:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 402
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Филчев свика съвещание срещу промяна на конституцията

Прокурори обвиняват: Политиците искат да им служим

Ако влезели в изпълнителната власт, щели да изпълняват поръчки
"Възразяваме срещу опитите на някои политици чрез промяна на конституцията и Закона за съдебната власт да подчинят държавното обвинение на управляващата политическа партия и нейното правителство", гласи решение на национално прокурорско съвещание, проведено вчера. "Опитите за реставрация на тоталитарни институции и отношения от миналото няма да се приемат от демократичната общественост на България", се казва още в документа.

Съвещанието трябваше да отчете работата на обвинителите за м. г. В Съдебната палата дойдоха шефовете на прокуратури от цялата страна. За първи път бяха поканени и директорите на следствените служби. Сбирката трая 2 часа. Никола Филчев и заместниците му отказаха изявления. Участници съобщиха, че главният прокурор държал реч срещу всички власти, които искали престъпниците да се наказват, но те да останат безнаказани. Негови приближени разкритикували предлаганите промени в съдебния закон, които въвеждат 5-годишен мандат за магистратските шефове на апелативно, окръжно и районно ниво, както и орязването на прокурорски права. Говорили и че разрешенията за използване на спецсредства трябва да се дават от прокуратурата, а не от съда.

"Най-важното от съвещанието е, че следствието и прокуратурата трябва да останат в независимата съдебна власт, за да са ефективни и полезни", обяви пред журналисти окръжната прокурорка на Плевен Евелина Попова.

На основните политически сили трябвало да се напомни за даденото преди изборите обещание, че "прокуратурата не може да принадлежи на управляващата партия и правителство". Сега хора от НДСВ, СДС и БСП обаче искали да ремонтират конституцията и да преместят обвинението под шапката на правосъдното министерство, а следствието - в МВР. Прокурорите научили за намеренията от пресата. "Ако ни извадят от съдебната система, ще слугуваме на изпълнителната власт", заключи Попова.

Следователите не се изказаха пред медии, само и. д. шефът на спецслужбата Румен Андреев обясни, че се отчело приключеното разследване на делата на спецотчет и намаляването на залежалите преписки.



КАРЕ

НА ЧЕТИРИ ОЧИ

След съвещанието Филчев отделно извика районния и окръжния прокурор на Варна и шефа на следствието в града. Неофициално бе обявено, че ще обсъждат делата за двете печатници за фалшиви пари, в които се твърди, че е намесен и синът на висш съдия. От варненската група липсваше само апелативният прокурор Васил Миков, който не е бил поканен и на националното съвещание. Миков бе конкурент на Филчев за шефския пост. Отделно бе извикана и окръжната прокурорка на Разград. Магистрати отрекоха привикването да е заради разследването срещу издателите на "Капитал", което се наблюдава от разградската прокуратура.
589
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД