:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За кожата на сивия кардинал

За пръв път лидер на партия шантажира собствените си съмишленици, за да се откажат от закона. Държи ли някой Симеон с компромати?
Снимка: Борислав Николов
Скоро ще стане ясно защо Симеон вдигна ръка срещу човека, който му пазеше гърба дълги години.
Едно е сигурно в НДСВ вече: окопната война се превръща в касапница. До този момент двете силно изразени крила на партията - това около бившия вицепремиер Пламен Панайотов и това около лондонските юпита, се биеха за любовта на царя с бели ръкавици. Ако бъдем точни - биеха се за наследството, което монархът ще остави. Неведнъж е ставало дума, че монархът се гласи да излезе в заслужен отдих - да се радва на имотите и внуците и почетно да управлява собствената си партия от някоя борова гора.

За да стане това обаче, той трябва да благоволи да вдигне пръст и да посочи наследник. Като истински цар обаче досега Симеон почти садистично стоеше отстрани и наблюдаваше кой е най-приспособим, най-напорист и най-гъвкав в стремежа си към първенство в партията. Така около него се очертаха двата кръга - на юристите и на юпитата.

Докато беше на власт НДСВ (в предишния парламент), ролята на Пламен Панайотов беше да внася баланс в интересите на развихрилите се министри. Не случайно беше наричан "сивия кардинал". Практически той беше дясната ръка на премиера, в смисъл че вършеше черната и мръсната работа на царя в политиката и във връщането на имотите. Достатъчно е да се каже, че в политически аспект юристът изнесе дори преговорите за сегашното коалиционно правителство, макар да беше против съюз с БСП.



Тихата война между двете крила



в НДСВ се превърна в нещо по-голямо на последния конгрес на партията, след който на власт трябваше да остане само едно от крилата. Всъщност единственото запомнящо се нещо от конгреса (извън емоционалната реч на Соломон Паси) беше свалянето на Панайотов от поста зам.-председател на партията. Изненадващо за противниците му легитимността на конгреса беше оспорена в съда. А както много добре знаем, хората на Панайотов разбират от право.

Точно тук идва най-същественият въпрос. Тази седмица Симеон открито и ултимативно призова хората на сивия кардинал да оттеглят иска си, в противен случай ще им поиска оставките по всички направления - партия, парламент... Получава се нещо изключително интересно. Царят се поставя над закона. Той очевидно приема, както и враговете на юристите, че съдът ще отмени решенията на конгреса и че това ще бъде шеметна победа на Панайотов. Войната на юпитата ще се обърне против тях самите.

Тук обаче трябва да зададем въпроса защо Симеон, който обяви война на политическата партизанщина преди шест години, постъпва антидемократично? До този момент съм чувал за много хора, които оттеглят жалбите си от съда - основно тези, които имат



опрян в челото пистолет



или пък вследствие на сплашващ атентат забравят да се явят в съда. За пръв път обаче лидер на партия шантажира собствените си съмишленици, за да се откажат от закона. Дори когато лидерът на СДС Иван Костов прокуждаше бившите си съратници, той не се осмели да прекрачи уставите на партията и законите на страната. Царят обаче е над закона.

Това, което прави Симеон, е не само скандално, но и опасно. То създава прецедент в политиката, който е всичко друго, но не и в рамките на нормалното и моралното. Защо? Защо царят изгуби афинитета си към добрия тон? Той не би трябвало да има проблем с човек като Панайотов, който винаги през тези години му е помагал. Панайотов е този, който го измъкваше от кашите, отивал е на всеки пост, за който го помоли величеството. Той единствен от управлението на партията не играеше за собствени икономически интереси.

Едно е сигурно. Ако Симеон директно поиска от Пламен Панайотов да се махне, юристът ще го направи.



Сивия кардинал на НДСВ



неведнъж е заявявал това. Царят обаче до този момент не е искал подобно нещо и това е объркващо.

Какво може да бъде обяснението на този факт - лидерът на НДСВ настоява хората на юриста да се откажат от закона, за да бъде легитимирано отстраняването на Панайотов, но не и да му поиска главата в прав текст.

Обяснението може да бъде само едно: някой притиска Симеон. Грубият тон в публичното пространство не е стилът на царя, махането на Панайотов не е неговата воля. Проблемът на враговете на сивия кардинал са два: не могат да го уязвят с каквито и да е скандали и не могат да го надвият чрез законите - нито чрез партийните игри, нито чрез съдебни искове. Той обаче очевидно нещо пречи на кръга около юпитата и нововремци. Постове, корпоротивни интереси? Какво? Каквото и да е, явно е нещо сериозно, след като са способни да принудят царя да гази закона. Което пък е много жалко за човека, който дойде преди шест години с претенциите за нов морал в политиката.
 Емил Спахийски
22
4880
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
14 Септември 2007 01:10
"Какво може да бъде обяснението на този факт?"....


Ами, обяснението, както казват англичаните трябва да е: Тhe dark horse/s!
14 Септември 2007 01:53
И без това НДСВ е една издъхваща партия създадена от бивши комунисти, бивши седесари, бивши ченгета (вероятно и действащи) и всякакви други бивши. Една бъдеща бивша партия.
14 Септември 2007 02:01
Като свали Емил Спахийски онуй сако, дето химикалката му е изпаднала от въртешния джоб, става много добър.

Само финалния извод не е довършил. А той е, че няма с какво да държат царя, освен ако той сам не си го е сторил. Така че, еничаря Велчев 100% изнудва с нещо, дето царя му е възложил да свърши. Не с горите, дълга и магистралата, за тях знаем. За нещо, което не се знае става дума. Няма какво друго да бъде. Обаче има и весела част. В известен смисъл може да се каже, че царя сам себе си изнудва чрез подставени лица. Да е жив и здрав да си управлява дворците, и да спечели от изнудването, ама се съмнявам. Доста лакоми изглеждат царедворчетата, оня дебел мафиот Спас Р. - също. Ще му видят сметката като нищо! Добре че се изтеглиха навреме милионите привърженици към Атака и ББ, че иначе щяхме да се удавим от сълзи.

14 Септември 2007 03:47
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 14/9/2007 г/ 15:00:06

14 Септември 2007 08:22
Странното е, че ако НДСВ е било от комунисти, тогава щеше да има инфлация като при Жан и нямаше да ни приемат в НАТО и ЕС.нямаше да се махне тавана на пенсиите, нямаше да се увеличи раждаемоста, нямаше да се намали безработицата, нямаше да се допострои националния стадион Васил Левски, нямаше да се построи на ново Младежкия театър, нямаше да има работа за актьорите, нямаше да се построи ново летище, нямаше да се появи и черквата Св.40 мъченици, нямаше да се появят нови скоростни влакове, нямаше да се снабдят училищата с нови компютри, нямаше от Запад да дойдат милиони туристи и да се отворят пътищата на Запад по Дунава и през Югославия, нямаше да се отвори и пътя към Гърция, нямаше да се разреши строежа на Дунав мост при Видин, нямаше да има резерв в хазната от 5 милиарда, нямаше да се дава под съд построяването на магистрали, детски болници и да се клевети тотално Царя през медиите окопирани от комунисти.
14 Септември 2007 09:14
Нютончо, бая голяма ябълка е паднала на чутурката ти.Сам мадридският каброн призна, че Костов е вдигнал високо летвата при управлението си.Всичко случило се положително при царчето бе инерция от управлението на Костов.
14 Септември 2007 09:17
Основният проблем е между авторитарното ръковоство на един силен лидер, измислил и създал нещо като партия и кадри, взели се на сериозно. Те трябва да си стоят мирно, но явно парите, положението, лобитата ги карат да мислят, че са нещо. А те са нещо съвсем обикновенно, като всички други интелигентни българи, които имат морал и отговорност да не се включат в подобни партии и политиката. Жалко за тях. След 5 години хората няма да си спомнят имената им, както никой не си спомня за СДС кадрите, които си напълниха гушките и от време на време пишат по вестниците, или издават книги които никой не чете и не купува, или правят споразумения с партийки. Двама много добри журналисти бяха казали на един кандидат за премиер, че трябва да изчете два вагона книги за да стане на тяхното ниво. Това май важи и за нашите политиканчета и депутатчета.
14 Септември 2007 09:29
Сега за България спасение няма: турците и циганите гласуват под строй и заедно с твърдите червени катуни правят около милион и половина гласа! Чрез фалшификации и с купуване гласовете стават около 2 милиона! Битката е за останалите малко под 2 милиона гласуващи! Дори всичките тези гласове да ги събере например Волен Сидеров (в случай, че е съвсем искрен в посланията си) той пак ще бъде в малцинство! С помощта на Първановата Милиция ще бъде ако се налага премахнат физически! Но както знаем чрез подставени лица комунистите обират около една четвърт от останналите гласове! По честен път още около 10%, така че опозицията на две и една десетата коалиция (НДСВ е една десета от ДПС например) получава около 65-70% от мандатите!
Е ако можехме да внесем от Чили един млад Пиночет и неговата армия, той за около 2 години би изчистил обществото от поне 95% от паразитите и престъпниците! Слен около 5 години обществото би оздравяло и след около 10 години би набрало висока скорест на развитие!
14 Септември 2007 09:54
Свършено е с отрепката панайотка. Както и с НДСВ. За България пък да не говорим.
14 Септември 2007 10:03
Гойко, не ябълка а май паве е тряснало по главата Нютончо.А може цял таван да му е паднал на кратунката, този, пенсионния...
14 Септември 2007 10:14
Напълно съм съгласен с Гойко. Още повече при т. нар. "величество" станаха къде къде по-велики сделки: автомагистрала Тракия, БТК, "операциите по замяна на българските брейди облигации в глобални облигации, деноминирани в евро и в долари", електроразпределителните дружества, митниците и Краун Ейджънтс, царските имоти...
14 Септември 2007 10:35
Нютон-чо и нямаше да ни окрадат "царят и царедворците Му"...Ха Ха.
14 Септември 2007 11:44
Гойко Горисов,
14 Септември 2007 13:09
Спахийски Не го харесвам Панйотов, но за него наистина от никъде не се чуло се овъртял в далавери.
Гойко Горисов,
14 Септември 2007 16:20
Какво пак се занимавате с едно фалирало ДОО?
14 Септември 2007 16:23
Царя е прав - Панайотов и подобните на него трябва да си отидат. Те са нищо без Царя. НДСВ ще бъде и в бъдещото управление.
14 Септември 2007 16:29

И аз се присъединявам към мнението, че всичко направено от Симеон е инерция от Костов. Само дето не беше само инерция ами и спирачки имаше. Симеоновото правителство не може да се похвали не с реформа, а дори и с идея за реформа, в която и да е област. Нито пенсионната система, нито здравеопазването, нито образованието, нито инфраструктурата... нищо и нищо... нито пипнато, а камо ли пък подобрено. Що се отнася до приемането ни в ЕС - повярвали хората на намерения и закони на хартия - приели ни. Ама от хартията до действителността - цяла пропаст.


________________________________
Морал - това са интересите на другите
14 Септември 2007 17:54
Напускам, но не абдикирам...
14 септември 2007 | Агенция "Фокус"
Петър Стоянов напусна 40 Народно събрание. Като извънредна точка днес народните представители гласуваха прекратяването на депутатските пълномощия на Стоянов. Самият Стоянов изпрати декларация до медиите, в която заяви: Напускам Народното събрание не защото не вярвам в способността на истинската българска десница да се възроди и да управлява България, а защото съм убеден, че сега политическите реалности и политическият морал изискват лидерите от моето поколение да направят в този момент крачка назад.
Депутати от различни политически сили коментираха нееднозначно решението на Стоянов....
....................
Натиснете тук

14 Септември 2007 20:38
До главите в които има само бетонирани Запорожци и Трабанти.Каква е тази инерция на Костов, от кога се сили та се засили толкова?Ако се е засилил от 1990г.защо комунистите и ченгетата са още в Парламента, защо прие поредната незаконна конституция, заради която комунистите сега да консумират вината си с маркови мезета, защо обещаваше на комунистите през 1997г, че тази година щели да бъде на власт СДС, а другата БСП, защо не отвори досиетата, защо като напусна власта в хазната липсваха 500 милиона, защо се правеше, че иска да влезе в НАТО и ЕС и не влезе, а Латвия влезе, защо Запада започна да го притиска и наказва с затваряне на АЕЦ, затваряне на речния път по Дунава, отказ да се прокара път към Гърция, заради това, че нямало откъде да се движат мечките им.Моста на Дунава, се разрешаваше да се строи близо до Силистра.Разрушаването и ограбването на Националния въздушен превозвач.Никакъв тористически поток, театрите празни, огромна безработица, пенсиите с таван до 165лв.Всичкия този натиск и ограничения се струпаха върху бъдещето на българите и се разбра от откровенията на лелята на Костов, че той гласял така нещата, че България да остане в мътните води, за да бъде ограбвана още дълги години.Инерцията на Костов беше по надолнището по пътя през Босфора към Европа.Само за две години Царя преодоля тази "инерция"и прескочи не само летвата(бариерата) на Костов, но и Румъния.Сега, заради неграмотните глави и че повярваха на ченгетата, кашкавал няма да могат скоро пак да си купят.Ако НДСВ и ЕС не контролират частично БСП, в момента и кисело мляко няма да могат да си купят, но пуста простотия.
14 Септември 2007 20:44
Оставям вратичка на глупаците да ми направят забележка, че не се пише "торизъм", а туризъм и т.н.Така ще им е по- леко ако им просветне истината.
14 Септември 2007 22:21
Нютоне, бате Гойко и другите може и да са малко крайни, ама горе-долу са прави. Само за едно нещо ще се хвана - Балкан. По онова време имаше една линия: София-Малта-Лагос-Хараре, 1 път седмично. Тръгва от София един екипаж от 2-ма пилоти, бординженер, техническо лице и 4 стюардеси, общо 8 души. Лети София-Малта-Лагос и го сменя друг екипаж за Хараре. След една седмица идва самолет от София и те с него - до Хараре. Там пак 1 седмица престой, все в хотели 3+ звезди, после пак до Лагос, седмица престой и накрая за София. Направи сметка - на ден на човек по 65$ плюс около 100$ за хотел. Всеки божи ден "Балкан" плащаше издръжката на 3 екипажа за тези 4 пъти в месеца. 3х8х165х30=118 800$ месечно! Само за издръжка на екипажите! Тогавашните "балканджии" и викаха "Хонораре" на тая линия! Щото си докарваха по 1365$ (21х65) от тая командировка. И това за 8 полета в продължение на 21 дни.

Между другото тоя термин "Национален превозвач" идва от нескопосан превод на американския "National flag carrier".
14 Септември 2007 22:29
Само да доуточня. Тези суми в сегашно време не изглеждат внушително. Обаче за България в средата на 90-те, а и преди това... И в допълнение на немалките "балканджийски" заплати, които си вървят...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД