:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,425
Активни 560
Страници 1,870
За един ден 1,302,066

Защо държавата отмени затвора

Съдилищата започнаха да се превръщат в благотворителни организации - за подкупи, фалшиви документи, кражба на доказателства, дори и за убийства се раздават условни присъди
Странно нещо е българската Темида. Целият Европейски съюз, САЩ и българското общество я скъсват от критики, че не издава присъди за корупция по висшите етажи и срещу организираната престъпност, а тя не само не чува, но и сякаш прави напук по по-леки случаи. Защото и в малкото случаи, в които дела стигат до съда и завършват с присъди, родното правораздаване прилича повече на благотворителна организация, отколкото на държавната машина, призвана да наказва подобаващо и справедливо всички, престъпили закона. По този начин нито престъпниците си получават заслуженото, нито има превенция, нито хората разбират по какви точно закони, правила, логика и морал действат магистратите.

Да вземем само няколко примера от последните дни. Онзи ден служителка на КАТ беше осъдена на 6 месеца пробация за това, че е



уредила 30 шофьорски книжки без полагане на изпит



Схемата била разкрита от областна дирекция на полицията, която я дала на военното правосъдие, защото засяга служител на МВР. По време на делото станало ясно, че тарифата й била по 500 евро. Служителката на КАТ помогнала на повече от 30 души - все роми, да получат книжките. По време на разследването се установило, че тя е комплектовала документите им с фалшиво признание, че са изкарали шофьорски курс в чужбина, но са загубили свидетелството за правоуправление. Прокуратурата обаче признава, че това няма как да се докаже, и сключва споразумение с признание за някаква неясна вина. Така се стига до присъдата от 6 месеца пробация, която е просто мижава - през първите два месеца например наказаната просто ще се подписва всеки ден при пробационен служител. Ако това е наказание - здраве му кажи. Ами ако тази жена е пуснала на пътя хора, които изобщо не могат да карат, и те утре убият дете или зачернят семейства. Тогава кой ще отговаря? Очевидно никой.

Пак онзи ден друг съд пък



присъди 1500 лв. глоба за хирург,



който получил 300 лв. подкуп от пациент, за да го оперира. Тук пък нещата са още по-забавни. Първо, въпросният доктор бе подведен под текст за лице, което е получило неследваща му се облага. Не за подкуп, защото не бил длъжностно лице. По първия текст максималното наказание е до 2 години, по втория - до 6. Фактът, че присъдата може да е до 2 години, обаче веднага даде възможност лекарят да се размине само с административна глоба. Или, иначе казано, лекарят ще плати 1500 лв., досието му ще е чисто, съдебното му минало ще си остане светло и все едно, че нищо не е станало.

Друг съд почти по същото време пък присъди пробация за катаджия, който взел подкуп от 117 лв. И забележете наказанието - редовна регистрация по адрес в продължение на половин година и редовни срещи с пробационен служител. Освен това той ще бъде дисциплинарно уволнен от полицията.

Бивша следователка бе призната за виновна за присвояване на веществени доказателства и бе осъдена на 3 години условно. Нищо, че съдът прие за доказано как тя си е прибрала общо 5611.60 лв., от които 5011 български лева и 420 щатски долара, връчени й да ги пази като веществено доказателство по разследване. Нищо, че срещу нея има дело и за незаконно притежание на оръжие и наркотици. Условна присъда стига.



Това не е правосъдие



Все пак основното наказание по българския Наказателен кодекс е затвор. Вярно е, че в закона има един принцип, който съдът е длъжен да спазва. При него не може да бъде издадена по-тежка присъда от административна глоба. Става дума за прословутия чл. 78 а. В него е записано, че когато е предвидено наказание до 3 години за умишлено престъпление или до 5 г. за непредумишлено, лицето е с чисто съдебно минало и е възстановило щетите, то задължително се налага само административна глоба. И как съдът да обясни на майката на загиналия във фонтана млад мъж, че животът му струва 1000 лв.? Няма как. Значи всеки може да си е абсолютно безотговорен. Затова е крайно време този принцип да бъде час по-скоро преразгледан.

Сигурно има логика и в това, по което се води законодателят - да бъдат разредени затворите, които в момента са препълнени, и да бъдат социализирани престъпниците. Но това не е достатъчна причина правосъдието да изглежда не само несправедливо и безотговорно, но и направо смешно. Как е възможно за убийства, въоръжени грабежи и изнасилвания да се четат присъди от по 3-4 години? Как е възможно за доказана корупция да се налага пробация? А за катастрофи с тежко ранени, извършени от пияни шофьори, да се налага административна глоба до 5000 лв.? Та това си е необявена амнистия, при това постоянна и безсрочна. Тя води до промяна на ценностната система и на разбиранията за справедливост. И няма да е чудно, ако съвсем скоро станем свидетели на раздаване на частно правосъдие.
208
6204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
208
 Видими 
25 Април 2008 23:51
Абе нещата не са съвсем така.
Стига с тази фтина пропаганда в стил ББ.
26 Април 2008 02:56
От една страна, условните присъди при доказани подкупи и странните споразумения наистина трудно могат да минат за правосъдие.
От друга страна обаче:
Друг съд почти по същото време пък присъди пробация за катаджия, който взел подкуп от 117 лв. И забележете наказанието - редовна регистрация по адрес в продължение на половин година и редовни срещи с пробационен служител. Освен това той ще бъде дисциплинарно уволнен от полицията.

Е добре, трябва ли катаджията да лежи примерно година в затвора, че да е доволен авторът на статията? Уволенение и година и половина пробация, което си е ефектива присъда и остава в досието за разлика от условната, напълно удовлетворява лично моето чувство чувството за справедливост.
Отделно данъкоплатецът не са набутва с издръжка на затворник...
26 Април 2008 06:43
Тва си е гадничко, като се има в пред вид, че може да му се поразгледа имотното състояние и да се отнеме нещо в полза родину, след като има в сила влязла присъда...
26 Април 2008 07:14
И аз не съм голям привърженик на затвора.
Присъдата и без затвор е силно наказание.
Повечe престъпници си признават.За съдиите е по лесно.
Но броя на условните присъди е много малко!
26 Април 2008 09:20
Автора може би иска като една развита демокрация да окаушим в прангите 10% населението си ли?
26 Април 2008 09:42
Не е нормално онази дето е взела 500*30 = 15000 евро, само 6 месеца условно да я накажат. Най-малкото трябваше да върне и парите, че даже двукратно, освен условната присъда. Иначе какво ще си кажат останалите катаджии? 15000 евро за 6 месеца условно - това е 2500 евро чисто на месец, че даже и в затвора не влизаш. И те ще поискат същото.
26 Април 2008 10:59
От една страна наистина е малко прекалено да се влиза в затвор при първа "грешна" стъпка, още повече ако е неумишлена. От друга, обаче, точно тези представители на престъпния контингент, които още не са попадали зад решетките са най-арогантни в поведението си, най-склонни към нарушаване на закона и най-опасни за обикновените граждани. Просто е - ако направиш нещо и ти се размине, на следващия ден ще го направиш пак. А у нас това продължава години. Да не говорим как "босовете" използват този момент, за да демонстрират, че точно тяхната намеса е причината всичко да се разминава.
26 Април 2008 11:18
Затворите са хубаво нещо. Навремето там се сглобяваха детски креватчета и още разни други все полезни неща, а и бяха евтини. Самите затвори така да се каже се самоиздържаха, че даже бяха и на печалба.
Другаря Сталин например, държеше в затворите и всичките си кадърни конструктори барабар с жените им, за да са му под ръка.
Е, да не би да загуби войната?
Така, че трябва да се строят повечко затвори, само полза ще има.
Надзиратели в тая държава дал господ, нали всички се натискат да стават бодигардове и охранители (мечтата на роба е да стане надзирател)
Като набутат и всички криминалета по затворите да сглобяват детски креватчета ще отпадне нуждата и от охранители, и разни ячки момченца дето вдигат и спускат бариерите в "Паркинги и гаражи" ще се заимат най после с професия.
26 Април 2008 12:35
rki е прав, това си е чиста проба Б.Б. лафче - "Ний ги фащаме, те ги пущат..."!
Поръчково материалче, може би в чест на БСП-"...последния милиционер ридаещ с томчето на Тютчев...".
26 Април 2008 13:14
Проблемът, повдигнат в статията, е навременен. Наистина вече започнаха да прекаляват - и съд, и прокуратура - с тези "споразумения" без участието на жертвите.
Но пък да се държи в затвора някой, който може да е полезен другаде? Къде са глобите, големите глоби? Осъден на десет хиляди лева, настанен на работа, запор на половината му заплата. По е файда.
26 Април 2008 14:54
30 фалшиви книжки, това не са ли 30 престъпления ?
26 Април 2008 14:57
Доколкото разбрах книжките са над 120...
Не се връзва нещо с парите, затуй е замазано.
26 Април 2008 16:34
Абе, вие по-горе всичките май сте престъпници, че так сте против ефективните присъди. Същите тези преди няколко дена ревяха срещу Румен Петков. Е защо ревахте, той като ги хване съда ги пуска. Хванали Иван Иванов, че си е просил един лаптом и вие ревнахте срещу Румен Петков да си давал оставката. Ега си смешниците. Румен Петков си подаде оставката, а съда ще пусне Иван Иванов - е какво тогава, като си е подал оставката.
Аз винаги съм казвал, че дИмУкрация ни докара много сбъркано мислене. Като ги погледнеш по-горе са се наредили сбърканяк до сбърканяк (с изклюение на някои като Аз и генек) начело с Форумния идиот - ние си го знаем кой е. И ЕС и САЩ ви го казват, че съдебната ни система е беззъба и основната причина за корупцията, за стрелбите по улиците е, че никой не вярва в ефективността на тази съдебната система.
Статията е чудесна, ама няма кой да я чуе.
26 Април 2008 17:27
Вари го, печи го, каманиста си е каманист. Само като му опре на алката се сеща че имало закони.
Марксе пожелавам ти да ти внесат обвинителен акт примерно в ПОС, и да те осъдят без да си виновен.
26 Април 2008 18:55
И понеже сме на тема правосъдие в България..........


от News.bg.

"Българските власти осведомиха правителството на Великобритания, че разрешават помилването на Майкъл Шийлдс, пише британският вестник Daily Post."



ето целия линк

http://news.ibox.bg/material/id_168349295 0/fpage_0/#clist
26 Април 2008 18:58
rki
Марксе пожелавам ти да ти внесат обвинителен акт примерно в ПОС, и да те осъдят без да си виновен.
Абе откъде идва това сбъркано мислене, че някой като е осъден непремерно трябва да е осъден без да е виновен. Аз 45 години живях през социализма и не знам нито един около мен да беше осъден без да е виновен (не говоря за събитията 1944-1950г.).Имах приятел, който стана съдия, беше му писнало да се разправя с цигански дела и то главно коя циганка с кой циганин ходела и обратно. Имаше и някои кокошкарски дела. Разбира се по върховете се беше развихрирала корупция по времето на Людмила, но и там не съм сигурен, че несправедливо са били осъдени. Бог да го прости Найденов опищя света, че неправилно са го пратили в дранголника по аферата "Тексим", ама след 1989г. много чевръсто отвори банка. Всичките тези неща, обаче, малко засягаха обикновения човек. Въобще някои след 10-ноемвриски мозъци са загубили реална представа за нормално правораздаване.
26 Април 2008 19:03
Но наистена сега не съдят не съдят, пак като хванат някого вземат, че показно без вина го осъдят. И какво е това ПОС не знам.
26 Април 2008 19:04
Мда-а, горе па се надупиха.....
Нищо чудно да са го разменили срещу подкрепа на Великобритания, само и само да не ни наложат предпазни клаузи.
26 Април 2008 19:09
Ей това каманизма е страшна работа.
Ти му викаш, че в Булгаристан, съда има обвинителен уклон и е достатъчно само да ти повдигнат обвинение и вече ти четат присъда, независимо от това какво казва закона и дали имаш вина, то па си рупа за комунисти престъпници станали банкери.
26 Април 2008 19:20
Абе не знам на другите писнало ли им е вече или просто понеже е събота никой не реагира на дивотиите на това червенясало трибуквено изчадие...
Аз 45 години живях през социализма и не знам нито един около мен да беше осъден без да е виновен

Позната жена, която в началото на 80-те е била студентка, прекара няколко месеца в трудов лагер за "проституция", понеже беше решила да се разхожда с любимата си къса пола. Друг познат беше дисциплинарно наказан и следен в продължение на месеци, понеже четеше прекалено много американски списания...
дИмУкрация ни докара много сбъркано мислене.

Д'еба какво хубаво и правилно беше мисленето преди 89-а. Едно такова праволинейно, коректно и несъгрешимо. Мамка им дИмУкрати, как объркаха народа...
Марксе, видя ли статията на първа страница за пенсионната възраст и средната продължителност на живота? Искрено са надявам статистиката да не излъже в твоя случай.
26 Април 2008 19:51
Айде, пак градски легенди. Като ще лъжеш, поне лъжи като дърт евр..., пардон, циганин - мазно и сладко, вместо да хвърляш неблагозвучни кьорфишеци
26 Април 2008 21:16
Ся въпросъ е малко комплициран. Аку немаше криминални бандюги немаше как прокурори, съдии и адвокати да си дигат соцялния статус. Ако нямаше икономически престъпници немаше да има кинти за Вальо Топлото, за партии, партийци и за предизборни кампании. Ще рече престъпността крепи нац.сигурност и требва да се гледа на нея с нужното Оважение, както дава пример г-н главнио прокурор.
26 Април 2008 22:32
rki
Ти му викаш, че в Булгаристан, съда има обвинителен уклон и е достатъчно само да ти повдигнат обвинение и вече ти четат присъда, независимо от това какво казва закона и дали имаш вина, то па си рупа за комунисти престъпници станали банкери.
А от къде го видя този обвинителен уклон. То и в статията ясно се казва, а и ЕС и САЩ неведнъж го казват че нашата съдебна система не съди ефективно, а по-горните се драпат. И къде го видя това веднага съдене. В печата съобщиха за едно дело от 11 лв. дето се е точило 5 години.
26 Април 2008 22:39
на Динайчо познатата му жена го е излъгала, че не за проститиуция, а за късата пола са я пратили. На няколко пъти си имаше мода на късите поли и за къса пола никого не са изпратили никъде. А общо взето не ги пращаха в никакви трудови лагери, защото такива нямаше, а ги пращаха в приовинцията, където ги въдворяваха да работят вместо да проституират по ресторантите. В моят град бяха пратили една такава елитна проститутка. Много красива беше. Тя, обаче не се криеше, че е проститутка.
Е неговата позната няма да признае, че за проституция са ч пратили.
26 Април 2008 23:55
11.1.2008 г. - "Президентът Първанов за пореден път изрази категоричната си позиция, че има доверие в българската правосъдна система и че не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си по помилване."
април, 2008 - "Българските власти осведомиха правителството на Великобритания, че разрешават помилването на Майкъл Шийлдс, пише британският вестник Daily Post."

То се знаеше, че ще го помилват.Още когато Гоце разигра фарса с отказа за помилване на Шийлдс.
Аз лично НЕ ВЯРВАМ в "независимата ни" и "неподкупна" съдебна система!/и другаде съм го писал това/ , пък Гоце нека си вярва...
За статията

Редактирано от - потребител,07 на 27/4/2008 г/ 00:13:30

27 Април 2008 00:24
Тва сега че го амнистирали онзи английски футболен запалянко Шийлдс пък требе да ни е последната грижа, (ако бихме могли да се възприемеме къту идна партия), която следва да ни вълнува. Дайте да мислиМЕ как да канализираме тази наша “прешъс” духовна енергия, с която тука ний толкоз ифектно (зло)учпотребляваме (самоцелно димек) на ползу роду, а!
Кво ще каете по тоя въпрос, щот ми се струва нещо много важен, откъм историческа и не само гледна точка, уважаеми господа и другари, щото изправени пред бездната на безкрайността всите сме се едно да знаете, ама нещо Господ много различни езици ни е дал, та и за най-дребното нещо ни трябват беееееееезкрайни дебати, за да уточним колко аджеба дявола има на върха на тaз карфица, ама то сал в една кърфицъ ли и прублиемъ? Sorry, за правописа де!-))))
27 Април 2008 01:02
Караваджо, когато ти лъжеш (както с изцепката за Сицилия), ми е ясно че го правиш съзнателно - достатъчно акъл имаш, за да знаеш фактите, така че не се измъкваш с незнание. За разлика от теб обаче, никога не съм лъгал на този форум. Допускал съм грешки, но никога не съм лъгал съзнателно. В този случай не е нито едното, нито другото - случаят е напълно истински, но не смятам да навлизам в подробности.
А на Маркса няма какво да отговарям даже - на сплескан каскет истината и в очите да му я навреш, пак ще отрича до гроб. В науката е известно че след особено силна травма мозъкът спира да възприема като защитна функция, нещо като лека форма на кататония. Иначе рискува да му се стопят платките.
27 Април 2008 03:09
Оставете го Маркса. Само за по-младите да напомним, че през комунизма за престъпления членовете на комунистическата партия не влизаха в затвора по закон. Изклчваха ги от партията и толкоз.
И затва сичкото криминал сега е или кумунис или милиционер бивш.
че тебе да мине малце време и малко кютек или лобут дорде влезат у правио път.
Колкото по-рано се усетят, толкоз по-добре за тях...
27 Април 2008 06:55
Mrx++
[Златен]
от Germany

Общо мнения: 5645


А от къде го видя този обвинителен уклон. То и в статията ясно се казва, а и ЕС и САЩ неведнъж го казват че нашата съдебна система не съди ефективно, а по-горните се драпат.
`
`
Марксе, колкото и да ти е странно, действителността е малко по-различна от написаното по вестниците.
27 Април 2008 09:15
Тук се пишат явно неверни неща
Динайчето някакава лелка го е излъгала, че не била за проституиция ами заради къса пола интернирана през 80-те. Модата на късата пола (минижупа) беше в силата си в 70-те. Тогава една колежка ходеше с дантелени гащички и полата и беше толкова къса, че като седнеше на бюрото и се виждаха всичките прелести. София беше пълна с минижупи и никой нищо не им казваше. През 80-те беше модата на дългите поли.
Shako също говори неверни неща. Наистена, че и тогава се прекриваха някои дребnи престъпления. Но и много големи хора влязоха в затвора - зам. министри, ген. директори, Янчо Tаков и кой ли не. Когато, обаче станеше въпрос за сериозни престъпления системата беше безпощадна. Сега е точно обратното.
Тук, обаче искам да отбележа, че съм против смъртната присъда. В последните курсове като студент в нашата група дойде една Людмила (Люси). Тя беше хубавелка, даже се овърташе около мен, но слава богу не исе хванах на акъла. След това се видяхме случайно на гарата в Бургас и тя ми каза, че е станала стюардеса. Тя живееше с леля си. През 80-те глупачката навива приятеля си да убият леля за да и вземат парите. Разбира се лесно я разкрили, тогава не беше като сега. И на нея и на приятеля и дават смъртна присъда. Скоро писаха пак за този случай и как се е държала преди разстрела. Доста ми беше тежко, след като прочетох описанието.
27 Април 2008 09:55
DINAIN,
В "ония" "комвунистически" години, ВСЕКИ Гражданин на Народната/тогава- до 1989 г./ Република България беше ДЛЪЖЕН, по Коституция и Закон, или да учи, или да "полага общественополезен труд"/сиреч, да работи по трудов договор/! По закон/ и указ/, лица, които НЕ учат , или в продължение на повече от 3/три/ месеца НЕ са работили и продължават да НЕ работят- се "въдворяваха" /изселваха!/- като "наказание", а и за да НЕ дават "лош пример" на другите Граждани!
Впрочем, в "онези" времена НЯМАШЕ Безработица, а имаше постоянен Недостиг на Работна ръка- и, поради това, се считаше, че е "противообществено" да НЕ работиш в държава, в която има Недостиг на Работна ръса, а ползваш "благините", създадени с Труда на другите/ субсидирани цени, безплатно Здравеопазване, безплратно висше Образование, евтини жилища, евтин ток, парно, вода, телефон, евтини детски дрехи и храни, безплатни детски градини, евтини/почти безплатни! почивки и т.н./! Например, в "ония" времена НЕ можеше да си кандидат-студент, ако между завършване на гимназията и датата на кандидатстването ти за студент има повече от година, а през тази година нямаш поне 8 месеца Трудов Стаж!
Т.е., проститутките/изключителна рядкост тогава!/ в "онези" времена НЕ ги "интернираха" заради "Проституция", а заради НЕполагане на общественополезен труд" или за "аморално, противоречащо на Социалистическия Морал поведение"! Знам, например, за проститутки/рядкост!/ в "ония" времена в Бургас, които работеха по трудов договор в предприятия- и, поради това, НЕ ги "интернираха"/"въдворяваха"/!
А за къси поли никоя жена НЕ са "интернирали"- имаше един период, когато удряха печати по краката на момичета и жени с "фрапиращо" къси поли, но после и това отмина! Имаше абсурди: първо "гонеха" за тесни панталони, а после за широки; или първо "гонеха" за дълги коси, а после за къси?! Абе, "Такива бяха времената!"/впрочем, НЕ само на Изток, а и на Запад- и там са "гонели", в началото, за "битълсомания", например, или са искали/май, и сега?!/ потвърждение от родителите им на лица под 18-20 годишна възраст, ако НЕпълнолетните са по улиците или на публични места след 22 ч. вечерта!/! А и досега в САЩ, например, и в други държави по Света, "проститутките"/проституиращите!/ ги вкарват в кауша!!!
Изобщо, "О, времена! О, нрави!"- и на Запад, и на Изток! Но, така върви Светът- открай време, та и досега!

Редактирано от - paragraph39 на 27/4/2008 г/ 09:57:33

27 Април 2008 10:23
Динайн, единствения кредит, който мога да ти дам в случая е, че теб са те лъгали и ти повтаряш дивотиите без много да мислиш. Знам, че мисленето е трудна работа, но все пак...


Впрочем, за оня с американските списания, може и да си прав - знае се, че по онова тъмно време всички лелки по вестникопродавниците бяха от майор нагоре в ДС и явно са го засекли, че не пропуска брой на Плейбой всяка седмица
27 Април 2008 10:32
И баф мааму. Тежък викенд за Динаина. Къдет се появи, се го фащат че лъже като дърт и аз не знам какво. Пожалете го бе хора, дайте му да си земе малко солук. Инак мое да му се пукне сърцето от мъка.
27 Април 2008 10:35
paragraph39
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 33077


Впрочем, в "онези" времена НЯМАШЕ Безработица, а имаше постоянен Недостиг на Работна ръка...
`
`
Я виж ти! Ми то и сега е така - БКП мъдро ни управлява, и има "постоянен Недостиг на Работна ръка".

Редактирано от - rki на 27/4/2008 г/ 10:36:58

27 Април 2008 11:26
Малей, това БКП-то нема изкъртване!!!
То едно време и от Вапцаров така се бяха отрекли, понеже се бил държал лошо в затвора, ама сега всичко е отминало, малко хора помнят и всичко е о'кей !!!Заеби!!!
27 Април 2008 11:27
Динайчето е Великденски запъртък. Кой каквото му каже за комунизма и той вярва. И тогава имаше като сега такива дето искаха с кражби, проституция и т.н. да си изкарат леко. Но тогава ги въдворяваха много чевръсто да работят.
По елитните Софийски ресторанти се подвизаваха проститутки, които, обаче се сдушваха със западняци. Някои бяха използвани от ДС за следене на западняците. Ама имаше и такива, които се опивцаха да избягат на Запад и тях ги въдворяваха в провинцията.
Що се отнася за ограниченията - западно влияние, проблемът беше, че последното се използваше от Запада като оръжие в Студената война. Президентът Кенеди отиде в Берлин и в една реч, която я цитират като прочута заяви, че песните, западната култура ще се използват в Студената война, като пропагандно оръжие. Това предизвика реакция у нашите страни. Най-интересното е, че САЩ обвиняваха Източна Европа, че забранява Елвис Пресли, ама в някои щати на САЩ той също беше забранен (има и филм по въпроса). И когато ги питаха, а вие защо забранявате, те викаха ама щатите у нас си имат отделно законодателлство.
Впрочем и сега забраната на забрадките във Франция е нещо подобно на забраната на брадите тесните или широките панталони тогава у нас.
Абе няма идеални общества - не го ли разбрахте, само се дърлите.
27 Април 2008 11:33
Ех, Кара, гледай как хитро се опитваш да измъкнеш подробности Единствения кредит, който мога да ти дам е че хич си нямаш представа за какво става дума и спекулираш на празно
И ти и Маркса, можете да си въртите перката до утре, защото не става дума за София, нито има нещо общо с модата. В едно малко провинциално градче, едно ченге беше хвърлило око на една студентка и много се дразнеше че се разхожда с предизвикателно къса пола. Тя не му връзваше, защото беше разплут и два пъти по-дърт от нея, с една дума - чичко. Чичкото от яд се опита да й забрани да ходи с къси поли по обществените места, предупреждаваше и глобяваше, но тя била много упорита и му казала ДГД. Накрая една вечер ченгето я хванало да ходи пеша към къщи и я прибрало за проституция. Малко градче, всички били "наши хора", а ченгето било влиятелно и уважавано - намерили се свидетели, които да разкажат че били виждали момичето в предизвикателни дрехи край пътя и други подозрителни неща. Набързо го осъдили и в лагера. Или трудововъзпитателното учреждение, както щете го наричайте
В другия случай въобще не става дума за будки за вестници, а за млад инженер, който живо се интересувал от механика, аеродинамика, авионика и т.н. За целта изравял от библиотеките де що намери западно списание от рода на Popular Mechanics, държал ги дълго, преписвал статии и копирал чертежи, защото бил запален моделист на всичкото отгоре. Понеже в библиотеките следяли кой какво взема, се намерило кой да подшушне където трябва и заподозрели нашия човек че замисля да бяга на Запад. Останалото е бюрокрация.
27 Април 2008 11:44
Абе няма идеални общества

Давай, комуне, давай, още
западно влияние, проблемът беше, че последното се използваше от Запада като оръжие в Студената война.

О-йе, имаш предвид оръжия от този тип, нали? Натиснете тук
27 Април 2008 11:45
пък на Кандилото и Вапцаров му се превидяло, че отрекли. Те го отрекоха ама след 10 ноември с писанията на Марин Георгиев.
27 Април 2008 11:53
Динайн, очевидно си младо бозайниче и имаш само смътна представа за това, което пишеш. Вземи, та попрочети Георги Данаилов - неговото гюбре поне е забавно.
27 Април 2008 11:56
Динайче, динайче момче талибанче. Явно описваш частни случаи на престарали се. Такива стават навсякъде и по всякакъв повод. Гледай поне американските филми, там е пълно с такива истории за недобросъвестни ченгета.
За какво ни занимаваш с глупости. Някакъв си милиционер бил влюбен и се престарал. Аз знам случай пък един офицер уби жената на един, защото бил влюбен в нея. Знам случаи, когато бяха откраднали кокошките на един. Пък в зората на капитализмът граф Монте Кристо го набедили и го пратили на един остров. И за това всемирния комунизъм е виновен. Това са си битовизми и ти на връх Великден ни занимаваш с тях.
27 Април 2008 12:00
Така де, както казва Поета:"В затвора, попаднал на хора и станал -Човек.."
Попадайте по-често белким ви потръгне!!!Човекоподобни!!!
27 Април 2008 12:10
Караваджо, очевидно не знаеш как да си признаеш че си сгрешил и ореш с рогите напред. Айде спести си детинските препратки. Аз ти разправих действителни случаи с мои познати и роднини. Ти си кютай балетристиката
27 Април 2008 12:16
Охооо, как се разприказва Маркса
А само няколко поста назад се кълнеше че не познавал някой да е осъден несправедливо през епохата на каманизма
Марсоле, аз не съм търсил съвет от теб, нито потвърждение, нито информация. Можеш да си разказваш сказките колко хубаво било през соца, колко прекрасно и цъфтежно било всичко и как на младини си свирил на дудук по Черноморието. Това хубаво. Дразня се, когато комунягите се оливате и почвате да лъжете като за световно, ръсейки бисери от рода на "От Днепр по-длибоко нема" и "Одно време хората не серяха".
27 Април 2008 12:20
отменила го е защото знае, че там затворниците попадат на хора..
както е казал поета
27 Април 2008 12:21
"Плюйш, плюйш, плюнка не остана..."
27 Април 2008 12:28
Данинчо списъчето е интересно но с един голям дефект савецко е не не секретар от ДКМСто защото аз доколкото си спомнам по училищните дискотеки пет години преди датата на документа лично секретаря на учкома в нашата гимназия пускаше парчетата от Последната тухла в стената не те знам нито колко си голям нито къде си бил по времето на документа но едно нешто да знаеш след 70 година всичко се разпадаше и на никой не му дремеше дали слушаи Флойд или Кобзон. Проблема беше че трудно се намираха плочи и записи, предполагам че причинатаа е дето държавата не искаше да плашта авторски права на западни изпълнители защото те разбират само от зелено
27 Април 2008 12:31
Смърфе, прекрасно се вижда че списъчето не е от БГ, дадох го само за пример за "оръжието на Запада". Признай че неофашистът Хулио Иглесиас кърти
27 Април 2008 14:10
Абе дечица много се разгорещихте въпроса май беше за корупция и присъди за такава. Аз да Ви поясня за корупцията .В нашата държава тя започва от високите етажи Другарите както и преди грабят заграбват и няма кой да им се опре защото ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ което ще рече че съдебната власт е в кюпа.За голямо съжаление мога да го докажа с документи но няма никаква полза защото в тази държава май това не значи нищо Драги мои с прискърбие Ви известявам че все още нямяте права няма и кой да Ви ги даде ще трябва да си ги искаме ама от кого ли?
27 Април 2008 14:14
Динайче
Аз не хваля миналото. Аз искам да се говори точно. И страшно се дразня ей такива, които не са живяли тогава да ми разправят какво е било и да ми вадят доказателства от Интернет. В Интернет можеш да намериш всякакви доказателства, за която си искаш теза.
Че имаше известни ограничения имаше. Така например имаше задължения да се свири по ресторантите не по-малко от 18% българска музика. Подобни ограничения междувпрочем и сега има във Франция. Друг е въпросът, че тези неща общо взето не се спазваха и като минеше 1968г. по крайбрежието на "Златните пясъци" целият комплекс тогава гърмеше с "Дилайла" на Том Джоунс и "Кис ми куик" на Елвис Пресли. всичко тогава модерно сме свирели и Бийтълс и ролинг Стоунс и каво ли не. С това искам да ти кажа, че между документите, които вадиш и реалността има огромна разлика. Все едно да ми вадиш страници от сегашния Наказателен кодекс и да ми доказваш, че правораздаването у нас е много добро, когато всички знаем, че не е така.
Страшно се дразня също от хора, които са ходили най-много на екскурзия на Запад да разправят какво било в " белите държави", как се е работело там, а у нас не се работело и т.н.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД