:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежа вю

Парно с примка на шията

И новите условия на топлофикациите облагодетелстват топлинните счетоводители за сметка на клиентите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
И новите условия на топлофикациите не гарантират, че сметките за парно ще са точни, а интересите на клиентите - защитени.
Когато преди две години бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обеща да сложи ред в сложните взаимоотношения между топлофикациите, фирмите за топлинно счетоводство и клиентите им, едва ли някой се е хванал на въдицата. И с пълно право. Защото от първоначалните идеи вече не е останало почти нищо. А малкото, което чиновниците все пак се опитват да направят, се случва ужасно бавно.

Промяната в енергийния закон стана факт преди около 13 месеца, но едва тези дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна да приема едно по едно предложенията на отделните топлофикации за нови общи условия, по които се уреждат отношенията дружество - клиент. Засега работата е свършена наполовина, т.е. приети са общите условия на около половината топлофикации.

Ако трябва да припомним накратко, промените в закона бяха предприети с две основни цели. Едната беше



да се затегне контролът над топлинните счетоводители



Те трябваше да бъдат вкарани в специален регистър на икономическото министерство и всяка топлофикация да преподпише договорите си с тях и да станат нейни подизпълнители. Другата основна идея бе да се промени начинът, по който се изчисляват фактурите, така че хората, които пестят от парното, да плащат повече за сметка на останалите.

Второто стана факт бързо - то бе въведено в практиката със задна дата и се усети от хиляди българи още това лято. За сметка на това купищата нови общи условия се мътят месеци наред и от това, което е готово, личи, че идеята да има поне някаква защита за многострадалния потребител е изоставена. Авторите на проектите сякаш са се надпреварвали кой ще успее да стегне още по-силно примката около шията му.

Определено столичната топлофикация води в класацията. В нейния проект например е вкаран доста спорния текст, че топлофикационното дружество може да спре парното на целия блок, ако някой си е позволил да промени самоволно вътрешната отоплителна инсталация. Това често се случва в днешно време - много хора са си остъклили балконите или са премахнали стената между балкона и вътрешното помещение. На други им се налага да преместят радиатора от едната стена на другата. Трети пък префасонират помещенията си по такъв начин, че се налага да променят пътя на тръбите за парното. Всичко това е промяна на инсталацията и очевидно този, който ще я предприема, освен да си изкара разрешение от строителния надзор, ще трябва да моли за същото и местната топлофикация. В противен случай ще трябва да изпита на гърба си истината за добросъседските отношения в днешно време.

За отбелязване е, че такива текстове има в проектите на софийската и варненската топлофикация. Пловдивчани, чийто проект вече е утвърден от ДКЕВР, са записали само че потребителят няма право да променя самоволно инсталацията. Със сигурност и на тях им се е искал по-строг режим, но вероятно някой бдителен чиновник в комисията е забелязал навреме и е отстранил този текст.

От преписките между ДКЕВР и топлофикациите изскачат и други интересни неща. На някои места в страната се опитват



скрито да увеличат цената за отчитането за радиаторите



По новия закон тази такса трябва да се определя от фирмата за топлинно счетоводство, но да се плаща от клиента на топлофикацията заедно със сметката. Във варненската топлофикация обаче май са чели закона по особен начин - те са написали в прав текст, че събират цената за тази услуга заедно с едни 20% отгоре, които остават за тях. Тези 20% са определени като "рискове от несъбирането на сумите за дялово разпределение". Или, с други думи, таксата, която досега варненци са плащали на фирмата за топлинно счетоводство, трябва да се увеличи с 20%. Ей така заради страха на топлофикацията, че няма да си събере парите. Звучи безумно, но го има черно на бяло. Добре, че държавният чиновник е забелязал този ход и според доклада му до председателя на ДКЕВР Константин Шушулов на дружеството трябва да се укаже да махне този текст.

Въображението на авторите като че ли работи само в една посока - как да се притисне още повече клиентът. В другата посока няма новости. Никоя топлофикация например не се е сетила, че в този нормативен документ трябва ясно да се каже какво става с досегашните договори между топлинния счетоводител и собствениците на жилища. Само столичната топлофикация е отбелязала мимоходом, че ако етажната собственост си има договор с фирма за топлинно счетоводство, която е вписана в регистъра, той автоматично се продължава.

Самият регистър от своя страна породи купища други проблеми. Оказа се, че някои фирми не могат да минат ситото, но никой не се е сетил да напише в закона



какво става с хората, които те са обслужвали



В проектите за нови общи условия няма и дума за тези казуси, а случаите в страната са вече три. В близо 200 блока в столицата клиентите бяха изоставени от фирма "Електрон комерс", която единствена у нас работи с полски уреди. В София, Варна и Велико Търново по същия начин бяха зарязани клиентите на фирмите "Ан-90" и "Рони". Сега тези абонати трябва да изберат друг топлинен счетоводител, но ако той няма пълномощно да работи с монтираните им вече уреди, ще трябва да си купуват нови. Казусите са от месец и половина, отоплителният сезон започна, а все още няма кой да оправи кашата.

Що се отнася да оплакванията, де юре никой не е отменил правото на клиентите на топлофикациите да търсят справедливост. Но новите общи условия значително орязват възможностите за жалби. Например според сега действащите разпоредби на столичната топлофикация недоволните могат да се оплачат писмено и дружеството е длъжно да им отговори по същия начин в 15-дневен срок. А който не е доволен от отговора, може да прати жалбата си в ДКЕВР или в енергийното министерство.

В проекта за нов документ обаче срокът е станал 30 дни, а комисията и министерството вече не съществуват. Същото е положението и във Варна. В Пловдив пък направо са записали, че който иска да се оплаче, трябва да прати жалбата си в самата топлофикация, а тя да я препрати в комисията или в министерството. И тъй като според новите правила топлинните счетоводители са подизпълнители на топлофикациите, оплакванията от тяхната дейност трябва да минават по същия път. С други думи, клиентите нямат почти никакъв шанс да получат справедливост.

А от дейността специално на топлинните счетоводители има доста оплаквания през последните години. Най-често жалбите са, че



фирмите избират по свое усмотрение кога да засичат уредите



Обикновено те определят една дата в работен ден и в работно време и въобще не се трогват от това, че клиентите им може и да не могат да си осигурят отпуск точно в този ден. Логиката им е "желязна" - на който не му изнася, плаща отгоре и уредите му се засичат, когато той пожелае. В противен случай се начислява максималната мощност, клиентът получава гигантска изравнителна сметка, възразява срещу нея и вследствие на това фирмата преизчислява сметките на всички останали, което пък води до съседски скандали.

Ако се вярва на новите правила, картината ще продължи да бъде същата. С едно малко изменение - в новите общи условия ясно е написано, че топлинният счетоводител е длъжен да определи най-малко две дати за отчитане на уредите, но скромно е подминато за какви дни става въпрос - работни или неработни. Освен това фирмите няма да могат да подхвърлят изравнителните сметки на купища около пощенските кутии, така че клиентите им да изтърват сроковете за възражения. Всички топлофикации са написали изрично, че изравнителните сметки се получават срещу подпис от упълномощеното лице на входа, а то ги раздава срещу подпис на всеки. Датата на последния подпис служи като ориентир докога могат да се подават възражения. При някои дружества това може да се прави до 14-ия ден, при други - до 30-ия. Пловдивската топлофикация е най-ларж - дава цели 45 дни за преразглеждане на изравнителните сметки.

Разбира се, едно е нещо да бъде записано в нормативен документ, а съвсем друго - да се спазва. Така че скандалите ще продължат.
15
4462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
27 Октомври 2007 05:29
Щах да се обадя...ама това си е територия на Кайли - тя да си ги смачка тези тъпунгеристи...



_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
27 Октомври 2007 07:40
Ако закона изискваше аз да внеса в някаква комисия проект за договор с Топлофикация , то сигурно и аз бих заложил цял куп условия , изгодни за мен и неизгодни за тях.Например да задължа дружеството срещу доставената топлоенергия да купува от мен стоки по определени от мен цени .Ех....мечти
27 Октомври 2007 11:32
От фирма Бруната ми казаха че трябва да се плаща за тръбите които служат за обезвъздушаване на парното.

В момента има парно във входа, но тези тръби са студени. Четох в "24 часа", че и ръководителя на експедицията за Еверест Аврам Аврамов е спрял парното и се опитва да се бори с измамите на Топлофикация-София и топлинните счетоводители.
27 Октомври 2007 19:44
"Сагата" с българската топлофикация просто не е възможна в коя да е европейска страна. Така е и в Канада и другаде. Там всеки клиент си има самостоятелно газово захранване и регулира температурата в дома си по желание. В блоковете, отоплението е също локално, нафтово или с газ, но сметката е чиста и ясна и никаква форма на злоупотреби не са възможни. В нашата държава обаче НЕ нивото на даскалите , а на всички останали е смазващо ниско, за представите на Европа. Не този на когото тръбите на топлофикация трябва да плаща, а топлофикация трябва да плаща, че тръбите и преминават през НЕ консуматорите. Какво им пречи да изолират тези тръби и да си плащат наема. Да ама топлофикация е едно от многото звена на икономическото менгеме, на съвременния "демократичен" феодализъм, който изстисква като лимон обеднелите маси. Знаете ли колко струва киловатчас ел-енергия в Канада- само 5.3 цента. С минималната работна заплата за ЕДИН ЧАС може да си платите точно 150 КИЛОВАТА. Е хайде сега сметнете с един лев колко киловата може да се купи у нас и може ли един пенсионер да живее като човек, а не като вмирисано животно!!
После учителите били виновни, а пък оня турския политик ги бил много огорчил.

27 Октомври 2007 20:15
Докато я има топлофикация е добре, но стане ли частно , ще ни разплачат майката.
27 Октомври 2007 20:40

Много избирателно и както на вас ви харесва ги удурдисвате тия сметки за ток из чуждите държави, бе Иванов...Кое позачули било вярно, кое "Една жена каза.." Така само излиза 1ч работа=150квтч
27 Октомври 2007 20:56
Тези топлофикации трябва да се закрият.
Щом не искат да работят на пазарен принцип...
27 Октомври 2007 21:02
JJ6 Сметката е проста бе човеко. Минималната заплата например в Канада била 8$ на час, цената на един киловат съответно 5.3 цента. Вземаш елката и делиш часовата ставка на цената на един киловат, получава се около 150 киловата. Подобна е картикката и с бензина. В Испания литърчето е 1 евро. за един час работа с минимална заплата испанецът си купува ОСЕМ литра бензин, нашенецът само поливин литър. Е как да си комкурентен . Малките отклонения са допустими. Подобна е картината и в Германия например, където минималната заплата е около 8 евро и другаде.

27 Октомври 2007 21:03
В момента Топлофикация-София и топлинните счетоводители (при мене е Бруната) ЛЪЖАТ много. Вече една седмица има парно а тези тръби в коридора (които ги наричат щранг лира в коридора са студени). Те служат за обезвъздушаване на инсталацията.

Касиера на входа ми каза че така било по новия закон, но още не съм го намерил и прочел. Ще им се обаждам на Бруната.

Аз се отоплявам с газова печка "Бош" и това ми е достатъчно.
27 Октомври 2007 21:08
Да видете дорде ни докараха брадатите мръсни ниски седесари и бръснатите комуняги ихната ма..... Дорде на доди бат Волен за да раздаде спаведливост се тъй ше ни тъпчат!!!!!
28 Октомври 2007 00:43

Хайде пак смятай, Иванов:
/преписвам ти от произволна , но реална сметка отпреди 2м.числата/

Изразходвано количество ел .енергия:939 квтч
Цена при сключен 5 годишен договор, почти изтекъл:$0.055/квтч
939х0.0550=$51.65
......
........
Тотал $128.

Мин. заплащане -$8.25/ч


То да не е само 2 числа умножени-и това да е.То има начислено отгоре ДДС, то има такса "Ел.снабдяване" -в примера-$56.49 , то има и още ред други проценти и процентчета...

Не издребнявам аз, ами така тенденциозно като се смята не е никак маловажно, то си е вид манипулация.Смята се или всичко, или нищо, значи.

28 Октомври 2007 02:02
plamen44 , бръснатите и брадатите без съмнение си вземат тяхното. Имай предвид, обаче , че и руснаците вече искат пари за енергоносителите си. Нема го онова време дето за три целувки и един орден от бай Тошо чичко Брежнев разтоварваше цяла година композициите. Минало невъзвратимо. Това е положението , както казва мой градски Вратаря.
28 Октомври 2007 06:30
Уж чета статията за парното, а като че ли съм заспал и сънувам. Присънва ми се, че навън всичко е побеляло от сняг, а на стаята ми прозорецът отворен за глътка студен въздух - така са надули парното, че от горещината съм се изпотил навсякъде. Присънва ми се и месечната сметка за парното - 11 лева + 1 лев за топла вода. Като че ли съм заспал, а пък пиша! Не, не е сън, спомени ще са. Милият социализъм!...
28 Октомври 2007 08:10
Социализма няма да се върне. Правилно е отбелязъл VOCI. Аз също така мисля, че енергийните ресурси ще поскъпват, но въпроса с Топлофикация-София е че тя не е коректна към клиентите.

В нашия вход няма радиатори в коридора на стълбището. Две години под ред разкопават зад входа и нещо ремонтират тръбите, всичко става в кал. Казват че високите изравнителни сметки са такива, защото има големи загуби на сградната инсталация.
Но никъде не съм видял някой да е сложил AL или PVC дограма на стълбището или да се е направила топлоизолация. Това са големи разходи, така че тези загуби на сградната инсталация няма скоро да се променят.Така че проблемите с Топлофикация-София ще се точат още години, освен ако клиента не се премести другаде да живее.
28 Октомври 2007 13:16
Ква топлофикация, кво счетоводство ве? Кюмуро му е майката!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД