:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексии

И к’о да пра’им с’а?

Димитър Денков
Бяха ме прибрали запас в редовете на Българската народна армия, та да опресня военните си навици и умения. Току-що беше приключила ирано-иракската война. Един капитан о.з., който в цивилния си живот правеше снаряди, се напиваше зверски с друг един о.з. капитан, който пък изпитваше здравината на стоманата в бронята на танкове и гаубици. Разбира се, пиехме и ние, но трудно разбирахме какви са истинските им кахъри, докато една вечер о.з. капитаните не изреваха в добре съгласуван жално-гневен дует: "И к'о да пра'им с'а? Бе знаете ли к'во са т'ва премиални от продажби по второ направление? Я дайте по още едно, ш'ги е'а в джагалите, шъ спират войната". После нарушиха военната тайна и разказаха как единият работи по ирански, а другият - по иракски поръчки.

Сетих се за тая история вчера, когато един колега изрази доста по-прилично неприятната изненада от прясното решение на Меджлиса да се промени конституцията и да се разреши носенето на забрадки в турските университети: "И какво ще правим сега; загубихме най-сигурните чуждестранни студентки, ще си ходят със забрадки у тях си, а кой ще плаща тук по 3000 евро на семестър?"

Да се печели от чужди проблеми е



тъп начин човек да мине за хитър,



тъй като нищо не гарантира, че нещастието ще е дотам продължително, че да скрие колкото се може по-дълго време хитруването му. Изобщо единствената полза от залъгването, че си щастлив, когато други са нещастни, е печеленето на малко време пред истината, че нещастие ще сполети и теб. Но когато нещата опрат до истина, времето не е добър съветник. Човек живее за едната чест и за красното си име, беше казал Рачко Пръдлето. Тъкмо в такива спонтанни реакции на изненада, изразявани "К'о да пра'им с'а?, последвани от ядно проклятие на края от ползите, проличава манталитетът, който обезчестява и омазва нечие име. То може и да е "България", когато подобна хитрост стане държавен навик и се изрази в пресмятане на печалби от чуждо нещастие.

Промяната на турската конституция в първото гласуване оня ден симптоматично завършва тая седмица, която може да бъде описана с тоя тъп израз за изненада: "К'о да пра'им с'а?" - с Косово; с "Кремиковци"; с доклада на Европейската комисия; с Митьо Очите; с горите на Симеонча; с религията в училище; с кандидатурата на ГЕРБ в Европейската народна партия; с детските градини; с годината след пенсия; със здравните вноски за "богатите"; със забрадките - все въпроси, които бяха задавани уж различно, но звучаха по един и същи начин, тъкмо защото липсва принципът, имащ неприятното свойство да изисква еднозначен отговор, който не облагодетелства печелещите от чуждото нещастие. В тяхното мимолетно щастие се крие истинската безпринципност.

А когато чуждото нещастие все някога свърши, се наскърбяват тъкмо те, не предвидили, че всяко използване на нещо предполага неочакваните му промени. Те не зависят от хитрости, а от неговото естествено развитие. Някои промени ще станат със сигурност за добро, други - за зло, трети - вероятно никога няма да станат, но човек трябва да знае, че най-предвидимото нещо е естественото прекъсването на временен ред, изглеждащ вечен. Още Аристотел го е знаел: нещо може да стане, но може и да не стане и това, че досега е било така, не е основание да мислим, че ще си остане същото според наивните ни надежди за сигурна печалба от него.



И няма какво да се изненадваме



Изглежда обаче в историята ни преобладава тая изненада на късогледството, изразявана с "И к'о да пра'им с'а?". Извън дълбокия исторически план, от който вее смешният трагизъм на загубени бързи ползи, преминаващи в трайни вреди, тоя въпрос го знаем и от най-близък опит. Както повечето от нас са чували, той обикновено се задава от катаджиите и му се отговаря най-често безмълвно - с някой лев в документите. Но въпросът има и принципен, макар и рядко използван отговор, който изненадва и смущава доблестните служители на реда: "Ще си платя глобата, пишете акта!"

Решението на турския Меджлис, което със сигурност ще бъде потвърдено и днес с промяна на комшийската конституция, обосновава по особен начин политическата адекватност на този отговор. За нагледност - още една случка с вечния въпрос "И к'о да пра'им с'а?". Той бе зададен чисто риторически от наша изселничка в Турция. Беше по местните избори тая есен из кърджалийските села. Тогава тя подхвърли, че понякога благодари на Живков за "голямата ескурзия": "Щото ако бяхме останали, к'о щяхме да пра'им с'а в село? Ще гледаме децата, ще бъхтим по тютюна с фереджета и шалвари. Докато в Турция - работа, добри пари, кеф ти с панталон, кеф ти с пола."

Е, сега Меджилисът ни дава възможност да избягаме от късогледите хитрости и на въпроса "И к'о да пра'им с'а?" да отвърнем така, че да изненадаме катаджиите от международната общност: "Ще си платим глобите, пишете акта!" И да поканим тия, които не искат да живеят в държава, където има работа, но пък фереджетата конституционно се връщат в университетите. Но моля - без сметки, че от това пак ще се печелят по 3000 евро на семестър, както печелехме засега от забрадките. Не че не може, но не е принципно за една божем европейска държава.
35
4834
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
08 Февруари 2008 23:20
е, истински хитрият не търси чужди проблеми за да спечели, ами ги прави
09 Февруари 2008 01:25
ГЕРБ: Трябва ли да повторим края на Виденов?
Искам предсрочни избори заради доброто на страната

В. "МОНИТОР"-09.02.2008- Натиснете тук
09 Февруари 2008 03:48
Да бе Пара - гласуваме за ГЕРБ, Мухобоко става премиер а ние с питаме:
И к’о да пра’им с’а?
Както всички софиянци се питат сега. Без мен!
09 Февруари 2008 07:14
Изглежда, че и в съседна Турция цар $ си казва думата. Нищо, че в Корана се казва друго...
09 Февруари 2008 09:14
вчера няколко души от уважаемите форумци категорически посочиха, че е крайно време немедлено да се осъвременят 10-те Божи Заповеди, за да бъде намерен отговорът на тоя наистина животрептущ за населението въпрос с к`о да праим с`а.
09 Февруари 2008 10:17
пространен и теоретично обоснован отговор на тоя екзистенциален въпрос, мъчел и много други другари през вековете, дава напримерно другарят Ленин в съчинението Что делать. Това заглавие е явно доста симптоматично, можем да чекаме секи момент от многото ленинци тука да се пръкне един голям Ленин, следвайки постановката, че количествените натрупвания водят до голяма работа. Натрупванията може даже и да не са китайски.
09 Февруари 2008 10:27
да си признаем, че сме див и прост народ ,
и да питаме по въпроса швайцерите
09 Февруари 2008 12:21
Еми, кво?!, н, а т, а четаме...Ха Ха.
09 Февруари 2008 12:47
Не знам аз ли погрешно чета, но от цялата работа останах с чувството, че много зле е било когато не са давали на туркините да носят забрадки. Виж, сега вече е хубаво. Дано да разрешат и фесовете.
09 Февруари 2008 13:03
Ятагана е част от традиционния костюм на турския джентълмен.
Като вратовръзката за банкера и политика.
Трябва да се отмени законовата
забрана за носене
на ятагани.
09 Февруари 2008 13:47
не другаря Ленин - господин Чернишевски е написал книжлето
09 Февруари 2008 14:41
И "другаря" Ленин има такова книжле, вярно не е роман.
09 Февруари 2008 15:51
Адаш ,
Освен кръст на цици или обратно , друго не ни остава ...
09 Февруари 2008 15:56
Засега ще разрешат на жените да ходят в университетите забрадени, но по-нататък може да стане и задължително!
09 Февруари 2008 21:33
Дано не се стигне до забрана въобще жените да учат в университетите им...
Тогава хептен ще станат СВЕТСКА република
10 Февруари 2008 00:04
Браво, Денков -
Точно, но малко "меко казано"...
Така хитрувахме и по време на югоембаргото, така хитрувахме и по време на бомбардировките над съседите, така, някак "хитро" ни приеха и в ЕС, та от много "хитрост" почти останахме без АЕЦ и много "хитро" загубихме милиарди от спрения износ на ток...
Ще добавя, че има още един подобен израз, много български: "Боже, каква я мислехме, каква стана?!"...

Редактирано от - редник на 10/2/2008 г/ 02:12:52

10 Февруари 2008 01:52
Г-н Денков, този път нищо не разбрах. Прекалено езотерично - като че ли продължава разговор, започнат някъде, някога, много отдавна, в тесен кръг на разбиращи се с недомлъвки приятели.
10 Февруари 2008 09:59
Уважаваният Денков този път е навързал безобразно текста си. Създава усещане за човек, който не може да изгази от мек асфалт. УжасТ!
10 Февруари 2008 11:02
Хайде, форумци! Можем да помогнем на едно дете!
Три медии - Дарик радио, Нова телевизия и в. "Стандарт” предприеха кампания за набиране на средства за лечението на Мануела Горсова, която е в кома след предизвиканата от Максим Стависки катастрофа край Ропотамо на 5 август миналата година.
Желаещите да помогнат вече могат да изпращат SMS на кратък номер 1572 за мобилните оператори „Мобилтел” и „Глобул” и да дарят 1, 20 лв. (с ДДС), предаде Дарик. Освен на телефон 1572 средства за лечението на 18-годишната Мануела Горсова могат да се превеждат и на 2 сметки на името на Мануела Красимирова Горсова, открити в Пиреос Банк, клон Витоша. Сметките са: BG 71PIRB80504601716534 – BGN и BG 12PIRB80504601716529 – EU
10 Февруари 2008 11:10
Калинке Малинке, глей сега кого требва да търсиш за спомоществувател:

„Индипендънт”, Ирландия: Откритите 2.3 млн. британски лири не са от обира на Нортърн Банк, а са на български инвеститори

Дъблин. Откритите от ирландската полиция в град Корк 2.3 млн. британски лири, открити при разследването за участието на ИРА в обира на Нортърн Банк през 2004 г., са собственост на група български бизнесмени, според мъжът задържан с парите, пише ирландският вестник “Индипендънт”.

Откритите 2.3 млн. британски лири са били част от депозит, платен от българските бизнесмени за участие в сделки с имоти, според г-н Кънингам, който твърди, че е представил на разследващите разписки, договорите и имената на българските инвеститори.
10 Февруари 2008 11:25
Не хитрувай, Оlo! А постъпи принципно, не ме препращай тук и там!
10 Февруари 2008 11:42
Добре бе, добре. Пращам. Два даже.


Ама да питам пак, тия три медии - Дарик радио, Нова телевизия и в. "Стандарт” заинтересуваха ли се поне веднъж дали Стависки има застраховка "Гражданска отговорност" и защо тя не плаща за лечението. И второ, питаха ли журналясниците от трите медии защо съдът отхвърли гражданския иск нс бащата за 2 млн. лева и при туй положение държавата не поема ли изцяло отговорността за лечението на Мануела. Мисълта ми е, че след като не задават тези изключително важни въпроси, въпросните учреждения не могат да се наричат медии. Те са изтривалки за гузната съвест на безполезното българско правораздаване. И к’о да пра’им с’а?
10 Февруари 2008 11:52
Съгласна съм със заключението ти.
10 Февруари 2008 12:50
Да, въпросите на oIo са точно на място...
Добре е да разберем имал ли е застраховка, кой е застрахователят и какво е платил?
А относно СМС-те, по-добре е редакцията на "Сега" да предложи такъв номер и да видим тук пишещите колко ще съберем...
10 Февруари 2008 14:22
Те са изтривалки за гузната съвест на безполезното българско правораздаване.

Calina Malina, гузни съвести бол и все измислят атрактивни изтривалки. Ами изтривалката „не сте сами”? Аху-ихи и никой не каза виновни/невинни ли са медичките и набедените „доктори”. То и сега е момента да им съберем още некой лев, след като стават холивудски герои, а там в Холивуд апартаментите били много скъпи. Не е ли изтривалка „българската коледа” дето се скъсахме да цъкаме смс-чета и никой не каза защо и ЗАРАДИ КОЙ сираците стоят гладни, забравени и в порутени бордеи. И докато „благородната инициатива” на Параванов и Сл.Трифонов събира милиони кинти в същото време никой не му дреме, че Могилино станало филиал на ада – що така се получило и така станало - гробно мълчание. Но ПАК се намериха умни хора да измислят „благородна кауза” да цъкаме за Могилино, а през туй време никой не му дреме какво става в Долно Нанагорище или в дирекция „Пътища за престъпността и корупцията” и агенция „ГОЛ(ф) за народа”.. И ко прайм ся?

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 10/2/2008 г/ 14:29:16

10 Февруари 2008 14:34
Не знам да ти кажа ли честно?


Немит.
10 Февруари 2008 15:28
olo
Медиите в България отдавна са рупор за замазване или неспоменаване на гафовете на управлявашата мафия и за управление на общественото мнение във "вярната посока".Главният медиен герой винаги е "този който трябва" в момента.Дали ще е Първанов, Дедо, Бойко и т.н. няма значение.Кой ще взима интервюто - Валерия Велева, Бареков, Цветанка Ризова и т.н. - няма значение.Въпросите се знаят - отговорите също.Няма обективен критерии и се прави всичко възможно за липсата на такъв.Дори и в предаванията които се имат за критични (като Слави и Милен например) критикуват едни а други - не и ако човек по-внимателно гледа веднага ще усети кой накъде бие.Пробутват се дребни факти за сензации а действително сериозните неща се омаловажават или премълчават... С една дума - блато!!

Редактирано от - E6 на 10/2/2008 г/ 15:48:25

10 Февруари 2008 16:02
Относно застраховките: човек може да остане с основателното впечатление че гореписалите нямат сключена ни гражданска отговорност, ни автокаско, ни никаква застраховка. Защото няма застраховател, дами и господа, който да изплаща обезщетение, когато държателят на полицата е извършил произшествие под въздействието на алкохол. И това го знае всяко хлапе.
10 Февруари 2008 16:35
Gan(ю)гоТрий, аз вече казах - съгласна съм с упреците към медиите. Наясно съм със самооправдаващата се съвест на политици, бизнесмени и кви ли още не. В същото време капчица съмнение нямам в това, че Мануела има нужда сега не от речите ни, а от помощ. А в помощта всеки е длъжен да направи това, което може, без да пита: "А какво направиха тези, които могат повече." Това оставям на тяхната съвест - да хитруват, то не може да е вечно. В крайна сметка "... всяко използване на нещо предполага неочакваните му промени, които зависят не от хитрости, а от естественото му развитие". Ако обаче искаме да се разграничимот тях, поне един есемес ще пуснем.
10 Февруари 2008 17:19
Калина Малина,
Принципно няма да дам и стотинка за каквото и да било, докато държавата се лепи със задължителните 20%.
10 Февруари 2008 18:04
Така е! Съгласен съм с тези които смятат че sms-ите няма да решат проблемите на нуждаещите се! И то не заради 20% а по една друга, съвсем проста и елементарна причина: sms-ите ни не могат да подменят Държавата в нейните задължения! Казвал съм го и друг път и на мен ми се вижда просто: тези, които организират подобни "аукциони" работят срещу интересите на нуждаещите се деца или старци или болни... При това го правят с такова пъчене, с такива крясъци и кълчене, че ми идва да повърна от претенциите им за показна "хуманност"! Това са хората, които помагат да се маскира безотговорността на държавата към общосоциалните проблеми на обществото ни...

Редактирано от - Пламен Пенев на 10/2/2008 г/ 18:06:36

10 Февруари 2008 19:57
И все пак за случая Мануела - няма ли механизъм, по който държавата да осигури лечението й, а след това да търси възстановяване на средствата от виновното лице? Или пък застрахователят плаща щетите, но после предявява регресивен иск?


Редактирано от - Cruella de Vil на 10/2/2008 г/ 20:05:11

10 Февруари 2008 20:09
Пламене, !
10 Февруари 2008 22:43
Cruella, няма. Държавата в лицето на българския съд отхвърли гражданския иск на бащата за два милиона. За какво друго, ако не за лечението бяха поискани тези пари? Ето защо държавата в случая поема цялата отговорност за съдбата на Мануела.

Поне Гоце и приятели можеха да станат поръчители на Максим за банков заем, ама не. Тарикати са те! Тях ги търси само да обират каймака. Ние да пращаме. Добре, християни сме, кой колкото може, ще даде. Ама какво ще ги правим приятелите от "медиите" с комунистическия морал дето не се сетиха дори за един благотворителен търг - това ордени, медали, купи, кънки, чорапогащи, шноли на световния шампион - всичко можеше да отиде за Мануела. Да говорим ли за ипотечни заеми...

Повръща ми се.
10 Февруари 2008 23:02
Управляващите преобръщат държавата
10 февруари 2008 / News.dir.bg
Създаване на български енергиен холдинг, закриване на всички безмитни магазини, бърза приватизация на “Булгартабак”, отпадане на 26 лицензионни и разрешителни режими, нова стратегия за туризма, демонополизиране на здравната каса.

Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД