:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Отиде си още един от "бащите" на 10 ноември 1989 г., ръководил 28 г. армията ни

Инфаркт покоси Добри Джуров

Покойният армейски генерал ще бъде изпратен за последно в петък с военни почести
Дългогодишният министър на отбраната на България, о.з. армейски генерал Добри Джуров, почина внезапно в понеделник вечерта в дома си.

Ексминистърът се почувствал зле около 22,20 ч. на 17 юни в апартамента си на ул. "Кораб планина" в столичния кв. "Лозенец" и помолил свой съсед да го закара с колата си на лекар. На входната врата му причерняло, върнал се в банята, за да се наплиска с вода, и там сърцето му спряло. Екип на "Бърза помощ" направил кардиограма на място и констатирал смъртта.

Добри Джуров е роден на 5 януари 1916 г. в ловешкото село Врабево. Завършва Военната академия "Фрунзе" и Висшата академия на Генщаба на Съветската армия в Москва. Член е на БКП от 1938 г. Политзатворник от 1937 до 1938 г., през 1942 г. интерниран в концлагер "Кръсто поле". Джуров е сред основателите на партизанския отряд "Чавдар" и негов командир. Цели 28 години (от 1962 до 1990 г.) той бе министър на отбраната - в правителствата на Антон Югов, Тодор Живков, Станко Тодоров, Гриша Филипов, Георги Атанасов и Андрей Луканов. През 1977 г. става член на ЦК на БКП. Бе депутат в 6 парламента и в VII ВНС.

Джуров заедно с Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Атанасов, Йордан Йотов и Димитър Станишев бе един от инициаторите и активните участници в събитията около 10 ноември 1989 г. Тогава бе реализирана смяната на Тодор Живков. В свои интервюта Джуров обясняваше, че Живков е трябвало да бъде свален заради едноличния диктат, наложен от него, при вземането на решения. Той твърдеше, че идеята била всеки от т. нар. реформатори да се среща поотделно с Живков и да го убеждава да се оттегли. "Не ставаше въпрос за свалянето на Живков, идеята бе не да го отстраним, а да го убедим да подаде оставка, за да се даде възможност на по-младото поколение да поеме ръководството на партията", споделяше Джуров. Той бе атакуван през годините най-вече за участието на български войски при потушаването на Пражката пролет през 1968 г. Хвалеха го обаче, че е отказал да изкара армията по време на т. нар. "възродителен процес".

Съболезнователни телеграми до близките на Джуров пратиха вчера президентът Георги Първанов, лидерът на БСП Сергей Станишев, военният министър Николай Свинаров и началникът на Генщаба Никола Колев. Първанов каза в посланието си, че Джуров е участвал активно в борбата срещу хитлеро-фашизма и е дал своя принос за неговия разгром. "С неговото активно участие и име са свързани и промените на 10 ноември 1989 г., и развитието на България по пътя на демокрацията", добавя президентът.

"Добри Джуров остави дълбока следа в най-новата история на България и на БСП, животът му беше и ще остане неразривно свързан със социалистическите идеи", казва в телеграмата си Станишев. Той подчертава, че Джуров е бил активен участник в промените в БКП от края на 1989 г. и има "неоценим принос за полагането на основите на демократическото преустройство на България". Военният министър Свинаров и началникът на Генщаба ген. Никола Колев пък увериха близките на покойния Джуров, че офицерите от българската армия ще запазят в паметта си добър спомен за "прекрасния човек и генерал, отдал своите най-хубави години в служба на своя народ и родина".

Поклонението ще е в петък от 9.30 ч. във фоайето на парадния вход на военното министерство.
2798
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД