:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 155
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Илия Божинов: Искаме поне половината депутати да са качествени хора

Политическите централи са съгласни на смесена система от немски тип за избор на Народно събрание, но сегашните депутати вероятно няма да харесат модела, защото ще си пазят местата, казва шефът на ГИСДИ
Снимка: Борислав Николов
-----------

Илия Божинов е член на Висшия съвет на БСП и преброител на изборите. Той заедно с Антон Хиджов, шеф на БСЧИГП, членовете на ЦИК Михаил Константинов, Димитър Димитров и Севинч Солакова, бившия депутат Юлий Павлов и юристката Ивелина Алексиева пише Избирателен кодекс, в който ще влизат правилата за провеждане на всички видове избори в страната. Вносител ще бъде Емил Кошлуков от НДСВ.

------------



- Г-н Божинов, кои са основните промени в избирателната система, за които вашата експертна група се е разбрала?

- Тръгнахме от идеята за преференциално гласуване, което означава избирателят да си размества листата на партията. Но повечето експерти предпочетохме по-драстична промяна на закона. Вкарваме 2 бюлетини на един тур. Половината депутати се избират мажоритарно в 120 едномандатни избирателни района. Останалите 120 места се попълват пропорционално с национални партийни листи. Но промяната е драстична само външно. Разпределението на местата в парламента си остава това, което си го знаем и досега. Има пропорционални листи, по които генерално се разпределят гласовете. Ако една партия има 37% от гласовете, тя си има 37% от парламента.

- Какъв е смисълът от мажоритарния елемент тогава?

- Смисълът е, че ще има 120 мажоритарни района, в които действително мажоритарно се решава кой да влезе. Така партиите, щат не щат, ще са длъжни да извадят някакви личности, които да изглеждат добре пред хората и да бъдат избирани. Това ще представлява истинско мажоритарно състезание. Друг е въпросът, че това няма да има особено значение за общото разпределение на местата между партиите.

- Това не се ли отнася само до 120 от местата?



-----------------------

- Генерално 240-те мандата се разпределят пропорционално. Колкото повече мажоритарни кандидати вкара една партия, толкова по-малко пропорционални ще вкара.

Този тип мажоритарност, който предлагаме, избягва един ефект, наречен "Джери Мандъринг". Когато правиш мажоритарна система, много важно е как ще разделиш районите, в които се гласува. Едни и същи гласове при различно райониране се разпределят различно между партиите. Това при нас няма да е възможно и нормалното съотношение ще се запази. Това е хубавото на немската система. При пълна мажоритарност, който прави районирането, той печели изборите.

----------------------------------



- Как ще се районира страната?

- Ние делим държавата на 119 едномандатни мажоритарни района, което означава 57 000 избиратели в един район плюс един район за гласовете от чужбина. В него вероятно ДПС ще печели. Защото на последните избори гласовете от Турция отидоха в Добрич, без да има там компактно турско население. Изкриви се вотът на областта. В момента Добрич е представен от едни хора, които нямат общо с него, и представителството там стана много скъпо - с много гласове. Затова правим отделен избирателен район за чужбина.

- Къде оставихте независимите кандидати, които ще разчитат на мажоритарния избор?

- Има някакъв шанс за независимите кандидати. Но това ще са малко хора, ако са 1-2-ма на 120, ще е чудо.

- Значи политическото статукво не се променя с вашия проект?

- Коренно няма да променим принципа на избиране на народни представители, но ще има нов елемент. Първо, действително независим може да влезе. Второ, партията ще е заинтересована да търси силни личности за кандидати, няма да пълни листата си с анонимни партийни чиновници.

- Означава ли това, че НДСВ нямаше да може да вкара толкова неизвестни лица, ако имаше смесена избирателна система?

- НДСВ не е отрицателен пример. Да, неизвестните лица имат по-малък шанс, и то лицата, които не са политици. Има такъв нюанс. Може да си известно лице - Христо Стоичков, да речем - и пак да не те изберат за народен представител, защото знаят, че си футболист и няма да си полезен в парламента.



----------------

Има няколко принципа, които са важни за оптимизацията на политическия живот. Първият: мажоритарно да влизат политиците, които излъчват пред хората характер по някакви критерии. Но партията може да включи един кандидат и в мажоритарната, и в пропорционалната си листа, ако иска да го подсигури. Отделно в пропорционалната листа партията може да вкара специалисти, които трудно биха влезли като мажоритарни кандидати, но са нужни в парламента.

-------------------



- Ще има ли праг за влизане на мажоритарните кандидати?

- Смятаме, че от тези 120 трябва да влезе този, който има най-много набрани гласове в региона. Може да влезе и с 20%, ако това е най-високият процент. Разбира се, може и да се сложи някакъв праг, но това все още е само вариант.

- Но ако сложите праг, е възможно в даден район да няма нито един мажоритарно избран депутат.

- Така е, но не е нормално човек да влезе в парламента със 7-8% от гласовете. Особено ако е независим.

- Пропорционално избраните кандидати обаче няма да са пряко свързани с нито един район?

- Няма. Те ще са депутати на всички.

- Значи избран по този начин депутат няма да бъде ангажиран с проблемите на хората по места? Губи се връзката с хората.

- Районите ще имат мажоритарно избрани депутати.

- Ако не сложите праг.



---------------------

- Това е немската система. Тя е най-новата, измислена е след Втората световна война и е най-много доработвана. Смята се, че е най-добра, защото поначало пропорционалността на вота е нещо много важно. Когато една партия има 20% от гласовете в държавата, тя трябва да има 20% от местата в парламента. Във всички разработки, свързани с изборите, се смята, че пропорционалността е много важен елемент на едно законодателство. Между другото самите американци по тази линия критикуват собственото си законодателство (сегашният им президент беше избран с малцинство). Английското също не е пропорционално. Въобще в исторически аспект първо е била мажоритарната, после е дошла пропорционалната система като нашата в момента и след това се е преминало към такива смесени системи като немската. Те предпазват от безличен парламент и случайно попаднали в него хора.

---------------------



Ние се колебахме доста. Първо имахме Велико народно събрание със смесена система, но изкуствено смесена. Нямаше връзка между пропорционално и мажоритарно избраните кандидати. Трябва да избегнем тази диспропорционалност. И как са го направили германците: от една страна, има изключителна пропорционалност, когато се гласува по партии, и от друга страна, между кандидатите има състезателност. Така поне половината от влезлите в парламента са качествени хора, а другата половина са желаните от партиите хора.

- Какъв процент от немските депутати са независими?

- Малко са. Но в немския парламент има нещо, което и ние се опитваме да направим с новия закон. Там има малки регионални партии, които обаче успяват да влязат в парламента. Защото според тяхната система влизат тези, които са над 5% или трима мажоритарно класирали се кандидати. Ние искаме у нас да го направим така: 4% или отново трима мажоритарно класирали се кандидати. Какво означава това на практика? ДПС е регионална партия. Тя може да падне под бариерата, но има трима мажоритарно избрани кандидати и всъщност влиза. Същото важи за партията на Софиянски и за ВМРО.

- Нужна ли е промяна на конституцията, за да се вкара Избирателният кодекс?

- Не.

- Кой ще влезе на мястото на мажоритарно избран кандидат, който стане министър?

- Влиза човек от пропорционалната листа на неговата партия.

- Но той е избран мажоритарно.

- Няма проблем. Мястото е на неговата партия.

- Ако е независим?

- Тогава би трябвало да се преизчислява цялата схема. Тогава някоя партия ще получи още едно място, като се сравнят процентите.

- Коя партия може да се притеснява от новата избирателна система?

- Никоя.

- Може би партия, която няма достатъчно лица?

- Те всички смятат, че имат достатъчно лица, и претендират, че са достатъчно мажоритарни. Не случайно НДСВ е сред инициаторите на промяната, защото очевидно е недоволно от част от сегашната клиентела, която е вкарало в парламента, и иска да има правила, да изчистят редиците. НДСВ като управляваща партия ще има достатъчно оформени лица, които ще искат да се асоциират с нея. Тази партия едва ли ще има проблем с мажоритарността. Не е проблем за нея да привлече силни кандидати.



-------------------------

Следващия парламент аз си го представям така: БСП взима най-много гласове, но не над 50%. СДС и НДСВ се бият за второто място. Влиза ДПС, за Софиянски не съм сигурен. И се правят комбинации. Но БСП плюс ДПС може пак да не минат 50% от местата. И се прави коалиция между НДСВ и СДС. Тук вече всякакъв вид комбинация ще е възможна. Следващият парламент може да бъде доста странен като конфигурация.

---------------------------



- Колко души изготвяте проекта?

- 7-8 човека сме, повечето сме експерти. Понеже всички сме в този "бизнес" отдавна, знаем проблемите в законодателството и се разбираме от половин дума.

- Но вие представлявате всички големи политически сили. Имате ли съгласието на централите за подобни промени?

- Поначало всички централи искат промяна. Друг е въпросът, че това, което решаваме на експертно ниво, не го стиковаме с политическите централи. Имаме принципно съгласие от всички, но в момента, когато проектът стане готов, може някоя политическа сила да реши, че той не я устройва. Но аз се надявам, че ние имаме достатъчна тежест в политическите сили, за да ги убедим, че това е подходящата промяна. Политическите централи са съгласни, въпросът е, че повечето депутати от сегашния парламент вероятно няма да харесат принципа.

- От Емил Кошлуков ли тръгна идеята?

- Първо той имаше идея за въвеждане на преференциална система. Но се събраха специалисти, започнаха да дават предложения и се стигна до сегашния вариант. Въпросът е, че ако ние не сме способни да се разберем, няма кой друг експерт да предложи точния модел. Скоро Пламен Киров (зам.-шеф на ЦИК) ми се обади и поиска да се включи в разработката, защото той е правил дисертация по този проблем. Но няма да намерите специалист, който да ви каже, че това, което ние правим, не е полезно и смислено. Вероятно ще спорим по детайлите, но това е неизбежно.

- Какви други промени предвиждате с Избирателния кодекс?



-----------------------------

- Искаме постоянна изборна администрация. ЦИК да се организира на принципа на Конституционния съд. Една комисия за всички избори, в която да влизат на квотен принцип хора, посочени от партиите в парламента и от президента. В нея трябва да има взаимозаменяемост, през няколко години да се сменят хората от различните квоти, решенията да се взимат с две трети мнозинство. Това ще доведе до максимално разнообразен състав на комисията.

--------------------------------



- Кой финансира проекта ви?

- Засега го правим безплатно. Ние представляваме такива организации, че това е наша работа. Аз си го пиша, защото след това ще си го ползвам. Наблюдателите сме най-заинтересовани и сме най-запознати с проблемите. Но вероятно Политологичният център на Емил Кошлуков се финансира с американски средства.

- Кога ще бъде готов кодексът?

- До 1 месец. Основата вече е готова, но доуточняваме подробностите, а те отнемат най-много време.

- Какви ще са бюлетините?

- Интегрални. Каквито се използват в момента за кметски избори. Имате 20 имена на една бюлетина и поставяте "х" срещу предпочитаните. Същото важи и за листите. Имаш списък на партийните кандидати на по едно листче и пускаш предпочитаното.

Искаме също да въведем преференциална система за избор на общински съветници. Да могат да се пренареждат по листата от избирателите. Това е вторият мажоритарен елемент, който вкарваме.

- Оскъпява ли се избирателният процес по вашата система?

- Не съм сигурен. Ще поскъпнат изборите, защото ще има 120 комисии, но пък интегралните бюлетини ще бъдат по-евтини от сегашните.
1006
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД