:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Катастрофичният пул е още по-нужен по време на криза

Ако България се включи в проекта на Световната банка, на домакинство се пада вноска между 20 и 40 евро, твърди експертът Румен Гълъбинов
Румен Гълъбинов
Румен Гълъбинов е роден в Бургас през 1966 г. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" и банков и финансов мениджмънт в Англия. Работил е като изпълнителен директор на "Български имоти", бил е зам.-председател на Комисията за финансов надзор и шеф на агенцията за застрахователен надзор. Работил е в AIG и ING. От 2007 г. е член на работната група за подготовка на закон за катастрофичния пул като външен експерт.



- Г-н Гълъбинов, колко работни групи пишат закон за катастрофичния пул в момента?

- Доколкото ми е известно, има една междуведомствена работна група, назначена през 2007 г. със заповед на министър-председателя Сергей Станишев. Водещо е МФ със зам.-министър Любомир Дацов. Поканени са хора от парламентарната комисия по бедствия, МИС, МФ, от други министерства и ведомства. Тази група се събра няколко пъти, обсъждаха се варианти. Неин координатор е Лидия Руменова, съветник на министър-председателя. Тя го запознава с движението там.

- Г-н Гълъбинов, обсъждана ли е в работната група последната идея, лансирана от парламентарната комисия за бедствия, която предвижда право на обезщетение от държавата да имат само тези, които вече са застраховали имотите си?

- Не. Последното ни заседание беше през май.

- Всъщност има ли вече написан закон за катастрофичния пул?

- Аз лично съм направил такъв проект и съм го дал. В голяма степен той е заимстван от законодателството, което работи в Турция от 6 години. Използван е и румънският закон, приет наскоро.

- Как ще коментирате идеята, обсъждана в парламентарната комисия? Тя означава, че философията на закона ще бъде в посока доброволно застраховане на имотите?

- Не съм изцяло запознат с аргументите в нейна подкрепа. Не мога да преценя доколко тази логика е мотивираща за собствениците на жилища, за да могат повече от тях да си направят доброволни застраховки. Защото в момента основно имуществени застраховки за жилищни имоти имат хората с ипотечни кредит. И то защото банките са ги изисквали като допълнителна гаранция. Доколкото ми е известно, вече всички банки изискват включване и на риска природни бедствия.

- Каква част от щетите покриват застраховките за бедствие в момента?

- Размерът на имуществената застраховка има няколко компонента - единият е размерът на сградата и жилището като конструкция. А другият е размерът на имуществото вътре. Обикновено размерът на имуществото е по-нисък, но в някои застраховки не е обезателно така. При т.нар. малки застраховки, по-евтините, обикновено е по-нисък размерът на сградите. Плаща се малка премия, но ако нещо се случи и тотално погине от пожар или природно бедствие, няма да може да се плати пазарната стойност на това жилище, а ще е няколко пъти по-ниска. Хубаво е на клиентите много добре да бъде обяснено какви са разликите между застраховката на сградата, имуществото, на допълнителните рискове като кражба например. И дали са включени в застраховката природни бедствия и кои са те.

- Големият спор в момента между политиците и застрахователите е да бъдат ли задължителни или доброволни тези застраховки. Възможно ли е да се създаде катастрофичният пул при втория вариант?

- В последните две години се уморих да давам отговор точно на този въпрос. Първо, не смятам, че това е основният въпрос, който трябва да се задава, когато искаме да организираме национална схема. И, второ - никой от нас не иска да пренебрегне пазарния принцип и да отнеме правото на избор на хората. В същото време, ако искаме да направим някаква национална схема, на нас ни е нужна критична, минимална маса от застраховани лица. Тъй като застраховането работи със закона за големите числа в математиката. И колкото е по-голяма съвкупността, толкова ще е по-благоприятно разпределението на риска и цената за едно и също покритие. Типичен пример е Франция, при която застраховките са задължителни, но не би могъл някой да каже, че е недемократична или непазарна. С годините си така се е развил пазарът, че освен рисковете за природни бедствия включва тероризъм и други бедствия, които не са природни, но влизат в терминологията катастрофични. В Испания има такъв пул от 50 години, който вече има натрупан над 4 млрд. евро резерв.

- Катастрофичният пул ще финансира ли програми за превенция? Например за почистване на дерета и корита на реки?

- Имаме идея да финансираме преди всичко научната и изследователската, свързани с природните бедствия, включени като катастрофични рискове в тази програма. Тоест едно хубаво изследване на сеизмичната активност в България. Не че и досега не са правени, но е нужно прецизно изследване, което да определи в детайли различните зони. Защото в София има една сеизмична активност, а Бургас е по-безопасен град. Пулът би финансирал изследване на хидрометеорологичната обстановка и на хидроложката карта на България.

- Катастрофичният пул ще покрива ли щети по общинска инфраструктура, например разрушени общински пътища?

- Първоначалната идея беше катастрофичният пул да обхване жилищните имоти, защото това има най-социално ангажирана насока. Но нищо не пречи да се включи и инфраструктурата. Испания и Франция са такъв пример. Там са включени инфраструктури, общински и областни имоти. Всичко с времето. И сега общинските имоти подлежат на застраховане.

- Някои хора казват: защо трябва да бъда задължен да си застраховам жилището за земетресение, когато не се намирам в сеизмичен район?

- Въвеждаме два риска - няма да е пул само за земетресения, а и за наводнения. Ако сте в слабо сеизмична зона и живеете на първия етаж, не ви се налага в голяма степен да правите застраховка за земетресение. Но пък на това място може да се появи опасност от наводнение. Т.нар. резки наводнения от малките реки. Нали има такава шега: "Сухите реки ни наводниха". Точно така стана през 2005 г. Вероятно има човешка грешка, но е безспорно, че има и силна интензивност на валежите. В този смисъл, ако в Бургас рискът е по-голям за наводнение, в София е обратното. А и за София не съм убеден, че също рискът от наводнение не е голям.

- Ръководството на този пул ще получи ли по-специални правомощия в контрола на строителството и хидросъоръженията у нас?

- Едва ли. В крайна сметка това, което предлагаме, е финансиращ механизъм за преодоляване на последиците от природните бедствия, като този механизъм не разчита на държавата и бюджета. Едва ли този пул има амбицията да изземва функциите на държавните регулативни органи.

- Да, но ако в един голям язовир продължават да са неремонтирани изпускателите и периодично наводняват къщите на хората долу, пулът ще плаща ли добросъвестно за щетите?

- Със сигурност пулът ще направи всичко възможно да установи причината за тези събития. Ако първопричината е природно бедствие, което е от случаен характер, ще се плаща. Ако обаче имаме смесване на случайния характер и човешка грешка и немарливост, това ще се отнесе до държавните институции, които се занимават с контрола. И ако веднъж се направи компромис да се плати, едва ли това ще бъде толерирано да продължава като практика.

- В момента, от една страна, има криза, от друга - наближават избори. Мислите ли, че тази власт ще се наеме да натовари хората с допълнителна задължителна вноска, която ще бъде като нов данък?

- Разбирам деликатността на ситуацията. В същото време обаче точно в такива времена на криза се вижда, че националните решения не са по-добри, отколкото регионалните, международните или мултинационалните. А това точно предлага еволюиралият вариант на идеята. Сега се предлага механизъм за застраховане на страните от цяла Югоизточна Европа - общо 11 държави. Там са Албания, Босна, Албания, Хърватска, Македония, Сърбия, Румъния, Черна гора. Покани ще се отправят към Турция, която има вече действаща програма, Гърция и Косово. Така че рискът ще бъде още по-добре разпределен в целия регион. В момента на криза, когато се стовари такова катастрофично събитие, то обикновено се измерва с една незабавна нужда от плащане. Едва ли има държава в този регион, която да може сама да се справи и едва ли е заделила чак толкова голям ресурс.

- Програмата на Световната банка за застраховане в Югоизточна Европа ще намали ли вноската за хората?

- Масовото участие в схемата, нейното разпръскване географски и разнообразието на рисковете ще доведат до намаляване на цената почти половина. Според някои от анализите премията ще бъде между 20 и 40 евро за имот със застрахователен лимит 30 000 евро и при 2 или 3% самоучастие. На тази цена са малките апартаменти на реална пазарна цена. Това означава, че ако ви се случи някаква малка щета - счупят ви се 10 плочки в банята от земетресение или се напука стена, която трябва да се шпаклова, пулът няма да ви плати, ще бъде за ваша сметка. Това значи самоучастие. В някои държави самоучастието е дори 5%. Румънският вариант предвиждаше до 4%.

- Колко пари трябва да осигури България, за да влезе в тази програма на Световната банка?

- Има формула, която обвързва броя на домакинствата, умножен по определен коефициент. Държавите ще участват с вноска между 1 млн. и 4 млн. долара. Началният старт на програмата се осигурява от Световната банка, която поема разходите по регистрацията и учредяването. След първите три години държавата може да продаде 30% от дела си в програмата, а след пет - 100% с начислен определен лихвен процент.
12
3137
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
03 Декември 2008 03:07
Тази "Банка" се зачуди как да смуче сиромашка кръв!
03 Декември 2008 03:25
20-40 евро на година за застраховка, която при земетресение покрива 10 плочки в банята и шпакловане на пукната стена. Добра печалба са си калкулирали застрахователите.
Проблема на доброзорно застрахованите обаче е че при земетресение ще има рухнали цели блокове. Подобна застраховка няма да покрие и 10% от цената на всичко разрушено. Особено след измисления ръст с цените на строителството.

Редактирано от - Severance на 03/12/2008 г/ 03:27:06

03 Декември 2008 03:50
Катастрофичният пул
. Родна реч омайна сладка...
Пул за табла...
03 Декември 2008 05:32
Световната банка и МВФ са най-големите айдуци и рекетьори!
03 Декември 2008 06:01
Без да подценявам опасността от природни катаклизми мисля, че всеки сам има право да определи дали да плаща за застраховка. Ако поеме риска да не плаща, си носи кръста. Но всяко НАСИЛА наложено решение не води до нищо добро...
Колкото до катастрофичния пул - лично аз не се надявам да ми помогне при нужда. По-скоро това е поредната бюрократична структура с неясни цели и възможности.
03 Декември 2008 11:39
Top Gun, Kotka
03 Декември 2008 11:56
Нещо не мога да схвана логиката. Застраховката е доброволно нещо. Ако е задължително, то трябва да отива в държавата и съответно тя да изплаща застрахователни премии.
А за катастрофическия пул - каквото и да това, не ми звучи читаво. Звучи като организиран грабеж, при който държавата поема пасивите, а олигарсите - активите. Като повечето бизнес в наши дни.
03 Декември 2008 11:59
Много интелигентна физиономия има тоя господин! И облечен изискано и с вкус!
Иначе за застраховките си е прав. Без плащане няма сигурност на имота. И то относителна, с абсолютно плащане.
03 Декември 2008 12:59
От колко години само се предъвква този катастрофичен пул. Нормално е парите от вноските да се дават на държавата и тя да презастрахова.
Който не иска - писмен отказ върху декларация, че знае и разбира последиците от отказа и естествено няма да плаща. След това, при необходимост, който е застрахован се компенсира, който не е да се оправя сам. Сега като стане нещо, тези дето не искат да плащат застраховки първи почват да реват държавата (тоест останалите хора) да им покриват загубите на тяхната частна собственост. Когато всичко е наред обаче са първите разбирачи как никой не трябва да им се меси в тяхната частна собственост.
03 Декември 2008 13:07
Откъде мога да си купя една такава риза с щампи СЕГА, моля?
03 Декември 2008 16:10
Първо държавата трябва да възвърне доверието на хората към себе си.
03 Декември 2008 22:04
Всичко се изчерпва със скромната бележка на плямпалото
Плямпай повече бе, пич

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД