:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Кичът в археологията е страшна работа

Турция, Гърция, Италия затягат законите за културното си наследство, а ние го либерализираме, казва Маргарита Ваклинова, и. д. директор на Археологическия институт
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Маргарита Ваклинова
----

Маргарита Ваклинова е родена в София. Завършила е история и археология в Софийския университет. Специализирала е във Франция, Италия и Великобритания. Била е директор на историческия музей в Смолян. От 42 години е на работа в Националния археологически институт с музей при БАН, зам.-директор е от 1993 г., а от март т. г. - изпълняващ длъжността директор. Известна изследователка е на българското Средновековие. Проучвала е Търново, Плиска, Родопите, дълги години ръководи проучванията на Велики Преслав. Дългогодишен член е на Националния съвет за опазване паметниците на културата и на световни организации на музеите и за опазване на културното наследството.

----



- Г-жо Ваклинова, къде свършва истината и къде започва легендата в археологията?

- В археологията легендата само може да подскаже някаква посока на дирене. В България голяма част от легендите са съвременни. Това са неща, които са измислени в последните две десетилетия от желание за патриотизъм. Аз винаги давам за пример Балдуиновата кула - тя е абсолютна легенда на основата на едно историческо сведение. И то се усвоява от хората, масовизира се и се превръща в легенда, става мит и започва да пълзи в обществото. Но истинската крепостна кула е била на долната тераса, нали? Тя даже не е на това място. И съвременната митология я населява с нещастния Балдуин и какви ли не работи и те се размножават. Хората измислят, писателите допринасят, накрая това се взема за чиста монета. Митът е нещо много привлекателно. Но границата между археология и митология е много крехка. Лошото е, когато само митът се опитва да надделее и липсва научна информация.

- Как да си обясним, че с тракийската маска на Севт III и Перперикон ние успяхме да направим едно световно шоу, а не открихме значими неща от българската история, които да тръгнат по света?

- Перперек, ако обичате, не Перперикон. Има неща, за които всеки от нас има претенциите да знае повече. Това е свързано с конкретната история на държавата ни и нейните персонажи. Истина или не, но там всеки се чувства много засегнат. Траките, виждате ли, то е нещо много по-отдалечено, то само по себе си е митологично, забулено в тайна. Ето случая с маската. Защо някои колеги твърдят, че тя е на Севт III? Защото правят анализи и има сравнителен материал, който е свързан с монетите. Изображенията на тях приличат на въпросната маска. Аз също не съм убедена, че тя е на Севт III, но ние трябва да се опитваме да бъдем все по-близко до истината. Как ще се приближим? Като си отговорим дали тоя гроб, в който тя бе открита и е в зоната на тази тракийска държава, може да бъде на владетел или не. След това дали епохата е същата, дали останалият материал не се разминава с това твърдение. За едно и също нещо могат да се явят доста различни догадки в няколко учени и всеки от тях в някаква степен да има право. Въпросът е кой ще успее да е най-близко до истината. Перперек е познат не от днеска. Той е част от една система крепости и някои от тях са сравнително добре запазени. Аз лично посетих Перперек и Татул за пръв път през 1963 г. Всяко такова място ражда легенди. Ами Орфей си е чиста митология. Той е нещо, което пленява хората. Те имат нужда от красота, от нещо, което да ги вълнува, да им разкрасява живота, да им е митологично по-далечно. И затова са склонни да вярват на митологията, а не на науката. И археологията е инструмент за това. Склонна съм да приемам фантазии и митологии, но аз никога не го правя. Не желая да раждам митологии. Много по-интелигенти хора често са ми казвали: "А бе, малко прекалихте с това."

- Чужденци казват ли го?

- За жалост - казват го. Щастието ни е в това, че науката археология в България има добри учени. Като във всяка професия, не всички са достатъчно морални към фактите. В края на краищата обаче ние се опитваме да бъдем учени.

- Докога българският археолог ще е Индиана Джоунс, т. е. да открива нещо, а да не участва в реставрирането му?

- Зависи от археолога. Нашето мнение се иска рядко, но аз винаги си го изказвам на тези, които ще дойдат след нас по опазването. Архитектите доста често ни подценяват, защото те имат авторски права, а ние нямаме. И никой не си дават сметка, че археологът не може да бъде лишаван от това. Мен никой не може да ме принуди да си дам документацията.

- Как това, което намирате, става туристически атрактивно?

- Археологът трябва да вдъхне нов живот на това, което е разкрил. И то не е туряне на покрива, зидане на стени и вдигане на кули.

- Ами у нас май това се прави?

- Ето това е страшното. То е резултат на принизеното разбиране от страна на тези, които се опитват да правят от археологията атракция. Сега тръгват да играят пиеси с парцали и щитове на фона на измислена кула. Правят се прабългарски селища като това във Варна. Трябва обаче да е премислено, а не кичозно. Кичът в археологията е страшна работа. Самият археолог не е използван достатъчно. Той може да оживи паметника, защото знае какво е ставало там. Защо може в Тауър да се показва един миг от бита на лондончани векове назад, а у нас да не може. Реконструкцията не е задължително да е от камък, а на екран и да се използват новите технологии, да танцуват фигури, светлините да играят, да се явят като видения, да се направят обеми по електронен път - всичко може да се измисли. Въпросът е всичко да е с мяра. Навсякъде по света слушат откривателя. Само в България никой никого не уважава.

- Как съжителства археологията със строителството на молове и бизнес сгради?

- Би трябвало собствениците да получат по-голяма култура, а не да си гонят само интереса. Идете в Будапеща и ще видите как съжителстват едни останки в модерен хотел, вкарани в една добра среда. Подобен опит бе направен у нас, но тук е частично по отношение на старините. И сега този малък отрязък служи като естествен фон за концерти, ревюта.

- Но какво ще стане при строителството на новата сграда на мястото на хотел "Рила"?

- Ами там попадаме в сърцето на резервата. Ние сме на територията на резервата "Сердика" и трябва да ви кажа, че това е изключителна държавна собственост. Някой иска сега там да забие една игла на 22 етажа. Аз не съм архитект, за да кажа, че това ще потисне останалите сгради, но това е истина. Веднъж там вече е копано. Бяха направени великолепни разкопки от наши колеги в началото на 60-те години. Ние си мислим, че една част от археологическия материал е останал под терена. И не знаем какво е запазено и какво ще намерим. Под градинката пред хотел "Рила" вероятно нищо не е унищожено. Сега искат там да отидат осем нива надолу и да ги направят на подземни паркинги. Ами представяте ли си как ще изглежда центърът на София, в който се стичат коли, за да отидат на този паркинг? Мисля си, че хората, които искат да сторят това, не са от София, не обичат този град и нищо не ги свързва с него.

- В тази връзка кога най-после ще имаме закон за културното наследство.

- Аз вече нямам спомен в кой пореден вариант от закона не съм участвала. Трябва да ви кажа, че докато не тръгне и не стъпи здраво в Народното събрание, докато не започнат да се правят корекциите между първо и второ четене, такъв закон няма да има. Очевидно някой има интерес от това. А и сега закон има. През 2005 г. бяха направени поредните изменения и допълнения за осъвременяване на закона от 1969 г. Благодарение на него ние запазихме част от наследството си. Отдавна щяхме да сме унищожили и това, което имаме. Този закон все още си действа. Кой го е отменил? Някой обаче има сметка натрапчиво да повтаря - закон, закон, закон, нов закон, непременно нов закон. И в същото време трябва да има нови текстове, свързани със съвременните условия като собственост и съществуване на колекции, възможност да се правят частни музеи, да се използват недвижимите паметници на държавно-частни взаимоотношения. Нещо е направено, с много хора е било разговаряно, казани са съображения на много гилдии, но сега законът е един ръкопис. Според мен има активна съпротива закон за културното наследство да няма. Турция, Гърция, Италия затягат законите си, а ние го либерализираме, защото примерно в Холандия искали да получават наши неща за колекциите си. Нима сме толкова отровени от мисълта някой грош повече да влезе в нечии джобове, че не можем да намерим начин да излезем от кашата, която сме направили?

- Няма ли да се задълбочи тая каша с легализирани на частните колекции?

- Един персонаж, няма да му споменавам името, няколко пъти казва дословно следното безсрамно нещо: "С такъв закон ние ще накараме колекционерите да си изнесат колекциите от България." Това е официален призив към грубо закононарушение. Та това е заплаха от някаква групичка хора, които си служат с едно лице, изразител на техните интереси. Аз питам къде ще е тогава държавата, която ще разреши всичко това да бъде изнесено? Тогава ние наистина ще трябва да признаем нещо, от което аз се дразня непрекъснато - колко сме корумпирани.

- Добре, но като се легализират частните колекции, няма ли да се увеличат още повече иманярите?

- Не. Иманярят е последната брънка във веригата. Печелят посредниците, защото знаят какво точно да искат. Те не са най-невинните между другото. Колекционерът си дава парите. Защо е борбата да се легализират частните колекции, без да имат документи за собственост? Защото всички ние знаем, не сме луди, кой е източник на предметите. Там, където има участие в търг, купуване от чужбина, те могат да покажат документи, и това е друг въпрос. И това ще пречупва ръцете на иманярите, защото те получиха импулс точно от незаконността.
12
3689
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
26 Юли 2008 07:31
Ценностите се изнасят всеки ден. В Европа граници няма. Просто трябва да се легализира търговията.
26 Юли 2008 07:38
Аз казах 100пъти че не иманярите са проблема.Трябва да се гледа доста по-нагоре.Госпожата е много права-нагоре по веригата играят много пари .
26 Юли 2008 10:11
Много добро интервю във всяко отношение, впечатлен съм. Доказателство, че в България има сериозни и разумни учени, но мненията им не се чуват много често, защото не нагъват кебапчета заедно с Гоцето.
26 Юли 2008 10:16
Госпожата е права за всичко
Като почнем от Перперек, минем през тамплиера - фантаст и стигнем до Будапеща...
Добре е че се чуват и трезви гласове на професионалисти!
26 Юли 2008 10:54
да, и на мен ми хареса интервюто. мисли в съзвучие с моите нагласи
26 Юли 2008 12:29
Докато има такива бабички , които не са излизали от кабинета си и нямат никаква представа за какво иде реч , няма да има културно наследство . Ясно е , че когато има закон за национализация колекционерите ще укрият и изнесат всичко . Тя как си представя , че държавата ще ги опази ? Ще подложат 60000 колекционери на изтезания да кажат къде са си укрили колекциите ? Смешно и несериозно . Тази жена е просто чиновник . Ако имаше полза от рестриктивни мерки , отдавна нямаше да има наркотици и наркотрфик .
Не е редно заради плитически игри и лични отношения с 2-3 богати колекционери , да страда цялото нумизматично движени в България , което съществува много преди Нина Чилова да е родена !







Единственото което държавата ще постигне с този недообмислен проектозакон е безвъзвратна загуба на подбирани с години колекции , тотално покриване на паметници на културата и увеличаване на контрабандата . Нито един колекционер , няма да обяви колекцията си и да я дари на държавата след като с години е влагал интелектуален труд , пари , все пак се е лишавал , и себе си и семейството. Аз имам чуство че Нина Чилова и сие са получили пари от западните аукциони , за да направят така , че никой да не може да си регистрира колекцията и единственият му шанс е да се спотаи или да плюе на всичко и да ги изнесе . Разберете , че освен 2-3 едри колекционери, които вие познавате , в България има хиляди други колекционери които НЯМА КАК ДА ВЗЕМАТ ФАЛШИВИ ФАКТУРИ И МИТНИЧЕСКИ ДЕКЛАРАЦИИ , ЧЕ СА ВНЕСЛИ ЗАКОННО АНТИКИТЕ .

Толкова реакционен и вреден за Националното ни културно наследство закон не е създаван в цялата история на БГ . Дори Тодор Живков , подкрепяше нумизматичното движенив в Бг. Да се изисква документ за произход е абсолютна глупост . По добре да бяхте написали , че е закон за конфискация . Защото досега държавата не е била създала условия за това .! С този закон приличате на комунистите които са извършили експроприация на след 9 септември ! Не можете ли да проумеета , че освен няколко ултра богати колекционери , в България има и около 20000 колекционери съвсем обикновенни хора , които по нумизматичните клубове в България които са от 60 години на миналия век , са разменяли купували , наследявали основно монетки ! Вие сега искате да конфискувате всичко това , да ги лишите от възможност децата им да ги унаследяват ! Въпроса е кое е по добре , рестрективен закон и всичко събирано , консервирано и подбрано , да се изнесе и захрани чужди колекции и икономики , или като задължите всички да си регистрират колекциите без да ги лишавате от право на собственост да излезе всичко един път завинаги на светло и да се следи движението му . Ако изберете рестриктивния закон , няма земна сила която да принуди колекционерите да регистрират колекциите си , а всеки ще опита да ги изнесе и осребри навън .Моля правете разлика между колекционери и иманяри . Ако държавата искаше , щеше да смачка иманярите за 24 часа , когото хванат на полето да работи с металотърсач , 5 год. ефективен затвор .

България е държава с традиции в нумизматиката и клекционирането . Нумизматичното движение съществува преди да се роди Нина Чилова .

Освен Божков и Иванов и Радев , има хиляди обикновенни колекционери , помислете и за тях . Ще загубите и електорат от мин 100000 души на изборите с този антинационален проект
26 Юли 2008 12:32
Да срещнеш в тази чалгосана, опростачена държава интервю със стойностен човек, чието мнение е противоположно на "елита" е истинско съкровище!
Благодарности за редакцията на "Сега"!
26 Юли 2008 15:01
Разумен, първите Ви думи ме подразниха. Проф. Ваклинова не е някоя проста бабичка-чиновничка. Но за всичко останало сте безкрайно прав. Последният проблем на държавата ни са нумизматичните колекции на-да ги нарека-обикновените хора-събирани от любов към археологията, хоби и без някакви печалбарски интереси. Дори големите колекционери ми стоят по-на място от "учени" като Георги Китов, който копае посред нощ, винаги е в комбина с големите иманяри и противно на всички правила не е публикувал резултати от разкопки повече от 10 години. И другата псевдо звезда - Николай Овчаров, който обяви Перпирикон за световно откритие, много след като сума студенти археолози
ежегодно обхождаха въпросното "откритие".
26 Юли 2008 16:48
перперек, ако обичате...какво щвеше да бъде бг, ако имаше високи хора, които поканени в газетите , тивитата и на други места отвръщаха по този начин на шизофреници, които питат за вашите приоритети, за промоции и утилизации
м в е боли, болката се усеща
за хотел рила и...тези хора не са от този град:...не:тези човеци са от друга планета, става дума за типове с друг вид мозък, направен от лайна
от какво се страхуваме да посочваме с имена идиотите
щом толкоз много плачат за закон, ние да го направим и да им разгоним фамилиите

26 Юли 2008 18:34

За проф. Ваклинова - .
Не знам как мелят заедно по въпроса с директора на НИМ.
Малката нумизматична правда на хомо сапиенса звучи трогателно, но нелепо на фона на заявеното от проф. Ваклинова.Да оставим настрана некавалерските квалификации.
Категорично не вярвам, че и най-либералният закон ще извади на бял свят най-ценното от много частни колекции.Случвало ми се е да видя невероятни неща.Нумизматични предимно.
Така, че със заплахите за износ и за пресушаване на електората - по-кротко, че е просто смешно.
Рози, що ли си мисля, че Китов въобще не копае.През нощта "разпуска", а през деня - рине с багера. И защо да публикува, като стига просто да отчита.
Виж, за Индиана не си съвсем права.Човекът кипи от енергия да популяризира. Лошо нема!
27 Юли 2008 09:31
Интервюиращият и ст. н. с. ІІ степен Маргарита Ваклинова са допуснали неприятна грешка. "Маската-фиала" от могила "Светицата" се приписва на Терес І от Китов, а бронзовата глава от могилата "Косматка" с голяма доза сигурност може да се приема за глава на Севт ІІІ. Колкото до Индиана Перпериконов (не по български Перпереков):
Дори под шапката на Индиана
личи му мутрата посрана.
23 Септември 2008 18:04
тук има много точна информация и документи по темата
Натиснете тук


spam Натиснете тук

Редактирано от - bot на 25/9/2008 г/ 12:41:49

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД