:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,474,771
Активни 86
Страници 22,059
За един ден 1,302,066
Рулетка

“Игра за милиони” не бърза да дава милиони

За първи път не обикновените зрители, а продуценти се усъмниха в успеха на играч в собственото им шоу
Продуцентите на "Игра за милиони" в България се усъмниха, че участник мами, и отказаха да му изплатят най-голямата спечелена досега сума.
Всеки, печелил пари или предметна награда в някоя телевизионна игра, знае, че после неговият успех е обект на всевъзможни спекулации и съмнения от познати, непознати и най-вече от жълтата преса. Обикновено подозренията са, че има нещо нагласено и не печелят случайни хора. Случаят с Чавдар Михов от София обаче е малко по-различен. Той е участникът, спечелил засега най-голяма сума от излъчвана у нас игра. На 20 юни в ефира на ТВ 7 Михов прави истински удар в шоуто "Игра за милиони" - 319 680 лева. Сума, каквато и "Биг брадър" все още не може да си позволи. Към днешна дата се оказва, че и ТВ 7 не си я позволява. Причината е, че продуцентите на играта подозират Михов в измама и отказват да му изплатят парите.Детектор на съмнениетоСлучаят придобива гласност в първите дни на ноември. Тогава от "Глобъл вижън", външният продуцент на играта, най-неочаквано обявяват, че са подложили всички досегашни участници, "заработили" над 50 000 лева, на детектор на лъжата. Михов не издържал теста и това е бил достатъчен мотив да не му изплатят сумата. Нещо повече - дали го на прокурор, защото имало съмнение, че е участвал във вътрешен заговор с няколко души от екипа на предаването, които са му помогнали да спечели. Самият Михов също завежда дело в Софийския градски съд срещу ТВ 7, защото телевизията е тази, която изплаща печалбите.

Освен на детектора в ТВ 7 градят подозренията срещу играча и върху странна хипотеза, развита от адвоката на медията Илиян Василев. "Направи ни впечатление, че той е участвал преди и в други телевизионни предавания, където също е печелил крупни суми. Ако погледнем от зрителска гледна точка, разбира се, че можем да кажем "горкото момче", което не си е получило парите. Но повечето програми у нас се правят от едни и същи екипи. Не е трудно да се провери къде и колко е печелил и кои хора от екипите се застъпват", твърди Василев. Той казва, че освен играчите на детектор са били подложени и хората от екипа на "Игра за милиони". Няколко души също се провалили. В жалбата до прокуратурата са посочени и техните имена. Василев обаче отказва да поясни какви постове заемат в шоуто. Той намеква, че в "Глобъл вижън" и в телевизията са стигнали до "конкретни данни" за наличието на заговорническа група, която е помагала на участника да печели, но отказва подробности.Теория на конспирациятаСпоред регламента на "Игра за милиони" всеки участник преминава през три етапа, като знанията са примесени и с доста голяма доза късмет. Освен че отговаря на въпроси, играчът на принципа на случайността избира суми, които се прибавят или изваждат от печалбата му до момента. Тези суми са разпределени между няколко асистенти. Теоретично е възможно предварително човекът, който разпределя таблата със сумите, да информира съответен участник на кой асистент какво е дал. Но въпросите са много, заложени са предварително в компютър, който ги определя на случаен принцип. Ако има заговор, в него задължително трябва да участва и системният администратор, боравещ с компютъра.

Чавдар Михов е стигнал до "Игра за милиони" по стандартната процедура - изпратил е SMS. Бил е изтеглен на случаен принцип и поканен да участва. Записът с него е направен на 2 юни. Излъчен е в две вечери, тъй като времето не стигнало за пълното му участие. На 30.06. и 01.07. ТВ 7 преизлъчва играта на Михов. На следващия ден Михов е потърсен от продуцентите, които го запознават с решението си за детектора на лъжата. Той се е съгласил съвсем доброволно, при това без да му е поставено условие, че ако откаже, няма да получи печалбата си. Тестът се провежда на 7 юли във фирмата на известния спец по полиграфи доктор Детелин Томов.

"В стаичката с апарата бяхме само аз и д-р Томов, но в друго помещение имаше и човек от телевизията, когото аз не виждах. От време на време докторът ходеше там и чувах, че се консултира какви въпроси да ми задава. До 23 юли нямах яснота какви са резултатите от теста. На тази дата бях повикан по телефона от финансовия директор на ТВ 7 Мария Стоянова, за да бъде уточнена процедурата, по която ще ми изплатят парите. Отидох с жена ми и ни приеха в кабинета на шефката на ТВ 7 Диляна Грозданова, но тя въобще не се появи. Вместо нея дойде адвокат Василев, отпрати жена ми навън и с доста груб тон ми заяви, че съм участвал в измамна схема. Той ми каза, че трябва да му направя пълни самопризнания, иначе ще ме даде на прокурор", разказва Михов.

Адвокат Василев не отрича този разговор. Той обаче настоява, че не се е държал грубо. "Опитах се да му обясня, че ако е склонен да ни каже кои са останалите хора от екипа, участвали в схемата, няма да търсим съдействието на прокуратурата", твърди Василев. С което признава, че към 23 юли те не са знаели кои са участниците в така наречения "заговор".

Въпреки този разговор, въпреки съмненията към играча, въпреки резултатите от теста и въпреки решението на ТВ 7 да не му изплаща парите, Михов става рекламно лице на "Игра за милиони". Звучи абсурдно, но до 7 октомври отделни кадри с неговото участие в шоуто, монтирани като рекламен клип, се въртят нонстоп по ТВ 7. Излъчването им е спряно след намесата на адвоката на Михов - Бойко Ботев.Правилата на игритеПодлагане на детектор на лъжата на участници в телевизионна игра, които са спечелили в нея, е прецедент у нас. Изключение прави само "Биг брадър", който във втория си сезон предложи на съквартирантите да минат през полиграф, но не за да тества лоялността им към шоуто, а за по-голяма атракция. Макар адвокат Василев да твърди, че и други игри са го практикували в миналото, такива данни няма. Един от авторите на този материал също е минал през доста телевизионни игри, печелил е в тях и нито веднъж не е бил тестван с детектор. Нито пък подобно условие за изплащане на печалбата е присъствало сред документите, които е трябвало да се подписват преди участие.

Такова условие е нямало и в случая с "Игра за милиони". "Преди да бъда допуснат до игра, подписах няколко листа, съдържащи задълженията на участника и на продуцентите. Основно там се твърдеше, че мога да не получа евентуалната спечелена сума, ако предаването не бъде излъчено по една или друга причина. Имаше и изискване до датата на излъчването да не огласявам данни за играта и какво съм спечелил. Никъде не присъстваше текст, че трябва да мина през детектор. Копие от тези книжа обаче нямам. Моят адвокат Бойко Ботев също не успя да се снабди, защото продуцентите отказват да му дадат. Досега не са ни предоставили дори и резултатите от теста с детектора" разказва Михов.

Тезата, че детектор е в състояние да доказва вина, може да изиграе лоша шега на адвоката на ТВ 7. В цялата си досегашна практика Илиян Василев, който някога като съдия оправда Иво Карамански за побой и грабеж в столичната игрална зала "Бедни богати", след това се прочу и като адвокат на вече покойните Поли Пантев и Антон Милтенов-Клюна, а към днешна дата защитава Димитър Желязков-Очите, винаги е бил противник на детекторите на лъжата. В много от случаите прокуратурата е настоявала да подлага подзащитните му на полиграф, а по едно от делата резултатите от теста трябваше да послужат дори като доказателство за извършено убийство, но Василев се бори със зъби и нокти срещу това. "Аз съм твърд, че детекторът не е годно доказателство", обича да казва Василев. Пред "Сега" той твърди, че не се отрича от думите си, но в световната телевизионна индустрия било прието именно с детектор да се тестват участници в различни програми.

Шефът на ТВ 7 Диляна Грозданова казва, че в телевизията не разполагат с резултатите от тестовете на полиграфа. Те се съхранявали при д-р Томов. Грозданова обаче се отнася скептично към всичко, което играчът Чавдар Михов разказва, защото го смята за измамник, макар съдът все още не се е произнесъл по казуса. "Той казва много неща, но аз не мога да вярвам на думите на един човек, който ме е измамил веднъж", твърди телевизионният шеф.

Диляна Грозданова отрича да има връзка между неизплатената сума на Михов и факта, че "Игра за милиони" все още не е стартирала, макар лятната ваканция отдавна да свърши. Според нея, причините за тази дълга пауза не са парите, защото ТВ 7 вече била изплатила общо над 600 000 лв. на други играчи, а изборите и ангажираността на водещия Даниел Цочев в театъра.

В миналото обаче имаше още едно подобно предаване, което се препъна в голямата награда. През 2001-2002 г. БНТ излъчваше "Залоаложи" с водещ друг известен актьор - Асен Блатечки. Тогава участникът от добричкото село Бдинци Димитър Теохаров спечели 240 000 лева с едно телефонно обаждане. Продуцентът на играта фирма "Интертелевизионни игри" отказа да му плати дори и лев, като обяви, че при нея няма регистриран залог от играч с това име. Паралелно с развихрянето на скандала играта бе спряна уж временно, но не се появи на екран никога повече. Теохаров заведе дело, но не срещу БНТ, а срещу фирмата и през 2006 г. го спечели. Междувременно обаче всички активи на въпросната фирма бяха прехвърлени на друго юридическо лице и от нея вече нямаше какво да се вземе.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Чавдар Михов от София спечели най-голяма сума от излъчвана у нас игра. На 20 юни в ефира на ТВ 7 Михов прави истински удар в шоуто "Игра за милиони" - 319 680 лева. ТВ 7 все още не е изплатила сумата. Причината - продуцентите на играта подозират Михов в измама.
25
7431
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
10 Ноември 2007 00:03
Игри на щастието, сапунки и чалга.Пълна идилия.
10 Ноември 2007 00:33
Ако съм съдия ще отсъдя така:
1.Спечелената награда да се изплати на участника.
2.Организаторите да се предадат на следствието и ако се докаже вината им, да бъдат осъдени по съответните членове.
3.Не е луд, който яде зелника.Луд е който му го дава. ( Прецедент според американската правна система.)
10 Ноември 2007 02:00
хехе, "инвеститорите" в това фирме явно не си разбират бизнес модела ... най-сигурния начин за хазартно предприятие да се разори е като не си плаща печалбите. другият най-лесен начин е неможенето да си управляват рисковете. фирмето явно е ударило джакпот и по двата параграфа.
10 Ноември 2007 02:55
Не искат да плащат мръсниците и търсят под вола теле.Затова съд до дупка и адвоката му да направи замръзяване на банковите сметки докато не свърши делото.Направо жалки същества но нагли и безсрамни.Изобщто никои да не играе.......
10 Ноември 2007 03:28
"Шефът на ТВ 7 Диляна Грозданова"
За какво изобщо приказваме? Как може с такъв шеф, с тази путурва, да има изобщо някакво съмнение кой е виновният?
10 Ноември 2007 04:44
Темелко, и аз като стигнах до Диляна Грозданова и спрях да чета статията , нещата ми станаха ясни.
10 Ноември 2007 05:21
То има ли още такава телевизия бе?
Жалка история....
10 Ноември 2007 07:39
Пълен абсурд. Щом има такива съмнения като възможност, нека проверяват участниците на детектора предварително, преди участието им. Да си проверяват и екипа. Парите трябва да се изплатят.
10 Ноември 2007 10:42
И във Великобритания имаше такъв случай в тяхното шоу "Кой иска да бъде милионер" ("Стани богат". Един от участниците играеше с жена си и професор-ерудит от публиката.
Хванали ги след като на видеозаписа се разбрало, че професорът кашлял или показвал други знаци на верните отговори. След това ги съдиха за измама, но не знам какво стана с този случай.
10 Ноември 2007 10:48
Няма нищо случайно, когато компютър избира от Есемеси печелившите или участниците!
10 Ноември 2007 11:04

Детектора на лъжата няма доказателсвенна стойност в българското правосъдие и от сега да им е ясно на тези организатори, че трябва да плащат.
10 Ноември 2007 11:14
Cruella de Vil : в сайта на водещия си го пише за тоя случай : пари на Връбница

Тук
10 Ноември 2007 17:39
Това е една долна поръчкова статия от конкурентите на "Игра за милиони". Мога да ви припомня кои са конкурентите ония мишоци от "Стани богат". За пореден път се доказа, че Сега изпълнява поръчки. А на тия идиоти под мен ще им кажа да мислят по-трезво
10 Ноември 2007 19:48

miller, а дали ще бъдете така добър и да споделите нещо по същество, а (т.е. малко да се аргументирате щото явно знаете повече по въпроса)?!


________________________________
Морал - това са интересите на другите
10 Ноември 2007 20:13
Аз не за друго, ми щото според miller всеки под него ще е идиот, та затова са записвам тука тъй.
10 Ноември 2007 20:55
Не вярвам на всики тия клевети срещу Дилянка-Грозданка. Те с Любо Пъпката отколе са стожери на синия морал. Винаги са обвинявали комунстите тъкмо в безнравственост и винаги много са се възмущавали, лично съм ги чувал да говорят от екрана и не мога да не вярвам на ушите си. Тя беше видна синя журналистнка в БНТ, даже директорка по едно време, Той - депутат от СДС. Какъв по-висок атестат за безукорна честност?! Не вярвам и в това, че си присвоиха Общинска банка и я продадоха, че с парите от нея и от заграбените с дългосрочен договор билбордове на София основаха телевизия и вестник. Защото никакъв полиграф не ги е уличил. Е, в такъв случай, как си представяте да присвоят 350 хиляди лева от човек, който честно ги е спечелил?
10 Ноември 2007 20:58
А тоя Михов, дето явно прекалено много знае за собственото си добро, да готви 10% съдебен залог (около 35 хиляди лева), които пари може да си види отново до 7 години, може и да не.
10 Ноември 2007 22:26
Щом "Направи ни впечатление, че той е участвал преди и в други телевизионни предавания, където също е печелил крупни суми." то сият Михов най - вероятно е кошаревски победител. Разбрали са се да му шарят някоя кинта само за рекламата, пък да се разпише за 300-тях бона. Той обаче решил да ги прецака и се хванали за гушите.
11 Ноември 2007 16:35
Нямало ли е подобен случай и в Нова телевизия? Някакъв спечелил голямата награда в някакво състезание, но отказали да му дадат парите защото дъщеря му работела в същата телевизия и това било в нарушение на регламента.
11 Ноември 2007 18:09
... от ТВ-то на любо Пъпката к'во може да се очаква ...
11 Ноември 2007 18:17
Продуцент е Халваджиян.Ето какво казва и той по въпроса:
Магърдич Халваджиян: Къде е казано, че Биг Брадър е честна игра?
Никой не е виновен на зрителите, че се оставят да бъдат манипулирани, казва тв-продуцентът

Натиснете тук

Редактирано от - E6 на 11/11/2007 г/ 18:18:59

11 Ноември 2007 18:48
Ако тия от "7 дни" ТВЪРДЯТ, че НЕ могат да бъдат познати отговорите на въпросите от Играта- това значи, че те са МАМЕЛИ във всяка тяхна Реклама "Играй и спечели милиони!", както и по време на самата Игра!
11 Ноември 2007 19:23
Въйй...караконджул...тюхх...приварил си мъ..._________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
29 Ноември 2015 01:30
Обича да гледа тв игри, тип викторина. Самият Чавдар е участвал в половин дузина подобни предавания във водещите български телевизии. Негов е и рекордът за най-голяма спечелена награда. Малка подробност е, че отказаха да му изплатят сумата и му трябваха 6 години и две съдебни дела, докато накрая съдия-изпълнителят все пак успя да убеди телевизията-длъжник да развърже кесията.
http://www.chavdarmihov.com/bg/aboutChavdar.php
29 Ноември 2015 06:43
пак ке се срекнем... след 7 години... тиру риру...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД