:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Зимни, летни

Международен ден на това, после ден на онова... 24 юни бил международният ден на UFO - на летящите чинии, представете си. Но в народния календар 24 юни е Еньовден и нощта срещу Еньовден е чародейна и за един сън в тази вълшебна и най-къса лятна нощ е "A Midsummer Night's Dream" и през ХIХ век пиесата била преведена и отпечатана в мазето на метоха срещу желязната църква "Свети Стефан" на Златния рог със заглавие "Сън в нощта срещу Еньовден".

Честито начало на астрономическото лято!

Хемингуей делеше глупаците на зимни и летни:

"Звъни се, отиваш да видиш кой е, той изтупва снега от шапката си и докато ти обяснява, ти разбираш - посетил те е зимният глупак. Или - влиза разгорещен и изпотен и почне ли да ти обяснява, казваш си наум - летен глупак."

Така пишеше едно време Папа, макар и не точно така, и аз сигурно не съм го превел точно така, но не ми се прелистват три хиляди страници да проверя как точно: тогава нямахме компютри, че сега да го открия с edit+find, а Папа - във вечните ловни полета или там, където е сега - няма да ми се сърди.

Той се сърдеше на глупаците, които пишат учебници за писането. Идеше му да ги застреля. Да можеше да види учебника, в който пише, че "при плеонатизацията прибавяме плеонати към редигендата".

Според сезона, аз си казвам наум "летен" или "зимен", като чуя наш политик да казва "това решение е най-оптималното". Сякаш има "най-оптимално" или "по-максимално".

За външния министър Соломон Паси не зная какво да кажа. Навремето той се занимаваше с математическа логика. Като се върна от европейската среща в Севиля, каза, че сме постигнали "супермаксимума". Той обича да се шегува; може би намеква, че външната ни политика е една смешка?



Мариконери...



През най-дългия ден на 2002 в Касел започна "Документа" - "суперизложбата", която се прави на 5 години и привлича 1 милион посетители. Първата "Документа" беше през 1955 в зажаднялата за култура следвоенна Германия. Този път темите на "Документа" са миграцията и правата.

Забелязахте ли? Браво, знаех си аз, че не сте летни глу... и ще забележите:

Темите на "Документа" са като в Севиля.

Парламентарните ни прения за правата на хомосексуалистите съвпаднаха с излизането на книги на тази и на феминистки теми*.

Едно време ние научавахме думите "педи" и "педерас" по игрищата. Като влезеш в клинч и му пошушнеш "педи!", той така бясно замахва, че си открива гарда. На футболния съдия крещяхме "педерас!" (без "т" накрая). И сега така крещят, а не "гей!" Питайте някой аржентинец или испанец какво мисли за реферите на Мондиала. Мариконес, които да си вземат мариконерите и да се махат.

Ако сте забравили: "марикон" е хомосексуалист, а "мариконера" е онази мъжка чантичка за пари и документи, която излезе на мода през 60-те, когато мариконите решиха да не си загрозяват фигурата с издути джобове. А чантичката мариконера или ще ти я откраднат, или ти ще я забравиш някъде. Мариконска работа.

В книгите, за които споменах, се казва, че западният свят прекали с правата и с политическата коректност. Казва го и Маргарет Тачър в STATECRAFT**.



...и амазонки



Прекаляването пролича в много случаи - например когато войнстващи гейове и феминистки издействаха равни възможности и във военното поприще. Това бе една щуротия. В казармена обстановка обратните мъже са облагодетелствани в сравнение с нормалните. А жените воини? Ако се интересуваш от тях, можеш да четеш за митичните амазонки. Или да слушаш ездата на валкюрите от Вагнер. Или да гледаш по телевизията как сестри Уилямс, страхотни черни атлетки, вилнеят на тенискорта и блъскат топката с 200 км/ч.

Но щом военното поприще се отвори за жени, оказа се, че много от тях не запращат ръчните гранати на достатъчно разстояние, че да не пострадат те самите. Намалиха теглото (и ефикасността) на ръчните гранати, за да не бъдат военнослужещКите дискриминирани. На самолетоносача "Айзенхауер" направиха струваща милиони реконструкция на бани, тоалетни и спални.

В късните часове на отиващия си Еньовден американският ефир закипя заради американските католически свещеници педофили. Така става, когато - казва М. Тачър - вместо здравия разум предпочетеш правата. Религиозни, малцинствени, мариконерски.

---

* Kate O'Beirne, "The War Machine as Child Minder: The Integration of Women into the US Armed Forces" in "Not Fit to Fight: The Cultural Subversion of the Armed Forces in Britain and America".

* Stephanie Gutmann, "The Kinder, Gentler Military: Can America's Gender-Neutral Fighting Force Still Win Wars?"

* "In Britain, too the Army is reported to have decided to have its fitness program changed because of the number of injuries suffered by women" (The Times, 7 June 2001)

** За STATECRAFT си говорихме миналата седмица.
1588
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД