:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 191
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

15 септември за Исус, Мария и детето от вързопа

---
Бос, опърпан, остриган заради въшките; вързопът в ръцете му помръдва и изплаква. "Сестрата, напикана е", казва делово, после плачливо: "Дай двайсе стинки, чичка, Бог ш'тъ поживи". Сестрата е близо годинка. Влачи я със себе си, понеже майка му и мъжът й работят. "По кофите, това-онова". Били още три деца, две стояли в тях си, в махалата до реката в "Западен парк", едно просело из центъра. Неговото място е пред лъскавия магазин до училището, където е записан. Трети клас ще е, трудно чете, но преписва добре буквите. Без да преписва може да напише името си - Исус. "'Мериканци" дали пари на техните за смяната на предишното - Методи; брат му Кирил си останал така, а той станал Исус. "Ма не съм протестан, хриситянин съм." И в училище го водят Исус, но ходи рядко. Няма да отиде и днес, 15 септември. С какво, нали сменил за цигари обувките, дето баща му намерил? Пък и заради малката. "Два лева днеска нема, само боза, кифла, малко дават, скъпо, ама в събота - повече".

Поскъпнало е и за Мария, също от трети клас. Разбира се, не в това училище, където уж ходи Исус, макар да е най-близко. Баща й я вози до другия край на града; там били най-добрите учители; майка й я прибира с другата кола. Мария не излиза сама навън и изобщо не говори с непознати. Говори майка й: "По-трудно ни стана, нямаме баба, а и бензин, учебници, особено тия по език; ние учим английски и в училище, и частно. Толкова пари даваме за 15 септември, дрехи, обувки, чанта, сега пък - стачка. Но в нашето училище няма да има. Защо да развалят празника на детето?" После забелязва Исус, дръпва Мария и влиза в магазина.

Исус и Мария няма да се срещнат на 15 септември, не само защото учат в различни училища. Стената между тях е по рождение и сантименталните илюзии за образованието като изравняване на жизнените им шансове не могат да я пробият. Те нямат общо място, ако не броим входа на магазина, пред който Исус проси, но никога не влиза, а Мария го прекрачва с майка си, но никога не говори с такива деца. Само случайно пътищата им биха се пресекли, когато по необходимост Исус премине от просия към кражби и продажби, а Мария се измъкне от родителския контрол. Примерно като й свие GSM-а или тя му даде десетарка за трева. Е, могат и да се влюбят от пръв и следващи погледи, но пак ще е след пет-шест години, когато детето от вързопа ще има своя 15 септември. По особен начин днес тъкмо той е най-важен.

Ако нещата и тогава са като на днешния, то ще бъде не като батко си сред 30-те процента, а вече сред 50-те процента от децата в България, чийто шанс за прилично образование е близо до нулата. Това ще личи още повече край лъскавите магазини, където съвестните учителки по литература могат да водят класа, та да гледа живи картини в стил "Братчетата на Гаврош", стане ли дума за Смирненски и днешните Ючбунар и Коньовица, новото "сити" на столицата. Не само в трети, но и в десети клас, който обещават тогава да е задължителен, доста от тия деца трудно ще говорят и четат, още по-трудно ще пишат. Повечето ще разчитат на мизерни родителски доходи и на кампанийни подаяния, за да имат храна, обувки и учебници. В масовото училище основен проблем ще бъде поддържането на реда и охраната, а не качеството на т. нар. образователна услуга. А Янка Такева, Желязко Христов и Константин Тренчев сигурно пак ще заплашват със стачки, ако не се увеличат със 100% заплатите на заетите в училище. От 1 януари 2014.

Може ли да не стане така? За Исус и Мария нещата изглеждат предопределени. Но поне за безименното дете от вързопа все още е възможен друг 15 септември.

Най-напред Исус трябва да бъде освободен от грижата за сестра си, прибрана в седмична ясла, а после и в детска градина на пълна държавна издръжка. Именно средствата за такива ясли и градини навсякъде могат да се увеличат рязко, включително и за заплати на работещите в тях - резултатът от техния труд ще се види след време. Той ще е толкова по-добър, колкото повече една община съумее и със средства от самооблагане да подкрепи началното образование, в което се постъпва с проверка на образователната готовност след задължително двегодишно предучилищно обучение на всички деца, пък ако ще детето да е едно в селото. Ако няма учител, с това да се заемат родители - дори и срещу заплащане. С право една кандидат-възпитателка казвала за квалификацията си: "Нямам никакво педагогическо образование, но пък съм била дете". Току-виж така се смени господстващият принцип на образователната ни система - всяко по-горно ниво да компенсира несвършената работа както в по-ниските нива, така и на родителите. Предстоящите местни избори са прекрасна възможност за подобни обещания и действия, а още по-прекрасна - идващите парламентарни. Не ЕС, фондовете, инфраструктура, пенсиите, а образованието трябва да е основният им проблем. Защото еврокрацията, крадливата политическа върхушка, магистралите и дори пенсионерите могат да почакат, но не и детето от вързопа, което расте в ръцете на брат си. Съвсем скоро не само то, не само половината от децата, но и самата България все повече ще изглеждат така, както изглежда Исус на 15 септември 2007: почти неспасяемо. Нищо че името подсеща за спасител. А Мария? След време тя ще спасява от чужбина с 200-300 евро родителите си, чиито инвестиции в образованието й са далеч по-надеждни от вноските в НОИ и който и да е от пенсионните фондове.
39
5696
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
15 Септември 2007 02:18
въпреки изли^ния патетизъм.
15 Септември 2007 02:27
"Само случайно пътищата им биха се пресекли, когато по необходимост Исус премине от просия към кражби и продажби, а Мария се измъкне от родителския контрол. Примерно като й свие GSM-а или тя му даде десетарка за трева."
А бе, де да знам: на мен на времето ми се случваше да си купувам трева само от българи, и то от такива в положението на Мария... Явно съм голем патриот.
15 Септември 2007 02:47
Уауууу - страхотно написано!
"Браво!" на автора
15 Септември 2007 04:55
15 сребърника за Исус, Мария и детето от вързопа
15 Септември 2007 06:48
Браво наавтора- прекрасна статия! Ще я препоръчам на всичките си приятели!!
15 Септември 2007 07:13
Нелеп е парадокса на днешното ни време - по-образовани да се оказваме от децата си ... Гаче , не сме си свършили Длъжността , Адаш ...

15 Септември 2007 09:24
Уважаеми колеги,

Гражданското движение за защита на образованието и науката,
организацията на младите учени и новосъздаденото сдружение на
учителите организират на 15 септември митинги и шествия в цялата
страна под лозунга

ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА — НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ!

Това значи:

- повече средства за образование и наука от БВП;
- достойно заплащане на труда на учители, университетски
преподаватели и учени;
- социална политика по отношение на учащите се;
- подкрепа за талантливите деца;
- мерки срещу изтичане на мозъци;
- икономика, базирана на знанието;
- активна държавна политика за осигуряване на средства за наука и
образование от Европейския съюз.

Това искане обединява българите, дава надежда за бъдещето при
болезненото настояще. То е вик за промяна на посоката, в която водят
страната ни недалновидни политици.

Образованието е базата, върху която се гради прогресът. Сега се
трасира пътят. От нас зависи какво място ще заемем в обединена Европа
— обслужващ персонал или образован, свободен народ.

Отделете 2 часа от живота си за нещо достойно, елате с нас на 15
септември, за да защитим бъдещето на България, да покажем силата на
солидарността. И да дадем пример, защото народ се възпитава не с голи
приказки, а с достойни примери.

Шествието в София ще започне в 13:00 часа и ще премине от НДК до
площад „Св. Александър Невски“.

Сборен пункт — площадът пред НДК.

Да излезем като на празник — със семействата си, с приятелите и
колегите си.

От организационния комитет
http://www.nauka2007.org/
http://argobg.info/
http://protest.npmg.org/

Рот Фронт!
ЗКПЧ-др.Радул
15 Септември 2007 09:33
статията показва едно нещо много ясно - какво правят българските родители за детето си и какво циганските. Не мога да се умиля от съдбата на малкия исус, щото майка му и баща му са го обрекли на нея. А държавата наистина е крайно време да си поеме функциите - но не в смисъл да поема издръжката на "социално слаби" елементи, а да търси наказателна отговорност на родители, които карат децата си да просят, да проституират, да се женят малолетни и прочее.
15 Септември 2007 09:43
Оопс! Май не схванах добре акцентите - и благослових автора, без да има защо. Извинения, Денков - прав си.

Редактирано от - Zomby на 15/9/2007 г/ 09:52:20

15 Септември 2007 10:13
не е ли йосиф мария и детето в яслата избягали в египет да спасят младенеца от ирод антипа щото мария ако беше абортирала както правят в българия с 60000 бременни българки годишно
15 Септември 2007 10:17
Ееех, авторе - наистина трябва да направи държавата нещо за Исус. Но не ти е минало през ума, че трябва да се направи нещо и за Мария. Защото иначе правилно си предвидил, че ще напусне държавата - и тогава тя ще е горе-долу добре, родителите и - също, но няма да има кой да движи държавата напред, да произвежда и да плаща и за Исус.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
15 Септември 2007 10:22
като ги преименуват и ухажват, да хи хранят и учат. Най-добре да си ги вземат при тях наблизо.
15 Септември 2007 10:51
Не ми хареса.
От едната страна имаме цигани, от другата българи, въпреки че статията съзнателно го премълчава. Циганите не учат и остават без образование, а после се оплакват, че са бедни и без работа. Българите точно обратното. Отделят колкото могат децата им да се изучат. Въпросът е защо в статията се иска българите чрез държавата България да свършат спрямо децата на циганите това, което родителите на тези циганета трябва да направят? Това си е неравенство на етническа основа. Защо трябва да има преливане на финасови средства от един етнос към друг етнос? Иначе като цяло - да, държавата трябва да влага повече средства за младото поколение, но не по предлагания в статията начин. Точно обратното - държавата трябва да помогне най-образованите да останат в България, а не да бягат от нея.
15 Септември 2007 10:51
Отношението на всички власти към учителите и образованието ми напомнят един виц: Питат едно момченце - Ти защо сложи кабърчета под чаршафа на сестра ти? А момченцето отговаря - Защото ПОСЛЕ тя ме наби.

Властите /момченцето/ гтодини наред с бездействието си допринесоха за унижението на учителите и смриването на професията учител в дъното на социалната стълбица, което естествено повлия съществено и на качеството на работата им и сриване на цялата образователна система. А сега, когато учителите /сестрата/ надигнаха глави и започнаха да настояват за правата си, същате тези власти заявявт, че първо трябва да има качество и после добро заплащане.
15 Септември 2007 11:32
Хамъре, точно така.
Още по татово време се правеше всичко възможно да се опростачи професията.
Щото качественото образование - депролетаризира.
А на властта й трябваха работници, а не многознайковци.
Садистично е сега да се търси високо средно качество.
От къде да дойде?
Първо трябва да се инвестира...
15 Септември 2007 11:44
Нема значение..СЪЩИЯТ ЦИГАНИН ПРОДЪЛЖАВАШЕ ДА СЕДИ ТАМ И ДА ПРОСИ ! ЗНАЧИ СТАВАШЕ ВЪПРОС ЗА ЛЮБОВТА КЪМ СПОРТА/ПРОСЕНЕТО /, А НЕ ЧЕ Е В НУЖДА ! И оттогава не съм дал стотинка НИКОМУ ! Няма и да дам !

Редактирано от - водач на МПС на 15/9/2007 г/ 12:30:46

15 Септември 2007 12:16
леле леле шифьорина с горната история заслужи жълтата фанелка!
15 Септември 2007 12:30
Чудесна статия.Браво!!
15 Септември 2007 12:40
Развали ми веселото настроение авторът. Накара ме да се замисля, а вече ми се насълзиха очите. Не , че съм сантиментален, но някой път човек прави аналогия с нещо от неговото си битие.
А иначе Манрико е прав. В мамента държавата е страх да направи и за Мария и за Исус нещо. А и не иска.
15 Септември 2007 13:21
"От едната страна имаме цигани, от другата българи, въпреки че статията съзнателно го премълчава..."
Според мен пък, почти го казва. Но, така или иначе, не можах да разбера решението, което се предлага:
"Най-напред Исус трябва да бъде освободен от грижата за сестра си, прибрана в седмична ясла, а после и в детска градина на пълна държавна издръжка..." и т.н.
Ясли, детска градина, при отсъствие на родителски грижи и присъствие на държавни и/или общински такива... Става дума по-скоро за интернати или социални домове, не е ли така?...

Ако това е оригиналното "решение" на доц. Денков, то е вече намерено преди него.

Редактирано от - Чавдар Маринов на 16/9/2007 г/ 03:08:54

15 Септември 2007 13:29
Много силна статия. И смела, впрочем. Понеже автентичното ляво говорене вече си е направо дързост.
Този път обаче и Манрико - по изключение - е прав. Мария може и на Исус косвено да помогне, ако й се създадат условия да остане в България.
15 Септември 2007 14:01
Тази статия бърка с пръст раната и от това боли. Но ако оставим раната така, тя ще загнои и организмът "България" ще умре.
БРАВО на автора !
15 Септември 2007 16:18
Поздравления за автора. Добра статия, чудесно написана! Явно човекът чувства, че нещо не е наред и става все по зле. Обаче виждането му как да се реши проблема е безкрайно утопично и няма връзка с действителността. Какво би станало, ако наистина се открият такива детски ясли, градини и училища на пълна издръжка от държавата? Ами много просто - тия дето "работят по кофите" с радост ще се отърват от тях, но ще продължат да получават детски и социални помощи за социално слаби и самотни майки, защото на Исус майка му си има мъж, ама не е сключила брак. И ще си вземат децата (те са им средство за препитание всъщност) като навършат подходяща възраст за джебчийство, просия и проституиране - все традиционни дейности за тоя етнос. И за цялата тая работа трябва да плаща държавата, т. е. аз, като данъкоплатец? Нееее, благодаря!!!
Истината е в изключително строг закон за закрила на детето и в силна воля за неговото прилагане. Не можеш да осигуриш на децата си нормални условия, не полагаш родителски грижи, нямаш установени доходи - отнемат ти се родителските права, както на цигани, така и на българи! Ясно е, че във всяко общество, за да има мир, справящите се с живота плащат по някакъв начин на несправящите се, най-често чрез държавата. Но аз съм съгласен да плащам само ако на "работещите по кофите" им се отнемат родителските права и социалните помощи. Е, тогава нека да има за децата ясли, градини, домове и интернати на ПЪЛНА държавна издръжка. Нека и да се облекчи процедурата за осиновяване на такива деца, включително и зад граница. Защо да не получат втори шанс за нормално семейство!
Само така ще се прекъсне връзката между средата, произвеждаща Исусовци и деца във вързопи и следващото поколение.
Ама, ще кажат някои, това са много пари. Ами металните решетки на балкона и подсилената врата на апартамента не струва ли нещо? А СОТ-а на магазинчето, дето си вадиш хляба от него? Или таксито за сина ти, защото е опасно да се прибират с приятелката му нощем пеш през града, както си правил ти навремето! Скорошните размирици във Факултето и виетнамските общежития са само лекия полъх преди бурята! А дали не става дума всъщност за съхранението на нацията, като гледам как се плодят циганите и как емигрират българите. Ама на кого ли му пука за нацията, я дай да раздадем малко кебапчета и да спечелим изборите, пък другото - майната му!
15 Септември 2007 19:56
Извън темата: доколкото дискусиите относно учителските стачки, заплати и т.н., ми бяха любопитни, и доколкото бях скептичен, че най-мачканото и плашено в България съсловие наистина може да се вдигне на стачка, от една седмица съм се залепил за един от местните координатори на Синдиката на българските учители и наблюдавам процеса. Ще почна наопъки: по БТВ съобщиха окръзите, в които стачка не е имало - между тях и Великотърновски. Във Великотърновски окръг стачка не е имало единствено в град Полски Тръмбеш. Във всички останали градове са стачкували средно около 80% от учителите. Пак по телефона (имаше някакво копче, което го включва на говорители, т.е., чуват всички в стаята), слушах информацията, която си препредават координаторите. Навсякъде в страната средно около 80% -(изчисляваха си ги там, аз не съм силен по процентите), включително и в детските градини. По БТВ обявиха информация от министъра - само 10% били. Показаха (по БТВ) две училища - стачкуващо и нестачкуващо, в нестачкуващото учителите си стояха в стаята с лентичките - точно това, което се прави по време на стачка. Ако продължа отдзад напред, от седмица тече усилено плашене по всички линии - нямало е учебно заведение в окръга, в което полицията не е ходила на посещение - уж за да провери, възможни ли са безредици. Плашат учителите с някакви загадъчни и тайънствени мобилни групи, които, по думите на един от районния инспеторат, масово тиражирани от всички, "на учителите мамата им ще разкатят" - все едно че в тях са Данко Хаирсъзина и компания. На директорите е спуснато указание, че ако учебната година не започне навреме, ще бъдат уволнявани. Смееха се тука на една директорка, която, докато учителите си стоели с лентичките в стаята, търчала да вдига знамето, после да пуска химна. После се чучнала на вратата да чака мобината група. Учители, деца и родители, естествено, нямало. Едва ли ще го отчетат това училище като стачкувало. Казано с две думи, на Вълчев, както и на всички от неговия контингент, главно гащите му са жълти. Плаши и лъже, и разчита, че ще се хванат на мазната му физиономия. Е, на БСП-арите пък са червени, което не е чудно - нали Доган и компания винаги са зад тях. Но: това не е министър, а отрепка.
15 Септември 2007 20:22
В тази своя "съвкупност" , родните ни политици нямат добронамерената си воля за гражданска и политическа креативност ... Сред тях надделяват кухите хора , а на това отгоре и с обременено мислене/поведение ... Денков - Президент... Мислещ да е този , когото да дигнем ... А не матричар ...

15 Септември 2007 20:27
да така е както автора добре е пресъздал атмосферата но дано отиде примерно в скандинавия и се заинтересува защо братовчедите на исус не само ходят на училище с братовчедите на мария и другите местни деца но и са едни от най лубознателните и ученолубиви , но не тези които просят или се продават сега след 1.1.07 а тези които отидоха преди това и са със статут на икономически имигранти
15 Септември 2007 20:41
Дизайнерче мило ,
Своята "витрина" гледай да подредиш ...

15 Септември 2007 21:03
А как се отнасят с циганите в братски страни страни:
Чехия: цыганский геноцид по "бархатному сценарию"
В конце ноября 2006 г. Европейский Центр Мониторинга расизма и ксенофобии (EUMC) опубликовал свой ежегодный отчет с жесткой критикой в адрес Чехии, Словакии и Венгрии, обвинив эти страны в сегрегации и дискриминации цыганского населения в сфере образования, в трудоустройстве и в предоставлении жилья. По словам председателя Европейского Центра Мониторинга расизма и ксенофобии А. Крикли, в Чехии, Словакии и Венгрии цыгане подвергаются дискриминации на расовой почве со стороны общественности и общественных деятелей данных стран (Metropolitní Expres. 29.11.2006).
Цыгане вообще имеют крайне неутешительный исторический опыт пребывания в составе Чехии. В межвоенной Чехословакии, считающейся самым демократическим государством Центральной Европы в 1920-1930-е годы, действовал дискриминационный закон № 117/27 "О бродячих цыганах", принятый чехословацким парламентом 15 июля 1927 года. В соответствии с этим законом, все проживавшие в Чехословакии цыгане вместо паспортов получали так называемое "удостоверение цыгана", содержавшее данные о личности владельца, включая отпечатки пальцев. Закон содержал ряд дискриминационных положений в отношении цыганского населения, включая запрет на доступ и проживание в крупных городах и в курортных местах Чехословакии
Элементы "бархатного геноцида" в отношении цыганского населения чешские власти допускали как в период социализма, так и после "бархатной революции" 1989 г. Так, власти социалистической Чехословакии активно критиковались на Западе за случаи насильственной стерилизации цыганских женщин. Однако подобная позорная практика продолжилась и в условиях победившей в 1989 г. в Чехии демократии. 17 августа 2006 г. в столице северной Моравии г. Острава состоялась демонстрация протеста нескольких десятков цыганских женщин, ставших жертвами насильственной стерил
15 Септември 2007 23:44
Мария може и на Исус косвено да помогне, ако й се създадат условия да остане в България.
Истина е, но само малка част от истината. Мария не просто ще помага на Исус - без Мария и той, и Иванчо са загубени - че без Мария няма икономика, няма работа за неквалифицирания Иванчо, няма данъци, няма държавна заплата, няма социални помощи.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?

Редактирано от - Manrico на 15/9/2007 г/ 23:45:26

16 Септември 2007 02:57
Хубава статия на Денков. Винаги съм твърдял , че единствения шанс на циганчетата е насилствено да бъдат отскубнати от родната си среда и да бъдат възпитавани в интернати за сметка на обществото. Получавайки професия и трудови навици тези хора ще се изплатят многократно. Ама не - политиците нямат сметка от това. За тях е по-добре циганският глас да си остане с цена три бири и три кюфтета.
16 Септември 2007 08:18
до beagle, госпожо вместо да кажеш нещо по темата гледаш в чуждата паница, мойта "витрина" според мен е подредена донякъде още отпреди началото на мутризацията , циганизацията и чалгаджййството в бг, на които някой неясно зашто нарича демократизация, ее разбира се може и така да за някой , изхождайки можеби от факта че стотиците хиляди мади българи напускащи Родината този път нямат проблемите с т.н. входни и изходни визи давани от милицията по онова тоталилитарно време, а надежда за по добър живот в чужбина им дава сила да са по далеч въпросната демокрация на мутризираното обществото.за това не е чудно че и малките циганчета ходешти тук на училище са неполоши ученици от своите връстници, обличат се добре , не просят не смъркат лепило и не спят по улиците.и най важното не искат и да го правят.еее след 10-20 години нещата в бг можеби ще се променят когато съотношенито българи:роми е 50:50 до тогава обаче мария ще се движи с мерцедес а исус ще проси....после ....после да се надявам ролите да не се сменят
16 Септември 2007 11:23
не така разказвателно по проблема
16 Септември 2007 12:37
Вече и все по-очевидно , демократичната промяна внася "нещото ново" в усещането ни за непозната до сега , многообразност на общия живот , който имаме ... В Длъжност и Разум сме , богатството й да откриваме и на ползу всех , да потребяваме ... От взаимното ни възприемане и здраво сцепление зависи ...

16 Септември 2007 13:00
VOCI добре посочва каква би била последицата от умното решение, предложено от Денков: интернати, в които не се получава никакво образование (противно на увереността на автора - бил ли е някога в такива заведения ?), и, в крайна сметка, никаква квалификация. Със същия резон, доц. Денков можеше да предложи и възстановяването на Строителни войски.

Редактирано от - Чавдар Маринов на 16/9/2007 г/ 13:08:37

16 Септември 2007 15:01
Мария не просто ще помага на Исус - без Мария и той, и Иванчо са загубени - че без Мария няма икономика, няма работа за неквалифицирания Иванчо, няма данъци, няма държавна заплата, няма социални помощи.



Прав си, Манрико, напълно съм съгласен.
Но не мислиш ли, че ако Исус ходи редовно в училището, пред което проси, би могъл също да стане като Мария? Според мен това е идеята на автора.


За автора -
16 Септември 2007 15:25
Браво на автора
16 Септември 2007 16:03
Драги VOCI ,
Преди да сме сторили "системност" към тях , достойна длъжност ни е , да признаем циганите/ромите , в ролята и качеството им на Самостоен , Етносоциален , Граждански , Неполитически , Организиран в обществото ни негов Субект... Ще рече , да ги приемем в него... Това ние не сме сторили и със сурогати го заменяме... Тогава , мрежата от интернати ще бъде организирана , не "насилствено" , а и с тяхно участие ...Това е работа За спасяване на спасяемото ... в българското ни национално общество... Ключът за този въпрос е в политическата ни система ... Твърдо...

16 Септември 2007 16:23
Впрочем , Денков , ,
Отдавна е време , да се сетиш в длъжност и развиеш тази "подавка" ... Нищо с циганите не можем успешно да сторим , докато максимално и практически , не сме ги свързали и ангажирали към обществото ни ... В този план и досега , тях ги няма в него ... Просто казано , То не е И тяхно ...

16 Септември 2007 17:29
боза
заради форума четох
и пак четох
ама съм тъп и не сфанах за кво иде реч
иначе ако е за просеци и милосердие - да споделим спомен - имаше една женица до паметника Левски - просеше и вероятно я беше срам, та си бе скрила лицето в забрадката и поглед не видех - само бе протегнала трепереща ръчица за подаяние
скъса ми се сърцето но немах 1 стотинка в джеба
а много желаех да и пусна нещо в шепата
така я подминах, а ръчицата и остана празна и дори почуствах некаква вина
..
слет време научих че сичките просеци изчезнали щото конкуренцията ги изгонила
- лешоядите работели организирано - седнал `професионалист` и държи в ръце икона
свил крака под себе си да изглежда инвалид
отсреща има контрольор който следи кво се пуска в чинийката и го прибира моментално
гнусни гадове
здрави прави и корави - смучат съчувствието на самаряните
иначе е писано - дойдох за бедните, беззащитните и онеправданите
+
алчни тъпаци
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД