:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,665,411
Активни 196
Страници 14,514
За един ден 1,302,066
Рекет

Опасни връзки в културата

Ремонтите на театри и опери и грижата за паметниците на култура са негласно разпределени между няколко семейства при скандален конфликт на интереси, оцеляващ при всеки министър
СНИМКИ: Архив
Малцина днес се решават да инвестират в стари разрушени сгради като това самосрутващо се училище. Още повече, ако се намират в забравени от бога райони като с. Медвен.
Културното министерство отдавна живее в уютната периферия на медийното внимание. На фона на институции мастодонти, разпределящи много пари, ведомството изглежда бедно и безобидно. Ако пропуснем вечния скандал около частните колекции и периодичното разгаряне на страсти около разни назначения, институцията живее в публичното пространство основно на имиджовия гръб на министър Стефан Данаилов.

Ведомството буквално е оплетено в родови връзки, които не са публично известни, но крепнат от години наред. В тези обръчи, било то теснички, са завъртени умело малкото културни занимания, свързани с парични потоци.

Родът стои на входа и изхода на едни от основните ангажименти на ведомството - грижата за паметниците на културата и сградния фонд на културните институции. Първото е поверено в ръцете на Националния институт за паметниците на културата, а второто - обявяване на поръчки за ремонти, е централизиранo в културното министерство. В тези привидно различни дейности част от действащите лица носят еднакви фамилии и изскачат неизменно и периодично иззад процедурите. Кой кой е в родовото дърво, пораснало в културното министерство?Съгласувано с НИПКХиляди паметници на културата са в неизвестно материално състояние. На пръв поглед този ресурс звучи незавидно. За него открай време пари официално няма. Покрай ограниченията за строителство около паметници на културата обаче в НИПК през годините се е извървял дълъг синджир от инвеститори. В унисон с традициите процедурата "съгласувано с НИПК" тъне в нормативни противоречия и мъгли, предпоставящи успеха на тесен кръг запознати.

Дупките в законодателството отдавна не са тайна за разлика от причините за видимото бездействие по запълването им. Така например одит на Сметната палата за периода 2003-2004 г. установи, че на механизма за издаване на разрешения за строежи, при които биха могли да се засегнат паметниците на културата, е отделен един-единствен текст в специалния закон. В него се казва единствено, че НИПК съгласува и контролира дейностите по консервация, реставрация и строителство, засягащи културни паметници. Подобна дупка зее и по адрес на проектите за защитени територии, които също се съгласуват с НИПК. Институтът трябва да дава становище в 1-месечен срок, но пък нищо не пречи да забави нещата - санкции законът не предвижда. Към това трябва да се прибави и трагичното състояние на регистъра на самите паметници на културата. Законът е приеман през далечната 1969 г., а в част от случаите се налага ровене в още по-стари документи.Какво може да сполети при този хаос един инвеститор?Повечето фирми отказват да разказват детайли за перипетиите си около съгласувателните привички на НИПК. Сред малкото, осмелили се да повдигнат въпроса, е "Диана комерс" на инж. Кольо Колев. Историята, макар и частна, е повече от показателна.

Инж. Колев решава да построи вилно селище (с къщи за живеене) върху свой имот в с. Медвен, който закупува от община Котел през 2002 г. Според НИПК обаче самосрутващото се училище, което е в средата на обекта, попада в обхвата на групов паметник на културата и е част от архитектурен ансамбъл по главната улица на с. Медвен. (Друг е въпросът, че при закупуването инвеститорът не е информиран от НИПК, че купува сграда, паметник на културата, което според нормите на института трябва да е ясно декларирано в договора за покупко-продажба.) От института цитират "Държавен вестник" от 1972 г. - в него обаче училището не фигурира! След серия от писма и срещи от НИПК вадят второ "доказателство" - сградата на школото не е точно в обхвата на груповия паметник, но попада в охранителната му зона. И тази версия не издържа проверката на инвеститора. Той случайно се натъква на доказателства за противното в кадастрален план от 1927 г. След всичко това шефът на НИПК арх. Георги Угринов обещава писмен отговор до месец. Не би.

Развръзката на историята още се чака. Не дава резултат и идеята на инвеститора да потърси съвет от консултант - след сондаж той получава име - Илка Дишлиева. "Ако ми възлагате целия си проект, няма проблем, иначе нямам интерес", е краткият й коментар.

Илка Дишлиева епърва нишка към роднинските зависимостиоколо културата. Тя е съпругата на арх. Угринов, директор на института. Справка в информационния регистър "Дакси" показва, че тя има 4 фирми - "Илка Иванова Дишлиева", "Божур-Илка Дишлиева", "Архилиния" и "Иноарх". Всичките - с предмет на дейност "архитектурни и инженерни дейности и технически консултации". Колко често съпругът и съпругата са работили в "публично-частно партньорство", вероятно ще остане тайна. Така например арх. Дишлиева е била член на колектива, който през 2003 г. проектира реконструкцията на 4-етажната сграда, паметник на културата, в която навремето се помещава резиденцията на либийския посланик у нас.

Освен с НИПК архитектката има вземане-даване и с друга обрасла с родства фирма - "Екса". При позвъняване във фирмата анонимна служителка първо заявява: "Ей сега ще ви свържа", после размисля и си спомня - "Всъщност тя не работи вече тук".Повелителят на ремонтитеФирма "Екса" е платинен участник в конкурсите за ремонт на театри, опери и прочие, обявявани от Министерството на културата. Тя нашумя с епичния ремонт на Съдебната палата, но лошата слава не й пречи редовно да печели поръчки за крупни суми. Наскоро извърши ремонта на Театър 199, в списъка с обектите й попадат и Народният театър, и Националната опера и балет, и Музикалният театър "Стефан Македонски". Наред с арх. Дишлиева "Сега" установи още едно любопитно присъствие - на Александър Малчев. Малчев е съпруг на Невяна Малчева, шефка на кабинета на министър Данаилов. За Малчев от фирма "Екса" обясняват: "В момента го няма, идва много рядко". При повторно настояване как да го открием служителка обяснява - "Той е работил като ръководител на звено "Недвижими имоти" във фирмата".

Името на Малчев бе забъркано в скандала около Двореца в Балчик. Тогава "Труд" разкри, че Малчев е бил съветник в министерството още по времето на Божидар Абрашев и именно той е представил проекта за строителство на голям хотелски комплекс на територията на Двореца.

В сагата "Балчик" участва и дъщерята на семейство Малчеви - Росица. Според публикации в пресата тя е издала луксозен албум за културните забележителности в Балчик с финансовата помощ на Двореца в курортния град. От културното министерство организирали и нейна изложба за историята на резиденцията, открита на 2 март 2006 г. в Букурещ.

Името на Александър Малчев се свързва и с Манол Велев - той е съуправител заедно с простреляния неотдавна бизнесмен на сдружението "България - Завинаги", както и организатор на финансираните от Велев проекти за строителство на туристическо-исторически комплекси в с. Варвара и в Смолян. По всичко личи, че и при тях родовите връзки при съгласуване и строителство ще са от помощ.

Подавали ли са всичките тези роднини, заемащи ръководни длъжности в държавната администрация, декларации за конфликт на интереси - не е ясно. Интересно е и дали културният министър Данаилов знае за тях. В едно го уверяваме - дори и изигран майсторски, този сюжет би объркал и най-обръгналите на заплетени фабули зрители.РЕВИЗИЯ

Докладът на Сметната палата от 2004 г. констатира още, че в НИПК липсва актуална инвентаризация на състоянието на недвижимите културни паметници, което е причина за провеждане на допълнителни процедури, водещи до харчене на излишни пари. Институтът освен това няма програма за мониторинг и такъв не е провеждан, което пък не позволява да се изготви програма за нуждаещите се от консервация обекти и да се предвидят нужните пари. Отбелязано е и че НИПК няма виждане за развитие на информационните си технологии. Възможност за корупция създава и наредбата за обявяване на недвижимите паметници на културата, която не разписва критерии за определяне дали даден паметник е от национално или от местно значение. Така НИПК може да ги определя както му е угодно. Двойният стандарт на института ясно личи и в центъра на столицата, където буквално пред очите на експертите му се съсипва паметник на културата. Красива сграда на бул. "Дондукoв", на няколко крачки от тази, в която се помещава НИПК, в момента е замаскирана с американска топлоизолационна система. Друг е въпросът, че паметник на културата по закон не трябва да се санира. Засегнатите от НИПК се оплакват и от друг прийом на експертите му - че обикновено боравят с "декларирани паметници на културата", които са само предложени за такива, а не с тези, за които действително е излязло решение, че са културни паметници. Това обърква хората и позволява на института да оказва натиск върху инвеститори и собственици.
СНИМКА: АРХИВ
Желанието на инж. Колев да вдъхне малко живец на мястото на разрушеното училище, където трябва да се появи ето този комплекс, засега среща съпротива, която според него е по-скоро изнудване, за да наеме "правилния консултант" по строежа.
16
11077
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
14 Януари 2008 00:10
Джакузи-опиум за масите.
14 Януари 2008 01:52
Унижение за един културен народ е да има "министерство на културата".Още по голямо унижение е да има за министър на "културата" такъв безсрамен и бездарен комуняга.
14 Януари 2008 08:34
Тревожно е, че представители на Министерството на културата, когато отидат в най стария български град Созопол, не проявяват интерес към Общинския музей и неговото развитие, а отиват на поклонение в съмнителната музейна креатура "Арнаутски". Общината взема пример от тях и вместо музея също поддържа частната фирма на Арнаутски. Защо ли?
14 Януари 2008 09:25
Министерството на културата няма никаква културна политика, за това се занимават с имоти. То както и другите има трима съвършено невнятни заместници, сред коитно автор на чалга текстове Надежда Захариева за ДПС. Да напомним и самозвания "народен професор" Божидар Димитров, който дава музея си за сватби на мутри. Най-лошото е, че в културната сфера сме точно толкова назад от Европа, колкото сме били в края на 19ти век. Вероятно най-добре това министерство просто да се закрие, може би ако се мине към центрове, НПО-та и местни структури поне нещо някъде може да се пръкне. Сега просто е срам.
14 Януари 2008 10:26
В министерство на културата от години се творят безумия, но този проблем е по-обширен и трябва да се погледне и от друг ъгъл.
Кому е нужно съществуването на 28 провинциални държавни театри?
На кой е потребно да има театри в градове като Перник който е на няколко км. от София или в Кюстендил, при положение, че съществува Държавен пътуващ театър който с по-голям ресурс може да "обгрижва" културно градовете около София. Ами театрите в градове като Сливен- Ямбол, Враца - Монтана, че и Видин, Плевен - Ловеч. Това са градове намиращи се на по 20-40 км. един от друг, но във всеки от тях има по една огромна театрална зала, (в някои случаи по-голяма и луксозна от тази на Народния), която гълта огромни средства като разход за подръжка и въпреки салоните от по 500-700 места рядко събират повече от 100-на зрители и то по 2-3 пъти месечно. Да, но тези тетатри съществуват и живуркат с някакъв щат от 5-10 местни актьори и са се превърнали като пристани на знайни и незнайни халтураджии. Дали не е време хората от МК да си зададът въпрос колко държавни театри има във Франция или в Англия например? По едни-два и те не са държавни в пълния смисъл на това понятие, а се подпомагат от държавата в определени моменти. Ясно е, че театъра е непечелившо предприятие и той се нуждае от дотатции, но в белите страни дотациите покриват една определена част от разходите и в никакъв случай там не може да се случи постановочните средства да са в пъти повече от приходите. Действат реални пазарни механизми и това е съвсем нормално. Направо се изприщвам като чуя, че някой си режисьор експерементирал и после дълбокомислено заявява, че не го итересува дали представлението се харесва на публиката, а важното било да се хареса на него!!!
Абе байоо, като искаш да ескпериментираш, направи си една частна трупа, намери си спонсори или си заложи апартамента и експериментирай колкото ти душа иска, но да си играеш на творец в държавен театър и с държавни пари - но пасаран.
Само в София има около десет театъра които или са напълно държавни и общински или по някакъв начин цицат чрез боклучави проекти от бюджета на МК. В тези театри на ведомост продължават да се водят стотици артисти, режисьори, сценографи и пр. повечето от които са ангажирани в едно-две представления и реално нямат и два месеца сумарно ангажименти, но заплатите им вървят, а през останалото време се бичи "кровавая хальтура".
Решението е просто! Освен "Народния" щатни и държавни театри да има още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Враца или Видин, Плевен, В. Търново. Когато средствата се концетрират в тези трупи те спокойно ще могат да станат театри на определените региони. Който има потребност ще пътува както е по цял свят или ще чака да "дойдат при него" веднъж годишно.
Сградите да станат многофункционални културни центрове, актувани към съответните общини в които чрез проект да се развива и театрална дейност от свободносформирани трупи и за определен период. И не на последно място трябва изборът на директори да се прецизира. Театрите трябва да започнат да се управляват съобразно действащите правила на пазарна икономика, а не както досега - като държавни от времето на Тодор Живков.

14 Януари 2008 11:50
Тракийци те т, ва е главното?! и Божо, в своето предаване памет "Тракийска"пардонье моа булгарска, нарече приятеля си Ламбо министер...Така е когато сме приятели, но все пак в Одрин има музей и ще има възстановена църква православна...! Кой го е направил досега...?!, Ходиха на Атон и нищо не направиха...Нейсе.
14 Януари 2008 12:28
За съжаление такива хора в българската администрация са на всеки километър! А колкото до театрите- залите могат да се използват достатъчно добре, ако се заеме някой с малко повече акъл с това.
14 Януари 2008 12:44
Бъдете внимателни с НИПК, защото това е институция, която винаги работи на два "стана" - по държавни /обществени/ и частни поръчки. И в този смисъл от край време се въртят пари, които влизат в определени джобове, разбира се! Там има и добри професионалисти, които не правят далавери, но и такива, които години наред "бичат" мангизи безпроблемно, още от времето на ченгето Тодор Кръстев! Каква култура, какви паметници, каква консервация...
14 Януари 2008 14:18
Забравен от бога край, но дал на България Захари Стоянов. Тепърва ще има да слушаме за този туристически рай. Там е новото Банско.
14 Януари 2008 14:23
Комунален капитализъм.
А би могло НИПК, вместо да се занимава с далавери, да спасява сгради като къщата на Яблански, например.
Навремето един архитект предлагаше да замеряме шефа на НИПК (г-н Угринов) с развалени яйца, за да разбере, че работата му е по необходимост свързана с дискомфорт, особено ако не я върши. Почвам сериозно да се замислям над това предложение.
14 Януари 2008 14:45
Брей и това прочетох, "комунален капитализъм" прилича ми на РейгЪномика, или на Економика "должна" быть економна?! Остарявате "момчета", тея новите са по МОЛовете, независимо к, во ще ги правят после, те ще бъдат на "нашите" години и ще се Усетят, че пак са ги прекрали..., но кои ?!демократите?, каманистите?, евреите, фашистите? Нейсе все някой ще им бъде виновен, но те никога...Малко са тези, които признават поражението си, да не кажа никой, като чета мемоарите дори на Чърчиль...Наздраве...
14 Януари 2008 16:40
Защо ли имам усещането, че под ника "FL" списва самият Велински?...
14 Януари 2008 17:15
Действията на Министерството на Културата са в пряка връзка с Културата на Министъра, затуй - Збогом...!
14 Януари 2008 22:15
Авторът на статията е забравил да спомене, че отскоро синът на Георги Угринов, Антон Угринов, е режисьор в Народния театър, не без протекциите на министър Данаилов. междувпрочем, двете семейства са доста близки.
15 Януари 2008 11:59
Натиснете тук
06 Февруари 2008 16:47
А защо не погледнем ситуацията с фирма Екса от друга гледна точка. Не е ли възможно Екса да печели толкова поръчки, защото се справя отлично с изпълнението на проектите!? Както е видно от сайта на фирмата, тя е специализирана и има дългогодишен опит в опазването и реставрацията на архитектурни паметници и определено има отношение към съхраняването на такива сгради и възвръщането им към нов живот с нови функции. Извод за това може да се направи от дългия списък с изпълнени реставрации на сгради паметници на културата, някои от които са: Парламента на Република България, Княжески дворец, Насърчителна банка АД - София, БНП Париба - София, централата на Хеброс банк в Пловдив, Банка Биохим на ул. “Иван Вазов” и ул. “Раковска”, София, клона на Булбанк на ул. “Калоян” София, Министерство на земеделието и горите, Българска академия на науките, Софийски нотариат, къщата-музей “Иван Вазов”, сградите на Булбанк в Русе и Варна, експонирането и реставрацията на римския амфитеатър “Арена ди Сердика” в центъра на София.
Повечето от всички тези проекти са възложени от корпоративни или частни клиенти, дали добра оценка на възможностите на Екса в опазването на българските паметници на културата, видно и от препоръките и отзивите, публикувани в сайта на фирмата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД