:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Случаите на марсилска треска ще се увеличават

Тепърва ще се увеличават случаите на марсилска треска, предупреди проф. Емил Александров, шеф на референтната лаборатория по рикетсиози.

По принцип бумът на това заболяване е през месеците юли, август и септември, когато е най-топло. Заради по-ранното затопляне тази година обаче започнаха и по-рано да се появяват болни от марсилска треска, лаймска болест, кримска и ку-треска. 235 души са се разболели от марсилска треска за първите 6 месеца на 2002 г. През 2001 г. общо броят на заболелите е бил 1577. За 6 месеца случаите на лаймска болест са 240 срещу 346 за цялата 2001 г.

Доста време у нас е нямало марсилска треска, но болестта се е върнала през 1993 г. - заради многото бездомни кучета, които пренасят кърлежите, и разпадането на общите стопанства, където добитъкът е бил масово обезпаразитяван. Огнища на марсилска треска у нас са районите на Бургас, Нова и Стара Загора, Варна, Хасково и Пловдив. Нови опасни райони са Казанлък, София и Кюстендил. Кримската треска се среща основно в Бургас, Сливен, Кърджали, Хасково.
713
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД