:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
История

Седмото клеймо

Петър Стоянов не избегна тъжната орисия на сините лидери - да бъде "изяден" от СДС
Снимка: Борислав Николов
Петър Стоянов в римейк на "Момчето си отива".
Вече бях загубила надежда, че достойнството и политиката имат допирателна. Описаните случаи са все в романите на историческа тема, но в живия живот някак не се получава. В България никой не се самоубива, ако е загубил доверието на избирателите си или ако е бутнал цялата държава в пропастта на инфлацията. Тук политиците имат навика да търсят вината навсякъде другаде и никога в себе си, да виждат положителни тенденции, където няма шанс да се намират, а недоверието и несъгласието да отдават на електорална глупост.

Макар и със солидно закъснение вчера Петър Стоянов опроверга страховете, че достойнството е изчезваща черта в българската политикопсихология.



Напусна парламента тихо, по английски,



както пееше Владимир Висоцки преди години. А бившият президент и екслидер на СДС не обича тази безмълвност. Той винаги е харесвал да се знае какво прави - и когато излиза за сутрешен джогинг, и когато прегрупира разбитите десни авари, и когато лобира за българския интерес по света и у нас.

Стоянов е поредното доказателство, че веднъж набъркаш ли се в политиката, се сдобиваш с повече врагове, отколкото верни другари. А предателствата, които се вършат спрямо теб и ти самият си сторил към другите, са част от играта. Неприятна, но задължителна. Иначе центробежните сили те отвяват в небитието. Романтик, обединител на нацията, предател на синята кауза, лидер, конкурент на бившите си съратници и последващи врагове, уклончив и колеблив политик, демагог. Всяко едно от тези определения е валидно за кариерата на Петър Стоянов. Беше харесван и обичан от гражданите, когато пребиваваше на "Дондуков" 2, но остана неразбран като лидер на СДС. Да управляваш една партия е роля неблагодарна - харизмата ти помага, но не не те превръща автоматично в силен водач. Бившият стопанин на синята къща най-добре знае това. Така, както той постави клеймото си върху историята на СДС, и върху неговото чело остана дълбок отпечатък.

Петър



Стоянов е седмото клеймо върху синята партия



след Желю Желев, Петър Берон, Филип Димитров, Иван Костов, Катя Михайлова и Надежда. Всеки един от тях видя и жилото, и меда да бъдеш част от битието на съюза. И никой не се размина с проклятието да бъде отречен от симпатизанти и съпартийци и осмиван от врагове.

Скъсва ли искрено днес Стоянов с политиката? Ако съдим по досегашните му действия - да се оттегли от управлението на партията и от всякакви други длъжности като политик, отговорът е без всяко съмнение "да". Но тази категоричност се препъва в предишната му закана да мине в задкулисието след загубата на вота за държавен глава през 2002 г. Намеренията отраяха една година, после му дойде енергия да оглави синята партия. Въпросът спечели ли експрезидентът от връщането си в главната роля на СДС има простичък отговор - твърдо не. Нито успя да обедини десницата, нито да се утвърди на поста, нито да върне историята на СДС.



А точно в името на това дойде



Както обича той самият да казва - "аз съм от старото поколение". Като всички останали. И то не защото възрастта му е порок, а защото, пак като всички останали, бързо се компрометира. Резултатът от този акт е, че опитвайки се да се закрепи твърдо на "Раковски" 134, трябваше да се кара с всичко живо от бившите си съпартийци, били преди него на върха. Защото всеки от тях - кой по гръмогласно, кой по-тихичко работеше срещу авторитета му. От Костов и хората му до милото лице на синята демокрация Надежда.

Откакто бе създаден преди 18 години, СДС методично изяждаше лидерите си. За кой от шестимата преди Петър Стоянов може да се каже с чисто сърце, че ще остане в историята с добрите си дела. Желев? Емблемата на Боянските ливади? Агент Бончо? Ф.Д., който се самосвали от премиерския пост? Командира, който разсече синята идея и пребоядиса резена в тъмносиньо? Екатерина... всъщност тя нямаше достатъчно време да направи каквото и да било? Или Надежда, която преживя толкова несполучливи политически опити, че накрая самата тя се засрами от "постиженията си" и си тръгна.

Ако е останала частица здрав разум у Петър Стоянов, не му трябва да се впуска в нови битки на този фронт. Освен ако не иска да повтори опитите на предишните с клеймото - да отцепи някаква част от СДС. Но това е акт с локален характер, простиращ се само на жълтите павета. Разбитите сини авари в страната няма да го разберат. Което автоматично го превръща в самоубийствено от гледна точка на политическото битие действие и винаги е коствало остатъка от достойнството на извършителя.
51
4259
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
15 Септември 2007 02:59
Добра статия, Браво и на г-н Стоянов! Той показа нагледно, какво трябва да сторят всички сегашни български политици! Идете си уважаеми изедници, моля ви спрете да рушите държавата ни! Всички български деца искат да имат бъдеще в собствената си държава? Поради что продължавате да се заблуждавате, че ставате за политици?!
Още веднъж поклон пред смелата постъпка на Петър Стоянов, който все пак послуша думите ми. А бе важното е че си отиде. Още по-важно ще бъде да не се връща никога.
15 Септември 2007 03:29
Петър Стоянов след загубата на президентските избори 2001 г. не трябваше да се унижава и да се връща в парламента, като депутат, още повече да членува във или да оглавява партия. Сега вече е късно да спаси остатъците от достойнството си. Ако въобще го е имал.
*
Петър Стоянов не разбра, че хората през 1996 г. го избраха не заради самият него (те почти не го познаваха), а защото Жан Виденов се провали и махалото на двуполюсният режисиран модел все още работеше.
Поради това, той и не разбра как ще загуби и защо загуби президентските избори 2001 г. Вината не бе негова през 2001, както не бе и заслугата през 1996 г.
Той не е естествен лидер и никога не е бил. Той просто бе случайно лице натоварено от стечения на обстоятелства да играе определена роля. В момента в който пиеската свършва, артистът се връща в естественото си амплоа на това което е - посредствен адвокат.
*
Партийното му лидерстване е пълна трагедия. Липса на всякаква ориентация в политическото и загуба на сетива и разсъдък в неистово желание за властово оцеляване по адвокатски безпринципно и на всека цена.
Помните ли защо му излезе прякора в този форум Кон Троянски ? Помнете ли как в алчната си амбиция за оцеляване на всяка цена се върза на елементарни мутро-пожарникарски номера за собственото му дискредитиране и доунищожаване на образа на СДС ? Помнете ли как за да получи бобонче от Картофа извиваше ръцете на Иван Костов и Атанас Атанасов да оттеглят иска, който със сигурност щеше да доведе до свалянето на Бойко Борисов-Картофа от кметския пост ? Помните ли, как Картофа после за благодарност му се подигра, като дори не отиде да гласува ?
*
Просто естественият политически край на една мижитурка...
15 Септември 2007 04:24
Синьото лайNO
15 Септември 2007 05:07
Мисля, че П.С. е изкуствено качен на върха. Нямаше нужната визия човека. Трябваше по-рано да се усети и да излезе. Сега вече не е интересен.
Да ходи да копае доматите по пловдивско, най-ще му отива........
15 Септември 2007 08:09
Извода след 18г.ходене по мъките е:Като начало да се върне Търновската конституция, за да може да се декомунизира държавата и да се отнемат икономическите лостове от комунистическата мафия.Да се избере най-доброто държавно устройство управляващо държавите с най-висок икономически стандарт в Европа.Тогава ще му дойде времето и на моралния просперитет на всеки отделен Българин и на цялата дътжава.Тъй като това трябваше да направи СДС още в началото, а него направи, закономерно си отива, а мафията остава.Така ние всичките, изядохме торбите със сол, сега предсти да отнесем и боя с тояги.
15 Септември 2007 08:18
Клеймото на историята си сложиха сами, като вместо да се прегрупират около Царя, те изпълниха ченгесарското поръчение да го оплюят и по този начин да променят съдбата и съществуванието на БСП в положителна посока.
15 Септември 2007 08:23
за оле-ле
15 Септември 2007 09:04
За П.С. важи приказката по-добре късно отколкото никога. Но пусто много е сладка властта и един път допрял се до нея трудно се отделяш. Кой ще е следващия? И.К. - никога, Н.М. - тя и сега си е в миманса....
15 Септември 2007 09:22
Ама ептен по болшевишки - Изгори, за да светиш! Или SIK TRANSIT GLORIA MUNDI)( Тъй ли бе, Лараграфчо?). А за умрелите = политическите трупове или добро, или нищо.
15 Септември 2007 09:32
Петьо Стоянов беше достоен и почтен президент. Той не е бил никога подлога на държавна сигурност и не е имал псевдиним "гоце", не е писал доноси против колегите и приятелите си във времето преди да бъде президент.
Желаем ти успех Петьо! И ако имаш време подрънквай малко с китарата!
15 Септември 2007 09:41
Анкетаlovdiv24.com
За кой ще гласувате на предстоящите кметски избори?
Захари Георгиев - 124
Николай Караиванов - 141
Славчо Атанасов - 457
Друг - 75
Няма да гласувам - 165
15 Септември 2007 09:48
Май никой още не разбира, че държави като нашата са обречени да живеят при еднопартийната система. Една партия - на крадците и електорат - всички останали. А трицифрените на брой "партии" из виртуалното публично пространство са си най-обикновени три-де анимации....
15 Септември 2007 09:50
а бе агенте!!!! не помниш ли че той се опъна за пълното отваряне на всички досиета- той и любовника на тъпата му жена-президентша.....а цялата власт бе синйа...ЗНАЧИ Е ПРЕДАТЕЛ ОТ 1 СТЕПЕН
15 Септември 2007 10:09
Чудесна статия!Поздравления за авторката

15 Септември 2007 10:11
"Морал и почтеност в политиката" - това са думи на "Царя" преди да влезе в политиката. Нютоне, стига с тоя цар бе, Симеон престана да бъде Цар в момента, в който прие длъжността министър-председател на Република България. Мислех го за аристократ, тайно се надявах, но не вярвах, че наистина ще внесе цитирам "морал и почтеност в политиката"...и уви. Не можа да надскочи балканската закваска, реши, че Рила заедно връх Мусала е наследствен имот. Обгради се юпита, които бяха усвоили по- фини методи за забогатяване в сравнение тези при Костов, та затова хората си мислят, че при управлението на СДС имало далавери, имало е много ясно, от 1990г. се краде и то яко. Ама НДСВ крадоха по-изтънчено, по-царски дето се вика, че и повече. Най-читави май бяха юридическото лоби (без Борислав Ралчев, за който се писа доста във връзка с интерсите му в Б М Флот) и част от Новото време. Другите бяха ренегати изпаднали от ляво и от дясно, блюдолизци, готови с радост на заемат мястото си на плебеи, за да преклонят глава "величеството". От 2001г. минаха доста повече от 800 дни, а Румъния ни задмина отдавна... е ще кажеш ли нещо.
Ако притежаваше класа и достойнство различно от нашенските политици, Симеон след две-три години във властта, виждайки, че политическата поквара не е отминала НДСВ, трябваше да каже, че тукашния политически климат не е здравословен за "Нас" и да отиде на топло при Хасан II. И така Нютоне, колкото и да ти е неприятно г-н Сакскобургготски, ако приемем, че е Цар е слаб Цар, защото предпочете да се обогатява заедно с придворните, а "Царството" и "поданиците" излъга.
15 Септември 2007 10:24
За мен Бат Петьо си беше ОК. Шял да чете лекции по чужбината, ами да ходи, нали това искаме - настоящата политическа сган да не ни досажда повече . Ето той Ви освобождава от присъствието си в политиката, да трябваше да го направи по-рано. Чакам следващите. Чао Бат Петьо знам, че поне се опита...
15 Септември 2007 10:35
Аз пък мисля, че сега му се е подквасило морето, т.е. очакваният добър пост в авторитетна международна организация. И сега е и подходящия момент да се оттегли достойно от лидерството. Едва ли все още млад човек като него ще се занимава като Желев с фондации, лекции по света, политология и пр.престижни, но безполезни занимания за бивши президенти. Едва ли ще се върне и към адвокатурата - представяте ли си - адвокат ми е бивш президент на държавата Ще поживеем, ще видим.
15 Септември 2007 10:39
Кракра, това което го пишеш, ми го втълпяват вече разкритите ченгета от 7г.на сам.Хубавото е, че мисля със собствената си глава.Титлата Цар е наследствена и за това, че временно е станал министър председател на една незаконна република не може да му отнеме титлата, както не може да се отнема титлата на инж, академик, доктор и т.н.Внушенията които се правят срещу Царя, ще доведат държавата до пропаста и до вечно управление на бандити.Скри се и се изопачи направеното от НДСВ и сега се крие, че инфлацията надхвърля 37%.Кракра, скоро пак няма да ядеш кашкавал и то заслужено.Ако Царя не беше ни вкарал под контрола на ЕС, сега щеше пак да се редиш за кофичка кисело мляко.Ако глупаците не се осъзнаят, кой ги манипулира и не променят държавното устройство и конституцията, ще сме обречени.Последиците ще са, че българите ще емигрират в по-голямата си част и тук ще стане циганското гето на Европа.Дано разбра какво ти писах, ако чипа ти е в ред.
15 Септември 2007 10:55
Абе царисти, вие чели ли сте Търновската че все мечтаете за нея? А пропо, тя е най-нелегитимната. Приета е от Учредителното събрание, в което половината депутати са НАЗНАЧЕНИ от руската окупационна власт.
15 Септември 2007 11:32
Абе комунисти национални предатели, не ви отърва Търновската конституция, защото в нея е предвидено, че не е законно да се променя държавното устройство, ако държавата е окупирана и на територията и има чужди войски.Само окупаторите и национални предатели, могат да променят незаконо, това което са предвидили свободните ни дядовци и бащи, за да стане ясно един ден, кой е предателя и че държавата е нелигитимна, когато е конституирана от окупатори и предатели.Един ден нещата няма как да не се нормализират, но колкото по-бързо толкова по-добре.В противен случай тази незаконна република останала и без защитата на изчезналия СССР, може да бъде изнудвана от съседите, че не може да си налагаме мнението което на тях не им харесва защото сме незаконна държава и то според нашите закони.
15 Септември 2007 11:43
Един семпъл човечец, който се чувства неудобно под светлината на прожекторите. Не е негова роля.
Сигурен съм, че сега ще е по-щастлив.
15 Септември 2007 12:31
Нютоне, не знам дали сме били окупирани от СъСъСеРъ, но зам че сега сме под US подметка - ползват ни само за изтривалка
15 Септември 2007 12:34
007 написа
Петьо Стоянов беше достоен и почтен президент. Той не е бил никога подлога на държавна сигурност и не е имал псевдиним "гоце", не е писал доноси против колегите и приятелите си във времето преди да бъде президент.
Желаем ти успех Петьо! И ако имаш време подрънквай малко с китарата!

да бе -неговият псевдоним е .... друг
15 Септември 2007 12:41
Титлата Цар е наследствена и за това, че временно е станал министър председател на една незаконна република не може да му отнеме титлата,

Е нЕма цар дето да е станал премиер, партиен лидер, въобще да участва в паритийната дейност.
Това е в разрез с принципите на монархията, която за това е наследствена, щото царят да не се чуди депутат ли да бъде, председател на партия или палячо
15 Септември 2007 12:56
ole -
Agenta ...Петьо Стоянов беше достоен и почтен президент. Той не е бил никога подлога на държавна сигурност и не е имал псевдиним "гоце", не е писал доноси против колегите и приятелите си във времето преди да бъде президент.
Желаем ти успех Петьо! И ако имаш време подрънквай малко с китарата!
Май доста ни дрънка(издрънка) всички с таз негова китара, а най-издрънкани си оставате пак онез скачащете на Батемберг- сещаш се нали !? Някой са влезли в ритъм и още не могат се откъсна от амплитудата, други тихичко - охолно си живуркат- а ти ?
15 Септември 2007 13:19
За достойнство да се говори след опита му да се настани евродепутат е доста пресилено. И след предхождащите му отчаяни премятания – съгласен съм с ole-le. И също като hamer мисля, че тоя солидно закъснял “жест на достойнство” по никое време сигурно има друга подплата. Но това е само предположение от моя страна. Сигурното е едно – подобни личности, свършили някаква “работа” при провал могат да разчитат на “благодарност”. За да не съм голословен: германския план “Маршал” в отчет (качен в интернет) за 2003 г се споменава “BULGARIA Fiscal Year 2003 Petar Stoyanov Centre for Political Dialogue, $25, 000 to support the creation and start-up costs of the Centre. Fiscal Year 2002”.
Е, вярно, че други (като Центърът за изучаване на демокрацията или Центърът за либерални стратегии) са получили по-едри суми, но и това е нещо (и предполагам не единствено!).


______________________
Четенето изморително, мисленето - главоболно... Барем писането остава!
15 Септември 2007 13:22
4uka, ако незнаеш погледни паметника на Альоша в Пловдив и ще се досетиш.Колкото до това, че ни ползват за изтривалки, то не е от сега.Итриха биографията на нашия роден социалистически Папа със Сергей Антонов, С мед. сесстрите, разни чадъри, търговии с оръжие и т.н.и това ще продължи докато сме република без банани.Вднага ще се промени всичко, когато си отиде по местата и с със законното държавно устройство.Работата е там, че сами си вредим и то не е от вчера.Сега сме в ЕС и имаме шанса да избираме, най-доброто държавно устройство, което се предлага в Европа, а ние не искаме да се пуснем от тази република, в която още комадват старите комунистически традиции и кадри и оплюхме най-авторитетното си лоби пред комадващите Европа монархии.С такава република, няма начин да не ни ползват за изтривалка.
15 Септември 2007 13:30
Петърчо Стоянов не загуби изборите през 2001 г., затова, че се преименувал на Виктор ; тогава още не се знаеше тази негова розова метаморфоза. Загуби, защото Сиемон обяви, че техният кандидат е Петър Стоянов и той легна на тази "слава". Тук сбърка с изчисленията си, защото от БКП-на Спасов дадоха гласа си веднага за Първанов, бидйки върли антимонархисти.А те не са никак малко- 500 000.Симеон знаеше, как да елимирина СДС за сметка на Пръванов.Той е длъжник на своята партия, бидейки учредител №1 още от 09.09.1944 г., кагато още не е имало БКП, .Симеон в същност, в молбата си, предлага именно това-да има БКП. И никой не е можел да възрази, след като "царят дава".
15 Септември 2007 13:56
Петър Стоянов не загуби изборите, а бяха фалшифицирани в полза на Първанов, заради споразумението подписано на остров Малта и от Горбачов, че комунистите поемат задължението безпрекословно сами да си разградят комунизма, докато му дойде времето, да да се въстанови напълно демократичния ред в източна Европа.Колкото до нашата република тук и сега, със вградения в нея комунистически манталитет, има смисъл да се запази като такава, ако великите сили са решили след някоя и друга година да ни прехвърлят във сферата на влияние на Китай.Ако ще ни интегрират наистина към европейските структури и държави, най-добре и бързо това ще стане, ако приемем такова държавно устройство каквото има Испания, Белгия или Холандия, а обстоятелствата са такива, че това може да стане много по- лесно отколкото може да го направи Латвия или Естония.
15 Септември 2007 14:18
Нютоне, явно искаш монархия с цар Симеон (чо), та той в момента е коалиционен партньор с БКП и ТР(Турската Република), да не се бъркаш с БСП
15 Септември 2007 14:46
Резултатът от този акт е, че опитвайки се да се закрепи твърдо на "Раковски" 134, трябваше да се кара с всичко живо от бившите си съпартийци, били преди него на върха.

Това можеше и да не стане, ако не се беше върнал в политиката тогава.(а мисля, че имаше и такива изявления от негова страна след неуспешния избор).
Сегашната му постъпка е достойна, независимо от подбудите.Но, едва ли ще бъде последвана от други.
15 Септември 2007 15:42
4uka, май незнаеш, че монархията е институция и държавно устройство, което няма нищо общо с комунизъм, фашизъм или републики, освн, че монархията ги е измислила, за да може по-лесно да маниполира другите държави, които ги обезглавиха чрез войни и револщции и като пожизнена власт, налага волята си, над еднодневките във републиканската власт.Кетърберйския Епископ и глава на англиканската църква в една известна реч каза, че "на плещите на Англйската монархия тежи управлението на света", а личност от ранга на папата знае какво говори.Не мисли, че англйската кралица самостоятелно управлява света.Управляват го личности с пожизнена власт вкарани в рамките на монархическа институция, начело с кралицата, натрупали многовековен опит в управлението на държавата и запазването на интересите и.Колкото до Симеончо можем да се възползваме от това, че са братовчеди и ще пазят интересите си взаимно при новите условия в Европа.Ако сме черногледи можем съвсем да се закопам.
15 Септември 2007 16:19

Първо, за авторката, статията и постъпката на Петър Стоянов. Само с едно няма съвсем да се съглася: както една птичка пролет не прави, така и действията на Петър Стоянов няма да имат ефект върху политическата система у нас.

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 15/9/2007 г/ 17:05:18

15 Септември 2007 16:27

ole-le, мисля, че този път не си прав с анализа си. Ако и Петър Стоянов да е направил провиненията изброени от теб, то със сигурност не е било умишлено, а просто от безизходица и слаб характер. Но слабия характер е характерен за всички български президенти от Желю Желев та до Георги Първанов. Не стига, че президентската институция е със слаби правомощия ами и на нея се слагат слабохарактерни хора, които не използват и това, с което разполагат за да повлияят поне малко на събитията. Но това изглежда е част от посттоталитарния ни модел на развитие - анонимна власт (в лицето на 240 непознати или малко познати депутати) и лична безотговорност (произтичаща от анонимността).


________________________________
Морал - това са интересите на другите
15 Септември 2007 16:42

KRAKRA, за първия постинг за "Царя".

Нютоне, ти какво всъщност искаш?! Монархия като тази във Великобритания или Швеция? Ами там монарха има само и единствено представителна роля! Или искаш монарх, който и да управлява? Ако е второто, то вече го имаме: вече 6 (шест) години Симеон управлява! Обаче резултат просто нема! Това, че са ни приели в ЕС, както се вижда, почти нищо не променя. Една Сърбия, дето преживя не знам колко войни и ембарга, като че ли има по-висок стандарт от нас! Айде моля, стига с това - приели ни тук, приели ни там. Голяма работа като са ни приели. От това нищо автоматично не следва. И преди бяхме приети във Варшавски Договор и СИВ ама нито цъфнахме нито вързахме! И преди бяхме най-бедни и сега сме. И Симеон с нищо не променя обстановката. Както беше многократно казано, Симеон се срасна със средата и стана един от нея. Средата се оказа по-силна от човека!

Та всъщност, Нютоне, какво всъщност (какъв Цар) искаш ти?


________________________________
Морал - това са интересите на другите
15 Септември 2007 17:01
Вярно че доста сини лидери бяха "изядени" от СДС. Случая с П.Стоянов обаче е по-различен. Той самия се опита да "изяде" СДС и затова така се получи. Последния значим принос на П.Стоянов къс СДС е, че изгони Надка. Който обаче незабавно компенсира, като назначи себе си на нейно място.
*
Най голямата политическа грешка на Стоянов беше "Ваньо, кажи си". Един мъж след като каже А, казва и Б. След като Ваньо не си каза, Петьо трябваше да каже какво е имал предвид. Излезе, че екс-президента не е загрижен токлова за това което става в държавата, колкото за Ваньо К. И след като получи недвусмислено неодобрение, си затрая. С един удар вкара 2 автогола в синята врата. И двамата с Костов получиха по една голяма черна точка в очите на привържениците на СДС.
*
И разбира се, активното влизане в политиката след сдаване на поста също беше голяма грешка.
15 Септември 2007 17:08

"Ваньо, кажи си". Един мъж след като каже А, казва и Б. След като Ваньо не си каза, Петьо трябваше да каже какво е имал предвид.

Напълно съм съгласен!
Както казах, ако Петър Стоянов може да бъде обвиняван в нещо, това е слабохарактерност! Като същото важи и за Желю Желев и за Георги Първанов.

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 15/9/2007 г/ 17:12:06

15 Септември 2007 18:24
Силния характер, Сократе, е привилегия само на свободния човек. А всеки президент е заложник най-малкото на поста си, често на повече неща. Затуй дори почтените хора като получат власт се променят. Губят си свободата. Неизбежно е. Следователно, борбата да сменим слабохарактерната личност Х със силната от днешна гледна точка Y е безнадежна и вредна. Дори когато говорим за смяна на статуквото, истината е че друго статукво е проблема, не дясно-лявата въртележка. Трябва да сменим правилата, за да не е толкова голяма зависимостта ни от власт имащите, като се имат предвид неизбежните им професионални дефекти. Нещо като с шофьорите - може да ни претрепят някъде или да ни дигнат кръвното яко, но в масовия случай ни доставят за където сме тръгнали. И най-големия кибритлия шофьор да ти се падне, обикновено разликата почти не се усеща. С две думи, правилата са такива, че ти е все тая кой е шофьора. Има минимален риск и толкоз. В интерес на истината, малко по малко се променят нещата в тази посока. Но много бавно. Нямам за кога да ги чакам.
15 Септември 2007 19:09

Sta, с последните ти три изречения съм съгласен. За останалите мога да споря, ама не сега...


________________________________
Морал - това са интересите на другите
15 Септември 2007 19:31
Ох подгизнах вече. Подгизнах от сълзи по тоя или оня дето стават от софрата. Защо стават е ясно: изръчкани от лактите на сътрапезниците. И със сигурност не стават гладни. Нито те нито родата им. Само малко е тъжно да ставаш като има още баница. Освен ако не си поканен на друга вечеря.
Казва гудбай на политиката а? А защо не КАЖЕ другото? Петре КАЖИ си бе, недей мълча кат ...! Мълчи. Защото има ехо.
15 Септември 2007 19:57
oн бат петьо (нарочно е с малка буква), за кой пореден път си "тръгва завинаги"?! смешник
15 Септември 2007 20:46
БАБИТЕ!
На остров Малка Горбачов подписа споразумение за съкращаване на ядрените подводници. Охрана му беше екип от България, борчета, начело с Илия Павлов. Затова казваха, че бизнесменът Павлов започнал с рязане на подводници в Италия.Анадъм му?
16 Септември 2007 02:38
Да , ама не в Италия , ами първата руска подводница Илийката я продаде за рязане точно в МАЛТА ! Символично .
16 Септември 2007 04:25
Нютон
[Златен][226]
15.9.2007 г. 08:18:36 Клеймото на историята си сложиха сами, като вместо да се прегрупират около Царя, те изпълниха ченгесарското поръчение да го оплюят и по този начин да променят съдбата и съществуванието на БСП в положителна посока "
Нютон, Блестящо!
16 Септември 2007 08:09
Бат Петьо кажи си, ние ще те разберем!
16 Септември 2007 10:17
Бат Петьо е ясен. Всички сме в правото си да го сочиме с пръст, като на предизборния плакат да викаме "Той е...!" и след многоточието всеки да си слага каквито иска епитети или квалификации. Но не мога да се въздържа да не препостна нещо, което един прекалено умен човек е прозрял преди цели 500 години, погледнал е светът и по-конкретно на "божествената монархия" с човешки очи, а форумните "царедворци" още не могат да проумеят. Имам чувството, че Ротердамски освен реалистичен поглед и аналитечни способности е притежавал и пророчески дар.
-----------------------
ЕРАЗЪМ РОТЕРДАМСКИ ("Възхвала на глупостта", LV. ЦАРЕТЕ, 1508 г.):
"Ако тия хора (царете и знатните придворни - б.м.) имаха само капчица здрав разум, какво щеше да бъде по-тъжно и по-заслужаващо да бъде отбягвано от техния живот? Не би помислил с клетвопрестъпление и убийство да си присвоява власт никой, ако добре прецени колко голям товар приема върху плещите си оня, който желае да бъде цар. Този, който поема кормилото на управлението, трябва да се грижи за обществените, а не зе частните си дела, трябва да мисли само за общото добро; той не трябва да отстъпи дори на един пръст от законите, на които сам е създател и пръв изпълнител; трябва да следи за неподкупността на всички длъжностни лица и на съдиите; той е винаги пред очите на всички и като спасителна звезда може да носи спасение за човешките дела със своите чисти нрави или пък като смъртоносна комета може да докарва най-страшна гибел. Пороците на обикновените хора или не се забелязват, или пък не стават известни на мнозина. Голямото богатство на владетлите обикновено ги отклонява от правия път. Колкото повече имат около себе си наслади, слободия, ласкателство и разкош, толкова по усърдно трябва да се стараят и повече да внимават, за да не сбъркат и да отстъпят от своите задължения.[...]
Представете си мислено сега (а такива хора наистина има) един човек, който не познава законите, почти враг на общото благополучие, загрижен само за своите лични благополучия, [...], мразещ науката, мразещ свободата и истината, който не мисли за нищо по-малко нежели за благополучието на държавата, но всичко мери според своята страст и лични изгоди! Поставете на такъв човек златна огърлица, [...] сложете му корона [...]; дайте му скиптър [...]; наметнете му най-после и червена мантия[...] Ако владетелят съпостави тия свои украшения с живота си, смятам, че ще се засрами от гиздилото си и ще се уплаши да не би някой весел присмивач да се надсмее и пошегува с цялото това трагическо облекло."
-----------------
(Съкращенията направени от мен са незначителни.)
[/right]
16 Септември 2007 12:55
Петър Стоянов правилно постъпи като се махна от НС. Там някои хора си изкараха целия трудов живот. Ама вече намаляха тези които им слушат глупостите. Някои вече са други държави и не им пука за българския парламент. Други са в България, но гласуват само така между другото и се спасяват самостоятелно в живота.
16 Септември 2007 13:06
балалайка
16 Септември 2007 14:22
Sta,
16 Септември 2007 17:57

Да припомня и думите на Лорд Актън:
Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно!


И все още очаквам отговор от "царедворците": Какъв Цар искате - такъв с абсолютна власт, с представителна такава или нещо друго? Защото с днешна дата, струва ми се, че освен в арабските емирства, царете (европейските поне) са само с представителни функции!!! Е???
(Или и вие не знаете точно, ама ей така си искате, колкото вятър да става.)


________________________________
Морал - това са интересите на другите
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД