:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,389
Активни 554
Страници 1,834
За един ден 1,302,066

Избори Север-Юг

Географско-културологично обяснение на политическия вот и защо ГЕРБ проби по магистрала "Тракия"
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Митко Новков
"Магистрала "Тракия" е на ГЕРБ", обяви тържествено след края на втория тур на местните избори Бойко Борисов. Това значи София-Пловдив-Стара Загора-Сливен-Бургас - все градове на ГЕРБ. Добавяме към великолепната петорка на големи областни центрове и Ямбол - откъдето и да погледнеш, резултатът в Южна България е добър. На Север обаче, особено в източния Север, нещата съвсем не са толкова герберни: Силистра, Варна, Търговище, Русе, Разград - на изборната карта всички те са обагрени в червено. Като отчетем също и болезнената загуба на Шумен - само с 52 гласа, съзнаваме, че Добрич е слаба утеха за новозамогналата се с местна власт партия. Ала съзнаваме и друго - има едно разслоение на градовете, избрали едната или другата партия - старата БСП или новата ГЕРБ, и това разслоение върви по билото на Балкана. Изключение донякъде прави любимият ми Северозапад - хората на Бойко Борисов взеха Видин и Враца и се препънаха в Монтана. Габрово също е изключение, но кога ли Габрово не е изключение? Колкото до Северозапада, той е не просто изборно изключение днес, той си беше и продължава да е изключен въобще от българското държавно мислене.

Все пак разделението Север и Юг е факт, напомня на Гражданската война в САЩ през 60-те години на ХIХ век. Да не говорим, че и герой, приличащ на Патрик Суейзи от едноименния телевизионен сериал, си намерихме. От една страна Северът, който обаче тук е повече привлечен от статуквото, отколкото от промяната; от друга страна Югът, фасциниран от промяната, експеримента, риска, ако щете, а не от добре познатото старо.



Вековницата срещу новороденото



- противопоставянето на тези избори може да се види и от гледна точка на географията, и от гледна точка на възрастта.

Който е чел Джаред Даймънд и книгата му "Пушки, вируси, стомана", знае - предаването на технологичен и всякакъв друг опит върви по оста Изток-Запад и боксува по Север-Юг. Обяснението е просто, но ефективно (както всички прости неща впрочем): разположението на оста Изток-Запад е на еднаква географска ширина, което означава еднакви климатични условия; ако в монголската степ са опитомили коня, няма проблем същият този кон да бъде пренесен, както е опитомен в Гърция или в други части на Европа. Иначе е по вертикалата Север-Юг: онова, което вирее в Унгария, не може да вирее в Уганда. Сиреч технологичният опит, земеделските култури и каквото още щете не може да се приспособи към различните климатични условия, променящи се по дължината на меридианите. Но по дължината на паралелите те не се променят - еднакви са и в Ню Йорк, и в Казан. Тъкмо по оста Запад-Изток местните избори в България си приличат по харесване на кандидатите - "Магистрала "Тракия" е наша"; докато по оста Север-Юг резултатите, откъдето и да ги погледнеш, трудно могат да се съвместят.

Има една отвсякъде видима причина за така релефиралото се състояние - България е разделена не толкова от ятовата граница, колкото от гребена на Стара планина. Комуто се е случвало да пропътува от Юг на Север или от Север на Юг, ще ви открехне: България е много по-лесно да пресечеш от София към Варна или Бургас, отколкото от Хасково до Разград, да речем. Сиреч на дължина бива, на ширина - хич. Сякаш двете половини не искат да имат нищо общо: едните си живеят един живот, другите - друг, отделни вселени. Ако вземем нещата по-шеговито, ще предложим на управите на българските градове, както се побратимяват с чужбински, да сторят същото и помежду си, и то именно по оста Север-Юг.



Например Берковица да се съюзи с Велинград, а Пещера с Левски



Ала това на шега, сериозно ако говорим, разминаванията между Южна и Северна България същестуват, колкото и това да не допада на различни антиесенциалисти от всякакъв десен. Антон Страшимиров си е дал труда да опише тези различия в своята "Книга за българите", в която ни разделя на шопи, мизийци, тракийци, македонци, рупци (като дори той забравя торлаците - хората на Северозапада, ама нейсе). За мизийците и тракийците - тези, които се разделиха така явно на местните избори, той пише: 1) за тракийците: "Тракийците са смес от мизийци и рупци... Сред тях се разлива и байганювщината... Простите и голи старопланински колибари се видяха богаташи, настаниха се в градовете и почнаха да се големеят - можете да си представите колко им е прилягало. Оттук почва засмяната дебелащина на бай Ганя, неговото натурничество и безочливостта му... От Дунава и Егея (Солун-Охрид) идат първите просветени българи, надникват към Стара планина, виждат там запършилия ръкави бай Ганю, който раздрусва турската държава, та му се изсмиват, а после го разбират и му се кланят до земя..."; 2) за мизийците: "Мизиецът е скромен, чистоплътен и смислен земеделец и занаятчия. Той е хладнокръвен, философ, не любвеобилен, почти спартански строг в живота си. Предприемчив е, но няма гъвкав спекулативен дух, затова в търговията не е смел (освен в чертата Габрово, Дряново, Търново, Свищов). Любознателен, със здрав разсъдък, мизиецът не е мечтател, наопаки дори, и измерен до консерватизъм."

Та това е: неспокойният дух на Юга, духът на Средиземноморието, който е привлечен от непознатото, риска, приключението, се удари с разсъдъчния, консервативен и муден дух на Севера, повече повлиян от лютите ветрове на руската степ, отколкото от топлите полъхвания на Леванта.



Ето защо на Юг заложиха на новото, докато на Север се довериха на старото.



(За Враца и Видин нещата стоят иначе - там са дотолкова силно забравени, че с всяка промяна питаят една-единствена надежда - държавата поне да се сети, че ги има и тях.) Кой е бил по-прав в избора, предстои да видим. Но че такива обосновавания на политическия избор, преминаващи по билото на Балкана, ще има и на изборите след две години - в това нямайте никакво съмнение.
210
4981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
210
 Видими 
10 Ноември 2007 00:29
Ето го Митко Новков с поредната антибългарска статия. Преди бяхме ягмаджии, сега ни раздели на шопи, мизийци и не знам какви си. Само и само да не сме българи. Браво Митко, откъде ги черпиш тези идеи? Дали пък не трябва да разделим и България на толкова малки държавици? Или поне на две Българии - Република Северна България и Република (или Вилает) Южен Булгаристан. Поне примери за делене, колкото искаш.
*
И как така стана, че в южната част на България са напредничавите, пък в северната - назадничавите? Някакви данни - нобелови лауреати, ай-кюта, силиконви долини (не цици)?
*
Фичка (оня без двете точки), я коментирай, нали с Новков сте бъдита от един факултет!?
*

10 Ноември 2007 00:33
Аааа, сега като прочетох още веднъж статията ми стана ясно, тези от север са повлияни от Русия и по презумция са комунисти. Добре, добре.
*
Новков, знаеш ли от кой град е проникнало западното (новото) влияние в България след турското робство (ако ти е по удобно - османското присъствие)? Трябва да знаеш, ти си учил философия, а аз съм само един прост инженер.
10 Ноември 2007 00:34
Митко Новков сериозно ли ги пише тези работи? Първо, не цяла Южна България и - противно на географията на БатБойко - дори не цяла магистрала "Тракия" е на ГЕРБ: в Пазарджик победи кандидатът на БСП, ако не се лъжа.
Второ, климатичните "обяснения" на определени феномени от културен или пък политически порядък по линия Север-Юг в най-добрия случай са нелепи, а в най-лошия - намирисват на расизъм. При Новков случаят е по-скоро първият. "Климатичните особености" са много често не природна даденост, а чисто идеологична представа: в Северна Италия е "прекалено студено" за производство на вино, но намиращата се на същата, а и на по-северни географски ширини Франция е съвсем подходяща за същото; в Северна Сърбия било "прекалено студено" за отглеждане на дини и пъпеши, но в Южна Унгария е достатъчно "топло" за същите култури...
През лятото в Плевен и Русе, където според Новков трябва да духат "лютите ветрове на руската степ", е не по-малко горещо от Пловдив или Стара Загора, и по-горещо от Смолян или Бургас !
Трето, творбата на Антон Страшимиров е чиста фантазия, игра, която няма нищо общо не само с някакви реални "манталитети", но и не кореспондира с никакъв реално съществуващ регионализъм (какъвто няма традиции в БГ, освен някои местни племенни феномени тип шопите): дори за македонския е рано, а да не говорим за мизийски, тракийски и пр. - идентитети, които никога не прерастват в нещо повече от абстрактно географско наименование. Новков, като човек от диаметрално противоположната част на БГ - Бургас -, не е наясно и с "любимия" си Северозапад (откъдето имам честта да съм по бащина линия ) А именно "торлаците" не са "хората на Северозапада" въобще (чел е Радичков и нещо се е пообъркАл). Торлаците населяват пограничния със Сърбия район на Шоплука и на Северозапада - Трънско, Годечко, част от Берковско, Белоградчишко - плюс прилежащите територии от другата страна на границата. Видин, Монтана (Миайловград) и Враца не са торлаци !
Бих поспорил и по това, че в БГ няма разделение Запад-Изток (което във всеки случай ми се струва по-реално от мнимото разделение Север-Юг). Най-малкото по отношение на говора: не само екането, но и въобще твърдият изговор на Запад от Плевен (включително) и Пазарджик се възприема на Изток като смешен и неправилен, а същото се отнася за източния акцент на Запад. Но и тук разделението е по-скоро София вс. останалата част от страната: като говориш твърдо в Бургас или Варна, те питат "Ам ти от София ли си ?" или "Како стаа в Шопландия ?", при положение, че може да си от Благоевград или от Видин.
Накрая, разбирам желанието на Бургас и неговите трудови хора да въплъщават "новото" и "промяната", но се съмнявам, че дори с това ще предизвикат раздразнение сред нарочените за "северняци".
10 Ноември 2007 00:42
Доста спорно, повечето невярно, макар интересно.

Българското население е силно размесено след миграциите в 18-19 в. (руско-турските войни и след освобождението), 130 г. национална държава, индустриализация и 50 години без дребно частно селско стопанство. Голяма част от софиянци са от северозапада (който затова обезлюдя), много от селяните в североизтока са по произход от Тракия (Одринско, Ямболско, Сливенско), дори във варненските села сега показват "тракийска сватба" на туристите (с. Кипра, община Девня). Миграциите бяха и по оста север-юг и обратно, и по запад-изток, от Македония и Зап. покр. към североизтока, от северна Добруджа към стара България. Има и по-локални миграции, например Нова Шипка, Варненско, била заселена от хора от старата Шипка, Казанлъшко, след изгарянето й в 1877.

Джаред Даймънд говори за "преносимостта" на растенията и животните, което е много по-лесно по паралела и по климатичния пояс - примерно конете измират от мухата цеце, докато стигнат от Сахара до южна Африка, затова в юга на Африка няма коне и големи империи. А стигат лесно от Монголия до унгарската Пуста, и затова Евразия сега е такава, каквато е. Но движенията на хората, особено в един неголям ареал с почти еднакъв климат, не се спират лесно от една - не толкова висока - планина с над десет прохода с асфалтов път и три жп линии.

Стара планина е много важна в историята ни по разни причини, но не и като делител на българите на две части. Идеята за такова деление е погрешна и вредна, и въпреки това често се "нагнетява" от доморасли етнофилософи. Самите понятия "Северна" и Южна" България в днешния смисъл са скорошни и конюнктурни. Македония и Софийско не е Тракия, Тимошко е на "юг" (т.е. запад) от Стара планина, но не е "южна" България. Неправилно е и делението на "северно" и "южно" Черноморие. Обзор е на север от Стара планина, но се води в "южното" Черноморие, понеже някога случайно попаднал в Източна Румелия с всички последици от това.

Не само Митко Новков от Берковица, но и сам Захари Стоянов - котленец, израсъл в Добруджа, намира разлика между северните (примерно, по-плахи) и южните (по-бунтовни). Това деление обаче не отговаря на истината. Всички големи въстания срещу турците до 1876 г. били в "северна" България - при това по-многолюдни и продължителни от Априлското.

Варна е повече доволна, отколкото недоволна от Кирил Йорданов, Бургас - повече недоволен, отколкото доволен от Йоан Костадинов. И двата града има защо да са такива. Причините не са етнорегионални.

За нуждата от повече транспортни връзки от север на юг няма какво да се агитираме. М-ла Хемус, м-ла Черно море, пътищата Ботевград-Видин (Оряхово), София-Лом, Русе-В. Търново, Русе-Шумен и жп линия Варна-Карнобат (коридор 8) трябва да са ни приоритет (както и София-Охрид). Едно време говореха за жп линия Пловдив-Плевен и Елена-Твърдица.
10 Ноември 2007 00:49
Съгласен съм и с Чавдар (служил съм в Плевен - там лятос е горещо като в Пловдив, ако не и повече), и по въпроса за изток-запад - ятовата граница на югозапад стига чак докъм Гоце Делчев и Сяр (както правилно се казва на български) и дели и самата Македония на екаща и якаща. Има разни екзотични теории за произхода на ятовата граница - вкл. че минавала по границата на траките и илирите в древността. Други смятат, че границата траки-илири минавала по границата м/у българските и сръбските диалекти в 19 в. Във всеки случай е древна граница.

Истина е, че във Варна всички западни българи (млекО) са "шопи", имахме в класа един - "шопа" - от Видин. Кюстендилци също. Милетич има много интересна книга (на Гугъл) за населението по села в 1902 и различията между "черни" и "бели" (балканци и хърцои) в североизтока, и местните (ерлии) и "тронките" от източна Тракия. Най-старото българско население в североизточна равнинна България (запазено оскъдно в разградско, провадийско, девненско) било белодрешно (като шопите) и говорело със "западни" ударения на глаголите в минало време (направИх).

Редактирано от - Чичо Фичо на 10/11/2007 г/ 00:56:04

10 Ноември 2007 00:56
Опааа... да се извиня по български на Новков за едно нещо: не знаех, че и той бил от "Убавиа Северозапад", набеждавайки го, че е от града, в който е работил. Добре познавам село Бързия - много хубаво село - което най-вероятно е наистина торлашко.
10 Ноември 2007 01:00
Говорите в Източна БГ преди налагането на нормата са интересна, но отделна тема: в Шуменско пък, както твърдят диалектолозите, имало опр. член за м.р. на -о, като в Шоплука. Прекалено "западно" звучащи ударения като "мОмчето" има и до днес в Харманлийско и др. места на Изток.
10 Ноември 2007 01:28
Точно - членуване на о, "кадя бос из лукО", има и в североизтока, у ерлиите - белодрешните. В югоизтока понякога пък използват само пълен член - "боли ма кръстът" (Царево). Там "отивам да спа" (не да "спъ" като по нас). Според мене из цяла горна Тракия се казва "зАтвори вратата". Диалектите в Хасковско и Старозагорско (община Опан) обаче са убиец! Диалектоложките карти са много интересни - почти винаги не съвпадат с делението север-юг.
10 Ноември 2007 01:37

Фичо признавам те за експерт и туканка, ако ми кажеш-в кой край на България наричат населението си "гочаайта"?
10 Ноември 2007 01:46
Има ли в БГ въобще линии на изоглоси, минаващи север-юг? Дори ъ-а линията в западните диалекти не е такава...
Между впрочем, З. Стоянов има стереотипи и спрямо Западна БГ: говорейки за "шопската София", която спяла по време на "въстанието в Тракия"...
10 Ноември 2007 01:59
Това не съм го чувал

Ние с кумеца все си повтаряхме това от неговия край - Димитровград:

Сторте двар уа, сторте двар!
Уу, ни можти га стори, я ж га фатя.
Оть ни га фатя уа, каунь?
Кък да га фатя? Тя прафуча като матор (и беше кюшлия)!

Дя я баялдявата котялца?
Ягъ я, дя са тули кат чунчулига в сугань!
10 Ноември 2007 02:11
Поне тук няма нито една изоглоса север-юг, има във всички други посоки. Шумен и Стара Загора по всички показатели са в една и съща диалектна област.
10 Ноември 2007 02:14
Фичка, днес си върхот .
10 Ноември 2007 02:27

Анджък, де!Набара го почти...

На 30-тина км.на югоизток Ти вЪри, я ждоа ъйся.
А 15 км от другата страна: Зъ ида!

10 Ноември 2007 02:38
Тракийски не разбирам, ако може превод...
Между впрочем, Митко Новков е изпраскал една вестникарска статия и лошо нема, но тезата за силно изразен "регионализъм" в българската история има свои привърженици не другаде, ами в ИФ на СУ. По-специално проф. Христо Матанов, който замалко да стане декан. Удивително е как университетски преподаватели прегръщат без особени проблеми някакви фешън лафове, с чието точно значение не са особено запознати. Вместо да продължават да си тропат хорото в "Сите българи заедно".
10 Ноември 2007 02:39

А знаеш ли какво е СУГАНЬ?
10 Ноември 2007 02:43
Фичо, а какво ще кажеш за "е - и"? Много ме дразни...не е на български...учители го ползУват...служители...ТВ-водещи...а стига са яли тия пИпИруди мИсо, а?
10 Ноември 2007 02:50
Май и доста от форумците ще се засегнат...ма щом и като ПИСМЕНО употребяват "и" вместо "е" (щИ видим)...значи на зле са нещата.
10 Ноември 2007 03:03
Аман от кръндели опитващи се да разединят нацията по всякакви безпринципни белези. Значи сега научаваме, че "разминаванията между Южна и Северна България същестуват" и то не от днес. Също така автора загатва, че севера бил гласувал за социалистите щото бил по-чистоплътен. А южната част гласувала за ГЕРБ щото там имало повече нечистоплътни ганювци. Още, че половината част от севера не била гласувала за социалистите ама тази част не била мъдра щото имала нужда от помощ и ората не знаели к'во правят. Също така научаваме че в БГ имало различни климатични географски ширини и затва имало и разделение в мисленето на хората. Тая България необятна бре! Ние от векове се мъчиме да излеземе на средиземноморският климат, а то к'во, оказала се, че сме имали тамън две климатични области, чистоплътна и нечистоплътна.
За аналогийте на автора
10 Ноември 2007 03:22
Статията на Новков има много хитра стратегическа цел. Тя е част от усилията на определени среди да разделят Евразийското пространство (защо тук да не сложим и Балканите) на 150-200 държавици, постоянно враждуващи помежду си. Защо - всеки сам може да се досети. Говори се за мизийци на север и тракийци на юг (не за българи) и лукаво се създава раздор като тънко се намеква, че едните са тъпунгери. След време пък ще се предложи тъпунгерите да бъдат изолирани в отделна държава.
*
Не разбирам, защо редакцията публикува такива статии? Стилът е аматьорски, тезите на автора не се облагят на никакви научни доказателства, на места са определено расистки?
10 Ноември 2007 03:26
Някои тракийски говори са много близки до македонските. Баба ми (родена в Дедеагач-днешния Акександропулис) използваше кладувам(за поставям), четам, пеям, бацнувам(за целувам), писвам(пиша), дойден (дошъл), бийен(бит, набит) и пр. Според мен стандартният български език, базиран главно на източните говори, допринесе в някаква степен за процесите, свързани с формиране на македонско национално чувство, различно от българското. Малко след Първата световна война, около проекта на прословутия АБЕСЕДАР в Егейска Македония, някои учители, в традиционни преди това български училища, твърдят че литературния български е малко далечен за тях, за това предпочитат учебник, написан на местния диалект.
10 Ноември 2007 03:37
Арно, ама "Абецедарот" от 1925 г. не достига до никакви училища, плюс това, че учителите там, ако въобще са били местни ("допии", не са имали избор на какъв език да преподават... Интересно, че наскоро от партията "Виножито" откриха и кирилски вариант на "Абецедара" - доскоро се смяташе, че е само на латиница...
10 Ноември 2007 03:39
-Джена, телепортир-гиби!
-Сакън уа Блейк, компютър патландъ!

10 Ноември 2007 04:44
Г-н Новков, обяснението за изборните резултати е малко по-просто!
Телевизионните партии в Южна България "облъчват" повече хора.
10 Ноември 2007 05:04
- Сокерес ту ю, кармъзъ таке?
- Шокар съм, тенк ю!
10 Ноември 2007 05:10
А-аа, Митко е готин днес. Културата и авантюристичния дух на неспокойните морски нации, срещу заспалия, безпросветно-муден дух на евразийската степ.
10 Ноември 2007 05:38
М-ха, Новков си прави ташак, естествено....Значи Бай-ганьовците от тракията избрали на принципа на подобноста Бат Бойко - пърхапс щото е космат, черноок, чернокос и даже чернокож като мустакатия си подбалкански прототип... тази вечна квин-есенция на рунтавата, неспокойна, непредсказуема, дебелоглава и дебелоока българщина, която със сигурност е по стара от България...хубава шега, Новков. Обаче расистка. Североизтокът, начело с Путинско-Тимовската варна, гласувал комунистите от БСП, благодарение на неизкоренимия си съветизъм по линията на ферибота Варна-Иличовск, с който България изнасяла домати, а внасяла рускини (бартер един вид) за подобряване на мустакатата мизийска порода Ми пак много расистко, Новков. Лошо!
10 Ноември 2007 06:06
Виж ся, бае Новков. Янлъш си. (ти като турлак ще ме разбереш)
То верно, че след резултатите от изборите освен да се посмеем, друго не ни остана-няма да плачем я. Българския североизток, Бае Новков, испешали Варна, е един Сивестопол на духа, който отблъсква мустакатите и по костовстко-бойковистки чернокожи капиталистически орди вече 18- година. Но Пасаран, дет се вика. Град герой, който, макар и по едно географско недоразумение да се помещава в България, според духовните си координати и според резултатите от местните избори е в центъра на един въображаем съветски съюз на духа....(то друг не остана) 18 Години! Ми то и ленинград е издържал по-малко на напъна на фашистките гадове, а значи - град-Герой! Не случайно преди къде 60 години е бил пророчески кристен със славното имени сталина! Причините: 1. ТИМ -икономическа групировка, създадена, разбира се, по съветски образец, а значи по най-добрия. А вероятно и с активно съветско участие. Ми тва са съветските другари, бе, Новков, как я мисли Бат Бойко с неговата магистрална партия! Дет се вика, по-скоро Паметникът на Альоша ще проходи и ще си удари една злобарка, отколкото Бат Бойко ще спечели втори път изборите в тракия...Още догодина съветските другари ще скръцнат със зъби на сводниците и магистралните другарки от магистрала тракия и ще обърнат резултатите от изборите..... ..
2. Фериботът Варна-Иличовск. Интензивния обмен на стоки, идеи, пичи въшки, хормони и други телесни течности в течение на незнам-си-колко-години неизбежно е превърнал североизточна българия и особено Варна в най съветизираното от епидемиологична гледна точка място извън съветския съюз - логично!
3. Газта, Бай Новков. Газопровода Южен поток, който ще излиза на българска територия точно във варна, което превръща този град в ключов както за българските комунисти, така и за пост-съветскиде другари... докато по магистрала тракия ще тече поток от брадати муджахидини, влезли нелегално на път за европейския съюз, през Варна ще тече газ....
10 Ноември 2007 06:41
Сега за тоя Джаред Даймънд, дето го цитираш. Не е достатъчно политически коректен... Умната ей - ше отидат грантовете във варненското езеро! Срещу Даймънд и екологично-детерменистичните му залитания има серизни обвинения в евроцентризъм, да знайш! Натиснете тук
А обвинението в евроцентризъм е третото по тежест обвинение срещу един соушъл сайънтист, макар и географ. За такова обвинение могат да му напъхат пулицъра от 98-ма обратно в задника - те на Уотсън цял нобел от 62-ра му напъхаха отзад, та един пулицър ли? Най тежкото обвинение е обвинението в антисемитизъм; второто по тежест е в расизъм, а третото - в евроцентризъм. Засега първите две се разминават на Даймънд, обаче третото не му се размина, и обикновено, когато обвинят някого в евроцентризъм, му дават някакъв срок да се поправи и ако не го направи, следва по-горното (по тежест) обвинение. А евроцентризма на Даймънд (което се счита за латентен расизъм и от там антисемитизъм) се изразява в централната му теза, че Европа е географски предопределена да доминира по богатство, иновации и политическа мощ над останалия свят.....което е изява на екологически детерминизъм Натиснете тук или пък Натиснете тук...от там и острите критики към Даймънд и обвиненията в "географски расизъм", с който, според критиците си, "оправдавал" колониалните авантюри на европа като географско-неизбежни, т.е. европа не е отговорна за поведението си (а значи и за фашизма си), тъй като е формирано не от свободната и воля и културата и, а от географията....същите обвинения, между другото, през 70-те погубиха далеч по-талантливите Лесли Уайт (когото Даймънд копира) и М. Салинс...та, Бай Новев, умната - кви са тия политически некоректни евроцентристи, дето ги цитираш?
10 Ноември 2007 07:06
При такава ниска избирателна активност и такова опорочаване на изборите, разсъждения като горните нямат никакъв смисъл. По - добре анализирайте, защо 70% от гласоподавателите не гласуват и защо изборите се купуват и фалшифицират масово и безнаказано. Ама не ви стиска за такъв анализ.
10 Ноември 2007 08:30

Абе не знам дали север vs. юг, изток vs. запад, град vs. село или София vs. останалите, ама разделение си има. И то наистина е по линията консервативни/лоялни/доволни от старото и вярващите че новото все пак е по-добро. Е има и едни 70% които не са или не искат да се определят (независимо от причините) ама тях нема да ги брОим. И аз не виждам нищо лошо в идеята изложена от Бългериъна в США наистина да се разделим (той верно е против нея). Признавам, че преди петнадесетина години, като гледах как народеца си гласуваше за Луканов и Виденов направо ми се искаше да си се разделим и всеки по пътя си. Нищо лошо няма в една раздяла сама по себе си. Една Европа се обединява, но само на базата на общи ценности. И ако някой не ги споделя -прав му път. А после, когато стане ясно кой е хванал по-добрия (път), винаги можем пак да се обединим. Лошото на тая идея е обаче, че няма как да се осъществи точно защото разделението не е географско. Което (пак казвам) не значи, че го няма. Обаче, както каза някой днес, поредна победа на иронията - Бългериъна дето е против разделението се отдели в США, а аз дето бях за разделение съм си в България (все още).

Или с други думи казано, както и в случая с ягмата, в който Митко Новков изрази идеята, че плячкаджийството е основен принцип по нашите земи, но беше нападнат заради дребни (за мен) неточности, то и сега е нападнат по същия начин и от почти същите хора. Е, аз този път няма да споря защото и според мен разделението не е географско (де да беше), но приемам, че тази Новкова теза е просто провокирана от изказването, че АМ Тракия принадлежи на ГЕРБ. Изказване, което си е чисто рекламно (в стил Б.Б.) и не целИ предизвикване на нАучна дискусия по въпроса.

Честит сняг на софиянци (и на другите, които го имат)!

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 10/11/2007 г/ 08:33:40

10 Ноември 2007 09:10
На времето се говореше не официално разбира се, че южнаците, т.е. тракийците са по-мързеливи, а мизийците-северняците по-работливи.
Сигурно в североизточна България преобладава повече прабългарския елемент (капанците например), а в южна славянския и тракийския, а най-много да се е запазил тракийския в Балакана.
Но ни сме толкова умесени, юе трудно може да се каже.
10 Ноември 2007 09:15
Сократ XII
И то наистина е по линията консервативни/лоялни/доволни от старото и вярващите че новото все пак е по-добро. Е има и едни 70% които не са или не искат да се определят (независимо от причините) ама тях нема да ги брОим.
Аз винаги съм мислел, че новото е по-добро. Още по-добро ще е новото, което ще дойде след сегашното ново. А, че сегашното ново е сбъркано няма някой да се съмнява. От друга страна то трябваше да дойде да се сбърка, че след това да се оправи.
10 Ноември 2007 09:43
Абе, Новков, брат, какви са тия щуротии?
10 Ноември 2007 10:09
Бая се е объркал Митето... Северният Смолян, северният Благоевград и прочие изключения, които явно трябва да подкрепят твърдението! По-добре да беше написал нещо за дясното, ама тоя си талант го пази само за прогресивния десен печат с тираж 7 броя...
Да дам и аз скромния си принос към диалектическите студии тук
rego, с когото по бабина линия сме нещо като почти земляци, е отбелязал един интересен феномен - а именно спецификата на диалектите в Беломорска Тракия, където изказът е мек, като при източните говори, но ударението и много словоформи са типично западни, особено като при македонските говори - характерен пример е рЯка (за река), срещат се също и глаголни форми на -в/-ф като в официалния македонски (Ядаф, пиф, одиф) и т.н.
Изобщо беломорските тракийски говори според мен са много по-близо до беломрските македонски такива (особено в Чеча и Серско) отколкото до северно-тракийските.
10 Ноември 2007 10:11
Вярно, че са щуротии.
По собствената му "логика" 70% от населението е от Север, т.е. с "муден дух". Като изключим него де, той е с "неспокоен дух", което личи и от избора на снимката, с която всеки път ни се представя. Всеки път път, като прочете някой задграничен автор и му идват обяснения на бг действителност.
10 Ноември 2007 10:12
1) за тракийците: "Тракийците са смес от мизийци и рупци... Сред тях се разлива и байганювщината...
ххх
Е как да не си изберат партията на един БАЙ Бойко. Приляга им.
Какво имате против Новков - той е интелектуалец и ясно осъзнава смешноватия избор на Пожарникаря. Останалите интелектуалци в страната по-добре да престанат с мълчанието си и да кажат ясно защо избора на неандерталеца е байганювски. С мълчанието си вършат престъпление срещу обществото ни и след две години ще се червим пред света, че един бодигард на двама държавници е станал премиер. Забравете политическите си пристрастия и кажете истината за БАЙ Бойко. Нали се пишете народни будители. Иначе ще продължаваме да се будим със сутрешните блокове по тв-тата, където охотно се дава път на процъфтяващата мутризация на страната.
10 Ноември 2007 10:23
след 500 години съжителство с братчедите, много мурафети сме усвоили от тях
въпросът е: кои са по-ориентализирани - северните (бсп) или южните (бб)
10 Ноември 2007 10:46

Да Марксе++, умните се учат от пробите и грешките на другите, а останалите от своите (защото се мислят за уникални, неповторими и изключителни)... Между другото, новото С# по-добро ли е от старото С++?

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 10/11/2007 г/ 10:51:07

10 Ноември 2007 10:55
Аз винаги съм мислел, че новото е по-добро. Още по-добро ще е новото, което ще дойде след сегашното ново.

Не бъди толкова сигурен, Мркс+; Ти под "по-добро" винаги разбираш "по-ляво". Вярно, че от няколко века "човечеството" се движи все по-наляво и само наляво. В този смисъл инцидентната победа на дясното в бившия соц блок е само глимпс, кривване от универсалния ход наляво, който ще се коригира. Това, което българското политическо "дясно" не е в състояние да вдене, е, че само с десни идеи повече няма да може да дойде на власт - не друг, а Западът няма да му позволи; Дори един Саркози и една Меркел, за да получат властта трябваше да адаптират и инкорпорират леви идеи в програмите си - и "леви" хора- иначе никой нямаше да ги допусне до властта....още нещо, което нашите десни не "святкат" , е че глобализацията е ляв проект, а не десен....и без да инкорпорират европейските норми на лявото, ще гледат власта през крив макарон още сто години...
Да вземем Даймънд, когото Новков цитира - през 98-ма, когато му дадоха пулицър, книгата му се считаше за образец на ляво, неомарксистко мислене; днес, само 9 години по-късно, политическото ляво в америка намира географските му идеи за твърде десни и дискретно расистки.
Левият тренд обаче нито е естествен, нито е типичен за цялата история на човечеството. Напротив - тренда е само на няколко века. А преди това? Нито в античността, нито в ранния и зрелия феодализъм можем да забележим някакво движиние отдясно наляво в полето на идеите. Напротив... Платон е по "десен" от Сократ. Аристотел - по-десен от Платон....
А освен че е млад, тренда се появява само на Запада -и не се е появявал "естествено" никъде другаде, т.е. не е "универсален". Така че, Макс ++, не бързай да биеш тъпана. Това, което възприемаш за естествено и вековечно движение наляво, всъщност е контролирано движение, режисирано от социални инженери от типа на Карл Маркс..за целите на които обаче можеш само да гадаеш въпреки всичките си плюсове....обаче, според хора, на които вярвам далеч повече от социалните инженери, до десетина години вида ни влиза в страховита сингулярност, която няма да се поддава на никакъв социален контрол/режисиране, от типа на този, който политическото ляво упражнява върху европа и америка през последните 2-3 века...сингулярност в смисъл на агрегация на технически иновации, нанотехнологии, био - и - генни технологии и изкуствен интелект, които, акумулирани, ще доведат до усещането за "замръзване" на еволюцията и един куп други природни закони, които ще изглежда сякаш са престанали да действат...т.е. социална сингулярност...и никой не може да каже какво ще се случи в този момент с движението "на ляво" и с човечеството изобщо - даже Джералд Даймънд, да не говорим за Митко Новков или Маркс ++..
10 Ноември 2007 10:56
Съгласен съм с по-горните - антибългарска статия Базирана върху тъпоумни или изсмукани от крив пръст основания
10 Ноември 2007 11:18
Ей, педалски народ сме си и това е !Народ, съставен от педали. Като педалите в кабината на МПС.Щом позволяваме зад волана да застане някой, на когото довчера са му позволявали само да си играе с тромбите на МПС-то.Да натиска би-бипката на колата и да си се кефи.А днеска същите тези педали в кабината на МПС-то допуснаха да ги натиска момченце, дето няма абсолютно никакъв опит с управлението на автомобила ! Едно момченце, довчера си играло с тромбите и радвайки се, викало, кефейки се, БИЙП-БИ-БИП ! И това момченце решило да управлява такава тежка машина... Седнало зад волана с една голяма торба обещания... Обещания, че ще бъде най-добрия водач на МПС ! Че само и единствено ТО знае най-добре как се управлява МПС-то...Че ще бъде толкова нежно и мило с педалите , че пътят щял да бъде лесен и гладък като песен. Горките педали ! Те още не знаели какво ги чака ... Забравили простата истина, че педалите са създадени да бъдат натискани... Да бъдат употребявани... А момченцето без нито един трудов ден стаж зад волана не знаело простата житейска истина, че пътят не се състои само от прав участък, лесен и гладък като песен... А пътят бил подобен на живота--имало и лесно, но имало и трудно...Ама на момченцето какво му пукало ? То си знаело Ганкиното--БИП, БИП, БИП, БИ-БИЙП... следва продължение
10 Ноември 2007 11:35
И трудното дошло ! А момченцето, поело управлението на МПС-то с голямата торба обещания, бърже-бърже ги забравило... То не че имало кой знае какво намерение да ги спазва и изпълнява.Важното било веднъж само да поеме управлението на МПС-то ! Пък след него потоп ако ще да ставало !!! А трудното се състояло в това, че след гладкия и равен като песен път, следвало нанадолнище... Стръмно нанадолнище !!! А момченцето, дето знаело само да натиска тромбите, да вика БИП, БИП, БИП, БИ--БИЙП, не било способно да удържа тежката машина по нанадолнището.Освен неспособно, то било и некадърно да управлява МПС-то...Не знаело, че МПС се управлява не само с педали... За тази работа се искало и АКЪЛ... Искало се и ЗНАНИЯ... Искало се и ОПИТ...Ама откъде опит в това момченце, дето нямало и един ден трудов стаж в управлението ...на МПС !!! Не се поучило и от грешките , допуснати от едно друго момченце , досущ като него поело управлението на МПС-то и безславно...катастрофирало... Ама и педалите били за бой...Те били същите педали, допуснали да ги управлява онова момченце, поело управлението с голямата торба обещания за СПОЛУКАТА... СПОЛУКА в края на пътя ! Но преди края на пътя взели, че ...катастрофирали !!! следва
10 Ноември 2007 11:39
Безсмислена статия. Би била и безобидна, ако не е претенциозна.
10 Ноември 2007 12:02
А момченцето, предусещайки , че ще последва съдбата на онова друго момченце, съвсем се самозабравило...Започнало да мачка и да тъпче с крака горните педали, експлоатирайки ги до отказ, с надеждата да избегне катастрофата.Съвсем се самозабравило...Почнало да крещи, да нарежда, да заповядва : - РАБОТЕТЕ, МАМКА ВИ, ПЕДАЛСКА НЕГРАМОТНА...РАБОТЕТЕ, СПАСЯВАЙТЕ МИ КОЖАТА...ЧЕ АКО ЗА МЕНЕ Е ЛОШО, ЗА ВАС ЩЕ Е ТРИЖДИ ПО-ЛОШО !!!А не знаело, пък и нямало кой да му каже, че изход от безнадеждната ситуация имало и той бил да предаде управлението на МПС-то в ръцете на друг водач на МПС.Водач на МПС МОЖЕЩ И ЗНАЕЩ как да не позволи да се случи най-лошото с МПС-то и с всички педали в него...Такъв водач на МПС, който веднъж вече е успявал да се справи с подобна безнадеждна ситуация... Водач, който би се справил с управлението на МПС-то по такъв начин, че НИКОГА ВЕЧЕ до управлението на МПС-то ДА НЕ БЪДАТ ДОПУСКАНИ момченца без нито един ден трудов стаж...зад волана.Водач, който би трябвало да се е поучил от грешките си, допуснати при предишното МУ управление на МПС-то... А мъдрите водачи това го могат... Но САМО МЪДРИТЕ ВОДАЧИ !!! следва
10 Ноември 2007 12:09

Това не може да е сериозно. Бих го приел, ако беше в "Стършел" и хуморът му беше по-отчетлив.
Че вестникът ни е сервирал вкиснати бози от същия източник - сервирал е.
Но днешното е дотолкова омешано с фаянсови отпадъци, че не може и да се преглътне.
10 Ноември 2007 12:11
Но егото на момченцето било голямо !!! Мноооого голямо... Толкова голямо, че момченцето не виждало на контролното табло как присветкват предупредителните светлинки...Предупреждаващи за предстояща и неизбежна катастрофа...Сред предупреждаващите светлинки имало и такива като " докторски " светлинки," учителски " светлинки," пенсионерски " светлинки...Обаче момченцето си знаело Ганкиното : БИП, БИП, БИП, БИЙП, БИ-БИЙП...
10 Ноември 2007 12:25
А чували ли сте, че само смъртта на Йосиф Висарионович ни е спасила от появата на шопска нация? Вече са били готови речниците и енциклопедиите.
Оставало е само да определят границите между България, Македония и Шопия.
10 Ноември 2007 13:07

Я! Още един Сократ! То май взе заразно да става Как си адаш?


________________________________
Морал - това са интересите на другите
10 Ноември 2007 13:12

Rednik South O.Z.:
...до десетина години вида ни влиза в страховита сингулярност, която няма да се поддава на никакъв социален контрол/режисиране...
...и никой не може да каже какво ще се случи в този момент с движението "на ляво" и с човечеството изобщо...

Аааа, може Редник, може! И го е казал. В Новия Завет на Библията, глава последна. И се нарича Апокалипсис (това, което ще стане).


________________________________
Морал - това са интересите на другите
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД