:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,337,776
Активни 122
Страници 6,831
За един ден 1,302,066
Баланси

Възможностите, които президентът на всички българи пропусна

Георги Първанов го докара до там, че освен дребната интрига дали се кара с БСП, стана напълно безинтересен за анализ политически фактор
Таня Буруджиева
Преди година България се радваше, а президентът беше на гребена на тази радост - посрещахме българските медици. Днес се питаме - добре ли е в началото на един мандат да ти се случи толкова успех? Песимистите ще кажат - лошо е. Винаги става така, че после нищо от това, което правиш, не е достатъчно силно. И ще дадат пример и със Стоянов, който почна силно мандата си в един от най-критичните моменти за българската политика. Оптимистите, обратно, ще заложат на убеждението, че щом един политик се проявява така в една критична ситуация, значи във всяко следващо действие само ще доказва колко добър е. Нали кризата е лакмус, показващ истинската същност на хората.

Първанов успя да се дистанцира равнопоставено и от едната интерпретация, и от другата, така че обърка дори себе си. Времето е щедро към него - най-доброто за всеки политик е да живее в интересно време. За разлика от обикновените хора, управленците имат възможност не просто да функционират, а да пишат историята. За съжаление е, когато историята почне "да ги пише". Да имаш шанса да си президент в първите години на европейското ни членство, когато държавата ни се "създава" наново (в определен смисъл) и народът ни се осъзнава отново - това е уникална възможност да показваш качествата си, да реализираш идеите си. Особено когато имаш власт. Вместо това президентът зае позицията на спорадично появяваща се фигура в най-разнообразни качества - патрон на десетки представителни, благотворителни и благородни събития, без да се превръща в бляскава звезда; критик на правителството, без да са ясни нито мотивите, нито критериите, по които избира темите и личностите, които критикува; личност от ежедневието, която е обвинявана - от досието до критиките в доклада на ОЛАФ - и която мълчаливо застава под чадъра на приятелите, организирани в масова защита. (Всъщност не съвсем мълчаливо - поръча на ДАНС да разследва ОЛАФ.)

Подобно поведение, изкристализирало вантикомуникационен модел,все повече превръща простото неразбиране и объркване в подозрение и дори в дистанциране.

За българите президентът остава много повече личност, отколкото институция. С всичките последствия върху конкретните президенти, от които се очаква да са адекватни на мажоритарния избор. Но и да си знаят мястото. Оттук и бавно, но неизбежно формиране на отношение към тях. Много повече ситуативно, отколкото обективно. Защото, въпреки многото приказване, за хората функциите на президента са неясни или незначителни, докато очакванията, породени от мажоритарния вот - високи.

Така, едната драма на настоящия президент е, че за втория му мандат очаквания нямаше. Посланието - президент на всички българи - означава всичко и...нищо. Драма, защото това нищо не се превърна в плюс, а в празно място, приютяващо противоречащи и доста безлични действия. Ако в този момент се запитаме - какъв е държавният приоритет, формулиран и отстояван от президента - колко отговора ще получим? Най-вероятно равен на броя на хората, решили да отговорят. Сигурно е свършено много, но защо ние като българи не го знаем и сме лишени от възможността да се гордеем с това?

В този ред на мисли как ще ни се отрази цитираното по-горе обвинение към българския президент, тиражирано от всички влиятелни европейски и световни медии? Тези медии със сигурност няма да публикуват обясненията на обвинените бизнесмени - за тях те са незначителен източник на информация.

Но със сигурностщяха да дадат трибуна на българския президентИ това е от значение за България и за нас като народ. Защо президентът не го направи и не се държа като "олицетворяващ нацията", както му е вменено от конституцията?

В политиката е много важно да имаш определени качества. Или, ако не ги притежаваш, поне да създаваш убеждението, че ги имаш. Какво би казал Макиавели за нашите политици, които дори когато имат някакви качества, никой не успява да ги разбере? В случая говорим за качествата на държавен глава и незабавната нужда от реакция, когато те биват поставени под съмнение. Всеки - от българския през европейския гражданин и политик, вижда в българския президент България и българите. Затова е важно точно какво и точно как говори и прави нещата той. Затова е недопустимо един ден да дава интервю, а на следващия да го разяснява, един ден да критикува, а на другия да става ясно, че прилага същите практики (за справка - спора около съветниците).

Недопустимо е да има обвинения към него, а някой друг да ги омаловажава. И най-недопустимото в цялата тази едногодишна поредица е при всяко важно събитие президентът да е на опашката на събитията. Един от неформалните му говорители го обясни така - толкова го нападали човека напоследък, че той не се чувствал комфортно да бъде активен (парафразирам). Боже пази България, ако неудобството на държавния й глава е по-важно от нейния интерес!От толкова силна активност президентът го докара до там,че освен дребната интрига дали се кара с БСП, стана напълно безинтересен за анализ като политически фактор. Но събудилата се способност да предизвиква около себе си конфликти и скандали го изстрелва отново в орбитата на внимание. Точно по време на президентската кампания участвах активно в кампанията на неправителствени организации за повишаване на активността за гласуване. Кампанията беше под мотото "На мен ми пука". Точно защото не може като българи да ни е безразлично как се олицетворява и представя България, има значение какво прави президентът. Има значение и какво не прави. А в случая трябва да предложи ясна позиция и да се потруди да убеди както българите, така и европейското обществено мнение, че имаме достоен човек за президент. Защото българите сме достойни за уважение хора. Това очакване е системно, с други думи - задължително е да бъде удовлетворявано от всички действия и бездействия на олицетворяващия ни президент. И е добре удовлетворяването му да се превърне в основен критерий за стъпките на държавния глава, в главен приоритет. Защото за един "президент на всички българи" няма политика и няма национални интереси извън БЪЛГАРИТЕ и БЪЛГАРИЯ.
снимка: Велислав Николов
Да имаш шанса да си президент в първите години на европейското ни членство, когато държавата ни се "създава" наново и народът ни се осъзнава отново - това е уникална възможност да показваш качествата си, да реализираш идеите си. Но Първанов не избра този път. На снимката - на 19 януари 2007 г. той положи клетва за втори мандат.
40
3192
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
26 Юли 2008 01:32
всеки един человек, мислещ непредубедено и без пожелателно мислене, можеше да каже същите думи (че даже и по-тежки) за гоцето преди известно време.

подобни навременни откровения са обидни за аудиторията и редакцията требе да ги съпровожда с присъщ редакционен коментар...
26 Юли 2008 02:03
президентът го докара до там,
че освен дребната интрига дали се кара с БСП, стана напълно безинтересен за анализ.....

Президента не е безинтересен!
Президента е Гоце.... Агент на ДС и лъжец и като такъв държавен предател!
Президента е агент на Русия... и това е национално предателство!
Президента е Мафиот и автор на моралният разпад на нацията
26 Юли 2008 02:35
президентът беше на гребена на тази радост - посрещахме българските медици.

Не радост а престъпна комунистическа перверсия.
Медиците са осъдени в Либия за заразяване и убийството на стотици деца.
26 Юли 2008 02:45
От целия анализ на Боруджиева излиза че Гоце все пак бил способен на нещо си , ама , видите ли , пропуснал да се реализира .
Наивно е да се очаква каквото и да било от сивио мишок с големио шлем.
26 Юли 2008 05:48
От най-долната снимка личи, че Народното Събрание при всичките тези паре изхарчени за аутомобиле не е намерило сто и пеесе'т лева да си купи един свестен LCD монитор и да го изтупорчи на трибуната.
Излагат се кат кифладжии.
26 Юли 2008 06:27
/:/ "...президентът на всички българи ..."
?!?
НЕ може/ и НЕ е!/ да е "президент на всички българи" този, който е избран за президент с гласовете на българските Граждани от цигански и турски етноси!
НЕ може/ и НЕ е!/ да е "президент на всички българи" този, който искаше/ и още иска!/ да се "справи" с една българска легитимна парламентарна партия/Партия "Атака"/!!!
НЕ може да е "президент на всички българи" този, който НЕ инициира нито един Референдум по време на мандатите си досега, с който Референдум да бъдат питани българските Граждани за НАТО, за ЕС, за АЕЦ-а, за Афгантистан, за Ирак, за българската земя и т.н.!
Този "Гоце"-Президент, както и "Царя"-Премиер/ по думите му!/ преди това, е президент само на тези, които са го избрали! На нас, останалите, "Гоце" НЕ ни е "нашият президент"! "Гоце" да се маха час по-скоро! КАЗАХ!

26 Юли 2008 07:13
Гоце тепа вуци.
26 Юли 2008 07:20
Щеше да ми бъде по-интересно да видя рейтинга на водещите политици, представен от г-жа Буруджиева, вместо вербалните й упражнения.
26 Юли 2008 07:30
Преаидент на "всички българи" аде бе!
Този Гошо е президент на турците, на циганите, на червените бабички и на мутрите.
Халал да му е величието, ако беше мъж щеше да пукне от срам.
26 Юли 2008 07:50

Малко ще се повторя ама пак ще кажа: Я оставете главния церемониал-майстор на републиката Първанов на мира. Той има правомощия (съвпадащи идеално с желанията, амбициите и възможностите му) да раздава ордени, да казва Честита Нова Година, да помилва осъдени и да назначава посланници (предложени от друг). Това може, това иска, това и прави. А за дребните закачки с БСП

26 Юли 2008 08:00
Поздравления, paragraph39 !
Щях да напиша същите неща,
но ти ме изпревари!
26 Юли 2008 08:08
Възможностите които пропуснал - дрън, дрън. Никога и не е имал намерение да реализира нещо повече от това, да дундурка на власт крадливите си съпартийци.
26 Юли 2008 08:35
"президент на всички българи" - повръща ми се като го чета!

Тази червена подлога НЕ Е президент на 68.168810% от имащите право на глас.26 Юли 2008 08:49
Изненадващо за мен, но добре!
26 Юли 2008 08:51
Пропуснах да кажа, че според мен редакцията на вестника зае вярната линия по отношение на лицето Параванов.
26 Юли 2008 09:02
Трибунал за Гоце, и наказателен взвод.
26 Юли 2008 09:44
всеки един человек, мислещ непредубедено и без пожелателно мислене, можеше да каже същите думи (че даже и по-тежки) за гоцето преди известно време.

Бира, на тази "дама" уж "откровенията" не приемам, защото са сегашни. По поръчка - знаем каква служителка на комунягите е. И явно играе за Гейчо.
26 Юли 2008 09:50
Гоце се е обкръжил с престъпници, които крадат пари по PHARE, печатат фалшиви бандероли и ощетяват България с милиарди.
Съветниците му са или мафиоти, които ги стрелят по улиците или московски агенти.
Самият той е доказан лъжец и бездарник.
Какво да коментираме?
26 Юли 2008 09:50
Щеше да ми бъде по-интересно да видя рейтинга на водещите политици, представен от г-жа Буруджиева, вместо вербалните й упражнения.

Право в десетаката. И щеше да се види че Първанов е отново на първо място.
А сега
Вместо да се атакува правителството целия медиен слугинаж се нахвърлил върху Първанов незнайно защо. Президента в България няма власт.
Първанов си е президент до 2011, други са проблемите на държавата. В изпълнителната власт. Обаче е интересно да се види как правоверни антикомунисти влизат в Гамизовите бръщолевения
26 Юли 2008 09:52
Гоце дължи едни 75000 лева на бюджета.
26 Юли 2008 10:42
Президентът трябвало
да предложи ясна позиция и да се потруди да убеди както българите, така и европейското обществено мнение, че имаме достоен човек за президент.

Как да ги убеди в нещо, което не съществува?
Скри ли, че е бил сътрудник?
Допусна ли подигравката с българските Учители?

При този невероятен провал на правителството - излезе ли с искане правителството да подаде оставка?
Чака ли (пак след събитията) театъра с вота на недоверие, та да си излязат във ваканция "заслужилите" министри?

Президент на всички, ... в какъв смисъл?
Че участва в ограбването на всички, като част от цялата останала мафия?
26 Юли 2008 10:54
Прочее, заглавието предполагаше да се изнесе много повече и по конкретна информация от тази , която видният политолог ни представя.

Защо пак - само намеци, завоалирни формулировки, тънки съждения?
За кога?
Кой и кога, най-после, от видните опинион мейкъри ще хване бика за рогата?
Вие, мъдрите знаещи анализатори, защо всъщност стоите там отпред?
...станал бил "безинтересен"... Пфу! Той е маша на мафията която съсипва България, това показва безотговорното му поведение!

Вие, като стоите отпред, давате ли пример за достойно поведение?
26 Юли 2008 12:19
Всеки които защищава ДС агенти ДС агент ли е?
Всеки който защищава КГБ агенти руски агент ли е?
Всеки който защищава мафиоти с слово и перо мафиот ли е?
26 Юли 2008 13:38
Какво сте го заяли човекот... е па он и Серго работят на ишлеме...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Юли 2008 13:46
По-полезна би била статия "Възможностите, които всички българи пропуснаха, избирайки Първанов за президент". Но тя не е по силите на госпожата.

Редактирано от - Бай Вълчан на 26/7/2008 г/ 13:46:49

26 Юли 2008 18:38
Президентската институция в този си вид е излишна за България а взема да става и вредна. Или чисто президентска репубплика или парламентарна. Бг е твурде малка за да си позволява толкова институции и все независими.
26 Юли 2008 19:48
Господи мили , политолог на хоризонта ...
Упорито мъчим общия си живот , без отмалко поне да ни светва , че при тази "подредба" на политическото ни общуване , неговия "пасианс" няма решение ... Следящите репликите ми във Фор-ума знаят , че аз избягвам жаргона на масовата оценка за персоните в родната ни политика ... Но от дълго време и сериозно , "трупам" доказателството , че те дори и тъщите си да насторят по днешните свои постове и задължения , нашият общ живот ще остава да наподобява приключение в мотел ... Толкова ли ,"неполитолозите" сме умни , та с бегли изключения , родните ни "професионали" не сещат този темелен проблем на българското национално/гражданско общежитие , Госпожо Боруджиева ? Така , с кошници вода носим и най-меко казано , в куха приказка пропадаме ...

26 Юли 2008 20:36
Името на президента нанася тежки щети на България
Първановата зависимост от престъпни групи е заплаха за националната сигурност на страната

Магдалена ТАШЕВА
.............................
Натиснете тук
26 Юли 2008 20:39
Костадин Паскалев: Първанов и олигарсите му готвят преврат на Станишев- Натиснете тук
26 Юли 2008 21:40
След Господа , питам господата политолози ... За роднинството им с "практичната" социология ...

26 Юли 2008 21:46
Бай Вълчан
Избирайки камуняките ПАК да управляват ( което по техните учебници е синоним на крадненье) българите пропуснаха шанса си да влязат в европейски коловоз. Нещата пак отиват къде изуйгащи.
26 Юли 2008 21:54
Луди сте до един
На кого е бил сътрудник днешният президент-на своята държава, на своята партия.
Ваш е проблем, че и държавата, и партията са все същите
Аман от ....давци
26 Юли 2008 22:31
Странен ябанджио ,
Щеш да говориш за партизираната/мафиотизирана държава ... В подобния ракурс - зимай думата и мятай ... Нема да е повторение , а воистина и по същество ...

27 Юли 2008 10:48
Всъщност минуйко дава интересен ракурс на проблема, че все още много хора мислят в рамките - една държава=една партия=един президент.
Те затуй постоянно търсят една "силна ръка" да дойде да ги оправи.
Все се търси месията.
Но хем да е месия (т.е. мъдрец), хем да е диктатор, че да набие лошите.
А както виждаме последните дни, ръководната роля на Партията - дори и гротескна - няма намерение да престава.
27 Юли 2008 15:46
..ади сига!Га избирахти Гоце не рИвахте!Много му се радвахте щото е идол!Успял човек: селски тарикат, има модна прическа и се познава с мутри!
27 Юли 2008 20:36
То не беше "баланс" , то не беше просветление на родната ни политологична , научна мисъл ... С часове да чакам аплаузи за милата ми ... Не само и просто в случая , но боли ...

27 Юли 2008 23:11
Сега когато не бият , герои пуно - интересно куда бьiли товарищи форумни критици 9 -го септямвря 20 лет таму . Аха без малко щях да забравя -когато "Гоце" беше у институто , вие бяхте на площад "9 септември " разбира се /пардон некои бея със Сидеров у Сливен /.
27 Юли 2008 23:13
Ами това е държавата
Вери сори
Затова я няма тук, защото се прави временно и за някои
Сега се натискат пак същите и за себе си
Не за държавата
Интересно е, че остават имена - цар Борис 3, Живков, Филип Димитров, Виденов и Желев
И все катастрофално
Мнаха спокойно - Червенков и Стоянов.
Тогава България загуби най-много, но мина незабелязано. Дори терорът беше свързан с Живков.
А гибелните проблеми с народонаселението съвпадат с безпроблемното президенство на Стоянов
Обаче името му е залостено от това на Първанов.
Сигурно има майстори да го обяснят понаучному
27 Юли 2008 23:20
Вуте, всички бяхме , където ни се случи
Едни в кафенето, другите на заседания, а останалите някъде по работните си места
Оттам се изсипаха по площадите
След сигнала
Иначе всичко си седи на същото място както и преди
Най-вече тук във форума
Нищо свежо не лъхва
Само от тогавашното се разнася
Вери сори

Редактирано от - Минавам от тук на 27/7/2008 г/ 23:27:13

28 Юли 2008 00:29
'вери сори' е сигурен знак за трета-четвърта каменарка...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД