:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия и Америка в схватка за Арктика

Конвенция на ООН позволява на Русия да претендира за част от полярния шелф
Вашингтон и Москва влязоха в схватка за Арктика, след като в четвъртък два руски батискафа стигнаха дъното под Северния полюс и оставиха там руски флаг. Екипажите на батискафите взеха проби от дъното и след 7-часов престой под водата изплуваха на повърхността. Целта е да се докажe, че подводният хребет Ломоносов, който се намира в средата на Северния ледовит океан и минава под Северния полюс, е продължение на Сибирската контитентална платформа. Това ще позволи на Русия да претендира за 1,2 млн. кв. км арктически шелф, съдържащ според учените 9-10 млрд. тона нефт и газ.

Поставянето на руския флаг няма никаква юридическа стойност във връзка с претенциите на Русия за морския шелф, гласи първият коментар на Държавния департамент на САЩ, цитиран от РИА "Новости". "Не съм убеден какво именно са оставили - метален флаг, гумен флаг или плоча на дъното на океана. Но каквото и да е, то няма никакво юридическо значение", заяви зам.-говорителят на Държавния департамент Том Кейси. Той все пак подчерта, че въпросът за границите на шелфовите зони е технически и ще се решава от международна експертна комисия въз основа на научни данни.

Конвенцията на ООН по морско право позволява на страните - участнички в нея, десет години след ратифицирането й да предявят юридически претенции отвъд 200-милната териториална зона, поясни в телефонно интервю за Франс прес Майкъл Байърс, специалист по геополитика към университета в канадската провинция Британска Колумбия. Тези претенции трябва да се базират на научни аргументи от географията и геологията. Те трябва да докажат, че има сходства между океанското дъно в 200-милната зона и зоната отвъд нея. Така се приема, че втората зона е естествено продължение на континенталното плато. Русия е ратифицирала конвенцията през 1997 г. и има време до края на годината да изложи тези научни факти пред ООН, каза експертът.

Франс прес описа спора като полярна война на знамена. Под Северния полюс на дълбочината 4000 метра е забит руският флаг. На Южния полюс пък на 2000 м надморска височина е забито американско знаме. Според шефа на полярната експедиция Артур Чилингаров "да докоснеш дъното е все едно да стъпиш на Луната". Това е намек за флага на САЩ, забит на Луната през 1969 г. от астронавта Нийл Армстронг, добавя АФП.
93
2837
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
93
 Видими 
04 Август 2007 02:41
Това са международни води и всеки има право да ги използва за риболов или петрол ако има технологията да го изпомпва.
04 Август 2007 02:55
Да резюмираме - юридическа стойност има поради цитираната конвенция... Научните данни засега са оскъдни и се свеждат до един - никой досега не е слизал в арктически води на дълбочина 4200 метра. Останалите - когато ги има и заездно геологическата абракадабра - ще ги съдела някаква комисия, както "все пак" допуснал някакъв серсемин. Струва ми се, пореден пример за поднасянато ни повърхностно, хаотично и безхарактерно отразяване на случките. Ами то не е много сложно, пишете проамеракински, пишете русофилски, пишете ако щете сериозно, само не пишете салати.
04 Август 2007 03:07
Канадците и Американците да продължават да трошат пари по баирите и пустините в Афганистан, Ирак и др. точки в близкия изток. Руснаците добре са си насочили усилията и инвестициите!
04 Август 2007 03:36
Ново двайсет. Абе петрола само разделя хората.
Макар че за теритирията за която става дума е толкова навътре в океана, че едва ли ще и дойде времето за разработване в близките 100 години, като се има в предвид много по апетитните и лестно достъпни райони по земното кълбо.
04 Август 2007 04:49
Гарамел, те и руснаците са мислели като тебе преди 130 г. като са продали Аляска на американците. Но късно е вече, "пито - платено". Технологиите се развиват прекалено бързо, щом са стигнали до проучвания по дъното ще му намерят колая и за другите работи.
04 Август 2007 05:40
Сватка?
Хората само се подсмихват на "научната експедиция", която с батискафи ще доказва туй за което се ползват сонари.
Не е като хич да няма карти на океанското дъно, на които се вижда че хребеът "Ломоносов" се простира от цялата дължина на северния ледовит океан и колкото е част от руския шелф, толкова е от канадския и гренланския. САЩистите пък съвсем нямат претенции към хребета.
Натиснете тук
Колкото до нечуваното постижение за достигане дъното на четири километра и нещо, хората още през шейсетте се спуснаха в марианската падина, но не е известно да са разхвърляли флагчета.
04 Август 2007 06:17
Марианската падина е на 11 км под водата и не съм чул хора да са достигали до там.
04 Август 2007 06:19
Kotka,
руснаците изобщо не са знаели какво има на Аляска преди 130г. За тях Аляска е била почти толкова далеч, колкото сега е Луната за нас. Да не говорим че и сега Аляска като караш 300 мили нищо, една бензиностанция. И пак Американците са усвоили ресурсите и донякъде. Всеки 10-ти Жител на Аляска има собствен самолет. Но това не може да се каже за Руският Сибир. Преди няколко дни Сергей Иванов каза публично че спешни мерки трябва да се вземат за подобряване на инфраструктурата на изток щото цели райони се били обезлюдили. Крах! китайците идвале на палчища. Ден по-късно пък каза че на Русия не и стигале "стратегически материале" за да си построи ракетите (не ластици за ракетите, а по-такива неща), като списъкът имал 1500 точки.
Натиснете тук
А продава този дето нама пари, копува който има пари. Също както Наполеон, в период на недоимък, продаде Луизиана с територия няколко пъти тази на Франция на САЩ за да спонсорира кампаниите си.
04 Август 2007 06:35
Пикар е стигал дъното на Марианската падина, вярно. Само че и в момента не са много съдовете, които могат да се спускат под 4 км... Нека кажем, че са не повече от 10-20. Отделно, за разлика от Марианската падина, северният полюс е покрит с малце ледец, дебел има няма сал няколко метра, и се простира на некакви си 1000 километра във всички посоки. А Батискафа е една машинка, дето не може да изпърполи като тротинетка до мястото, където ще го спускаш, и да се гмурне на длибокото. Нещо требе да пробие път през ледовете и да го подготви за спускане при минусуви температури.
Тъй че айде да не се надсмиваме над руснаците и да сметаме американскио слон за най-големия слон на света, а?
04 Август 2007 06:49
Mladya hqsh,
Добър слух имаш, вярно ти се е чуло.
Преди няколко години спечелих бас на тази тема.
Още през 1960 швейцарецът Пикар заедно с американецът Уолш се спускат на дъното на Марианската пабина с подводният апарат "Триест". Натиска на водата е > 1 тон/см2.
Друг интересен факт е, че хората които са били на дъното на падината към тези които са изкачили Еверест са в приблизително съотношение 1:1000. Натиснете тук
04 Август 2007 07:00
Това е началото на битките за пост арабските доставки на нефт!!
А Аляска и Луизиана са масонска работа-не е за пари, парите са за парлама!!!
04 Август 2007 08:56
От къде-накъде Русия и САЩ си решиха, че трябва да си ги делят? Каква е тази наглост безумна да си делят нещо, което принадлежи на всички?
04 Август 2007 09:12
Ако има страни , които да претендират за полярното дъно заедно с Русия , това естествено са Канада , и в по-малка степен Дания /Гренландия/. Полярното крайбрежие на САЩ /Аляска/ е най-малко , и гласът на Вашингтон би трябвало да се чува най-малко по въпроса за "делбата". Нещо подсказва , обаче , че той ще бъде най-креслив...
04 Август 2007 09:17
Засега само Русия е решила да си разшири още малко територията, като използва за тази цел международното право. Това говори лошо за международното право. Русия си има достатъчно нефт и газ. Международното право трябва да се промени по начин, който да позволи на други, които нямат природни богатства, да се възползват. Или тези територии да се използват от всички нации. Или печалбите от евентуално разработване на находищата да отиват в ООН и оттам за решаване на световни проблеми като глада и болестите, а не в Газпром за величието на Русия.
04 Август 2007 09:37
Имането на "достатъчно" нефт и газ е субективна преценка. Пак според международното право САЩ трябваше да си стоят у дома и да бодат само дъното на Мексиканския залив.Но както виждаме , те са в Ирак , на другия край на Света , в район който няма нищо общо с американския шелф. Освен това са там на пук на международното право. И не дават парите от иракския нефт на ООН...
04 Август 2007 09:48
Липсвали на РФ 1500 "стратегически материали" по разбирания от 1980.
Чикистите НИКОГА няма да разберат, че на Русия и трябва САМО един стратегически материал: СВОБОДНИ РУСКИ ХОРА.
Чикистите и свободните руски хора не виреят в една държава.
В смисъл: народовластието е ИЛИ народно ИЛИ сувереннае.

Редактирано от - Hugin на 04/8/2007 г/ 09:54:57

04 Август 2007 09:53
oracle - много си умен бе, бате. Нали ти казаха - с сонар не става, бе, балък. Трябват проби от дъното и не една. Съвземи се и престани да дрънкаш, и изобщо - кво ви засяга? и вие си изскажете претенции. Ей, там, калфин ли беше, я не малчи, кажи си ценното "бау"!
04 Август 2007 09:54
Драги , правилният правопис е ЧЕкисти / от Черезвичайная Комисия/ "ЧИКИ -стите" запазете за Вас.
04 Август 2007 09:56
хуин - би ли се загрижил за свобода на българите, моля, а ние с нашата ще се оправим някак си.
04 Август 2007 11:38
vputin[/b]

Очевидно, тази болест обхваща и руснаците, след като те наблюдаваха почти 20 години, как за други”саденето” на флагчета по света се превърна в “modus operandi”на външната им политика, незачитайки международното право.За предпочитане е в момента американците да проявяват повече интерес и загриженост относно разполагането на руски военни бази в Сирия и Иран, отколкото към арктическата авантюра.
04 Август 2007 11:40
"Не съм убеден какво именно са оставили - метален флаг, гумен флаг или плоча на дъното на океана. Но каквото и да е, то няма никакво юридическо значение", заяви зам.-говорителят на Държавния департамент Том Кейси

Хм, хммммм - абе госодин Кейси с това си твърдение май току-що зачеркна валидността на всички "велики географски открития", станали основа на колониално владичество върху територии, обявени за "открити" , независимо от наличието на автохтонно население там...При това актът на откриване/притежание се засвидетелствува с простото "да стъпиш!"!
Странно .....
04 Август 2007 12:08
Рашките много обичат да забиват флагчета. Но мразят да мислят. Навремето набучиха знамя пабедъй на Райхстага и после 45 години се мъчиха от половин Европа да направят концлагер. Не че въобще не успяха де, ама накрая се наложи "победените" германци да им плащат разноските за пътя обратно към родните степи. Кой ше ги прибира от дъното на океана още не се знае. По-важното е да има хайвер за пролетариата и диаманти за революцията.
04 Август 2007 12:19
A bed sheet изобщо не значи плоча, каквото и да пише в црвените газети. Натиснете тук


Чаршафффф бе, таварисчи! Ч-а-р-ш-а-ф!
04 Август 2007 13:01
Руснаците се върнаха на собствен ход. Естествено, че германците ще плащат, няма аз да плащам. Не ги мисли кой ще ги вади от дъното, ами мисли за горките американчета, които се връщат в цинкови сандъци, осакатени и объркани. И за иракчаните не забравяй.

Редактирано от - hamel на 04/8/2007 г/ 13:02:38

04 Август 2007 13:44
Вчера попитах , но нека пак.
Въобще има ли в момента, или в обозримо бъдеще, разработена технология за вадене на нефт и газ от 4 км дълбочина?
04 Август 2007 13:50
"Путин вглядом сбил 15 американских спутников–шпионов, неосторожно пролетевших над Кремлём. Путин не пользуется кроватями. Он спит, паря над землей на высоте человеческого роста. Путин однажды продемонстрировал свою магическую мощь с помощью фаерболла миллионного уровня. Потом это назвали Тунгусским Метеоритом. Прищурившись, Путин может читать и записывать на любой оптический носитель. Любовь Путина к человечеству повышает среднегодовую температуру Земли на 2, 35 градусов Цельсия в год — эффект, известный также под названием "глобального потепления". В полнолуние Путин не воет на луну. Это луна воет на Путина. Для дальнейшего процветания России, Путин регулярно закачивает в землю нефть и газ из личных запасов. Желудком Путин может имитировать работу сабвуфера, генерируя звуковые волны частотой до 150 Гц. Путин помнит наизусть каждого жителя РФ, его имя и телефон. Путин явился во сне Менделееву и рассказал про устройство мира. На утро Дмитрий Иванович вспомнил только периодическую таблицу. Путин вдыхает углекислый газ, а выдыхает кислород. Так поддерживатся жизнь на всей планете."

04 Август 2007 16:49
Рентабилна технология за такъв дълбок нефтодобив няма. Но не в това е главния проблем. Дори и да се въведе такава технология , общите нефтени запаси на Света намалят драматично. Само след 3-5 години се прогнозира исторически пик на Световния нефтодобив , след което започва окончателния спад. Търсенето ще надхвърля предлагането, ножицата в цените ще се отваря все повече , което ще доведе до умопомрачителни цени на Световните петролни борси - в началото - над 100 $ , после - над 200 $ за барел и т.н. Към 2030 година запасите в промишлени мащаби ще бъдат изчерпани. Това ще доведе до свят , който няма нищо общо като картина със сегашния. Развитите страни - вносителки на петрол ще изпаднат в дълбока рецесия. Авиотранспортът ще изчезне като масов такъв , страни като Русия , Венецуела , Иран , Саудитска Арабия ще спрат да изнасят и ще ползват продуктите си само за вътрешна употреба. относително по-леко ще понесат удара страни , които още от сега развиват алтернативни технологии /емирствата , някои западноевропейски страни / , страни със силна ядрена енергетика /Франция/ , страни , които въведат термоядрения синтез като промишлена дейност /Русия , Япония , Корея , Китай , Франция...?/.Всичко това неминуемо ще доведе до драматични размествания в геополитиката...
04 Август 2007 17:26
Само да попитам: КОИ държави имат Право/?!/ да добиват- и добиват!- нефт в Мексиканския залив, например, и дали Русия е една от тях?!
Кои държави имат "икономически суверинитет" над Черно море- доколкото ми е известно, САМО черноморските държави?! Или греша, а?!
04 Август 2007 20:37
Русия има достатъчно Мексикански заливи за 150 милиона население. Не може да заграби целия свят. Времената се променят. При очертаващия се в близко бъдеще остър недостиг на суровини и ресурси, трябва да се мисли как Русия да сподели това, което е заграбила досега, а не да й се дават нови територии. Китай няма да е съгласен Русия да се разширява. Индия също. Европа, Америка също. Русия вече настройва срещу себе си не само Запада, а и останалия свят.
04 Август 2007 20:39
впутин не 2030 а 2015 година!ЗА 2015 година се смята началото на големите трусове в доставките и оттам нататък каквото сабя покаже и атомната тояга!!
04 Август 2007 20:42
Иранците затова драпат, за да не са първите!!
Ама както изглежда-няма кой!!
04 Август 2007 20:50
Точно така , г-н Кандилото . Това написах и аз по-горе. Към 2015 та година започват големите ценови трусове. Към 2030 /според оптимистите - към 2040/ г. - свършват последните световни запаси.В тоя интервал ще има драматични събития.
04 Август 2007 20:51
Много ми харесаха меко казано утопичните възгледи на Gozambo в постингите му. И после "alle Menschen werden Brü der" (всички хора стават братя), както се пееше в една песничка. Пък ако вземат и американците да споделят (примерно с нас) скромните си петролни резерви..., ех мечтииии. И заживели щастливо до края на дните си
vputin, аз на тея приказки за запасите на нефт не им вЕрвам много. Щото те се говорят вече десетилетия наред, пък още си точат хората. Само комбинацията от цифри в годините се актуализира. Но си прав де, рано или късно и това ще стане.
А кой има право да добива нефтец по света също е ясно - тоя дето има повече ядрени бойни глави
04 Август 2007 20:52
GOZAMBO,
КОЙ, кат` става въпрос за Русия, говори тук за "заграбване", бе?!
"Заграбване" е когато присвоиш, като свое, нещо чуждо или привидно ничие, но НЕзаконно или АНТИдоговорно!
Когато "присвояването", обаче, е по Конвенция, Междудържавен Договор/и/ или по Международното Право- НЕ е и НЕ може да бъде "заграбване"!
Кой тук твърди, че Русия НЕзаконно или АНТИдоговорно ще "заграби" част от дъното на Северния ледовит океан или от Мексиканския залив?! А?!
Я кажи нещо, например, за 200 милната великоБРИТАНСКА икономическа зона Южна Джорджия и Южните сандвичеви острови-разположени, впрочем, в най-южния край на Латинска Америка и Атлантическия океан, досами Антарктида!!! Като как тъй Великобритания може да има такава зона на другия край на Света, а Русия да НЕ може да има такава до самата себе си?! А?!
Я кажи, де!
04 Август 2007 21:20
Параграфе,
законът се прави, поправя, изменя и отменя. Законът значи съгласие. И други имат ядрени глави, а освен ядрени и нормално мислещи глави. Русия достатъчно се е награбила. Ударението го поставям върху НАГРАБИЛА. Други са с по-голям зор и с не по-лоши ядрени глави.
Утопията е, че някой ще позволи на Русия да се разшири на север. Може би, но ако и Китай се разшири на север.
04 Август 2007 21:33
Драги Гозамбо - удивително е Вашето съчетание на лявомислещ американски социалист със психология на реднек - американски патриот Бъдете здрав !
04 Август 2007 22:54
1.Към 2030 година запасите в промишлени мащаби ще бъдат изчерпани.
2. Това ще доведе до свят , който няма нищо общо като картина със сегашния. Развитите страни - вносителки на петрол ще изпаднат в дълбока рецесия


Путин, по принцип мога да се съглася с голяма част от казаното в поста ти, но все пак бих изразил и известни резерви по горните ти твърдения:
1.Изчерпването на запасите в промишлени мащаби към 2030 е доста спорно.Както поради неминуемия скок в енергоспестяването, който някои прогнозират като последица от прехвърлянето на ценовата граница някъде между 150 и 200 долара на барел / това ще намали потреблението, а от там - ще резшири и хоризонта на добива/, така и поради рентабилизирането на добива в райони, които при сегашните цени се считат за икономически неперспективни.Всичко това би могло да "разтегне" периода на колизията с 10-50 години, а това ще даде възможност на науката и технологиите да дадат алтернативи!
2.Още по-спорна е тезата за "дълбоката рецесия" която чака страните-вносителки на енергоизточници!Не само зашото в тях и понастоящем се работи усилено и отговорно върху алтернативите / проектът ИТЕР, например/...
Нека не забравяме, че в настоящия момент не държавите-петролодоставчици са главните печеливши от скока в цените - акциите на ШЕЛ, ТОТАЛ и цял куп други петролодобивни и преработващи компании хвърчат в небесата, понеже те обират каймака в 75% от случаите.Понастоящем единствено в Русия, Иран и Венецуела не успяват да си вихрят коня - навсякъде другаде те са на кранчето и си осигуряват феноменални печалби!
04 Август 2007 22:57
Утопията е, че някой ще позволи на Русия да се разшири на север. Може би, но ако и Китай се разшири на север.


Гози, постовете ти са радост за погледа и ума - не спирай, моля те
04 Август 2007 23:12
Уважаеми Тотал , съгласен съм със забележките Ви. Като всяка прогноза , така и тази , която написах се основава върху определени модели на развитие и параметри на потребление. Трябваше да бъда по-изчерпателен и да спомена - "АКО НЕФТДОБИВЪТ И ПОТРЕБЛЕНИЕТО СЕ РАЗВИВАТ ПО ДОСЕГАШНИТЕ МОДЕЛИ НА РАЗВИТИЕ..." Разбира се , при цени над 100-120 долара за барел петрол , инвестирането в алтернативни енергоизточници рязко ще се усили. Потреблението ще падне и хоризонтът може да се отмести с 10 -20 години в бъдещето... Но това е само добро пожелание засега. Склонен съм да упорствам за моята теза. Много важен аргумент в нейна подкрепа е ходът на Глобалната Политика , която все повече става ориентирана към енергоресурсите . Развитието на алтернативните технологии ще изостава в сравнение с изчерпването на нефтените запаси и това разминаване ще се засилва с времето. Че ще има технологична енергийна революция до 20 години, ще има ! Въпросът е - дали ще е в резултат от еволюционни икономически процеси , или в резултат на войни за енергоресурси...
04 Август 2007 23:12
Ха сега, де! Който не е съгласен Русия да налапа териториите до Северния полюс е реднек!!! Който е съгласен е ляв интелектуалец!!!
04 Август 2007 23:15
Гъзоимбо , РУСИЯ е НАЙ - СЕВЕРНАТА страна в света. ( Логично е полюсът да е неин. )
Още повесе че скапаняците от Канала и САЩ нямат нужните технологии.


Русия е Най - Голямата стран в света.
Русия изхвърли боклуците - лили*****та Эстония, розовата буза грузия, оранжевото дупе украйна и и остават исконно руските земи на СЕВЕР - от полюса до средата на ЕВРАЗИЯ.
Не е нужно на Русия да иска ПОЗВОЛЕНИЕ за това което и принадлежи.
04 Август 2007 23:27
Никакви 150 - 200 УСД. Още нефтът като мине стабилно 100УСД, и ве4е стават ефективни разработката на нефтените пясъци в Канада. А там има много нефт. Освен това става ефективна преработката "въглища - гориво" като при дядо Хитлера.
Освен това ще запо4нат да се строят масово ядрени електроцентрали и производството на водородно гориво.
Няма да е така лесно като сега (помпаш и продаваш), ама 4ове4еството няма да умре.
За УСА съм си оптимист - имаме големи запаси от въглища. Все ще измислят нещо. Пък и колите ще станат много по-икономи4ни.
Да му мислят арабите.
04 Август 2007 23:27
Уважаеми Гозамбо , съжалявам , че стимулирах душевното ви раздвоение с алтернативата - ляв интелектуалец-реднек . Не това беше целта на поста ми. Просто искам да Ви обясня , че Светът е лошо място , където силният взима своето без да спазва правила. Вие , като жител на САЩ добре знаете това В случая - със съгласието или без съгласието на Вашингтон , Русия ще си вземе "своята" Арктика. Просто има желанието и ресурса да го направи.
04 Август 2007 23:30
Не забравяйте и водните ресурси на УСА. Това може да се използва за генериране на енергия.
04 Август 2007 23:41
Запаси от въглища има много. Особенно във велик Китай.
Но НАЙ - ГОЛЕМИТЕ запаси от въглища са разбира се в Най Голямата страна в света - РУСИЯ


Разбира се и Водните Ресурси на Русия са ГИГАНТСКИ - Байкал, Ладога, и ВЕЛИКИТЕ РЕКИ на Евроазия - Енисей, Лена, ОБь, Волга , Амур .
За Дон, Индигарка, Кубан, Печора и други няма да говорим.
Няма старна в света с водни ресурси като Руските.

Велик Китай има 2 - 3 големи реки - Ян Дзъ, Хуан Хъ и Сидзян.

САШ само 1 - Мисисипи


Хубу нещо са въглищата, но друго си е да имаш НЕФТ И ГАЗ
Те и мънистата са красиви, но БРИЛЯНТИТЕ , Рубините и Сапфирите се ценят по високо .
04 Август 2007 23:42
Путин, хубаво е, че намираме общ език, това във форума е рядкост:-)Да се надяваме, че еволюцията ще надмогне революцията, иначе - лошо...
babajaga2-2, приемам тезата ти за "100-те долара" с уговорката, че икономическа рентабилност още не означава физическо производство.Факт е, че и САЩ и Канада, по геостратегически съображения, държат нефтодобива си в гранците на санитарния минимум!Именно затова твърде вероятно е да се пренебрегне икономическата граница за разработката на канадските залежи - ще бъде предпочетено влагане на средства в помпането на по-концентрирани петролни фракции като тези във Венецуела, например, преди да пристъпят към собствените си запаси!Ако , обаче, цените стабилно ударят 200 доларовата граница - това би отпушило и бързото навлизане в собствените територии, икономическият интерес при тези нива на цени едва ли би могъл да бъде удържан политически - това имах предвид!
05 Август 2007 00:26
Не става дума за технология -въобще, а за технология при която американците произвеждат и продават на останалите, за такава технология става дума!!!Братството е друга тема!!!
05 Август 2007 00:46
Душа всичко има в Русия, но яблоко в Москве нету блять, яблоко!!!
05 Август 2007 01:38
Дуся,
да напомня, че след Гренландия, Финландците са с най-голями запаси на сладководна вода на глава от населението.
05 Август 2007 02:02
vputin,
благодяра за инфото. Благодаря и на останалите за техните мнения.
Бях чел обаче , че страните производителки на петрол и петролодобивните компании изкуствено задържат развитието на други алтернативни изтичници на енергия. Дори, струва ми се , преди известно време имаше лек скандал свързан с решения в ЕС за развитие на алтернативни енергиини източници и намаляване на зависимостта от нефт и газ, като тогава от ОПЕК имаше остри изказвания и вероятно натиск те да бъдат отложени/преустановени?
Чел съм , че дори и в момента съществуват разработени технологии за намаляване на потреблението на нефт и газ , но те са с откупен патент от големите корпорации, които умишлено ги държат в тайна за да печелят максимално от покачването на цените.
Всичко това, разбира се , са само теории и недотам изяснени данни около нови изобретения.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД