:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 377
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правила

Монополите цъфтят и процъфтяват

Те са навсякъде - държавни, частни, явни, скрити, топлофикационни, водни, тютюневи, лекарствени, хазартни. Уж са конституционно ограничени, с предвидени тежки наказания и контролни органи при злоупотреба, а на практика са всесилни
Снимка: Борислав Николов
Държавата даде право на топлофикационните монополи да вадят изпълнителен лист срещу свои абонати без последните да могат да го обжалват в съда.
"Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя".

Когато през 1991 г. бе приета конституцията, едва ли някой е предполагал, че 17 години по-късно монополите ще са още по-живи, ще са вече не само държавни, но и частни, че все още ще контролират цели сектори и пазари. Вместо да бъдат ограничени и наказвани при злоупотреби, монополите изживяват истински ренесанс и оплетоха още повече българина в паяжината си - и с цени, и със сметки, и с общи договорни условия, и с абсурдни правила за съобщаване, плащане и принудително прибиране на суми. А държавата безучастно наблюдава всичко това.

В крайна сметка цели пазари и стокови сектори са почти напълно монополизирани - парно, ток, вода, хазарт, цигари, лекарства...

А ако човек следва конституцията, изобщо не би следвало да има монополи. Само на едно-единствено място в нея е допуснато изключение. Според въпросната разпоредба със закон може да се установява само държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества. И нищо повече. След като в същата тази конституция е казано да няма злоупотреба с монополизма, това ще рече, че монополите са изначално допустими.

Но и това не е всичко. Да вземем закона за защита на конкуренцията. Там изрично е посочено в какво се състои "злоупотребата с монополно или господстващо положение", за което се налагат най-строги санкции. Законът изрично забранява действия на предприятия с монополно или господстващо положение, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията



или пък увреждане интересите на потребителите



Дори са дадени конкретни хипотези. Ако се налагат пряко или косвено цени, т.е. ако те не се определят от пазара. Или пък ако има ограничаване на производството, търговията и техническото развитие във вреда на потребителите. Или ако сключването на договори се поставя в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения.

И да погледнем след това практиката. Кой ще разсее съмненията за налагане на цени в купища сектори - например парно, ток, вода, лекарства, алкохол, тютюн, комуникации? Или пък кой може да обясни по какъв начин са се развили технически топлофикациите или пък водните дружества, или пък енергийните, че това да е в полза, а не във вреда на потребителите? Как например хората могат да махнат минаващите през апартаментите им тръби на топлофикациите? Какво точно е направено например да се спестят загубите на вода, на топлина, на ток, които плащат и се калкулират в сметките на потребителите?

Особен проблем е и обстоятелството, че старите социалистически държавни монополи, за чието изчезване бяха правени митинги, подписи, закони, конституция, бяха заменени с частни, които се оказаха дори по-страшни и поставиха в още по-силна финансова и договорна зависимост и граждани, и бизнес. Отгоре на всичко самото общество изобщо не беше подготвено да посрещне всичко това. И затова зависимостта става все по-голяма с всеки изминал ден. Защото цените на монополите се вдигат постоянно, без съответна и равна защита на потребителите.

И за това статукво



за съжаление помага и държавата



Която по никакъв или поне съвсем частично атакува злоупотребата с монополизма. Истина е, че има закон за защита на конкуренцията. Има и специална комисия. Има и куп структури за защита на потребителите. Дотук добре. Следва обаче плачевното състояние, при което фактически няма почти никакви наказания за злоупотреба с монополно или господстващо положение. Макар че са предвидени солени глоби от по примерно 500 000 лв. И вместо КЗК да прави постоянно такива проверки, да види как така едно лекарство струва еди-колко си, защо топлофикациите и енергийните дружества си правят каквото искат с потребителите, поради какви простички икономически правила комуникационните услуги струват еди-колко си, защо в почти всички бързооборотни сфери човек остава с впечатлението за наговарянето на няколко фирми или за един и същ собственик на тези търговски дружества, тя беше натоварена да е първа инстанция по обжалване на обществени поръчки. Къде е конкуренцията, къде са обществените поръчки?

Преди дни КЗК обяви акция и проверка срещу предприятия и браншови организации от пет сектора на българската икономика по подозрения за картелни споразумения за налагане на общи цени. Дори бяха отчетени претърсвания в работещи по линия на млякото и млечните произведения, растителните масла, хляба, хлебните и сладкарските изделия, пилешкото месо и яйцата, както и таксиметрови услуги. Веднага след това обаче последваха витиеватите изявления, че това не значело, че има доказателства срещу конкретни фирми, че не се знаело колко време ще трае проверката и т.н. Е, въпрос на време е да се види дали изобщо ще има някакъв резултат.

Или пък какво да говорим за решението на Конституционния съд от март тази година, което не попречи по никакъв начин на една огромна привилегия на монополите. Например на



топлофикационните монополи,



които устискаха правото си да си вадят изпълнителни листове срещу потребители само на базата на извлечение от изчислените от самите тях сметки. Конституционните съдии написаха, че например топло- и електропреносните предприятия "са особени участници в стопанския оборот и са фактически монополисти в даден регион", но че "този монопол обаче не можело задължително да се възприеме единствено като привилегия". И още. Че условията за стопанска дейност трябвало да се различават от правните средства за защита на потребителя, които включвали стандарти за качество на потребяваната стока или услуга и правен механизъм за обезпечаване на тази защита.

Тази теза изначално е сбъркана. Защото просто дейността на монополистите и използваните от тях финансови, икономически, правни и ценови механизми



оказват директно влияние върху потребителя и неговия джоб



И злоупотребата с това положение - било то като цена, като отношение, като печалбарство, си е наказуемо. Но по всичко личи -само на хартия.

Да се върнем пак към историята с правото на топлофикационните дружества да събират принудително сумите по сметките си без съд. Няма как да може да се случва това, без да има ясни отговори на няколко прости въпроса. Като например дали точно толкова топлоенергия реално е доставена на потребителя? Дали е спазена нормативно определената методика за изчисляване? Изправни ли са измервателните съоръжения? Коректно ли е извършено дяловото разпределение и т.н., и т.н.

И когато без отговор на нито един от тези въпроси позволиш на топлофикационните дружества да смятат за доказано по категоричен начин свое вземане само въз основа на факта, че самите те са изчислили индивидуалната сметка на гражданина по някакъв си свой начин, възниква естественият въпрос



кого обслужва законодателят, държавата изобщо



Монопола или клиента, когото лишава фактически от правото на защита.

Същото е положението и с т.нар. система за дялово разпределение, където човек остава със силното съмнение за монополно или поне господстващо положение на няколко фирми, които си имат дори нещо като сдружение. И макар тази система постоянно да се поставя под съмнение, да се събират някакви странни, но постоянни суми за отчитане, то нищо не помръдва в посока, в която да излезе всичко на светло поне.

Така или иначе на практика чл. 19, ал. 2 от Конституцията поставя акцент върху необходимостта законът да защитава потребителя, а вместо него цял закон го лишава от възможността да защити ефикасно правата си. Върху него е прехвърлена тежестта на доказване при оспорване на претендираните от топлофикационните дружества вземания. Потребителите нямат дори законово предвидена възможност да претендират вреди срещу тези дружества по облекчен ред. А куп проверки потвърдиха, че топлофикационните дружества просто не могат да докажат сметките си. Нещо повече. Вече има и съдебни решения в тази посока. И ако това не е законово защитено и закрепена злоупотреба с монополно положение, то какво друго е?

Затова може би е крайно време например Комисията за защита на конкуренцията да защити поне наименованието си -



и с проверки, и със становища, и с най-строги санкции



Така се печели доверие и авторитет и се защитават заплати и име. А не с процедури за обществени поръчки, в които отива огромна енергия на една структура, чиито решения отиват пак като краен акт в съда, който взема заключителното решение. Защото е много лесно да наложиш 30 000 лв. имуществена санкция на някоя автобусна фирма в някой областен град, защото имала господстващо положение "на пазара на автогаровото обслужване на превозвачи". Авторитет обаче се печели, като се направи същото и с по-високи глоби за мастодонтите-монополисти, които далеч повече злоупотребяват с положението си и ощетяват много, много повече хора и фирми.

И държавата е крайно време да позащитава малко потребителите, вместо да прави това единствено за монополите. И чрез закони, и чрез забрани, и чрез полиция, прокуратура и съд.

Защото всички знаем колко мощни са монополите, с какъв финансов ресурс влияят върху политика и икономика. И колко трудно се издържа на изкушенията им.

Но нали не живеем в държавата на монополите?
23
3220
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
21 Октомври 2007 23:29
Вече има малка, но съществена промяна, що се касае до топлофикациите - не могат вече да вадят изпълнителен лист без нещата да минат през съда и да има спечелено дело. Тоест за да извади топлото изпълнителен лист и да ти опразни апартамента, трябва да те викат в съда, да се води дело, да те осъдят и чак тогава да се извади изпълнителен лист, ако не се постигне друго споразумение във времето на хода на делото.
Това поне е в полза на потребителите!
Виж за електричеството - там е ужас!
21 Октомври 2007 23:33
но нали живеем в държавата на монополите ????
и невинните осъдени досега кво ги чака каторга или ще самоубиват

Редактирано от - Пейчо Пеев на 21/10/2007 г/ 23:41:13

22 Октомври 2007 00:31
Статията е добра, но е пропуснат един монопол - този, създаден със Закона за политическите партии. А той гарантира останалите......
22 Октомври 2007 02:35
Още един повод да си обичате държавата. Вашата майка.
22 Октомври 2007 03:00
И вашият баща ... по един определен начин
22 Октомври 2007 03:13
А некои простаци си позволяват лукса да имат и сестри...
22 Октомври 2007 07:03
Аман от комплекси! Едип, Електра, че и Калигула с Месалина...
22 Октомври 2007 09:31
good man, и една приятелка мислеше като тебе. От 5 г. не ползва парно. И изведнъж удръжки от заплатата за неплатена такса "Мощност". Изпълнителен лист от съдия-изпълнител, но без никакво дело.
22 Октомври 2007 09:43
автора , първо трябва да разбере , че навсякъде по света има така наречените естествени монополи, тъй като за изграждане на преносната среда, независимо каква е , трябват големи инвестиции. По европа има приет специален закон за регулация на естествените монополи , за разлика от тука Отделно регулаторните им оргони наистина са регулатори , а не като в България, щом се избират от НС или правителството , да попадне добър специалист професионалист в ръководството клонят към нула. Отделно не са изготвени и приети дългосрочни планове за развитие на секторите в България задължителни за всички правителства идващи на власт , от там и регулаторите да се ръководят.Може би малко не точно се изразих - дългосрочните планове са еднакво валидни и за регулаторите , така и за правителствата.
22 Октомври 2007 09:52
На всички е ясно, че няма желание да се проверява, доказва и наказва! Липсата на желание е породено от обвързването на монополите с политическия елит-който слага чадъра. На всички е ясно , че е порочна веригата от прекупвачи за да стигне един домат до потребителя от 0, 30 ст до 3, 00 лв. За да го има това безумие значи някой пълни джоба. И не само за доматите! Какво е това чудо един търговец да реализира печалба от покупко продажба на стока в размер над 50%, че и до 100%. Живота е поскъпнал с 13, 5 %.Искам да попитам икономистите във форума дали е възможно да се определи някаква разумна граница за размера на печалба -примерно при продажба на хранителни стоки от Х %.Който я надвиши, плаща за гяволъка. Може би така ще изчезнат прекупвачите-спекуланти.
22 Октомври 2007 10:44
Епа като управляват камуняците, се така ще бъде....аз ли сам паднах или ти ма бутна......
22 Октомври 2007 10:48
Има и куп структури за защита на потребителите.

Помощ! Защитават ме!
22 Октомври 2007 10:52
автора
спокойно, иде зимата на нашето недоволство. монополите (ток и парно) ще са един от факторите които ще генерират най-много нестабилност и граждански натиск върху властта, а това създава потенциал за сериози политически и социални промени. няма нужда някой да вдига хората на протести - сметките ще ги мобилизират и обединят. каквото повикало такова се обадило, да се стягат болшевиките - зимата ще е жежка дори ако има минусови температури

22 Октомври 2007 10:59
Ми белким до пролетта очилатия мишок и компания да е сергейoff...че лево пак че стане 5000/долар
22 Октомври 2007 11:17
"На всички е ясно, че няма желание да се проверява, доказва и наказва!"
Преди една седмица получих отговор на жалба от КЗП. Та отговорът, който беше предполагам генериран от компютър, завършваше с благодарност за моята гражданска позиция. Мислех си да отговоря, че полза от гражданска позиция има само при функциониращи нормално институции, ама на кой ли пък му дреме.
22 Октомври 2007 12:05
По-страшен от държавния монопол е само частният монопол.
Това аз го знам от I-ви семестър университета. Ама някой сме завършили редовно икономика и можем да смятаме. За съжаление, все по-малко оставаме тия дето знаем какво сме учили (и не само в икономиката)
22 Октомври 2007 12:14
КЗК оправдава съществуването си основно с глоби на разни вестници и други медии, които организират игри с голяма печалба или със задължение да се ползва някаква услуга. Щото за българския потребител това са нарушения от първостепенно значение.
П.П. В статията можеше да се спомене и Лукойл. Очевидно е защо. Въобще приватизацията на т.н.естествени монополи разказа играта на гражданите. А политиците си устроиха битието за поколения напред.
22 Октомври 2007 13:25
цитират ви в http://www.bgvesti.com:
Сине Станишев! За какво баща ти се би с капиталистите с пушка в ръка!
bgВести
понеделник, 22 октомври 2007

Друга важна тема, повдигната в „Сега”, е за монополите. Само едно нещо тук не е вярно – че държавата наблюдава всичко това безучастно. В лицето на своите чиновници държавата най-активно участва във всичкото безобразие и монополистичен произвол. Криминалната революция поражда криминална държава, тя се управлява от типове с криминален манталитет, които поддържат криминални връзки с криминализирани частни и държавни мотополи.
22 Октомври 2007 13:29

Ясна и точна статия. Бившите държавни монополи, сега частни, се разрастват и злоупотребяват с монополното си положение. Бизнесът е картелиран и на ниво споразумение относно цени. Държавата е на ход да реагира и защити населението. Има ли ефективни действия? Има ли надежда авторът ?
22 Октомври 2007 14:56
има, нарича се конституционно право, подмениха го с проституционно, съдилищата съдят робите виртуално вече и така справедливо, де го международния съд по чевешките права, а
22 Октомври 2007 18:50
Най-после един сериозен икономически проблем. Най-сериозният.
Българската икономика е в най-голяма степен отражение на световната икономика, където свободен пазар няма. Либерализацията на икономиките е просто пазарна стратегия за завладяване на нови пазари от монополите. А на върха е монополът на банките и финансовите институции. Сегашната икономика е брат- близнак на предишната икономика. Държавният монопол е заменен с някакви други монополи, но все монополи.
От хората трябва да се разбере, че Комисията за защита на конкуренцията е недостатъчна да се преборва с монополите. Цялата дейност и сила на държавата трябва да бъде вложена в борбата срещу монополизирането на пазара. И то не само със санкции, а с организация на конкурентни дейности, с поддържане във всеки отрасъл на малък бизнес, с подпомагането му да израства, с подпомагане влизането в пазара непрекъснато на нови пазарни субекти, които да конкурират наложилите се вече фирми.
Що се отнася до естествените монополи, според Мамут, то това е вярно, има бизнеси, където няма как да се раздели бизнеса. В такива случаи тези предприятия трябва да бъдат държавни или общински и дейността им да бъде открита, т.е. всичко, каквото е на книга или на електронен носител в това предприятие, да бъде в интернет и достъпно за всеки гражданин. Гражданите трябва да знаят до стотинка движението на всеки лев, било за заплати, материали и каквото и да е. И да има форум за критики, като форумът на "Сега" напр., за нови предложения, за пълен контрол и на практика участие в управлението на потребителите, поне чрез свободното слово-мнения, предложения, критики. Никой не си представя такива предприятия, но защо да ги няма? След като е монополист, то той няма търговски тайни, няма какво да крие от потребителите, освен далаверите на служители и политици. Вярно е, че повечето хора не отбират от икономика, счетоводство, управление на топлофикация например, но пък достатъчно потребители разбират за какво става въпрос и те ще имат възможност да насочват останалите. А от средите на критиците може да се избират новите ръководства на предприятието.
Ето ви една идея за преборване с "естествените монополи". С неестествените монополи всякакви средства са позволени.
22 Октомври 2007 19:53
Та това е моето предложение. Една топлофикация би работила отлично за хората, когато е общинска собственост, когато цялата й дейност е открита за гражданите, т.е. за потребителите, когато потребителите имат форум за коментари, критики, предложения, трибуна за нови идеи и излагане на нови програми на кандидати за ръководене на топлофикацията.
Два са основните проблеми пред един такъв монопол- липса на откритост и прозрачност в дейността, и липсата на конкуренция на ръководството на предприятието. И двата проблема са решими по този начин. А икономически погледнато, една монополна топлофикация спокойно може да бъде и изцяло собственост на потребителите, т.е. кооперативна. В Тексас най-евтин ток и газ получават членовете на подобни кооперации.
Но повтарям- пълен достъп до информацията на предприятието за движението на всяка една стотинка и за всяко едно документирано решение и форум за коментари. Пълен контрол върху дейността плюс генериране но нови идеи, постоянен остен за действащото ръководство, възможност за бързата му замяна с по-добри кадри и носители на нови идеи. И тогава ще се обърне колелото на историята- от тенденция към все повече кражби ще се премине към обратната тенденция- осигуряване на все по-качествена и по-евтина услуга от монополиста за гражданите.
Това е бъдещето на новата икономика.
22 Октомври 2007 21:56
Всичко може, но не и направено от българи в България. В България не може да се намери един човек, който да е готов да работи за някаква обществена идея. Дори да се касае само за изразходване на две калории енергия. Боклук народ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД