:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Малките мушици и парещата крушка

СДС ще изгори в допира с Бойко Борисов, но НДСВ може и да спечели
Снимка: НИКОЛАЙ ДОНЧЕВ
СДС и ГЕРБ така могат да наредят листите и кметовете, че хем Борисов да се докаже като категоричен опозиционен лидер, хем сините да не загубят позициите си в местната власт.
Бойко Борисов с право може да се смята за супермен. След като измисли плоския данък, пребори корупцията в столичната община и оправи живота на софиянци, вече свети не само като лидер на партия, в която не членува, но и като пътеводна звезда за други партии, загубили нейде из тъмата себе си и привържениците си. При това без да помръдне и жилица от така харизматичния си мускул. В сряда стана ясно, че СДС го подкрепя отново за кмет на повече от 50 процента. По-преди това и НДСВ съобщи, че го подкрепя, май на 100.

Доскоро нищо не предполагаше, че



толкова много калории нежност



има в студените отношения между ГЕРБ, НДСВ и СДС. Човекът на на Борисов в СДС - Стефан Иванов, загуби битката за лидерския пост, а новият председател Пламен Юруков заяви, че коалиция с ГЕРБ би била пагубна за синята партия. Юруков даже припозна ДСБ като първи свой партньор, призова за обединение със структурите на Костов, а пък Борисов шумно се разсърди. Винаги сърдит, генералът бе и към НДСВ - колчем някой царист се изкажеше, че Бойко е техен човек, и следваше канонада от кметски размисли и страсти: "Кой, те ли?... които ме използваха в изборите... Нали са в тройната коалиция... Вижте Каролев какво говори за мен..."

Сега обаче Милен Велчев заявява, че е напълно реално да бъде подкрепен Борисов. На другия ден Цветан Цветанов връща жеста, като обявява, че БСП и ДПС са основните противници на ГЕРБ за местния вот. НДСВ вече не са враг, участието им в тройната коалиция е забравено, а и Каролев нищо не значи. Пламен Юруков пък изведнъж откри, че с "ДСБ имахме много тежък развод и някои междуличностни отношения много тежат". Дори е готов на общи листи с ГЕРБ. Юруков явно клекна под натиска на столичната си организация, която отдавна е в коалиция с Борисов.

За публиката, разбира се, е много по-интересен



флиртът на генерала със СДС



Защото той си има и романтична предистория, която почна с "марката, която много уважавам", мина през похапване на кайсийки с Петър Стоянов и в крайна сметка е на път да свърши в прегръдката на кмета, в която много столични функционери ще си поемат въздух, но партията ще спре да диша. По-важни обаче са флуидите, които текат между НДСВ и ГЕРБ. По толкова важния за Борисов закон за местните избори царистите се държаха в парламента досущ като представители на ГЕРБ. Те така силно удряха по ДПС с уседналостта, така както и на Борисов му се иска да набие Доган. До последно саботираха и прекия избор на районни кметове, който силно обърква плановете на Борисов. Накрая се оказа, че Милен Велчев - човекът, който официално даде дума на генерала, ще реди листите на НДСВ. Пък листите са много важни, защото в тях попадат хора, които впоследствие образуват кметски или антикметски мнозинства.

Сметката на НДСВ е ясна. Партията не може да има кмет, затова по-добре да бъде подкрепен почти сигурният победител Борисов, което пък после ще осигури добруване на царистите в общината. Жестовете на подкрепа могат да бъдат разменени в различни градове. Но много по-важно е, че колкото повече се сближават НДСВ и ГЕРБ, толкова повече



Борисов се превръща в асо на царя,



с което той играе междукоалиционния покер. Отдавна тройната коалиция балансира между блъфове, натиск и надцакване. Сега Симеон спокойно ще може да каже на "партньорите", че си има ново приятелче, с което може да си играе играта, ако не на предсрочни, то поне след следващите редовни избори. Ако НДСВ се държи умно и премерено с Борисов - нещо, което е напълно в стила на хитрия цар, то партията със сигурност ще извлече полза от сътрудничеството с ГЕРБ.

Вероятно и бизнесменът Пламен Юруков си прави подобни хладни сметки. По законите на чистата математика СДС и ГЕРБ така могат да наредят листите и кметовете, че хем Борисов да се докаже като категоричен опозиционен лидер, хем сините да не загубят позициите си в местната власт, каквато цел си набелязаха. Но за разлика от НДСВ, които, докато имат цар, ще имат и електорат около 4 процента, СДС се крепи на привърженици, които може би и напук на себе си гласуват за СДС единствено заради съпричастност към онази "магия", заради която навремето скачаха по площадите. С подкрепата на човек, който не спира да



се обяснява в любов на Първанов,



рони сълзи пред паметника на Тодор Живков и си направи партия от милиционери, тази съпричастност напълно ще изчезне. И ГЕРБ ще се окаже не пътеводна светлина за СДС, а крушка, на която малките сини мушици ще се долепят, за да изгорят.

Оттук нататък са интересни следващите преструктурирания в политическото пространство. С подкрепата за Борисов СДС направи невъзможно сътрудничеството с ДСБ. ГЕРБ, НДСВ и СДС образуват по-скоро ново центристко формирование вместо десница. "Центърът" - всеяден, гъвкав и готов да се коалира с всички и за всичко, става все по-мощен, което е предпоставка за още по-безпринципно делене на властта в бъдеще. Остатъчното дясно пък отново ще претърпи крах на изборите. Но СДС поне му направи услуга - завивайки към центъра, освободи място за нов субект, който рано или късно ще се появи. Защото в България има много дясномислещи хора, които, представете си, не харесват Първанов и Тодор Живков.
32
3060
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
04 Август 2007 03:07
Със милиционер партнйор........По добре се гръмни предварително!
04 Август 2007 07:31
Комунисти; милиционери; пожарникари; царисти; крадливи депесари, все тая всичкото е миризлив гнилоч.А това, че СДС само се набутва в блатото си остава единствено за тяхна сметка.Просто блатото ще ги погълне.Друг е въпросът дали на самите тях не им харесва да са в рядката кал.
04 Август 2007 07:32
Обезличаването на СДС е траен процес...Дано ДЯСНОПРАКТИКУВАЩИТЕ вземат нещата в ръцете си.Време е!
04 Август 2007 08:32
"Не ви разбирам "нежни душици" .
Не ви разбирам, дребни мушици,
пърхащи някъде в псевдопространството,
гдето не идват големите птици."
(Николай Сисоев)
04 Август 2007 09:19
Сашке, за съжаление сега дяснопрактикуващи се оказват бившите комунисти. А другите - само дясноговорящи

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
04 Август 2007 09:27
От цялата работа ще спечели Янето Янев - всички му се смеят , бил луд, маргинал... А същият гявол лека полека засмуква обърканият електорат на СДС по места. Кротко и тихо се намества в дясно, ниглежирайки хули и надменност, докато СДС и прочие в дясно се чудят как да отложат агонията си.
04 Август 2007 10:18
СДС!?
04 Август 2007 10:25
Каквото и да говорят става дума за пари. Няма идеали в тази история. Политиката им не е на идеи, а как да се вземе властта. Така се случи и с левите- за да са във властта се наложи да правят дясна политика, ако дойдат сините ще трябва да се правят на леви. Технологично изглежда е най-добре да си в средата. А в средата са ДПС НДСВ и Герб. Ето ти я новата коалиция... Хи Хи.
04 Август 2007 10:28
Бойко Борисов с право може да се смята за супермен. След като измисли плоския данък...

..
При наличие на толкова много овце в БГ, може и за светец да го канонизират скоро..
А за плоския данък - сега разбирам защо идеята е недомислена.
04 Август 2007 10:32
От доста време СДС няма; има "СДС" АД.
04 Август 2007 10:51
Интересна личност е Б.Борисов. Изпълзял от подземният свят, чрез охранителкният бизнес, пак покрай него навързал с шанс страхотни политически връзки, той бе забелязан и поканен в Политическата Класа!
По стечение на обстоятелствата, той е припознаван като лидер на охранителните фирми в България. А, това е най-голямата въоръжена сила в България - наброяват 140 хиляди души и сумарно притежават по-добър кадрови потенциал от полицията и армията ни заедно, по-добро въоръжение, по-добра специална техника, по-добри и по-мощни транспортни средства и т.н.
Съшо по него се прехласва и подава ръка подземният свят с огромният си кадрови, технически и финансов потенциал! Те винаги ще му помагат и ортакуват с него, просто общественият им генетичен код е еднакъв!
А, СиБанк с огромните пари! Дори не броя медиината любов към личността му.
Така, че Б.Борисов за часове може да превземе държавата! Проблемът му е не как, а кога!
Обстановката в страната го създаде, като водач победител, велика сила!
Чака ни особен силов режим, независимо от членството ни в ЕС!
04 Август 2007 11:23
Филко е напълно прав в анализа си за Борисов. Но има нещо което трябва да се отчете, а то е нагласата на обикновените хора. Разсъжденията за добро и лошо при обикновените е хора е и по обикновено, близо до всекидневнита им проблеми. Няма ли кой да сложи ред в държавата? Когато цигански банди ти разбиват по график виличката и отмъкват и кабелите от стените, когато всеки родител изпращайки детето си на училище се тревожи че днес малката му дъщеричка ще се срещне с наркотиците, всякакви разсъждения на политолози изглеждат смешни и жалки. Въпроса е ако Генерала вземе власта и се издъни както повечето очакват, какво да чака народа и от кого? Защото българина вечно чака нещо от някого и все остава излъган.
04 Август 2007 12:01
Флиртът , обичайно, е увертюра към далеч по-сериозни занимания на взаимодействащите си лица, с очаквано и желано удовлетворение и на двете страни.
"центъра" обикновено е удобен като мишена за стрелящите с финансови инжекции и желаещи реципрочна възвращаемост.
04 Август 2007 12:05
Филко, попресилил си нещата. Нали не си мислиш , че Б.Б. храни всичките охранители, които са много по-малко от 140 000
04 Август 2007 13:13
Ами и 2-мата Б.Б. и Пл.Ю. са заложени отдавна да бъдат такива от партията-кърмилница! Достатъчно е на всеки един от тях да се проследи детайлно биографията:-)
04 Август 2007 13:43

Защото в България има много дясномислещи хора, които, представете си, не харесват Първанов и Тодор Живков.

От доста време имам съмнения с кой метър се мери кое е ДЯСНО и кое ЛЯВО в България и се оказва, че това не са данъци, политики и пр. а цвета на фанелката на играчите.

Или както съвсем точно е отбелязъл Манрико:
за съжаление сега дяснопрактикуващи се оказват бившите комунисти. А другите - само дясноговорящи



________________________________
Морал - това са интересите на другите
04 Август 2007 13:52

Filco:
Така, че Б.Борисов за часове може да превземе държавата! Проблемът му е не как, а кога!


Не, Филко. Аз мисля, че проблемът му не е кога, а ДАЛИ! Дали ИСКА. Защото ако искаше да "превзема" държавата, той можеше да започне да говори за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА например. Но и той, както и всички останали говорят как коалициите били неизбежни, как бъдещето било на коалициите и пр. и пр. И това е така защото коалициите са мнооого удобни - хем управляваш, хем при провал можеш винаги да се оправдаеш с коалицията - "ние много искахме, ама пустото НДСВ, БСП, ДПС не даваше". И "Супермена" Бойко ясно си дава сметка за това и "суперменства" само по телевизиите и тенис кортовете. Няма СУПЕРМЕНИ в България. За съжаление!


________________________________
Морал - това са интересите на другите
04 Август 2007 14:23
Всеки път се чудя: защо го чета този вестник и особено този ...форум. Статията е поръчкова отвсякъде. "Четвъртата власт" си прави манипулациите, гони си тиража, но , както и политиците не носи никаква отговорност. Ние зомбираните балъци , четем , ахкаме , (не) гласуваме и си ги мерим ... "клавиатурите". Познайте от кой ще спечели от "мушиците" и "крушката"?? Ще загубим ние.
04 Август 2007 15:28
Мноо ме кефи коогато хората се снимат с портрети на ботев и левски, трябва по-често да се прави. Инъче е по-трyдно да се открият 100те разлики, и лесно се забравят.
04 Август 2007 16:47

Ако и да е поръчкова статията, метафората за мушичките и горещата крушка си я бива...

04 Август 2007 17:33
Мислете за Б.Б. и ГЕРБ-а му, като за "петото Асо" в ръкава на "царя"-комарджия!!! "Царя" ще изкара от ръкава си и ще тропне на масата петото Асо"...когато му дойде времето! Сиреч, МНОГО скоро!
04 Август 2007 18:08
А МОЖЕ ДА ИМА И ИЗНЕНАДИ?!?
......................................... ......
Обединена партия на пенсионерите ще се яви самостоятелно на изборите
http://WWW.ACTUALNO.COM-04.08.2007
Обединената партия на пенсионерите в България ще участва със свои самостоятелни кандидати в предстоящите избори за местни органи на властта.
Това каза пред репортер на БТА председателят на партията Сава Гърбузанов.
Гърбузанов заяви, че не изключва да бъдат направени и коалиции с други партии, но ако кандидатите за общински съветници на Обединената партия на пенсионерите в България бъдат на избираеми места...


04 Август 2007 23:29
Manrico, дяснопрактикуващите не са малко в България.Вие явно визирате хората, които за мен са част от криминалния контингент на страната.Лявоговорещи и дяснопрактикуващи.Думата ми е за другите.Огледайте се, те са около Вас.
05 Август 2007 02:14
Някои практикуват с дясна ръка , други с лява - въпрос на предпочитания. Може и да не говорят. Достатъчни са и възклицанията
05 Август 2007 12:33
“Ди Пресе”: Носталгия към социализма в Германия
05 август 2007 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Виена. Почти половината от германците смятат Социализма за добра идея, приложена по лош начин. Това пише в свой обширен анализ австрийското издание "Ди Пресе", което се позовава на проучване на Института за проучване на общественото мнение "Аленсбах".
Близо 124 години след смъртта на Карл Маркс и 18 години след рухването на “Берлинската страна” Германия отново е носталгично настроена към времената на социализма. Икономиката се развива с високи темпове, безработицата спада – и въпреки това се забелязва огромна критика към капитализма. Според изследването 45% от западно германците и 57% гражданите на източните провинции са на мнение, че социализмът e "добра идея, реализирана по лош начин".

05 Август 2007 14:38
Параграфе,
каква е тази пропаганда, бе? Ей сега ще те оплюят някогашните неуспели ОФ/БКП активисти и достойни членове на проектантски колективи в соца, 7-мо разрядниците в заводските колективи, завършилите спортни школи , N +1 поколение реститути и прочие гръбнак на т.нар. либерален преход - не са и мечтали за рибката , която наловиха в мътната вода на прехода / грабежа демек/ Социализъм, ала -бала...."Къде щях да съм сега ?"......
05 Август 2007 18:06
Време е да запонем отначало. От октомври 1944 г.
05 Август 2007 20:22
Вместо от октомври 1944 г. по-добре да започнем от 5 март 1953 г.
05 Август 2007 20:33
От 09 ноември 1989 г.!!!
05 Август 2007 20:34
http://forum.segabg.com/img/icon3.gif[/img] Срещал ли се е Румен Петков с Маджо във Виена?
Сензационни въпроси към министъра в писмо до политически партии
Огнян Стефанов, FrogNews
В. "НОВИНАР"-06.08.2007
.....................
Натиснете тук
05 Август 2007 21:00
Това за мушимки е лоша метафора
Те налитат все ..труповете
05 Август 2007 22:03
Място в рая не може да се купи с пари, заяви папа Бенедикт XVI
05 август 2007 | Агенция "Фокус"
Рим. Папа Бенедикт XVI заяви, че място в рая не може да се купи с пари, съобщава РИА Новости.
“Богатството не води към спасение, а напротив, може да го постави под съмнение”, заяви той, добавяйки, че “богатството не трябва да се смята за абсолютно благо”.
Римският папа призова вярващите да се откажат от алчността и егоизма

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД