:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паднал ангел в задния двор на Външно

Човек е свободен да прави много неща, но ако иска да работи в консервативна организация, трябва да се съобразява с правилата й
Емил Спахийски
Ако сте жена-дипломат и попаднете на прием в Техеран, няма как да не съобразите облеклото си с нравите на домакините. Трябва да носите забрадка, никой мъж няма да ви подаде ръка и ще се държат дистанцирано към личността ви.

Ако като турист искате да разгледате католическа църква, няма как да влезете с голи рамене или къса пола (понякога правят забележка и в българските).

Ако сте в българска мисия зад граница и давате официална вечеря, предварително сте наясно кой къде стои на масата, кой говори, докато другите се хранят, и колко време е допустимо да се задържат гостите.

Това май се нарича... Протокол? Добро поведение? Възпитание? Трите неща, взети заедно?



Дипломацията е деликатна професия.



Това ни припомни едно миловидно създание - Лила Георгиева, която стана широко известна като служител на Външно министерство и собственик на сайт с актова фотография. Тя рязко се открои на фона на представите ни за дипломацията като деликатна професия, в която се следват традиции, налагани с векове.

Факт е, че през годините много български дипломати и служители са излагали нацията повече, отколкото Ицо Стоичков националния отбор. Атанас Тилев разказваше в своя книга как шофьорът в посолството ни във Финландия години наред е хранил себе си и семейството си с кучешка храна, за да спести пари за кола. Писателят Алек Попов написа невероятна книга за простотиите в мисията ни в Лондон. Тодор Колев разказваше какви гледки е имало в посолството ни в Канада, други се възмущаваха от неговите изцепки там. Гръцките медии писаха за наши дипломати, замесени в гей скандали. На други места имаше любовни катастрофи и изобщо всичко, достойно за сапунена опера. Скандални случки, които обаче си останаха просто фолклор. Те не промениха хода на събитията и взаимоотношенията ни с въпросните държави просто защото



публичността не премина фатални граници



Днес външно министерство е изправено пред съвършено нова ситуация - ангелът на дипломацията Лила Георгиева впечатли цялата държава с разголените си снимки, публикувани в интернет. Да е жива и здрава Лила, че някак размъти водата на новинарските емисии, вторачени единствено в избори и стачки. Във външно министерство също трябва да са щастливи, защото, след като приключи казусът "Бенгази", интересът към него рязко спадна. Ежедневието в студената сграда в дипломатическия храм се свежда до някакви протоколни скукотевини - ЕС, НАТО, съседи някакви. И даже казусът "Лила" бе тема само за два дни. Но въпреки това скандалът не трябва да се подминава, а да се дискутира, и то сериозно.



Тук има две гледни точки - свобода и морал



Снимките, както и да ги гледаме, внасят еротичен порив у зрителя-мъж. Те по някакъв начин минават за изкуство, а по друг - за еротика. Свободата на човек му позволява да изразява себе си - чрез поведение, чрез облекло, чрез всякакви форми на публичност. Стига да не пречи на свободата на другите хора, може и да се съблича гол, да се снима и да радва очите на тези, които желаят да го гледат. Затова Лила е права, че снимките и разсъжденията в сайта са израз на нейна вътрешна потребност. Права е.

В случая обаче далеч по-прави са във Външно министерство. Споменах в началото, че дипломацията е доста тънък занаят. Кадрите се изграждат с години, а имиджът на всеки трябва да е неопетнен. Ако бъдем максимално конкретни - нищо от миналото на един дипломат не трябва да поражда пречки за неговата работа.

Разбира се, аз нямам нищо напротив да разглеждам сайта на Лила, дори бих й съдействал за още по-горещи снимки в някое мъжко списание. Бих й стиснал ръката за смелостта да се изразява, да се показва, но не бих заложил на нея като дипломат. Вероятно е талантлива, вероятно знае езици, вероятно е оправна. Но... Доста е странно как тя е референт за Гърция, без да знае гръцки език. Гърция приютява десетки хиляди български емигранти. Те създават много работа на нашите власти и мисиите ни зад граница. Ако си експерт там, то трябва да познаваш държавата и най-вече езика, за да може да се разбереш и с най-нисшия чиновник в Ксанти например. На дипломата трябва да се гледа с доверие и уважение. Той трябва да е компетентен и отговорен. Няма как да имаш секси сайт и да гледат на теб сериозно.

Все пак дипломацията е някакъв вид посвещение. Човек се готви дълго да работи зад граница или с чужди държави от България и трябва да уважава принципите в тази професия. Красотата може да спаси света, но може да обърка много държавни дела. Външно министерство едва ли е място за ангели, но пък определено не е място и за паднали ангели.
72
5317
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
27 Октомври 2007 00:16
Господин Спахийски, ако нямате какво да кажете, или ако нямате как да се обосновете, защо се пънете? Говорите в цялата статия за голите снимки, и накрая - ако не знае гръцки, защо е референт за Гърция? Какво общо имат двете неща. Ако искате да кажете че тя не е квалифицирана за референт за Гърция (доколкото разбирам, не е), кажете го, без да намесвате личния и живот. Ако искате да кажете че не и харесвате снимките, кажете го без да намесвате кариерата и (не ми харесват и на мен). Но не виждам как може да се комбинират двете неща?
27 Октомври 2007 01:03
Тъй като Лилчето не знае гръцки, то говори с езика на формите.
СЛАДУР № 107941 Натиснете тук
27 Октомври 2007 01:15
В четвъртък по обяд броячът на страничката беше 9704, сега е +2000
27 Октомври 2007 01:19
автора
27 Октомври 2007 01:21
Емил Спахийски
27 Октомври 2007 02:08
Верно е, че нещо не се разбира какво точно иска да каже Спахийски - ако акцентът е върху безвкусния кич на лилището, е едно, ако е искал да се изока срещу безумното кадруване във външно - да го беше казал по-ясно.
Пък и да беше казал кое, аджеба, е по-големият проблем в случая.
27 Октомври 2007 02:10
Надежда Михайловна без голи сесии, такива дипломатщини натвори, дето още им ядем попарата, та тая рефернтка стана гол проблем...Пфу-у-у.
27 Октомври 2007 03:10
Господин Спахийски
По-добре пишете за "Биг брадър" и Сървайвър". Това са високоморални, смислени и интелигентни предавания, достойни за Вашето перо.
27 Октомври 2007 03:18
Лилка е пътник и ще се изнесе от Външно много бързо. Имаше една басничка с поука кой кога да се въздържа от чуруликане, ама момето май пропуснало да я прочете.
27 Октомври 2007 05:13
Ногу постно в тоз Сига бре другари, даже и руските дудуци изпукаха от скука та отидоха да спразват в "Строго Секретно" на др. Хайванджийски....
27 Октомври 2007 05:13
Снимките, както и да ги гледаме, внасят еротичен порив у зрителя-мъж.
...стар и изтъркан похват - демек и ние сме мъж, и ние...
Разбира се, аз нямам нищо напротив да разглеждам сайта на Лила, дори бих й съдействал за още по-горещи снимки в някое мъжко списание
...- Мераци на дърт пергишин...само за снимки ли?...
Дипломацията е деликатна професия
...Не само дипломацията...не само...и журналистиката, и журналистиката...
Споменах в началото, че дипломацията е доста тънък занаят. Кадрите се изграждат с години, а имиджът на всеки трябва да е неопетнен
...Че то - момичето- както гледам на снимките , има време да изгради "имиджът" си...
За това - най-отгоре - има много точно определение...тартюфщина...Сорри...



_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
27 Октомври 2007 06:23
.
27 Октомври 2007 07:06
И цялото това нещо след 45 години комунизъм и след случая с медицинските сестри?????
Абе какви 5 лева???!!!
Не разбрахте ли , че всичко е псевдо в тази държава от много , мноооого годиииини!!!
27 Октомври 2007 07:12
Верно чалга вкусовете доминират в кочината. Харесват му на Спахийски каносаните прически, моравите джуки, тежкия грим и циците у дантели, ама да не бъдели у външно. И що? Ми девойката е типична представителка на младото поколение "технократки" бе, другари. Трябва да се гордеем с тях, а не да ги крием. Все едно да крием панагюрското съкровище.
27 Октомври 2007 07:19
Харно хортува авторът, сиреч- всеки гьол да си знае жабите!
27 Октомври 2007 08:43
Няма как да ръсиш такива балканщини и да гледат на теб сериозно.
27 Октомври 2007 08:46
Защо се пропуска факта, че снимките са от преди 2 г., когато Л.Г. не е била служител на Външно?!
27 Октомври 2007 08:47
Навремето стюардесите в БГА Балкан ги избираха с конкурс. Сред условията беше и това да умеят да плуват, с оглед ако самолетът случайно падне в океана... За целта същите бяха събличани по бански, а специална комисия ги оглеждаше отвсякъде... В същност самото плуване не се отразяваше кой знае колко на крайните резултати от конкурса, за разлика от антропологическите данни и някои други надарености, имащи решаващо значение.
Нали казват, че и във Външно ги избирали с конкурс! Какви ли са условията?
27 Октомври 2007 09:07
деградиране на нацията, разврат, наркотици, изкореняване на националната култура, насаждане на западната демокрация, евтин секс и работна сила, комплекс за малоценност, глад и нищета[/i]
27 Октомври 2007 09:17
Допусках, че някой от халфовете на вестника ще реши да изкаже мнение и по тази буря в чаша чай; не допусках обаче, че мнението ще е чак толкова безцветно. Разни момиченца и момченца неимоверно раздухаха тая мижава историйка и от нея се надпреварваха да правят гръмки обобщения за морала, приличието и пр. Изкараха нищо и никаква младша експертка дипломат, а личните и занимания - дипломатически скандал. Че тези лични занимания са неподходящи - да приемем, но наказанието е несъразмерно тежко - предизвиканият от момиченцата и момченцата порой от злоба в никакъв случай не съответства на "провинението". И съм съгласен, че има нужда от дискусия, и то сериозна, но за съжаление тя не би трябвало да е за друго, а за качеството на нашенската журналистика.
27 Октомври 2007 09:19
Змей, даже цигари "Стюардесса"...имаше, а Висоцки пееше: Та стройная как Ту, та стюардесса мис Одесса, доступная как весь граждански флот..Сегашното външно е пълно със "стюарди и стюардесси", назнайващи, као някои тука у форума френски с език...Ха ха.
27 Октомври 2007 09:34
Милчо,
Знам че най-много във външно се ценят "езиковите умения" и "тънките сметки". Другото е без значение.
Затова "най-успешните външни министри" бяха преводачка и математик.
27 Октомври 2007 10:09
milcho ..., доступная как весь граждански флот..

Ще ти се. "Надеждная" беше.
27 Октомври 2007 10:48
Mnogo viarno kazano, mnogo viarna statia, kakvato se sre6ta riadko po taka nare4enite "BG media" !!!!!
27 Октомври 2007 10:48
Нещо не можах да доразбера. Ако позасилим малко нещата можем да стигнем до следната сентенция: "Ние сме против проституцията като граждани и от морална гледна точка, но като мъже нямаме нищо против." Между другото, този "принцип" се следва от много мъже даже и сега.
За мене тези снимки не заслужават вниманието, което им се отделя. За разлика от автора аз смятам, че те са по-скоро кичозни (подобни снимки има с хиляди по всякакви интернет-страници и списания), та не виждам с какво тези на Лила се отличават от тях. И дума не може да става да се определят като изкуство, те са си чиста еротика и то не от най-високо качество. Дали Лила би се снимала или не за разни мъжки списания, няма никакво значение, на потребителите на тези списания въобще не им пука с каква професия е сниматата жена.
Не мисля, че публикуването на тези снимки е служебно прегрешение, за мене то е по-скоро проява на лош вкус. Вярно, външният вид има голямо значение в шоу бизнеса и ако дамата беше певица или актриса това не би направило никакво впечатление. Даже напротив, би й вдигнало рейтинга.
Не смятам, че Лила трябва да бъде уволнена за тези снимки освен ако няма други причини за това. Дори и тези снимки да са гаф, то не е кой знае какъв. Отвреме навреме за някои известни жени също се споменават подобни "прегрешение на младостта". В по-южните държави (Испания, Италия) сексапилът също е част от имиджа на жената-политик. В Италия например избраха Чичолина в Парламента.
Така, че - споко! Не е станал кой знае какъв дипломатически скандал и едвали точно от това е пострадал имиджът на България.
27 Октомври 2007 10:56
В официалната версия беше "надеждная", в апокрифните копия "доступная". Доступная, доступная, но не и за лузерите....
27 Октомври 2007 11:22
Господи не знаех че, по земята има толкова светци.А защо не им виждам ореолите над главите.Май повечето от тях, ако не всичките играят официално по едно полувреме в тима на дядо божи, второто полувреме в тима на лукавия! Затова нямат ореоли.И пак да повторя -Нека всеки преди да хвърли камък по момичето да се огледа в огледалото има ли ореол!!!!!!!!
27 Октомври 2007 11:29
Oбществено-политическият разврат в България до голяма степен върви заедно с нравствения упадък на населението.
27 Октомври 2007 11:30
Не знам защо пък й е да звае гръцки, като вече в цяла Европа, в това число и Гърция, за удобство се говори само и единствено на АНГЛИЙСКИ. Останалите екзотични езици се говорят само в тесен кръг, като знак на уважение към нравите и обичаите на туземците. А АВТОРА като се свени да гледа един хубав латино-задник , просто да не воайорства - Интернет пространството е една свободна територия, всеки персонален сайт си е една отделна ключалка и не е задължително да се дупиш пред нея , за да надзърташ !
27 Октомври 2007 11:51
Круела, преди да говориш за Испания, ела тук поразходи се нагоре надолу и виж за какви крокодили иде реч. оследната пикантна новина тук беше, че вицепремиерката се ожени за дългогодишното си гадже - известната спертна коментаторка от водещ местен ТВ канал. И двете са грозни като смъртта - е все пак коментаторката по става, но прилагам снимко на вицепремиерката Натиснете тук
27 Октомври 2007 12:01
боже господи, с какви глупости ни занимават. решиха ли се всички останали проблеми на България, че да дискутираме надълго и нашироко някакви снимки ок, лош вкус, но според мен некомпетентността на нашите дипломатически служители е тема, която заслужава по-сериозно внимание.
мисля, че е време Спахийски, Гъндовска и пр. да се прехвърлят в Труд.
27 Октомври 2007 12:09
Лилка е просто поредното юпи.
Нали требе са млади с по неколко езика и щели ни изведат до заветното бъдеще.
Милечно, Никито, Лилка.
Естествено продължение.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
27 Октомври 2007 12:22
А според мен случаят е медицински - момичето просто страда от ексхибиционизъм. Така че няма за какво да се присмивате.
27 Октомври 2007 12:26
Пикачу Не знам защо пък й е да знае гръцки, като вече в цяла Европа, в това число и Гърция, за удобство се говори само и единствено на АНГЛИЙСКИ.

Добре бе, джанъм. Тя може даже да знае гръцки. Даже отлично да го знае. Въпросът е: Защо на конкурса е поставено изискването да се владее ПОРТУГАЛСКИ език. Защото изискването името на кандидата да е Лила щеше да бъде хептен извън пътя? Демек спазили са някакво приличие?



Редактирано от - hamel на 27/10/2007 г/ 12:31:38

27 Октомври 2007 12:33
Напълно е прав авторът на статията! Въпросната Лила да отиде в някоя рекламна агенция, в някой второстепенен театър, но какво дири във Външно? Освен тази сесия от разголени снимки, арогантността към институцията, в която работи и смехотворният начин, който един държавен служител представя страната ни, питам се, кой от десетките началници и членовете на комисията я попитаха, защо ходи на работа с мини полички, които при това и с допълнителна цепка, с ярко червило и вечерен грим....кой я спря и й каза, че това ведомство не е театрален самодеен колектив? И наложената й уж 6 месечно някакаво измислено порицание, на което едва ли й дреме, с какво променя имиджа на тази комедия и нейната главна комедиантка? Покажете писмените оценки от владеенето на 6-те езика, от конкурса за място като държавен служител, който уж е спечелила.
27 Октомври 2007 12:34
кой я спря и й каза, че това ведомство не е театрален самодеен колектив?
А не е ли?

_______________________
Everyone who is incapable of learning has taken to teaching.
Oscar Wilde (1854-1900)
He who can, does. He who cannot, teaches.
George Bernard Shaw (1856-1950)
27 Октомври 2007 12:34
А принципно авторът е прав - правилата трябва да се спазват. Но кой и къде го прави у нас? В това е големият проблем на България. Правилата просто не се спазват и се кара през просото - навсякъде - от огромния риск да пресечеш на пешеходна пътека и до недоразумението да се назначи човек за референт без да говори езика на съответната държава. Снимките без коментар. Екземппляр от чалга поколението. Когато обаче учителите протестират срещу всичко това има хора, които ги критикуват без да виждат по-далече от носа си. Това момиче е израстнало именно през последните 18 години. Копирало е това, което е видяло.
27 Октомври 2007 12:36
прилагам снимко на вицепремиерката
Сега разбрах защо ЕТА се поукротиха! Много страшна, бре!

_______________________
Everyone who is incapable of learning has taken to teaching.
Oscar Wilde (1854-1900)
He who can, does. He who cannot, teaches.
George Bernard Shaw (1856-1950)
27 Октомври 2007 12:40
Ангел Георгиев - Ачо, беше виден социалдемократ в първите години на прехода.
Познавахме го всички СДС фактори - от средния ешелон, а за по-нагоре, вече вървяха артистичните му кредити, щото си беше готин.
Предполагам, че той е уредил детето във Външно, знам ли, сигурно и с Мони се е познавал. Чак пък по такива невръстни Мончо не си пада.
Мене тая работа ми се чини малко аджамийска, назначено с изискване за португалски - като оня тест - отгатни малкото име на другаря Тодор Живков - пък после му намерили работа в гръцкия сектор.
Нема лошо.
27 Октомври 2007 13:06
Паяче, верно ли тва е вицепремиерката?
И младоженка даже?
И си има друга младоженка?
ЪЪЪЪЪ!
Манрико, това и Ал Кайда може да укроти... Ма не са пробвали.
27 Октомври 2007 13:58
Вижте в каква държава живеем. Лилчето е част от всичко, което се случва в нея. Кво се чудите тогава. Коментарите са просто излишни.
Това, че неуспели ОФ активисти, барманчета, 3-4 -то разрядници от бившите ТПК -та, чейнжаджии и прочие глисти на прехода днес се разпореждат с активите на държавата и опроделят дневния и ред, а даскалите, завалийките, бродират пешеходните пътеки в знак на протест- това не ви дразни.
На такава държава- такова Лилче. И Външно.
27 Октомври 2007 14:14
Явно г-н Спахийски си е смукал от пръстите, така че в деня за размисъл да се получи нещо хем политически неутрално, хем пък злободневно... И каква по-лесна мишена от някаква дребна чиновничка във Външно. Прочее, скромната й личност и заниманията й през свободното време сигурно щяха да останат завинаги анонимни, ако не се е била намерила някоя нейна колежка с повечко целулит... поне така предполагам. И понеже основните аспекти на материала са вече разчепкани от преждеговорившите, ще обърна внимание на една поскътана, но бих казала дразнеща подробност. Става въпрос за ей-това изречение:


"Атанас Тилев разказваше в своя книга как шофьорът в посолството ни във Финландия години наред е хранил себе си и семейството си с кучешка храна, за да спести пари за кола."


Бидейки коткопритежателка, се интересувам живо от цените на храните за домашни любимци. В резултат на което мога да кажа, а всеки невярващ може да провери, че една кучешка консерва струва колкото една рибна и повече от един пастет, а и от повечето от евтините колбаси. Същото е и в странство. Атанас Тилев, който сигурно е бил отличник и най-вероятно редовно си е четял списъка литература за летен прочит, най-вероятно е прочел едно романче, писано по времето на социалистическия реализъм и ученическите години на г-н Тилев. За съжаление не мога да си спомня името на авторката, както и името на въпросния роман, но цялата му идея е сравнение между живота Изток/Запад в полза на първия, естествено. Та там има един такъв епизод: Нашето момиче, което по причина на брак отива да живее в тогавашната ФРГ, отива веднъж в супера и там вижда един просяк, който си купува кучешка консерва, после сяда на стълбите на магазина и започва да я яде настървено. Сълзи, сополи, покруса и съответен извод. Художествеността е хубаво нещо, но за да е убедителна тя трябва да е и достоверна.
Та препоръката ми към г-н Спахийски е да подхожда малко по-отговорно към фактологията, дори когато е вметната в преразказ, защото не се знае кой ще го прочете нъл тъй. И понеже народът е казал, че малките камъни обръщат колата, тази кучешка консерва не ми дава възможност да се съсредоточа върху фундаменталния проблем "малката Лила и можем ли да наречем нейния задник дипломатически".
27 Октомври 2007 14:27
Тов. Ригби,
27 Октомври 2007 14:35
...В резултат на което мога да кажа, а всеки невярващ може да провери, че една кучешка консерва струва колкото една рибна и повече от един пастет, а и от повечето от евтините колбаси....

Грамажът е различен.
27 Октомври 2007 14:49
А, като стана дума за кучешките храни - един познат се събудил през нощта и нещо му се прияло. Отишъл до хладилника, извадил една кутия, приличаща на пастет и си намазал филия. На другия ден се казал на жена си: "Абе ти да не купуваш диетичен пастет? Инак е хубав, ама малко безсолен."
27 Октомври 2007 15:41
ей туй е проблема на държавната администрация. как да намерят такива хубавици за всички отличници.
27 Октомври 2007 16:15
Ели

27 Октомври 2007 16:52
"Всичката Мара втасала..., само не се вчесала..."


Я оставете момичето на мира... Какво толкова е станало? На това по народному се вика "Да направиш от мухата - слон!". Другите във външно са ангели небесни. Само таз "референтка" (доскоро не съм и подозирал, че съществува подобна длъжност...) мъти водата на българската дипломация. Сигурно тя остави медицинските сестри в либийския зандан или шофира в пияно състояние по улиците на Берлин, като експосланика ни там Николай Апостолов... Кой беше казал, че "рибата се вмирисва откъм главата". Не е ли вярно? Ами като имаш такива шефове, какво друго ти остава освен да си оголиш задните части в интернет. Дипломацията ни е "неприлично облечена", като формите на това девойче, но не с него трябва да се захващаме, а с тия над него...


Иначе само си говорим... Сефте!





Редактирано от - DILBER TANAS на 27/10/2007 г/ 16:57:38

27 Октомври 2007 16:59
Асоциации

Киносалон по социалистическо време. На екрана Бат'Гойко (актьорът Гойко Митич, за които споменават "Хиподил" ) - мускулест индиански вожд, току-що е освободил яко овързана млада дама със щедра пазва и пухкави устни , която гледа с блестнали очи освободителя си. Той пък бърза (чакат го велики дела) и видимо няма да се възползва от симпатията и прИмоцията..Учтиво, но с лека досада пита:
- Сега, какво да правя с теб?...
- Да духа, Гойко, да духа! - възторжено се цепи мангалче от първите редове.


***
Ако не му идваше на детете Музата и тръпката отвътре (демек артистично, като на тате Ачо ), ако демонстрираше възпитано, дискретно и дипломатично даденостите си, можеше да настигне кака си Гергана - министерката.. Но млъкни сърце! .. '

Редактирано от - Артиста на 27/10/2007 г/ 18:52:39

27 Октомври 2007 17:23
Голяма реклама му направихте!
СЕГА просто е задължително това Дупе да стане...новото рекламно Лице на МВнР!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД