:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Година на рутинно безобразие

След като успешно преметна Европа с набързо скалъпената потьомкинска демокрация, елитът ни си отдъхна с облекчение и я подкара постарому
Галя Горанова
Фойерверките за европейското членство отдавна угаснаха. Фанфарите на бляскавата ни европеизация отстъпиха пред речите на фанфароните. Популистките фрази от типа "ЕС ще промени коренно стандарта на живот на всеки българин" вече звучат като "сполука за България" или "800 дни". 12 месеца след като престъпихме прага на "европейското семейство", обувките и улиците ни продължават да са все така кални. Даже обяснителни доклади за "напредъка" и "конвергенцията" престанахме да пишем. О, колко клишета само за година членство!

2007-а ще остане в учебниците по история като годината на българското членство в ЕС. И точка. Няма конкретно положително събитие, с което да я запомним. А, да, и с безобразното бетониране на морските ни и планинските курорти! Равносметката в едри щрихи сочи също, че 2007-а бе годината на най-голямата политическа амнистия в България. След като успешно преметна Европата с набързо скалъпената потьомкинска демокрация, елитът ни си отдъхна с облекчение. Членството легитимира българските партии като порядъчни политически субекти, като мойсеевците на прехода. Морално амнистира престъпленията им от последните двайсетина години, а заедно с тях и обръчите от фирми, кръвосмесителните им връзки с олигархията, блудните им забежки към босовете на организираната престъпност.



Радостта, че ще си имаме европейски политически опекун,



бе малко преувеличена и прибързана. Нищожна утеха за наивните оптимисти бе мярката "подписка", която Европа ни наложи, но с последния "положителен" доклад и тя отпадна. Оневинената плутокрация най-сетне може спокойно да се отдаде на разгул. И той не закъсня. "Знаковите" Маргини спешно бяха освободени от затвора. Вече не е нужно да пазим поведение пред "евроатлантическите партньори". След едногодишен престой на топло и Валентин Димитров се прибра по живо, по здраво при семейството си. А докато зяпаше n-инчовия си плазмен екран в килията, доставен по негова поръчка, връстниците на "баба Цеца" без реституирани имоти и челяд по гурбет зъзнеха край студените радиатори.

Добре че върнаха и Делян Пеевски в притопленото му зам.-министерско кресло, иначе щяхме да сме свидетели на една гигантска несправедливост. Държавата можеше да загуби един перспективен момък със завидни управленски умения и да обезвери настъпващата млада гвардия от амбициозни чиновници, отгледана от ДПС. Чак тъй не бива! Аморално е да отчайваш.

И през 2007-а година безброй джипове продължиха безнаказано да сеят смърт по републиканската пътна мрежа. През това време акумулаторите на полицейските патрулки се изтощиха по няколко пъти от дискотечния отпор срещу организираната престъпност. Операцията на МВР с намусеното име "Респект" премина като едно свойско, веселяшко намигване към всеки български гражданин, който храни надежди полицията да озапти разюзданата престъпност.





Затова пък посрещнахме Маджо, както подобава на една европейска страна



- с почести и салтанати. Цял град бе блокиран заради височайшата му визита в Палатата, където учтиво и с усмивка на уста бе помолен да свидетелства, ако благоволи, разбира се. Важният свидетел нищо важно не рече, но и никой не го принуждава. Така, слава Богу, бе осигурена приемственост в добрите традиции на съдебното ни безобразие. Затова към днешна дата никой вече не помни кой спонсор на президента е източвал САПАРД и някой някога крал ли е от държавния резерв?

В парламента си продължи рутинното безобразничене. Гласуването с чужди карти и обичайният лобистки алъш-вериш не секна и през годината на европейското ни членство. Депутатите с престъпна лекота удължиха с още половин година срока за добетониране на Черноморското крайбрежие. Лежерно пропуснаха автобусите от Турция за местните избори, след което опищяха орталъка за купуването на гласове. А, да, междувременно си удвоиха държавната субсидия, задето са се нагърбили с прекомерната тегоба да коват закони и да ни управляват в името на мамона.

Затова пък пропуснаха да гласуват закона за референдумите, дето Янаки Стоилов го пише вече петилетка. И дето ужким трябваше да осигури възможност и на народа да участва в решаването на собствените си съдбини. Явно ще ни се размине и тая година! Забатачиха и гордостта на Батилов - т.нар. "етичен кодекс" на депутата, който, макар и беззъб, все пак предвиждаше някои свенливи морални наказания за провинили се безобразници. Но и това им се видя твърде строго!

Хубава ни се получи европейската 2007-а година. Затова нека я изпратим с веселието на скитника и да посрещнем новата 2008-а, която с нищо не обещава да е по-малко безобразна от предишните. Да ни е честита!
снимка: Борислав Николов
България стана член на ЕС. Голямото празнуване
Снимка: БТА
Български и румънски гранични служители извиха хоро на ферибота Видин - Калафат на 2 януари 2007 г. по случай еврочленството.
1481
14538
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1481
 Видими 
22 Декември 2007 01:38
И нито дума "ЗА!" Бат` Бойко и ГЕРБ и "ПРОТИВ!" "Атака" и В. Сидеров?!?
НЕ, не може да бъде- това НЕ е СЕГА?!
22 Декември 2007 01:44
Айде повече такива статии през новата година!Стига политически слугинаж!
22 Декември 2007 01:54
И Вие репортерите можете да помогнете.Създайте една антикорупционна страница във Вашия вестник и почакайте да видите колко бъдещ материал за корупцията в България ще се появи...После проверете дали изнесените данни отговарят на истината и спокойно ги публикувайте от Ваше име.Хем ще Ви четат с още по-голям интерес !

Редактирано от - водач на МПС на 22/12/2007 г/ 02:16:06

22 Декември 2007 01:57
Нещо да допълня : Само Вие репортерите да имате достъп до бъдещата страница !
22 Декември 2007 02:57
Силна статия, повтаряща приказката 'царят е гол'...
Има и азиатски вариант - кучетата си лаят, керванът си върви.
22 Декември 2007 06:03
Добра статия. Казва нещата доста ясно и точно.
22 Декември 2007 06:10
dobadoba, не е точно тъй, защото е казано и "В началото бе словото." А словото тук е хубаво и на място. Трябва да се казват тези неща за да се показва грозната физиономия на нашата плутокрация-вчерашните комунисти и както един друг чудесен българин на страниците на този вестник каза, че трябва българите да се отдалечим от управляващите и да ги разпознаем като чужди нам. Може би тогава ще успеем да потърсим път от духовното и стопанско блато, където ни натикаха тези изроди. Благодаря ви, г-жа/це Горанова.
22 Декември 2007 06:49
Сигурно не е странно. Сигурно си е плод на устойчиви нагласи - в края на годината, пред Рождество Христово и Нова година да се вглеждаме в другите, най-вече в тези, които са осветени от прожекторите на медийното внимание. И все пак не е много нормално. Всичките материали в този Наблюдател - апокалиптично за българина (въобще), или за безобразния елит, който е функция на нас самите. Есета, в които азът нито за миг не се вглежда в себе си. Сигурно защото цяла година си е вършел работата, както трябва - интелигентно, всеотдайно и без компромиси. И ако му предстои да се ражда по християнски, нищо не би променил в себе си. Е това вече е странно.
22 Декември 2007 06:50
Абе, точно така си е.Даже има и друга подобна приказка - ДУМА-ДУПКА НЕ ПРАВИ.Само тоягата ще ги вкара у пътя.Е преди два дена изнесоха информация , че управниците си купуват медиен комфорт.И Доган се е обзавел чрез поставени лица с вестник Монитор и Политика. с една дума: Кат ми пееш Пенке ле - кой ли те чуе.Ние не трябва да се отдалечаваме от тях, а да ги гониме за да ги хванеме и ги вкараме у правия път.
22 Декември 2007 09:13
Браво Галя!
22 Декември 2007 09:36
МПС:....СУПЕР!!!...
22 Декември 2007 09:56
22 Декември 2007 09:58
Това момиченце со жълто около устите дали познава някоя друга демокрация, освен българската. И тя говори за демокрацията, както набожните говорят за рая, без да са ги виждали.
Повечето от изброените недъзи си ги има и в западните страни. Ние от там ги научихме. Това е то западната демокрация. Поне така наречената журналистка да беше гледала повече американски и западни филми. Мафията си съществува още. В Ница-Франция се ширеха 3 мафии - корсиканската, марсилската и италианската. Паркинга на унивесритета беше зает от камиончета, продаващи пици, които са под контрола на мафията. Въпреки нееднократните оплаквания до полицията, камиончетата не мръднаха.
Проблемът на България е, че не произвежда, като изключим строитеслтвото, което общо взето се опира на крадените пари, които сега се връщат, другото не е кой знае колко мръднало а селското стопанство продължава да се срива.
22 Декември 2007 10:05
Марксе, за човек като теб с толкоз брада около устата е някак неприлично да браниш родната "демокрация" по аналогия с пороците на западната. Нашенската "демокрация" не заслужава нито една добра дума. Управлява ни башибозук.
22 Декември 2007 10:18
България стана член на ЕС. Голямото недоразумние.

22 Декември 2007 10:23
Туй с духовният гъдел бива - както в коледна приказка доброто побеждава...бива, ама нанай...Да перефразирам г-на Ляпчева...карахме я "со кротце" - не стана...СЕГА я караме "со благо"...пак не става...какво ни остана?...
П.П. И като си помисля, че сме само ± (седем) милиона...Преди много, много години - не помня вече колко - имах един разговор с бащата на най- малкият партизанин... и тогава ще да е било горе-долу същото...Опитах се да ни оправдая като нация с турското робство, с петстотинте години...А бай Трифон ми отвърна:- Не сме такива щото сме стояли петстотин години под турско робство...не сме...ами сме стояли петстотин години, щото сме такива! ...Не знам?...


_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
22 Декември 2007 10:46
не е елитът преметнал европа, а европа е искала да бъде преметната, защото й е много, ама наистина много изгодно
22 Декември 2007 10:52
селяндурщина българска, която плаче за свястно общество
22 Декември 2007 11:06
jenaut-lappin Аз въобще не браня нашата дИмукрация, само казвам, че ние я научихме от западната. Не те знам къде се подвизаваш ама ако някой от тези дето са отишли на Запад ( и аз съм бил там) ти каже, че е отишъл заради тяхната демокрация му кажи, че е лъжец. Всички са отишли заради по-големите заплати.
От тук и изкривяванията на нашата демокрация, защото нашата производителност е много малка и се срути главоломно с настъпването на демокрацията. Ако някой си е въобразявал, че ще настъпи друга демокрация питай го дали вярва също в Дядо Мраз.
22 Декември 2007 11:12
Добро изпускане на парата чрез свирка. А иначе аз си зная, че и в Европа си е така и javascript:emoticon(' ')
javascript:emoticon(' ')каквото им трябваше (а и повече) те си го взеха. Останалото е мълчание ...
22 Декември 2007 11:14
Маркс пак тръгнал да громи недъзите на капитализма.
Като говорим за корупцията на Запад, не можем да отбележим и двете основни разлики с българската корупция. Първата е, че някои западни политици покрай работата, която вършат забърсват и нещо за себе си. Българските вършат работа само ако им остане време от краденето и личното облаготетелстване. На Запад дори и при подозрение за корупция, нерегламентирани срещи или познанства и конфликт на интереси набеденият си заминава. Случаите на корупция се разследват и виновните се наказват.
Представете си само фирмата на съпруга на Ангела Меркел да върти бизнес с доставка на горива на държавни компании и на въпросите на журналистите тя да отговори безгрижно: "Ами тази фирма е най-добра в бизнеса"... И да не последва никаква, ама абсолютно никаква реакция от правителството.
Или група британски парламентаристи да си правят воаяжи на яхтата на известен с тъмните си далавери мафиот, лидер на управляваща политическа партия да заяви, че обръчите от фирми около партиите са нещо нормално и законно за Европа. Или пък излишъците в бюджета да бъдат разпределени безконтролно и за нула време за осигуряване на комфорт на висшите държавни служители както и между лапащите от държавната ясла приближени частни фирми.
Представете си всичките тези неща да се случат някъде в Европа, да станат известни на широката публика и да си отшумят безнаказано. Пък тогава да сравняваме по корупция България и Финландия, например.
22 Декември 2007 11:18
Аз въобще не браня нашата дИмукрация, само казвам, че ние я научихме от западната.


Аз пък казвам че се учихме основно пак от там, от дето се учихме и да строим социализъма - от братския съветски съюз. Пак добре че сме слаби ученици.


Редактирано от - Oraсle на 22/12/2007 г/ 11:25:54

22 Декември 2007 11:34
Някои пишещи братя /и сестри/ май не познават друг жанр освен "пребивките"... Кофти инерция от избухването на демокрацията та досега, че и по нататък...
22 Декември 2007 11:42
Парвенющина отвсекъде И да не се чудите когато Ви сложат цена от 5 левчета за кубик вода в Софията...Щото требва да се избиват средства за "близалки"...За сравнение може да погледнете колко средства отпуска община Велико Търново за археологически разкопки...За същата сума едни отбрани другарчета оня ден си направиха ...банкетче! То в това лошо нема, ама тия парички все отнекъде требва да дойдат, нали? Какво по-лесно от това, да излезат от ваште-наште джобчета, нали? На фона на отчайващата мизерия в приюти за възрастни хора, давани по тевелизията...На фона на фалшивата /ДА !!! , ДА !!! / президентска кампания за набиране на средства за дечицата...Що е фалшива ли? Погледнете им лукса на тия!!! Този лукс и удобства все некой им го плаща ! Кой, ако не ВИЕ !!! Ако не НИЕ !!! Тия воаяжи до морето! Лятоска ! Когато имаше волейболни срещи...Тия воаяжи, тоя масраф кой го ПЛАЩА, кой го поема? Като е запалянко, увличащ се по волейбола, нека си ходи като ЧАСТНО ЛИЦЕ !!! Защо не погледне към бай ЦАЧО? При всичкото ми НЕУВАЖЕНИЕ, което изпитвам към бай Цачо, съм длъжен да призная, че последния навремето ходеше на собствени разноски по лични срещи в странство, да речем...А тука-сега-ЕГАТИ ГРАНДОМАНЩИНАТА !!! Всеки се развява с колкото се може по-голям антураж...Ама стига съм Ви занимавал ...Всеки е ставал свидетел на подобен род действия.Особено живущите в центъра.Работещите в центъра.ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА !!! Само така може да се оприличи ЖИВОТЪТ на група облагодетелствани...Ай стига ВЕЧЕ !!! БАСТА!!!
22 Декември 2007 12:23
Днеска Круелка е на ниво,
22 Декември 2007 12:29
А Маркса кат един Матросов смело положил гърди на вражеските амбразури с цел да брани плутокрацията...От това най-много да получи кръст.Посмъртно.И да ойде в епопея на ...забравените...
22 Декември 2007 12:42
Лошото е, че ще заразим и запада. Много вредна личност е българинът.
Е, гледайте - дойдоха японци да строят метрото и почнаха да я карат по нашенски.
А онзи ден изскочи новината, че в Япония направили робот-пияница (те срамежливо го наричат дегустатор). Да не мислите, че е минало без нашето вредно влияние?
22 Декември 2007 12:46
... В подкрепа и помощ на г-ца Горанова и г-ца Орацле
Натиснете тук
Натиснете тук
22 Декември 2007 12:50
Здрасти, како Коце!
Предлагам Атака да включи в програмата си тия хубави стихове на Смирненски (ако не се лъжа):

И в тез мъгли зловещи есенни
по всеки уличен фенер
с наслада бих видял обесени
по някой и друг кожодер.
22 Декември 2007 13:10
Здрасти, бате Сократе
.. по-добре да не се занимаваме с бесене... има по-демократични начини една шайка айдуци и погромаджии на съвременна България да си получат заслуженото
.. По-интересното е да се гледа как г-ца Горанова с нескрит патос излива и как трайно е усвоила идеите и посланията на Атака и Сидеров... които "странно" защо цяла година громеше
.. нема как да не се подкрепи едно такова позитивно развитие и журналистическо израстване
22 Декември 2007 13:12
Статията е добра, но не казвам браво на авторът, защото такава статия всеки може да напише, в нея няма нищо ново. Казвам браво на редакцията, че публикува такъв материал. А що се касае до нови идеи, към коропционната страница може да се прибави и ежедневна колонка "Сигнали до Главния Прокурор", за да не може да се измъква с оправданието , не чул, не видял, не е информиран. Страницата да се изпраща с е–мейл до Главна Прокуратура.
Не че очаквам някакъв резултат от горното, тъй като основата, ядрото и главата на корупцията е в Прокуратурата, Съда и МВР, но поне ще остане малкото удоволствие да се бъзват всеки ден уялите се и затъпели до безумие продажни прокурори, съдии и следователи.
22 Декември 2007 13:13
Марксе, кво си гракнал срещу журналистката? Жълто имала около устата. Я ми кажи ти колчем са журналистите, като цяло, в България, които са над 40 год, пък и над 33-34? Защо ли е така? И кат не я искаш в журналистическата гилдия, каква ли трябваше да стане? Мед сестра ли /за 250 лв/, даскалка ли /да вика по улиците/, PR-ка или имидж-мейкър-ка на някоя "политическа" или "икономическа" сбирщина /да лъже и да маже и да прави тъй, че суратя им да изглежда чист/, мутреса ли или пък "професионалистка" от ония край Дунав мост?. А журналистите, освен да ни информират за злободневното, имат и отговорността да бъдат и паметта на съвремието. Не е ли чудесно, че имаме и такава млада, свежа памет, защото колкото и да са опитни и вещи по-възрастните, те не само са по-обременени от бивши и настоящи страсти, но и техният физически край е, уви, по-скоро. За това, радвай й се. Както и се радвай на Камен Донев /съседната статия/. Не виждаш ли, че ТЕ дават смисъл на това да останеш тук?! Или не ти изнася да останем в Бг-то....?
22 Декември 2007 13:21
indiec,
всички сме съгласни с теб, ама ето на, някои пак си пишем у форумо, включително и ти. Дали у форумо или над него - разлика има, но не е много съществена. По-лесното е при нас, като не си на кеф - не пишеш.

Редактирано от - AlfaGama на 22/12/2007 г/ 13:24:08

22 Декември 2007 13:58
имах един разговор с бащата на най- малкият партизанин...
по събеседниците им ще ги познаете

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
22 Декември 2007 14:38
Разбира се, че Маркс е прав. Не той "громи" капитализма. Капитализмът сам се громи. В случая Маркс фиксира фактическата страна. Уважавани колеги от форума искат да внушат, че капитализмът у нас бил не по западен тертип. Може и така да е. Работата е там, че т.нар. "демократи" не са загрижени за създаването и функционирането на демократични институции, а всичко, което правят е белязано от дивашки реваншизъм - реституции, лустрации и т.н. С реваншизъм нищо няма да се получи. Още повече, че обществото трудно възприема реваншистките изцепки на върхушката на "демократичните" партии. Илюзия е, че може да се управлява без да се държи сметка за масовите обществени настроения. Затова е такава съдбата на СДС и на разроилите се от него партии, на НДСВ. Такава ще е съдбата и на БСП - без съмнение. По всяка вероятност такава ще е съдбата и на ГЕРБ.
AlfaGama ...Не виждаш ли, че ТЕ дават смисъл на това да останеш тук?! Или не ти изнася да останем в Бг-то....?

И в какво точно е смисълът? И защо смятате, че ТЕ, а и Вие сте заплаха за нещо или някого? Останете, работете. Аз съм по-скоро на годините на Маркс, но не съм усетил някакво притеснение от по-млади колеги за компетентността си в работата ми, напротив, лошото е, че при тях е голямо разминаването между знания и умения (не възможности) и претенциите им за кариера. Но и това не ме притеснява, по-скоро ме натъжава.
22 Декември 2007 15:03
всичко, което правят е белязано от дивашки реваншизъм - реституции, лустрации и т.н.
Реституция означава да се върне ограбеното на ограбения, а лустрация - да се забрани на престъпници и членове на престъпни организации да заемат държавни и обществени постове. Това е белег на цивилизованост, а не на диващина

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
22 Декември 2007 15:22
Затова към днешна дата никой вече не помни кой спонсор на президента е източвал САПАРД и някой някога крал ли е от държавния резерв?

Главният прокурор помни.
Той обеща, че до края на 2007 г. обвинителният акт за откраднатите от спонсорите 7 милиона евро ще бъде внесен в съда.
Някой вярва ли в това?
22 Декември 2007 15:45
Ех, защо поне не прочете малко...да се опиташ да разбереш защо са искали да го изключат от БКП...защо не е станал "Голям другар"...защо до като беше жив (и след това) не го познаваха никакви - ни местни ни централни величия...нали една дума казана - не може да се върне...по същият начин можеш да твърдиш че заради тези покрай Дунавмост всички жени са курви...Жалко, някои от постингите ти искрено ме разсмиваха и доставяха удоволствие...


_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
22 Декември 2007 15:47
hamel, кой ти говори за заплаха!? Единственият смисъл на това да съществуват млади в тази държава е те да бъдат заплаха за някого или нещо ли? Тъжно, тъжно!
За смисъла за оставането - не е просто твоето
Останете, работете
. Вероятно имаш предвиди и "плащайте данъци както му се полага и подсигурявайте раята, която да бъде скубана и драна". Доколкото разбирам от горното ти мнение, останал си, защото тук не се чувстваш застрашен от уменията на младите. Още по-тъжно! Смисълът ли от оставането ли? - докато има още такива /които нарекох ТЕ/, които искат да живеят и работят без да мародерстват и крадат, си струва оставането. Ще ми отговориш, че и в други страни има такива хора. Вярно е има, но ако ми позволиш един пример: вероятно имаш деца и жена - само защото децата и жената на съседа са по-умни и красиви от твоите, би ли избрал тях вместо твоите? Дори и да вървят с мнооооого голяма зестра?
22 Декември 2007 15:50
Догодина с данъчните облекчения Маджо и други бизнесмени ще си купят по още един-два джипа и ще сгазят по още няколко стотин души.
22 Декември 2007 16:30
Не е съвсем по темата, но ако някой се интересува как мрънкаше вчера Николай Василев на чат-дискусията, може да прочете тук
22 Декември 2007 17:37
за безобразния елит, който е функция на нас самите.

Как ще е наша функция? Без да навлизаме в исторически разбори, управлява ни една група от хора за последните 60 години, за чието възкачване на власт, не можем да сме причина по напълно естествени причини. Някои събеседници намират разлика в държавното управление. Може да има разлика в лозунгите и стопанското състояние, но кликата е една и съща (достатъчно за справка е мин. председателчето ни). Същото основание да ми се търси отговорност за това че имат власт е все едно да ми се търси отговорност за деянията на педофилите само заради това че съм мъж. Това че минаваме през пародията наречена избори (където избираме измежду едни и същи ДС кадри), не им дава правородство в очите на много българи. Г-ца Горанова посочва с пръст ЕС с право, защото дадоха на властта на управляващите ни правородство.
22 Декември 2007 17:38
AlfaGama hamel, кой ти говори за заплаха!? Единственият смисъл на това да съществуват млади в тази държава е те да бъдат заплаха за някого или нещо ли? Тъжно, тъжно!...

За заплахата. Така прозвуча въпросът към Маркс: "Или не ти изнася да останем в Бг-то....?"
Възможно е "останете, работете" да се разчете и по Вашия начин. Нямах това пред вид. Следващото, което сте написал е достатъчно неуместно и глупаво, че не ми се търсят начини да отговарям
Manrico ...Реституция означава да се върне ограбеното на ограбения, а лустрация - да се забрани на престъпници и членове на престъпни организации да заемат държавни и обществени постове. Това е белег на цивилизованост, а не на диващина

Именно за този реваншизъм говоря. Защото, ако се поразровим малко, в много случаи ще установим, че "ограбеното" преди това също е било ограбено и "ограбените" са грабили.
За "престъпните" организации е същата работа. Когато се чертае една времева линия - в случая 1944-47 год и преди нея всичко е честно, почтено и работливо, а след нея всичко е крадливо, мързеливо и грабителско, само по себе си това е изнасилване на здравия разум и чувството за справедливост.

Редактирано от - hamel на 22/12/2007 г/ 17:49:41

22 Декември 2007 17:43
Вокил!

Това е истината. Тази власт ни е наложена със сила през 1944 година и нейните метастази продължават до ден-днешен.
Удивителното е, че най-яростните застъпници на западната демокрация в този форум на практика не желаят да го признаят и обвиняват всички нас за ситуацията (като ни признават един-единствен "правилен" начин на действие - бягството).
22 Декември 2007 17:51
Вокил!
И аз мисля като теб! Аз не се чувствам виновен нито за действията на управляващите, нито за това, че когато се опитвахме (с подписки, разбира се!) да кажем на ЕС: рано е! не ни приемайте! те решиха да бетонират статукството и дадоха карт бланш на СЕГА управляващите да се развихрят - това което виждаме ДНЕС! Какво е било през 44-та не зная... не съм бил роден за да бъда категоричен...
22 Декември 2007 18:03
Елементарно ВатсЪн, "ние" писахме и т, ва го ПРЕДсказахме "преди години...години", плебейски години, кой да ни чуе в суматохата, а сега ни го натякват евролобистите...?! Боже, пак ли за хоризонта ще мечтаем и ще пишем за "демократичните останки" от близкото минало...Къде сте голяма и малка правда...?! Ха Ха, през сълзи...
22 Декември 2007 18:05
шофьоринът
Парвенющина отвсекъде И да не се чудите когато Ви сложат цена от 5 левчета за кубик вода в Софията...Щото требва да се избиват средства за "близалки"...За сравнение може да погледнете колко средства отпуска община Велико Търново за археологически разкопки...За същата сума едни отбрани другарчета оня ден си направиха ...банкетче!
Абе що рИвете бе, нали искахте капитализъм И що викате на родните капиталисти ДРУГАРИ, те са вече господа. Харесвал им капитализмът ама не им харесвали капиталистите. Щото не ги извикали тях по радиоточката те да станат капиталисти.
И шофьоринот реве срещу "Софийска вода". Ами анджак нали там внесохме английски капиталисти да ни управляват. Внесохме и в енергото и в банките, все чужди капиталисти. И английските капиталисти, германските, чехските ли са ДРУГАРИ. Вече навсякъде все чужди капиталисти ни управляват, пък викате ДРУГАРИ и пак сте недоволни. Ами не ви направиха вас капиталисти, какво да правим сега. А като ви направят как ще цъфнем и завъержим с тези ваши празни кратуни.
Това е реалният капитализъм у нас, а онова преди 1989г. беше реалния социализъм. Всичко друго си е фантасмагории на квадрат.
22 Декември 2007 18:18
milcho ... Боже, пак ли за хоризонта ще мечтаем и ще пишем за "демократичните останки" от близкото минало...Къде сте голяма и малка правда...?! Ха Ха, през сълзи...

Кой беше казал, че не можеш два пъти да влезеш в една и съща река. Който и да е, да си гледа работата!
22 Декември 2007 18:29
"...И английските капиталисти, германските, чехските ли са ДРУГАРИ. "
Първо, някои от тях дължат дейността в България си на топлите си връзки с правителствени кръгове, и второ като няма контрол на спазването на законите всеки ще се възползва. Не е луд, този който яде зелника...
Сега чакаме да видим как държавата ще построи магистрала "Тракия", а западните другари на управляващите ще я използват за печатница на пари... Нали БСП щеше да разваля сделката, какво стана?
22 Декември 2007 18:36
Hamel метафората ти е хубава и поучителна, но не за нас българите...!! Ей я на... "реката ГЕРБ", много се Фърлят в нея и пак се надяват...?!, а преди т, ва беше СДС, ССД, ДСБ, А, тка, НДСВ...все "реки", а се оказват суходолия...?!Нейсе...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД