:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Фондове на националното богатство

Нова болна тема, обсъдена миналия петък от финансовите министри на седемте най-богати нации, пак ще пренареди правилата на световните финанси: на прицел са държавните финансови холдинги и фондове, управляващи националните резерви. Седемте големи наредиха на Международния валутен фонд да измисли правила (разбирай - ограничения) върху дейността на държавните финансисти. За фондовете на държавното богатството (sovereign wealth funds) финансовите среди говорят с уплах още от началото на хилядолетието, макар че тогава те бяха един



съвсем нов играч на пазара



Първенството държи добре познатата и у нас Кувейтска инвестиционна агенция (КИА), основана през 1953 г., за да управлява прогресиращото богатство на емирството, натрупвано от износа на петрол. През 1976 г. по модела на КИА се изгражда Инвестиционната агенция на Абу Даби (АДИА) - държавният финансов фонд на Обединените арабски емирства, който днес държи първенството сред държавните фондове. Смята се, че цената на управляваните от АДИА активи надхвърля 1.3 трилиона долара. В наши дни специални институции за управление на финансови резерви вече имат двадесетина държави, а общият обем на техните активи достигна наистина



колосални размери:



специалистите изчисляват общите натрупвания в ръцете на правителствените финансисти на 4 трилиона долара. Сума, която расте всеки ден най-малкото заради обезценката на долара. Близо половината от респектиращата сума е в ръцете на обединените емири от АДИА. Като добавим 300 млрд. долара в държавния фонд на Саудитска Арабия, 250 млрд. в КИА, по 50 млрд. във фондовете на Дубай и Катар, 40 млрд. на Либия и 13 млрд. в Петролния стабилизационен фонд на Иран, получаваме над 2 трилиона долара финансови активи, управлявани от близкоизточни държави. Но и останалата част на света бързо трупа финансови богатства. Чрез двата си държавни фонда - Държавната инвестиционна компания и холдинга "Темасек", правителството на Сингапур управлява към 430 млрд. долара активи. В държавния пенсионен фонд на Норвегия вече има активи за над 315 млрд. долара. През 2004 г. бе основан Стабилизационният фонд на Руската федерация, който държи вложения за над 140 млрд. Но най-голям уплах предизвиква най-младият държавен фонд, наречен Китайска инвестиционна компания (КИК). Той бе учреден на 28 септември 2007 г. и в него правителството на Народната република вложи 200 млрд. долара. Очаква се в КИК да се влее основаната през 2003 г. инвестиционна компания "Хайдзин", която държи други 100 млрд. Мълвата твърди, че за няма и месец съществуване младата КИК е показала неочаквана за държавна компания агресивност и мобилност. Но и без нея държавните фондове вече представляваха



сериозна заплаха за стария финансов свят



Опасенията са, че огромните суми финансови активи, концентрирани в ръцете на държавните финансисти, могат да се насочат към стратегически отрасли и да дадат възможност на чужди държави да блокират икономиката на индустриалните суперсили. Като пример се дава осуетеното наскоро придобиване от КИА на британска компания - оператор на няколко от основните пристанища на САЩ. Не е ясно от какво повече се страхуват финансовите министри и финансовите експерти на Големите 7: от това, че държавните инвестиционни фондове ще се ръководят от политически мотиви или че ще действат (както до момента ясно показват) като успешни търговски структури. Като оставим настрана сценариите за финансово завладяване на Запада от китайски, руски и арабски капитали, съвсем оправдани са чисто търговските страхове: държавните фондове се оказват един



опасен конкурент на инвестиционни банки,



доминиращи финансовите пазари на света. За разлика от частните финансисти колегите им на държавна служба не са притиснати от борсовата повеля да дават максимален резултат всяко тримесечие, а могат да си позволят както по-перспективни инвестиции, така и по-рискови начинания. Държавните фондове не са притиснати от регулации, които ги задължават да се съобразяват с рейтинги, да инвестират предимно в търгуеми ценни книжа, да фабрикуват цели планини от отчети и информация за публиката. За да ги обуздаят, вероятно тъкмо такива правила ще им наложат съвсем скоро развитите държави.



А ние къде сме



и не е ли време да се запитаме защо българската държава няма специализирана институция, която да управлява вече значителните фискални резерви? Нека за миг приемем спорната теза за "стерилизиране" на държавните резерви (те не бивало да се влагат в нашата икономика, защото трябвало да се ограничи предлагането на пари, та да се озаптят ръстът на вноса и дефицитът в платежния баланс). Какво пречи обаче държавата професионално да управлява своите ресурси, като ги влага в ефективни чуждестранни вложения? Пък ако ни е страх сами да управляваме парите от резерва, спокойно може да се възложи тази функция на няколко успешни частни банки, които дори ще са готови да гарантират главницата на управляваните средства. Но за това ще трябва да измислим ако не БИК (Българска инвестиционна компания), то поне един експертен съвет към финансовия министър, който да потърси начини фискалният резерв да носи приличен доход.
18
3139
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
22 Октомври 2007 04:43
Някой е метнал око на валутния резерв. Щом окрадаха вещевия държавен резерв /храни, горива, материали/, защо да не окрадат и паричния.
22 Октомври 2007 04:57
Хм, 4 трилиона, мъничета! Щатите управляват 7 трилиона дълг. От друга страна, някак зловещо звучи това "кик".
22 Октомври 2007 08:43
Резерва да се даде на Миленча да го врътне. Той знае как.
22 Октомври 2007 09:05
Пътят към ада е постлан с добри намерения.Особено когато българи са го правили.
22 Октомври 2007 09:10
Дежа вю! Преди 10-тина години имаше един подобен фонд за реконструкция и развитие, чиято дейност завърши типично по българо-цигански: фалит, несъбираеми вземания, обвинения за корупция и поръчкови убийства около разделянето на мизата. Съдилищата и до ден днешен са запушени със следствия и дела около неговото източване, за работата по които отново плаща данъкоплатецът. Затова бих казал БЛАГОДАРЯ, НЯМА НУЖДА! Ако искате да направите нещо смислено, първо положете усилия за приемане на еврото и обезмислянето на резерва, а после върнете парите обратно на данъкоплатеца.
22 Октомври 2007 09:29
Тоя автор пише добре. Верно, стегнато, разбираемо и ясно. И на български
22 Октомври 2007 10:17
Поверете го на принц Кирил, като златния резерв ... да ги обърне в хартиийки
22 Октомври 2007 10:31
Вярно си трябва такова управление на резерва.
Хърсев обаче забравя една малко Голяма подробност, и тя е че, хората които предвиждат натрупването на този резерв, не го правят просто така.
И че има стратегичски заложени цели (по-малко държавни, и преди всичко частни..............), които те ще искат да постигнат с тези пари.
Разбира се-и това е толкова логично........, ние обикновените граждани, ще усетим нищожен ефект от цялата тази гимнастика............
22 Октомври 2007 10:34
А може ли вече...по "същество"?
Пример 1:
- Докога в цял свят всичко трябва да се "разглежда" в "светлината" на $еквивалент - сиреч, "хегемония" на валутната единица на държавата с най-стабилна икономика(айде бе...)?!
Нещо не се връзва...
Не е ли по-добре(при така стеклите се обстоятелства в САЩ), да се направи "завръщане" към "стария" еквивалент - CHF, пардон, швейцарски франк!
Моля също така, без раздувки относно "конвертируемостта на нац.валути"(ако трябва да викна "магураджиите" от моето време, "одма ще ви светнат" )!
Да, и друго...евреите, арабите, руснаците, китайците, негрите и т.н. - те са си виновни "по рождение", не е нужно да се "закачвате" на тази линия...


Редактирано от - OLDMAD на 22/10/2007 г/ 10:35:47

22 Октомври 2007 11:01
Il n'y a pas de photo! - казват французите, когато ченетата им увисват от нещо изумително качествено. Анализът на Емил Хърсев е наистина на място. Уви не виждам сред управляващите, кой би могъл да подхване темата качествено. За това се иска размах на мисълта, която да е в състояние да вижда едновременно какво се случва в целия свят.
Ако някой познава такива хора в България или където и да е, моля не крийте имената им. Трябва да ги знаем и да ги уважаваме. Иначе Емил хърсев ще си остане един гениален, но неразбран писач.
22 Октомври 2007 11:09
Накой попита къде сме.Ами на първо място по фонд на политически партии на глава от населението...
22 Октомври 2007 11:25
Всичко написано този път от Хърсев е без забележки. Нарочно е избегната темата как се управляват средствата у нас за да не се дразни лъва. Този проблем е един голям държавен цирей-голям излишък в бедна држава , който се управлява непрозрачно. Ама иначе финансовия министър получава международни награди.
22 Октомври 2007 11:49
Проф.Орешарски не е "имбецилът" в това Правителство - просто "в неподходящото време, място и пр.", се е съгласил да бъде назначен за Държавен Счетоводител, а правомощията му, както знаете, са ограничени от "Законът за Държавния Бюджет"!
И дотук - щото иначе каквото и да направи извън "Законът...", автоматично става "Престъпник", сиреч - човек "Пре-стъпил Законът", и подлежащ на съответното наказание...
22 Октомври 2007 13:31
В държавния пенсионен фонд на Норвегия вече има активи за над 315 млрд. долара.

Това истина ли е?...
Как е постигнато това?...
Да им дадем нашите "излишъци" да ги управляват!...
22 Октомври 2007 15:52
Валутния резерв се управлява от БНБ - дефакто това е нашата инвестиционна компания. Разликата е, че за хората от БНБ важат именно такива правила, от липсата на които се оплава Хърсев - да инвестират само в първокласни (или сродни) финансови инструменти - повечето са чуждестранни, `щото нашенски такива няма (просто рейтинга на самата Българи не е първокласен).
Това, което не правим у нас е да инвестираме в рискови проекти - нима някой наистина е "хвърлил око" на резерва и иска да го прахоса? В Китай биха разстреляли корумпиран шеф на този фонд, а тук?
22 Октомври 2007 18:55
В правителството май не разбират занчението ан капиталоивя пазар, затова няма да направят такъв фонд. Иначе най-лесното оправдание при стачки щеше да бъде, че бюджетът няма излишък, парите с в държавния инвестиционен фонд, който пък може да бъде така направен, че от него да не могат да се теглят лесно пари. Сега излиишъкът се възприема като нещо общо и, дайте да дадем...
22 Октомври 2007 19:06
Има малка разлика между норвежците, арабеските с петрол и азиатчетата от една страна и нашенския резерв. Ония хора инвестират суха пара, а у нас ситуацията е по-иначе. Да я разясним с пример:
Имало едно време едно доцентче, да речем от УНСС, дето проиграло всичките семейни пари до шушка на борсата. Случва се. Минало време и доцентчето с жената и децата оттук оттам посъбрали парици. И заем от банката им дали да си купят апартаментче, ипотекирано разбира се. И защото цялата фамилия биле работливи и спестовни, пак понатрупали малко парици на книжка. И пак доцентчето навирило гребена и рекло: „Тука тия спестени парици трябва да се инвестират и пари да се направят, щото банката малко лихва дава. Аз знам как или ако на мене не дадете познавам едни хора от чужбина, те ще инвестират на мене като не вярвате.” И като рекло тъй жената и децата се просълзили и отишли да извикат докторите да поставят нашия човек под запрещение да не вземе да направи някоя голяма беля.
22 Октомври 2007 19:32
редник, постигнато е с наливане на парите от продажбата на петрол Май не моем се вредим там, Долни Дъбник не се оказа толку богато находище
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД