юздата.Добре че нямаше никакви поражения.Кой ще защити моите права?Ако изобщо ги имам!
31 Юли 2007 15:11
Чудим се на едно таквоз нещо : защо синца ние българе винаги плюнем за щяло и нещяло , а не се сопрем да помислим малце ? Ми Асан и той е човек - от една страна ! От друга - Ганчо също (като че ли) ! Тогава ? Ми защо шибаната държава не земе да изкупи целата ГРАДСКА животинска тяга като я размени срещу някакво моторно возило "секънд хенд" ? Дори и да е на загуба на тоз етап , после , след като продаде добичетата на саламджиите , ще може да си компенсира квот требе. Ма дори и тогава да е на загуба нека го приеме като инвестиция за Европейското (бах маа му , повдига ми се от таз куха дума) бъдеще на Родината ! Естествено , всичко гореизложено требе да се облече в изискан дермократично-демагогски фрак - тогава и Асан не мож гъкна , и Сулейман да си такова , нали , и човек да мож си кара трабанчето чак до зори ко ще !
31 Юли 2007 17:01
а моите права къде са?не стига че им плащаме тока , транспорта, но сега ще ги търпим и с каруците по улиците на софия!?вече се чуствам като имигрант в собстветата си страна!
31 Юли 2007 18:05
Досадна дискусия ... Евтинджос подбъзикване на позадрямалото от жегите форумство... И все пак - каруци гилат по всички големи български градове. /За малките и селата не говоря изобщо/ .Като има действащ ЗДП , някой да е станал свидетел на санкциониран ром-каруцар ? Какво е новото тогава ?? Аз например съм разминавал многократно каруци по банкета на първокласния Е 80 /Пловдив-Свиленград/ . И какво от това ??? А й молим ви се , само разлайваме кучетата. В белите страни просто няма каруци по шосетата. Тихо и делово.
31 Юли 2007 18:37
а тези между Пловдив-Свиленград имат ли винетка?маи трябва да им я изискват, както и регистрация и годишен преглед/на коня/ и не на последно място 18 години за пилота на талигата
31 Юли 2007 19:30
ами сега

- тези от комисията за защита от дискриминация - може ли да си направят по един собствен паркинг само за каруци, а пък колите им / предполагам, че те господа се возят с коли / да ги паркират във Филиповци например и няма да има дискриминация за паркирането, защото трябва да мислим и в тази посока , не само за движението по булевардите на тези "изключително важни" превозни средства
31 Юли 2007 20:42
Вероятно още утре ще излязат с нови претенции... след като номерата им минават.
Това е някакъв своеобразен тест за търпението ни, но едва ли могат да ни разиграват още дълго време.
31 Юли 2007 22:24
Я по-спокойно, че да не ядосаме циганите и да ни изгонят от България преждевременно, а не след 20 години когато станем малцинство
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД