:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексии

Учителска стачка по някое време

Заканите за учителска стачка на 15 септември пак се заявяват насред лято с познатата синдикална решителност. Но при тая решителност защо стачката не е сега? Отговорът е лесен: учителите са във ваканция; отпускарско време е и широката общественост няма да се трогне от неколцина даскали, дежурещи в училище с лентички "Аз стачкувам". И то когато Азис става татко.

Изобщо стачките и протестите у нас прескачат лятото, тъй като все се намират важни съображения за отлагането им, каквито са прибирането на реколтата, отпуските и туристическият сезон с отровния контравъпрос: "Какво ще кажат чужденците?". Дошли да отдъхват по родните плажове, да разглеждат забележителностите на столицата, Старосел и Перперек, и хоп - стачка. Срам.

Срамът иде обаче от отговора на един друг въпрос:



А защо всъщност стачка?



Стачкува се за подобряване на условията на труда, за по-високо заплащане и по-справедливо уреждане на взаимоотношенията в работата, за по-достойно третиране на едно съсловие и за по-голямо обществено и политическо внимание към него. Стачкува се, когато тези условия са непоносими за мнозина, когато заплатите не покриват първични жизнени нужди, когато взаимоотношенията не са регламентирани ясно или се злоупотребява с тях. Тогава една или няколко професионални групи стигнат до крайност в отделянето си от обществото с неработене, за да покажат тъкмо своята ценност, блокирайки така важни сектори на общия живот. Когато работещите в промишлеността, транспорта и услугите, лекарите и учителите заедно направят това, стачката се превръща в национална и може да придобие черти на политическа революция. След нея не просто пада правителството, но се променя общественият договор.

Що се отнася до учителството у нас, обстоятелства, които оправдават една стачка, ги има и сега, имало ги е преди, ще ги има и на 15 септември. Впрочем същото се отнася и до преподавателите от висшите училища и учените от БАН, сред които вървят приказки, че щяло да се стачкува от 1 октомври, ако правителството не изпълнело исканията за значително увеличаване на възнагражденията.

За да се чака обаче есента, нещата, изглежда, не са чак толкова нетърпими. Също така изглежда, че учителството не е единно в представите си за условията на работа и за нивото на заплащане. Поради което точно когато се подготвя новата учебна година, негови случайни представители с достъп до медиите предпочитат да се заканват за действия в бъдеще, докато останалите са в "заслужен отдих". Ако съсловието беше единно в нетърпимостта си, която се заявява в учителските стаи и в кухните, ако синдикатите имаха авторитета, който си приписват на пресконференции, нищо не пречи тъкмо насред лято в София да се изсипят поне 10% от българските учители. Присъединят ли се към тях и 10% от университетските преподаватели, служители и учени от БАН,



ще се съберат, има-няма, 15 000 души



Какво хубаво шествие ще стане в някой делничен предобед из центъра на столицата по време на текущите ремонти! Ако го разреши Бойко Борисов, то ще е по-ефикасно от таксиджийските блокади и ще смути работата на експертите, дето разписват бюджета за следващата година според зададените политически приоритети. (Там образованието и науката, естествено, липсват; нали ще развиваме инфраструктура по португалски.) Пък току-виж смути и народните представители, министрите, триумвирите, президентството, политическите сили и - последно, но не и по важност - новините по телевизиите и вестниците, тъй постни през лятото. Сънища в лятна нощ? Не, напълно реални възможности, пропускани заради традицията учебната година да се открива с тържествени речи всеки 15 септември, но и все с обида, че това става от бедни учители в крило-ляво потегнати училища. Напоследък особено в градовете - и с листовки на частни школи, обещаващи допълнително обучение и спорт в удобно за децата и родителите време.

Затова е удобно да се говори за учителска стачка на 15 септември,



но същевременно е нечестно



Едно отговорно учителско съсловие ще направи всичко възможно именно новата учебна година да се приближи още повече до идеалите му за прилично образование. Несъмнено сред тях има място и заплащането на труда, но то, както и всички останали неща, се договаря предварително. А като се опира до договори, не може ли, вместо да стачкуват, повечето български учители да подадат заявление за напускане на работа, колкото и да я обичат?

Това разкрива друг момент в заканите за стачка от 15 септември. Освен че е плосък начин да се обърне внимание на учителството, това е и своего рода заем, взет от представите за тая дата, за да покрие със сълзливи идеали и съчувствие действителните проблеми на заетите в държавните образователни институции. Ако стачката почне сега (а тя трябва да е сега, за да има нормална учебна година!) и се затегне повече от месец, кой ще даде всички ония средства за покриване на нуждите, надвишаващи заплатата, но все пак помагащи да не се мре от глад дори при тия летни цени? Стачният фонд на синдикатите, които издържат управите си от участия в бордове и собственост на частни фирми? Или нова услуга "Заем: Аз стачкувам" на банките, които и така държат договори за преки удръжки от учителските заплати, привеждани по тяхна сметка? Ето защо заканите за сериозна стачка се допълват с представи, където плуват типови образи на родното образование: разплакани дечица, за които тоя година пак май първият звънец няма да бие на 15 септември; объркани учители, които се чудят дали наистина, кога и как да стачкуват, или пак май ще е по-добре да я карат както досега. То тая година бездруго 15 септември се пада в събота.
29
3167
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
11 Август 2007 02:04
изключително точно казано. всичко на мястото си.
11 Август 2007 02:31
пълни глупости... сред лято ако ще не 15 000, а 150 000 души да излязат да стачкуват за нещо в Сф, това ни най-малко няма да трогне дупетатските задни части, препичани по крайморски и други разни курорти - най-много да дойде оная полиция, дето не е като днешната, да понабие няколко (или няколко десетки) души и с това да се приключи тая драма...
пример: протестите за Странджа не се забелязваха докато не започнаха да блокират кръстовища из китната ни иначе столица, тъй че тезата, че в момента може да се стачкува и от това да има какъвто и да било ефект е куха, та няма на къде повече...
11 Август 2007 03:37
Това се случи преди около седмица:

Заместник-министърът Мукаддес Налбант съобщи на журналистите, че новини няма и преговорите ще продължат на 5 септември. Тя отказа да коментира какви искания са отправили синдикатите и обясни, че в залата при журналистите се явяват само представителите на министерството, тъй като синдикалистите не желаели да правят изявления.
Г-жа Налбант съобщи, че на срещата били нахвърляни идеи за осигуряване на социален пакет за работещите в средното образование. Сред предложенията били апортиране на имот на министерството, който да се превърне в санаториум за учители и да се управлява съвместно със социалните партньори. Но до обсъждане на конкретни имоти не се е стигало. Говорело се още за въвеждане на ваучери, с които учителите да си купуват литература, а също и за възможностите учителите да ползват интернет при преференциални условия.

А сега за стачката:

Муккадес Налбант!!!!!!!!!!!!! Те пари за хляб нямат, тази зам. министърка им предлага евтин интирнит. Най-после на някои извън системата на образованието може да им просветне ситуацията каква е. Дааааааааааа, учителите не могат да направят една качествена стачка, защото повечето от непримите вече са напуснали. Останали са тези, които са или идеалисти, или които са се оставили да бъдат зависими от тези 250 лв подаяния. /250 лева е само с 50 лева над необлагаемия минимум. И ние поверяваме най-милото, децата си, на тях /. НО нито едните, нито другите са способни на радикални действия. Ей, затова никога учителска стачка няма да успее. Онзи, които можеха да направят, така че тя да успее, протестираха като напуснаха. Нали по-голяма част от обществото казваше, че като са толкова способни и не им харесва да напуснат и да работят нещо по-платено, когато преди години имаше гладна стачка. Друг е въпроса, че Янка Такева е част от мафията. Да не забравяме, че тя беше кандидат за евродепутат, както беше и Константин Тренчев.

11 Август 2007 07:57
сезона на мозъчните промивки е почнал, отдалеко, после да е леко, имали мотиви за протест а и им е право, но не е добро, създавало проблем, бюджета без пари, туй всеки знае, а и цените за живота са почти поносими, не е честно стачка а смирение, творците на знание са заменими а и реформа не се обсъжда, трябват ли ни всички букви
11 Август 2007 08:20
Авторът Димитър Денков има само едно попадение в статията си - думата "някое"./Защото всичко останало е или известното, или собствени размишления за непочтеността на учителите, дето решили да стачкуват точно на 15 септември/. Знае ли господинът, че за да вържат двата края повечето учители в момента работят като чистачи, камериери, администратори, продавачи, шофьори на таксита, екскурзоводи? Много от тях го правят и по време на учебната година, защото, ако не работят допълнително, семейство с мизерните им заплати не се храни. А и на 15 септември, както и след това, единство няма да има по една съществена причина - възнагражденията са толкова мизерни, че стачката е лукс за тях - много малко могат да си позволят да намалят заплатата си стачкувайки. Нали преди време в министерството цинично използваха точно този аргумент - оставете ги учителите, повече от два-три дни стачка бърка дълбоко в джоба им и те няма да издържат! Както и стана. Както и ще бъде! Затова, господин Денков, не ми говорете за непочтеността на учителите, а предложете решение. Иначе - стачка по "някое" време. Сиреч - кучетата си лаят, керванът си върви, а родното образование отива на м....! Еvе
11 Август 2007 09:20
Авторът не знае ли, че всички даскалици в момента бачкат по морето.Част от тях ще вземат и болнични до края на септември, за да поприключи сезона.
11 Август 2007 09:37
И според мен има едно попадение и то е:
А като се опира до договори, не може ли, вместо да стачкуват, повечето български учители да подадат заявление за напускане на работа, колкото и да я обичат?

И в този форум много пъти се е питало - като са зле учителите, а заедно с това са квалифицирани и работливи, защо не го направят и не си сменят работата? Отговори няма. А те са само 3 възможни:
1) Не са толкова зле (частни уроци и т.н.).
2) Не са достатъчно квалифицирани или работливи, за да си намерят друга работа
3) Обхванати са от възрожденски дух, обичат си работата и са готови да работят и безплатно.
Предполагам, има учители и в трите категории. Предполагам и какво е разпределението по групи, но ще се въздържа да го кажа


_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
11 Август 2007 09:48
4. милюционерския софтуерен бизнес е прекрасно разпределен и ниши нема, къде пръгнал ве фалцетогласний
11 Август 2007 10:05
ами тези учители ми изучиха децата за конкурентни на целий свят и почести и слава им дължим не на пропаганди илюзионисти като твойта милост
11 Август 2007 10:06
Денков добре е хванал темата, но не разбрах ясно какво иска да каже.
За мен учители и университетски преподаватели трябва да излезат единни и да поставят правителството в ъгъла. И то да излезат не просто с искания за някакви мижави увеличения, а с искания за двойни и тройни заплати. Първата и естествена реакция на правителството ще бъде, че в бюджета няма пари за такива увеличения. Обикновено стачкуващите допускат грешката да влизат в положението на правителството и да се съгласяват с увеличения, които са по възможностите на съществуващия бюджет. Това е една огромна грешка. Учителите трябва да искат заплати без да се съобразяват с бюджета, а правителството да се напъне да си събере митата, акцизите, данъците, глобите, да организира производства, търговии, изобщо негова работа е да намери парите. Правителството има огромни резерви да набави необходимите милиарди. Нека да си свърши работата. Така и трябва да се отговаря на правителството- за да имате достатъчно пари за нас, съберете митата, съберете акцизите, данъците, глобите и ще набавите парите за нашите заплати! Ако не ви стигнат, заемете се с организация на производството и търговията! С тази либерализация правителството нищо не прави, само гледа да не стане гражданска война. Всичко е оставено на самотек, уж, че пазарът щял сам да оправи работата. След като пазарът не ще да я оправя, тогава трябва да се даде зор на правителството да се заеме с организаторската роля. С две думи- никаква милост към правителството! Искат се няколкократни увеличения на заплатите и правителството като не може да ги даде- аут! Да идват други!
11 Август 2007 11:20
празни приказки, когато интелигенцията е селянизирана, когато простотията е господар, когато страхът е повсеместен, когато моралът е гола вода, когато обществото е надробено от досиетата
11 Август 2007 12:29
С невероятните глупости, които университетският даскал Мито Денков е нафраскал по въпроса за лятото, като подходящ сезон за стачки, всъщност дава и отговор на въпроса си!
Явно през лятото образователните хора толкова силно оглупяват, че дори една стачка не могат да спретнат
11 Август 2007 13:19
не трябваше да завършва учебната година. това с почването не плаши никой дори и малко преди избори...да живей затъпяващото поколение не-получаващо образование и със светло бъдеще за следващите ученици които ще бъдат "образовани" от сегашните ... искането за поне 500 лв. основна заплата за начинаещ учител е някакво начало, но няма да го видим и тази есен, залагам една бутилка хубаво вино /примерно тодорофф/
11 Август 2007 14:27
Това пак глупостите на Янка Такева. Каква стачка, какви пет лева. Даскалите са страхливи и ще си кротуват, ама пък наистина блестящ мозък е Такева, няма що, на кого ще го накриви като призове за стачка на 15 септ. Пълна смешка!
11 Август 2007 18:15
Аз пък все си мисля, че датата 15.09. е твърде важна за българската култура, за българския дух, за да се унизява с политическо-икономически ежби.
Как така на 15 септември няма да започне училището?
Тазгодишните първолачета - няма да могат отидат на училище, с оня трепет, от Училището, за което от години им говорят...
И това ще им остане като травма, за цял живот!
Как така?
11 Август 2007 20:08
Защо подскачат някои на идеята на Денков?! Ами като се правят тънките сметки - ще загубим еди колко си лева от заплатите по стачки, може поне да се жертва някой и друг ден отпуска, която никак не е малка. Не може да искаш 50 и 100% увеличение на заплатите и да чакаш някой друг да протестира вместо теб.
А сериозно, аз тая стачка въобще не я виждам.
1. Една не малка част от учителите не са членове на профсъюзи, защото се плаща чл. внос.
2. Условията на труд са аргумент на учителите, само когато от тях се изискват резултати от учебния процес.
3. Отношенията в работата - регламентиране на взаимоотношенията с директори, ученици и родители, не са проблем, по който може да има единодействие.
4. По-достойното третиране на съсловието предполага първо изясняване на критериите за истински учител днес - нещо, което не съм чула учителството да дискутира поне в рамките на един учителски колектив.
5. В учителството има устойчива нагласа нещата да се случват отгоре и да се спускат до него. А към спуснатото то заема позицията на обидена стара мома, която никой не е попитал искат ли я или не.
Та така, за общонационална стачка се иска различно от сегашното самосъзнание. А 15-ти септември е своеобразен национален празник за България и наистина не бива да се използва за замазване на собствения коформизъм.


Редактирано от - Calina Malina на 11/8/2007 г/ 20:46:30

11 Август 2007 20:36
Цял живот имах учител до себе си и горе-долу съм наясно с учителския труд, заплащане и проблеми най-общо казано.Основната причина да имам съмнение както относно организацията на стачка, така и за очакваният резултат е свързана с липсата на единство.В учителските колективи от столицата и страната, както и в самите тях има разнопосочност на интересите.Манрико е прав, като ги е разделил на няколко групи.Дали това е вярното разделение е спорно, но аз лично мисля, че е сполучливо.Поддържам и Шопова за казаното в поста, защото истината е, че ваканцията(на която толкова хора завиждат)се ползва не за почивка, а за скърпване на семейния бюджет.(не за всички, но за по-голямата част е в сила).Именно неравностойността на всеки един в даден колектив, едновременно е и условие за противопоставяне.
Докато не се формулират ясни и точни искания зад които да застанат всички носещи званието учител, нищо няма да има на изхода.(без значение на сезон, или първи учебен ден).
11 Август 2007 21:36
залутани в подробности губите висока летва ценностна система, учителят създава бъдащото, общество което не го оценява заслепява
12 Август 2007 03:47
Българският учител стачкува през годината. Цяла година. Чака да се сетят и да го попитат родителите и отговорните фактори-даскале, тези нищо не знаят, каква е тая работа? А тогава той да им отговори- за толкоз сте платили, толкоз сме ги научили.
12 Август 2007 10:11
българския учител е герой на сегашното ни време, жалко за общество на което толко много допринася да го дари с минимални заплати, заплатата нали приносът за обществото оценява, равна на пределния продукт от труда.... нататък са диференции за височина на приноса, но за ниската база отговорно е мнението на обществото
12 Август 2007 11:46
Пейчо, ...за ниската база отговорно е обществото население, което е съгласно с пропорцията: един начинаещ полицай да започва с три пъти повече пари от един начинаещ учител.
разкрачена колективна мисловна поза, която ни пързаля по надолнището
12 Август 2007 12:52
време ми е да спирам писането, тука като казваш каквото мислиш cебе си вредиш, ти разбираш го живота що е, свободен избор, да бъдеш или да не бъдеш такъв, още що ти трябва семантика, симантика, естетика, поетика, компаративистика и накрая докога си истински човек, докато си изправен и на два крака

Редактирано от - Пейчо Пеев на 12/8/2007 г/ 14:02:43

12 Август 2007 12:58
Кордова 03, подкрепям мнението ти
Вероятно може да се допълни и с тенденцията на застаряване на професията като цяло, с всички негативи от това. Например, много от застаряващите учители трудно биха си намерили друга работа на пазара на труда и се страхуват от евентуално уволнение или напускане. Повечето учители са по-скоро "тесни" специалисти по определен учебен предмет и трудно биха се справили с изискванията на друга , що годе платена, професия. На фона на преобладаващо негативното обществено мнение спрямо тях , колцина от евентуалните работодатели биха инвестерили в тях?
И друго , представителите на образователната система/ на по -ниските нива/ като цяло се считат за един от стълбовете в предаването на традициите и утвърждаването им, поради което трудно приемат промените и се приспособяват към тях.Сред техните задачи са и тези да поддържат някакво устойчиво ниво на предаване на общественият опит и поради това отчаяно се опитват да поддържат статуквото - както ми бе обяснено( от една психоложка) техният консерватизъм /заедно с този на други обществени групи , например свещеници/ последен трябва да отсъпи пред неизбежните промени, именно поради хаоса често съпътстващ недотам проверените "реформи".
12 Август 2007 15:49
Напоследък Денков изобщо не може да се ориентира в случващото се по българските земи, затова и мисленето му е объркано и помътено, а изказът - съответно тромав и неясен. Хайде, миналия път беше се повлиял от писаниците във форума и затова беше провъзгласил плоския данък едва ли не за епохално нова политика (а всъщност става дума за съвсем дребна политическа сделка, с която една умираща партийка се опитва да се спаси, като се сдобие с нов електорат, защото старият е поизчезнал заедно с харизмата на т.нар. "цар". Този път обаче Денков е мислил със собствената си глава (използвал е собствения си разсъдък, според собствения му превод на Кант), но резултатът е също толкова, ако не и в по-голяма степен разочароващ. Пречат му идеологически предубеждения и пристрастия, освен типичните за философите професионални изкривявания. А когато тръгваш да организираш стачка, трябва да мислиш съвсем прагматично, ако искаш да постигнеш целите си.

12 Август 2007 15:50
Стачката трябва да започне точно на 15 септември, нито ден по-рано, и нито ден по-късно. И първа задача на синдикатите е да изпълнят всички предварителни процедури, за да може началото на стачката в този момент да бъде съвсем законно. Всяка нередност в това отношение ще бъде използвана от правителството за заплахи и за разколебаване на стачниците. А мнозинството от тях никак не спадат към решителните и непоколебимите.
Започването на стачката на 15 септември ще има мощен психологически ефект. Учебната година винаги, при всякакви обстоятелства е започвала на тази дата. Тя е един от символичните стълбове на обществената стабилност. Ако за първи път тя не започне на тази дата, това ще е знак за мощен срив в тази стабилност, знак, че проблемите в тази (и не само) сфера са достигнали до такова равнище, че решаването им не може да бъде повече отлагано и откупувано с дребни подаяния. При това обаче учителите трябва да бъдат абсолютно непоколебими, да не се поддават на никакви ухажвания с дребни подаръчета (ваучери, почивна база и пр.), нито на морални изнудвания (как щели били да плачат първокласниците и как това било недопустимо). Те трябва да искат само едно – коренна промяна в системата на заплащането, нейното нормализиране след преднамереното й деформиране през 1947 г. - и то веднага, още от 1 октомври. И трябва да чуват само информация дали това ще бъде изпълнено, или не – за всичко останало трябва да бъдат абсолютно глухи.
12 Август 2007 15:51
За тази цел те трябва да си заделят пари, защото правителството едва ли ще отстъпи веднага. Политиците знаят, че учителите, университетските преподаватели и пр. живеят от заплата до заплата и не могат да издържат многомесечна стачка (това е и една от целите на изкуственото поддържане на ниски заплати в тези сектори – тия, които са писали наредбата от 1947 г. са били съвсем наясно какво и защо го правят). Този път обаче и самото правителство ще бъде притиснато от времето. Изборите са на 28 октомври и никоя от управляващите партии няма да иска те да бъдат проведени в условия на национална учителска стачка. А ако на 1 октомври към тях се присъединят и университетските преподаватели, нещата ще станат още по-драматични. (На БАН не може да се разчита – на тях през септември им се готви силно пресиране със заплахи за драстични съкращения, така че те ще се изпокрият като мишоци.) Има напрежение и в други сектори, така че е много вероятно и те да използват предизборния момент.
12 Август 2007 15:52
Правителството е съвсем наясно с това, поради което още в началото на септември ще бъде упражнен силен медиен натиск, ще бъдат задействани всички механизми на черния пиар, за да бъде спечелено общественото мнение. Учителите трябва да бъдат подготвени за противодействие и в тази насока, доколкото им стигат силите. Трябва да изпращат свои статии и писма до вестниците, да са готови да се появяват подготвени, с добре обмислени позиции и аргументи и по телевизията, да отстояват позицията си и в интернет пространството. Трябва да спечелят общественото мнение на своя страна. Ситуацията в това отношение е благоприятна за тях – след безпрецедентно скъпото лято и очакваното увеличаване на цените през есента, повече хора ще бъдат съчувствено настроени към техните искания (защото и на тях вече не им стигат парите). Отпускането на 400 милиона лева за второ увеличаване на пенсиите изби от ръцете на правителството аргумента, че в бюджета не били предвидени пари за увеличаване на учителските заплати. Обстоятелството, че правителството е готово да се лиши през следващата година от определени приходи (с приемането на плоския данък) в полза на определени социални групи, е още един контрааргумент срещу твърденията, че нямало пари. Пари има, липсва желание точно на тези социални групи да бъдат дадени, и то по политически съображения.
В крайна сметка всичко зависи от самите учители – ако изпуснат удобния момент, ако се разединят и огънат (много вероятно), те ще опъват уши от глад и ще студуват и през тази зима. И никой повече няма да ги съжалява и да им съчувства. Сами ще си бъдат виновни.
12 Август 2007 21:19
Без образование, няма просперитет. Това го знаят и тъпите журналя от вестник СЕГА. Това го знае и дежурния им администратор. Зер? Щеше ли да бъде такъв, ако не беше обучен? Щеше да бере марули из родните поля. Това е. Факт неоспорим. Та коментара ми е, че образованието трябва да се почита и уважава. както родната майка. Който не уважава майка си, значи не уващава и родното А, Б В.... Учителя в БГ трябва да бъде на пиедестал. Трябва да се взисква от него, а той да даде необходимото. Българския учител е фактора който оформя психиката и характера на подрастващите поколения. ТОЙ персонално трябва да носи отговорност за това и заслужава Обществото да му отдаде достойното чрез Държавата! Стига подигравка с тези дето ни направиха човеци! СТИГА!
12 Август 2007 22:27
ОбществотоИмаСилнаПотребностДаскалитеДаУд арятНаВръхПървиУчебенДен.Трябвадасеслучи. ..НямаДругНачинДаИзправимДържаватаСи...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД