:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

В Америка станах по-голям патриот

България много ми харесва. Ще го кажа патетично - тя е прекрасна страна, разказва завърналият се поет Владимир Левчев
Владимир Левчев
-----------------

Владимир Левчев е роден на 17.10.1957 г. в София. Завършва английска гимназия (1976) и изкуствознание (1982). Редактор в издателство "Народна култура" (1982-1990), на забраненото независимо списание "Глас", зам.-главен редактор на "Литературен вестник". Член е на изпълнителния комитет на "Екогласност". В началото на 90-те години заминава за САЩ, където преподава в University of Maryland (Балтимор), George Washington University, American University (Вашингтон), както и в Foreign Service Institute (към Държавния департамент). Oт тази есен преподава литература в Американския университет в Благоевград. Автор на редица стихосбирки, два романа и множество студии и статии, посветени на българската литература. Превежда от английски и руски. Разведен, има син.

-------------------------

- Защо всъщност емигрира през 1994 г.?

- Това е толкова отдавна, че аз вече не знам дали, като ти отговарям как съм се чувствал тогава, няма всъщност да ти кажа как сега мисля, че съм се чувствал тогава. Разбира се, конкретният повод беше, че спечелих Фулбрайтова стипендия. Тъй че аз не си вдигнах просто багажа, а отидох със стипендия. Но имаше и друго. Както знаеш, бях доста ангажиран със СДС, главно като журналист, не като политик. Но в ония години, които бяха силно политизирани, това, че ме асоциираха постоянно с баща ми, беше много решаващо за отношението към мен - от една страна, неговите приятели ме смятаха за ренегат, от друга, седесарите също ме гледаха с подозрение. И това ми беше твърде неприятно, че трябва на всички да се обяснявам. А знаеш вица, почнеш ли веднъж... Този мотив също беше решаващ. Много се бях ядосал и заминах с чувството, че никога вече няма да се върна в България. Но много бързо ми мина. И повече започнах да се чувствам патриот там, трябва да ти кажа, в Америка, отколкото преди в България. В чужбина това,че си българин става част от визитната ти картичка. Даже развих интерес към българския фолклор, още повече че там предавах балканска литература. През 90-те години беше на мода балканската литература - покрай войните в Югославия. Сега вече не е така, сега арабската литература е по на мода. Така и написах романа си за Крали Марко. Трябва да призная, че не бях чел този епос изобщо. Отидох в Конгресната библиотека във Вашингтон и изчетох целия епос - и сръбския, и българския.

- С какво се размина Америка с предварителната ти представа за Америка?

- Аз живях там толкова дълго, това са 13 години, че самата Америка много се променяше през това време. Честно казано, тя много повече ми харесваше по Клинтъново време, отколкото сега - Буш аз не го харесвам. Хубавото в Америка, да почнем с хубавото, е, че е мултиетническа нация и единственото място в света, където можеш да видиш евреин и арабин да живеят заедно и да бъдат приятели, да нямат помежду си никакви проблеми. Или турчин и грък. Или турчин и арменец. Наистина има проблеми, но днес те са повече социални, отколкото етнически. Но от друга страна, в тази огромна държава с много територия и сравнително малко хора хората живеят на леко изолирани общности - етнически или професионални - и това води до една студенина в общуването. В Америка наистина много се работи. Сега, като гледам, в Благоевград има май повече кафенета, отколкото във Вашингтон.

- Помогна ли ти за адаптацията и реализацията там фактът, че тук бе утвърден поет?

- Аз там тръгнах от нулата. Бях на трийсет и шест години, с току-що родено дете. Никой не ме знае, това че имам издадени книги, не интересува никого. В Щатите, за съжаление, няма български писател, който да е известен, както да кажем, Орхан Памук или Иво Андрич, или Казандзакис, или Кадаре. Всяка балканска страна има по една такава ракета-носител, с изключение на нас. Няма такова име, което да асоциират с България - нито в литературата, нито в историята, да речем Вазов или Ботев, или Левски. Аз трябваше по някакъв начин да им покажа, да им разкажа какво е това България.

- Какво успя да им покажеш и разкажеш за България?

- Успях най-вече като преподавател по балканска литература. Опитвах се да преподавам само българска литература в началото, но това е трудно, защото трябва да имаш поне 8 студенти, за да имаш клас. А балканската литература наистина вървеше през 90-те години. За съжаление, установих не само че нашата литература не е известна, но тя не е и превеждана добре. Йордан Радичков например няма нито един превод на английски. Има само един превод, който е правен в София прес през 60-те години, с някакви партизански разкази. Но дори и този превод там не може да се намери никъде. Преподавах "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев, един хубав превод от 60-те години, правен в Англия. Има превод и на "Под игото" още от края на 19 век. Има повече преведени поети - от Блага Димитрова и баща ми до Георги Господинов - но той с романа си. Самият аз успях да издам там няколко стихосбирки. Не съм станал световноизвестен с тези книги, но на локално ниво, във Вашингтон литераторите ме знаеха. Сега например донякъде Елизабет Костова, която е омъжена за българин, играе доста положителна роля за популяризирането на България. Един пример за това колко трудно е човек там да се утвърди, дори да е бил тук име, е Ада Митрани. Тук тя през 80-те години беше една от най-известните български графички. Омъжи се за американец и замина там. И сега изобщо е спряла да рисува, станала е юристка на тяхното министерство на енергетиката, доста успешна, при това, но - не рисува. В Америка бързо разбираш, че нямаш голям шанс, ако правиш чисто естетски неща. Ти трябва да правиш неща, които са пазарни, които се купуват - портретчета на богати дами, натюрморти с дини и прочие. Или приложни неща. Сега - ако имаш вече име по някаква линия, както Кристо (Христо Явашев), е друго. Но за да си създадеш такова име, е адски трудно.

- Как си обясняваш тази наша крещяща неспособност да се рекламираме?

- Не знам, нас ни учеха едно време, че скромността краси човека. Но в съвременния капиталистически свят не е така - скромността никак не краси човека. Скромността те обрича на пълна анонимност. И на невъзможност да си намериш хубава работа. Защото дори като отиваш да кандидатстваш за работа, трябва да се самопохвалиш, колкото се може повече - да се надуваш, за да ти обърне някой внимание. Това е много трудно за нас, защото не сме така възпитавани, както се казва, и нямаме този инстинкт. Югославия също беше комунистическа страна, но като че ли нейните творци отново са много по-успешни. Васко Попа е признат и зад океана за един от най-големите поети на 20 век. Той е имал и шанс, защото го е превеждал Чарлс Симич, или Симик, както му казват, лауреат на Пулицърова награда, също много добър поет, сърбин по произход. А и поезията на Васко Попа е лесна за превеждане, бих казал, защото тя е чисто визуална. Визуалната поезия лесно се превежда. Трудно се превежда музикалната поезия - Яворов и Пушкин не могат да се преведат.

- Как намираш България сега?

- Много ми харесва. Всички викат, ти си луд, защо се върна, не знаеш какво е. Но засега България много ми харесва, изключително много ми харесва. Ще го кажа патетично - мисля, че България е една прекрасна страна. Едно от благословените места на света, защото целият свят преживява сега някакви катаклизми, промени, а тук все пак се е запазил един баланс между по-човешките неща и тази икономическа глобализация. Разбира се, всички ме предупреждават, че сигурно ще се разочаровам след време - аз съм тук от един месец.

- Как намираш родната политическа ситуация?

- Намирам я определено странна. Например, мисля, че решението за плосък данък - не казвам, че е лошо - е изключително дясно решение. В Америка либертарианците, които са част от републиканската партия (дясната партия при тях), отдавна се опитват да въведат плосък данък и не могат, защото няма достатъчно гласове за това. Навсякъде в западните страни в момента има прогресивен данък. Така че плоският данък е една определено дясна мярка и сега, след идеята за неговото въвеждане изглежда, че в момента България се управлява от едно дясноцентристко правителство. Но кои са левите тогава, не знам. Просто няма такива и затова се явяват някакви лумпени като партията на Волен Сидеров, които изземат това пространство, което би трябвало да бъде ляво. Какво значи дясна партия - партията, която поддържа статуквото. Но при 40 години комунизъм коя ще е партията, която ще се опитва да поддържа статуквото - разбира се, социалистите. Наистина в момента социалистическата партия се опитва да бъде от европейски тип, съвсем различна, но няма върху какво да се стъпи, за да се гради.

- Мощната синя вълна навремето, в която и ти участваше, изведнъж се оказа, че била носена от агенти? Изпитваш ли някакви резерви в този контекст към седесарското си минало?

- Естествено, че е имало внедрени агенти в СДС, както и навсякъде другаде. Но повечето не са били. Аз не съм бил, например. Но в момента не е това най-важното. Въпросът с тия досиета се вмириса. Тия досиета трябваше или веднага да се извадят, или веднага да се изгорят. Сега, след 20 години още да се занимаваме с тях, вече е, как да кажа, смешно. Защото, който е могъл нещо да си зачеркне и да си извади и да си поправи го е направил. Който е могъл да досложи нещо, за да направи мръсно на някого, също го е направил. Така че вече не знам дали има смисъл изобщо да се говори за тях. Двайсет години досиетата нито се извадиха, нито се изгориха, а ей така се подават селективно. Единственият резултат от това е, че хората обръгнаха съвсем и не им прави никакво впечатление, че някой е бил доносник. Това вече не е новост.

- Казваш, че доста други българи се завръщат подобно на теб в България. Това може ли да служи като индикатор за някаква нормализация?

- Много българи, които познавах във Вашингтон, започнаха да се връщат. Особено някои професии, например архитектите. Защото тук в момента те имат повече работа, отколкото там. Движещ е икономическият мотив, макар че и факторът носталгия не може да се пренебрегне. Още повече, че сега България е Европа. Ти се връщаш, но не се връщаш в България, а в Европа. Излязъл си от една България, която беше изолирана от света, и сега се връщаш в Европа. Какво по-хубаво от това?!

- Другия месец навършваш 50 години. Юбилеят предизвиква ли те към равносметка?

- Не бих искал да гледам назад, а да гледам напред. Искам да се надявам, че животът ми сега започва. Сега правя едно избрано, което "Жанет 45" ще издаде със заглавие "Кой сънува моя живот". Имах такава книга, която излезе през 80-те. Това заглавие ми се стори подходящо и за книга, която човек издава за 50-годишнината си.
128
7618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
128
 Видими 
15 Септември 2007 01:27
Още един в отбора на завърналите се. Между другото има и отбор на повторно завърнали се в Америка.
Верни констатации като цяло. Не съм напълно съгласен с мнението, че в Америка е адски трудно да се пробие и да се направи име. Просто стандартите са различни и тукашните величия там рядко виреят, защото трябва да се доказваш непрекъснато. Летвата е на друго място и вместо да се вайкаш колко трудно се пробива в Америака, по-добре бързо изучи техните стандарти, приспособи се и се придържай максимално близко до тях. В противен случай ще си останеш с тъпото оправдание, колко тъпи били американците.
15 Септември 2007 01:45
/:/ "...Но кои са левите тогава, не знам. Просто няма такива и затова се явяват някакви лумпени като партията на Волен Сидеров, които изземат това пространство, което би трябвало да бъде ляво..."
......................................... ......................................... ....................................
Айде-е-е, и на тоя Сидеров и Партия "Атака" му ПРЕЧАТ?!
Че и, гледай ти, "лява" била партия"Атака"?! Може би, защото иска ПРОМЯНА на Досегашното/ и на Досегашните!/- за разлика от "десните" партии, които, според Левчев-син, били "партии на статуквото"/на НЕпромяната, демек?!/ ?!
Партия "Атака" НЕ е нито /крайно/ЛЯВА, нито /крайно/ДЯСНА! Партия "Атака" е КРАЙНО НЕОБХОДИМА!!!
/:/ "...Но кои са левите тогава, не знам. Просто няма такива..."- това, пък, е върха на Глупостта! Може ли в една бедна държава да НЯМА "леви" хора, бе?! НЕ, не може! Може да НЯМА "леви" партии, но НЕ може да е БЕЗ "леви" хора! А в България НЯМА "леви" партии, защото при ВНОС на Демокрация НЯМА бонуси и екстри за "леви" партии! А българските "политици"-келепирджии, освен Келепира, друго НЕ ги интересува!
А , че България е чудесна ТЕРИТОРИЯ- спор няма! Но "политиците" български ще съсипят и територията България, и държавата България и Народа български! УВИ!
15 Септември 2007 02:02
В Америка бързо разбираш, че нямаш голям шанс, ако правиш чисто естетски неща.

Българин от комунистическа България учил "естетика" от Т Живков иска да "пробие" в Америка!...Абе тези комуняги съвсем са изперкали.
В България този другар ще е по добре.Всичките влиятелни т.н.писатели, поети, вестникари са свързани с ДС и БКП.

15 Септември 2007 02:14
"В Америка станах по-голям патриот"

Tell me something new!
15 Септември 2007 02:17
Много вярна статия.
*
Айдее, на партия Атака, В. Левчев и пречел. Параграфа обаче или не е схванал какво е казано, или му се иска да преиначи. Левчев не казва, че Атака е лява партия - казва че е "иззела" това пространство. Демек, тази ниша от множеството на избирателите е заела. Доказателство за този очевиден факт е самия параграф. Щом като се чувста толкова комфортно един убеден комунист, значи в лявото пространство ще трябва да се е разположил. Или се лъжа?
Дори от позициите на един привърженик на дясната идея, Левчев изказва съжаление, че това място се е освободило и е заето от лумпени. Туй изобщо звучи не звучи като Атака да му е виновна.
*
И накрая, автора не пита за левите хора, БЕ!! Левите партии не ги вижда къде са. Левите хора къде са е казано ясно и точно - при лумпените в Атака, понеже няма къде другаде да идат.
15 Септември 2007 02:34
Много свястен пич. Много истини за Америка и за България. Очаквам много чиърлидъри да се заядат със агента че България е чудесно място просто защото откак са преплували водата заплатите не им стигат за обратно прелитане барем да я видят тая нова България и си карат на изуст, комунисти , много е зле...
15 Септември 2007 02:44
Devil, FL .............
Комуняга в Америка не вирее.........

Трябва да можеш и нещо да правиш, освен да говориш. Тия с постоянно отворените усти, с две леви ръчички не успяват..............
15 Септември 2007 03:30
Твърде много драма в "заминах" и "върнах се". Времената са други и трябва да свикваме че това са нормални неща, т.е. проза.


Редактирано от - Oraсle на 15/9/2007 г/ 07:02:21

15 Септември 2007 03:39
Като свърши доларите след некои и друг месец щте разбере колко се е преебал с това завръщане в България.Носталгия такава дума съществува само в речника на чужди думи за мен.На практика никога не ми се е случвало през живота.
15 Септември 2007 03:51
Коментирам само това, с което не съм съгласен.

"В Щатите, за съжаление, няма български писател, който да е известен, както да кажем, Орхан Памук или Иво Андрич, или Казандзакис, или Кадаре"

Памук е известен сред четящото малцинство благодарение на многото неща, пускани в Ню Йоркър, и благодарение на всеотдайната си преводачка на английски Морийн Фрийли. Покрай Нобеловата награда и особено покрай процеса срещу него в Истанбул за очерняне на тюрклюка се появи на висно място и в Ню Йорк Таймс. Памук е идеален за "буржоазния" вкус - като кехлибарено цигаре или лула от меершаум от Капалъ чаршъ. Сам от буржоазен произход, със западна култура, естет, "narrates his country into existence" - т.е. вмъква я в менталната карта на читателите на Ню Йоркър. У нас комай няма писатели от буржоазен произход.

Кадаре - книгите му са издадени и по едно време бяха по витрините на книжарниците, но не съм чул да се говори или пише за него или да е известен дори сред любителите на книгата (работя в издателство).

Казандзакис - може да се е чул покрай филма с Антъни Куин, както и музиката на М. Теодоракис, но да е известен извън специалистите по новогръцка литература - няма такова нещо.

Иво Андрич също е световно неизвестен извън академията, освен това след 1991 в университетските среди беше подложен на чистка (вж. статията за него в английската Уики). Образите на мюсюлманите му били стереотипни и ксенофобски, хърватите не го харесват, че бил сърбин (най-големия хърватски писател там се смята Мирослав Кърлежа), сърбите - че бил хърватин.

Широко превеждан и печатан и е М. Кундера (дисидент емигрант от 1968), който става все по-банален, и разбира се, много млади - до 45 г. - руски писатели, повечето много добри. Лара Вапняр съм запомнил с хубави разкази.

Никой от горните писатели не може да бъде ракета носител на неизвестен млад автор от тяхната страна.

Васко Попа ми е абсолютно неизвестен.

От всички балкански Нобелови лауреати като че сравнително най-жив интерес (като към особняк и полубританец) в САЩ има към Канети.

"Нашата литература не е известна, но тя не е и превеждана добре."

Издателство Славика има чудесен превод на Йовков, "The Inn at Antimovo and Legends of Stara Planina" (прев. John Burnip, 1990) с цитат от Томас Ман на гърба, че Йовков е worthy of a place alongside the greatest short story writers of the world. Подарявал съм го на западняци (обикновено заедно с диск на Теодоси Спасов) и много го харесват.

Юлия Кръстева има куп критически и нон-фикшън книги в последните години и няколко романа (Самураят, Убийство във Византия и пр.) все от издателството на Колумбийски ун-т. Цветан Тодоров също има куп книги, вкл. и за България - Крехкостта на доброто (за спасяването на евреите) и Гласове от ГУЛаг. Превеждан и много благодарен според мене за студентите е Вапцаров. Багряна има преведени стихове (Пенелопа на 20 век).

Един израелско-български автор за спасяването на евреите, Бар-Зохар, влезе в критическите колонки на списанията, а сред издателските кръгове се знае и Стефан Груев, дълго време редактор в Пари Мач. Шефа на нашата дистрибуторска фирма, стар издателски вълк, бил приятел на Груев - на всеки прием като дойде до нашата група завързва разговор за Груев, цар Борис и пр., явно не помни, че вече сме го говорили. Моите колеги американци са вече спецове по въпроса.

Кой да превежда български автори - естествено, най-вече българските автори. Набоков дето е Набоков е превел на английски Евгений Онегин (лошо) о Слово о полку Игореве. Надявам се Вл. Левчев да е превел някой разказ на Йовков или Елин Пелин. За Хаджи Димитър знам, че е трудно.

За да има успех някой български автор в Америка, обикновено трябва преди това да има успех у нас. Това също е доста трудно.

Освен буржиазен произход и естетизъм, успелият български писател в САЩ сигурно ще трябва да спомене и музиката, и спасяването на евреите, и царския фарс. Както Памук разказва за персийската миниатюра, потайностите на Истанбул и драматичните отношения на турците с франките.

Елизабет Костова не знам колко е популяризирала България в САЩ (колкото Брам Стокър с пътуването на Дракула от Варна до Лондон), но Хари Потър - положително да, с Виктор Крум. Но България присъства в масовата култура на САЩ отдавна. Българската традиционна музика специално се радва на голям интерес - звучи във всички холивудски картини за гръцката митология, извънземните, възкресението на Христа и т.н.

Кристо е естрадно популярен, особено след проекта "Гейтс" - споменават го У. Алан, Ф. Рот, Дж. Францен ей тъй, между другото.

Голямо разочарование за мене е, че Владигеров още не се свири по класическите радиа, а понякога (не често) слагат Енеску. (Чешки и унгарски композитори свирят постоянно, понякога и Виенявски - а руснаците са най-свирените.) Владигеров е великолепен композитор, в който може да се долови нещо българско, но общо взето е световна музика, модерна (писана в 20-те години в Берлин за театър най-вече, по Шекспир и подобни), прилича на Стравински, на Хачатурян. Трябва да свирят Българска рапсодия, Концерта за пиано #3, Дивертиментото за камерен оркестър и Хоро стакато - оркестрацията му по рум. цигански цигулар Динику - с която софийската филхармония покорила Букурещ в 1940. Ще купя няколко диска на Владигеров и ще ги подарявам на муз. редактори в радиата.

Най-интересното - американците (обикновените) знаят вече, че България е приятел и съюзник - особено червеновратите. Тоя 24 май нашия нюйоркски детски хор пя в ООН - фоайето с махалото на Фуко. Изпълниха и "Върви, народе възродени" на български и английски (по моя скромен превод). Събраха се и много американски туристи от провинцията, които ходят из ООН. Едни консервативни тексаски старчоци с блейзери, панами и бастони се осведомиха какви са децата, казаха "а, вие сте ни съюзник, у вас има американски бази" и накрая, след "The Heart of America" се разразиха в неистови аплодисменти и крясъци "Well!"

Накрая - не знам колко са известни в България големите американски писатели (живи) - Францен, Рот, Пол Остър. (Не говоря за Дан Браун, Ст. Кинг и Гришам.) Ако и тези не са известни, как да се оплакваме, че там не знаят кой е Георги Господинов.

15 Септември 2007 04:25
Аман от "патриоти", де се сетат за майка България, чак га лъсне некадърността им.
Я ви казах, нито гурбетчийството е героизъм, нито тва да не си гурбетчия.
На тоа му са требели цели 13 лета, та да се усети колко голем патриот е бил станал.
Поредният Алеков герой.
15 Септември 2007 04:34
И аз съм от тия дето тръгнаха да си търсят късмета в САЩ. Никога не съм мислил да бягам и ако не бях спечелил зелена карта щях да си живея в БГ. Какво съм видял/разбрал откак живея в САЩ?
Когато човек отоде да живее в чужбина, разбира по-добре себе си и околните. Какви са му ценностите, има ли идентичност на която да държи. Има много българи идвайки в САЩ започват опити да ди сменят на цяло идентичността. Сменят си имената (включително имената на децата си), не се срещат с българи и ли им обръщат гръб при случайна среща. Не съм видял някой ит тях да е успял прекалено много, защото за американците не е проблем да ги различат. Това са почти на 100% хора с много низко ниво на самооуважение, проклинащи лошия си късмет, че са се родили българи. Проклятието на тези хора е, че който не уважава себе си не може да уважава и другите. Така те живеят в една вечна (само)изолация. Тази категория „българи” при всеки повод говорят колко тъпи и първобитни са българите, колко са мързеливи и как няма смисъл някой да се занимава с тях. В тая група са и тези дето са лъгали, че са цигани или педерасти за да останат в САЩ. За радост има и други българи, които страдат за мъките, които преживявя България. Познавам доста хора, които казват „моите колеги или подчинени знаят, че България е велика държава”.
Искам да подчертая дебело: БОРБАТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО И ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ФРОНТОВЕ. ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ Е В САЩ. Успехите на Полша, Ирландия, Италия и др. в много голяма част се дължат на техните лобита в САЩ. За Израел да не говорим.
Само в една от фирмите където съм работил бяха виждали и работили с българи. Останалите не бяха виждали жив българин. Аз виждам и чувствам себе си като посланник на България в САЩ. Начина по който работя и изграждам отношенията си с колегите изгражда у тях представа за България. Почти всички първоначално имат пренебрежително отношение, но то се променя като им се покажат нещата история, моралните ценности, които носи всеки един българин (стига да не се е озападнячил прекалено). За някой от вас това може да звучи като пресилено или като майтап. Например американците нямат чувство за приятелство, признателност, лоялност към този, който ти помага. И 10 пъти да си го вадил от лайната пак няма гаранция, че няма да ти забие нож в гърба. Американците не знаят какво е това „държавен суверинитет”. Те не допускат, че другите държави могат да имат собствен интерес. За тях неамериканците се делят на съюзници и врагове. Обърнете внимание, не на приятели и врагове. От тук можете да сметнете какво имат в предвид когато говорят за „разпрстраняване (spreading) на свободата по света”. За тях „демокрация” значи удобен(послушен) режим. Ако хората искат нещо различно-това вече не е демократично. Някога ще се върна да живея в България. Има с какво да помогна. Натрупах доста познания. Един от изводите то който стигнах е, че за да е успешна България, трябва си промени имиджа в света и особенно в САЩ и Европа. Това не може да стане без разбиране на механизмите движещи световното общественно мнение. Като начало можем да спрем да навираме насраните си гащи в носа не всеки. Можем и да възприемем от американците нещо полезно: умението да правим бизнес с хора, които не харесваме и да се чувстваме добре. Кое е по-важно за вас? Успеха или „удоволствието” да оплюеш или да опикаеш на някого обувките.

15 Септември 2007 04:57
В Америка ставаш голям идиот
15 Септември 2007 05:06
Jalka rabota.
15 Септември 2007 05:07
А бе набързо нападнаате човека бре.
Като се върнеш у Бг и те интеврвюират от национален вестник па какво да кажеш. Че простотията е навсякъде ли? Дайте му време. Че го поутупат студентите два пъти, ако не те, у пивницата. Че му оберат колата и апартамента 3 пъти, а от полицията ше му кажат че с дребни неща не се занимават, от университета че го изгонят оти не бил от тяхната "партия" и пр. и пр., вие по-добре ги знаете тези неща. Чекайте малко и човека па ше ви потърси за второ действие.
Иначе за работата му в САЩ и за куража да се върне у БГ. Надявам се по-скоро Бг да стане привлекателна за ората дека завършват у Америка, ама не щото Америка ке стане по-непривлекателна де.
15 Септември 2007 05:44
Отвори ни очите, браво! Едно от най-искрените, съдържателни и точнопопадащи мнения откакто форума изобщо го има. И заби в земята мнозина дето си мислят, че вършат някаква работа, а просто си вадят хляба по страниците.
"...И 10 пъти да си го вадил от лайната пак няма гаранция, че няма да ти забие нож в гърба. Американците не знаят какво е това „държавен суверинитет”. Те не допускат, че другите държави могат да имат собствен интерес...." По-лаконично и добре трудно може да се намери. Като помисля, че вероятно 3/4 от подвизаващите се тук са убедени и ни надуват неспирно главите с това, че никой не разбирал по-добре от американците демокрация и човешки права, без тях такива благини просто нямало да има предложени за консумация. Една забележка само. Българския народ - иди дойди - ние си обичаче да се величаем. Но българската държава, особено в сегашния й вид и дередже - велика?! Кажи им на познатите си да не заблуждават американците - да не би, току виж, изненадващо и безпричинно да им смачкат самочувствието.
15 Септември 2007 06:00
Оле затвори о4и е с чусесен ник. Направо ме накара да търкам очите си и да се чудя къде се намирам.
*
Аз па съм от тия дето отидоха без да спечелят лотарията. Даже и не съм правил опит. Отишъл съм не защото течението ме е завлякло, а защото така съм искал. Името си не съм сменил. Обаче ми е омръзнало да го спелвам и да обяснявам как на български момичетата и момчетата имат различни фамилии. Така че, този емигрантски елемент може и да е превземка или комплекс, но може и да е просто стремеж към удобство. Някои приемат името като най-достъпния начин да ги смятат за родолюбци, други обръщат внимание на по-различни фактори.
*
Самата идея, че националноя произход има каквото и да е значение в САЩ е повърхностна. Така е когато си решил да живееш в националната си общност, сред сходни по произход и манталитет души. Който иска да изпита удоволствието да живее по друг начин, трябва да се откъсне от тази среда. Ако Младост II се пренесе на 83-та улица в Куйнс, съответните печеливши от лотарията се заблуждават като обясняват как било там - те де факто са си в България. С негативния нюанс да се чудят кой повече го разпознавали американците и кой по-малко. Извън този вид национално обособени гета, въпроса не се поставя. В Австрия се поставя. В Германия се поставя. В Америка - не. На никой от моите познати няма да му хрумне мисълта да си прави извод за България според моите качества. Просто не е така.
15 Септември 2007 06:57
Никога не съм мислил да бягам и ако не бях спечелил зелена карта щях...

15 Септември 2007 07:19
Ако се придържаме към добрия тон, господин другаря е един своеобразен -клетник-несретник!!
15 Септември 2007 07:21
Дано да се е върнал в правилния момент. По времето на предишния премиер комсомолец имах двама преподаватели, които се бяха върнали по същите причини от USA. Лекциите и упражнията започваха с това, колко им струва парното и каква грешка са направили.
15 Септември 2007 07:28
Поздрави на всички с една от причините да обичам Америка и нейиня дух. Enjoy!!! Натиснете тук
15 Септември 2007 07:47
El Mojado направо се изпразни от кеф четейки жалбите на свЯстния лузър виждайки в неговото настояще своето бъдеще.
П.С. Успя ли барем да набараш на Анджела онова бе ... лапата ?
15 Септември 2007 08:08
Веселите птички литнаха на юг,
с четка и боички есен дойде тук...та и Владко, като прелетните птички, дето е топло на там летят, но птиците ги води инстинкта, а хората, интереса...а за него летял би с Боинг в небето..., а идеите?!, както ни показа татко му са за...идиотите...Ха Ха.
15 Септември 2007 08:19
И какъв език е преподавал-сръбски, сърбо-хърватски, босненски, македонски или черно-горски?А?!!

ХА, ха!!
15 Септември 2007 08:38
Отвори им очите,
15 Септември 2007 08:54
Интересни неща стават на тоя свят... !!! Бе как всички отрочета на тия, дето цел живот венцехвалеха и славословеха престъпния режим на Тошу се оказаха в Америка ??? Ето го и тоя Левчев .И той е там ! Там е и Милена Фучеджиева ! Там са и щерките на .. ! И синът на оня мушмурок , как му беше името, и той там... Имате ли макар и бегла представа в какви имения живеят ? Имате ли понятие къде са им разположени вилите ? Имате ли понятие колко прислуга имат и как, с какви средства им плащат АМЕРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ ??? Само ако им видите именията , шапките ще Ви паднат !!! С басейните, с джакузитата... Ще онемеете...Ами яхтите ? Имате ли представа КАК се купува ЯХТА за 5 мильона и 200 000 долара ??? Щото ТАМ ТРЯБВА да докажеш произхода на тези пари ! И такъв произход се доказва с документи, с банкови извлечения, с акции и т.н....Някои от Вас няма да повярват...Но това са ФАКТИТЕ. А Вие тука се дърляйте един друг колко Ви бил станал кофти живота...Еми кофти ще е ! Щото тия мушмуроци си оправиха живота за Ваша сметка.За поколения напред ! И същите тия мушмуроци като си идват отвреме навреме тук в България, те не се качват на S-класи...Това е унижение вече за тях.Те се качват на личните си самолети и хеликоптери и отиват да си пият кафето на морето с тях... !!! / В Новинар имаше статии на оная -Фучеджиевата/ Та тя се оплакваше колко й бил труден живота там ! Ми да беше си останала тука, ма !

Редактирано от - водач на МПС на 15/9/2007 г/ 09:21:33

15 Септември 2007 09:16
И от мен едно за Отвориочи. Американците не знаят какво е това „държавен суверинитет”. Те не допускат, че другите държави могат да имат собствен интерес. За тях неамериканците се делят на съюзници и врагове. Обърнете внимание, не на приятели и врагове. От тук можете да сметнете какво имат в предвид когато говорят за „разпрстраняване (spreading) на свободата по света - много точно попадение , пасаж - пирон ! ...И сега - сравнение с един по-горен форумец Най-интересното - американците (обикновените) знаят вече, че България е приятел и съюзник - особено червеновратите. Тоя 24 май нашия нюйоркски детски хор пя в ООН - фоайето с махалото на Фуко. Изпълниха и "Върви, народе възродени" на български и английски (по моя скромен превод ). Събраха се и много американски туристи от провинцията, които ходят из ООН. Едни консервативни тексаски старчоци с блейзери, панами и бастони се осведомиха какви са децата, казаха "а, вие сте ни съюзник, у вас има американски бази" и накрая, след "The Heart of America" се разразиха в неистови аплодисменти и крясъци "Well!" Сравнението . Дето се вика - но комент
15 Септември 2007 09:16
Та доколкото схванах - трябва да отида в Америката за да стана патриот. Ми да отида ама няма зелена карта. Десет години апликирам. Ама нейсе, ще си живея тук без да съм патриот.
15 Септември 2007 09:23
Фичо за горният постинг
Аз също съм на мнение, че Панчо Владигеров и Петко Стайнов са несправедливо пренебрегнати от световната музикална култура.
Водач на МПС ти пък откъде си им видял именията с твойте 67 лв. заплата. Пък чак и джакузитата си им видял. Туй твойто май пак ще излезе като за онзи кумир дето ходел да вечеря в Берлин със ТУ 154. Имаш много развинтена фантазия. Мислиш си, че като някой е в САЩ непремено живее в дворец.
Като търсех квартира във Филаделфия близо до кампуса на Пен Унивърсити ми показваха такива смотани жилища и в тях бяха живели университетски преподаватели.
15 Септември 2007 09:24
Абе триото е добро!
Ами Nature Boy на Нат Кинг Кол?
Ами Спайро Джайра?
Заеби!
15 Септември 2007 09:28
Бре, Sta ми отвори очите! Ами то USA-то комай построили комунизма! Нямали американците ресантиман към никоя етнос! Всеки мюсюлманин очевидно го посрещат с хляб и сол. Всеки емигрант се оценява по индивидуалните способности! Чудя се само на разни "неамерикански" прояви. Преди месец пасажери ако не се лъжа в ЛА изпаднали в истерия, защото чули арабска реч. След два часа самолета волно политнал. Оказало се, че арабите били "наши" - иракски военни специалисти, дето ще строят американската демокрацията в родината. Има наистина какво да се научим в Европа от толератността на широкоскроените американци! И от наивността на нашите бивши сънародници зад океанот....
15 Септември 2007 09:33
Владо, Владооо, развали настроението на сума задгранични форумци с тези признания... Добре, върнал си се, ...ами трай си поне...
15 Септември 2007 09:39
Казаното от Владимир Левчев го намирам за съвсем нормално. Емоционалното му състояние също, след като съвсем наскоро се е завърнал. Винаги, когато дойде реч за емигрантство в Америка, започват коментарите що за хора сме българите. И най-интересни са позициите на българи, порода "Гомниш", които живеят в Съединените щати, мразят Съединените щати и се чудят на другите българи, как могат да живеят в САЩ, да им харесва САЩ и да са лоялни към съответната държава! Да вземем колегата с ник ОТВОРИ ОЧИЧКИ. И той бил от тези, които тръгнали да си търсят късмета в САЩ! От това откровение следват поне два извода. Човекът си е отварял очичките и не е избрал Китай или Русия, защото е преценил, че там има по-малки шансове да му излезе късмета. Второ- човекът е пристигнал с голяма кошница, защото обикновено онези, които са доволни от Америка казват, че са пристигнали за да живеят в нормална държава, или за да осигурят по-добро бъдеще за децата си. Късметя си търсят онези, които са с претенции и са дошли да се докажат. Което не са успяли да направят в България. И в момента, когато голямата кошница остане празна, започват люто да мразят Америката. Тези хора дабре ги познаваме.
Цитат от Отвори широко очички-"Никога не съм мислил да бягам и ако не бях спечелил зелена карта щях да си живея в БГ."!!! Никога не мислил да бяга човекът, но пускал година след година документи за зелена карта. Да сте чули някой да е спечелил зелената карта без да си е пуснал документите, без да е кандидатствал? Ако не бил спечелил, щял още да си живее в БГ. Защо, бе юнак? Само САЩ ли са държава? Те ти Китай! Те ти матушката! Можеш и до Техеран да заметнеш!
Няма по неморален тип от подобни влечуги, които се натискат да дойдат в САЩ, натискат се да живеят тук и нищо не им харесва, но не си тръгват, плюят Америка и убеждават другите, че тук не е хубаво. Във всички досегашни постинги на Атвори очички и някои други мохадовци не съм прочел една добра дума за страната в която живеят. И седнал да ми говори за лобизъм и, че действал като посланик на България в САЩ!!! Какъв посланик в САЩ е този юнак, той е само за товарене на самолета и обратно в България. Съединените щати такива посланици трябва незабавно да ги снабдяват с билети за обратно връщане.
И като чета по-нататък постинга на лузъра, изобщо се съмнявам, че някога е бил в Америка, след импровизациите му на тема- какви били американците и какво мислили. Но независимо дали е бил, е, или изобщо не е бил, след подобни антиамерикански плюнки, винаги ще се намери един, който никога не е бил, като Япата, и който да изръкопляска-браво, много точно казано, и на място!
Аз не познавам много българи, които да имат много контакти с американци, за да знаят какво те мислят. Но такива, които са само на здравей-здрасти, те най-много импровизират. Колегата говори пълни глупости за американеца, имайки предвид Дик Чейни, например. С една дума, гомниш.
15 Септември 2007 09:39
Марксе, ти какво очакваш? Адресите на именията им или названието на една от яхтите ?Ми намери си ги сам ! Тошу си разхождаше гъзъ с личния си самолет. И вчера ти го казах : ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБЪРНА ! ТВОЙ РЕД Е ТИ ДА РИВЕШ...И ДА СЕ ОПЛАКВАШ ОТ ЖИВОТА СИ !
15 Септември 2007 09:42
Гозамбо,
15 Септември 2007 09:49
Марксе, предполагам, че знам кой как живее в Щатите.Освен всичко друго там живеят от дълги години мои близки.Имам роднини и в Австралия, във Франция, в Германия... Е, и какво от това...
15 Септември 2007 09:52
Това че В. Левчев се е върнал е относително. В днешно време повечето българи пътуват (разбира се според възможностите си), кой до Испания, до Португалия, до Германия. Много малко са тези хора, които живеят само в едно населено място и не ходят другаде. Важно е там където отидеш да се чувстваш добре.
15 Септември 2007 09:54
Но и да пишеш от София, друго си е като се изпраскаш, че живееш в Америка и всеки ден срещаш американци, които ти споделят, че не уважават суверенитета на другите държави. Да ти споделят, че те не допускат, че другите държави могат да имат собствен интерес. И другите буламачи, които е нахвърлял Кокоркото. Никой американец не говори така, бе пич. Я кажи на английски как точно ти ги казват тези работи!
От София пише колегата. Той така си мисли, че мислят американците.
15 Септември 2007 10:14
Този син на тейка си преди да избере пътя на свободата дебело си постла тук с обратното на онова, с което си беше постлал тейко му през социалистическо време - рева и писа какви ли не хули срещу делото на обилно обгрижилите априлския поет ТЖ и Людмила Ж. Сега е надушил, че синчетата на ЦК-истката на БКП номенклатура се повръща към властта и е станал, гледам, "още по-голям" патриотин. Прочетох интервюто с погнуса
15 Септември 2007 10:14
Поздравления за Чичо Фичо и ОтвориОчи!

Бих казал, че на Чичо Фичо поста много добре допълва статията (а и понаучих туй-онуй).

И за двете мнения мисля, че са доста обективни (и истините които казват и критиките).

Така е - в америка няма значение кой си и от къде си дошъл. Важно е какво можеш.
15 Септември 2007 10:21
Гозамбо ти кого ловиш за рогата бре момчи, това ли ти е бизнеса да водиш там арбайтери, та толко се пенявиш да ни обЯсняваш, колкои тоз или оня не е в час с американците, пък ти видиш ли дип дип баш, цъфнал и вързал в Ханаанската земля...Пфу, аман от бизнесмени, тарикати и майкопродавци...
15 Септември 2007 10:23
Присъединявам се към прочелите внимателно и оценили по достойнство постинга на Otvorio4i, евала братко - ! Като гледам, май на нас в Б-я ни трябват по-скоро, завърнали се от САЩ хора като тебе, не толкова като Левчев, да ме прощава!
15 Септември 2007 10:37
Значи да се уточним.Че да не стане нещо неизказано... И мен са ме преджобвали БЪЛГАРИ в Германия. И друг един колега пишеше, че когато към Кристо Явашев в САЩ се приближил БЪЛГАРИН , говорейки на български език, тутакси Кристо Явашев почнал да вика : ПОЛИЦИЯ, ПОЛИЦИЯ!!! Явно си е знаел чиляка с кого си има работа !
15 Септември 2007 10:39
Крушата не пада по-далече от корена си!
15 Септември 2007 10:47
Абе къде било по убаво за живеене, кой бил удърил шестица от тотото че заживял в Америката- тия са стари тъпни от началото на прехода.На кого му дреме къде си- в сащ ли, в испания ли, в германия ли?Всеки бачка като откачен и мечтае за времето когато ще е изплатил ипотеката.Ебати готиното Идиотите си намират повод да се гордеят с какво ли не.На някои единствената гордост е че са "левскари от 6 годишни", на други че са заживяли в америка.Добра статия.И още по добър повод за поста на Фичето
15 Септември 2007 11:10
"Много българи, които познавах във Вашингтон, започнаха да се връщат. Особено някои професии, например архитектите. Защото тук в момента те имат повече работа, отколкото там. Движещ е икономическият мотив, макар че и факторът носталгия не може да се пренебрегне. Още повече, че сега България е Европа. Ти се връщаш, но не се връщаш в България, а в Европа. Излязъл си от една България, която беше изолирана от света, и сега се връщаш в Европа. Какво по-хубаво от това?!"

Това според вас нуждае ли се от коментар?
Или само да допълним, че докато тези над 1 млн. следващи икономическия мотив чакаха България да влезе в ЕС, ДПС стана управляваща партия. По-голям лобизъм в "полза" на родината не бях виждал.
15 Септември 2007 11:15
"В Америка станах по-голям идиот"
По ВлЛев и ЧарДарв
15 Септември 2007 11:32
Аз съм напълно съгласен с Федаин. Не е важно къде живееш и в коя държава си, когато пишеш във форума. По-важно е (естествено) как живееш. Никой не иска да е джебджия или просяк.
15 Септември 2007 11:43
"Просто няма такива и затова се явяват някакви лумпени като партията на Волен Сидеров, които изземат това пространство, което би трябвало да бъде ляво"
***
...една друга кокошка от БСП крещяла на партийно сборище - "Тез искат да вземат НАШАТА власт"
***
С какво право обиждаш и квалифицираш бе, др.Левчев?
От 350 партии /95% в лявото пространство/, Атака ли ти е проблема? Атака ли те прогони от БГ? Атака ли скапа държавата, в която си решил да се ЗАВЪРНЕШ? Какво и кога научи за Атака, че с такава злоба се нахвърляш срещу нея и симпатизантите и? Или това е нормално за всяко дете /некадърник или неудачник/ на бившата номенклатура?
А може би си поредната отрепка, включена в мафиотско-управленската програмата "Убий местният патриотизъм".
Какво общо има Атака с "лявото", като идеология бе, патриот-лигльо?
Колкото до душевните ти терзания и обилни лигави излияния - на кой му пука. Както казва бай Петко от долната маала - "...и тоа изригна мощна душевна чикия".
Аре бегай да спретнеш некой пореден пасквил срещу Атака - нема начин да не те публикуват. Може щатен плювач да те направят. Пари дават за таз работа. Много пари.... абе, усетил си къде е "златното руно"...
15 Септември 2007 12:24
Коце , що се палиш , не моа те разбера... И последният илитерат вижда , че вметката за Атака е кръпка в експозето на Левчев , без връзка с лайтмотива. Както например едно време , в предговора на учебника по Билогия , задължително се споменава ролята на Партията и др.Тодар... , макар че няма връзка с биологическата наука , ама - задължение ... Така и сега , Газетата е длъжна да вмъкне една дежурна храчка по Сидеров , па ако ще да е репортаж за птичия грип ... Пък и предизборно време е...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД