:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 185
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво ще се случи с държавните 2000 дка край Балчик?

Министерски съвет подкрепи конкретен частен бизнес с недвижими имоти, а не голф индустрията
Емил Спахийски
В четвъртък следобед правителството влетя в голф индустрията като пернишки "Голф" двойка на софийски булевард. Точката за учредяване на дружеството "Голф развитие" в дневния ред на кабинета влезе в последния момент и бе приета на един дъх. Най-впечатляващи са две неща - празни думи и един прекрасен терен от 2000 дка край Балчик, който от ловно стопанство се превръща в голф игрище с неясно стопанисване.

Празните думи са, че държавата започва стратегически да развива тази индустрия и ще превърне страната ни в желана дестинация за богати и разглезени туристи. Това е нелоша идея и би била печеливша, ако можеше и да стане истина. Страната ни разполага с прекрасна природа, исторически забележителности, чудесни строители, но уви - с нито един чиновник или политик, който разбира за какво иде реч. Има едно много слабо звено в идеята - няма обучени хора. Дори министър Асен Гагаузов мотивира решението си като аматьор - ще строим игрища, за да предпазим страната от презастрояване. Стратегията за голф туризъм била предпазна мярка на държавата срещу самата себе си да не си раздаде имотите за строителство!



Голфът не е само спорт - така е.



Това е огромна индустрия. В света има около 32 000 игрища и към 50 млн. души активно играят. Това са предимно заможни и успели в кариерата си хора, които щедро харчат пари. Голям дял в тази индустрия - освен обслужването на играчите, е бизнесът с недвижими имоти. Към този момент у нас има две игрища, на които може да се играе (едното е на федерацията, другото на асоциацията, които естествено за нашите ширини са в тиха война). Строят се още 6 много скъпи и са проектирани допълнително още десетина. Прогнозите са, че до няколко петилетки игрищата в България ще са около 40 и ще сме лидери в тази част на Европа. Построяването на едно игрище от сорта на "Блексирама" край балчишкото с.Топола струва между 130 и 150 млн. долара. Възвръщаемостта обаче е в пъти. Цените на имотите в рамките на подобен комплекс варират до 3000 евро на квадрат. А в един комплекс броят на жилищата може да достигне до 400. Лесно можем да изчислим, че става въпрос за милиарди. У нас активно играят едва около стотина души. Това само илюстрира, че голфът у нас към този момент е преди всичко бизнес с недвижими имоти и след това туризъм, а за спорт вече е екзотично да се говори.

Тукашни голф предприемачи сочат за пример Турция. В южната ни съседка традицията е на повече от два века. Независимо че първият клуб е създаден, когато България е била още част от Османската империя, в момента там функционират едва 16 игрища - толкова, колкото се строят сега у нас. Едва в края на миналото десетилетие Анкара предприе държавна политика в помощ на голф индустрията и вече се проектират значителен брой клубове.

Ако българското правителство копира турския опит, трябва ясно да отговори дали действително иска да развива голф туризъм, дали да предпазва държавните терени от презастрояване, или всъщност



ги отдава за строителство на затворен комплекс



с много зелена тревица около къщите.

Със сигурност решението държавата да отдели 2000 дка край Тузлата и с.Топола не е точно, за да се подпомага спортът.

По-горе стана дума, че покрай голфа се развиват и много други бизнес дейности. Но все пак в основата му е спортът. И докато не се развие като такъв и като специфична култура, трудно ще може България да се похвали като привлекателно място за тузари.

Това означава да има обучени хора, които да знаят какво се прави на игрището, какво се прави в клуба. Какво трябва да е отношението към гостите, кое е позволено, кое - не. Трябват учители, трябват инструктори, трябват дори продавачи, които да знаят какъв офсет на стика е подходящ за съответния клиент. Дори най-дребният пример, че у нас няма нито едно кеди (онези смешни хора, дето носят стиковете на играчите), показва, че страната ни е много далеч от голф културата. Ако правителството действително смята да развива страната като привлекателно за тузари място, трябва да подготви стратегия за развитие на голф културата, а не на недвижимите имоти. Да инвестира в образованието на такива кадри и да наблегне на популяризирането.

Вместо това правителството на пожарен принцип обособи терен, но



не знае кой ще го изгражда и кой ще го менажира



Реални са опасенията, че повечето от голф проектите ще се окажат строителни пирамиди или че се правят единствено за да се ползват преференции от държавата, за да се окрупни един имот, който на по-късен етап да стане просто жилищен комплекс. Схема, която ни е позната от случая "София ленд". Фирма получи общински терен на смешна стойност срещу панелки с намерението да прави прекрасен кът за децата. Факт е, че го направи, но междувременно изчисли, че ще спечели повече от жилищно строителство върху терена, който междувременно стана златен. И няма вече "София ленд".

Министър Асен Гагаузов гарантира, че дружеството "Голф развитие" ще влезе в забранителния списък за приватизация. Това е доста куха гаранция.

Да видим какво може да се случи. Вече имаме обособена територия край Балчик, която граничи с други клубове и ще се превърне в голф игрище. Държавата няма ресурс да управлява и изгражда подобно съоръжение и ще възложи на частна компания да го направи. Да, но частната компания трябва да си възвърне парите и съответно държавата ще й позволи да печели от имотите и дейностите. Пък нека се стои държавна. Разбира се, сценарии хиляди - може да фалира дружеството, може да се преструктурира, може просто да умре и земята да се продаде... може всичко. Нали това е държава.
Снимка: "Сега"
Край голф игрището може да се построят луксозни къщи и хотели. В българския им вариант цените им стигат до 3000 евро на квадратен метър.
12
5050
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
08 Февруари 2008 23:54
Идат едни избори.
Има един Гергов, дето държи изкъсо едни важни медии и особено една национална такава.
Има едни Райчефф и Стойчефф, дето са башка социолози и говорят каквото трябва с компетентен апломб.
Тримата имат много общи интереси, сред които и в един бизнес с едни голфове.
Едни други трима, дето са в една коалиция имат сериозни интереси от едни избори. И от много бизнеси също.
Какво тук значат някакви си 2 000 декара, някакви си хабитати и вода от карстови извори за лев и шеесе кубика.
09 Февруари 2008 03:31
Ха-ха-ха.Евала за коментара.
09 Февруари 2008 06:37
Министерски съвет подкрепи конкретен частен бизнес с недвижими имоти, а не голф индустрията

За такава държавна подкрепа на частен бизнес думата е МАФИЯ..
Този министър да се даде подсъд!Той сигурно има и други криминални прояви.
Но кой ще го осъди?!..Кой ще го разследва?!....
Нещастна България!
09 Февруари 2008 06:53
Forza NATO
09 Февруари 2008 07:13
Още един "разбирач" по голф въпросите. А в същност май става дума за нещо по-различно - тая масирана атака в СЕГА срещу голфа да не е в резултат на нечий настъпени интереси. Защото иначе и двата коментара са скалъпени много лаишки.
09 Февруари 2008 08:40
Умувахме вчера, прочетох резюмето , добре е направено...
09 Февруари 2008 15:58
Източници на Mediapool от бранша коментираха, че идеята за създаването на новата държавна фирма е да се учреди на по-късен етап публично-частно партньорство със закъсали инвеститори в голф комплекси. Целта била държавната фирма да поеме отговорността и разходите за строителството на самото игрище. Проблемът е, че средствата за създаване на игрището са много, проектирането и поддръжката са специални, а възвращаемостта е много бавна. Не е тайна, че печелившото перо в голф комплексите са къщите и апартаментите, които се строят около него и които се продават или дават под наем от инвеститорите, коментираха специалисти.

Голямата част от инвеститорските фирми в голф комплекси обещават висока възвращаемост от имота и чужденците, които са основната част от купувачите, ги вземат с инвестиционна цел, т.е.за да ги отдават на запалени голф играчи. Ако сте си купили вила за 1.5 млн. евро в голф комплекс, очаквате, че ще има и готово игрище, за да я отдавате под наем, коментираха инвеститори от бранша.

При бъдещото публично-частно партньорство, целта би била частни утвърдени в бранша фирми да проектират голф игрището върху държавните земи и да кажат компетентна помощ в управлението, срещу което да получат правото да строят и продават недвижими имоти в района до него. Сред неофициално спряганите частни инвеститори за бъдещото публично-частно партньорство са фирмите на Красимир Гергов, Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, които, както стана ясно, имат инвестиции в непосредствена близост в Балчик.
09 Февруари 2008 16:35
Харесва ми коментара на Мунчо. И аз мисля, че Гергов-Стойчев-Райчев са мафия - най-малкото, че едните определят цената на рекламата, другия я продава, а заедно строят голф, сега и искат държавата да ги държи за ръчичка. Но не съм съгласен с Форцата. Да се развива голф туризъм по (засега безлюдното) добруджанско крайбрежие е полезно. И 15 голфища да нацвъкат Гергов и тимаджиите от Албена до границата, те ще заемат по 1 кв.км. всяко, в буренак. А Добричка област е над 4 хил. кв.км. Водата - ако се изразходва разумно, с капкуване (видяхме, че може) - може да се сколаса. Не е като да поливаш милиони декари жита. Има голф и в страни без вода и без трева.
09 Февруари 2008 17:43
Покрай другото все повече става ясно, че в кабинета, освен Петър Димитров, има още едно недоразумение - Асен Гагаузов. Послушайте само как говори тоя нещастен човечец. На мафията и трябва точно такова чучело за министър.
09 Февруари 2008 19:05
Има спасение и възмездие.
Частните голф фирми които както всяка частна фирма са добре дошли в България ще дадат подсъд правителството на България и Герговци, Минчевци за нелоялна конкуренция!
09 Февруари 2008 20:24
Швейцария има държавна политика - да бъде касичката на капитализма. Тайван - да бълва микрочипове. Франция - да бъде символ на добрия живот.
България няма нищо. Няма път, няма направление - както дойде, каквото се случи. Изцяло частната държава, родена в главите на бившите отличници по политикономия на социализма, обучавани от др. Иван Костов, днес се срива с ужасяваща скорост. Това е сладко сриване, нещо като сладка отрова. Няма опора, няма лостове, няма подкрепа, има илюзии, родени в главите на новите ни "успели", изнудващи Запада с тезата, че са длъжни да отглеждат тях - котило на престъпници от всякакъв вид.
Така не може да продължава. Без посока, без основна цел, без усилия на всеки ум, интелект, патриот, нормален човек, България е в Четвърта национална криза. Колко още кризи ни чакат? Как ще платим това безумие? Длъжни сме ако не друго, поне да видим отговорните да дават отчет по надлежен ред - обвиняем-полицай-обвиняем-полицай и така по схемата...
Нали знаете - ако няма хляб, поне зрелища да има. И така - до безкрай, вече 130 години, че и повече.
10 Февруари 2008 16:25
Ako ste razdava darjavata tereni za golf-igrista, i az iskam............
А иначе, на ГОЛ-Ф тумбак, чифте игрища. 'беш ли ма'а му?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД