:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,981,514
Активни 445
Страници 3,959
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Миков бе основното, първото и най-силното решение за МВР

Вероятно ще се стигне до актуализация на коалиционното споразумение чрез анекс, смята секретарят на ИБ на БСП Евгени Узунов
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Евгени Узунов
Евгени Узунов е роден на 30 юли 1952 г. Завършил е икономика, работил е в министерството на финансите и министерство на транспорта. От 10 г. работи в холдинг "Стара планина". Член е на Висшия съвет на БСП. Секретар на Изпълнителното бюро на БСП и участник в контактната група за последните промени в правителството.



- Г-н Узунов, какво наложи смяната точно на тези министри и точно с тези хора?

- Промените в правителството, било структурни или персонални, не са самоцелни. Смяната на министрите е подчинена на динамизирането на определени политики. Става въпрос за логично продължение на онова, което започнахме на срещата в Хисаря, за извеждане на приоритети.

- Като че ли смените не бяха много добре обосновани. Какво например наложи махането на проф. Радослав Гайдарски от поста здравен министър?

- От това по-ясен знак няма. Здравеопазването е един от секторите, който въпреки огромната свършена работа в последните години се нуждае от нова динамика и ново развитие в структурната реформа. Това не означава, че досегашното ръководство на министерството не си е свършило добре работата. Но в политиката при тази огромна динамика, особено в края на прехода, това са нормални неща. Промяната на министрите не бива да се драматизира, това е обичайна политическа практика в нормалния свят.

- Допадат ли Ви назначенията на НДСВ и ДПС?

- Тъй като витаят слухове за напрежение в коалицията, искам да подчертая, че коалицията в момента е достатъчно единна по основните политики и приоритети. Естествено в правото на всяка от трите партии е да излъчи своите представители на базата на своите политически преценки и на деловите, лични, политически и професионални качества на кандидатите. За всеки добронамерен наблюдател става достатъчно ясно, че коалицията е единна. Да, тя може да води дискусии по същество и те да са тежки и остри по политиките, които се провеждат, но ние не можем да изразяваме каквито и да е резерви към кандидатурите на другите партии.

- Най-спорен е новият министър на отбраната от квотата на НДСВ. Не Ви ли притеснява, че БСП ще понесе негативи заради това назначение?

- Етапът, на който се намира реформата в отбраната, също се нуждае от следващи ходове. Българската армия в контекста на членството в НАТО е в процес на дълбока реформа и се нуждае и от много социални решения, тъй като неколкократно стават съкращения. Това са, от една страна, важни професионални стъпки, но също така става въпрос за човешки съдби. Един от знаците, които се дават с новия министър, е, че държавата дължи повишено внимание към българското офицерство, за да могат да се решават и немалкото натрупали се социални проблеми.

- Защо БСП смени двама свои министри, а останалите партньори по един?

- Не е търсена никаква аритметика. Това е логиката на политиките, които се извеждат като приоритет. Затова бих добавил и земеделието, макар че то не е в нашата квота. Очевидно здравеопазването, земеделието - това са сложни територии, парливи въпроси от гледна точка и на членството ни в ЕС. Очевидно там се нуждаем от нова динамика, застават нови проблеми, които искат нови решения.

- Появиха се коментари, че хвърляте на вълците шефа на парламентарната си група Михаил Миков, като го правите вътрешен министър. Как точно на него се спряхте?

- Всичко зависи от нагласата и гледната точка. В случая това е много силно политическо решение. Моето разбиране винаги е било, че политическа фигура трябва да проведе съответната политика. Така е в нормалния свят. Михаил Миков е много добре подготвен юрист. Реформата, която предстои в МВР, ако се гледа сериозно, а не от страна на пикантерията, иска такава компетентност.

- Защо не избрахте експерт, вътрешен за системата, както твърдяхте до последно?

- Той освен вече доказал се политик е и много добър експерт. Опитът, който натрупа като ръководител на парламентарната група и при създаването на закона за ДАНС, му даде и много качествена подготовка.

- Вярно ли е, че никой друг не се съгласи да поеме поста?

- Не.

- Имаше ли други кандидати, дискусия?

- Аз не съм участвал в такива разговори и не са обсъждани други кандидатури. Но не бива да се мисли, че Михаил Миков е компромисно решение, поради това че някой друг не иска. Напротив, това е основното, първото и най-силното решение. Няма нищо по-нормално от това шефът на парламентарната група на най-голямата партия от управляващата коалиция, бидейки юрист и с натрупан политически опит, да оглави министерството в момент, в който обществото очаква най-много. Областта на сигурността, здравеопазването и аграрната политика са трите възлови обществени полета, в които се нуждаем от промяна. Тя се очаква от хората, но иска и много голямо майсторство във воденето на реализирането на политиките в диалога със структурите на ЕК.

- Михаил Миков ще има ли достатъчно време да опознае системата и да направи реформата в оставащата една година?

- В политиката всеки трябва да даде своя дял. Очевидно за една година никой не може да извърши цялостно и докрай реформа, тъй като това е процес. Но достатъчно е той да даде онова, което се очаква от него и което може. Това ще бъде решителна фаза от провеждането на тази реформа.

- Това, че други министри не бяха сменени, означава ли, че одобрявате работата на всички тях. Има доста проблеми и с ведомството на Емел Етем, и на Асен Гагаузов.

- Всяко правителство трябва да се гледа като екип. В него има приоритети и конкретните политически и управленски ситуации налагат съответните решения. Предложеното от премиера е най-важното като съдържание на политиките, които правителството провежда, и посоката, в която ние се движим. Важни министерства бяха подсилени с нови министри, които имат енергията да свършат това, което се очаква от тях.

- Вече доста време преговаряте в контактната група. Какви са структурните промени, които се предвиждат?

- Те също са подчинени на една логика - актуализираната програма на правителството. Актуализация на структурите, за да могат те в най-пълна степен да отговарят на етапа, в който правителството провежда своята политика. Тъй като динамиката е голяма, особено в първата година от членството в ЕС. Следват промени в агенциите, главно за да могат да се оптимизират функции, да се подобри ефективността на работа. Естествено ще бъдат съпроводени и в някаква степен с олекотяване на състава. Но в това няма нищо страшно. Целта е не да съкратим X броя държавни служители, не да имитираме промяна, като слеем, закрием или открием няколко агенции, а да се намери актуализирана управленска формула за изпълнение на задачите, които стоят пред държавата и обществото. Всеки друг поглед е или недобронамерен, или несериозен.

- Кои големи агенции ще бъдат засегнати?

- Трудно ми е да се ангажирам конкретно, но има много изпълнителни агенции, които не че са изчерпали съдържанието си, но новите задачи налагат ново конфигуриране. Това ще бъде в агенции към министерството на земеделието и вероятно в министерството на отбраната. Ще се редуцира и броят на зам.-министрите. Но не става въпрос от потребност от нов пазарлък в рамките на управляващата коалиция. Няма такъв проблем в коалицията.

- Защо тогава ще се намалява броят им?

- Чисто функционално. В началото на мандата, когато за пръв път в страната се създаде такава тройна коалиция, заради липсата на достатъчно взаимно доверие между партиите и балансите, които са нормална практика в такива случаи, се отиде на такива решения.

- Тоест изкуствено беше раздута администрацията?

- Не. Всяка партия, влизайки в управляващата коалиция, поема политическа отговорност. Тя не може да няма своите представители, които да носят тази отговорност и да провеждат съответната политика.

- Сега какво ги прави ненужни?

- От онзи момент измина много време, България вече е член на ЕС, появяват се нови функционални зависимости и взаимовръзки. Тези промени са подчинени на чисто управленски решения. Може би малко хора вярват на тези думи или мислят, че това е бягане от скрита истина, но е това - търсене на ефективност в работата на институциите.

- Ще има ли паритет и при махането на зам.-министри и зам.областни управители?

- Вероятно ще има, но основното ще бъде търсене на ефективност в решенията, усъвършенстване във функциите, оттам ще дойдат конкретните бройки. В никакъв случай това не е проблем на коалиционни взаимоотношения или самоцелни коалиционни баланси за това колко бройки да има всяка партия.

- Ще се стигне ли до промяна на коалиционното споразумение?

- Вероятно ще доведе до актуализация чрез анекс - да се отрази новата ситуация.
40
5829
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
26 Април 2008 00:46
ОК. Роден... Завършил.... Работи в холдинг " Стара планина". Моля за инфо какво е холдинг " Стара планина"; и какво е работил преди 10.11.1989г. Благодаря
26 Април 2008 01:20
Какво е работил? То пише - "член на"
A холдинг идва от английски - държал го е и все още го държи - сегашно продължително време Би трябвало времето да е перфектно, но идеални неща няма...
26 Април 2008 01:32
Ей ти един форум за Стара планина - може и да изровиш някоя интересна клюка.
26 Април 2008 04:42
F242, добре дошъл във форума колега!
26 Април 2008 06:34
ей това е Натиснете тук Ст. планина, другар до другаря мила моя майно льо....
26 Април 2008 06:36
не съм му свикнал още с джаджите.... Натиснете тук холдинг Ст. планина.
26 Април 2008 06:44
Холдинг Ст. планина (alt+w) ша настъпя мотиката пробвайки се да покажа връзката...
26 Април 2008 07:25
..Моля за инфо какво е холдинг " Стара планина"; и какво е работил преди 10.11.1989г. Благодаря

Мафия!
Ти знаеш.Кво се правиш на три и половина?
26 Април 2008 08:38
F242:
A холдинг идва от английски - държал го е и все още го държи

Не ми беше идвало наум такова тълкуване, но ми хареса!
26 Април 2008 10:21
държал го е е силно казано
гласувам за крЕпил
26 Април 2008 10:29
Крепи!
..."Славяна АД" е производител на стокови яйца...

Да споменавам ли за Великден колко струват яйцата?


Редактирано от - OLDMAD на 26/4/2008 г/ 15:07:07

26 Април 2008 11:04
Евгени Узунов беше последния шеф на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз /ЦК на ДКМС/. Верен до смърт на комунистическата партия. Внедрен на отговорна стопанска работа по претакането на социалистическата собственост в партийно-мафиотска. Като секретар на БСП отговаря за финансирането на партията от ченгеджийско-мафиотския капитал. Други въпроси?
26 Април 2008 11:37
Да не пропуснем - бачо ви Евгени Узунов е учредител, първи шеф на управителния й съвет и изпълнителен директор в банката на СИК (т.нар. Първа източна международна банка - ПИМБ) заедно с Маджо и Маргините.


В ранните години на демокрацията другарят беше началник на ГУ "Митници".


По Виденово време Узунов го даваше само подуправител на БНБ.
26 Април 2008 13:47
Проверен кадър, не е виновен за нищо! И Партията не е виновна!
Ние сме виновни! А от миналата година и европейците са виновни.
Всички са виновни, Те не!
.
СЕГА, подмазвате ли му се? Или само журналистката го раздава разсеяно-вежлива?

26 Април 2008 14:33
Кво сте се зачудИли какъв работи Евгени Узунов. Нъл си знаете, че истинският комунист може да работи само като началник.
26 Април 2008 15:03
Тъй е бай Вълчане, тъй е...щото то първото условие да си началник след членството е да имаш начално образовние...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Април 2008 16:04
Много плява и нищо съществено в това интервю. Все едно съм на открито партийно събрание преди 10. 11. за разясняване тезисите на др. Т.Ж.
26 Април 2008 16:52
Кстати о птичках
Ето ви конкретния смисъл - т.е. даже не смисъл, а съдържание на думата MAFIA:
Movimento
Anti
Francese
di Italiani
A...

Тук просто ми се губи записа и не мога да го възпроизведа точно. но смисъла на тази абревиатура е друг.

Мафията е движението, родено далеч и в пространството, и във времето - когато Наполеон бил окупирал половин днешната Италия и така е създал предпоставките за националното съмоосъзнаване на италианците
Иначе формите се ползват и другаде - клетви, заговори, организационни санкции и тем подобни.
Но все пак думата не е същото каквито са формите на съдържанията, които се обозначават с тази дума
Та това е за птичките

Редактирано от - Минавам от тук на 26/4/2008 г/ 16:58:46

26 Април 2008 18:15
рекох това да не е холдинг на медалистите стара планина на Гоце
ае тегли ги комунягите балкана и тва си е
26 Април 2008 20:44
Прочие, личи си, че др. Евгени Узунов освен от партийно строителство разбира и от пържоли ..ма то си е едно и също, де.
26 Април 2008 21:01
"Стара планина"-холдинг значи...досущ като ордените!
Навремето имаше едно ДСО "Хидравлика", ама така и не разбрах какво означава буквичката "О" в абревиатурата.
Последния им "търговски представител" в Москва, остана там като "невъзвращенец".
И това доживяхме - да емигрираш в Русия...
26 Април 2008 21:21
§Що се излагаш, братчед?
ДСО значи държавно стопанско обединение, демек корпорация, АД и прочие..
26 Април 2008 21:39
Бе дали е 6-то или 666-АД е без значение - все е дяволско число...
Пази Боже!
27 Април 2008 00:41
Не Евгени Узунов, а Росен Карадимов беше последния първи секретар на ЦК на ДКМС. Е от същия този встник Натиснете тук за житието - битието на някои от тия дами и господа.
28 Април 2008 01:08
oIo наистина е дал подробна информация за другаря Узунов. Наистина Узунов бе ако не последният, то един от последните шефове на ДКМС(на мен ми се върти из главата че Росен Карадимив бе последният шеф на Комсомола, ама това не е толкова важно). Важното е , че че пак същата комунистическа измет управлява България. Ех, Европо, Европо, блуднице вавилонска! Как можа да допуснеш тази нещастна държавица управлявана от крадльовци при себе си?!
28 Април 2008 17:03
REGO,
Властта НЕ се дава- тя се ВЗЕМА!
Тия са си взели Властта- с помощта на Демокрацията и Народа!
Другите НЕ са успели да вземат Властта- въпреки Демокрацията и въпреки Народа!
Това е Положението!
Историята НЕ признава "ако"- сиреч, к`во щяло да бъде, "ако..."! НЯМА такъв фимм в Историята- там става каквото е можело и е "трябвало" да стане, по Правилата на Историята!
"Ония" си направиха Демокрация/та/- за себе си! Другите- "да духат супата..."!
29 Април 2008 09:57
Напълно се побира в представата за социалист на ръководен пост:
бивш секретар на ЦК на ДКМС, бивш шеф на ПИМБ - банката на СИК - както знаем гъвкавостта е важна при БСП - от комунистическата идеология към социалдемокрацията&мутризацията. Всичко е позволено, щом става дума за пари.
29 Април 2008 11:36
Другаря е проверен и е от нашите.
29 Април 2008 14:10
г-н др. Евгени(й) Узунов е силният на деня (всеки ден)!

ДКМС: закрито
Митници-> агенция на короната
Финанси-> валутен борд
Пътища-> няма
Правителство-> ???

to be continued
29 Април 2008 15:10
Натиснете тук
29 Април 2008 15:50
Кстати..



Дмитрий,

Доста историци твърдят, че тя продължава делото на движението на карбонарите (въглищарите) и е акроним на техния възглас: da Morte Alla Francia l'Italia Arde!

Американският акроним приляга повече на съвременната (включително и българската) мафия : Mother And Father Italian Association

P.S. А иначе, различните регионални организации имат различни имена:
в Сицилия - Cosa nostra и Stidda , в Кампания - Camorra, в Калабрия - 'Ndrangheta , в Пулия - Sacra Corona Unita.

Edited by - Doctora on 29/4/2008 г/ 15:51:47

29 Април 2008 18:22
Тя, думата, смисъла си сменя, но днешният си е баш нашенски. Мафия - сливане на власт и престъпност. И, когато ми заговорят, че някакви властимащи щели дасе борят с мафията - то ми мяза на шедоу бокс, бокс със сянка. Дето боксьорите нанасят усилено удари във въздуха. За тренинг. А после се оказва, че щом въздухът се замени с хора - те бият.
Нали затова управляващите се опитват да подминават именно това значение на мафия. А го заменят с престъпност. Организираната неизвестно от кого, за разлика от неорганизираната известно от кого, държава.
29 Април 2008 21:05
.
01 Май 2008 00:42
Като стана въпрос за холдинги, някой да е чул за "Бартемекс Холдинг", бивш "РЕИ Холдинг" и за неговите "подвизи", за които никой не знай, никой не знай ...

Редактирано от - omigod на 01/5/2008 г/ 00:50:57

02 Май 2008 01:23
.
02 Май 2008 02:06
Види се, празника продължава, та ще се възползвам от случая да припомня за какво става дума:
Енергокабел, София
Гамакабел, Смолян
Елпром-Трафо СН, Кюстендил
ВРЗ, Левски
ВРЗ, Карлово
ЛВЗ, Русе
Видия, Видин
Металик, Ябланица
Технокар, София
МЗК Европа
и т. н.
Няма смисъл да продължавам повече.
02 Май 2008 15:15
news.bg
Злоупотреби за над 780 хил. лв. в "Зелени системи"......
До момента няма повдигнати обвинения. Те ще зависят и от допълнителните експертизи, които са назначени.

Някой да попсува вместо мене, защото на мен нито ми отива, нито вече имам желание за това
02 Май 2008 15:41
От цялата статия:
Динамиката динамична - динамо на всеки!
05 Май 2008 06:57
Четири пъти " динамика " и нито грам по същество. Типичен червен катил.
06 Май 2008 16:17
комунистически плужек

------------------------------------------ --------------
Felix qui potuit rerum cognoscere causas! (Virgilio)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД