:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗНОГЛЕДИЩА

Богослужебни въпросителни

Апостол Павел е смятал за по-важно да каже пет думи разбрани, отколкото хиляди на непознат език
Съвсем скоро предстои църковно-народен събор на Българската православна църква. Дали тогава ще назрее времето да се вършат конкретни дела, да се взимат сюблимни решения, не мога да кажа. Дали е изтъркан въпросът за Българската православна църква и съвремието - изтъркан е. Едва ли има повече смисъл от коментари на хартия за евентуалната будност и отвореност на българските духовници към хората, или пък от вайканици и разсъждения относно окаяния духовен интерес към православието на същите тези хора. Степента на този интерес си проличава от някои дребни неща, сещам се например за една тазгодишна анкета, направена по софийските улици, която прозвуча в радио-ефира по Цветница. От петнайсет софиянци, запитани какво празнува православната църква в деня на Цветница, едва трима имаха представа за какво става въпрос.

Обичайният отговор беше -



празникът на Цветанките и Маргаритите.



Независимо от този обречен кръг, в който се въртят духовници, вярващи и потенциални вярващи, ще засегна въпроса за православната литургия и богослужебния език. Може би и този въпрос вече да го броим за изтъркан. Но очевидното остава - църковно-славянският език се оказва един от може би малките, но немаловажни препъникамъни при посещението на хората в храма, и ограничава съучастието им в духовния живот на православната църква. Съучастието с ум и със сърце на човека, влязъл в храма, в православната литургия е възпрепятствано от нещо простичко - от неразбирането на думите. Ами пратете някого, който не знае немски, да слуша проповедта на кьолнски духовник и вижте какво ще стане - много скоро той със сигурност ще заоглежда фугите по тавана. Особено за младите хора в България, църковно-славянският е идентифициран с



протяжно монотонен гъгнещ звук



и нищо повече. Безплодно ще бъде сега духовниците да почнат да просвещават младите в граматиката и лексиката на църковно-славянския, ефективното дело ще бъде друго.

Защото заговори ли се на разбираем език, от собствен опит знам, че Божието слово е като небесно красива птица, която не след дълго пленява всеки, който макар и за малко, макар и случайно, е попаднал под нейните криле.

В края на краищата, свети Кирил Философ не се е борил за разбиване на т.нар. триезична догма толкова от някаква любов към българския език, колкото от любов към хората. Да слушат - да разбират - да съучастват с ума и сърцето си в мистерията на Христовото просветление. Да пребъдват в Словото на и за Бога. Не роптая срещу църковно-славянския просто защото



звучи архаично - това е част от прелестта му.



Но славенето на Бога на църковно-славянски остава заключено като в клетка, тлее като дим без да може да запали огън в сърцата на достатъчно много българи.

В крайна сметка не призоваваме духовниците към излишни компромиси, към необосновани реверанси с еретичен нюанс и крайно либерален привкус, а към премерена смелост. Не призоваваме към битовизмите и понякога неуместния утилитаризъм, който вграждат някои протестантски движения в езика на своята проповед.

Но запази ли се сегашното положение, духовенството рискува да остане предано на буквата и не толкова на Словото. А в първото слово на апостол Павел до Коринтяни се казва: "В църква предпочитам



да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други,



отколкото хиляди думи на език непознат...Защото ако тръбата издаваше неопределен звук, кой ще се готви за битка?...Толкоз различни думи има в света, и ни една от тях не е без значение. Ако, прочее, не разбирам значението на тия думи, то за говорещия ще бъда чужденец, а и говорещият ще бъде за мене чужденец." Остава плахата надежда, че отчуждените все пак ще стават по-малко...

-------

Сандра Керелезова е автор и водещ на рубриката "В света на религиите" по програма "Хоризонт" на БНР
167
1398
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
167
 Видими 
23 Октомври 2005 23:18
Вярно е това за езика, но едва ли е най-големият проблем на БПЦ. В църквите има и много съвременен език. По-лошото е, че църквата се е втренчила в себе си, вместо да гледа към хората. И предимно се занимава с ритуали, които ми изглеждат много езически по същност - курбани, водосвети..., вместо да напътства и утешава миряните. После да не се чудят защо хората се обръщат или към атеизма, или към други християнски църкви (или секти).

________________________________________
Мен ме затриха вече, това го пише зомбито ми!
23 Октомври 2005 23:54
За мен вярата е да живееш с дядо Господ, а той разбира всички езици
24 Октомври 2005 00:09
Аз ПАК да си го кажа:
В БЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВЕНО ОФИЦИАЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ТРЯБВА ДА ЗВУЧИ В РЕЛИГИОЗНИТЕ ХРАМОВЕ И ПРИ РЕЛИГИОЗНИТЕ РИТУАЛИ- НЕЗАВИСИМО НА КОЯ РЕЛИГИЯ ПРИНАДЛЕЖАТ И СЛУЖАТ !!!
Журналистката е абсолютно права, но НЕ трябва да ограничава този проблем само до църквите и ритуалите на Християнството в България!!!
ОСВЕН ТОВА, Българското Национално Радио и Българската Нционална Телевизия/всъщност, по-правилното е те да се наричат ДЪРЖАВНИ, каквито те са!/ и журналистите, които работят там, НЯМАТ право и НЕ трябва да заемат ЕДНОСТРАНЧИВА позиция по Религиозни въпроси ! Държавното Радио и Държавната Телевизия ТРЯБВА да са или НЕУТРАЛНИ/най-добре би било!/ по Религиозните въпроси, или да са Информацийно "еднакво отдалечени", както от всяка отделна РАЗРЕШЕНА в България Религия, така и от Атеизма/ и българските граждани-атеисти също имат ПРАВО на внимание и АТЕИСТИЧНО "информационно обслужване", а НЕ да бъдат дискриминирани от страна на ДЪРЖАВНИТЕ медии!!!
......................................... .........................
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

Редактирано от - paragraph39 на 24/10/2005 г/ 00:11:38

24 Октомври 2005 00:21

Нима на "Цветница" не празнуваме Цветановците и Маргаритките ? Аз лично празнувам двама Цветановси и на седващия ден имам сериозен махмурлук. Циганите пък празнуват деня на бизнеса с върбови клонки ...

=====

А че Бог няма, това е ясно на всеки, който е успял да преодолее прогимназиалния курс по физика.

=====

Жалко, че Буш-младши не е успял да го разбере
24 Октомври 2005 00:38
Е, ми смешно ми стана за примера с физиката, там се изучава Светлината
24 Октомври 2005 00:53

Най-великият физик на всички времена - Алберт Айнщайн е бил дълбоко религиозен и напълно убеден, че Бог е създател на реда и законите на вселената.

Редактирано от - Сибила на 24/10/2005 г/ 00:55:35

24 Октомври 2005 00:56
Особено за младите хора в България, църковно-славянският е идентифициран с протяжно монотонен гъгнещ звук и нищо повече.


Ха така, от този цитат веднага се вижда, че не само езикът трябва да бъде осъвременен, но и византийският тертип на пеене също трябва да бъде заменен с по-модерен - нещо там хип-хоп, рап, фолк (а ла Хисарския поп). И тогава младите хора на тумби ще се стичат в храмовете и ще попиват Божието слово, ще си оправят ценностната система и ще настане такъв живот, че само си викам... Няма да кажа какво, че Бог е нависоко, ама бот е наблизо.
24 Октомври 2005 00:57
само не стана ясно що прави девойчето с евангелистката забрадка на снимката?
24 Октомври 2005 01:13
Апостол Павел е смятал за по-важно да каже пет думи разбрани, отколкото хиляди на непознат език
Значи не е бил от сеДеСе човекот! Те, измамниците, много приказват, а пък т`ва де го вършат е само за у технио джоб.
24 Октомври 2005 01:25
Да бе Докторе, нищо лично.
Може и стриптийз, къркане да се дава в църквата, може докато се молят да правят секс, и още много работи може бе .......
Всичко може, но явно ти не си вярващ, а за да кажеш т`ва си противно вулгарен човек.
Вярата не зависи от младостта и от онзи "протяжно монотонен гъгнещ звук". Вярата или я имаш, или я нямаш. Ти сигурно ходиш на църква заради свещеника, ако е хубавичък може, ако е грозен не.
Вярата брато е тайнство и няма нищо общо с баталните сцени, които ти се привиждат. Аз лично не вярвам, но уважавам чуждата вяра! Не такава като твоята обаче.
Аре със здраве! На кого к`ва му е!
24 Октомври 2005 02:39
Ами вярно е казано в статията, а още по-прав е Manrico. БПЦ оставя впечатление, че повече служи на себе си, отколкото на хората.
Ами какво да правим, не сме имали нашата Реформация. Ако БПЦ не се обърне към хората и да заговори на техния език за техните проблеми, не е трудно да се прогнозира, че ще продължава да губи влияние независимо от политическите реверанси напоследък. Обаче не съм оптимист за това, защото и те са една мафия, каквато рядко се среща.
24 Октомври 2005 03:18
Естествено, че става въпрос за Старо-Български, езикът на Св. Св. Кирил и Методий, на Климент Охридски, Йоан Рилски, Евтимий Търновски ...
24 Октомври 2005 03:26
Фугите по тавана - не знам дали е нарочно, но се е получило сполучливо двусмислие. Какво ли има предвид госпожицата - летящи ноти на Бах, изпълнени на органа в Кьолнската катедрала или дупки, оставени от некадърен зидаро-мазач?
Бих се радвал ако Уважаемата Госпожица ми посочи толкова зле изработена сграда на храм, че да има фуги.
Очевидно не става въпрос за катедралата в Кьолн.
Виждал съм криво изпълнени сгради на параклиси строени у нас по времето на пост-социализма, ама чак толкова , та да имат фуги, не съм видял.
Да не би да става въпрос за някой цигански коптор?

24 Октомври 2005 03:38
Богослужебни въпросителни -Единствено науката и високите технологий в днешно време доказат с факти документи и опровергават тези лъжи и измислици за всички тези религий които са били създадени и използвани и до днешно време за управленито на хората и човешката маса от богатите и властимащите!!!Защото тези празни популиски приказки на тези всички религй така редни за човечеството и в днешно време се използват за етническо напрежение и конфликти между общностите!!!Човечеството няма повече нужда да издържа тези хрантутници от тези храмове, църкви и джамий които сами по себе си гълтат един огромен човешко финансов ресурс нужен за по доброто бъдеще на хората!!!Тези ресурси от хора и финанси трябава да бъдат НАСОЧЕНИ КЪМ НАУКАТА И ТЕХНИКАТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИЙ за подобряване живота на човека!!!В България се хвърлят огроми пари за строенето на джамий и църки и храмове на религизни секти защото някой хора отвън от една тайна ложа и организация цели гражданска война и затриване на Българскат Нация!!!тЕЗИ ПАРИ МОЖЕХА ДА БЪДАТ ДАДЕНИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА НОВИ ФАБРИКИ КЪДЕТО ХОРАТА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАТ А НЕ ДА ХРАНЯТ РАЗНИ ПЛЕБЕЙ И ХРАНТУТНИЦИ И ДА ХРАНТУТЯТ ТЕЗИ ОГРОМНИ РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ ИЗДЪРЖАИКИ ГИ НА СОБСТВЕНИЯ СИ ГРЪБ!!!България единствения начин за да оцеле като Държава през вековете напред трябва да започне да влага пари за научни проекти и разработки за да може иконмическия статус на Българската нация да се подобри неговото матерялно благополучие а ни то да бъде подарявано по чуждите държави!!!Тази власт сега Управляваща България умишлено Отложи създадване на Министерство на Високите технологий за уж по назад въвъ времето!!!А целта е на чужденците да ограбват Умствения Български потенцял и да го карат да работи в Техните Държави на Безценица и да го използат за техни цели и благополучие на техните Наций!!Да живее Велика България!!!Да живее вовек и веков!!!България ще бъде и пребъде само през вековете сНауката и Техническия прогрес в услуга на Българската Нация!!!
24 Октомври 2005 03:42
А Калки как тогава си обясняваш муртвите амониеви молекули да са оживели на земята само а на другите планети продалжават да са муртви.Те са основата за появата на живот на земята.Как може една невидима мисул да се превурне в механична сила благодарение на трансвормация в мозака?Всички тия чудеса не са случаини а се контролират от една невидима сила наречена Бог.
24 Октомври 2005 04:04
Сибила, двойно-неправа си за Айнщайн: нито е най-великият физик живял на земята, нито е бил религиозен по начина, по който болшинството религиозни разбират религията. Друг голям физик, на въпроса "вярвате ли в Бог?" отговорил "Нямам нужда от тази хипотеза". Хората на науката мислят по начин който не е лесно разбираем за останалите..
24 Октомври 2005 04:49
Радикална партийо, а не е ли по-правилно да се каже "високият технологий", имам предвид един "висок технологий"?


А?
24 Октомври 2005 05:34
Права е авторката, че трябва много внимателно да се върви към промени.


Виждаме също, че на "учените" и на обикновените безбожници им стига и езика на Татяна Дончева.
24 Октомври 2005 06:06

Разбира се, че не е бил религиозен Айнщайн.
Нему принадлежи ехидната забележка - Gott wuerfelt nicht (Бог не играе на зарове), по повод на спора му с Нилс Бор за вероятностния характер на квантовите явления.
А Калки е съвършено прав - достатъчен е прогимназиален курс по физика.
Разбира се, ако не са ти писали тройката по милост.
24 Октомври 2005 06:28
anacephal e абсолютно прав! А Сибила е от мойта партия?!
24 Октомври 2005 08:44

Стария Хъш:
... муртвите амониеви молекули да са оживели на земята само а на другите планети продалжават да са муртви


Какво има по другите планети все още не знаем. Имаме някакви много бегли идеи какво има на няколко планети от нашата звездна система, а за другите.....

.....Всички тия чудеса не са случаини а се контролират от една невидима сила наречена Бог.


Тук май е мястото да се припомни хилядолетното убеждение, че електрическите разряди, наречени светкавици, са божествена изява.
24 Октомври 2005 08:53
К'ви електрически заряди, бе, безбожник такъв? От незапомнени времена е известно, че светкавиците ги кове Хефест! И нашите предци по тези земи са го знаели! Аман от родоотстъпници!

___________________________________
Кой ми затри подписа? Ще протестирам!!!
24 Октомври 2005 09:06
религйозността на аинщаин може да е спорна, то кое ли около него не е спорно. но какво да кажем за нютон, блез паскал и достоевски? и те ли са били атеисти?
24 Октомври 2005 09:23
То да беше само проблемът с езика с мед да ги намажеш българските владици. Лошото е друго, че БПЦ е досущ като народа си! То, другояче не би могло и да бъде... БПЦ си остана църквата на мълчанието каквато си беше и по времето на комунизма - та нали целият висш клир не са случайни хора!
24 Октомври 2005 09:33
Интересно дали това момиче се е замисляло кога и кой е измислил гадното антибългарско понятие църковно-славянски език?
Как ли се е наричал този същия език по времето на Симеон Велики?
Защо в Енциклопедия Британика използват името стар български, а наште русофилченца-сърбофилченца упорито използват церковно-славянский???
Казва се СТАР БЪЛГАРСКИ и точка.
24 Октомври 2005 09:46
И Гениалният Исак Нютон е бил дълбоко религиозен, Сибила. И много други.
Неразбирането на прословутата фраза на Айнщайн не може да се счита за доказателство за нищо друго, освен за неспосбността на цитиращия да разбира писан текст.
24 Октомври 2005 10:25
Дали само езикът е причина православието у нас да е нещо като lifestyle за сватби, кръщенета, погребения ? ( Сравнението вчера го видях във вестника и е много точно. ) Ако църквата има нещо за казване, да го каже ясно и разбрано. Ако само се прави на важна с неразбираемо мънкане - нейна воля, да продължава да се крие от хората, така и така не променя нищо.
И аз мисля, че курбаните, водосветите са ритуали от езическото време. То кои ли ритуал, освен кръщението, е от християнско време ? Ами обикалянето около църквата на Великден - една овча тълпа прави кръгчета и гледа по свещта дали е грешна на нищо не прилича.
А дали религиозността на някои учени е доказателство за наличието или отсъствието на бог - хе-хе-хе, пълно детинство.
24 Октомври 2005 10:35
Вярно е, че вярата е тайнство, но това тайнство се възпитава у човека още като се пръкне на този свят. Нашите родители, баби и дядовци са имали тази възможност, всяка неделя организирано са ходили на църква, за това е оцеляла България! Оттук нататък обаче нищо не се знае! Ще оцелеят тези държави, където религията е на почит и обединява народа!
24 Октомври 2005 10:46
Ванга казваше, че всичките нещастия на българите ги постигат, защото са /сме/ безбожни. Склонни сме да вярваме във всякакви "идоли", но само не в Бог. Охотно се вярва в наука, технологии или Великия Технологий, както удачно се изрази един форумец, обаче в Бог -нее това било детинство...
24 Октомври 2005 10:51
Айнщайн не е практикуващ религиозен евреин, но приема, че има Бог. Той вярва страстно в абсолютните стандарти за праведно и грешно, настоява, че светът може да бъде разделен на субективна и обективна сфера и, че човек трябва да може да изказва точни твърдения относно обективната част-в научен, не философски смисъл е детерминист. През 20те години намира принципа за неопределеност в квантовата механика не само за неприемлив, но и за отблъскващ и пише на Борн "Ти вярваш в Бог, който си играе на зарове, а аз в пълния закон и порядък на един обективно съществуващ свят, който се опитвам да уловя по един неистово умозрителен начин. Аз твърдо вярвам и се надявам, че някой ще открие по-реален начин, или, по-скоро, по-осезаема основа, отколкото на мен ми бе писано да намеря "
24 Октомври 2005 10:55
Трябва да се отбележи за някои тук, че старобългарският и църковно-славянският са различни по отношение на употребата и развитието им. Съответната класификация на тая или оная енциклопедия или буквар се определя от днешна гледна точка. Това, че църковно-славянският се използва в богослужението на славянски държави /Сърбия, Русия и България/ е нещо отделно от говоримия и писмен славянски език, базата на който е имено старобългарския. Или хронологично погледнато имаме старобългарски -> църковно-славянски /използван според религията/ -> български /сръбски, руски, полски, чешки, словенски/. Та, езиковото развитие е нещо отделно от използването на езика за политически цели.
24 Октомври 2005 11:02
Защо нема исторически сведения за превеждане на книги от старобългарски на "церковно-славянский" в Русия и Сърбия?
Другият ми въпрос също виси със страшна сила за русофилчетата:
Кой и кога е започнал да използва комбинацията "церковно-славянский"?
24 Октомври 2005 11:04
PeoTaH
[Златен]
от Borneo

Общо мнения: 367

И аз мисля, че курбаните, водосветите са ритуали от езическото време.
... Ами обикалянето около църквата на Великден - една овча тълпа прави кръгчета и гледа по свещта дали е грешна ... на нищо не прилича.

Още един по-пресен пример в потвърждение на горното:
... Ами обикалянето около гробницата на "Вожда и Учителя на българския народ" на "Великден" - една овча тълпа прави тегели и гледа по настроението на "Първия" дали е грешна ... на нещо ли ти прилича?
Отдавна е доказано, че курбаните и водосветите са ритуали от езическото време, възприети от първите християни, но по-младите народи нямат памет за него, затова и не ги практикуват.
24 Октомври 2005 11:17
Съгласен с авторката - трябва да сме верни на Словото, не на буквата. Но е трудно - за да чуеш Словото, трябва да имаш Духът, а буквата всеки може да я прочете (и преиначи).
24 Октомври 2005 11:18
Hugin, то половината руски учЕни не признават съществуването на старобългарския. И другото е, че на църковно-славянски се превеждат само евангелията. Предназначението му е различно от старобългарския, той не се развива и затова полека-лека се получава едно бая голямо разминаване между употребявания от хората в ежедневието език и тоя в църквата. Че накрая да се стигне до тая статия
24 Октомври 2005 11:27
Кой е по-достоен от МАКСИМ? Има ли такъв? Защо ГОСПОД ни го пази? Защо и ние се молим за него? Кой е идеален? Кой не може да работи , ако не е на най високия пост? Кой бяха хората които въпреки всичко , ни запазиха ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА? Заслужават ли УВАЖЕНИЕТО ни?
P.S. Имам още много въпроси , с елементарни отговори , но смятам , че и тези за момента са достатъчни. Мнението ми е , че когато човек иска да работи за другите , винаги може да намери начин , а не само да се оплаква , от обективни и субективни проблеми. И да се уважава труда на другия!

АКО не можеш да изпишеш ВЕЖДИ , не вади ОЧИ! / Българска народна поговорка/
24 Октомври 2005 11:47
Дедо Максим пази независимостта на нашата църква, жив и здрав, и мълчи, трае, щото го обвиняват, че е комунист, хахаха, те са атеисти , а той е посветил живота си на дедо Господ Но.... свещенниците щели да са без заплата, каквото получат от дейност, имоти, които най-често още не са върнати, тук е проблема, ако някой знае да каже как е в Гърция

Редактирано от - Пейчо Пеев на 24/10/2005 г/ 12:18:05

24 Октомври 2005 11:58
Добре е все пак, че Църквата ни е консервативна щото ако прихващаше тъпотиите във форума... От друга страна, безпорен факт е че м/у народа и Църквата има пропаст.И най-малко причина за това е църковно-славянскя..По-важно ми е да запитам, къде беше Църквата през последните 60 год.?За съжаление отговора е: какъвто ни' народа, такива са и управляващите, такава ни е и Църквата Напоследък нещата се промениха малко, но повече като показност отколкото, като съдържание.Набиват се в очи показни водосвети на съмнителни "бизнесмени".., комунисти влизат в църква..Незнам, не ми е работа, но ми се струва: по-добре малко истински вярващи, отколкото тълпа еднодневни фенове.
24 Октомври 2005 12:03
Тъй като явно някои хора (PAZACHO и Huqin) в този форум не са наясно с основни филологически понятия, но дават «мъдро» и «компетентно» мнение, съвсем добронамерено бих искал разясня разликата между понятията: 1.старобългарски език и 2. църковно-славянски език.
1.Старобългарският език е най-древният писмен славянски език. Това е езикът на българските славяни, който по това време (9 век) вече се е отличавал достатъчно силно от езика на останалите славяни. Това е класическият език на славянството. На него е написана старобългарската литература, както и по-голямата част от средновековната литература на останалите южни и източни славянски народи (тук включвам и власите, които от средата на XIX в. са се самонарекли «румънци»). Именно този език е бил официален в българската държава в периода 9 – 14 век (въпреки че в края на този период, поради обективни фактори, свързани с развитието на езика, устната форма на езика започва да се различава от писмената). Факт е, че някои комплексирани пишман филолози от близки и не толкова близки нам европейски страни наричат старобългарският език “старославянски /древнославянски/” (забележете не църковно-славянски!). Наричайки старобългарския език “старославянски”, поради криворазбрана национална гордост, тези чуждестранни “учени” се стремят да отрекат или поне да принизят неговата ярко изразена българска народностна характеристика. Определено може да се твърди, че писмен старославянски език НЯМА!
2.Сега да преминем към църковно-славянския език. Старобългарският и църковно-славянският не са едно и също нещо!!! Лексикалната основа (думите) на църковно-славянския език е старобългарска (90%), неговият синтаксис (падежни отношения) също имат много общо със старобългарския, но фонетиката (произношението) на църковно-славянския език няма почти нищо общо със старобългарския! Ето затова би следвало да се приеме, че църковно-славянският е отделен богослужебен език използван от православните славянски църкви през късното Средновековието, а също и днес.

24 Октомври 2005 12:07
Относно авторката, г-жа или г-ца Сандра Керелезова. Мисля си че тя отдавна не е влизала в православна църква и не е присъствала на богослужение. Иначе щеше да знае, че днес много рядко и само в определени случаи се използва църковно-славянски език. Богослужението се осъществява като правило само на съвременен български език (може би с някои архаични елементи), но в никакъв случай на църковно-славянски.
24 Октомври 2005 12:12
Нашата църква няма нищо общо с християнството.
"Владика освети курбан за България
Велико Търново. Местният владика дядо Григорий освети един казан курбан за здраве на българите и за успеха на страната. Поводът беше 820 г. от въстанието на Асен и Петър. Бялото агне за курбана беше дарено от строителната камара. Чорбата бе раздадена на хората в двора на църквата "Свети Димитър". Малко след това в храма беше открита изложба на автентични икони и уникални археологически находки. По-късно пред Царевец стотици играха хоро под звуците на песните на Илия Луков. "
24 Октомври 2005 12:24
Авторката, много големи изисквания поставящ пред свещениците и църквата.
"Бог е кръг, чийто център е навсякъде, а окръжността - никъде."
24 Октомври 2005 12:26
Мдааа. Не е лесно на православието. В Фенер - икуменист, завършил във Ватикана. В Москва - естонски евреин (по баща немец), сътрудник на Гестапо и вероятно на НКВД/КГБ. Господ ще ги съди.

http://ari.ru/doc/?id=1492
24 Октомври 2005 12:37
Кире
[Златен]
от Bulgaria
Hugin, то половината руски учЕни не признават съществуването на старобългарския. И другото е, че на църковно-славянски се превеждат само евангелията.

Кире, по-важното е, че другата "полвина руски учЕни" и то такива светила кат академик Дмитрий Лихачов, от древния български княжески род на Лихачовите, и др. ясно казват, че "славянският" и "черковно-славянският" език са (антибългарска) измишльотина. За тия му и други изказвания човеко лежа и в концлагерите на Сталин.
Нема "славянски", а има Български език, можем да кажем Старобългарски език, на който се служи в Православната цръква до ден днешен, макар и малко поизменен, и от който произлизат сите съвременни "славянски" езици, в т.ч. и сагашния модерен Български език.

На тоя Старобългарски език, т.е. на Тракийски, Беси-Гетски/Готски, в средата на 4-ти век българският епископ Св. Урфил (Улфила) преведе Св. книги и по-специално Библията (Стария завет), като не преведе само последните 4 глави от нея - "Царствата". За тая цел Св. Урфил най-напред създаде Глаголицата.

5 века по-късно Св. братя Константин и Методий ПРИЛОЖИХА новата си азбука, Кирилицата. Те не са превеждали Библията, а са транскрибирали от Глаголица на Кирилица Св. Урфиловия превод, който те са намериле в Брегалнишко, около Срем или по долината на Българската Морава (Велика Моравия).
По тая съществена причина техният "превод", всъщност ПРИЛОЖЕНИЕ на Библията също така не включва последните 4 глави - "Царствата", понеже много са бръзале. Тия 4 глави са преведени по-късно по Цар Симеоново време.

Горното става ясно от руския цръковен изследовател архимандрид Леонид (1822-1891), който в Переяславско-Суздалския летопис се натъква на известието, че "за половин година двама попа-бързописци ПРИЛОЖИЛИ под ръководството на Методий цалата Библия".
Понеже по тва време гръците, гръкоманете и техните приятели беха вече наложиле лъжата за "покръстването" на Българете от Гръците и за съставянето на Глаголицата от Св. Константин, архимандрид Леонин искрено се е възмутил от думата ПРИЛОЖИЛИ ("Преложн" ) и добавил от себе си думите "от Греческа языка въ Словенскын".

Той въобще не е разбрал, че тук става въпрос само за транскрипция от Глаголица на Кирилица, а не за некакъв превод от Гръчки на Глаголица.
Никакви бързописци не са в състояние за полвин година да преведат от чужд език такава голема книга, без да й преиначат смисъла. Да променят буквите е било по-възможно, макар и да са ги изписвале едно по една.

За по-грамотните препоръчвам да се запознаят спешно с книгата "Готи и Гети" на проф. д-р Асен Чилингиров от Берлин, защото е срамно в днешното модерно време човек да живее в мрак и заблуждение.



Редактирано от - другаря Тодар Живков на 24/10/2005 г/ 12:50:08

24 Октомври 2005 13:09
Българският народ като цяло никога не е бил фанатично религиозен. Църквата ни е била схващана по-скоро като необходима институция за националното ни оцеляване и средище за социални контакти, отколкото свято място за духовно пречистване. Не са много и духовните лица, които са останали като светли имена в нашата история, и които се ползуват от уважението, искренната любов и признателност на сънародниците ни. Не бива да се забравя, все пак, че приемането на християнството от нашите предци, т.е. смяната на вярата им, макар и да е преминало успешно, във всички случай то си е било "възродителен процес" - насилствен по своя характер.
Марко Семов : "В резултат на тежките сътресения след приемането на християнството, на жестоките данъци, налагани поради несекващите войни с Византия и междуособиците във върха на властта, се раздрусва до съсипия цялата тогавашна писана и неписана нравствена система" .
Акад. Константин Иречек: "При Петър в духовенството се развила страст към разкош. Според думите на съвременника презвитер Козма клириците "не живеят според Писанието, узаконяват своите нрави, с които искат да се прославят на земята, красят се с богато облекло ...", веселили се на пиршества и водели изобщо недобър живот, а заедно с това "вършели неправеден съд, грабели, обиждали беззащитните". Тоя нравствен упадък трябвало да възбуди противодействие" .
Димитър Ангелов обръща внимание на важния факт, че в християнската доктрина присъства едно вътрешно противоречие относно нравствената дефиниция на богатството. От едната страна стоят гневните думи на Исус, че по-скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото богат да влезе в рая, а от друга - наставлението на апостол Павел, че "няма власт, която да не е от Бога". Излиза, че Бог е облякъл в коприна и злато онези свои любимци, които смята да провали в ада. В Давидовите псалми пророкът възкликва: "Господи, с твоята сила царят се весели ..., защото ти ... възложи на главата му венец от злато". Но същевременно звучи и старозаветното предупреждение: "На Мойсеевия престол седнаха жреци и което ви кажат вършете и спазвайте, но не вършете според делата, защото те говорят, но не вършат" . Опирайки се на християнската догма, презвитер Козма заявява, че "царе и боляри са поставени от бога", и съветва своите читатели със страх да се покоряват във всичко на господарите си "и не само на прозорливите и добрите, но и на злите...".
ПОДОБНА ЛОГИКА СЕ ОКАЗВА НЕПОСТИЖИМА ЗА УМА НА ПРОСТИЯ БЪЛГАРИН.
24 Октомври 2005 13:41
Не е много ясно доколко Анщайн е вярвал в бога (защото именно това означава да си религиозен).
Но в спора с Нилс Бор (а не Борн, Пейчо ) за квантовите принципи Анщайн се е оказал в крайна сметка на губещи позиции.
***
Вчера говорих с една баба на село - за селската черква, идва ли поп да пее, не идва ли, ходят ли на черква бабите...
Оказа се, че поп не идва защото селото е много бедно и бабите не поръчват заупокой щото било много скъпо, то с едната пенсийка закъде?
Някога това село изобщо не е било бедно, имало е над 1000 жители и си има прекрасен православен храм от 19 век, наскоро ремонтиран по някаква програма.
Само че поп няма. Нямало щатна бройка. А - оказва се - пазарът е слаб и нямало търсене на услугата "опело".
Та, толкоз за вярата и българското православие
Ако нямаш пари - няма опело, няма кръщене, няма водосвет. Тъжно и банално.
24 Октомври 2005 13:51
Живков , аз ГЕТИ знам какво значи , но иначе постинга ти е много интересен.
24 Октомври 2005 13:54
Като малък, баба ми - религиозна жена според българските критерии, ме поучаваше: "Не бива да се подиграваш на кьораво, куцо или сакато. Майтап можеш да си правиш само с поп, тъй като поп се става по желание, а ти доколкото схващам, нямаш такива мераци."
24 Октомври 2005 14:09
За пореден път искам да скандализирам всичкото историк във форума.
Българите са вярвали в ГОСПОД от самото си НАЧАЛО. Влъхвите които поднасят дарове пред НОВИЯ ЦАР , са българи.Те единствени на света се покланят пред ХРИСТОС. Българските владетели и българския народ са вярвали в Господ и неговия син. БОРИС не покръства българите , а ги вкарва в ЕДНА ЕДИННА ЕВРОПЕЙСКА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА. Като по този начин променя целия начин на изповядване на вярата. За атеистите ще го обясмя по-просто, това покръстване е аналогично на , въвеждането на системата СИ в метрологията. Не че преди е нямало мерки, сега те стават единни и общи. А реакционерите тогава са искали запазване на статуквото, щото естествено им е било по изгодно. Не може един БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ като КУБРАТ например да изповядва вяра, различна от изповядваната от народа му. Те хората тогава не са били толкова сбъркани , като днес примерно.

P.S.Та мнението ми в резюме е , че "покръсрването на България при цар Борис", не е поръстване в общо приетия смисъл на думата , а приемане на ЕДНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПЕЙСКА ХРИСТОВА ЦЪРКВА. Нещо подобно на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ днес, естествено в съвсем друго измерение.
24 Октомври 2005 14:17
Като се абстрахираме от това, че открай време религията е манипулативен инструмент, девойката е абсолютно права. за повечето хора да ходиш на църква се ограничава в това да палиш свещи, да целуваш икони и да гледаш "набожно". никой не разбира текста и символиката на литургията, защо се прави, за така се прави и т н.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД