:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от България 1

Джимо, защо си бил шпионин? Санз окюн ранкюн

Един интересен ден. Той започна, когато Иван Бакалов ми звънна да ми каже, че името ми е в черния списък на 37-те телевизионери, и ме покани на обедна чорба. След обяда телефонът ми не спря да звъни. Все приятели и все ме насърчават: Хич да не ти пука! Айде сега да се видим, щото утре заминаваме... Единият е атомен физик, другият е инженер конструктор и вярно, че непрекъснато пътуват по света, но схванах - идват, да не би да си помисля, че се отдръпват от мен.

- Ей, якобинец! Санз окюн ранкюн (без докачение), ти защо си бил шпионин? - каза инженерът.

- За да не ми викаш Джимо якобинеца, ами Джимо шпионина - сопнах му се аз.

- Гарабед шпионина от втория етаж - допълни физикът.

Аз наистина живея на втория етаж. Инженерът открай време ме нарича якобинец, понеже отричам, че монархията има и хубави страни.

- Престани да се инатиш - подхвана ме отново той. - Признай, че е добра царската..

- Царската туршия! - жегнах го аз. - Вземи си. Върви с ракия, не с уиски.

- Знам. Но не мога да пия колкото вас, шпионите. Вие сте тренирани да не се напивате.

Тогава физикът каза:

- Я стига сте се дърляли. Гледах репортаж на БиТиВи. Препечатаха го във "Фокус", в "Блиц", в "е-вестник" и забравих къде още. Кеворкян писал, че Джимо слушал БиБиСи. Досието на Джимо било дебело. Ама не от доноси на Джимо, а от доноси за Джимо. Дет' се вика, не било компютри, а компоти и не че сме ги изнесли, ами че ни ги били върнали.

- Вижте сега - казах аз. - Кеворк не е написал такова нещо за мен. И в сто досиета да пише, че го е написал, той не го е написал. Някоя тъпа отрепка, чула-недоразбрала, донесла. Да ви обясня. За Чернобил имаше информационно затъмнение. Аз чух за аварията по радиото от Упсала и я съобщих по "Всяка неделя". За Кеворк и за мен това бе повод за гордост, не за донос. Анадънмо?

- Е, и..

- Нито пък склоних да докладвам за Кеворк и Янчо. Гошо Сотиров ченгето все за тях ме питаше, а не за машинописката Станка.

- Браво, Джимо. Знаем те, че няма да седнеш да си натопяваш колегите. Ти си почтен.

- Ама каква ти почтеност, бе? Просто знаех, че ако напиша нещо за Кево или за Янчо, то ще тръгне нагоре по веригата и те двамата ще го научат от големите шефове. Кеворк ги познаваше всичките. На Янчо Таков баща му беше в Политбюро, пък службите обслужваха Политбюро. Да не съм луд да си подритвам хляба! За каква моя почтеност говорим?

- Не. Почтен си. Ти съобщи за Чернобил, пък другите новинари го премълчаха.

- Ма те не знаеха за Чернобил. Мен като ме изпъдиха от БТА, мислеха си: Джимо го отстрелваме. Той, като няма ТАСС и Ройтерс и прочее, увисва. Виж им акъла на интелектуалните отрепки. Че аз, като бях в БТА, след работа отивах в "Работническо дело" да слушам радио и да им направя рубриката "Новини от последния час" и да я дам на Владо Костов или който там беше дежурен до два след полунощ. Така си докарвах още една заплата. Невъзможно бе да ме отрежат от източници. Няколко езика зная. Само дето си казах: тия шведи не знаят руски, то сигурно не е Чернобил, а някакъв Чорний бил, и от екрана на "Всяка неделя" така и казах - авария в Чорний бил.

- Все пак, ти не казваше от екрана слава на БКП и на Тодор Живков. Това е почтено.

- Не, бе. Да хвалиш партията беше запазен периметър на онези, които те избутваха от екрана - те да хвалят партията. Един напредна, щото си беше навил на пръста да бае за някакъв "нов, значителен принос на другаря Тодор Живков в съкровищницата на марксизма-ленинизма". Ей богу, нито веднъж, ама нито веднъж не му изговорих името на първия. Пък и да исках, нямаше да се вредя.

- Ама в досието ти имало, че си бил поклонник на западната литература.

- Пак лъжа. Поклонник съм и на съветската. Като почнеш с "Пренощува облачето бяло" на Приставкин и свършиш с всички майстори и маргарити на Булгаков.

- Ама ти нямаш ли приятели журналисти да им разкажеш това?

- Имам, не е като да нямам. Ама журналист не трябва да интервюира друг журналист. То е като да танцуваш със сестра си. Не е интересно. Ти забрави ли, че не танцуваше със сестра си, все аз танцувах с нея?

- Ти си разкажи шпионската история тогава!

- Разказах я. Под надслов "Когато бях агент". Не й обърнаха внимание. После я преразказах на 6 и 8 ноември 2004 г. в диалог с читателите на в. "Сега". Пак нула внимание. Чак сега ми обърнаха внимание благодарение на кретените от комисията по досиетата. Трябва да съм им благодарен. Но не съм. Те я вдигнаха тази врява за досиетата 24 часа след като ЕС ни отряза четвърт милиард поради нашето несправяне с корупцията. Е, много прозрачен номер! Произвеждаш глупава новина, за да засенчиш важна новина.

- Ей, якобинец! Това ни е ясно. Ти кажи бил ли си в политическия шпионаж.

- Политическият шпионаж е глупост. Виж, индустриалният шпионаж не е глупост. Вие двамата сте много по-подходящи за шпиони от мен. Стопанският шпионаж - и той не е излишен. Даже мога да се похваля, ама няма да се хваля, щото стана случайно една работа. Както и да е. Няма значение.

- С мисия ли те пратиха?

- Не.

- И никога не са те пращали с мисия?

- Мисии всякакви. Например засилих се аз да ходя при Уилям Голдинг. Тъкмо бях превел "Повелителят на мухите" и той беше получил Нобеловата награда. Един писател никога не отказва среща със своя преводач. На сто журналисти той може да откаже, но на преводача си той няма да откаже. И какво? Джимо, няма да ходиш при Голдинг, ще ходиш при друг нобелист. При Елиас Канети, да го кандърдисаш да гостува в България. Ама ме посъветваха от една друга служба да не се напъвам да каня в България Канети, щото той няма да дойде.

- Що те посъветваха така от тази друга служба?

- Щото тази друга служба не искаше аз да се провалям. Тя искаше аз да имам успехи пред нашата служба.

- Ама ти на колко служби си бил агент бе, якобинец? На три или на четири?

- Няма значение.

- Ама те всички ли ти плащаха?

- Няма значение.

- Ама ти защо само срещу нашата, срещу българската служба така изригваш?

- Ти няма ли да изригнеш? Няколко световни служби да ламтят да те имат, а българският простак Гошо да те третира като махленска доносница, дето ще му разкаже дали Янчо и Кево се скарали.

- И ти, като им отказа, те какво?

- Спретнаха ми "активно мероприятие". Пуснаха в бюлетина на МВР дезинформация, че съм бил избягал в чужбина (ега ти компромата!). Свалиха ме от екран чрез Петър Кожухаров, оня същия с "приноса на др. Тодор Живков"...

Амбиции. Простотии. Бог да ни съди.
558
21859
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
558
 Видими 
03 Декември 2008 03:30
Джимо, ти защо отговаряш? Нали ти беше под достойнството.
Оправданието е като за*ника - всеки го има (не знам чия е тази мъдрост, но е много подходяща в случая).
03 Декември 2008 03:50
Толкова късно ги извадиха тези досиета, че чак е безсмислено; след 20 години - я камилата, я камиларя...както и да е, тази огромна, потресаваща мрежа, която е включвала всеки 10-ти българин е плашеща и объркваща (един милион българи следят останалите 7 милиона и пишат доноси з тах, срещу което получават пари -десатарка до петдесетарка на донос - това колко милиарда отдържавния бюджет са били? Ми тва си е преразпределение м/у свои хора...
03 Декември 2008 04:17
Джимо, както обикновено
03 Декември 2008 04:19
А иначе за самото есе - откровено слабо; друго не може и да бъде; Д. Иванов не е гьонсурат като агента алберт и останалите тайни агенти от глидията им, друга бира е, то е ясно...Жалко - жалко за цялата система, която е освинявала и омаскарявала и почтенните, и извергите и е превръщала и двете групи в съучастници и, таквоз, еднородници....
03 Декември 2008 04:33
Спомних си как го усукваше доносника Доньо Донев като излезе и за него в пресата покрай царските листи в 2001 г. "Донасял ли съм бил? Донасял съм, разбира се - и ракийка, и салатка, и кренвирши..."

Невесели шеги.

"Интересен ден, телефонът не спря да звъни, и все ме насърчават: Хич да не ти пука! Единият е атомен физик, другият е инженер конструктор"

Хич да не ти пука! Майната му на оня будала Солженицин, даскала по сметане. A дали Нели Доспевска, Тодор Вълчев и Кръстан Дянков - и те са изкарвали още по една заплата в Работническо дело?

Редактирано от - Чичо Фичо на 03/12/2008 г/ 04:41:16

03 Декември 2008 04:45
Едните ги свалял от екрана др. Петър Кожухаров,
Другите - г-н Иван Костов,
А третите - и единият др. и другият г-н
Орис!
03 Декември 2008 04:49
Кой каквото си прави, цяло село не може да му го направи...
И все пак, ДИ ставаше за шеф на Външно! Тогава.
СЕГА става за България 1.
А истината я е казал Апостола - "Кажи ми байно кривиците.... И да вървим напред...!"
03 Декември 2008 04:52
Агент ли е бил Джимо или не, за мене е свестен човеко.
То си личи СЕГА, кой е бил мръсник и кой не. Предишните мръсници и сега са мръсници.
Дами и Господа форумци,
Що не се огледате сега колко агенти и шпиони са около вас и над вас.
При това сегашните имат избор.
Миналото и историята не може да ги промените, ами ако ви стиска променете настоящето.
03 Декември 2008 04:53
.
03 Декември 2008 05:02
Много слабо,"някой ми срал в гащите".Всеки който е живял по-онова време знае че за да излезеш зад граница, още повече режимът да ти плаща затова, се изискваше да си продадеш душата на ДС.Едни си я продаваха с удоволствие, други с отвращение-в крайна сметка всички в кюпа.
И точната дума не е шпионин а доносник.Много грозна дума.
03 Декември 2008 05:16
Джимо е добър преводач и мемоарист, но слаб журналист. За журналистиката трябва гражданска позиция.

Заслугата на Джимо е, че е роден в културно семейство и е научил добре два езика като малък. При соца това беше грамадно предимство - знаенето на западни езици беше (направено) голяма рядкост и привилегия, както и ходенето на запад.

Джимо не познава добре запада. Не може да каже нищо за запада на нас, които живеем там. Не различава демократите от републиканците. Не познава добре и България (нито даже СССР). Познава сплетните в БТА и БТ, клуба на писателите и журналистите, има интересни спомени за бита на бълг. градска буржоазия преди войната.

Няма насила агент на ДС. Те не са идиоти, хората сами се тикали в ръцете им. Който не иска да сътрудничи, и да го натискат, ако не е имало сериозен компромат, имало е начин да откаже или поне да се направи на улав, нямало да го зорят.

Джимо е живял комфортно - една заплата от БТА, една от Раб. дело, отделно преводи. Живял на номенклатурен адрес. Карал японска кола. Беше известен, обръщали са се след него по улицата почти като след Коста Цонев и Ани Цонева.

Какво е донасял - само той може да каже, но като агент на Второ може да е писал за чужденците, с които е пил брудершафти на разните писателски срещи. Като агент на шесто не знам - но явно е прав, за агент Димитър и на Пеков Таков не е трябвало да донася. Може да е донасял за други преводачи, за колегите си от БТА? Бил е агент близо 20 години, получавал е пари - ако е бил хептен улав и безполезен, нямало да го държат, народна пара е харчена.
03 Декември 2008 05:17
Няма сведения Тодор Вълчев и к. Дянков да са изкарвали допълнително от червеното дело , ама те не са познавали Царя нито даже Йордан Йовков. А Джимо го е познавал. Е вярно , като дете... Той де , не Йордан Йовков.. Може и Иван Вазов да е познавал - знае ли човек - един от любимите девизи на по-далечното и близко агентурното минало е : Времето е в нас и то е наше!
Така че колко му е да се преместиш напред - назад в рамките на едно столетие и пак да останеш обективен...
Винаги съм харесвал Д.Иванов но днес не! И съм сигурен че и той не си го харесва лайното дето го изака. Джимо , не ти отива да си гузен , защо го написа??
03 Декември 2008 05:24
Чичо Фичо, ми ти много си запознат с "кухнята" на ДС и какво/ как било?
03 Декември 2008 05:57
Щеше може би да е смешно, ако не беше доста тъжно!!
Но във всички случаи е поучително!!
03 Декември 2008 05:58
Журналистът и преводач на Хемингуей Димитри Иванов е вербуван през 1960 година, а през 1984 е снет от оперативен отчет. Той е бил агент на Шесто и Второ управление на ДС с псевдоним Стефан. Данните, с които разполага комисията за него са собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получени възнаграждения, разходни документи.

Натиснете тук
"Агентът" Натиснете тук, Натиснете тук, сега пък "шпионинът" Джимо скромничи и шикалкави. Обаче сътрудниците на шесто не са никакви шпиони, а доносници. Да си доносник пък е "под достойнството" друго си е като си агент или шпионин.

1932-1960 г. Джимо,
1960-1984 г. Стефан,
1984-2004 г. Джимо,
-
2008 г. Стефан,

03 Декември 2008 06:02
Учудва ме гьонсуратлъка на ДИ. Явно че за 20 години много хора е изгорил, а той се е подмазвал на ПолитбЮро (виж облагите му). И сега излиза с една нескопосана, долнопробна, пубертетна лакърдийка, за да се оправдае. Няма да хване дикиш!
Аз и преди съм казвал, че само малоумници могат да се възхищават на неговите литературни миш-маши. Всичко написано от него е ала-бала с голямо самочувствие. А иначе е голяма гола вода.
Позор за доносника! Не разбирам защо СЕГА‌ публикува неговите глупости?!
03 Декември 2008 06:15
Чичо Фичо -
Г-н Иванов, ама хич не ви прави чест да се държите като ощипана госпожица и с този тъп (може и измислен и най-вероятно доукрасен) преразказ на тел.раговор да се опитвате да замажете истинския проблем. А той ми се струва че е срам, срам и срам... Ако не е така - защо увъртате толкова? Бил съм шпионин, ама малко..Не доносник и не срещу колегите...Айде холан...Проститутка, ама малко...Чернокож...ама малко...
03 Декември 2008 06:25
Е да се ровим в коптора си е наш български спорт! Гледаме че и кокошките ровят и се надяваме нещо да изкопчим! Нищо свестно няма да намерим, ама ние ровим, ли ровим!
Време е и да турим пепел на това време май!
Ако ви харесва ДИ как пише, четете го, ако не пропуснете го, ама не се увличайте в съденето, да не судими будете! "Който е безгрешен, да хвърли камък!" Христос към народа който иска да съди една блудница - последното е от писанието, не е от ДИ и не е свързано със службите, нашите, с Божите да, но с нашите не!
Послепис: Ако на някой много му се рови, е поле за действие, ще копаят тунел под Шипка, може да се включи в АД-то с личен труд - Гагауза каза!
03 Декември 2008 06:25
Предишните мръсници и сега са мръсници.




Така е. И никоя власт не вади истинските доносници на светло. Щот на истинския доносник му иде отвътре и всякаква власт го устройва... Ей на, тук по-горе писал един също възмутен, пък то преди години се разбра, че също писал, но до началниците на едни съфорумци, щот последните го засегнали нещо във форумните препирни...



А иначе тез дни един манечък репортер се изцепи, че тез журналисти (от списъка ), били талантливи и очевидно не били навредили на никого, обаче вероятно били заели мястото на други също тъй талантливи, щот нали с протекцията на службите... Ми добре, възможно е да е така. Обаче питам, след като минаха двайсет години, де ги тез също тъй талантливите? Де ги бе? Един ми посочете, поне един. Хем всички имат достъп до всякаква информация и обучение, медиите чет нямат, службите са разкостени, а граници на практика няма...
Е? Какво излезе? Ми излезе, че хайде да погнем ДИ, белки и нас ни забележат. И като погнаха ДИ какво? Фанаха го за шлифера. И пак не мога да ги забележа новите талантливи.
А шлифера му помня от преди повече от двайсе и пет години - дълъг сив. Вървим с леля Снежа от "Иван Вазов" нагоре, а пред нас на светофара пред Университета ДИ пресича. И с тоз на шлифер - мъж класа, вече легенда, гледахме телевизия заради него и аз изохквам, а на леля Снежа очичките светват и вика дай да те запозная. Ма луда ли си, рекох. От туй, че ще му докосна шлифера, съизмерима с него няма да стана. Нека си стоя захласната. Щот така беше - по него време гимназистките и студентките се захласвахме по ДИ и Томата Томов. Ма не заради шлиферите.
Та проблемът е не в кой списък е ДИ, а по кого се захласват днешните млади? Ми не по журналисти... което е показателно. Мдам.


Редактирано от - Simplified Solutions на 03/12/2008 г/ 06:32:34

03 Декември 2008 06:28
Жалка история. Каскетите му изнесли килима. Унизили го. Минало време, болката намаляла и успели да го принудят... пак го унизили. Накрая се присмял на себе си - без принуждение, вече. Но пак от зор, а и другото си останало. Жал ми е за Джимо. Каскетите са безименни. Що? Не се знае засега. Всички жертви излязоха.
03 Декември 2008 06:34
Много доносници е имало в тая телевизия.И няма как да е било друго, след като един от директорите на БНТ /Ст.Тихчев май беше /преди Славков/е предал баща си/директор на мина Пирин/ на народния съд , след деветосептемрийския преврат, в съучастие с майка си.
03 Декември 2008 06:35
Както МАКРО космоса и МИКРО космоса , ги наблюдаваме като КОСМОС , така и днес, в общото и частното , в абстрактното и конкретното , наблюдаваме същата космическа прилика.


Капитализма се пльосна като сопол . .

Капутетата нямат друг полезен ход на сополопроизводители , освен като сополомети .

Тези апаши върху Христос са се изсекнали , та на него ли ще простят , при това в такъв характерен световен момент, когато капутализма е пльоснат като сопол и когато на всеки е ясно , защо сополопроизводителите са станали сополохвъргачи.

03 Декември 2008 06:38
"Джимо, ти защо отговаряш? Нали ти беше под достойнството."

Сигурно защото освен отрепки, има и човеци.

Simplified Solutions
03 Декември 2008 06:38
дим и 3 е шпионин щото димът като газ заема целия обем където си намира и всички го дишат
трябва да се разбере димът от изгарянето на какво е
03 Декември 2008 06:43
Има един много хубав израз за такива случаи:
"ПлЮй и отмини!"
03 Декември 2008 06:47
Калина, .

Всъщност не виждам ДИ да отговаря - разказва поредната си история по актуална тема. Ако не разказваше, същите тез, дет се мъчат да му докопат пеша, щеха да се възмущават що мълчи. Няма угода и пълно щастие.

Редактирано от - Simplified Solutions на 03/12/2008 г/ 06:48:07

03 Декември 2008 11:06
Този български гений на завистта! Джимо е един от най-добрите преводачи, есеисти, журналист със стил, който винаги ще познаеш. Оставете човека на мира, нека се наслаждаваме на великолепната му рубрика!
03 Декември 2008 11:11
Когато бях в казармата преди 10-15 години (СЛЕД 10.11.1989) с един приятел се явихме на портала 15 мин. след края на градската отпуска, на по 3 ракии всеки... естествено дежурния по поделение (подполковник) веднага ни прибра военните книжки и после изпаднахме в немилост - миеш кенефа, метеш плаца, такива неща... След около една седмица същия подпилковник ни извика в щаба и след дежурното конско изплю камъчето: "Така и така, вие сте интелигентни момчета - висшисти, знаете езици, ще си изкарате много лека служба във... ВКР! Че сега, с това ви провинение, не се знае къде ще изпратят да дослужвате - я Елхово, я Звездец..."

Напомням това беше СЛЕД 10.11.1989...

Я сега тези гьонсурати по-нагоре, дето се възмуъщават от "гьонсуратлъка" на ДИ да се опитат да се поставят "в неговите обувки" - през 1960 г... та дори и в 1984 г...

ЩЯХТЕ ДА НАПЪЛНИТЕ ГАЩИТЕ, отворковци, това щеше да стане... Защото систематата работеше (и сигурно още работи) много просто и безотказно - всеки, АМА ВСЕКИ, който поне малко се открояваше от сивата маса беше "контактван" (или "апроучван", както е модерно да се казва сега ) от службите... и личния избор се свеждаше до това да сътрудничиш активно ИЛИ да се правиш на улав... избор между архетиповете на Кириак Стефчов и... Андрешко

А тези, които никой никога не е опитвал да вербува - да прочетат вчерашната статия на Б.Ламбовски в "Наблюдател", цитирам по памет: "Журналист, когото никой никога не е гонил да бие - за нищо не става..."
03 Декември 2008 11:15
Джимо
книгата на Приставкин е "ночевала тучка золотая" - не белая


------------------------------------------ --------------
Felix qui potuit rerum cognoscere causas! (Virgilio)
03 Декември 2008 11:18
Димитри, не си пил с точните хора предусещах нещо подобно за днес, но все се надявах да вдигнеш летвата - Можеше, примерно, да разкажеш книгата и/или филма "Конформистът" (Моравия, Бертолучи) и историята щеше да е по-красива
03 Декември 2008 11:24
Бе уж всичко хубаво, ама що тъй от цялата работа в устата ми все пак остава един далечен привкус на нещо гнило и развалено?!
03 Декември 2008 11:24
Mickey, стана ли придобивка иначе си прав, а и си чувал, че който не е в папките на Хувър - е безличен...
P.S. - не им се връзвай на несбъднатите, те са по лоши от сбъднатите...
03 Декември 2008 11:34
Това, което ДИ прави, е занятието "създаване на мислени реалности". Има такива хора - художници, артисти, писатели. И изобщо не им е лесно. Нито да мислят, нито да застанат пред публиката си, нито да съзнават, че няма да бъдат разбрани или ще бъдат направо гонени (тъкмо затова, че знаят и могат).
Въпрос на обществен договор е такива хора да бъдат пазени. Времето, когато ДИ е приел да изпълнява задачи, беше време, в което властта за всеки нещоможещ имаше план какво да го прави, и му намираше цаката. Изкуство беше все пак да се чуе гласът на човека сред всеощия хор от пошли лъжи.
А личната задача на ДИ, според мен, е била винаги да предава към публиката подредени части от пъзела Живот. Зародиши на по-големи структури, които читателят може да продължи да донарежда. Така е постъпил и тук.
Немарата към съзнанието като част от битието е културен български проблем. Биологичното има предимство сред нас. Това личи и от нахвърлянето върху посочения с пръст. Лишаваме се всеки ден от възможност да проумяваме и да търсим.
Ако помогнем да бъде заглушен още един глас, ще спечели стадният нагон. А човешкото у нас ще загуби.
03 Декември 2008 11:34
Бе не знам с кого е пил ДИ, обаче тука маса народ се обръща към него с "Джимо", гаче ли са яли и пили заедно, и аха да му кажат в очичките къф е подлец, ма пусто възпитание... та чак сега тук... Кво нещо.
И, леле, чак сега забелязах японската му кола. И пак се сещам за онез години - ми всички, които, примерно, работеха по корабите я в БМФ, я в Океански, я в Танкерен, можеха да си внесат чужда кола, че и на своя си параход. Можеха и да я продадат тук. По таз причина из Варна и Бургас се търкаляха всякакви марки - симки, пежаци, форд таунуси, кво ли още не. Чичо, като същ варненец, би трябвало да знае.
03 Декември 2008 11:38
Джимо, както обикновено
03 Декември 2008 11:38
Анадънмо?


Не би ли трябвало да се казва: "Анладънмъ"?

Глаголът е "анламак", + наставка за минало време, 2 л. ед. ч. - "дън", + въпр. частица "мъ".
03 Декември 2008 11:41
много си прав, бате джамо, никакъв почтен шпионин не си бил, ами си си бил най-гаден и долен доносник и такъв си и досега - докато не се покаеш
03 Декември 2008 11:44
Нема по-добър филм на тема "система" от "Бразилия" (по Кафка).
По време на студената война системата беше доста еднообразна и от двете страни на железната завеса. Лов на вещици, шпиономания, пропаганда. Долнопробна лъжа е, че при соца само единици са били почтени и са смеели да имат лична позиция-гражданска, професионална, ко щете махленска.
То и сега не е по-лесно, при тия цени
03 Декември 2008 11:45
=
03 Декември 2008 11:46
за Simplified Solutions.
И стига вече с разните списъци. Във всички досега блестяха главно тези, дето ги изключваха по един или друг повод. Полуистините не са 50% истина и 50% нищо, а са си пак лъжи.
И друг път съм го казвал: трябва ни и на нас Институт за национална памет, какъвто има в други страни от бившия ялтенски списък. Това е!

Редактирано от - Dedovec на 03/12/2008 г/ 11:48:55

03 Декември 2008 11:47
... аз така и не разбрах - как се става консул без да си ченге
... и що за ченге е некой, след като кур-ифеят на форумната единствена правда заявява - "Джимо не познава добре запада. Не може да каже нищо за запада на нас, които живеем там. Не различава демократите от републиканците. Не познава добре и България (нито даже СССР). Познава сплетните в БТА и БТ, клуба на писателите и журналистите, има интересни спомени за бита на бълг. градска буржоазия преди войната."
...явно е одил у месарницата, дето месарят, след като изгони другите и останат само членовете на БКП и камсамоля, па им рече - "Другари, месо нема"
.. ма тва го знаехме, бе
***
... кво нещо е дИмокрацята и сЛободата - ено време кат напишеш Нещо до началника на некой от БАН - това било донос
.. а след 10-ти кат напишеш същото пИсмо до БАН срещу друг някой - това е гражданска позиця и достойно поведене
***
що ли нещо не ми се връзва?... особено кога списувателите до БАН след 10-ти дирят ожесточено сметката на другите
Тва дали е ГЬОНСУРАТЛЪК?... некой да знае?

03 Декември 2008 11:52
И калайджийство, госпожа Иванова. И калайджийство. С бързо потъмняване на задните части.
03 Декември 2008 11:52
Вербовахме най-добрите които можеха да се справят със задачите. Те защитаваха България и затова трябва да се гордеят. И не само затова. Те трябва да се гордеят , че и сега са най-добрите журналисти.
Сигурен съм , че и сега да им предложат, те отново ще се съгласят. Защото те са българи и имат позиция. За разлика от останалите плазмодии.
03 Декември 2008 11:56
Все пак да припомним. По ония времена нямаше човек, който повикан в ДС не е отишъл. И ако му е казано пиши, той да не е писал. Ако има някой който е успял да откаже на ДС без да пострада, той или негови роднини, нека се обади.
03 Декември 2008 11:58
... може, СС, ама ако е за "онова" калайджиство....
оти другото, истинското калайджийство си е полезно от секъде - "Джам праййш, ... 'гледало прааайш"
.. а Неговото "калайджийство" си е кат црън задник.. колкото и да е асоциативно-модно напоследък у онез гьографски ширини
03 Декември 2008 12:05
ДИ е типичен конформист.Ходи ли на погребението на РР от демократическата партия, който навремето ти пишеше домашните по френски?Надали...
03 Декември 2008 12:10
Ритайте го , бийте го , плюйте го !!! Разгеле е паднал , нали всички сте българи патриоти!!!
Той Ботев го е казал : " А вий , вий сте..."
Баси демократичната пасмина!!!
03 Декември 2008 12:12
Цiтат ЧФ: Няма насила агент на ДС. Те не са идиоти, хората сами се тикали в ръцете им. Който не иска да сътрудничи, и да го натискат, ако не е имало сериозен компромат, имало е начин да откаже или поне да се направи на улав, нямало да го зорят. Край на цитата

Чичо Фичо
03 Декември 2008 12:13
Джимбо, ти и Кеворк сте най-великите... Въобще не ме интересуват тъпите досиета. Който си може, си може... Останалите некадърници плюят жлъчна отрова, щото друго не могат да правят...
03 Декември 2008 12:21
.... крайно време е да извадят списък на тез, дето не са били у архивите на ДС
хем практично, хем по-малко хартия ще е нужна... хем и коца да си види името .. тъй де - почнах получавам комплекси за "малоценност"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД