:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,256,209
Активни 90
Страници 7,904
За един ден 1,302,066
Позиция

Гледай сега какво ще направя!

Българският бабаитлък е много опасен, защото не само ние сме до стената, но и европейските бюрократи
Говорителят на ЕК Марк Грей положи доста усилия, за да отбие настойчивите въпроси на западните журналисти не е ли било грешка приемането в ЕС на България и Румъния.
Част от родния фолклор на прехода е картината на група роми, опитващи се да влязат в пряк контакт с някои елементи от Менделеевата таблица на фона на далекопровод с високо напрежение. И някой смел експериментатор, който дръзко се хвърля към далекопровода с вик "Гледай сега какво ще направя", който се оказва последния в живота му.

Подобно изпържване се случи и на българското правителство в опита му да даде някакво смислено обяснение за провала си. Иронията е в това, че представителите на БСП използваха някои верни разсъждения от европейската политика за своите собствени цели.Резултатът беше един интелектуален тюрлюгювеч,състоящ се от истини, полуистини и откровени лъжи, придружен с балкански бабаитлък и показване на мускули. Накратко правителството иска да размие отговорността, прехвърляйки я на тъмни сили отвъд неговия контрол. Израз на това е твърдението на Антон Кутев, че ние сме изкупителна жертва заради някои процеси в ЕС. Какви са тези процеси той не казва. Иронията е, че Кутев е прав. Процесите се наричат евро-скептицизъм и умора от разширяването. Но тяхното наличие не означава, че БСП не носи отговорност за пълния си управленски провал.

Втората стратегия е на Сергей Станишев, който твърди, че България е жертва на заговор от страна на Европейската народна партия в съдружие с българската опозиция. Стилно. Факт е, че партиите в ЕНП защитават националните интереси на страните си и не са особено очаровани от идеята за федерализъм, която традиционно се подкрепя от социалистите. Тактиката на Станишев има две цели. Първата е да се дискредитира българската опозиция и да се насочи критиката към нея. Врагът отвътре: стар социалистически прийом, който няма да сработи. Втората цел е по-интересна. А тя е да се мобилизира подкрепата на социалистическите партии в Европа и да се пренесе спора на идеологическа плоскост - леви срещу десни, и така да се размие отговорността на правителството. Ако Станишев сериозно си мисли това, значи е слънчасал. Не знам доколко на някой му направи впечатление оглушителната липса на подкрепа на социалистите от страна на техните европейски партньори. Между другото това се случи и на ДПС и НДСВ от страна на иначе услужливия Либерален интернационал.

А иначенякои процеси в ЕС работят срещу БСПНалице е поход на десните партии към властта. Това ще се усети особено силно в Англия, където лейбъристите на Браун ще пострадат много сериозно при следващите избори. А едно консервативно правителство е винаги скептично към европроектите на брюкселските бюрократи. В Германия Ангела Меркел е един успешен канцлер и няма да има нищо странно в последващи печалби за християндемократите. А те, както знаем, много мразят разхищаването на пари на немски данъкоплатци за изхранване на българските мутри. В Испания започва рецесия и правителството на Сапатеро ще плати цената въпреки популярността си. Примерите могат да продължат.

Какво следва от това? Следва, чеЕвропа вече работи не на две, а на три скоростиВ едната са старите страни членки, които ще са управлявани от десни партии, които ги е грижа за техните национални интереси. Във втората са новите държави членки, които малко или много се справят със задълженията си. В третата е България заедно с кандидатите за членство като Хърватия например. Фактът, че сме членове ни помага, но само малко.

Какво ще правят европейските институции? Веднага се сещам за Тукидит и "История на пелопонеските войни". В нея той казва: "Силните ще правят онова, което желаят да правят, а слабите ще изтърпят онова, което трябва да изтърпят". Затова и старите страни-членки от първата група, управлявани от десни партии, ще правят онова, което искат да правят, и няма да се поколебаят да се конфронтират с ЕК, ако се наложи. Във втората група ЕК ще има само надзорни функции и няма да се се стреми към антагонизъм с правителствата им. В третата група ЕК ще се стреми да възстанови репутацията си заради провала с България и ще се превърне в пъдар, грубо казано. Опитът дотук доказа, че на еврократите им липсват механизми за санкциониране на провинилите се. Затова и за Хърватия, Турция, Сърбия и Македония ще бъде тежко също толкова колкото и за България.Няма защо да се лъжем. Еврократите не са ангелиТе имаха интерес от разширяването на ЕС, защото това винаги е свързано с повече власт, по-голям бюджет и увеличен престиж. Все пак всички сме хора и за един третостепенен чиновник в Брюксел винаги е приятно, ако бъде третиран като президент в някоя балканска страна, кандидат за ЕС. Българският провал е провал и на ЕК, и шамар за способността й да управлява. На фона на случващото се в европейската политика, европейската бюрокрация ще се стреми да изчисти репутацията си на Балканите, защото това е единственото място, където това може да бъде направено. В този смисъл демонстрацията на мускули от страна на българското правителство е много опасна. Защото не само ние сме до стената, а и европейските бюрократи, които отговарят за нас. А в такива ситуации силните правят онова, което искат, а слабите търпят онова, което трябва да изтърпят. И последното нещо, което българските управляващи могат да си позволят, е да викат на висок глас: "Гледай сега какво ще направя!"
10
4023
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
26 Юли 2008 06:10
Партиите във властта вече 20 години грабят и разрушават страната, под благосклонния поглед и с позволението на всичкото Запад. Това им беше платата на нашите елити, че са послушни - и трябваше да папкат. Папкаха..Нас. Като взеха да папкат и западни пари - ЕС писна и риве....Правилно риве, крадци са нашите, друго не знаят, ама те си бяха същите като ги хвалеше Запада. че са носители на " новите ценности" и новия цивилизационен избор.
26 Юли 2008 06:15


По скоро "Гледай сега какво ще ОБЕЩАЯ!"

26 Юли 2008 07:11
анализът е точен, но пропуска нещо съществено - то е Онова или Онзи На Който Не Трябва Да Му Се Казва Името - мистичната вяра на българския социалист-комунист-разбойник-мутра-бивше ченге в Дядо Иван. Просто тия хора, дето още са на власт, още от около 64 години насам, наистина дълбоко и убедено вярват, че Дядо Иван ще ги крепи. И това е точно така - той ги крепи, защото са неговата имперска окупационна армия тук. Единствената опорна точка на властимащите у нас е тяхното национално предателство. Изразяващо се в слугуване на Москва. Те НЯМА да се откажат от него, защото на това се крепи благоденствието им. Няма абсолютно никакво значение, че тяхното благоденствие е за сметка на българите и на България. Това не е техен проблем.
26 Юли 2008 09:48
Добра работа.
Но тук греши:
И някой смел експериментатор, който дръзко се хвърля към далекопровода с вик "Гледай сега какво ще направя", който се оказва последния в живота му.

Не се мятат, чак толкова акъл имат! А колко хубаво щеше да е...Скача Гагаузов за едни пари - пляс, на жицата. Рипа Орешарски - пърррр, заухава на пържено. Полита Гейчо - цвър...
Нещо се размечтах!
26 Юли 2008 10:30
То и цялата статия е един "интелектуален тюрлюгювеч"...
Не всичко, което е хубаво в някой блог, става за вестник.

Редактирано от - Forza NATO на 26/7/2008 г/ 10:35:21

26 Юли 2008 11:32
Съжалявам, че ще се карам, но се налага.
Авторът е написал Тукидит с "т" накрая и "История на Пелопонеските войни"!
Ало-о-о-о-о, СЕГА, редактори нямате ли?
Този автор се казва ТукидиД и е преведен на български от Милко Мирчев. Изданието е на "Наука и и изкуство" от 1979 г. Предговор, редакция и коментар на Христо Данов.
Произведението се казва "История на Пелопонеската война", защото Пелопонеската война е била една, за разлика от войните с персите, които са били няколко.
Еми, какво да напиша още?
По принцип съм съгласна с основната теза на автора, че бабаитлъкът на нашите бабаити е много лошо нещо, но бабаитлъкът има много лица - в т.нар. "политика" у нас има един тип бабаитлък, в медиите - друг, в "спорта" - трети, в академичните среди - четвърти и още по-гнусен от прежните три...
Бат' Бойко пък създава междинен хибриден вариант, в който са каращисани политическия, медийния и "спортния" бабаитлък.
Но за съжаление, една от формите на нашенския псевдоакадемичен и параакадемичен бабаитлък е и тази: със самочувствие, размах и апломб да се споменават автори и произведения, които всъщност споменаващият не е чел.
"Европейци сме ний, ама не чак дотам ..."
26 Юли 2008 11:46
генек,
много хубаво зауха
26 Юли 2008 14:35
Бегемот,
Много правилно схващаш западния манталитет.
Нашите скъпи управници също го схващат, затова се опитаха да минат тънко с обяснението "ама ние крадем само български пари". И ако беше вярно, можеше и да ги оставят на мира. Ама пусти мераци... Видят ли пари, няма как да не ги апроприират - досущ като мандра.
26 Юли 2008 15:36
Това е туй - отсече Киркор - Най-хубавото нещо случило се на България от падането на комунизма насам е окончателното ни приемане в Европейския съюз. Може би даже и от преди 64 години насам.
26 Юли 2008 22:15

Генек:
Цврък-прък! Мешана скара от подбрани политикани...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД