:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Новият чиновник

Как се присъжда ранг на държавен служител

"Уважаема редакция, работя по трудов договор в организация на бюджетна издръжка повече от 20 години. Към настоящия момент длъжността, която заемам, се определи за заемане по служебно правоотношение, като очаквам да ми се присъди минимален ранг. Бихте ли ми пояснили как се присъжда ранг според Закона за държавния служител и въобще предвидена ли е възможност да ми бъде присъден по-висок ранг за съответната длъжност, която ще заема?"

Пита Събка Войнова



Присъждането на ранг на държавните служители е уредено в Закона за държавния служител (ЗДСл), Наредбата за служебното положение на държавния служител (НСПДСл), Постановление N35 от 20 март 2000 г. за приемане на Единен класификатор на длъжностите в администрацията и в Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

Според чл.73 от ЗДСл присъждането на ранг е израз на равнището на професионалната квалификация на държавния служител. Притежаването на съответен ранг е и необходимо условие за заемане на длъжност в администрацията, като при неговото определянето се следва йерархията на длъжностите в администрацията. Законът определя 12 броя ранга, разграничени в две групи - младша и старша. Младшата група рангове се състои от пет степени, подредени в йерархичен ред, като най-ниският ранг е V (пети), а най-високият - I (първи). Старшата група има седем степени, също подредени в йерархичен ред, като най-ниският е VII (седми), а най - високият е I (първи) ранг.

Според ЗДСл и НСПДСл преминаването към по-висок ранг се осъществява последователно и независимо от растежа на държавните служители в длъжност, тоест повишаването от по- нисък към по-висок ранг може да стане без да се променя длъжността, която заема държавният служител.

В чл. 74 от ЗДСл е наредено повишаването в ранг на държавните служители да се извършва периодично на не по-малко от 3 и на не повече от 5 години, и то въз основа на атестация, изготвена от органа по назначаването, при която се отчитат професионалната квалификация, времето, в което държавният служител е бил в служебно правоотношение по ЗДСл, както и други, определени в устройствените правилници на администрацията изисквания. Редът и условията за атестирането на държавните служители са определени в наредба на Министерския съвет.

Когато лице постъпва за първи път на държавна служба (по служебно правоотношение) задължително му се присъжда пети младши ранг (чл. 73, ал. 6 от ЗДСл).

За длъжности, за които в Единния класификатор на длъжностите в администрацията е предвиден минимален пети младши ранг, могат да бъдат назначавани и лица, които не притежават никакъв ранг.

На лица, заварени на длъжност, определена за заемане от държавен служител, органът по назначаването присъжда най-ниския ранг, предвиден за съответната длъжност в Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

що се отнася до конкретния въпрос, отговорът му се съдържа в п. 2, ал. 5 от Постановление N35 от 20 март 2000 г. за приемане на Единен класификатор на длъжностите в администрацията и в Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията. Там е записано, че с акта за назначаване на държавния служител му се присъжда определения в Единния класификатор на длъжностите в администрацията минимален ранг за заемане на длъжността. В следващото изречение е добавено, че органът по назначаването може да присъди на държавния служител и по-висок ранг в зависимост от неговата професионална квалификация, както и от трудовия му стаж на ръководна или експертна длъжност в организация на бюджетна издръжка, но при спазване периодите, предвидени в чл. 74, ал. 1 от ЗДСл (най-малко 3 и не повече от 5 години).

Следователно присъждането на по-висок ранг на държавния служител представлява една правна възможност, предоставена на органа по назначаването. Тази правна възможност/преценка е дадена единствено в правомощията на органа по назначаването и не подлежи на съдебен контрол. Ako органът по назначаването реши да присъди по-висок ранг, той задължително се съобразява с професионалната квалификация и трудовия стаж на ръководна или експертна длъжност в организация на бюджетна издръжка на държавния служител.
17507
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД