:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

15 в битка край реката

Бъдещият градоначалник на Русе ще трябва да работи по дневния ред на бившата кметица
Авторите
Русе . Сравнително ниска безработица - едва 17-18%. Градът разполага с модерни комуникационни връзки, добре развита индустриална и търговска инфраструктура. Река Дунав го прави част от европейския транспортен коридор щ 7, а авто и жп-транспорта го свързват с коридор щ 9. Русе пряко конкурира София по брой кандидат - кметове на глава от населението. Както в столицата, и тук те са 15, а експерти изчисляват, че това е най-скъпата кампания, правена някога в крайдунавския град.



--------------------------------------



Всеки ден бай Вуто Нанев става рано, пооглажда овехтелия си костюм, сгъва прилежно във вътрешния джоб всякаква документация, партийни отличия и грамоти и поема по улиците на града. Въпреки характерните асоциации с името му, той не е софиянец от шоплука. Бай Вуто е на има-няма 85 години и на плещите му вече се крепи цяла една партийна организация - русенският клон на БКП "Георги Димитров". Доскоро бай ви Вуто е бил общински съветник, а сега е решил да става кмет. Какво като е на 85! Че в Гърция това е най-модерната възраст да се кандидатира човек за президент! Е, бай Вуто няма да следва сляпо гръцкия пример, защото иначе ще трябва да си намери и млада булка.

Документите му са редовни, избирателната комисия го е регистрирала, остава да се реши въпросът с гласоподавателите. Затова първата задача на кандидат-кмета Нанев всяка сутрин е да проконтролира в съответните клубове



как се движи актуалната бройка на пенсионерите



из кварталите. Понеже основното му предизборно обещание е да направи градския транспорт в Русе безплатен за старците, Вуто сериозно отбелязва, че всички те в крайдунавския град трябва да го изберат. Поради тази причина той е решил - никакви рекламни плакати.

В това отношение бай Вуто и неговата конкурентка в неравната предизборна борба Наталия Казакова от НДСВ са единомишленици. Дамата, която е единствената жена в кампанията, също недолюбва плакатите и ги смята за отживелица. Ако зависи от нея и един няма да разлепи. Ама пуста конкуренция... СДС, БСП, че и "Атака" са превзели всякакви магазинни витрини, трафопостове, дувари, врати на градски тоалетни. На всичкото отгоре една сутрин жълтите заварват входната врата на щаба си, окичена с физиономията на Евгени Хараламбиев, когото ДСБ са издигнали за кмет. Е, това вече не може да се преглътне! Още в същия час Казакова е отпечатана на необходимия тираж плакати. А на следващата сутрин - изненада!



Красивото лице на кандидатката грейва от всички страни на Паметника на свободата,



понеже само той все още е вакантен откъм плакати. СДС, БСП и Атака вдигат вой до небесата. Казакова обяснява, че те са невинни, а цялата работа била сторена самоволно от наетите за лепене хора. Със средства на щаба паметникът е веднага почистен, а виновниците са освободени от по-нататъшни ангажименти.

Далеч по-приятна тема за жълтата претендентка е винопроизводството, тъй като е управител на Винпром-Русе. А до почти всяко рекламно вестникарско каре на винената шефка седи обръщение на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева към русенци да изберат нейния човек.

Всеки кандидат си има своя столичен ментор. Човекът на "Атака" в Русе Атила Минев, макар и да си е самодостатъчен, също е нищо без идола Волен Сидеров. Само че дори "Атака" бледнее пред кандидата на Национално-патриотичната партия Антон Рачев, щом хората на Сидеров го определят за екстремист. Самият Рачев описва себе си така: "Аз съм този, когото продажните медии именуват като "Русенския фюрер". Рачев е съден за оскверняване на руски гробове. Има интернет-страница, в която е поместил над 200 национал-социалистически химна от военна Германия. Проблемът и на Рачев, и на Атила е, че в Русе няма турци, ромите също са малко и някак си липсва характерната им стръв, която да накълват.



Червени министри също често припкат до Русе



защото си имат свой човек за подпомагане. Приликите между кандидата за кмет на БСП Божидар Йотов и на НДСВ Казакова не се изчерпват само с правителствената подкрепа. Йотов също е бизнесмен от кариерата. Бил е търговски мениджър и изпълнителен директор на фирма "БАГЗИ", член на борда на директорите на "Специализирани превози" и в "Пристанищен комплекс" ЕАД. В свободното си време до 2000 година е бил и общински шеф на градската организация на столетницата.

В Русе от години има традиция кандидат-градоначалникът с най-големи шансове за победа да се кълне във вярност на избирателите си. Но вече влязъл в кметския кабинет, не се свени да го зареже при първата появила се оферта за политическа кариера в София. След някогашния червен кмет Димитър Калчев, който не можа да устои на жълтите и стана министър в кабинета им, дойде реда на Елеонора Николова. Русенци още помнят тържествените й обещания при последните местни избори, че няма да повтори номера на Калчев. Впрочем тя наистина не го повтори и не стана министър, а просто депутат от СДС.

Сега същата клетва на нов глас е подета от червения претендент в частичните избори. Йотов твърдо заявява, че за нищо на света няма да напусне Русе и поставя в центъра на агитацията си атаки срещу бившата кметица. "За да спечели изборите през 2003 г.,



Елеонора Николова натовари общината с близо 15 млн. лв. дълг.



Затова сега, когато хора от екипа й ни убеждават, че трябва да довършат започнатото, е време да кажем "стига", заявява той. Самият Божидар Йотов през мандата на кметицата, и до днес е шеф на най-важното общинско предприятие "Хляб и хлебни изделия".

Темата е неудобна за дискусии за друг кандидат-градоначалник - независимият Велизар Ранев, подкрепен от СДС. Разбираемо е - като настоящ зам.кмет той е от най-близкото обкръжение на Николова.

Има все пак една тема, която Ранев е готов с голямо наслаждение да развива в продължение на часове. Това е градоустройственият план на Русе. Кандидатът на сините носи винаги със себе си мултимедиен диск и показалка и колчем някой поиска, е готов да му изнесе лекция по темата. Той е готов да я изнесе дори и никой да не иска. Тази седмица например да даде рамо на Ранев в Русе дойде шефът на СДС Петър Стоянов. Преди скъпият гост да вземе думата, до микрофона се добра самия Ранев, пусна диска, извади показалката и близо час разясняваше на слисаната зала любимата си тема. Стоянов дотолкова се бе разсеял, че когато на свой ред започна да говори, забрави името на кандидат-кмета и трябваше да рови из листите, за да го намери.



Мултимедийният проект на Ранев хвърля в бяс един от конкурентите му



в изборната надпревара, независимият инж. Кольо Пазарджиев. Той едва сдържа нерви, когато разбере, че човекът на СДС пак е изнасял лекцията си някъде: "Ранев краде идеите ни. Градоустройственият план е дело на много хора, има специална фирма, която е наета да го прави. А Ранев го представя навсякъде като свой". Освен на Ранев, Пазарджиев много се нерви и на червения кандидат Йотов. Пазарджиев е собственик на частната хлебопекарна "Па па". Покрай поскъпването на бензина наскоро той и негови колеги-частници от бранша се договорили да увеличат цената на хляба. Веднага Йотов обявил, че ако трябва общинския хлебозавод ще икономисва от вода, тока и дори от бариерите на портала, но няма да увеличи продукцията до края на годината. "Лъже. Само да го изберат и на другия ден ще вдигне цените", твърди независимият кандидат.

Зад Пазарджиев стои гражданското сдружение "Професионалисти за просперитет на Русе". Навремето именно те откриха за политиката Елеонора Николова и я издигнаха за кмет. Сега не щат и да я чуят. Ще - не ще, но бъдещият кмет на Русе ще трябва да работи по дневния ред, оставен от Николова. Бившата кметица е теглила 7,2 млн лв. кредит за ремонт на пътищата, който наследниците й ще трябва някак си да връщат. Не го ли направят, банката - кредитор автоматично ще прибере 7000 жилища от общинския фонд, заложени като гаранция за заема. С част от парите вече са ремонтирани доста от улиците на Русе. Е, някои от тях веднага след това пак са разкопани, понеже в общината никой не се сетил да изчакат с ремонта, докато не се положат тръбите за газификацията на града. Но това е друга тема. Сега на дневен ред са изборите.
 
Наталия Казакова се чуди защо трябва да се лепят плакати
 
Велизар Ранев комуникира с млада последователка
 
В сравнение с лъва, Минев гледа топло и благо от плакатите
16
1472
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
24 Октомври 2005 04:00
че в Русе няма турци, ромите също са малко и някак си липсва характерната им стръв, която да накълват -ЯВНО АВТОРИТЕ НА СТАТИЯТА НЕ СА СТЪПВАЛИ В РУСЕ КЪДЕТО ГЪМЖИ ОТ КРАДЛИВИ ВЛАШКИ ЦИГАНИ!!!Особено пък тези екскурзиятите които идват в България всеки ден за да крадат защото присъдите за кражби са малки в България!!!В Ромъния за една кражба се лежи не по малко от 6 години затвор и рецедевистите седят и дори по 12 години затвор а в България за кражба дори не вкарават в затвор о собено ако е циганнин!!!За Бай Хасановци Русенска община е пълно и там само в отделни части се говори но турски и в магазините и кафенетата и баровете само турци допускат и говрещи турски език!!!Явно много престараване има в тази статия която личи че е от така наречените платетни публикаций!!!Ако журналистите са закъсали толкова за финансови средства ние Радикалите може да ги разведеме и из Русе на наши разноски и сами да се уверят че това и да разговарят с пострадали хора от тези недопускания по кафенета и магазини или тези с обраните портофейли за да се убедят че което пишеме е вярно!!!
24 Октомври 2005 04:19
Ако иска нека някой от Авторите да отговори на този въпрос как така през паламентарните избори партия Атка спечели 12% от гласовете на Русенска община което беше нейн рекорд в цяла България от тези общини които се гласувало за партия Атака а сега се твърди тука че Атака в Русе нямали подръжници!!!Дори и сам Христо Марков от СДС призна пред хората че има голяма вероятност някой от националистичните представители в Русе да стигнат до балотаж и да спечелят кметския стол!!!С Христо Марков го позновам повече от 20 години и той когато нещо говори е истина и никога не е лъгал и винаги е гледал с труд и себеотдавн да постигне всичко!!!Особено в леката атлетика!!!Христо Марков или Стефка Костадинова един от двамата трябва да бъде президент на БОК а не някакви други малко познати личности във световния спорт!!
24 Октомври 2005 04:23
Не мога да дам мнени за статията, защото прочетох "Сравнително ниска безработица - едва 17-18%" и ми се отщя да чета по-нататък.
24 Октомври 2005 05:48

Ma не се чудете, това е Божидар Божков, от Бургас, същият, който преди време съзря огромно количество военна техника в Сарафово.
Пратили са го в творческа командировка.
Ефекта потрясающ, резултата нулев.
24 Октомври 2005 08:53
17-18% сравнително ниска безработица ли е?
ей че простотии...
вие Русе с кое го сравнявате с Харманли ли?
24 Октомври 2005 09:04
Нищо не пише за русенското пристанище - шлепове с гаубици има ли, нема ли.
Народът започва да се изнервя...
24 Октомври 2005 09:16
Всъшност доколкото всички дини по пазарите са все "от Харманли" там беззработицата може и да е по-малка
24 Октомври 2005 10:20
АЛООО, АТАКА... и всички вие дето ги възхвалявате, наиситна сте много "сладки", като само обирате негативния вот на всички недовлни от всичко. Вие бяхте различни! Аз ви симпатизирах! ДА, АМА НЕ! същите прасета стре и вие като всички останали...ДА НЕ БИ АЗ ДА СЕ ВОЗЯ НА МЕРЦЕДЕС В ПАРЛАМЕНТА! само дето много знаехте да обещавате и да се пъчите колко много сте различни.. Е, ДА ВЕЧЕ И ВИЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТЕ ОТ НАС! не стига, че се превърнахте в най-обикновени депутати, дет си ползват всичкжи екстри, гушите се с пари, ама пак и че взехте та се разцепихте, още в началоото.. и вие не успяхте да разделите баницата! ЗАЩОТО ПОДКРЕПИХТЕ БСП! ТАКА, ЧЕ НЕ СЕ ОТВАРЯЙТЕ МНОГО!
24 Октомври 2005 10:26
Е Росенчо, приятелче, големи изцепки бре!Божо може да е бургъзлийче, ама ти си русенче! Квартал "Селеметя" с французи ли бе населен? Квартал "Бангладеш " с италианци ли? Ами "Цаперката"? Че и по центъра малко ли "брафчеди" има? Безработица от 17% малко ли е за град като Русе? И 10% са много за него!!!
Тази Казакова не беше ли рода на шефа на Безмитното зона? Я разкажи за роднинските връзки из Русе, дет са са навързали като свински черва по-добре!
24 Октомври 2005 11:05
Don, volog, Чок觧, Радикална Партия - хората на атака са се раздвижили в този форум. Ако така вършехте работа и по принцип цена нямаше да имате, ама само на приказки сте много ценни, иначе сте за боклука.
24 Октомври 2005 12:12
За кратко ви оставих без надзор и изпонаписахте куп глупости.ОТГОВАРЯМ ПО РЕД: Безработицата в Русе наистина е 18%, но що се отнася за цялата област, а иначе в самата Русенска община е под 8%. За сравнение в община Ветово, където е базата на прокопиевото "Каолин"АД, безработицата е 50% - просто там има много мангали, които не работят при всякакви обстоятелства. В Русенска община турците са 5% и намаляват, а циганите са 1.5% т.е. толкова са циганите-християни, калдарашите, а влашки цигани в Русе и русенско няма!Две трети от циганите се самоопределят като мюсюлмани, или по аршина на Доган - турци и са в 5-те%?! Впрочем така е навсякъде. Факт е, че от големите градове, единствено в Русе няма организирани цигански бунтове срещу властта, Енергото, или ВиК. ЗА КМЕТОВЕТЕ ПО ДВЕ ДУМИ: Наталия Казакова изглежда красива само на плакат, инак си е нищо и половина! Ранев просто не е в свои води. Пазарджиев е свестен човек, но го издига "бандата на арх.Цвети Русенов" - бивш главен архитект на града с много печална слава! Божко Йотов е номенклатура на БКП от три поколения, но е готин и човечен, лошото е, че е мтого добър и огладнелите хиени от ЛСП ще го манипулират яко. Вотът за "Атака" беше протестен, но на национално ниво, припомням ви че Русе е най-интелигантния град, та едва ли световно-неизвестен даскал като Минев ще се възползва, та ако ще да се казва не Атила, ами Наполеон!
24 Октомври 2005 14:12
Пикачу, защо изобщо им обръщаш внимание на тъпраците от форума. Не ги ли виждаш, че те не са чели текста, а са влезли тук, понеже са от "Атака" и имат партийна поръчка да оплюят всеки, който е написал нещо срещу тъпата им партия.
24 Октомври 2005 17:30
"мухахаха какви са тия ве". Така де, наистина, какви са тези извънземни?
24 Октомври 2005 19:18
Таласъм, айде плувай бе малкия! Аз коментирам статията , а не коментаторите, още по-малко политическите им пристрастия! И съм се обърнал към единият от авторите, който ми е личен приятел! Направиха ви нов форум, ама от старите простотии не се отказвате! Да не си протеже на редакцията, че си позволяваш такъв език?
24 Октомври 2005 19:35
Чок觧, мойто момче, хвани едно такси, помоли го да те закара накрай града. Кажи му така: закарайте ме в края на града, там дето едни хора постоянно копаят дупки и след час-два ги зариват. Та иди там, настани се в едната от дупките и чакай. Бог няма как да не те прибере.
24 Октомври 2005 20:01
Явно ти си го пробвал тоз номер и знаеш!
Ама такива като тебе и Господ ги неще!
Затуй ходиш като таласъм из Форума, че и подходящ ник си си сложил!
Халал да ти е !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД