:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,546,957
Активни 90
Страници 10,493
За един ден 1,302,066

Вакарелската революция събуди БДЖ

Протестите на пътниците от софийското село най-накрая накараха железниците да вземат мерки срещу гратисчиите. А наглостта на авантаджиите не е никак безобидна
Емил Спахийски
Къде си бе, Костурица! Може би това би проронила устата ми, ако ми прожектираха в кино случката от Вакарел. Бих станал на крака и бурно да аплодирам абсурдността, която ми предлага картината.

Какъв Вакарел? - ще попитате. Ами... Вакарел - село като село. Гара като гара - обикновена. И милион пъти да минеш там, няма как да я запомниш. Но от друга страна не може да не остане в паметта ти този малък бунт, който се отприщи от дълго потискания гняв на местните хора. Преди няколко дни те блокираха един влак за 84 минути. Защо? Ами просто защото в електричката няма място за тях. Защо? Ами защото повече от сто гратисчии запълнили местата във влака за София. И очевидно това не се случва за първи път, за да прекипят нервите на избягалите от шумна и нервна София люде. Случката е интересна от няколко гледни точки.Народът срещу БДЖВ конкретния влак гратисчиите се качват на гара Ихтиман. От стотина души само един-единствен с билет. (Боже, искам да видя този един-единствен човек!) Влакът е наистина модерен и сигурен. Както се казва, дори депутати можеш да возиш в него. Модерен, но в същото време местата са кът и когато пристига на гара Вакарел, хората, които съвестно са си купили билети, не могат да се настанят, просто защото няма място от гратисчии. Естествено някой казва "Стига!" и малкият бунт с величав гняв започва. Хората застават на релсите и настояват за справедливост. БДЖ вместо да свали гратисчиите, постъпва оригинално - праща друга мотриса. И проблемът е решен... за деня.

Малка справка само от началото на месеца показва, че това не е първият случай на брутална кражба от държавните железници. Само преди няколко дни същият влак, само че в обратна посока, пак бе задържан на гара Искър, но от властите, защото в него се качили 104 пътници без билети. Според съобщението на превозвача "нарушителите са пренасяли и голямо количество обемисти и нестандартни багажи". В началото на месеца, пак на гара Вакарел, контрольорите правят засада и установяват, че 116 души са пропуснали да си купят билети. По-интересно е, че гратисчиите са организирани. Те са изградили политика и защитна система. Събират се на групи и ако мине контрольор, скачат агресивно върху него и или го отказват, или се спазаряват да купят по-малко билети. Дори когато се намеси полицията, в най-лошия случай си купуват билети, но никога не биват глобявани. Не е лошо, нали?

Трябва да се има предвид, че става въпрос за една определена прослойка, която е свикнала да взема от държавата каквото си поиска и да се оправдава с бедността или нещо друго. Тук етносът няма никакво значение. Ако в рамките само на един месец, само в един влак се хващат три пъти по стотина гратисчии, щом има организирана съпротива срещу контрольорите, можем да сме сигурни, че всъщност това е практика. Практика, която е изграждана с години и която, ако не бъде пресечена, ще продължава с години.

Едва след протеста на вакарелци БДЖ се зае по-сериозно с този проблем. В сряда една масирана акция успя да принуди близо сто и петдесет души да си купят билети. Но само в сряда. А после?Колко безобидни са гратисчиитеТук е мястото да отбележим нещо много важно - в крайна сметка тези субекти не се возят безплатно. Ние всички плащаме този масраф. Всеки един от нас, който съвестно си плаща данъците, заделя и за авантаджиите. В съзнанието на много българи се е загнездила тезата, че щом нещо е държавно, значи е общо. Щом е общо, то значи трябва да се възползваме от него безплатно и без капка угризение на съвестта. Други, които не изповядват това, пък не им се занимава и махат великодушно с ръка. Крадат от енергото, от топлофикацията, от пощите, от където ти падне... Но всъщност крадат от съвестните, от съседа, от съгражданина.

В БДЖ обаче ситуацията е по-специфична. Тази напаст от гратисчии вече е и опасна. Една случка пак от тази година само ни доказва, че това не е безобидна игра на стражари и апаши, а реално може да застрашава живота на пътниците. Бързият влак за Кардам, който пламна като факла, нямаше да се превърне в гробница за деветима, ако служителите на железниците не бяха се оляли с предпазните мерки срещу крадци и гратисчии. Вратата, която се оказа фатална за жертвите, беше заключена именно за да не се возят пътници без билет. Преди време пък на Централна гара в София бяха поставили контролни кабини, които да допускат само редовни пътници, но това начинание се провали.

Представете си колко трябвало да им е писнало на тези хора от Вакарел от безвластието, за да се заложат на релсите и да окупират гарата? Вакарелската революция означава, че търпението много, много отдавна се е изчерпало.Може ли БДЖ да се справят сами?Може и трябва. Чудесен повод новото ръководство да оправдае гласуваното доверие. Нека покажат воля. Само внезапни проверки и засилен контрол едва ли ще помогнат на железниците да вземат своето. Ако линията Септември-Ихтиман-София е толкова проблематична, просто държавата трябва да удари толкова твърдо, че това да служи за пример и урок за всички останали "критични" линии. БДЖ, транспортната полиция и който още там е отговорен да похарчат колкото трябва пари, за да превъзпитат този извратен манталитет. Достатъчно е да се направи така, че без билет да не може да се стъпва на перона и да се припарва до влака. В противен случай инфекцията може да се разрасне и вакарелските революции да се мултиплицират.

И накрая искам да завърша с нещо оптимистично - с онзи един-единствен човек, който си е купил билет на гара Ихтиман. Човекът, който е извадил парите, по някакъв начин е герой, защото също е могъл да се впише във всеобщото убеждение, че "само глупаците плащат за влак". Но не го е направил. Именно заради такива хора БДЖ трябва си подреди дома.
101
6208
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
29 Март 2008 00:52
Циганите мястото им е да бутат влака щом са без билет
29 Март 2008 01:06
Трябва да се има предвид, че става въпрос за една определена прослойка, която е свикнала да взема от държавата каквото си поиска и да се оправдава с бедността или нещо друго. Тук етносът няма никакво значение.


в крайна сметка тези субекти не се возят безплатно. Ние всички плащаме този масраф. Всеки един от нас, който съвестно си плаща данъците, заделя и за авантаджиите. В съзнанието на много българи се е загнездила тезата, че щом нещо е държавно, значи е общо. Щом е общо, то значи трябва да се възползваме от него безплатно и без капка угризение на съвестта. Други, които не изповядват това, пък не им се занимава и махат великодушно с ръка. Крадат от енергото, от топлофикацията, от пощите, от където ти падне... Но всъщност крадат от съвестните, от съседа, от съгражданина.

29 Март 2008 01:10
Така е Дарвине, ама от доста години влаковете ги бутаме ние и познай кои се возят..
29 Март 2008 01:27
Тази статия е още едно доказателство че БДЖ трябва да се приватизира.
29 Март 2008 01:38
Епитафия на този материал е Ние
Ние се возим безплатно и ние вкупам плащаме това безобразия
Докога
В крайнта сметка плащането не е само сделка, договор с превозвача
Плащането е свидетелство, че и другите договори остават валидни
Колко дълго ще се търпи "дребното" нарушаване на договора срещу едрото му неизпълняване?
29 Март 2008 01:52
Бе-еЖто не само требва се приватизира ами и да откупи ЦеСеКАто от майка Индия..
29 Март 2008 02:03
Статията само затвърждава убеждението ми за дълбокото родство между политическата класа и циганите. Не случайно вторите са основен електорат на първите, а първите се бият със зъби и нокти за да осигурят на вторите пари срещу неработене. И едните, и другите крадат на поразия. И едните, и другите никога не плащат за нищо. И едните, и другите, си имат някаква "своя си" нравственост. И едните, и другите са изцяло на обществена издръжка. И едните, и другите, се размножават с огромна скорост - ще речеш, че е чрез пъпкуване. И което е най-важното - и едните, и другите са мръсни колкото искаш. Единствената разлика е в начина, по който се намъкват там, където изобщо не им е мястото. Циганите го правят през прозорчето на мазето, политиците - през капандурата на тавана.
......................................... ..............
И върви разправяй, че не искаш да буташ влака, докато циганите се возят без пари, а политиците се правят на машинисти. Веднага ще те обвинят в какво ли не.
29 Март 2008 02:09
А, и щях да пропусна най-важното: НАГЛОСТТА. Сравнете начина, по който циганите организират и защищават правото си да се возят без да плащат, с поведението на политиците: само начинът, по който пред очите на всички откраднаха "бюджетния излишък" (епа щом е излишен, що пък да си го не вземат ората?", или държанието им при редящите се една след друга ПРАВИТЕЛСТВЕНИ КРИЗИ е достатъчно, за да се убеди човек в тоталната индентичност на тези уж две съвсем различни социални групи.
29 Март 2008 02:10
Тоя нашия българския влак е стигнал гарата разделна.
Няма накъде повече.
Или ще се вземаме в ръце, или-при Ердоган,
нали сме му в главата.
29 Март 2008 02:18
Та, деловото ми предложение е, политиците и циганите в България, да бъдат разглеждани, както е правилно, и както си е редно, като една социална група - като ПАРАЗИТНАТА КЛАСА на обществото ни. Лошото с паразитите е, че точно поради скоростта им на размножаване, както и поради наглостта им, веднъж появят ли се, няма спасение. С каквото и да ги пръскаш, ТЕ ПАК СА ТУК!
29 Март 2008 02:41
Ако пък някой се нуждае от по-голяма прецизност, спецификацията е лесна: "политически цигани" и "етнически цигани".
29 Март 2008 03:19
К9, я кажи, ако ти ги подарим на тебе железниците, как ще спреш гратисчиите? С калашник ли? Или може би ще ни заубеждаваш, че който и да е частник ще има повече възможности от държавата?! Прочие...можеш ли да посочиш поне едно предприятие, заработило по-добре след приватизиране...Мерси...

Редактирано от - Р.Овч. на 29/3/2008 г/ 03:21:04

29 Март 2008 03:21
Толкова ли е трудно да се въведе система при която глобите да се удържат от социалните им помощи?3 пъти без билет или някакво друго нарушение подлежащо на парично наказание и 1 година без право на помощи (примерно).
29 Март 2008 03:26
WHATS UP, едно важно нещо за България не си разбрал. Ние сме страна на НЕРАБОТЕЩИТЕ идеи. Иначе много ги имаме - идеите, де. От идеологиИТЕ трябва да сме ги прихванали.


29 Март 2008 03:30
Това беше примерна идея.Все пак и без идеи не става нали?
29 Март 2008 04:15
Не, идеята е чудесна. Аз друго имах предвид: че ако идеите ги дава някой, който е пряко отговорен за ставащото, то те задържително ще са неработещи.
29 Март 2008 04:29
Една Идея и от мен: да се обяви за Престъпление "Хулиганство"/каквото то, май, наистина си е?!/ пътуването без билет в държавна или общинска собственост пътническо транспортно средство!
.................
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 325. (1) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
..................
Според мен, НАГЛОТО и НЕУВАЖИТЕЛНО спрямо Данъкоплатците/те са "Обществото"!/ Гратисчийство при пътуване във влаковете на държавната собственост БДЖ, или в трамваи, тролейбуси, автобуси, които са общинска Собственост, си е ПАРАКСАЛАНС, "нарушаване на обществения ред"/изразяващ се, в този случай, в Правилата, съдържащи се в съответните Наредби за превоз на пътници!/!Сиреч, гратисчиите, по бързата процедура- в Затвора!
Отделно от това, приемам Идеята на "WHATS UP" за прихващане, от социалните помощи/ако лицето получава такива!?/, на стойността на билета и глобата за съответния гратисчия- но пак да отива в Затвора, за "Хулиганство"!
29 Март 2008 05:03
Р.Овч.,
Чиновниците не се интересуват от състоянието на държавното предприятие и това е факт, ако е на загуба няма проблем данъкоплатците ще го субсидират. Реално и ти плащаш за гратисчиите. Ако частна компания инвестира пари в БДЖ все ще намерят начин да се справят с проблема, защото от това ще зависи оцеляването им.
29 Март 2008 06:04
А наглостта на авантаджиите не е никак безобидна

Aко тази държава неможе да се справи с очевидни гратисчии по БДЖето как ще се справи с корупцията в управлението, правителство, съдебна власт...
Поне не ставайте смешни с дълбокомислени разисквания!
А на Пикаещият каква му е работата?....Да гони единствената ни опора, чуждестранните журналисти?29 Март 2008 08:15
А защо се провалила идеята за проверка на перона дали имаш билет????
Във Франция проверяват на входа към пероните, в Лондонското и Италянското метро без билет не можеш да влезеш.
Само на ВЕЛИКАТА селска гара София неможе да проверяват? и идеята се провалила?!?!?
Отговора е ясен: корупция сред кондукторите, ченгетата и цялото ръководство на БДЖ.
29 Март 2008 08:19
"Утдол иди моикъ сигънкъ...
Ъ!
пълнъ турбъ ляп носи...
Ъ!
Пудир нея ромитата...
Ъ!
голи боси укнали...
Ъ! "
29 Март 2008 08:20
Сиганката фабрика пирлича...
Вчира пак руди идин мумича..
Ъ!
29 Март 2008 08:22
Само АТАКА ще оправи тази държава!
Автора, не е нужно така да завоалираш : "Трябва да се има предвид, че става въпрос за една определена прослойка, която е свикнала да взема от държавата каквото си поиска и да се оправдава с бедността или нещо друго. Тук етносът няма никакво значение."Давай направо, циганите са излезли извън контрол и тероризират железниците и Българските данъкоплатци!
29 Март 2008 08:54
Котак, задавал ли си си някога въпроса за основното различие между митинг на площада и форум на интелигентни хора, които спорят, докато сравняват идеи и визии?
......................................... ..
Гитанай, гитанай,
малай гитанай!
29 Март 2008 08:59
Мангу купи
новъ хуйлъ,
Мангу купи
новъ хуйлъ
даси вози
ромчитътътъ...
............................
Лпсва тарабуката. Няма как да я предадеш с текст. А без нея целият чар и на текста, и на мелодията, се губи. Когато го пеят без тарабука, това всичкото, и нямат някоя поцинкована кофа, та бият по дънотото й, обикновено го заместват с едно голямо и рязко казано "Ъ", ама го казва целият хор. Т.е., тия дето не пеят, а се подрусват покрай припяващия. Само че и това - как да го предадеш в текст?
29 Март 2008 09:02
И още нещо. Смята се, че синкопирането е характерно само за джаза. Който мисли това, никога не е виждал как точно се веселят български цигани, когато не имитират български фолклор. Ами на тях и и мисленето, и речта, и пеенето им са синкопирани!
29 Март 2008 09:13
Задайте си въпроса какво правят тези "бедни" и "безработни" хора, защо пътуват всеки ден до София - те освен да крадат друго не могат.
29 Март 2008 09:39
Дъртанян !
29 Март 2008 09:46
Тая статия е суперполиткоректна – „социална група”. Горе- долу са описани с какво са известни в градска среда. Я да пробвам да ги доопиша и в останалите им превъплъщения. Преживяват с помощи, просия и кражби. Някои са превърнали размножаването в професия. Наплашили са бабите и дядовците по селата, защото влизат по къщите и отнасят, каквото им хареса. Ако някой се опъне, го бият или убиват. А къщите, в които не се живее постоянно, първо ги изпразват, после ги разглобяват. Метода наричат , бране на материали. Кварталите в които се събират да живеят са затрупани с боклуци. В тях и около тях не виреят никакви растения и животни, които стават за ядене или продаване. Освен по села и градове, крадат и по поля и гори. И ако горски или полски стражари се опитат да прекратят краденето, тези хора ги бият с колове и брадви и ако имат огнестрелно оръжие стрелят по охранителите или полицаите. Популярните напоследък телефонни измамници и те са от тях. Яката са ни наплашили тия хора, щом не им споменаваме името и не можем да ги накараме да си купят билети. Тогава как ще ги отучим от другите им обичаи, част от които описах, и които май са по-опасни от некупуването на билети.
29 Март 2008 10:07
Пропуснах да отбележа, че в нашата Родина има доста не обработвани земи. Ако се направи проучване, ще се установи, че голяма част от тези земи не се обработват, защото наблизо живеят хора от тази социална група и шанса тези, които са садили да могат и да оберат някаква реколта е = 0. Брей, че те много станаха щетите и пропуснатите ползи, които нанася тази социална група. А ние не смеем да кажем кои са.
29 Март 2008 10:37
Вчера ме хвана срам, че съм българин, когато гледах интервю по Панорама с един южнокорейски журналист - та той каза следното: "ние сме страната на АЗ МОГА" ( за разлика от нас - "това нема да стане" и така за 40 години от 67 долара на калпак са достигнали до 20 000 долара. И друго каза човека, че скоро, когато е имало нфтен разлив, са излязли един милион корейци да го почистят, а последният ми ужас беше, че през финансовата им криза преди десет години са предали доброволно не знам си колко тона злато на централната си банка и така са оправили нещата....Е, те такова животно у булгаристан нема и не мое да има НИКОГАЖ!
29 Март 2008 10:45
Единственият начин обществото(ако има такова)да се справи с циганите е като ги изолира!Никакво приобщаване или интегриране не е възможно или поне не се вижда на хоризонта в близките 100 години.Пример за това е неуспешната политика на САЩ по отношение на афро-американците, похарчени стотици милиарди долари и ефекта клони към нула(може би Барак Обама е изключение ).Лошото в случая е само едно, че циганите няма да могат да живеят в своята среда, защото те са паразитиращи организми и им трябва приемник в лицето на другите хора извън гетото, ето защо ги срещаме във влаковете, по улиците, до кофите за боклук.Това е тяхната жизнена среда!Лично за мен проблема изглежда почти нерешим в близко бъдеще, напротив очаквам ескалация на напрежението и увеличаване на престъпленията извършвани от цигани, вследствие на влошаващата се финансова обстановка в страната.
29 Март 2008 11:22
Циганин От Столипиново: "българите На Сапун"
Натиснете тук
29 Март 2008 11:44
И какво общо има южнокорейският журналист с циганите. Той спомена ли нещо за южнокорейските цигани?
29 Март 2008 11:52
Емиле, Емиле,

Какво очакваш от хора, на които им е платено да гласуват за БСП?!
Хубавото на всяко управление на БСП е, че след него партията не управлява (поне за известно време). Лошото е, че по време на всяко управление на БСП всичко поскъпва, освен турските червени домати (кой ли ги мама разклати) и вазелина.
29 Март 2008 12:04
Характерната черта на южнокорейските сигани е, че са останали на север от паралела
А иначе случката е действително твърде показатална - особено затова, че с едното Дезиро (кеф ти като марка мотриса, кеф ти в превод от псевдолатински - желание), ни БДЖ, ни ДЖБ (Државата Бугария) се оправят.
29 Март 2008 12:11
или го отказват, или се спазаряват да купят по-малко билети.

Това е истината - кондуктурите вземат пари от циганите за да не проверява билетите - просто и гениално.
За да се прекрати това е нужно не да проверяваме билети на перона, просто да се командироват няколко от контрольорките на градския транспорт у бедежето и да им се дава по един 10 стотинки премия за всеки заловен гратисчия. При повече отг трима гратисчии в един влак кондукторът да се наказва с глоба една заплатга, при повече от пет - уво! И двама трима кондуктори и двама трима от организаторите на далаверата (тези които дават парите на кондукторите) - в пандиза за от 3 до 8 при Румен Пенков (или той при тях) - ще се превъзпитат взаимно.
29 Март 2008 12:17
Общото с темата е, че южнокорейците са общност от народ и държава, а ни все повече ставаме циганска държава с народ в насипно състояние...
29 Март 2008 12:39
При това положение е естествено да сме в насипно състояние. Преди 20- тина години бях оптимист и мислех, че можем да направим България прилично място за живеене. Видях обаче, че каквото и да направим или произведем, ще бъде откраднато, съсипано или използвано за отглеждане на все повече безполезни паразити, каквито са повечето цигани и част от нециганите. Защо тогава да се напъвам и да работя за общото благополучие. Нямам никаква представа как е в Южна Корея, но за България единствения шанс е Европейския съюз и то ако се случат две неща: 1. Циганите да се разселят из него и така да понамалеят при нас. 2. Да минем на по-директно управление от съюза и така да намалее вредното влияние на нашите управници.
29 Март 2008 14:27
Тук етносът няма никакво значение

Това е написано специално за твърдоглавци като Котката. Но явно е загубена кауза - независимо дали става дума за гратисчии, крадци, просяци, автоджамбази или каквото и да е, накрая въпросът за някои хора винаги се свежда до "цигани крадат от българи". Демек, "аз не съм от лошите, всичко е наред" и "решението е да бием циганите". Блъскайте главата в зида, дорде едното се пръсне.
29 Март 2008 14:39
В съзнанието на много българи се е загнездила тезата, че щом нещо е държавно, значи е общо. Щом е общо, то значи трябва да се възползваме от него безплатно и без капка угризение на съвестта. Други, които не изповядват това, пък не им се занимава и махат великодушно с ръка. Крадат от енергото, от топлофикацията, от пощите, от където ти падне...

Точно, ясно и безпощадно. Да се замислят котките и тем подобни колко хора познават, които си бърникат водомерите, укриват данъци, пътуват без билет в градския транспорт и/или влака и ползват другите познати врътки. Колко от тези хора са цигани и колко врътки ползват самите те (пишещите).
По скромни наблюдения до преди 2 години в софийските автобуси редовните пътници бяха не повече от 20-30%. Днес положението се е подобрило - само около 50% пътуват без билет. Много "цигани" са се покатерили на клона, много, другари... мъка
29 Март 2008 16:29
К9, това пропагандно клише осигури алиби на управляващите ни хайдуци за присвояване, подаряване и осребряване на държавната собственост, в резултат от което всички станаха милионери.Мислиш ли, че клишето още върви? И кое предприятие се оправи след приватизирането му - Кремиковци ли, НЕК ли, БГА"Балкан ли? Посочи ми някое! То оправено предприятие нема, но милионери даде Бог! Ако преследваш същата цел и ти - на верен път си, ама дали скоро нема да се наложи на някои да отговарят на неудобни въпроси?...
29 Март 2008 17:52
К9, я кажи, ако ти ги подарим на тебе железниците, как ще спреш гратисчиите? С калашник ли? Или може би ще ни заубеждаваш, че който и да е частник ще има повече възможности от държавата?! Прочие...можеш ли да посочиш поне едно предприятие, заработило по-добре след приватизиране...Мерси...Другарю Овчаров, скоро да сте пътували с междуградски автобус?
Някъкъв шанс за пътуване гратис?
А на маршрутка?
Или недай си боже на такси гратис? Ще те врътнат чеверме пред парламента.

Как само СКГТ и БДЖ имат проблеми с гратисчиите?

29 Март 2008 17:58
Дъртанян
Харесаха ми разсъжденията ти за политици и цигани!
29 Март 2008 18:04
За НЕК си прав. Обаче нито Балкан ни трябваше, нито Кремиковци ни трябва!
29 Март 2008 18:09
Амии, аз си мисля, държавно ли, частно ли - повишават се цените на билетите и малко инвестиции в построяване на съоръжения - парапети ли там, прегради ли, ток ли ще се пуска - слаб или не толкова слаб , малко средства за повече охрана - около тези съоръжения, плюс повече контрол и контрольори, и върху пътниците, и върху кондукторите, и толкоз. Аз лично бих платила един път и половина повече от това, което сега се плаща, да пътувам в нормални условия.
29 Март 2008 18:42
Няма значение частно или държавно.
Дори няма нужда от "стимулиращи лечения" с 10 000 V.

Трябва просто да има воля за борба с гратисчиите.
Как ихтиманските цигани не щурмуват автобусите "Ихтиман-София", там има само един шофьор?

А ако искат да решат проблема бързо и зрелищно, от ръководството на БДЖ да прежалят една осма "Фаетон" и да платят на добра адвокатска къща да им организира юридически издържан "екшън" сниман от телевизията, в който гратисчиите биват свалени по средата на нищото барабар с багажите.
Ще е много зрелищно.
29 Март 2008 18:45
Да, съгласна съм, волтажът може да се намали. За сметка на PR-а, обаче.
29 Март 2008 19:15
Много ще е грубо да ги свалят по средата на нищото (да не говорим че практиката е да се свалят на следващата гара). Но може, еднократно, и да там да ги чака приготвен за целта автобус с билети двойно колкото на влака
29 Март 2008 19:29
Да спрем глобалното затопляне!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД