:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 378
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Из предизборните програми

на кандидатите за столицата:

София като град-слънце

Между обещанията на софийските кандидати почти няма разлика - всичките проблеми ще бъдат решени, но никой не казва как
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов, Владимир Кисьов и Мичо Райковски работеха добре заедно в общинския съвет. Нищо чудно, че между програмите на ГЕРБ, БСП и десните няма големи различия
В изборната есен кандидатите за кмет на София щедро сеят обещания, но дали ще жънат гласове, е Божа работа. Ако се зарови човек в програмите на тримата сочени за фаворити - Бойко Борисов, Бриго Аспарухов и Мартин Заимов, ще попадне в един по-добър свят. Там задръствания няма, улиците са широки, чисти и без пукната дупка, кучетата са събрани от улиците, парковете и градинките са пълни с щастливи деца, чиито майки и бащи градят кариера. Това им е възможно, защото детските градини са предостатъчно и при това работят до 8 ч. вечерта. В общинския съвет всички до един са експерти, които не си и помислят за злоупотреби, а само чакат някоя гражданска организация да поиска да ги контролира. Общинските фирми се управляват от мениджъри, подбрани с конкурс и непомирисвали партийна централа. Към общинския бюджет текат реки от левове, които само трябва да бъдат вложени в нови радиуси на метрото. Младите се женят на поразия, защото вече имат възможности за евтини жилища от общината. Ромите са интегрирани в толерантното общество. От Европа пък всеки ден се обаждат на кмета да му предлагат пари от фондовете, ако случайно е пропуснал някоя оперативна програма.

Свят прекрасен, но нереален. Или по-точно виртуален - само в главите и в програмите на кандидатите. Много умни хора са се трудили върху тях, спор няма. Бойко Борисов и Мартин Заимов могат да си мерят програмите и по дебелина, и по размах на обещанията. На БСП платформата й е по-скромничка като съдържание, но не и откъм добри намерения. И трите обаче имат един малък дефект - дават идеи, но не и решения. В програмите липсва ясно очертан приоритет с изключение може би на тази на БСП. В опит за самодоказване като представители на лява партия червените поставят акцента върху социалната политика. Като цяло обаче и тримата кандидати смятат да се борят с всичко, което е най-сигурният знак, че няма да се преборят с нищо.



Трафикът



Всички кандидати признават, че придвижването в София вече е почти невъзможно, а задръстванията стигат колосални размери. И всичките смятат да се борят с тях по един и същ начин - като разширяват булеварди, строят пробиви, въвеждат система за електронен контрол на движението. Както може да се очаква, програмата на Бойко Борисов е най-подробна в тази част - изброени са всички улици, които ще бъдат ремонтирани през следващия му мандат. Както знаем, дупките са стара слабост на генерала. В последните 2 г. той хвърли над 20 млн. лв. в чакъл по централните софийски улици. За да реши проблема със задръстванията обаче, смята да пренасочи транзитните потоци извън града чрез строежа на обходни трасета, да изведе движението от центъра, като изгради нови улици. Да, но дори за разширяването на Околовръстното шосе общината разчита на държавата за финансиране, а от няколко години не е реализиран нито един мащабен транспортен проект. Няма и изгледи парите в бюджета на София за инфраструктура да се увеличат съществено в идните години.

БСП смята да се разправи със задръстванията, като създаде вторични градски центрове. Никой не обяснява обаче как и с какво това ще облекчи натоварения в момента център. Червените също ще пренасочват транзитното движение от центъра, явно забравяйки, че ако имаше начин, самите шофьори вече да го бяха направили. И те, като Бойко Борисов и Мартин Заимов, залагат на развитието на метрото. Нещо, за което има планове и проекти от поне няколко години. Левите обещават и подземни, и надземни паркинги на входните магистрали и метростанциите. Тази идея не е чужда и на другите двама кандидати. Тя обаче никак не е нова и досега не можа да бъде реализирана, защото общинарите така и не се разбраха чия фирма да строи паркингите.

Мартин Заимов е най-радикален в транспортните си обещания. Той обещава да намали вредните емисии от автомобилите, като направо ограничи притока на коли в града. Не става съвсем ясно как може да стане това, но пък е ясно, че сегашният подход на управляващите стимулира ползването на лични автомобили. Идеята на Заимов е друга - да свали хората от колите им и да ги качи на обществения транспорт. В този процес основно значение има, разбира се, метрото. При десните паркът на градския транспорт ще бъде тотално подновен. Където е възможно, ще бъдат въведени платени ленти за бързо движение, а накрая и влизането в центъра ще стане платено. Затова пък паркирането по тротоарите ще бъде забранено, а "синята зона" и паяците ще бъдат дадени на частници на концесия.



Чистотата



Заимов е радикален и по отношение на чистотата. Той смята директно да прекрати балирането и да хвърли боклука в сметището в Суходол. Явно нито той, нито екипът му броят стотиците суходолци, които два пъти оставиха София по една седмица затрупана с боклук. Освен това десният кандидат смята да намали такса смет след отварянето на депото в Суходол и до година и половина ще построи още едно. Заводът за боклук пък ще бъде готов до 2 г. Заимов обещава да намали цената на сметосъбирането и да подобри работата на фирмите по чистота. Явно, наивно вярвайки, че наследниците на Вълка в бизнеса с боклука ще са по-сговорчиви от него. Десните смятат и да дадат възможност на блоковете като юридически лица да сключват договори с други фирми за почистване, различни от концесионерите. Възможност, от която сега се ползват само фирмите.

Бойко Борисов, които опита лично как се водят преговорите за чистотата и как се строи завод, не е толкова щедър в обещанията си. Той се наема само да следи да не се препълват кофите и да се чисти около тях, да се оптимизира обхватът на задълженията на фирмите по чистота и да се подобри контролът с въвеждането на GPS система. В програмата е заложено да се изгради система за преработка на отпадъците до 2011 г., като се изпълнява общинската дългосрочна стратегия.

Левите са доста по-оптимистично настроени. Те се наемат да съхранят междублоковите пространства, да окосят и почистят градинките, да измият улиците, да въведат нова система за контрол и оптимизиране на сметосъбирането и почистването и също обещават да намалят такса смет. Освен това публично ще отчитат изразходваните за чистота средства. В програмата на БСП също е предвидено изграждането на завод за боклука за 2 г., което е доста оптимистично от гледна точка на всички законови срокове.



Общинска икономика



Управлението на общинската собственост, естествено, е сред приоритетите на кандидатите, като се има предвид колко апетитни терени бяха продадени или заменени през последните години. БСП обещава да оптимизира общинската икономика, като насочи ресурс и преференциална данъчна политика за високи технологии. Освен това червените ще създават условия за възстановяване на крайградското селско стопанство. Те са за приватизация на неприсъщите за общината дейности, но пък смятат да запазят тези общински фирми, които имат социални функции.

Бойко Борисов се кълне, че при него ще има открито и прозрачно управление на общинските дружества. Трябва да бъде премахната порочната практика на кадруване в дружествата по партиен или друг признак освен професионализъм. Бордовете трябва да бъдат намалени до минимум и да бъдат ограничени до минимум всички платени позиции, свързани с управлението на общинската икономика. Приватизация на несвойствените дружества, забрана на заменките и недопускане на нови смесени дружества са сред останалите мерки на екипа на Борисов.

Мартин Заимов смята направо да преустанови практиката икономически и политически свързани лица с общинските съветници да участват в управлението на общинските фирми. Вместо това мениджърите ще се назначават с конкурси и на базата на бизнес програми. Както левите, така и десните обещават да направят преглед на имотите в общинските дружества и да извадят от тях тези, които не са свързани с пряката им дейност.



Социална политика



БСП единствена ясно откроява социалната политика като свой основен приоритет. Червените обещават да построят 1200 оборотни жилища за социално слаби, да възстановят пенсионерските клубове до края на 2008 г. Освен това смятат да включат общинската администрация в борбата със спекулата. Борисов също смята да гради социални жилища и приюти. ГЕРБ предвижда още на ромите да се строят жилища с пари от еврофондовете, а на останалите общината да помага при купуването на апартаменти със специализирана жилищнокредитна система.

Заимов пък предвижда промяна в реда и цените за наемане и продажба на общински жилища, както и публично-частно партньорство при строителството на нови. Той смята да удължи работното време на детските градини до 20 ч., както и да има субсидии за родителите, които дават децата си в частни детски градини.

Отсега е ясно каква част от изброените обещания ще бъде изпълнена - минимална. Но избирателите вече гледат делата, не думите.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Мартин Заимов смята да прекрати балирането и да хвърли боклука в сметището в Суходол.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
БСП и Бриго Аспарухов обещават да построят 1200 оборотни жилища за социално слаби и да възстановят пенсионерските клубове до края на 2008 г.
20
2835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
21 Октомври 2007 23:31
Просто гледах предаването на Ризова, може да е пошло, но са такива кандидатите, сякаш ни натрапват за кой да гласуваме
22 Октомври 2007 04:36
Проблемите в София ще се решат като се преместят всички български граждани от "провинцията" в "столицата". За успеха на това начинание трябва да се ликвидира всякаква икономическа дейност, все още останала някъде из българските земи (извън София).
22 Октомври 2007 05:07
Трите тикви на снимката добре работели. Тая година отделеч го подготвят холуиня.
22 Октомври 2007 10:16
Уф, тоя друга поза като седне няма ли, че само стиснал двете ръце пред лицето! Какво казва с тази поза - "Всичко в тоя живот с ей тея две ръце съм го постигнал. Буквално." Мутра!

Редактирано от - ptankov на 22/10/2007 г/ 10:18:03

22 Октомври 2007 12:39
няма човек в бг, който да не е се усетил, че след т ж всеки може да управлява
летвата, много е ниско летвата, на една педя, колкото бордюра и всички вече се мислят насериозно за стефки
сигурен съм, че всички ще бъдат с един см по-добри от bb,
но за да уври умът български задължително ще минем и през епохата на бицепса
колкото до вижданията на съперниците, те са си чисти дърдориници,
нищо умно в полите на витоша
22 Октомври 2007 13:03
Най-много ми хареса първата част на статията, където всичко е в сферата на мечтите.Жалко е обаче, че програмите на кандидатите няма да помогнат те(мечтите) да станат реалност.
И все пак, ако във времето всеки новоизбран успее да осъществи поне част от обещаваното ще е от полза."Капка по капка, вир става".
22 Октомври 2007 13:20
цитират ви в http://www.bgvesti.com:
Сине Станишев! За какво баща ти се би с капиталистите с пушка в ръка!
bgВести
понеделник, 22 октомври 2007


В «Сега» се спират на безбрежните и безотговорни обещания на кандидатите за кметския стол в София. Само да се зарови човек в програмите на тримата сочени за фаворити - Бойко Борисов, Бриго Аспарухов и Мартин Заимов, ще попадне в един по-добър свят. Там задръствания няма, улиците са широки, чисти и без пукната дупка, кучетата са събрани от улиците, парковете и градинките са пълни с щастливи деца, чиито майки и бащи градят кариера.
И това не е всичко.
22 Октомври 2007 13:53
Хамалин,
посочи ми един поне , през последните 20 г , който да е управлявал дори с 10% от възможностите на ТАТО ?
22 Октомври 2007 14:20
А къде са проблемите като сигурността, безредието и беззаконието, корупцията, мутризацията. То от там идва всичко, а за подобни проблеми не се споменава дори. Нито един от дъвканите проблеми няма да се реши ако не се премахнат причините, а това едва ли ще стане скоро.
Хората са поставени в много тежки условия при изключително нелоялна конкуренция. Не се спазват елементарни права и задължения.
22 Октомври 2007 14:45
Два булеварда залети (единият от тези булеварди беше ремонтиран ореди има-няма два месеца), два трамвая задръстват столичен булевард (единият трамвай е излязъл от релси)...И това само за един ден.

Гласувайте за Борисов - така имате шанс да станете свидетели и успешно да участвате в реализирането на проекта "Най-хаотичната столица в Европа".

22 Октомври 2007 15:15
А Слави Бинев има ли програма?
22 Октомври 2007 15:56
Упорито се мълви, че лицето Бубойко не било точно Борисов, ами Бехар (непроверена информация ) Разпространява се главно от атакисти. Ако излезе вярно, много неща в кариерата му се подреждат. Отпреди и отскоро.
22 Октомври 2007 16:04
тапа,
още в началото на 70-те се знаеше, че софия плаче за метро, но нито един кмет на т ж не направи тогава дупка,
цялата власт беше в него, но не сръга кмет да гори отпадъци,
а хвърли пари за литяща чиния на планински връх,
вместо да опъне и кръстоса аутобани, построи пушилките на кремиковци
и още
22 Октомври 2007 16:16
http://www.segabg.com/online/article.asp?i ssueid=1757§ionid=29&id=00003

За малко да гласувам за този човек
22 Октомври 2007 16:45
Писал съм го и ще го напиша пак. Всеки предлаган избор е паркур с куци коне. За това хората ходят за гъби. Ама ще тръгнат да дялат скоро дряновици.
22 Октомври 2007 17:59
Доторе, надяваш ли се?!, "щом така сме разделени, навярно няма да е скоро или никога то"...почти като по песента... Нейсе
22 Октомври 2007 18:48
Така е и във Форума - Душко, като град-слънце. А и всички онези душковци дошли от времето на Томазо Кампанела и Томас Мор!
22 Октомври 2007 18:58
Убеден съм. Ножа е на кокала.
22 Октомври 2007 19:05
Задръстването в София може да се ограничи, като се постави ТОЛ контрол, влизане=2лв, при излизане=2лв, така със сигурност ще има ефект.
22 Октомври 2007 20:36
Нито един от тези тримата не глупав и е ясно че няма да се справи с никакви проблеми.Просто са сложили стръвта на въдицата и очакват шараните дето им вярват.Прост народ слаба държава тичайте да им гласувате и им вярвайте ваша си работа
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД