:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дело за прегазени деца се мотае девет години

ВСС иска от кабинета нова сграда в центъра на София
Над 4 години са били нужни на следовател от Ямбол, за да започне разследване на катастрофа, станала в края на 1999 г. на пешеходна пътека, при която сериозно са пострадали две деца. Следователят бил дежурен и бил повикан на местопроизшествието. Извършителят на катастрофата бил известен. След още толкова време разследването все пак е приключено през месец май т.г., но не от следователя Господин Герджиков, а от наблюдаващия прокурор. Заради поведението на Герджиков, довело до отказ от правосъдие, вчера Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно дело срещу него. Сигналът е подаден след проверка по конкретното дело от инспектората на ВСС.

Дисциплинарният състав тепърва ще преценява вината на Герджиков. Пред инспекторите той обяснявал, че дълго време е бил болен и се е грижел за болен роднина. Най-тежкото наказание, което ВСС може да му наложи е уволнение от системата. Не стана ясно обаче дали отговорност няма да се търси и от директора на следствието в Ямбол, който е допуснал бездействието на подчинения си, или от наблюдаващия прокурор, който също би трябвало да е наясно с проблема. Това е елементарно дело, което се решава с три експертизи, коментираха магистрати.

По предложение на шефа на Софийския градски съд кадровиците вчера порицаха две съдийки заради мотани с години десетки актове. Наказателният съдия Мими Петрова (която се прочу, след като отиде на крака при болен подсъдим, за да провери дали не шикалкави и бави процеса) имала неизписани мотиви и непроизнесени второинстанционни решения от 2005 г. насам. Мотивите са част и присъдата и без тях делото не може да продължи по инстанциите. Златка Чолева, която минава за един от добрите граждански съдии, също просрочвала решенията си с години и още влечела дела от 2005 г.

Съветът гласува и оставката на районния съдия от Димитровград Росен Райков. Срещу него имаше и дисциплинарно дело, но то бе образувано, след като подаде оставка преди половин година, и затова вчера бе прекратено. Въпреки че бил чудесен професионалист, той имал хулигански прояви в заведение в Харманли - пийнал повече и потрошил компютъра, от който пускали музиката, разказаха членове на ВСС.



НОВ ДОМ

ВСС отново се оказва бездомен, стана ясно по време на заседанието вчера. Сградата, която бе дадена на съвета, преди той да стане постоянно действащ и чийто ремонт така и не приключи за над 2 години, нямало да стигне на кадровиците. Затова те ще настояват за нова сграда в центъра на столицата. В момента те са под наем на ул. "Съборна" в имот, собственост на еврейската организация "Шалом". Наскоро оттам информирали ВСС, че планират ремонт и съветът ще трябва да се изнесе.
8
6164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
19 Юни 2008 09:39
Чудя се как изобщо може човек да има доверие в българските инстиотуции... За каквото и да било...
19 Юни 2008 10:01
Не само че беше блъснал децата ами и беше избягал. Това е известната ямболска мутра Ивайло Лапето. Като го гледам по ямболските кръчми не ми изглежда да се притеснява от правосъдието.
19 Юни 2008 10:17
Айде оборудваха се с автомобили, сега ще си намерят и нова сграда и всичко това за 25 човека, пардон за 22, тъй като шефовете на върховните съдилища и Главния прокурор си работят на друго място. И това за хора, които работят един ден в седмицата, само в сряда. А пък сградата на Софийски районен съд може да почака, нищо че са по пет човека в кабинет, залите не им стигат за заседания, заради което се изчакват, будките за ксероксите са по коридорите, то какво ли още не е по коридорите от липса на място. Електрическата инсталация не може да понесе консумацията, която не е предвидена за толкова много народ, същото и с ВиК инсталацията и какво ли още не. Нека си вземат нова сграда ама да помислят и за подопечните си. В крайна сметка това им е работата и не получават мако пари за това. Май са на принципа дай ние да си се оправиме, пък ония мишоци от районния съд кучета ги яли. Е, при това положение има да чакаме качествено правосъдие. Каквото отношението към съда такова и на съда към останалите. През 2005г. лично министър председателя беше на среща в районния съд и обеща през 2009г. да е готова новата сграда (журналистите от вестник СЕГА биха могли да си го проверят в архивите и да открият рубрика "обещано и НЕизпълнено"
В тази връзка се сещам за онзи виц, в който се правили предложения да не се работи в понеделник, щото било след неделя, във вторник да се подготвят за работа, да се работи само в сряда, в четвъртък да не се работи щото е преди петъчния ден, който е на майстора, в петък защото е преди почивните дни и накрая станал един и попитал: "Ама всяка сряда ли ще работим?". Нещо такова се получава.
Айде със здраве!
19 Юни 2008 10:35
Какво наказание за този следовател искате бре! Заслужава награда. Даже според мен посланическо назначение може Гоце да му уреди.
19 Юни 2008 10:42
z-men, стига параноясва с тоя гоце бе, или пиши по темата или се разкарай! Писна ми по всички теми да дрънкаш за гоце, кажи нещо за себе си
19 Юни 2008 12:29
Как да оставят гоце бря кът ни докара до просешка тояга?Кво да му правим метани ли че ни кара да си лягаме гладни и ходим голи и боси а он живее као бурнейски махараджа ААААААААААА??????????????
19 Юни 2008 16:15
Финала на статията "НОВ ДОМ" никакъв интерес ли не предизвиква? Е после се чудете защо така с делата и плюйте по съдебната система. Явно гражданското общество в страната изобщо не му пука за проблемите на системата, а само я обругава по инерция. Спим ли?
19 Юни 2008 18:03
Добре Шуми! Какво предлагате - дарителска кампания със СМС-и за нов дом на ВСС ли? Битовите проблеми на ВСС не ме вълнуват, НЕ СА РАБОТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА И НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ! Капиш?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД