:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Платеният отпуск на бащите пораства с 15 дни

И синдикати, и бизнес против вдигането на глобите за нарушения на трудовите закони
И бащите ще могат да вземат по желание 15-дневен платен отпуск при раждане на дете, като през това време ще получават 90% от заплатата си. Това предвиждат промени в кодекса на труда, обсъдени вчера от социалните партньори. Очаква се те да бъдат гласувани от НС до края на юли. Тези дни са извън годишния платен отпуск.

Първоначалното предложение на социалното министерство било таткото да вземе 15-те дни веднага след раждането на бебето. "Тъй като е възможно детето да има вродено заболяване или да е недоносено, поради което да престои в болницата над месец, се стигна до компромисен вариант - отпускът да започва, когато бебето си отиде вкъщи", обясни зам.-шефът на КНСБ Иван Кокалов. В момента майката има право да прехвърли част от отпуска си по майчинство на бащата, работещите баби или дядовци, но едва след като детето навърши 9 месеца.

15-дневният отпуск ще се плаща от фонд "Общо заболяване и майчинство" на НОИ. Освен това според промените след 6-те месеца на бебето по желание бащите ще могат да поемат последните три месеца от високо платения отпуск на майката, който е 315 дни.

Според работодателите 15-дневният отпуск е безсмислен, защото бащите не могат да бъдат особено полезни в първите дни от живота на детето си, тъй като тогава то е прекалено малко. "По-вероятно е тези дни да бъдат прекарани в кварталната кръчма", коментира зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян. Според него е достатъчно само да има възможност семейството да се споразумява дали и кога бащата да поеме част от отпуска на майката.



БОЙКОТ

И синдикати, и работодатели са на едно мнение по отношение на 10-кратното увеличение на глобите за нарушаване на трудовите закони. Според бизнеса те са твърде високи за малките фирми и създават условия за корупция. Според профсъюзите пък трябва да има диференциране на санкциите за служителите, тъй като доходите им не могат да се мерят с възможностите на предприятието. "Определено трябва да има реципрочност на глобата за работниците спрямо заплатите им", заяви Кокалов.
3
5994
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Юни 2008 10:54
построихме комунизма 15 дена отпуска за раждане на дете. а за сключване на брак колко са‌ ?‌
19 Юни 2008 12:36
Според работодателите 15-дневният отпуск е безсмислен, защото бащите не могат да бъдат особено полезни в първите дни от живота на детето си, тъй като тогава то е прекалено малко. "По-вероятно е тези дни да бъдат прекарани в кварталната кръчма", коментира зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян.

Разбираемо е защо работодателите говорят подобни врели-некипели. Но това, че тяхната логика е разбираема, не я прави по-малко срамна. Да не говорим за презумпцията, че всички млади татковци са алкохолици ... Да не говорим и за скритото послание, че само майките сменят памперсите, къпят бебетата и пр., докато таткото изчаква тактически бебето да порасне и едва тогава да се включи в грижите за детето ("бащите не могат да бъдат особено полезни в първите дни от живота на детето си, тъй като тогава то е прекалено малко"...
Помощта на таткото е добре дошла в първите две-три седмици след раждането, когато на практика повечето майки са изключително изтощени, не могат да вдигат тежко, някои трудно ходят. Подвиг е майката да се справи съвсем сама в къщи с бебето в първите дни след раждането. Приема се за даденост, че винаги има всеотдайни баби, които да се притекат на помощ... Защо да не е таткото, още повече, че това е възможност той също да свикне с промяната в семейството. Освен това подобна практика има и в други европейски страни (във Франция, например).
19 Юни 2008 16:48
A в Норвегия татковците са ЗАДЪЛЖЕНИ да останат по "майчинство" няколко месеца, за да помагат на майката след раждането.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД