:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 206
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На българите им дотегнал гурбетът

Страхът от имиграция след разширяването на ЕС се оказа напразен
Снимка: Архив на "Сега"
Надписът "Не на крепостта Европа" изчезна от този гръцки граничен пункт след приемането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. , но Гърция не отвори трудовия си пазар за българи и ги остави да търсят работа на черно.
Защитните мерки в ЕС срещу масирана имиграция от България и Румъния са "след дъжд качулка", смята неправителствената организация Европейска служба за граждански действия (ЕСГД). Огласеният завчера неин доклад "Кой се страхува от последното разширяване на ЕС?" показва, че който е искал да емигрира от двете държави, го е направил преди тяхното присъединяване в ЕС и затова не е било необходимо да се въвеждат преходни периоди, ограничаващи приемането на българи и румънци на работа в страните от съюза.

Докладът е първият документ, представящ ясна картина за ефекта от присъединяването на България и Румъния към ЕС една година след тяхното приемане, пише електронното издание "ЕЮ обзървър". Страховете от имигрантска вълна още през 2007 г. се оказаха пълна измислица, както бяха напразни след приемането на 10 държави през 2004 г. Свободното движение на работна ръка засяга по-малко от 2% от общото население в ЕС.

Директорът на ЕСГД Тони Венейбълс заявява в съобщение за печата: "Този доклад цели най-накрая да разсее мита за полския водопроводчик. Няма нужда да се страхуваме от последното разширяване на ЕС повече, отколкото от предишното. Главната имиграция от България и Румъния се състоя преди присъединяването. По традиция гражданите от двете страни се насочват предимно към Гърция, Италия, Испания и Португалия. Време е да се обърнем към истинските проблеми с по-подходящи средства, отколкото преходните мерки, които ограничават достъпа до трудовия пазар."

Докладът показва, че работната миграция допринася за растежа, носи повече данъчни приходи, отколкото са незначителните разходи за социално подпомагане, и че като цяло допълва местната работна сила. Въпреки че преходните разпоредби са юридически оправдани, те противоречат на фундаменталните принципи на съюза като правото за еднакво отношение и свободното движение на хора.

________________

ДИСКРИМИНАЦИЯ

Само 10 от страните в ЕС приемат българи и румънци без ограничения за работа. Това са главно новоприети държави - Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия, както и по-старите членки Финландия и Швеция. Великобритания и Ирландия, които оставиха отворени трудовите си пазари за десетката от 2004 г., ги затвориха специално за България и Румъния.
34
4074
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
16 Януари 2008 22:03
Братята поляци са навсякъде с право на работа в ЕС.

А ние
16 Януари 2008 22:32
ще им дотегне на българите гурбета и още как...
Друго си е удоволствието да си седиш у дома, да не се мориш, и да те яздят ченгето гоце, безработния серьожка дет става само за министър или пикаещия у фонтани шеф на милицията...За какво им е на българите да миткат по чужбината, нали
16 Януари 2008 22:36
и т'ва е от новите мантри на комунистите--вЕрвайте им, ако си нямате работа.
16 Януари 2008 23:36
А казахте ли им на българите, че им е дотегнал гурбетът?
16 Януари 2008 23:59
Ми нали точно това им обясняват бе? Четете бе абдали...
17 Януари 2008 00:47
Тцтц и са като се върнат емигрантите и ни вземат заплатите от по 6000 лева...
17 Януари 2008 00:48
Един ден вероятно може да се върне някой и друг гурбетчия-пенсионер да си допие ракията на стари години.

17 Януари 2008 03:49
На много народ му се ще да се върне да си допие ракията - верно е.
Но вчера един пич от Чикаго ви показа разходите си в Пловдив за декември
Парно ( 2 изключени от 4-те радиатора ) - 170 лв
Ток -85 лв
Вода -25 лв
Всичко туй той си го има в Чикаго за 60 обезценени гущера. Такова е положението в САЩ и Канада. За Разликата в цените на храната, дрехите и бензина нема изобщо да споменавам. За заплатите , дето комунягите ви ги дигат на година по лъжичка не говорим , щото се предполага , че върналият се на таз милостиня нема да разчита.
На всичката таз убавиня отгоре се чучва кирташката компания Гоце-Съргей-ЛаФонтен-Дюкян-Симо и на човек ракията му присяда.
17 Януари 2008 08:05
Аз лично си я пия с кеф...говоря си с приятели по кръчмите на собствения език, роднините ми няма нужда да ме търсят по skype...ааа...и не дрема денонощно тука във форума
17 Януари 2008 08:56
Аз познавам доста дето се понапечелиха добре и искат да се връщат в България. Колко дълго ще се задържат като се върнат не знам, като държавата е станала мащеха за Българите, но им пожелавам успех.
17 Януари 2008 09:50
mechok
17 Януари 2008 10:25
Мечок В чужбина ходя само като турист. В България ми е добре. Всеки да ходи където го влече - няма лошо. Напук на всички, които плюят родината си, аз обичам България повече от другите страни. Да, има много неуредици, ама който тръгне да ми разправя колко добре са на Запад да ходи на се прегледа. Не всичко се мери с парични знаци.
17 Януари 2008 10:28
Абе пичове и пи..(хм в женски род не върви) ами то държавата=народа. стига с тез плюнки по самите нас. Да не би норвежски, шведски, немски и прочие управляващи да не са искали само да се гушат и да яздят аморфна маса гласоподаватели? Самите хора са си направили живота такъв. При нас е същото, затова по-малко надничане в чуждото канче и повече критичност към самите нас са идеално средство за лечение. Щото иначе си е лесно - всичко е корупция, връзкарщина и подлизурстване. Ама не е.
17 Януари 2008 10:47
Да споделя с форумците отвъд океана: и в САЩ и Канада ги има тея същите измекяри (знам от опит-8 години). Само едно нещо има там, което не им позволява да се разпашат като нашите тука и то се нарича истинска КОНКУРЕНЦИЯ. Скромното ми мнение е, че и тука един ден ще има такава. Може би като се уедри напълно капитала и почне да се ухажва клиента (народа). Кога - не знам.
17 Януари 2008 10:57
Има доста истина в заглавието и в мненията. Единствено и само един гурбетчия може да го разбере. И то ако е работел повечко от година - две. На моменти ми е идвало да си грабна куфарите и да се върна в България пък ако ще и без парно да карам и по 300 лв. да ми плащат. Мизерните пари които там получаваш, понякога нечовешките условия , униженията , носталгията и т.н. са много по-страшни от условията в Родината ни. А за гастарбайтери под инженерно ниво ме е страх и да си помисля. Дано оцелеят.
17 Януари 2008 11:03
ТАПА, гастарбайтерите най-лесно оцеляват...изобщо нямат време за мислене, а са и по-непретенциозни. Но...всеки си носи кръста...никой никого насила не кара да ходи или стои тука.
17 Януари 2008 11:07
Хм, то не е проблема, че вие старите ракиджии оставате тук да си ядете сланината, проблема е че младите дето имат желние за работа нямат причина да останат...
17 Януари 2008 11:30
Има смисъл в това, което се казва в статията. От всеки човек емигрант не става. От мен например не става, пробвал съм, учих и работих в чужбина няколко години и се върнах в родината си. Мисля, че правилно постъпих, тук се чуствам по-добре, а и печеля достатъчно, противно на схващането на някои съфорумници, че ако си в България, то значи непременно гладуваш и стоиш на студено. Иначе обичам да пътувам и всяка година прекарвам средно около месец и половина извън страната, по работа или на екскурзия. Хубавото е, че сега България е отворена към света и човек не се чуства затворен и безпомощен, възможности има всякакви. Най-много ми тежи вродената простотия и невежество на част от българското население и повсеместната мръсотия. За съжаление тия двата проблема са с цивилизационен характер и не могат да бъдат решени в скоро време, колкото и да забогатеем.
17 Януари 2008 11:43
Абе двама от най - близките ми хора хванаха по чужбината - едната в Испания, другта се стяга за Флорида. Па не знам на кого за какво му е минал мерака...
Паднат ли ограниченията за работа в рамките на ЕС, този мерак многократно ще се увеличи.
17 Януари 2008 11:58
В Европа е по-гот...три дена отпуска и си идваш...САЩ е гадно, време, пари...застопорен се усещаш. Иначе тука все едно си си у дома...можеш гости от България да си поканиш, стига да правиш $$$ де
17 Януари 2008 12:26
В България си е много готино само дето кинтите за купона недостигат за всички.
Проблема едавали щe се реши скоро.
(както е казъл МИТКО БОМБАТА "без пезета няма мезета брат ми.хеййй"

17 Януари 2008 16:21
Как няма да им "дотегне", няма вече аванта, цените и тука и там се изравинха, след някой друга година и миенето на чинии и брането на ябълки и тука ще се заплаща толко...?! Е и за к, в чеп ти е да гурбедясваш...Ха ха.
17 Януари 2008 16:35
Карлуковски, аиде да не се лъже народа - сметките ми в Канада за малка къща - 160 квадрата са 240 парно, 60 ток и 30 вода - това е зимата. Разликата с България е в доходите, не че не ми се връща, даи боже да стане някои ден.
17 Януари 2008 16:37
Аз имам познати, дето преди откраднаха пари от близки, за да "избягат", върнаха се след има-няма и месец, след година-две в София си намериха работа и сега разправят, че никога не биха излезли от БГ щото много им аресва.
И други, които разпродадоха всичко и тръгнаха с големи кошници, а се върнаха след 4 месеца, обяснявайки, че Канада била "гето" и сега нищо не може да ги убеди, че от нащта мила родина по-хубаво има.
И ако преминем към общото, мога само да кажа, че в измекярската чужбина хората се усмихват и поздравяват по улиците, дори да им се иска да понарушат закона се замислят, щото полицията и властта не си поплюва, а и бачкат, шото иначе няма откъде...
Паричните знаци почти нямат отношение към тези феномени.
Аз също смятам, че ще е добре и България да заприлича на такава страна, ако и да стане "скучна" и "сухарска", но съдейки по флуктуациите в нивото на културата ни, надали ще имаме шанса да го доживеем, пиейки си ракийката под асмата с изглед я към красивото някога Черно море, я към някоя висока и синя планина.
Амин да слагам ли, или няма нужда
17 Януари 2008 16:46
И стига вече с тия "гурбетчии", "гастарбайтери" и пр. анадолщини, все пак живеем в 21 век, а свободното движение на хора е една от основните черти на глобализацията. Всеки може да бъде навсякъде, където си пожелае. Включително и в България
17 Януари 2008 18:57
Само 10 от страните в ЕС приемат българи и румънци без ограничения за работа. Това са главно новоприети държави - Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия, както и по-старите членки Финландия и Швеция. Великобритания и Ирландия, които оставиха отворени трудовите си пазари за десетката от 2004 г., ги затвориха специално за България и Румъния.
Това е долна лъжа и клевета. Само прeз миналата седмица в Лондон са регистрирани като "Self-Employed" и са преминали успешно интервюто в Job Centre Plus Offices за получаване на National Insuranse Number Cards (документ изравняващ статута на всеки форинър с този на британеца), както следва: 132 българи и 279 румъняги, регистрирани в Inland Revenue, London, 69 разрешителни за работа от Хоум Оффис за българки и 98 - за румънки, съпровождащи съпрузите си!

Редактирано от - 2009 на 17/1/2008 г/ 23:32:14

17 Януари 2008 19:10
Гърция, Италия, Испания и Португалия са действително държави само за гурбетчии и обречени на вечна нелегалност и мизерия българи и румънци.
Донякъде бих прибавил и Франция, но само донякъде!
Ако искате да се натурализирате, реаранжирате живота си и този на семейството, да се почувствате истински човек и да живеете безпроблемно, отивайте колкото може по на север от Франция или се ориентирайте към Великобритания, Канада или САЩ, като избягвате да ходите много на север, за да не поподнете в ледниковия период - т. е. "Сибир".
17 Януари 2008 20:25
Цуцурко, знаеш ли обаче какво означава свободно движение на хора - това са не само плюсове от това че бългатрите обикалят света и си намират работа в Испания, Германия и САЩ, а това означава че нигерииците, ганаиците и индииците скоро ще доидат в родината ти. Е това вече няма да ти хареса - сигурен съм.
17 Януари 2008 20:49

Абе, Legioner - от кога "нигерииците, ганаиците и индииците " влезнаха в ЕС?
17 Януари 2008 22:26
Да, "работа" винаги се намира, "легио патрия ностра"...български национални легиони, после чуждестранния легион, после... легионеро ще ни каже...?! Ха Ха.
17 Януари 2008 23:51
Всички сме легионери.
17 Януари 2008 23:51
От легия "Раковски".
18 Януари 2008 00:44
Legioner , сравняват се разходите апартамент-кондо бе сладур. За разходите по къща в България не ми се мисли. Имам приятел който плаща 1000 лева за отоплението на триетажна прогимназия. Ти с него се сравнявай.
18 Януари 2008 09:40
И за кво си говорите на български с приятелите по време на пиене на ракията
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД