:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 387
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ГЛЕДНА ТОЧКА

Когато чувствата прелеят, настъпва пълна глухота

Три стъпки за излизане от кризата с учителската стачка
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Чува ли се вече нещо в стачката...
Вече близо месец подобно на стотици хиляди, може би дори милиони родители, следя ескалацията на конфликта учители - правителство. Забележете, казвам учители - правителство, а не синдикати - правителство, защото синдикатите са трета страна в този конфликт, отстояват определени интереси, които само частично се припокриват с тези на учителите.

Какво стана ясно досега?

1. Учителите се чувстват силно подценени и искат по-високи заплати.

2. Правителството е съгласно, че учителите са важни и получават недостатъчно заплащане.

3. Правителството настоява за повишаване на качеството на образование.

4. Учителите са съгласни, че качеството на образование е ниско.



Въпросът е: Защо при толкова фундаментални допирни точки съгласието изглежда непостижимо? За мен отговорът звучи като заглавие на филм - "Изгубени в превода". Какво имам предвид? Когато учителите казват "искаме 100% увеличение на заплатите в рамките на 12 месеца", всъщност се опитват да кажат - "много сме огорчени, пренебрегвахте ни години наред, писна ни и сега искаме да ви стане кофти, да видите и вие какво значи да си унижен и безсилен, затова ви навираме в лицето тази абсурдна сума, която сами знаем, че няма да постигнем".

Синдикатите са наясно, че исканията са пресилени, дори признаха, че не могат да преговарят за 100%, но понесени върху гнева на учителите се държат хлапашки арогантно към всеки, който си позволи да задава неудобни въпроси.

На свой ред правителството си мисли - "ако дадем на учителите, неминуемо ще има още стачки". Никой не е в състояние да обясни на едни хора, че други хора, били те и учители, са по-ценни от тях. Съвсем очевидно е, че синдикатите не водят, а следват протестите и дори да искат, не могат да удържат претенциите за още заплати.

Очертава се патова ситуация. Какъв е изходът? Както обикновено, делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Никой не може да помогне на учителите, ако не си помогнат сами. Какво бих направила аз, ако бях учител? Какво вярвам, че истинските учители, тези, които са избрали не просто професия, а кауза, са способни да направят?



Стъпка първа: Насаме със себе си



Безспорно човек се зарежда от енергията на тълпата и се чувства много по-силен. Въпросът е: Чува ли той собствените си мисли сред хилядите чужди гласове?

Сигурна съм, че ако всеки учител намери сили да бъде честен със себе си, ще признае, че уважението на децата и родителите не зависи от фиша му за заплата, а себеуважението му няма да се върне само защото ще получи повече пари. И тогава идват истинските въпроси. Харесвам ли моето училище такова, каквото е днес? Харесвам ли начина, по който общувам с колегите си? Вярвам ли, че разбирам какво е нужно на моите ученици, за да успеят в живота? Общувам ли искрено и истински с тях в часа на класа? Наистина ли съм толкова добър учител, колкото ми се иска да бъда?



Стъпка втора: Честни разговори вместо митинги



Време е вратата на учителската стая да се затвори и учителите да признаят помежду си истината, която е очевидна за всеки непредубеден наблюдател. В колко училища учителите наистина работят в екип? Колко често се събират методичните обединения, за да коментират нови методи на работа? Колко пъти се събират учителите, които преподават на един и същи клас, за да обсъдят впечатленията си? Защо толкова се страхуват от идеята тяхната работа да бъде оценявана от колега от друг предмет, не дай си боже от родител?

Някога един мъдрец е казал: "Учителят, пристъпващ в сумрака на храма сред своите ученици, дарява не от своята мъдрост, а по-скоро от вярата и любовта си. И ако е наистина мъдър, той не ви заповядва да влезете в дома на мъдростта, а ви отвежда до прага на собствения ви ум." Вечни или отживели са тези мисли?



Стъпка трета: Родителско-учителски срещи

Ако учителите искрено вярват, че се борят не просто за личния си интерес, а за едно по-добро бъдеще за децата на България, те са длъжни да поканят родителите от своето училище на разговори и да им отговорят на следните въпроси:

1. Как ще посрещнат децата в училище след стачката?

2. Как ще гарантират качествено усвояване на учебния материал, включително адекватна подготовка на зрелостниците за матурите?

3. Какво ще променят в сегашната организация на училището?

4. За какво училище мечтаят и какво искат да постигнат като развитие в следващите 5 години?

5. Каква е подкрепата, която очакват от родителите в този процес?

6. Какво точно искат от правителство като работна заплата и какво означава тази цифра, т.е. колко би била минималната и колко максималната учителска заплата?



Това бих направила аз или поне това е нещото, което очаквам от учителите на моите деца. Иска ми се да вярвам, че преди да бъдем учители и родители, ние преди всичко сме хора. Ако приемем, че именно човешката ни същност е тази, която ни събира. Защото именно като човешки същества ние би трябвало да сме способни дори в най-тежките мигове да мислим на какво учим децата, които утре, когато сме в заника на живота си, ще управляват нашия свят.

В заключение ще завърша с още един от многобройните въпроси, чийто отговор заедно ще търсим в следващите дни: Урок по достойнство или урок по егоцентризъм ще бъде тази стачка?

----

Eва Борисова е председател на Асоциация "Родители"
173
5027
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
173
 Видими 
21 Октомври 2007 23:20
като родител данъкоплатец ще кажа че това правителство европейско на думи е с номенклатурни минали практики, лъга, маза, кепази учителите, протака, и куп номера въртя вместо да уважи труда им и честно да преговаря, аре стига емоционални лъжи, народа вече е европейски
21 Октомври 2007 23:35
Много се изложиха даскалята, мнооого!
то бива наглост, простотия и алчност, ама това тяхното мина всички граници!
Играха цял месец по свирката на Бойко Борисов и на Иван Костов, изкараха си екскурзийка до София, дивяха и бесняха по площадите - като на гей-парад или хипарско сборище! Направил съм над 50 снимки от протестите, като си ги гледам сега на компютъра, все едно зоопарк съм снимал - муцуни, плезенета, крясъци... идиотизъм!
Да се чудиш това ли са просветителите на България?
Срам за даскалята, нищо не заслужават!
21 Октомври 2007 23:39
А бе горния, ти на работа не ходиш ли, та по цял ден снимки правиш?
21 Октомври 2007 23:43
ти в кое село снима ве градски, шоуто швейцарско, кви ги плещиш ченге, не чете ли отгоре, писах, че ще се явиш, ше кепазиш като истински европеец

Редактирано от - Пейчо Пеев на 21/10/2007 г/ 23:49:40

21 Октомври 2007 23:58
Каквото и да кажат вече... олекнаха даскалята. Иди ми дойди ми ... Тези дни разговарях с няколко учители и ги питам докъде смятат да стигнат, а те едни притеснени, сконфузени искат вече да се връщат на работа, не им било удобно пред родителите, ... но организацията била да издържат до изборите?... Защо... за какво..., незнаят, не им казвали... По зле от ученици са... Ще се окаже наистина политически натиска над стачката, но кой ги работи...
22 Октомври 2007 00:04
олекнаха от глад, пари нема, риформа не правят, виж резидентството, нараства им състава след рефолмите, и кво правят, нещо граждански контрол на бюджетите им, щото не може власт на бсп без тайни служби, така си е било, а министерствата след реформата с по 99 зама министери, на секой от триччленката братчедите, може букви да не знае, но е наш и да ги ожалиш, назначени на по 200 лева....дневно
22 Октомври 2007 00:26
учителите живяха 100 години самота,
днес те искат да получават с една стотинка повече от милиционера, завещан ни от т ж, нищо повече!
по-голяма голяма гавра досега на българите не се бе случвала:да насъскваш глупци с компютри да плюят най-милото след родителите и после тези идиоти да се превръщат в осополени питанки защо сме най-бедни в европа
статията отвсякъде е долнопробна, гадна, миризлива, писано без грам мозък
познавам поне 100, изучени от български учители, които се осъществиха навън като високи специалисти...
на учителите с любов
22 Октомври 2007 00:45
Това каза тя:
Сигурна съм, че ако всеки учител намери сили да бъде честен със себе си, ще признае, че уважението на децата и родителите не зависи от фиша му за заплата, а себеуважението му няма да се върне само защото ще получи повече пари.

А когато не тези учители децата казват:
- Защо не можеш да ми купиш обувки, мамо?

Учителите какво да отговорят на децата си?

250 лева са по малко от 10 лева на ден!!!!

Предимно жени са учители. Щом те са започнали да стачкуват, значи нещо не е в ред в тази държава. Защо Правителството им показва мускули? Та те не са си оставили децата на държавна и социално издръжка. Ева Борисова е майка нека го разбере и да не пище поръчкови статии
22 Октомври 2007 00:57
Тая госпожа Борисова що не каже по колко проекта, плащани от МОН, работи? И как така в последните 3 дни успя да обиколи всички телевизии плюс 3-4 агенци?
22 Октомври 2007 00:58


Само 3% от българите могат да издържат сами децата си
Социалното министерство ще преборва безотговорното родителство с училище по семейни умения и ценности
ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА

Снимка: Венцеслав Юскеселиев
Според проучване на "Алфа рисърч" обществото има интерес към политиката на държавата за подпомагане на родителите при отглеждането на децата им.
"Отговорното родителство" е инициатива на Министерство на труда и социалната политика, която ще търси гаранции за качественото отглеждане на деца в семейството им. Под мотото "Децата не са източник на доходи", ведомството за пореден път предприема ограничени на брой, но конкретни стъпки в овладяването на многогодишен порочен процес - злоупотреба с деца от страна на семейството и недостатъчно родителство.
И двете понятия са много разтегливи, защото "достатъчната" грижа е въпрос най-вече на лично виждане на всеки родител, а злоупотребата в семейната среда е пряк резултат от ценностната система на родителя и неговото образование. Проблемните родители са дефинирани в няколко различни закона, а мерките спрямо тях досега не включваха образователна работа. В закони, свързани с децата, се предвиждаше работа със семейството само в случаите, когато подрастващите са извършили простъпки и нарушения. Превенцията на некачественото родителство бе непостижима в райони с неграмотно население и малцинствени групи............... http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=13 6971&cid=1&eid=1196

НЕГРАМОНО НАСЕЛЕНИЕ, г-жа Борисова!!!!
22 Октомври 2007 01:03
На авторката на статията ще препоръчам да се опита да издържа семейството си с 250лв. заплата. Учителите в България са оскотели от глад и мизерия, а авторката на статията се държи като ущипана ученичка.
22 Октомври 2007 01:23
Акцията на правителството за омаскаряване на учителите продължава и с тази псевдоморална дописка ...

22 Октомври 2007 01:44
Стъпка 1. Автора да поживее малко с 300лв. заплата
Стъпка 2. Автора, след 1г., ако е още жив, да напише научно-фантастичната книга:"Как живях на фотосинтеза! И има ли живот след смъртта"
Стъпка 3.Минстрите в седянка, да си седнат на Д. или някой да им седна на Д.
Стъпка 4.Станишев.........
22 Октомври 2007 02:23
Всеки, който е живял в Щатите, в Канада или Австралия знае, че гимназиалното образование там е по- слабо от нашето, даже и при сегашните условия на силно занижено качество. Нашите училища обаче не подготвят отдавна кадри за България, защото всеки , който получи съответното образование и подготовка по английски или испански е вече с приготвени куфари за чужбина. А там нашите висшисти са добре дошли, защото с малко преквалификация попълват редиците на високите кадри. И много важно, всяка страна която приема емигранти печели МИЛИАРДИ. За това има достатъчно цифри за който се интересува. Губещи са тези, които позволяват изтичането на кадри. А след години цялото наследство на емигриралите заминава заминава като пресни пари за страните приемници. Никой у хас не си прави труда да направи сметка на тези загуби. И у нас по въпроса не само няма решение, "кранът" за изтичане на кадри се нагнетява непрекъснато. И виновни няма. Политиците продължават с техните безкрайни задявки и се въртят в един отвратително затворен кръг от който извличат полза само големите играчи.

22 Октомври 2007 02:49
*****. След съботното мижаво интервю с червена депутатка, от което запомнихме само фундаменталната глупост, че “в крайна сметка учителите съществуват заради учениците”, днес отново ни се сервира обичайната в последно време цяла камара глупости. Ето кои са те:

Глупост първа

Какво вярвам, че истинските учители, тези, които са избрали не просто професия, а кауза, са способни да направят?



Освен че е много изтъркан манипулативен похват, това изказване показва и дълбоки пропуски в образоваността , която не само училището трябва да осигурява, но и сам човек трябва да се потруди за нея, особено ако иска да се включва активно в публични обсъждания. Та добре би било Ева Борисова, преди да се изказва по сложни социални въпроси, да беше прочела (в случая) поне знаменитата книга на Емил Дюркем “За разделението на обществения труд”.
Тогава щеше да разбере, че съществуването на отделните професии е обусловено не от каузи и мисии, а от обществени потребности. Всяка професия е отговор на тези потребности и не може да й се вменява нищо повече от това. Не може програмистът Х. да е добър професионалист и да получава за това висока заплата (без никой да иска от него нищо повече), а на учителя да се казва, че не е достатъчно да бъде добър професионалист и да получава добра заплата, за да бъде истински учител, а трябва да има някаква кауза или мисия, заради която да е готов и да работи за по-ниска заплата, да се жертва, да бъде социален мъченик. Това е форма на дискриминация, на също толкова наказуемо противопоставяне като расовото или етническото – едни професии са по-висши (с кауза, затова и с ниска заплата), а други по-низши (без кауза, само с висока заплата). Никой няма право да дели и настройва хората едни срещу други по този начин, това е подриване на обществената солидарност. (По същия начин се процедира и с лекарите – и те с кауза, и те придумвани да приемат ролята на социални баламурници.)
Програмистът и учителят се различават от икономическа гледна точка само по едно нещо – и двамата живеят в пазарна среда, но докато програмистът получава заплащането си на пазарен принцип, заплащането на учителя е непазарно, то е държавно регулирано. И тук стигаме до корена на проблема, който предизвиква сега и за в бъдеще ще поражда стачките на учители, лекари, медицински сестри и т.н. А той е, че държавата отказва заплащането на тези хора да е на пазарен принцип, за да може на техен гръб да прави социална политика. Тези 10 000 маломерни и слети паралелки, които от години не се закриват и водят до влошаването на прословутия показател “брой учители на брой ученици”, са израз именно на социалната политика на държавата и общините. Те имат право да провежда такава политика, но не и на гърба на учителите. Същото те правят и на за сметка на лекарите.
Защото ако образованието и здравеопазването минат изцяло на пазарен принцип, станат изцяло частни (както настояват либералните фондации), то много хора ще имат ограничен или никакъв достъп до тях. А това ще породи огромно социално напрежение. За да не го допусне, държавата се стреми да осигури достъп до образователни и здравни услуги на колкото се може повече хора. За сметка обаче на ощетяването на работещите в тези сфери, които се държат на ниски заплати, за да може да бъде осигурен този достъп.
Затова учителите и лекарите, които също като програмистите и финансистите живеят в пазарна среда, имат два основни начина за компенсиране и оцеляване: притискане на работодателя си (държавата) чрез стачки, или въвеждане на нерегламентирани пазарни отношения (доплащания за частни уроци или за операции). За да не се получава това, държавата трябва да бъде много по-гъвкава и находчива в намирането на способи за максимално ефикасно управление на образованието и здравеопазването, за да може при оскъдните ресурси да се справи и с двете задачи: широк достъп за потребителите и достойно (което ще рече заслужено, според положения труд и неговата сложност) заплащане.
Нашите държавници обаче са пълни аматьори, твърде неквалифицирани, за да извършват такива сложни социални регулации. Именно затова не се извършват реформи – първо, не знаят как; второ, не желаят поради натиск от бизнеса (да се държат ниски заплатите като предимство за инвеститорите) или от идеологически съображения (да не бъде допускана широка средна класа, да бъде държана в зависимо положение интелигенцията и пр.). И като връх на нахалството се обвиняват учителите, че те не били провели реформите и дори се противели.

Редактирано от - bot на 22/10/2007 г/ 12:48:28

22 Октомври 2007 03:18
От в АТАКА
ДПС иска да раздели нацията по етническа принадлежност ( То вече го е направила в голяма степен със мълчаливото съгласие на Президент и правителство)
Драга редакция,
Пиша ви, за да споделя огромното си възмущение от продажната ни държава.
Към настоящия момент на всички безработни, регистрирани в Бюрата по труда, в частност и на мен, се предлага да подпишат "Заявление-декларация ", в средата на което с главни букви пише: "САМООПРЕДЕЛЯМ СЕ КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СЛЕДНАТА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА". На следващите два реда са изредени българска, ромска, турска, влашка, украинска, арменска, руска и още няколко групи, които не запомних.

22 Октомври 2007 03:20
Глупост втора

Сигурна съм, че ако всеки учител намери сили да бъде честен със себе си, ще признае, че уважението на децата и родителите не зависи от фиша му за заплата, а себеуважението му няма да се върне само защото ще получи повече пари.



Пак изтъркана и досадна манипулативна конструкция. Първо, ние живеем (не по наше желание) в епоха на глобализация. А това не означава превръщане на света в глобално село, според популярната наивна представа, а снемане на всички традиционни прегради пред глобалния капитал, тъй че всичко да се превърне в бизнес и отвсякъде да може да се извличат печалби. (Образованието и здравеопазването са такива традиционни сфери на публичен интерес, в които бизнесът е имал ограничен достъп, но днес вече не е така и все повече няма да е.) Превръщането на всичко в бизнес прави живота все по-паричен – всичко става с пари и се мери само с пари. (Спомнете си примерно каква роля имаха парите във вашите детски игри и каква имат сега в забавленията на децата ви.) Така и престижът на професиите се мери ако не изцяло, то в огромна степен, чрез парите, които могат да се спечелят чрез тях (то винаги е било в една или друга степен така). При 300 лева заплата уважението към учителя ще е едно, а при 1000 лева – съвсем друго. Да се твърди обратното е чисто лицемерие. Самият учител ще уважава себе си повече, защото е постигнал по-голяма свобода и независимост (две висши ценности в човешкия живот). Парите, освен средство за размяна, са и превърната форма на свобода. Повече пари – по-малко ограничения, по-малко съобразяване с хора и обстоятелства, подобрени възможности за личностно развитие и наслаждаване на живота. Нима това не води до повишено (само)уважение?
22 Октомври 2007 03:24
Аз разговарях с около 320 000 учители и всички те ми казаха, че предпочитат да са в топлите стаи с дечицата, наместо да студуват за кефа на Костов, Сидеров и Б. Борисов. Повечето се срамуваха, че искат пари, тези долни гадни хартийки, които ги унижават във всеки един магазин. Даскалиците, ок. 7000 000 на брой, със сълзи на очи си признаваха, че обичат Партията и Правителството много повече от собствените си деца, които не могат да си позволят да имат, но за сметка на това всички са в Странство, за да могат да издържат самите тях. В крайна сметка как може да има толкова нахални хора, които искат да направят няколко десетки милиардери в едни обикновени милионери
22 Октомври 2007 03:36
Учителите са доведени до нивото на физическото оцеляване( КАКТО И МНОГО ДРУГИ). Това се знае, това се търпи, това се отстоява от правителството за да се съсипе окончателно и родното образование, което все още е по- добро от много други.
-Нямало пари, хленчи Станишев и останалите????
- как ще има пари когато с плоския данък сегашното правителство узакони гарантирани печалби на чуждите инвеститори, печалби, които напускат страната.
-Как ще има пари когато под диктата на Щатите правителството направи армията ни професионална, където всеки войник струва на държавния бюджет далеч повече от преди и тази армия стана доставчик на бойци в конфликти, които нямат нищо общо с националните интереси.
-Как ще има пари, след като се унищожиха стотици предприятия, а хиляди машини се продадоха за старо желязо.
-как ще има пари, когато нашите кадри остават без работа и са непрекъснато примамвани с покани за работа в чужбина.
Как ще има пари, когато голяма част от държавните поръчки се " печелят" от турски фирми
-Как ще има пари, когато заплащането в производствения сектор у нас е мизерно и това , което прибира държавата е такова
И накрая, правителствата на колко страни в света с такава бедност като нашата поддържат такава администрация, купуват такива луксозни коли като нашето.
ТОВА Е ИСТИНАТА Господа, долу продажниците.

22 Октомври 2007 03:44
Статията е добра, подкрепям предложенията и, но е твърде мека. Не вярвам в способността на повечето учители за рефлексията, която иска от тях авторката.

Време е наистина гражданското общество (родителите) да се самоорганизира и да даде отпор на профсъюзния терор. Ако безчинството ставаше в Америка, родителите на малки деца, принудени да си взимат отпуски, щяха да се самоорганизират още първата седмица с pools от по 5-10 семейства за общо гледане.

Чува се вече за съдене на синдикатите от родителите "в Страсбург и Хага" за "нарушаване правата на децата", което е нелепост, понеже там се водят дела срещу държави, а не срещу синдикати, а в Хага и ищците са само държави. Но трябва да има наистина граждански искове срещу синдикатите за пропуснато трудово възнаграждение, евентуална загуба да работа и непредвидени домашни разходи във връзка със стачката. Исковете да са групови и да са за стотици хиляди и милиони левове. Така синдикатите да разберат, че сиренето е с пари и в правовата държава всяка шалост се плаща.

Гражданския (родителски) контрол в училището е много хубава идея на авторката, но не знам колко родители ще имат време, желание и могат да се занимават се него. Но при всички случаи надявам се ще се появят комитети от образовани майки, които да влязат активно в учителските и класните стаи. Да се дава родителска атестация за учителите след завършване на основание приемането на децата в университета или намирането им на работа. Родителските комитети да предлагат калпавите учители, по чиито предмети децата системно пропадат на изпитите, на директорите за отстраняване.

Освен за родителски протести се чува и за ученически - за махане на матурите и за немахане на ваканциите. Това са детинщини, но с учениците наистина трябваше да се работи (от учителите) преди и по време на стачката. Според мене или зимната и пролетната ваканция трябва да се отменят, или да се учи в събота до края на годината.

Родителските комитети заедно с местната университетска и друга (може и църковна) интелигенция и с бизнеса да помислят и за паралелни форми на работа с децата извън държавните училища, от които може да се появят някога и повече частни училища, или поне неделни и вечерни курсове или клубове в извънучилищно време. Целта им да е да ликвидират частните уроци на децата с по-добро качество и по-ниски цени или да им се помогне да си намерят работа след завършване. Родителските комитети да работят с местния бизнес за осигуряване на всяко дете поне в средното у-ще на компютър и връзка и за създаване на качествени сайтове за подготовка за кандидатстване и за професионална ориентация.

Отмина времето на всемогъществото (и терора) на профсъюзите в световен мащаб. Причините са обективни - новите технологии, ликвидирането на старите монополи и олигополи (вкл. на труда), засилването на конкуренцията, по-голямата производителност и съотв. по-доброто заплащане в непрофсъюзните отрасли. Така че колегите учители са сбъркали века. Сега е времето на потребителите (родителите) и инвеститорите (държавата и общините), а не на профсъюзите.

22 Октомври 2007 04:08
И д-р Тормозчиян правилно е забелязал, че живеем във времето на глобализма, в което и "бизнесът се интересува по-активно и от образованието" (или по-точно образованието става по-businesslike, т.е. по гъвкаво и съответстващо на практическите нужди), и в което профсъюзният терор е анахронизъм.

В момента западни фирми се тормозят ужасно да намерят квалифицирани работници у нас. Например дъщерна фирма на Боинг се блъскаше да намери хора във Варна и да отвори фабрика и не намери, и май ще се откаже. А училището (и университета) нямат хабер. По-големите западни фирми могат да помислят и за отваряне на професионални учебни центрове за след гимназията и ун-та, но целта трябва да е е самото училище да търси активно помощта на бизнеса за обучението и професионалното ориентиране на децата докато са в училище.
22 Октомври 2007 04:41
Жената, написала тези размишления, звучи слабо по една проста причина, не иска да заеме позиция и да обиди когото и да е било. Ако писането й е първица да й помогна - разлика/дискусия/впечатление се прави когато честно и конкретно кажеш позицията си.

Доколкото разбирам позицията на тази родителка е следната:

1. да, получавате малко пари, но искате повече без да повишите, или поне да гарантитрате повишаване, на качеството на обучението. Нещо повече - страхувате се от атестиране, защото знаете, че мнозина от вас ще пропаднат на него.

2. Исканията ви за 100% увеличения са смешни в нашите очи и в очите на децата ни.

3. Имам съмнение, че утре, като възобновите занятията, някое дете ще ви уважава заради цирка, който разиграхте пред очите им вече цял месец.

Ако уважаемата родителка беше казала това, щях да я разбера. Увъртанията в подобни моменти са контрапродуктивни.
*
Отнсно "размишленията" да другаря Тормозчиян. Доколкото разбирам, според споменатия другар между парите в джоба на т.нар. учител в България и човешкото самочувствие има пряка и единствена връзка. Ако увеличим заплатата на даскла със 100%, имаме 100% увеличение на самочувствието му. Какво е гнилото в този вид размишлелния:

1. Другаря Тормозчиян явно смята, че там, някъде, в трезорите на държавата лежат кюлчета злато за раздаване и те не се раздават само поради лошия и стиснат характер на Орешарски. Въпросният другар и досега смята дтржавата за голяма домашна баница, която може да бъде рязана по всяко време и на когото му хрумне. В горните размишления не видях и сянка на мисъл, че ако се раздават повече пари, извън бюджета, те трябва да дойдат от някъде. Например, като съкратят ненужен и некваллифициран персонал по училищата.

2. С елементаризиране на връзката пари-знание-можене-самочувствие другаря Тормозчиян противоречи на собствения ми житейски опит. В нито един период от живота ми личното ми самочувствие не е страдало от липсата на пари. Страдат онези, които имат сгъстен въздух наместо мозък в главите си. Страдат също онези, които смятат, че обществото/държавата/родителите/близките са им с нещо длъжни и не търсят изход от материалната си ситуация. Не си спомням да имало някога стачка на българските дипломати, макар тях да ги "унизяваха" със заплащане под $1000 долара в Ню Йорк, Женева, .Ломдон, Париж. С такива средства те издържаха смейства, деца, обличаха се и представяха държавата България на най-високи нива. Единствената държава, която плащаше по-малко на дипломатите си, беше...Китай.

Има неща, които са просто недопустими като поведение.
За мен е недопустимо да искаш 100% увеличение, без да желаеш прозрачна атестация на възможностите ти и качеставата ти на учител.

За мен е недопустимо спокойно да оставиш на улицата за месец децата на България.

Недопустимо е да се съгласяваш с нечие предложение и после да се отказваш от него.

Недопустимо е да правиш непремерени, неестеични и непедагогични изказвания пред лицето на утрешните си ученици по телевизията.

Недопустимо е гнусливо и нагло да казваш на родителите, които работят и са в пълен шок на кого да оставят децата си заради безумна едномесечна стачка, за да отидат на работа, "не сме бавачки на децата ви" ...
Интересно какво си, ако не си и бавачка на 6 годишни хлапета? Принцеса на грахово зърно? Всеки учител на първокласник е и бавачка на малките. Те, колкото и странно да звучи за т.нар. учители, имат своите потребности. На 6 години им се пие вода, гладни са, пишка им се, не им е интересно, мъчно им за мама и татко, некомфортно им с непознати и преживяват депресии. Ерго учителят за тях е всичко от 8 сутринта до 1 следобед - баба, мама, бавачка, преподавател.

Като цяло, недопустимо до неприличие и нерефлективно е да плюеш върху проблемите, които си създал на милиони родители в България, и да очакваш в същото време те да съчувтват на "благородната" ти кауза за повече пари.
22 Октомври 2007 05:02
Тук има един дето се пише "добър" - по добре, не се излагай ти самия, учителите не ги мисли. Това казано, не пречи статията да е боклук.
22 Октомври 2007 07:15
Преливат чувства от тези, които "сами са си постигнали всичко в живота". Черна неблагодарност е основното им качество. Според тях другите са задължени от собствената им съвест да им служат. В частност - учителите, поради съзнателността си, са длъжни да обучават децата на Нели, Ева Борисова и чичо Фичо просто ей така за да получат потупване по рамото от Ева Борисова преди тя усмухнато да се качи на своя джип последен модел.
Аз знам защо тези хора мразят учителите. Защото самите те са искали винаги да бъдат учители, но техният собствен морал не е устоял и са се продали. Продали са мечтата си. Яд ги е, че не са учители. Но друго освен надменност спрямо тях не могат да покажат.
И аз съм продал мечтата си да бъда учител, но не мразя учителите. Напротив, радвам се на всеки техен успех и им желая успех.
22 Октомври 2007 07:36
Знам едно частно училище в гр. София, България, където директорката казва на родителите - "Тук учителят е Господ! Не може и да се помисли да се покаже неуважение към тях..." И е много приятно да се види как министри и милионери, плюс техните деца, най-уважително поздравяват всеки един от тези господа и госпожи, които с достойнство и гордост се срещат с хората. Дори най-чинно е по-точна дума. Пред учителите се стои чинно.
Другото е придаване на мурафети от диванета. Диване (дивак) е всеки, който не разбира цивилизационния смисъл на училището и учителите.
22 Октомври 2007 08:05
Някои манхатънски даскалици изглежда получават добро заплащане , щом така настървено плюят срещу колегите си ! Да не бе да получават допълнително заплащане за това?
22 Октомври 2007 08:13
И пак да запитам:
Кой я избра тая за председател ?
Кой стои зад гърба и ?
Кого представлява ?
Колко получава ?
От къде ги получава ?
Някой правил ли е ревизия на тая красавица?
Какво и е истинското занимание на госпожата ?
22 Октомври 2007 08:18
Доживях времето и обстоятелставата да се съглася с Фичо и Нели....
22 Октомври 2007 08:22
Нели
Напълно сам съгласна с теб. Учителите заслужават
по-големи заплати, но в границите на разумното.
Тяхното вече заприлича на рекет спрямо всички.
И да не забравяме, че не са само те единствените с
малки заплати. Поетапното увеличение на заплатите на
всички е единственото възможно и разумно решение.
Не може всички да скочат на стачки за 100 % увеличение.
Това ще съсипе икономиката на държавата. И съвсем не
мисля, че представителите на една професия са по-
заслужили от друга.
Между другото аз живея с 109 лв пенсия на месец, това
по колко прави на ден ???
22 Октомври 2007 08:29
Според авторката учителите са виновни, а защо да не са виновни МОН и правителството? 1 месец правителството шикалкави и протака. Седенки ли не бяха, експертни разговори ли. Министрите отказваха въобще да се договарят. Сега пък Станишев заплашва, че ще намали предложението от 650 лв!??? Хората се бяха почти съгласили, но с тази глупава заплаха нещата пак отиват към продължение на стачката. Учителите в момента стачкуват не само за пари, но и за признание и уважение!
22 Октомври 2007 08:33
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "...В момента западни фирми се тормозят ужасно да намерят квалифицирани работници у нас..."
......................................... ......................................... .....................................
Че как да се намерят квалифицирани работници в България, като те се изнесоха/като теб, например/ и изнасят от България в Чужбината!
А се изнесоха и изнасят в Чужбина НЕ по друга причина, а по причина на НИСКИ заплати тук!!! Нали така?!
Е, какво, искате и българските учители ли да направят като вас- да забягнат в Чужбина?! И да внасяме учители-филипинци ли?!
Тази госпожа говори ГЛУПОСТИ, чрез в. "Сега"-уви!
НЕ може да се говори АН БЛОК за "НЕкачествена работа" на българските учители! Това означава да им се припознае някакъв генен и КОЛЕКТВЕН "недъг" на българските учители?! Което, освен, че е глупаво, НЕвярно и просташко /и мнипулационно, преди всичко, май?!/, мирише и на "Колективна вина" и "Колективна отговорност"- ОТРЕЧЕНИ от истинската Демокрация и от истинските демократи!!!
И, да попитам- отпреди месец ли стана известна тази прословута "НЕкачественост" на работата на българските учители?! Ако да- значи "НЕкачествената" учителска Работа е резултт на Стачката и няма нищо общо с искането на учителите за повишаване на заплатите им! А ако НЕ- къде бяха и какво правиха Управляващите?! Защо НЕ са наказали и/или уволнили учителите, които са работили "НЕкачествено"?! Защо управляващите са БЕЗдействали, НЕ са си свършили Работата и Здълженията си- и, по този начин, са позволили да има "НЕкачествено" работещи учители?! Че това си е, праксаланс, трошене на парите на данъкоплатците- МОН да плаща на учителите за тяхна "НЕкачествена" работа!?? Май, в такъв случай, тези в МОН са отдавна за наказание и/или уволнение!
Трябва да се прави разлика между увеличение на учителСКИТЕзаплати и увеличение на заплатата на учителЯ "Х"! Първото е Оценка на Обществото за Важността и Нуждата от учителска Дейност/Работа/, а второто е Оценка на Дейността/Работата/ на отделен учител, която оценка се прави/длъжен е!/ от съответен "оценител" на дейността/работата/ на КОНКРЕТЕН учител! Първото НЕ е занимание за чиновниците от МОН, а е Право на Обществото да прецени, а второто е Работа и Задължение на началниците и чиновниците в МОН и Инспекторатите, а НЕ на съответния учител или на учителите, въобще!
Стачка на учителите- това е СРАМ за държавата, а НЕ за учителите!

!
22 Октомври 2007 08:37
В момента западни фирми се тормозят ужасно да намерят квалифицирани работници у нас.


Не е точно така, драги Фичо. Западните фирми търсят квалифицирани нископлатени работници у нас.
22 Октомври 2007 08:54
Ако приемем, че исканията на учителите не са рекет, а за мен са, но въпреки това да кажем, че на фона на средна за страната заплата от 380лв те заслужават да вземат по 750, защо трябва да бъдат увеличени заплатите и на параджии, огняри, лелки, чистачки, общи работници, подръжки и секретарки на средно 420. Така излиза, че тези "висококвалифицирани" кадри ще получават горе-долу колкото, ако не и повече от асистент във ВУЗ, експерт в държавна администрация. Повече и от медицинска сестра с висше образование, а и от някои лекари в държавни и общински болници. Този списък може да бъде продължен с още много специалисти които са учили маааалко повече от параджията или от чистачката.
Защо???

Редактирано от - paparol на 22/10/2007 г/ 08:56:14

22 Октомври 2007 09:02
Най-големия кошмар за емиграцията тип фичонели е ако в България учител или другите започнат да получават що годе добра плата. Всъщност инженерите вече вече настигат Гърция и средните европейски нива. Става въпрос, разбира се, за тези работещи на по западните стандарти - език, компютър и т.н.
Естествено и учителите и другите хуманитари също до 4-5години ще си намерят справедливото ниво на заплащане.
И тогава пред фичонелите изниква въпросът - що ручахме жабетата 20години по тая пуста чужбина?
22 Октомври 2007 09:32
Тая слугиня на Вълчев вЕрно е кукувица - Натиснете тук:

"Родители буквално въстанаха вчера срещу учителите, след като разбраха, че преговорите с правителството са зациклили. “Излизаме на протест в понеделник, ако учителите не са в класните стаи”, заявиха вчера от Асоциация “Родители”. Телефоните им прегрели от гневни обаждания.
Имаме опит във висенето по опашки пред детски градини и училища, ще се справим и с един митинг, заяви Ева Борисова, шеф на асоциацията. Според родителите педагозите са минали всякакви граници на обществено търпение. Разбираме, че учителите са много важни, но не повече от децата ни. Стачниците вече не знаели какво искат. Управителният съвет на асоциацията вчера обсъди дали да поиска от Столична община разрешение за протест от понеделник. Решение ще вземат, след като видят как ще протекат преговорите между синдикатите и кабинета. Правителството обаче оттегли от вчерашните преговори министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски."
22 Октомври 2007 09:57




Браво, д-р Тормозчиян!
По-късно ще опитам малко и аз да се посмея над нелепиците на претенциозната госпожа. Но се питам - на какво се дължи допускането на мъгляво-елементарните и идейки в какви ли не медии? Да са интелигентна манипулация поне?
А идейките й са почерпани от баналните американски книжлета на тема "Как да се..."това или онова. И, обърнете внимание, всякакви преосмисляния и промени се вменяват на учтелите. Властта - нищо! Интересно, защо?
Изобщо, д-р Тормозчиян, точно сте го анализирали.
22 Октомври 2007 09:59
А някой от вас търсил ли е квалифициран персонал със средно образование за работа? А намирал ли е? И за какво качество на средно образование говорим! Голям праз, че гимназистите учели антична литература, че познавали историята на стария и новия свят или пък им било известно къде се намира Нова Каледония и решавали уравнения с 3 неизвестни! Средното ни образование произвежда полуграмотни, неподходящи за пазара на труда, безработни и докато това не се промени всякакви вопли за 100% увеличение са неадекватни!
22 Октомври 2007 10:02
Тая, от "Асоциацията на родителите" какво иска, всъщност- учителите да бъдат вкарани НАСИЛА/ с войска или с полиция?!/ в класните стаи ли?! И учителите да преподават на децата насила и със заплаха, под дулата на пистолети и автомати ли?!
22 Октомври 2007 10:06
Харесвам ли моето училище такова, каквото е днес? Харесвам ли начина, по който общувам с колегите си? Вярвам ли, че разбирам какво е нужно на моите ученици, за да успеят в живота? Общувам ли искрено и истински с тях в часа на класа? Наистина ли съм толкова добър учител, колкото ми се иска да бъда?

Драга госпожо, написала статията, хубави въпроси сте задала, но...Обикновено най-критични са най-добрите учители, по-посредствените не осъзнават недостатъците си, така че въпросите Ви просто са неприложими! Пък и погледнато отстрани се виждат само лошите неща, положителните се пренебрегват. Лош анализ!
22 Октомври 2007 10:10
ТОТО-2
Държавата/данъкоплатците/ НЯМА ангажимент да подготвя БЕЗПЛАТНО за ЧАСТНИТЕ Работодатели персонал, който да им работи и да им носи Печалба!
Частните Работодатели да НЕ търсят подготвени от държавата/с пари на данъкоплатците/ кадри, а сами да си ги подготвят - чрез частни специализирани училища и/или стипендии, например! Или да плащат на държавата за всеки обучен от държавата нает от тях работник-специалист!
22 Октомври 2007 10:12
Иван Костов: Правителството насъсква обществото срещу учителите
22 октомври 2007 | 10:05 | Фокус
София. Децата не ходят на училище повече от един месец - това не се е случвало и през най-трудните времена. Кой носи отговорност? Очевидно е, че опозицията по никакъв начин не носи отговорност. Другото нещо, което медиите и другите се опитват да внушат, че затова са виновни учителите - и това не е вярно. Те приемат 15 от предложенията. Кой е виновен - отговорността е на правителството? Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според Костов премиерът е поел ангажименти за десет реформи в образованието и за заплата над средната за обществото, но нищо от това не е изпълнено...- Натиснете тук
22 Октомври 2007 10:21
Калки: "Не е точно така, драги Фичо. Западните фирми търсят квалифицирани нископлатени работници у нас."
Цъ! Не си прав. Да не цитирам какви заплати получават висококвалифицирани специалисти в западни фирми в София. Страх ме е за душевното здраве на такива като Милчо, например.
22 Октомври 2007 10:22
проблемът на българите е, че още си вярваме на мита, че някога, не говоря за днес, сме уважавали поп, даскал и кмет
българският колективен ум е аритметичен, кръчмарски, но никога не е бил абстрактен и визионерски и там му е заровена драмата на битието и трагичните последици
яростното плюене в лицето на учителя доказа нагледно, защо беше възможен т ж и защо ще е възможен bb, защо е възможен човек, който няма отгледано дете и няма професионална кариера да управлява страна,
един швейцарец в утробата вече знае социалната стратификация на професиите и за него училището е сито, което и на най-глупавия осигурява бъдеще с 12 килограма милка на година,
който е чел швейцарския писател ramuz, вече знае защо един швейцарски планинец никога не става комунист и защо те, а не ние, свалят капа на учителя,
защо хемингуей и компания са ходили на ски по швейцарския бял сняг, а не на чамкория,
приказките сега, с които се замяргат учителите, са направо от хора за лудницата , пет години класния ми Нюсер ни набиваше в чутурите, че българите имат ум, но не сме умни, огледайте се само какви безмозъчни изговаряния има от министър вълчев, та какво да искаме от един човек от улицата,
обществото ни затъва в тотална безмозъчност по въпроса за учителите, изговарят се чисти алогични мисли
примери за неадекватност хиляди, напр:
някои са разтревожени, че се губи от годината и как ще бъде наваксан учебния материал, при полжения, че имаме опита с бригадите, когато сме ходили до 15-и ноември на къра в помощ на кооператорите, които си гледаха прасетата и си купуваха жигулита и идваха привечер да приемат на кантара труда ни
някои плачат, че няма кой да гледа децата, а в същото време на висок глас псуват учителите и заявяват, че могат и без тях, и че и 300 лв са им много, и
ако това не е социална шизофрения, тогава кое е...
всички, които са настръхнали против учителите и ги храчат, защо не поискат от
Сега да изнесе на първа страница фиш на новозапочващ уличен полицай и фиш на новозапочващ учител и лекар и сравнителни такива от швейцарско,
толкова ли е тъпо за някой малоумници да разберат, че манипулациите със стоте процента или пък с двойните увелечения при тази инфлация не достига до най-ниската милиционерска заплата, или се правим на идиоти
дойде време, когато учителите поискаха да получават с една стотинка повече от завещания ни т ж милиционер и това статукво да стане правило за бъдещето, ако искаме бг да я има
и една вметка за учителюмразците:в един провинциален град П беше за партийния актив курва, разтуряна жена, лоша професионалистка и какво ли не, докато един ден си взе багажа и замина във френска канада, където заработи веднага като учителка по предмета си, купи си сама къща на два етажа, две коли, изучи две деца с висше и взе майка си да умре там
22 Октомври 2007 10:24




Елементаризацията на дезертьорите Фичонелие не си заслужава и презрението. Тя била страдала като дипломатка. Каква дипломатка е друг въпрос. Но като започнат да ми ронят четири реда сълзи и сополи от носталгия... Манхатънската даскалица да дойде да поработи тук и тогава да дава акъл. Що се отнася до СС - госпожо, вашата пенсия е 109 лева и, значи - всички трябва да са под или поне наравно с нея? Не сакам я да съм добре...
Тото, образованието за децата ли е или за бизнеса? На времето ни пращаха по разпределение /отърваваха се креватно-партийните креатури и ставаха аспиранти. Кого ли визирам?/. Партията и държавата имали нужда и сме били длъжни да откликнем на заповедта им. Сега - бизнесът имал нужда. И детето не бива да знае коя е столицата на Нова Каледония /ти знаеш ли я? Ако да - защо искаш децата да са по-невежи от теб? Ако не - защо искаш да са същите неграмотници като теб?/, а да върти отвртка и да сервира правилно. Аман от самозвани "пазарни" опекуни. А всъщност адепти на опростяването и опростачването на децата ни. България била аграрно-туристическа страна - и децата ни трябва да се готвят за келнери, копачи, орачи и курив за обслужване на платежоспособните западняци!
НЕ ПИТАЙ ЗА ЛУДОТО - ТО И ОТ НЮ ЙОРК ЩЕ СЕ ОБАДИ!
22 Октомври 2007 10:25
paragraph39 ...
Частните Работодатели да НЕ търсят подготвени от държавата/с пари на данъкоплатците/ кадри, а сами да си ги подготвят - чрез частни специализирани училища и/или стипендии, например

Така е. Но, в последната година много фирми и то известни, обикалят из университетите, предлагат стипендии и то добри - от порядъка на асистентска заплата, че и отгоре, - студентите НЕ ИСКАТ. Предпочитат да работят като редовни студенти като продавачи, строители, охранители.
22 Октомври 2007 10:28
гуспожата е морално секвестиран продукт на пропаганда, може цените монополни да растат, заплати не, в кой свят сте драга, на човешкото или робското развитие, и кога в следващите сто години изгубеното поколение ще заживее живота с който Господ го дари, кой сте бре, защо да изплащам икономическите ви провали, защо децата да остават тук в тази роля, а умнички както нея грешните виновни милозливо с крокодилски сълзи да ми сочи, драгата ми, пука ли ви за другите наричани народ
22 Октомври 2007 10:29
Г-жа Ева Борисова пропусна стъпка 7, а тя гласи следното:
"Родителите на децата-идиотчета да не очакват невъзможното от учителите на децата си."
Хайде да не се заблуждаваме всички - поколението тотално се е изродило и не са виновни учителите за това, че хлапетата една таблица за умножение не могат да запомнят. Нужна е малко работа и от страната на родителите, а не родителските грижи да се изчерпват само с това: "Ей ти 2 (5, 10...) лева и заминавай за училище" !
22 Октомври 2007 10:33
Фичо и Нели Колкото повече пишете, толкова повече личи че не сте в крак с това, което става в България.
Една голяма група от обществото, от които зависи правилното функциониране на това общество, като учители, научни работници, преподаватели в университетите, лекари бяха изоставени без техните заплати да се повишават съществено от времето на Т. Живков. А цените нарастнаха десетократно. Това беше в името на така наречения десен преход, т.е., в името на създаване на така наречената средна класа и капиталисти. Ние знаем как се създадоха те. Постоянното повтаряне на мантрата, че била нужна още дясна политика доведе всъщност до ей това. Новият плосък данък води до същото.
Когато не се заплаща адекватно на стандарта на страната, този сектор започва да запада. Това и наблюдаваме сега.
Тук искам да направя едно сравнение със социализмът опреди 1989г. и сега. Тогава цялото общество беше впрегнато да работи и само си инвестираше развитието - не чакаше да дойдат от не знам къде си за да инвестират. Затова и заплатите бяха по-ниски от произведения продукт и имаше ограничения с западната валута.
Разбира се когато всички работят винаги има хора дето не ги бива за работа и ги мързи. И започна да се говори, че тогава не се работело като цяло. Всъщност това беше една заблуда. Няма идеална система, при която всички да работят еднакво. Въпреки това инфраструктурата се развиваше много по-бързо, и имаше баланс между заплатите във всички сектори. Може би най-големи заплати в сравнение с различните сектори получаваха научните работници.
Има много да се говори за това състояние на нещата в образованието. Аз наскоро бях на конференция. Направи ми впечатление доклада на студент от 2-ти курс. Перфектно изложение на блестящ студент. Но това са единици, които се самообразоват поради ентусиазъм. Общото ниво е отчайващо ниско.
Тъй като преподавам много трудни дисциплини изискващи добро ниво по математика и физика виждам колко ниско е нивото.
22 Октомври 2007 10:36
Браво, д-р Тормозчиян!

А за Фичонелщината ... от много време е описана в "Пази Боже, сляпо да прогледа". Катили! Това мога да кажа. Самозабравили се катили ... дано поне да им плащат добре в пропагандния отдел на ЦРУ...

22 Октомври 2007 10:42
едно мечтае гуспожата, след работа подредени във опашка пред кофите с боклука учители, лекари и другите нещастно посветили се на развитието на човека, тъжно ли е, смешно ли, зависи от душата, сълзите и същността не скриват
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД