:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пари

Тероризмът става най-опасен преди приемането на бюджета

За сигурност у нас се отделят близо 2,5 млрд. лв., но никой не проверява за какво се харчат
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Демонстрации по време на изложбата "Защита и сигурност", която бе открита преди няколко дни в София.
Дойде ли време за правенето на проектобюджета за следващата година, секторът за сигурност лекичко пуска страховити сценарии, които освен за предупреждение на населението трябва да послужат и при защитаването на исканията за повече пари за съответната година.

И тази есен не прави изключение. Едно по едно звената започнаха да чертаят мрачни картини, да се оплакват от липса от пари или техника. Шефът на пожарната Николай Николов използва празника на службата и съпровождащите го изяви, за да обяви, че им трябват 340 млн. лв за подмяна на техниката, която била отпреди 1989 г. И че за гасенето на пожарите през тази година МВР, под чиято шапка е структурата, е изхарчило 5 млн. лв. и че се разработва краткосрочна програма за неотложно финансиране за 40-50 млн. лв. за купуване на хеликоптери и т.н. Внушението е ясно -



гледайте Пелопонес и хубавичко помислете колко пари ще дадете



По време на форум по сигурността директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров пък заяви, че у нас има спящи терористични клетки и че присъствието на български контингенти в Ирак, Афганистан и Ливан създава предпоставки, рискове и заплахи от ответни терористични удари. Както и че може да има мрачни сценарии за Косово, които могат да рефлектират върху България. Внушението е очевидно - ще има голяма нужда от разузнаване. На същия форум началник на отдел в Националната служба "Сигурност" веднага след като успокои, че няма радикализация на исляма в България, пусна червейчето на съмнението с това как в момента в България пребивават 10 хиляди граждани от рискови държави и че евентуална терористична заплаха се съдържа и в транзитния поток, който създава риск от проникването на терористични елементи у нас. Но е направено всичко възможно в зародиш да се хваща всичко. Внушението - необходимостта от контраразузнаването е безалтернативна.

Междувременно и началникът на Националната служба за охрана ген. Димитър Димитров използва професионалния празник, за да разкаже как миналата година имало 45 сериозни заплахи за държавници и висши политици в България. Сигналите бележат ръст. Разбирай - нуждата от службата е повече от ясна.

Ще последват и другите структури от сектора - служби, комисии, прокуратура, следствие, съд, правосъдие и т.н.

Ясно е, че всички те са нужни... В крайна сметка държавността се крепи често основно на тях и за тях се отпускат много пари. Но тук е и тънката разлика с България. Че там многото пари се отпускат при ясни критерии, след много изслушвания в съответните комисии в парламента, при зададени приоритети, засилен контрол и съпътстващи отчети - кой, колко и за какво точно е похарчил.

През последните години все пак беше направен опит в комисията по вътрешна сигурност да се викат шефовете на съответните структури от сектора за сигурност и да защитават бюджета си. Дори на няколко пъти бяха отказани пари примерно на НСО за закупуването на нови бронирани автомобили. Но с това се изчерпва като че ли всичко.

Защото



за BG мащабите се наливат наистина огромни пари



Като цяло над 2,5 млрд. лв. А с правораздаването - близо 3 млрд. лв. Повече от образование, култура, здравеопазване, взети заедно. И всяка година нараства.

За Министерството на отбраната отиват 1 млрд. лв. За Министерството на вътрешните работи съвсем малко по-малко - 984 млн. лв. За Националната разузнавателна служба 18,9 млн. лв, за Националната служба за охрана 21,2 млн. лв. ... За част от ведомствата са само явните бюджети. Тъй като те са много тайни структури и в общи линии са завзели приложенията за това какво е държавна тайна у нас. Примерно точните им структури и разбивки на пари са класифицирана информация. Но и явните им бюджети си нарастват всяка година с по няколко милиона лева.

А по никакъв начин не се увеличават контролът и отчетността. Напротив. Може ли някой от парламента или от финансовото министерство да каже за какво отиват парите за разузнаване, контраразузнаване, охрана? Как се изчисляват разходите на пожарната примерно за гасенето на пожарите през лятото? Какви са приоритетите на въпросните служби? Как се оценяват тяхната ефективност и нуждата от същите или че и от повече пари? Доколко е оправдано в този сектор да работят над 130 000-140 000 души?

В крайна сметка обаче подходът, че точно финансите на сектора за сигурност трябва да са обвити в тайнственост, е не само погрешен, но и не помага за авторитета му. Тайна може да са агентите, сътрудниците, резултатите от СРС и какво ли още не. Но от кого точно се крие колко пари се харчат и за какво?

Нека комисията по вътрешна сигурност влезе по-активно в правомощията си. Същото се отнася за Сметната палата и финансовото министерство.
22
2987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
15 Септември 2007 01:25
Едва ли е добра идея да се противопоставят сигурността на държавата на здравеопазването и образованието. Просто трябва сивата икономико и тия дето са под специалния чадър на политиците - да се изкарат на светло. А и какво е виновен обикновеният бизнес, че пак има привилигировани? Така пати и той, и образованието, и сигурността на държавата.
15 Септември 2007 02:50
За какъв тероризъм говорите, след като на върха на държавното управление са все терористи..........
Споменавам
Доган - турски терорист
Първанов - български комунист (терорист) / агент на терористичната организация БКП- сега БСП
Станишев - виж горното, но от по-младото поколение... сега кара курсовете......
Дедо цар - терорист от класа. За нула бройки обра имоти от България. Помогнаха му млади терористчета от Лондон /юпита/ .-
...
Спирам......... не ми е интересно.....


15 Септември 2007 04:21
Теоретизмът става най-опасен преди приемането на бюджета
15 Септември 2007 05:01
Мдааа... Всеки път, когато някой сектор поиска пари, за да си върши работата, му отговарят, че за да му дадат, трябва да вземат от другите, а това не е редно. И всички от "другите" - веднага скачат: "Що ша ми земате от парите, бе - да не съм цъфнал и вързал?" И то наистина - в България кой ли е цъфнал и вързал? А парите, с които строят хотелите, или с които, например, дебелогъзата Масларова за две години последно пребиваване във властта си купи курорта Павел Баня (само месечният й приход й от един паркинг стига за едномесечната заплата, например, на учителите от една малка община, или за половината от докторите на същата), или парите, които системно крадат и обратно вкарват като "чужд капитал" - тях не ги споменуват... Те са неприкосновени - нямало законен начин даже да разбереш не колко са, а има ли ги, няма ли ги... Законът е голяма работа- трябва да се спазва. Па ако не можеш - трябва да имаш начин да го заобиколищ. Затова и първата им работа е да си приемат закони - според както им е удобро. Върви после и се чуди, защо са готови и *айна да ядат, само и само да влезат във властта.
15 Септември 2007 05:04

Редактирано от - Zomby на 15/9/2007 г/ 05:05:59

15 Септември 2007 06:41

Преди време някой направи много интересно сравнение: По данни на самото МВР, най-активните престъпници у нас са около 2 - 3 хиляди души. В същото време, личният състав на МВР е около 60 хиляди души. Ако се прибавят и прокурори и следователи стават още повече. Т.е. числено превъзходство от около 20 - 30 към 1 И при това положение, да не могат да се справят с кражбите на коли например, говори или за липса на професионализъм или за липса на желание. Или естествено и на двете!


________________________________
Морал - това са интересите на другите
15 Септември 2007 07:53
Че да не са по-тъпи от Джоджд Дебил Буш и той кога се напече работата за пари за "освободителната" война в Ирак и по света, одма показва Осаммата по телевизията...Челен опит, няма що...
15 Септември 2007 08:42
тея са смешници, бил съм враг на държавата ми каза простака на блока, чалгаджия, редовно храчи през терасата и там си реже ноктите за радост на всички надолу, и тоя цървул некой го е научил и скромното му съзнание го прави удобен сътрудник ибрикчия, браво и успехи слушам класика, но опасен за никой не съм, цигулар съм, слушам я от дете, и солфеж съм изучавал и ме дразни всекой фалшив тон и дисхармония и всека простотия, какво ви бъркат моите естетически критерии, самосъзнанието ми няма опция зло за друг

Редактирано от - Пейчо Пеев на 15/9/2007 г/ 09:01:57

15 Септември 2007 08:56
Спирам......... не ми е интересно.....


И на нас...Да те четем...
15 Септември 2007 09:17
Защо да не е интересно бе, колеги форумци!? Истина е! Трябват пари за борбата с разните му там терористи, организирани престъпници...А на последък - я какви свирепи блогъри са се навъдили!
15 Септември 2007 09:19
Тероризъм в България ще има ако нарушим драстично правана на определена категориа хора. те могат да се противопостаят само с това.Мрачите прогнози които ни предсказват разни шефове на ведомства са измислни от хора опрвдаващи съществуването си. Поне засега.
Да се надяваме , че в страната ни няма да има етническо противопоставяне. Дано!
15 Септември 2007 09:28
културата изгражда критерии, красиво пошло, после индуцира житейските добро зло, културата е и креативното човешко начало, как ще създадеш нов проект без класическа основа и красиви съвременни елементи нагоре, и всичко във хармония като жива природа, не я преследвайте моля
15 Септември 2007 10:43
"Милицията е единствената опора на Народната власт!" /Лозунг от тоталитарното време/
15 Септември 2007 10:53
Не Ви ли прави впечатление , кой организира този форум на който плачат началниците на тези ведомства и служби. Агент Гоце.
От тук на сетне всякакъв коментар е излишен.
15 Септември 2007 10:54
От това следва, че всяко министерство трябва да измисли апокалиптични сценарии за своя ресор, за да изкрънка повече пари. А Орешарски като огнедишаща ламя е легнал върху трезора с кинтите и нито сам ги харчи, нито на другите ги дава
15 Септември 2007 13:01
За всичко и на всички трябват пари.На кой повече на кой по-малко.Въпросът обаче е - как се определят приоритетите и дали изобщо същите се разчитат правилно.А, кой трябва да ги определя, съобразно какво??Естествено, че управляващите базирайки се на програмата за развитие и управление по която работят докато са на власт.Липсата на средства за обслужване на държавните сектори означава, че тази програма е съставена като пожелание и не е обвързана с ресурси, което само по себе си означава, че няма програма.И хаоса е готов.По-удобно е да разпределяш, съобразно интереса, а и по-лесно.
15 Септември 2007 14:30
как ще плащаш на изрод дето тормози кадърни хора, зарежда в момента апарата, овоня банята, трябва му вентилация, не се трае като го пусне после, що си не ходи на нивата на тейко, кой ги назначава граждани пък тия, колко поколения свестни трябва да затрият още, немало дс а
15 Септември 2007 20:03
Извън темата: дискусиите относно учителските стачки, заплати и т.н., ми бяха любопитни, но бях скептичен, че най-мачканото и плашено в България съсловие наистина може да се вдигне на стачка. Затова от една седмица вървя подир един от местните координатори на Синдиката на българските учители и наблюдавам процеса. Аз съм изследовател по душа - и наймного ме интересува "маржът" между действително ставащото и медийните манипулации. По БТВ съобщиха окръзите, в които стачка не е имало - между тях и Великотърновски. Във Великотърновски окръг стачка не е имало единствено в град Полски Тръмбеш. Във всички останали градове са стачкували средно около 80% от учителите. Бях в стаята на местния синдикат (добре е човек да има много приятели) и слушах по телефона им (имаше някакво копче, което го включва на говорители, т.е., чуват всички в стаята), информацията, която си препредават координаторите. Навсякъде в страната се стачкува - около 80% от хората си ги изчисляваха, аз не съм силен по процентите. По БТВ обявиха информация от министъра - само 10% били. Показаха (по БТВ) две училища - стачкуващо и нестачкуващо, в нестачкуващото учителите си стояха в стаята с лентичките - точно това, което се прави по време на стачка. Ако продължа отдзад напред, от седмица тече усилено плашене по всички линии - нямало е учебно заведение в окръга, в което полицията не е ходила на посещение - уж за да провери, възможни ли са безредици. Плашат учителите с някакви загадъчни и тайънствени мобилни групи, които, по думите на един от районния инспеторат, масово тиражирани от всички, "на учителите мамата им ще разкатят" - все едно че в тях са Данко Хаирсъзина и компания. На директорите е спуснато указание, че ако учебната година не започне навреме, ще бъдат уволнявани. Смееха се тука на една директорка, която, докато учителите си стоели с лентичките в стаята, търчала да вдига знамето, после да пуска химна. После се чучнала на вратата да чака мобината група. Учители, деца и родители, естествено, нямало. Едва ли ще го отчетат това училище като стачкувало. Казано с две думи, на Вълчев, както и на всички от неговия контингент, главно гащите му са жълти. Плаши и лъже, и разчита, че ще се хванат на мазната му физиономия. Е, на БСП-арите пък са червени, което не е чудно - нали Доган и компания винаги са зад тях. Но: това не е министър, а отрепка.
15 Септември 2007 20:32
Преди 15-тина години, по тошово време, трябваше да финансираме световната революция. Сега - борбата против тероризма.
Враг винаги ще има!
По-точно, винаги ще ни посочат враг!
16 Септември 2007 09:04
нема да покажат разходите си, ще цъфнат нелицеприятности, демократична държава с репресивни служби за различномислещи, колко манги струва потерята ми, защо, най усмихнатия човек съм, така съм роден, със, за радост, кому причинил съм зло, защо невинните добри ги убиват по държавна поръчка същите много тайни изроди предлагам им тест, новородени, службите решават има ли право на живот или ще им е клиент доживот, може и по метода на ирод, кои сте бре, слуги на дявола, дето разпределяте съдби в смърт или живот

Редактирано от - Пейчо Пеев на 16/9/2007 г/ 09:42:54

16 Септември 2007 11:01
излишните полковници
16 Септември 2007 13:41
Армията купува вертолети, пожарната - също, даже и Емелчето се отвори на авиопарк. Добре де, ами не може ли военните дето са най-напред и навътре да си имат бойни и такива дето вършат работата на другите и това да правят. Тая малка държава - всеки министър с ВВС. Абе явно има пари за харчене и т'ва е. А Румбата вместо да се кълчи да каже как така 60 000 в МВР, при положение че ЕС препоръчва един полицай на 250 човека. Тука май цифрата е 1 на 120 така като гледам. Ефективност+съкращения = големи заплати + пари за нова техника. И това при 20% неизпълнен щат. Значи требе да станат 76 000 ли бре Румба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД