:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Соцлидерът обеща да работи за спечелване на местните и парламентарните избори

Станишев преизбран с 94,93% от гласовете

На този конгрес БСП скъса с партийните комплекси, смята червеният водач
Снимка: Велислaв Николов
Лидерът на БСП Сергей Станишев бе преизбран с 94.93%, т.е. с 637 делегатски гласове, за най-високия пост в соцпартията. Това стана на 45-ия конгрес на БСП през уикенда в НДК.

Станишев бе единстивеният кандидат за председателския пост. Останалите 6-има номинирани: Румен Овчаров, Янаки Стоилов, Георги Божинов, Румен Петков, Младен Червеняков и Красимир Премянов си направиха отвод на закрито заседание. Стоилов се отказа с мотива, че за 6 месеца Станишев нито се е утвърдил, нито се е доказал като лидер. Изказването на Божинов било в духа: "Абе този конгрес е твой, ама ще видиш на следващия", коментираха делегати. Овчаров обяснил как Станишев е симптоматична фигура, а Премянов казал, че "Открит форум" вече предварително е подкрепил младия лидер.

След вота рано сутринта в неделя Станишев благодари накратко, описа като лично своя заслуга поканата за членство в Социнтерна и завърши с пожелание за успех на изборите.

Преди да бъде преизибран, още в събота той обяви в основния си политически доклад пред делегатите, че главната задача пред БСП е спечелването на следващите местни и парламентарни избори и реализирането на успешен управленски мандат. Соцводачът чете доклада си малко повече от час.

"Въпросът е не дали БСП е готова за успешно управление или не, а



дали обществото е готово да поиска нашето управление",



каза Станишев. Той попари ентусиазма на делегатите, посочвайки като грешка оценката в БСП, че след спечелването на президентските избори партията е извървяла целия път към успешния управленски мандат.

БСП, според лидера на социалистите, не може да върви напред, ако не направи оценка и не се поучи от грешките на миналото. Станишев нарече Виденовото управление неуспех. "Нашето правителство заложи на самоцелно и несъобразено с пазарните закони увеличаване на държавното производство без гарантирани пазари. Структурната реформа беше изоставена на заден план", каза Станишев. Грешка било и надценяването на възможностите страната ни да следва самостоятелен курс, без да се съобразява с международните финансови институции. "Характерно за нашата власт беше самоусещането за истина от последна инстанция.



Стигна се дори до самоизолиране от собствената партия",



каза Станишев. Той обаче уточни, че не бива да се прехвърля цялата отговорност върху един или друг представител на БСП в тогавашното правителство. "Самата партия се оказа неспособна да коригира и отстрани слабостите на управлението си", каза той.

Станишев призова конгреса да скъса с редица партийни комплекси - комплекса за вина, чувството за страх от управлението, усещането за непригодност на социидеите в условията на прехода. След конгреса той обясни, че по настроените на хората разбрал, че БСП е скъсала с партийните си комплекси.

Соцлидерът доста критикува и партийните организации на столетницата. Според него повечето се събирали само преди избори за подреждането на листи. Станишев поиска повече ред и дисциплина в партията и спомена, че на места отделни членове на партията работели срещу БСП. "Партията не може да бъде място на лични икономически или групови интереси", каза той.

Извън шумотевиците около доклада, дискусията в НДК вървеше вяло. Единствено изказването на Янаки Стоилов, според когото БСП не се различава от СДС и НДСВ и даже била по-дясна партия от някои социалдемократически формации в Европа, предизвика аплодисменти в залата. По-късно Стоилов взе 84.20% от гласовете на делегатите и стана втори в класацията за Висш партиен съвет.

Всъщност изказвания в зала почти нямаше, защото на този конгрес социалистите бяха решили дискусиите по отделните документи да вървят паралелно в различни зали. Най-интересна бе дискусията по политическата платформа, където се изказаха няколко недоволни делегати, възмутени, че се дава оценка на Виденовото управление. Нора Ананиева поиска оценка на управлението на покойния Андрей Луканов.

Красимир Премянов обяви, че още не е сигурен, дали обвързването ни с НАТО ще гарантира националната сигурност на България. "Русия е нашият най-близък сътрудник по отношение на сигурността, а тя обяви, че разширяването на пакта е заплаха", обоснова се той. Все пак



Премянов намирал успокоение в думите на държавния секретар на САЩ



Колин Пауъл: "Бъдещето на Запада е в Русия, бъдещето на Русия е в Запада". Премянов предложи БСП да излезе със собствена инициатива по отношение на сигурността, например да обяви Балканите за зона, свободна от ядрено оръжие.

Промените в устава се направиха на закрито заседание. Изненадващо конгресът реши мандатът на ръководството на БСП да се увеличи от 2 на 3 г. Така следващият най-голям червен форум се отлага за 2005 г.

Делегатите приеха да се въведе длъжност "главен секретар", който ще бъде избиран от Изпълнителното бюро на БСП по предложение на лидера. Конгресът реши още, че партийните членове, които системно не изпълняват решения на органите и нарушават законите, устава на партията и обществения морал, като крайна наказателна мярка ще бъдат изключвани. С промените в устава се дава възможност и на общинските съвети да приемат и изключват партийни членове. Досега това можеха да правят само основните организации.

След бурен дебат, комисията по промени в устава оттегли предложението си Висшият съвет на БСП да реди кандидат-депутатските места. Така остана старият текст, според който соцръководството ще утвърждава листите, ще определя само водачите и ще договаря местата на коалиционните партньори в тях.

По-интересно беше в кулоарите на конгреса. Там се разхождаше Кире Либерало, който по собствените му думи обичал да посещава всякакви партийни мероприятия. Той останал доволен от форума. Политикът обеща съвсем скоро да прекръсти своята либерална партия на Партия на Кире Либерало и в следващия парламент да стане коалиционен партньор на БСП. Перничанинът водеше и сина си, на когото обещал да пийнат по чашка на бирфеста в центъра на столицата.

Център на вниманието във фоайето на НДК стана Димитър Шипочки-Митуш, облечен целия в червено,



с фланелка "45 конгрес на БСП" и кецове в съответния цвят



Той обясни, че е дошъл специално на форума пеша от Самоков. Не му било за първи път - преди го правел обаче в знак на протест срещу управлението на "Костича".

В края на конгреса сам Станишев вкара в залата въпросния Митуш, който му подари букет от рилски цветя. "Виждате ли какви хора има в нашата партия!? Дошъл пеша чак от Самаков. Ще дойде и на Бузлуджа. Само в нашата партия има такива хора", каза лидерът на БСП.
 
Стефан Данаилов, Нора Ананиева и Васил Калинов обсъждат управленските проекти на БСП.
648
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД